• Raddek

    Ahoj, jaké máte zkušenosti s goráčem od Tilaku? Zajímají mě nové modely Tilak Raptor a Evolution.. Opravdu ty bundy vydrží neprotéct a nerozlepit se i deset let jak říkají majitelé? Jde o to že pár Goráčovek už jsem vystřídal a žádná mě neuspokojila mechanickou odolností.. Bojím se s tím otřít o skálu nebo na tom nosit těžký batoh atd.. Teď huntuju TNF Apex Flex GTX 2.0 a dávám jí ještě tak maximálně rok aktivního pobytu v horách.. Vyplatí se v tomhle případě investovat do Tilaku?

    0 0
    • Singlespeed  

      Pokud to jsou nové modely, tak ti, logicky, nikdo nemůže tvrdit, že je 10 let nosil a nerozlepily se. To by musely být 10 let staré modely. Já mám jednu Tilakovku asi 4 roky (moc ji nenosím) a už je solidně rozlepená, což mě tedy docela sere.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Brachanec mel od Tilaku cca 15 let goretexovou bundu a byl s ni maximalne spokojeny, sice ji mel posesivanou jak frankenstainovu nevestu, ale nic se nerozlepovalo. Pred tremi lety si koupil Raptora, a ten uz ted je v podobnem stavu jak stara bunda. A to je clovek, ktery se o veci radne stara. Osobne bych bral neco od Highpointu, mam od nich dve bundy a zatim zadny problem.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Mám 10+ let Raptor. Pár let (max 4 roky) intenzivně v horách používaná, od ty doby jen rodinná turistika. Mechanicky ok, ale vlastnosti už moc ok nejsou (nebyly po těch 4 letech používání).

      Moc jsem se o ni nestaral, kdybych pořád lezl, tak ji do hor neberu. Na turistiku je ok. V mém okolí neznám nikoho, komu by jakákoliv značka vydržela při používáním dlouho. 10 let beze změn vlastností bych ani dnes nevěřil.

      0 0
    • KoudakT  

      Já mám Stingera. Nenosim ho tak moc, abych za něho dál ruku do ohně, ale bunda je dobrá. Tilak navíc údajně garantuje, tě to ji opraví, kdyby se s ní něco stalo.

      0 0
      • brtníček  

        Opravit opravdu opraví nebo vymení rukáv, proste určitý servis mají ale neco to samozřejme stojí. Mám Storm lite a funguje to už dost let, ale není nijak intenzivne nošena, batoh pouze lehký na jednodenní tury, žádné lezení jenom chození.

        0 0
    • jIrI___  

      Mrkni na outdoorforum, o Tilaku je tam toho napsáno mraky. Nedávno jsem taky sháněl nějaké informace a výsledek byl takový, že dříve špičková kvalita i výdrž už je pryč a Tilak nyní zapadá do ničím nevybočujícího průměru, navíc s poměrem „cena/výkon“ ne úplně nejlepším.

      0 0
      • Raddek  

        Našel jsem na outdoorforu o Evolutionu poslední zmínku někdy z roku 2010 myslím.. tak už jsem dál nehledal.. co píšou tak všeobecně?

        0 0
        • Raddek  

          Dal jsem si teď práci a pročetl vlákno o nepromokavých bundách na outdoorfóru až někdy do roku 2013 a nedočetl jsem se o nějaké kritice Tilaku.. Takže zase nejsem chytřejší.. Každopádně lidé tam doporučují GTX pro, že zvládá lépe hrubší zacházení než klasické GTX nebo active GTX atd..

          0 0
      • Aussig  

        Vem si to takhle, když si tady někdo přečte něco o GX, tak zjistí že ta sada vlastně ani neřadí, max jeden den a pak štelovat mno. :)

        0 0
    • Tomcuska  

      Ahoj, za mě značka Direct Alpine. Poměr cena výdrž bezkonkurenční.

      0 0
      • Aussig  

        Od nich jsem měl cca 6let na zpět GTX bundu u které se po zimě vysypala membrána, až do té doby to byla skvěla bunda… Píšu to jen kvůli komunikaci k reklamaci, šílená.

        Model nevím, oranžovvá + černé lemy, staré logo, kapsa na kartu na lyžování…

        0 0
        • BikerM  

          Pokud vim, tak DA nema GTX membranu.

