• fousac

    mam ram… mam kliky… potrebuju koupit stredovy slozeni… je na urceni dylky osy nejaka teoreticka finta nebo se na to musi empiricky (pokus-omyl)???

    ď.

    0 0
    • Fido Mrlasek  

      záleží na přesmyku – aby ti tam dosáhnul.

      0 0
    • LUKAS  

      nejlepsi je dat do servisu, maji zkusenosti, maji ruzne delky os a mohou to vyzkouset, pripadne premontovat…

      0 0
    • chorvat  

      Podle me si musis zmerit kolik mas mista v ramu, a az tomu prizpusobit presmykac. dyt sou jenom dva rozmery 68 a 73 (113 a 118).

      0 0
      • fousac  

        bych si skoro tipnul, ze 68 a 73 je domecek a osy se delaj ve vic delkach… rozhodne sem mel na biku 110mm osu…

        0 0
        • Volf  

          Máš pravdu. Osy se dělají tuším v odstupňování po 2 mm. Kupovat na blind osu to se může pěkně prodražit. Ono nezáleží jen na přesmykači, ale taky na tom, jak je udělanej trojtalíř, protože záleží jak jsou daleko převodníky od kliky. Já si kdysi koupil jakejsi Suntour a ikdyž mám osu 113 mm, tak na tento jsem potřeboval tuším 123 mm nebo dokonce 128 mm. A jedinej jsem tenkrát sehnal Kinex. To byl tenkrát opravdu kup roku.

          0 0
    • Honza z H  

      Potřebuješ kusovku – nasadíš, změříš řetězovou linku, ověříš krajní polohy přesmyku. A podle potřeby koupíš stejnou nebo jinou osu.

      0 0
    • Palo TT  

      Domcek 68mm alebo 73mm vyberies podla sirky ramu, to je jasne. Vyrobcovia kluk zvyknu uvadzat v manualoch potrebnu dlzku osky pre dosiahnutie pozadovanej retazovej linky. Vacsinou pre retazovu linku 48.5mm a/alebo 50mm. Ak mas na biku nahodene stare kluky a stred, tak si aktualnu retazovu linku odmeraj.

      0 0
    • jihra  

      Na určení délky střadové osy funguje jednoduchá „laická pomůcka“ – používám ji v servisu úspěšně již pár let. Zkusím to srozumitelně popsat. Správná délka středové osy je taková, že když se podívám shora (jakoby od sedla) na trojpřevodník, tak vnitřní okraj nejmenšího převodníku by měl být zároveň s vnějším okrajem středové misky (plus-minus 1 milimetr). Takže vycházeje z toho – vezmi trojpřevodník, vlez do obchodu, zkus trojpřevodník nasadit na různé středové osy a kup tu, která bude délkou vyhovovat výše uvedenému pravidlu. Musíš ale počítat s tím, že když nasazuješ trojpřevodník na osu rukou, tak nezaleze na osu tak daleko, jako když pak kliku přitáhneš šroubem. Tudíž v obchodě vyber takovou osu, u které bude při nasazení trojpřevodníku rukou „mezera“ mezi vnitřním okrajem malého převodníku a vnějším okrajem středové misky cca 1–1,5 milimetry. Pokud máš kliky ocelové, tak spíše ten 1 mm, pokud máš kliky duralové, tak spíše těch 1,5 mm – duralová klika při utahování zaleze na osu trošku dále.

      0 0
      • ddd - andy  

        To je dobry!! To si budu muset zapamatovat!!

        0 0
        • Palo TT  

          Zase take dobre to podla mna nie je. Napr. niektore stredy su na 73mm domcek a na 68mm domcek sa davaju pomocou podloziek. Tieto stredy budu mat na 68mm domceku okraj misky urcite niekde inde ako stredy urcene len pre 68mm domcek. Aj stredy od roznych vyrobcov mozu mat vytrcajuci koniec misky rozne siroky.

          0 0
          • pali  

            Moja posledná skúsenos? pri výmene presmykača lx top swing za xt´04 down swing som musel podložkou posúva? osku o 2mm do prava aby mi nešuchala re?az pri prevode 22 na 32 o ramienko presm.ešte že na ľavej myske bol niejaký závit navyše ,lebo ináč neviem či by to nebolo aj na novú osku ?

