• kolom

    Koupil jsem si pres net osu octalink BB-ES51 (68/113). Po vymontovani stare BB-ES70 (68/113) jsem ale zjistil problem: nova osa je sice stejne dlouha, ale oproti puvodni je o neco posunuta doleva (pri pohledu shora proste neprecuhuji konce osy z tela pouzdra symetricky, ale vlevo o neco vice nez vpravo). to ma ten neprijemny efekt, ze po namontovani klik je cely trojtac blize k ramu, nez byl, a nejde mi prehodit retez na nejmensi tac (zarazku na presmyku uz nejde vic povolit).

    co mam delat? koupit novou osu delkou 121mm? to se mi moc nechce:/ nejak to zprava podlozit? ve dvou cykloservisech na me koukali jak na jelito a rekli mi, ze podlozky nevedou a ze si ji budu muset nechat vysoustruzit.. nevite, zda se takove podlozky daji nekde sehnat?

    mimochodem, jak je mozne ze osy se stejnymi parametry nejsou shodne? ted uz vim, ze jsem se mel zajimat asi i o velikost retezove linky, ale koho by to napadlo?

    diky za odpoved

    0 0
    • krtex  

      A co takhle zkusit použít misku (misky) z původní osy ?

      Jestli mají ložiska stejný vnější průměr, tak no problem, ne ? Sundat půjdou ztuha ale neboj se toho.. Já mám teď na kole osu kde mám jedno ložisko ze staré osy..

      regards, KTX@

      0 0
      • Vilém  

        Nevim zda jsi nekdy videl osy o kterych mluvi.U techto os jde sundat jen leva miska.Pravy zavit je primo na tele osy.

        0 0
        • krtex  

          „zavit je primo na tele osy“

          To nemyslíš vážně že ne ;) To by asi s tou osu nešlo točit..

          To že „obal“ osy není na 3 části (tzn. 2× miska + vymezovací váleček uprostřed), ale jen na 2 přece neva, ne ? Rozdělat to jde..

          Máš recht že jsem se na obrázek nedíval, stačilo mi jen „Octalink..“ proto jsem psal o 2 miskách.. (které tam ale jsou, jen na jedné integr. je i ten vymez. váleček..

          KTX@

          0 0
          • Vilém  

            Tak nevim,pokud jsem se mel spravne vyjadrit jako obal osy,tak promin.Pro jistotu Ti prilozim foto www.koloshop.cz/…mages/71.jpg Nevim zda jsi tuto osu zkousel rozebrat.Ja ano,ale ze by sla rozebrat a opravit tak,aby sla znovu slozit,tak toho jsem nedosahl.A opravdu jsem octalink s dvema miskama nikdy nevidel.

            0 0
            • krtex  

              Nechtěl jsem být jízlivý promiň jestli jsem se tě dotkl .. ;)

              Prostě když sundám tu jednu misku, našroubuju do rámu a praštím do toho kladivem ze strany kde zůstala miska, tak mi z druhé strany vypadne osa s jedním ložiskem, druhé ložisko zůstane v té „větší“ misce. To samé udělám se starou osou, zjistím které ložisko „vaklá“, případně vyměním ložisko ve staré misce, a do staré misky (ve které už je nové ložisko) naklepnu novou osu s novým ložiskem (co mi vypadla při rozebírání nové osy) .. uff.

              Přiznám že octalink osu jsem nerozebíral, ale jsem přesvědčen, že rozdíl oproti čtyřhranu je pouze v uchycení kliky (tj. záležitost osy)..

              Pokud ne tak mě prosím vyveďte z blažené nevědomosti, děkuji ;)

              KTX@

              0 0
    • Vilém  

      Podlozky se daji sehnat.Zda se mi,ze tam pasuji,ty co se driv pouzivaly pod sroubovaci vicekolecka.Snad je jeste nekde sezenes.

      0 0
    • Vilém  

      Jeste me napadlo,jestli nemas osu pro montaz smyku pod misku.Ta byva cca o 2mm posunuta doprava.

      0 0
      • kolom  

        smyku? co to je? nikdy jsem o tom neslysel. ta moje nova osa je ale posunuta doleva (pri pohledu shora).

        0 0
        • Vilém  

          Presmykac.Ta osa by mela na konci oznaceni pismeno E , pokud by to byl tento pripad.Pokud by tam nebyla podlozka,nahra­zujici svou sirkou presmykac,tak by osa byla vyjeta o cca 2mm vic nalevo.

          0 0
          • kolom  

            jo takhle smyk:) osu s eckem jsem si urcite neobjednaval.vecer to rozmontuju a mrknu, zda mi neposlali spatnou osu (s tim E). kazdopadne se podlozce asi uz nevyhnu – vzhledem k tomu ze uz jsem tu novou osu zajel tak nepujde vratit. jeste se zeptam, zda nevis, kde by se ta podlozka dala sehnat. obchazet cykloservisy? diky

            0 0
      • Dan  

        Tahle osa je pravděpodobně určená pro připevnění přesmykače typ E na středovou osu, proto je posunutá doleva. Použitím nějaké podložky se dá posunout na střed!