          Bundu od nich mam, model Guide. Nosim ji na skialpy, lezu v ni celkem dost. Ale taky ji 2–3 do roka peru a impregnuji. Udelal jsem si v ni malou dirku cepinem, opraveno snad behem tydne za par korun primo v DA takovym zpusobem, ze jsem pak nemohl najit misto, kde dirka byla.

          Jinak u gorace snesu jen verzi Active. Je jasne, ze ma kratsi zivotnost.. Ale zase kvalitni praci prostredek a impregnace.. a vydrzi mnohem dele. Mechanicky se znici samozrejme mnohem snadneji, ale ma zkusenost je takova, ze je lehci a lepe dycha, takze jiny gorac nechci.

          0 0
          • Fran-tic  

            v čem pereš? někdo doporučuje přímo impregnační prostředky, někdo jen voda, někdo jelena :)

            0 0
            • Ralan  

              No to mi poraďte v čem to prát. Mám jednu wind-stopperku od Tilaku, WS kalhoty taky Tilak, pravda lepší věci jsem neměl, ale jsou to starší modely…No pár GTX věcí ještě ale v čem to perete?

              0 0
      • Raddek  

        Já jsem si u DA koupil ty jejich nové odlehčené supergatě mountaineer tech a během jednoho treku jsem je totálně zničil jen blbýma návlekama proti sněhu… Ano vím, nejsou to kalhoty na zimu.. Šel jsem se s nima na Velikonoce projít v Tatrách a bohužel bylo ještě sněhu po kolena, tak jsem nahodil návleky a totálně se mi pod koleny prošoupaly o návleky tím, jak jsem si na nich stáhl gumičku…

        0 0
        • libisenuj  

          No to si me moc nepotesil…minuly tyden sem si je koupil, pro jejich udajnou neprustrelnost. Cetl jsem par recenzi a vsude pisou, jak jsou super na lezeni po skalach, prodirani se houstim ..mam to teda na beznou turistiku, ale i na zimu…chjooo…a levny teda taky nejsou…

          0 0
          • Raddek  

            Otřesné kalhoty.. Ten materiál na kolenech a zadku vydrží v pohodě, ale ten tenčí je katastrofální. Moc si ani nechci představovat, že bych přes ty kalhoty měl natažený sedák.. Ta normální verze myslím mountaineer 5.0 je super, ale odlehčenou (Tech) nebrat. Dokonce jsem zničil i nohavice cvočkama na tkaničky z pohorek. A to nejsou nijak ostré.. Jo gatě za 3 jsou to fajnový… :-D

            0 0
    • Tomcuska  

      Ještě přidávám odkaz http://www.directalpine.cz/produkty-eshop

      0 0
    • scota  

      Tilak má nyní většinou záruku 4 roky ale vydrží určitě více. Navíc není problém vyměnit třeba zip po 5 letech.

      0 0
      • Raddek  

        Jsem z toho pořád stejně špatný.. Vůbec mi to nepomáhá v rozhodnutí. Je to dost ranec, když vím, že se dá u jiné firmy koupit za půlku peněz…

        0 0
        • Smazaný účet  

          Ja osobne bych se Tilaku vyhnul a vzal neco levnejsiho s tim, ze ji po peti letech muzu klidne odepsat a koupit novou.

          0 0
          • scret  

            napr.?

            0 0
            • Smazaný účet  

              Napr. Pinguin sice nema goretex, ale jsou dobre a daji se sehnat za rozumne penize.

              0 0
              • scret  

                Facepalm…

                0 0
              • Fran-tic  

                já to dělám úplně stejně. goráč má stejně omezenou životnost a po 5 letech už to není ono. tímhle způsobem točit bundy mě tak nějak přestalo bavit.

                Já třeba teďka nosím už třetím rokem simond a jsem s ní max spokojený, protože mi hlavně sedí i střihem. A to dostává celkem velkou bídu na skialpech a lyžích + VHT

                https://www.decathlon.cz/…8495180.html

                No a to nemluvím o tom, že jsem ji sehnal v itálii za dvojku ve výprodeji :D

                0 0
                • Fran-tic  

                  ale jasně, tilak to není. taky bych u tilaku více brečel, když jsem si přišlápl bundu mačkou a podobný shit :)

                  0 0
                • scret  

                  a to vam fakt nevadi, ze ta bunda vubec nedejcha?