            0 0
      • Pekáček  

        Ono asi taky záleží na profilování zadní vidle, Já měl u planže?áka problém s tím, že mi v nástupech třískaly kliky o spodní plochou vidli, nakonec tam byla: 110mm Shimano x kliky Sugino 108mm ISIS x kliky Truvativ Stylo Na Durateku je 108mm ISIS až možná zbytečně dlouhá, v pohodě by to sneslo i 106mm.

        0 0
    • Daf  

      Delka osy se urcuje podle klik. U drazkovych os muzes vzit bez problemu to co doporucuje vyrobce. Problem muze nastat u ctyrhranu, protoze se vymackavaji a casem je potreba kupovat osy delsi.

      0 0
      • Volf  

        Tobě už se někdy stalo, že jsi musel koupit po nějaký době delší čtyřhran. Já si myslím, že je to nesmysl. To vymačkání pokud by vůbec bylo nějaký bude max. tak v desetině mm a u osy rozdíl 1 mm nehraje roli a mám to vyzkoušený.

        0 0
        • Daf  

          No kdysi jsem mel kliky Sugino a tam se opravdu ta klika porad posunovala po ose bliz ke stredu tak, ze retezova linka byla uplne rozhozena.Delsi osu jsem uz pak nekupoval a radeji koupil nove kliky.

          0 0
        • jihra  

          U duralových klik se to občas stává.

          0 0
    • náčelník  

      Mohu se vyjádřit pouze ke čtyřhranu. Bohužel je to metoda pokus – omyl. Je tam příliš mnoho ovlivňujících komponentů – rám, kliky, osa a možná i přesmykač. Ale zatím jsem se vždy napodruhé trefil :)

      0 0
    • bajker  

      Osa by měla být tak dlouhá , aby když přehodíš na prostřední v předu a prostřední v zadu tak řetázek by měl být rovně!!! A současně by mezi malým převodníkem a rámem měla zůstat mezera, aby tam prošel řetěz pro případ že by tam chtěl spadnout- aby se nedřel rám. Pokud je řetázek rovně a výše uvedená mezera příliš malá a nebo příliš velká je špatná geometrie rámu.

      0 0
    • beet.cz  

      A co když mám ve finále řetězovou linku OK (sedí podle předchozích rad) a zjistím, že mám levou kliku (pedál) o 5mm dál od rámu než pravou. Je to velký *******? (střed je 110/68)

      0 0
      • bajker  

        To je zcela normální, protože na pravé straně máš převodníky. Jinak bys šlapal pravou nohou dál od osy rámu.

        0 0
        • beet.cz  

          Teď tomu moc nerozumím. Neměly by být oba pedály ve stejné vzdálenosti od osy rámu? Alespoň na mém starém středu to tak bylo (bohužel se odporoučel do věčných loviš?). Teď jsem koupil střed Shimano BB-UN53 (údajně LX) stejných rozměrů jako ten starý střed a osa je o 2 mm posunuta doleva oproti tomu starému středu. Tak jsem z toho docela jelen. Myslel jsem, že stačí mít rozměr 110/68 a bude to OK. Ale zdá se, že to není úplně pravda.

          0 0
          • bajker  

            2mm bych neřešil.

            0 0
            • beet.cz  

              Jenze 2 mm jedna strana, 2 mm druha strana (priblizne). A ve vysledku je to pul centimetru rozdilu ve vzdalenosti pedalu od sredu. (Jak jsem psal v puvodnim mailu) :(

              0 0
              • bajker  

                Nejak tomu nerozumím, nemožeš to sčítat, tím bys posunul osu (teoreticky). Ber jen vzdálenost od podélné osy rámu k pedálu. A Poznáš to při šlapání?