        0 0
    • kolom  

      Presne tak. ta rozebranim stare osy bych navic asi nic nevyresil..menil jsem ji kvuli vaklu

      0 0
      • krtex  

        .. a vakl není v misce ale v ložsiku..

        No ale když chceš mermomocí podložku..

        KTX@

        0 0
    • Bohus  

      Zprava by si to mohol vypodložiť podložkou vytvorenou z drôtu.

      0 0
    • Daf  

      Hele to je nejaky divny. Ty osy by mely byt uplne stejny. Napada me jen, ze mas novou osu na mufnu o sirce 73mm a nebo ten typ kde se pod misku sroubuje presmykac.

      0 0
    • Jenda  

      Pridam sem svuj dotaz at nejsem narcen ze zakladani zbytecnych pripevku:-) Zjistuji ze mam totalni neznalosti v osach. Zvykly ne kinex 4hrany kde se resi jen delka osy nikoli domecku jsem se rozhodl do ramu s domkem 73 namontovat nejakou octalinkovou osu ktera je stejne dlouha (konkretne 113) ale na domek 68. Prava klika sedi v pohode, leva prekvapive:-) drhne o misku osy. Mam nasledujici dotazy na octalinkovy osy: Delsi osa je pri stejne sirce domecku symetricky delsi na obe strany? Vyhovuje-li mi poloha klik vpravi pri te ose 113 a rirce domecku 68 potom pri domecku 73 musi byt osa min 118? Nebo je to uplne jinak?:-) diky za kazdou smysluplnou odpoved

      0 0
      • kubad  

        osa je vždy symetrická. pokud máš domeček 73 musíš mít osu na tento rozměr domečku. Délka zůstává stejná

        0 0
        • Jenda  

          diky, nicmene stejna delka osy je podle me blbost, pokud potrebuju mit prevodniky stejne daleko a budu mit o 5 mm delsi domecek tak musim mit i o 5 mm delsi osu?

          0 0
          • kubad  

            nenapsals to úplně jasně. Ale je to prostě tak že špatný rozměr domečku na ose ti posune kliky o 2,5 mm blíž k rámu. Ale
            další věc je že osy se dělají univerzální na 68 i 73mm domecek a používají se podlozky, ale nevim co máš za osu.

            0 0
            • Jenda  

              Nemas bohuzel pravdu, nicmene uz si to zacinam ujasnovat. Kazdopadne sirsi domecek mi posune jenom levou kliku a to o 5 mm, prava (alespon u octalinkovych klik) zustane na stejnym miste – ta ma misku napevno. Tedy sirsi domecek znamena i adekvatne delsi osu.

              0 0
              • kubad  

                Mám pravdu, délka osy je daná a pořád stejná je jedno jaký má osa domeček. u většiny os je práva miska napevno a proto je rozdíl 2,5 mm ve vzdálenosti klik :-) Takže pokud ti sedi vzdálenost klik od ramu s tou osou co máš tak osa s 73mm domečkém by měla byt o 5mm kratší.

                0 0
                • Jenda  

                  no kratsi urcite ne:-) ale o 5 mm delsi beru. Nicmene ta osa s domeckem 68 mi po namontovani do ramu s domkem 73 urcite posune jenom polohu levy klikya to o 5 mm. Mozna se bavime o tom samym ale ne uplne si rozumime:-)

                  0 0
                  • kubad  

                    je to možné, ale nakresly si to a pochopíš abys to neobjednal blbě

                    0 0
                    • Jenda  

                      uz jsem pochopil tech 2.5 mm s kteryma jsi zacal hned na zacatku – to je v podstate treti pripad ktery jsem neuvazoval – skutecne pokud budu mit stejnou delku osy ale sirsi domek tak se mi kliky posunou o 2.5 mm blize k ramu – mas 100% pravdu. Ja jsem porad uvazoval z pohledu toho ze rvu do ramu s domkem 73 osu na domek 68 a drhne mi leva klika. Pak zamozrejme z tohoto pohledu mi zustane stejna poloha pravy kliky (prevodniku) ale levou kliku budu mit bliz o 5 mm:-) No kazdopadne uz v tom mam jasno takze muzu smele objednavat:-)

                      0 0
    • Dan  

      Tahle osa je pravděpodobně určená pro připevnění přesmykače typ E na středovou osu, proto je posunutá doleva. Použitím nějaké podložky se dá posunout na střed!

      0 0
    • Dan  

      Tahle osa je pravděpodobně určená pro připevnění přesmykače typ E na středovou osu, proto je posunutá doleva. Použitím nějaké podložky se dá posunout na střed!

      0 0
    • Porthos  

      Svitava je řeka řek!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.