                  0 0
                  • Fran-tic  

                    úplně upřímně, třeba ve srovnání s raptorem ano, znateleně méně dýchala. Ale že by to bylo omezující nebo nepříjemné, to vůbec (spíše na pohodu). Navíc taky ji nemám permanentně na sobě, ale je to jen vrstva do nejvíce debilních podmínek a tam je to funkčně za mě ok. A to říkám jako někdo, kdo má od simondu i ty membránové kalhoty a chodím s nimi do kopce.

                    na druhou stranu, když se někdo bude více potit, tak může brečet. já chodím v tom, na co mám a v čem mi je pohodlně :)

                    0 0
                  • Smazaný účet  

                    GTX dýchá ale nesmí být mokrý z venku (déšť) nebo zevnitř (pot, vysrážená vlhkost). Pak membrána logicky přestane fungovat. Takže takový Tilak Raptor v zimě a ve sněhu s mnoha funkčními vrstvami pod bundou super, v léte při silném dešti efekt stejně nepřijemný jako v obyčejné pláštěnce. Ta bunda má samozřejmě i další výhody jako ochrana proti silnému větru, ale zrovna odvod vlhkosti bych u GTX nepřeceňoval.

                    Konkurenční membrány na bázi PU na rozdíl od GTX dokáží odvádět nejen páry ale i vodu v kapalném skupenství a to dokonce i když jsou z vnějšku zcela mokré.

                    0 0
                    • scret  

                      samozrejme GTX oproti neporeznim membranam ztraci, ale rozhodne bude asi milionkrat lepsi, nez to, co v odkazu… Takze nedelejme z GTX zas igelit..:)

                      0 0
                    • DaSnail  

                      Ale to že je gtx bunda zvnútra mokrá je uplne prirodzené, ludské telo vylučuje pot vo forme kvapaliny a ne vodnej pary. Až potom sa cez membránu tzv odparí na povrch.

                      0 0
        • hrota  

          Původně jsem chtěl taky bundu od Tilaku, zkoušel sem Stingera a Evolution, ale váhal jsem kvůli ceně, která není uplně nejmenší. Nakonec se ke mně dostala GTX bunda od Dynafitu a jsem spokojený, kvalita srovnatelná, jen ta cena, za kterou jsem jí kupoval byla někde na 35% Tilaku.

          0 0
        • Aussig  

          Hlavní je si uvědomit že ty bundy jsou opravdu na nesmysl podmínky. Jestli se takovému použití vyhejbáš, jdi jinou, levnější cestou. Mám doma i Membránovku od Scott, ne s GTX a nevytknul bych ji nic.

          0 0
    • Smejči  

      Tilak je kvalita, nicmene je treba se o ni starat dle navodu. Tzn. pravidelne prat a zehlit. Ano zehlit, malo lidi to vi a pritom princip je jasny. Pak se nestane, ze se vam budou rozlepovat svy. Pokud jde o venkovni mechanickou odolnost, tak ta je dost velka. V klidu ji vezmu na lezeni na skale. (mam Asgard)

      Pokud hledas neco v cem muzes jit tyden v Norsku s baglem, tak je to jasna volba. Pokud obcasna turistika v CR, kde ji potrebujes vlastne jen tech 20min na dest, tak pokud mas hluboko do kapsy, jsou i jine moznosti.

      Osobne ted jedu variantu: unkcni obleceni – dle pocasi silnejsi ci slabsi/merini, navrh polartecalpha s pertexem od DirectAlpine a kdyz uz je fakt spatne, beru pres to Tilak. V teplejsim destivem pocasi jen Tilak.

      0 0
      • Raddek  

        Jak se to žehlí?

        0 0
      • goofy  

        S tím žehlením by mě to trochu zajímalo. Pokud se nepletu, tak výrobce říká sušit v sušičce, případně přežehlit do sucha. Mělo by jít jenom o dosušení a zpětné obnovení DWR, nebo se tím žehlením nějak pomůže i podlepení?

        0 0
        • scret  

          co se tyka zehleni, tak muj nazor je ten, ze jde hlavne o tu DWR funkci, ikdyz to je trochu sporny… Prtze, jak se jednou smeje ta impregnace z vyroby, tak pak to stejne stoji uz za houby:(

          0 0
          • Hrabex1  

            Jo, je to kvuli li DWR, zatimco prani je kvuli mastnote a odlepovani svu.

            Ja osobne neimpregnuju ani nezehlim, prototoze to funguje stejne jen par desitek minut, podle intenzity deste.