                0 0
                • beet.cz  

                  No prave, ze ta osa posunuta je. A scitat to musim. Kdyz mi osa vycniva na obe strany z pouzdra stejne (teoreticky) od stredu pouzdra napr. 55mm a pak ji posunu o 2mm doleva vzhledem k pouzdru, tak ve vysledku mam konce osy vzdalene od podelne osy pouzdra o 4mm jinak. Leva strana 57mm a prava 53mm. A jestli to poznam? Jel jsem na ni zatim jednou a zadny problem nebyl. Ale nevim jak z dlouhodobeho hlediska, namahani kloubu a tak… Nachapu na co se takova osa pouziva, kdyz leva strana trci vic nez prava. Nebo to tak ma opravdu byt? Mozna se v tom zbytecne stouram, misto abych jezdil :o :)

                  0 0
                  • fousac  

                    kdyz posunes osu o 2mm doleva, budes ji mit posunutou o 2mm doleva… 4mm z toho nevycarujes.. :)

                    0 0
                    • Daf  

                      Ale vycaruje zkus si to predstavit. Myslim ze by se dala dat pod pravou misku nejaka 2mm podlozka.

                      0 0
                      • bajker  

                        Změř to od osy sedlové trubky!!! To jest od sředu té rubky. To je podélná osa kola která je rozhodujíjcí.

                        0 0
                      • beet.cz  

                        Hmm. To zni zajimave. Nevis jestli se da nekde koupit primo tento druh podlozky? To by bylo reseni. Ted me ale napada, co namahani zavitu, kdyz ho bude v ramu o 2mm min zasroubovaneho. Zase se v tom stouram :o

                        0 0
                        • Daf  

                          To bohuzel opravdu netusim jestli se da neco takoveho koupit. Co se namahani tyce myslim ze nebude problem.

                          0 0
                          • bajker  

                            Vyrobit na soustruhu. :o) Ale nechal bych to tak 2mm z osy nic neni i když rozdí klik je 4mm.:o)))

                            0 0
                        • Pá-dlista1  

                          No tak a je to jasny. Je to specialni osa urcena pro montaz voditek pod misku stredoveho slozeni :) Jinak bych se te pevnosti nebal. Osobne si myslim, ze i dva zavity jsou moc na to, aby to tam drzelo :)

                          0 0
                      • fousac  

                        kdyz posunu osu o 2mm doleva, budu mit o 2mm posunutou vlevo osu, o 2mm levou kliku a o 2mm pravou kliku… kde jsou 4mm??

                        nebo ze by to bylo vlastne 6mm??? :)

                        0 0
                        • Daf  

                          Kdyz mas rozdil vzdalenosti mezi stredem stredove mufny a jednou a druhou stanou osy 4mm. Tak staci posunout jen o dva milimetry. Tzn. ze na jedne strane ty dva milimetry ubydou a na strane druhe narostou. No a budes mit osu uprostred ne?

                          0 0
                          • beet.cz  

                            To vis, ze jo. Bud to necham tak nebo tam vrazim podlozku. Jen by me zajimalo jestli treba ten stred BB-UN53 neni na silnicku. Nevite to nekdo? Klasicke LX by melo byt BB-UN52. V langem mi napsali: „…rozdíl mezi středy je v materiálové úpravě, střed BBUN 53 je novější model.“

                            0 0
                            • BH  

                              jeste me napadlo,pokud mas skutecne osu sirky 68 a domecek taktez, nemas nahodou spatne danou pravou misku, tedy na opacne strane?teoreticky to take jde.

                              0 0
                        • beet.cz  

                          Je to presne jak pises. Jednoduche pocty. Pocitame rozdil, na jedne strane 2mm pribudou na druhe ubudou. 2-(-2)=4mm Trochu neumele jsem to nakreslil: http://www.beet.cz/stred.jpg

                          0 0
                          • sharkcom  

                            A není to jedno? Já chys si změřil zadek, jestli ho máš přesně rozpůlenej, jestli tedy nesedíš kvůli těm 2 mm tak nějak vyoseně na biku…

                            0 0
                            • beet.cz  

                              Ale to bych asi mel. Kvuli 2 mm by mi to bylo jedno, ale ono to je milimetru 5.

                              0 0
                          • fousac  

                            puvodni konec osy byl 55mm od stredu domecku, novy konec je 57mm, tedy rozdil 2mm, druhy konec osy byl 55mm, ted je 53mm, tedy rozdil 2mm… no a kdyz posunes novou osu o 2mm, dostanes se na puvodni rozmery… porad nevidim nikde zadny 4mm…

                            0 0
                            • beet.cz  

                              Vsak ja nerikam „kdyz to posunu“. Ja rikam, ze TED je leva klika o 4mm jinde nez prava vzhledem k ose domecku.