            A to plati i pro novou bundu, impregnovanou z vyroby.

            0 0
          • goofy  

            Já si to právě taky myslím. A Hrabex1 se dívám taky. Tak díky za ujištění. :-)

            btw: nevíte, jestli jdou někde koupit ty pásky na podlepení, že bych si tak trochu punkově opravil svou letitou Tilačku? Do Tilaku se mi to posílat nechce. Má už toho dost za sebou, ale klidně bych si to trochu opravil, ať se to zbytečně nezhoršuje. Na houby je furt dobrá. :-)

            0 0
            • Hrabex1  

              Jako ze bys to sam zazehlil? Nemyslim, ze se to da koupit.

              0 0
              • goofy  

                Mě se zdá, že kámoš to kdysi splašil a sám si to tak právě opravoval. Ale asi to sehnal někde po známosti no. Co už.

                0 0
                • Hrabex1  

                  nejaka obycejna zazehlovaci paska se koupit da, ale nemyslim, ze to bude drzet.

                  Vim jen, se u GTX se to pri vyrobe zazehluje daleko vyssi teplotou nez u jinych materialu. Mam zafixovano, ze se to dela pri 400°C, ale nerad bych kecal…

                  0 0
                • davidk1  

                  Koupit se ta páska dá.Opravoval jsem takto bundu z GTX Paclite, ale v částech namáhaných ohybem to skoro nedrží. V domácích podmínkách to prostě dokonale nezažehlíš.

                  0 0
                  • Hrabex1  

                    mam zkusenost s opravou podlepeni primo u vyrobce – nejednalo se o GTX. Sam vyrobce mi rek, ze na onosenych hadrech to drzet nebude. V tom mel pravdy, ale ono to tenkrat nedrzelo ani na novych z vyroby.

                    0 0
                    • goofy  

                      :-) Ok. Kašlu na to. Přelepím to airstop páskou ze stavby :-D

                      0 0
                    • Smazaný účet  

                      Podlepoval jsem paclite GTX bundu klasickou duck tape a v pohodě :) na to moje nošení to drží už 2 roky :)

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        A abych to upřesnil bundu mám asi 15 let… ve velkém dešti již netesni tzn do hor kde jde o život bych ji nebral… ale na kolo v dešti nebo proti větru je úplně v pohodě… půl hodinku než prijedu k domu mi vydrží a proteče velmi málo… neprofoukne stále vůbec!

                        0 0
                • scret  

                  Poslal bych to do Tilaku a neresil…

                  0 0
    • Aussig  

      Mám pět let Stingera a je naprosto v pořádku. Minulej rok za 200kč výmněna sucháčů, 1× oprava proříznutí na zádech od lyžařské hole (2×10cm cca), myslím že za 350kč.

      Bundu nosím v zimě na skialp, turistika, lezení. V létě jako záložní nebo když je hnusně, 2× pochod rumunsko, 1× švédsko, lezení. Nějaké ty ferratky v dešti taky dolezla.

      Stinger nemá ani nijak zvýšenou odolnost a šoupání po skalách, pochodů s krosnou a lezení dale opravdu hodně. Neumím si představit jak ji zdevastovat a už vůbec ne, kolik musí vydržet Raptor nebo Evolution. Za mě je Tilak TOP, jak kvalita, tak přístup.

      0 0
      • Singlespeed  

        Přístup Tilaku jak kdy. Přítelkyně reklamovala párající se látku kolem zipů u nové softshellky (látka na kraji není zahnutá, ale jen ořezaná snad laserem) a poslali ji někam..Taky pořád čarují s velikostma. Jeden rok si koupíš bundu, za dva roky tu samou ve stejné velikosti a už nesedí. Na facebooku Tilaku se pořád řeší nějaké problémy.

        0 0
        • brtníček  

          Jo s tema velikostma je to fakt. Mikina Femund behem 3 let je tam rozdíl.

          0 0
        • Raddek  

          Tilak má na fb nějakou skupinu uživatelů?

          0 0
          • Singlespeed  

            Tilak můžeš na fejsu kontaktovat, ptát se na cokoliv a diskutovat s ostatními. Už se tam řešila spousta věcí. Pro Tilak tak nějak obecně platí, že nedá na podněty uživatelů. Stěžuješ si, že neustále mění velikosti a oni ti odepíší, že je to tak v pořádku. Ptáš se, proč je něco na novém modelu ojebanější než na starém a oni, že je to tak lepší :-).

            0 0
      • Smazaný účet  

        Stinger se mi rozlozil skoro sam prakticky volnym nosenim :)

        Na tury s batohem nosim Raptora.

        0 0
    • Barak  

      Mám goracovku od Tilaku asi 7–8 let a nemůžu na ni říct křivého slova. Nikde se nic nepara, nic se neprodrelo nebo neroztrhlo, střih mi perfektně sedí. Jediné, co bych udělal jinak je lepší stahování kapucy. Ale nemám ten nejvyšší model a beztak se určitě za tu dobu v tomhle posunuli. Takže za mě spokojenost.

      0 0
    • tchi  

      Ahoj, bundy Tilak používám už snad už víc než 20 let a je nepopiratelný fakt, že v daném oboru je to špička – dneska už za docela vyšší cenu, které ovšem dané kategorii odpovídá. Používal jsem vždy spíše vyšší modely – tzn. třívrstvý GTX a i ta 20 let stará bunda Raptor je pořád nějak použitelná. Životnost membrány je otázkou intenzity používání, péče, konkrétního typu GTX, ale 100% funkci bych neviděl déle než na ty 4 roky a to ještě s otazníkem. Nicméně nic podobného, co by se životností jen přiblížilo prostě neexistuje a i když už membrána není 100% furt je daná věc plně použitelná a nepromokavost dostatečná. Obecně by se GTX věci měly používat pouze v situacích, kdy jsou skutečně potřeba – což v reálu není často. Ve většině situací je vhodnější mít membránový softshell, který má mnohem větší využitelnost a snese i drobný deštík. Aktuálně používám bundo Evolution, kalhoty Raptor, softshell kalhoty Crux a bundu Ogre – všechno perfektní a po čase pořídím znovu. Jinak potvrzuji, že v Tilaku v podstatě cokoli opraví.

      0 0
      • scret  

        *1

        dobre napsano a shrnuto…

        0 0
      • Raddek  

        Konečně.. díky.. Tohle už považuji za odpověď.. Tak já se teda hecnu…

        0 0
        • scret  

          A jeste jsi nenapsal o jake bunde konkretne uvazujes…:)

          0 0
        • Singlespeed  

          Takže odpovědi nepříliš spokojených majitelů nepovažuješ za odpovědi. Bereš jen kladné ohlasy. To neděláš úplně dobře, ale jsou to tvoje peníze…

          0 0
          • scret  

            tak jak je to asi se vsim, ozvou se hlavne ti nespokojeny…

            Samotneho me zarazi, ze by Tilak sel behem par let tak kvalitativne dolu, tomu neverim…

            Takze bych to kolikrat videl opravdu na spatnou udrzbu. Zvlast to odlepovani svu po tak kratky dobe by tomu odpovidalo…

            0 0
            • Singlespeed  

              Spíše se trochu šetří, lidově ojebává. Tomu odpovídá i to nezahýbání látky u kolem zipů u některých softshell modelů (např. Latok). Látku jen oříznou nechají tak. Že se to třepí a lezou z toho nitě je nezajímá, je to prostě nová jednodušší technologie a hotovo.

              0 0
              • scret  

                V mym okoli je nekolik Latoku a vsechny ok… Ja mam Mitre, muj partak taky a vydrzi to neskutecne… Ted mam WS vesticku a taky kvalita v pohode…

                0 0
                • Singlespeed  

                  Staré Latoky byly udělány poctivě, neopravitelně třepící se látka je až na posledním modelu.

                  0 0
            • Smazaný účet  

              Tak je hlavně nesmysl věřit tomu, že bunda vydrží věcně. Jak jsem nejen já psal, víc než 4 roky nedá, pak už je vlastnostma, pro který si je kupoval, vedle. Pokud bych neprovozoval nějaký aktivní VHT nebo lezení, tak mi to přijdou vyhozený peníze a můžu koupit za 50% a míň jinou bundu, která na obyčejný používání poslouží stejně. Mě je líto (a na to moje rodinný couvající stačí) ji vyhodit, ale jakákoliv nová bunda by mi posloužila lip jak starej Tilak. Švy se mi nerozlepují, bundu pravidelně peru ve správný chemii, žena občas vyžehlí. Takže na první pohled je ok, ale při nošení je nefunkčnosti sakra znát.

              Tak moc nechápu radost tazatele nad komentama, dotaz zněl na dlouhodobou výdrž, kterou tu nikdo nepotvrdil.