                              Co s tim nasledne udelam je vec druha.

                              A koncim diskuzi vidim, ze to nikam nevede. O te ose mi nikdo nic podrobnejsiho nenapsal. Pro pripad, ze bych to chtel jit reklamovat at se mam ceho chytnout. Vyresim to podlozkou. Howgh

                              0 0
                              • fousac  

                                ty mas kliky 4mm od sebe?? to se musi jezdit docela blbe..

                                0 0
                                • fousac  

                                  no dobre.. uz sem pro dnesek mimo..

                                  tak jinak…

                                  smysluplny 4mm tam nevycarujes ani omylem.. tecka…

                                  a 2mm sou zcela nezajimavy, vubec bych je neresil pokud to beha… kdyz se ti nebude libit, soupni kufr na bote..

                                  0 0
                              • BH  

                                stanoveni delky osy je celkem veda, ktera se neda popsat v tomto prispevku.zakladem je retezova osa a take to, ze vzdalenost stredniho talire od ramu by mela byt cca 1,5 mm.jinak retezova osa je rovnobezka s podelnou osou kola , ktera prochazi strednim talirem a prostrednim pastorkem vicekolecka (u 8 -mi je to mezi 4–5 koleckem) Podkladani misek podlozkami je blbost, asi jsi kopil spatnou sirku osy (standartne se pouziva domecek 68,70,73 mm), pravdepodobne mas domecek 68 a osu 73, byt ¨ty se celkem malo pouzivaji.

                                0 0
                                • bajker  

                                  Vzdalenost stredniho talire od ramu by mela byt cca 1,5 mm????? Neni to nějak málo? Jak od rámu od kterého místa?

                                  0 0
                                  • BH  

                                    ne neni je to mysleno v miste, kde se stredni talir nejvice priblizuje k ramu

                                    0 0
                          • Rychlej turista  

                            O 2 mm se ti posunou obě strany. Takže když sečteš posun na obou stranách, dostaneš ty 4 mm, ale musíš je zase vydělit dvěma a pak ti vyjde posun o 2 mm.

                            Jednodušší, než takhle složitě počítat ale je, když budeš vycházet z toho, že když něco posuneš o 2 mm, tak se to posune jen o 2 mm a to na obou stranách.

                            0 0
    • Pedro404  

      Vzkříšení tématu…

      Mám novej rám, na starým je osa s domečkem 73, na novej potřebuju 68, čili musim koupit novou osu. Záleží dýlka osy fakt jenom na klikách, tzn., když použiju stejný, tak mam koupit i stejnou dýlku osy jako na starym rámu a budu v pohodě?

      0 0
      • kubad  

        teoreticky stačí 2,5mm podložky na každou stranu mezi rám, a osu, stejné podložky jak se používají u novějších systémů klik HT-II, ale s délkou ti neporadím na to je od tebe málo informací, ale teoreticky by to mohlo sedět s tou osou cos měl.

        prostě namontovat a pak uvidíš jak to to vychází

        0 0
      • zichis  

        bohužel ne. Kupříkladu jsem měl tři osy s označením 115, jednu od Shimana, pak od Kinexu, a nějakou ProT, na každý seděly kliky jinak. Sh má nesymetrickou konstrukci, konec osky na straně převodníků leze z rámu míň. Mezi Kx a Prtem byl zas rozdíl v tom, jak hluboko zapadnul čtyřhran osky do dutiny v klikách. Jak už tu někdo psal, musí se to zkusit. Například tak, že vemeš levoukliku do kapsy (pravá s převodníkama se obvykle do kapsy nevleze) a obejdeš pár krámků. Kliku nasadíš na pravej konec osky a změříš jestli je to od dosedacího nákružku stejný.