              0 0
              • Raddek  

                Chci to právě na zimní VHT.. 4 roky budou fajn.. pak ji dojedu klidně na rybách.. podle reakcí vidím, že to i pak bude nositelné…

                0 0
          • tchi  

            Ahoj a prosím nezlob se, jen k té konstruktivní debatě – ty vycházíš z toho, že se ti dle tvých slov rozlaminovala nějaká Tilakovka – není zřejmé zda GTX nebo softshell a ani už nevíš, jaký model… osobně si myslím, že ne všechny experimenty se Tilaku úplně povedly – okrajově jsem zaregistroval (nemám osobní zkušenost), že měly problém lepené softshellky – a mj. asi i proto už na aktuální kolekci Tilak víc šije.

            Taky nerozumím, proč si bundu nenecháš znovu zalaminovat – dle mých osobních zkušeností jsem nevěřil, co všechno jde opravit a jak. Dále píšeš, že se ti rozlepily vrstvy na historické bundě Matterhorn – jednak je to skutečně dost historie, ale hlavně Matterhorn byl 2L GTX a osobně neznám dvouvrstvý GTX, který by se po několika letech neodlepil od látky a nepopraskal včetně lepení švů. Ale už v té době byl 3L GTX životností někde úplně jinde.

            Jinak ty praktiky s měnícími se velikostmi mohu potvrdit – chce to zkusit

            0 0
            • Singlespeed  

              Ta hned rozlepená je Attack, mrkl jsem na ni. Pošlu ji do opravy, ale podle jejich webu mají všeliakých oprav tolik, že to trvá cca 1,5 měsíce než to opraví.

              0 0
              • tchi  

                Zrovna ten Attack je spíše takový light model – moje zkušenosti jsou, že čím menší robustnost, tím nižší životnost.

                U mne ta oprava byla trochu rychlejší, než avizovaly, ale cca měsíc to bylo, cena cca do tisícovky i s poštovným… ale byl jsem překvapen co všechno a jak opravili – nově nalaminované kryté stahování pasu, nově laminované manžety rukávu, zalaminované švy u kapes, kde se trochu odlepovala vrchní látka, zalaminovaný kšilt kapuce, kde se dělaly bubliny.

                Žádná s opravovaných vad však nevadila funkčnosti – spíš mne to štvalo

                0 0
              • Singlespeed  

                Tak jsem se rozhoupal a poslal do opravy tu rozlepenou bundu. Dacanům z Tilaku se s tím zjevně nechtělo drbat, tak mi to poslali zpět neopravené s poznámkou „neopravitelné“. Mýtus o pozáručním servisu padl. Serou na to :-).

                0 0
                • Forester  

                  Tak to je smůla. Minulý rok jsem ji osobne donesl do prodejny kousek od Anděla, maník to shlédnul a řekl, že za 14 dní to bude … a bylo

                  0 0
          • Raddek  

            Úplnou hrůzu jsem se tu nedočetl. Sledoval jsem právě třeba i diskuze o HP a DA a tam to bylo u konkrétních bund hodně špatný.. Jediné co ještě zbývá tak Rab nebo Arcteryx

            0 0
            • tchi  

              pokud se díváš na Raptor nebo Evolution, tak v podobné cenové relaci máš výběr poměrně široký a myslím, že kvalitativně to bude dost podobné – mezi kolegy horolezci, kteří mají kde jakou značku, jsem nezaregistroval, že by na něco více nedávali… u Tilaku je výhoda domácího servisu, některé cizí značky mají pro mne trošku líbivější design, ale moje zkušenost je, že po dobu životnosti budeš nějakou opravu potřebovat.

              Jinak krutá pravda je, že 99% z nás reálně bundu podobně kvality a cenové úrovně nepotřebuje a úplně stejně nám pro naše reálné potřeby poslouží i cokoli jiného za čtvrtinu ceny. Sám jsem nedávno pořídil membránovou bundu od Hannahu za cca 2 tisíce a ve většině případů poslouží obdobně jako můj Evolution nevím za kolik… ALE…

              0 0
          • Hrabex1  

            zmetek se jednou za cas povede kazdymu, ale GTX je celkove kvalitativne (hlavne co se tyka zivotnosti) jinde nez japonske ekvivalenty (Gelanots, Blocvent). GTX si hlavne hlida, komu dodava a vyrobci musi dodrzovat jejich standardy.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Gelanots a Blocvent jsou jine materialy s jinymi vlastnostmi. Na rozdíl od GTX (PTFE) odvadeji vlhko i v kapalnem skupenstvi (GTX zvlada jen pary) a to dokonce i v situaci, kdy je membrana zvenku mokrá, byť s menší efektivitou. GTX se navíc rád ucpe mastnotou nebo potem, což vyřeší až vyprání. Odolnost je ale údajně vyšší u GTX.

              0 0
              • Hrabex1  

                ja uz davno nectu reklamni materialy. Mam osobni zkusenost s obema membranama. GTX nesrovnatelne vic vydrzi – neodlepuje se membrana od latky ani podlepeni svu. A hlavne subjektivne lip dejcha,

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Fyzikální vlastnosti nejsou reklamní materiály. Já s PU membránami, pokud se nepletu, zkušenost nemám, nicméně z GTX nadšený teda rozhodně nejsem. Když je potřeba (intenzivně prší) tak zas tak moc nefunguje (nedýchá) a pot neodvádí vůbec. Proti sněhu je super, ale když nesněší, jsou tady mnohem prodyšnější materiály.

                  0 0
                  • sis  

                    A jaké speciální fyzikální vlastnosti vykazuje PU v tom dešti, kdy je venku 100% vlhkost?

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      PU má výhodu v tom, že vedle rozdílu vlhkosti se na jejím transportu podílí i gradient teploty. Vnitřní teplejší strana materiálu saje molekuly vody rychleji a díky tomu se vlhkost vytlačuje vně. Tzn. neporezní PU si ponechá omezené schopnosti odvodu vlhkosti i v situaci, kdy je porezní PTFE membrána zcela ztrácí.

                      0 0
                      • sis  

                        A proč by stejný princip neměl fungovat i v případě porézní membrány?

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          Z principu fungovat nemůže. PTFE membrána funguje jako síto, tj. menší částečky (vodní pára) mohou ven, větší částečky (vodní kapky) nemohou dovnitř. Samotná porezní membrána vodu neabsorbuje a není ji ani schopna odvádět v kapalném skupenství. Jakmile vám GTX zvlhne zevnitř, nefunguje. Neporezní PU membrána funguje na úplně jiném principu, nacucává molekuly vody dovnitř materiálu.

                          0 0
                          • sis  

                            OK, tolik k marketingu… Ale pořád jsem se nedozvěděl, jak že se ta voda vlhkost dostane ven. I kdy připustím, že neporézní membrána vlhkost „nacucá“, jak se z ní dostane ven? To je totiž taky tak nějak třeba.

                            Abych to zkrátil. Při 100% vlhkosti nefunguje nic.

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              Ale já nikde netvrdím, že neporezní membrána bude „fungovat“(ve smyslu udržení komfortu) v extrémních podmínkách 100% vlhkosti. Samozřejmě nebude, protože ty fyzikální procesy budou zcela nedostatečné.

                              Narážím spíše na praktické rozdíly. Membrána je z vnější strany kryta impregnovanou ochrannou vrstvou, která by ji měla před kompletním promočením chránit. Moje nespokojenost s GTX spočívá spíše v tom, že nefunguje při zvlhnutí zevnitř. Což je problém v létě, kdy pod ním nemáte dostatek funkčních vrstev pro odvod a odpařování potu, bunda zvlhne zevnitř a je z ní obyčejná pláštěnka.

                              0 0
                  • Hrabex1  

                    ver mi, ze kdyz je teplo a vysoka vlhkost, nedycha nic. Prodysnejsi materialy urcite jsou, ale vetsina jen na papire.

                    0 0
                    • sis  

                      Nenásilně se ho k tomu prozreni snažím dostat.

                      0 0
                    • Smazaný účet  

                      Prodyšnější materiály jsou, ale nemají schopnost ochrany proti vodě (déšť).

                      Ve většině případů platí, že nejlepší membrána je žádná membrána :)

                      0 0
                      • Hrabex1  

                        Jasne, „vetrovy“ membrany jsou uplne jinde, i kdyz podle oficialnich cisel by to takovy rozdil byt nemel. To je taky duvod, proc ta cisla beru s rezervou.