        0 0
        • zichis  

          ehm, „…stejný..“ Samozřejmě v tvým případě to stejný bejt nemůže, ty potřebuješ aby to bylo delší o polovinu rozdílu šířek domečků, tedy o 2,5mm

          0 0
        • JSt  

          neni 4-hran jako 4-hran. iso vs. japan ;-)

          0 0
        • Pedro404  

          A co když vim že teď tam je Shimano ES-25 a chci to vyměnit za tu samou, akorát v 68ce, popř. by teda mělo jít použít tu nynější a na každou stranu dát ty 2.5 mm podložky?

          0 0
          • zichis  

            kubadův nápad s podložkama byl geniálně jednoduchej, ale osobně bych to vypodložkoval pouze u středovýho složení, který má misky odendací a zastamdací, tj s dost dlouhým závitem. Jestli se nepletu, tak tvoje stř.složení je takovýto kompaktní zapouzdřený, kde pravá miska je v jednom celku s tělem. Tam bývá krátký závit. Kdyby se měla jeho délka ještě zkrátit podložkou, tak bych se bál poškození závitu v mufně!

            0 0
            • kubad  

              u některých os s tím výrobce počítá, těžko radit záleží co tam má :)

              0 0
            • Pedro404  

              Tje fakt, to mě taky asi na 5 sekund napadlo, asi se na to zeptam v servise. A teda nová ES25ka na 68 domek a stejnou osou je sázka najisto?

              0 0
              • zichis  

                veřím, že s touhle upřesněnou specifikací dostaneš v kšeftu přesně to co tam bude sedět. Teda… vycházím z předpokladu, že původní oska byla zvolena správně. Ještě bych si to na starým rámu překontroloval.

                Jak by to mělo vypadat po dotažení klik u novýho rámu jsem ti nakreslil do náčrtku. Předpokládám že máš převody založené na nejběžnější řetězové lince jaká se u MTB používá, tedy 50mm. Jestli máš ale převody s nominální ř.l. 52,5mm, tak by na místě kóty 16 mělo být 18,5

                0 0
              • Pedro404  

                Humoristi v krab cycles by si naúčtovali dvě kila jenom za to že mi sundaj kliky, změří osu a daj je zpátky, tak sem se radši ani neptal co by chtěli za to aby mi tu osu vymontovali a dali do druhýho rámu,to si radši ten stahovák koupim.

                0 0
            • Pedro404  

              Tak je to tak, pravá strana je v celku… Povedlo se mi vyndat levou misku- je plastová a závit je dlouhej 17 mm, to asi neni dost na to, aby se beze strachu zkrátil o dalších 2,5 mm?

              0 0
      • Pedro404  

        Tak update- koupil jsem osu, řetězová linka v pohodě, ale povedlo se mi prasknout levou (plastovou) misku. Myslel sem, že sem jenom debil a dal sem moc síly, tak sem si dneska koupil novou a při montáži zjistil, že ta osa je prostě delší než mufna (obojí údajně 68 mm), když komplet našroubuju osu, tak mi u levý misky zůstanou cca dvě otáčky venku, pokud osu na druhý straně kousek vyšroubuju, miska se dá zašroubovat komplet. Je to velkej problém, nebo mam prostě osu našroubovat co to dá, potom misku (bez toho aby praskla) a kus závitu venku neřešit?

        0 0
        • Vilém  

          A myslis, ze ta leva miska ma licovat s celem stredove trubky? U maloktere osy to tak byva, vetsinou leze par mm zavitu ven.

          0 0
          • Pedro404  

            No samozřejmě že si to myslim, jinak bych se neptal:) Tak supr, dík.

            0 0
            • Vilém  

              Jakou osu jsi nakonec kupoval?

              0 0
              • Pedro404  

                Tu samou co byla na starym rámu, ES25 118mm, akorát 68 mm domek. Stejně až sjedu převodníky tak chci koupit komplet nový HII kliky, tak těch dvou stovek za osu nebude taková škoda.

                BTW, na tom starym rámu ta 73mm osa právě přesně lícovala, proto sem si myslel že todle je nějaký divný.

                0 0
                • Vilém  

                  Ted je jeste otazka, zda ta 73 byla opravdu 73:) Tam si jistej nejsem, ale u klasickych 68mm tam ta miska nezaleze cela. Taky je moznost, ze pouzivaji pro obe verze totez telo a dava se jina osa. To by vysvetlovalo tu licujici misku.

                  0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.