                        0 0
                      • scret  

                        prave a proto je lepsi mit nejakou lehkou nepropro bundu, kterou proste mas celou dobu v batohu a tahas ji, jen kdyz leje…:) Coz proste s Raptorem neudelas…

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          Nevím jak vy, ale ja tedy rozdíl 200–300g obsahu v batohu vůbec nepoznám. Navíc v té lehké bundě nakonec stejně zmoknete, až se vám na ramenou voda protlačí pod popruhy batohu.

                          0 0
              • DaSnail  

                :-D

                0 0
    • oo.viper.oo  

      Bundy se až na výjimky rozlepují kvůli zanedbané údržbě. Konkrétně praní. Spoje se rozlepují vlivem dlouhodobého působení potu a bundu je třeba pravidelně prát, aby se pot vypral z materiálu pryč. Jediná otázka je jak často ji prát a to je individuální, protože někdo se potí víc, někdo míň, někdo má agresivnější pot, někdo míň…

      0 0
    • Stipka  

      Mam asi 8 let a už nevím který model ale pořád spokojenost . Jednou za dva roky mi ho žena přežehlí přes ručník a supr.

      0 0
    • prsoo  

      za mě spokojenost. mám Raptora 10 let, loni se mi najednou odlepily skoro vsechny podlepene švy (podezrivam zenu, ze tam dala v pracce 50 stupnu, ale zaryte to popira), poslano na opravu a za nejakych 800kč vsechny nove. Blbe je, ze se mi v lete odlepil zips na vetrani podrukavem (jenom jedna strana). tak premyslim, jestli jim to tam zase poslu a za 300 + dopravne si necham spravit, nebo koupim bezbarvy chemopren a prilepim latku sám doma…

      0 0
    • creami  

      Ahoj,tak s tilakem rozhodně chybu neuděláš,pokud se díváš po raptoru,či evolution,tak asi to máš na lezení,jinak na chození s báglem vht,plně stačí storm a to můžu potvrdit…mám i kalhoty a vydrží opravdu hodně ,mám to 4roky…a nezapomeň,včasná údržba ,na rozlepování jakékoli gtx bundy může pot

      0 0
    • wego1991  

      Oživím to tady:

      Vybírám novou bundu – použití primárně na turistiku (s batohem – takže něco odolnějšího), případně i na kolo.

      Už se v tom plácám asi 3 dny a vůbec netuším co vybrat – trošku mě to táhne k Tilaku, ale nebráním se ani jiným značkám.

      Cenově bych se chtěl ideálně pohybovat do 8k.

      Nevím zda mi bude stačit Tilak Storm nebo jít do vyšších řad – jako Stinger pro nebo Evolution (outlet) a Raptor (taky outlet). (ikdyž jsou už spíše určené na VHT – lezení)

      Budu rád za zhodnocení jestli Storm je dostačující nebo si těmi dražšími ,,lezeckými modely'' nějak na turistiku polepším.

      Případně budu i rád za tipy na jiné bundy.

      0 0
      • scota  

        Storm nemá žádné zesílení.

        0 0
      • Smejči  

        Ahoj, záleží jakou turistiku s jakým batohem. Pokud pravidelně chodíš s těžkým báglem na 14 dní, tak se Stingerem či Evolutionem neuděláš chybu, ale klidně bych volil i Raptora. Pokud preferuješ 1–2denní lehči turistiku a občas to vezmeš i na kolo případně běh, tak doporučuji něco orientovaného více na prodyšnost – gore-tex paclite plus aj. (nezaměňovat se starým paclitem, viz https://blog.hanibal.cz/…ore-tex-pro/). Z toho u Tilaku pak vychází modely Vega, Euphoria a Attack.

        0 0
        • wego1991  

          Víceméně spíš jednodenní výlety (bydlím v Beskydech, Fatra, Tatry), ale příští rok se asi podívám na trek do Gruzie. Pořádnou bundu už mám v hledáčku dlouho. Takže s batohem ano (včetně bederních pásu a pásu přes prsa), takže něco co vydrží nápor batohu. To kolo není podmínkou, hlavně ať je bez kompromisu na hory.

          Evolution i nový Raptor se mi líbí, ale rozum praví, že přes 10k nechci jít. Pokud tedy odpadá Storm (kvůli menší odolnosti), tak to vidím asi na Stingera pro a nebo Raptor či Evolution v outletu pokud natrefim na něco zajímavého v barvě a velikosti co bych potřeboval.

          Nekdo zkušenost se Stingerem pro?

          0 0
          • Smejči  

            Ještě k té odolnosti. Kdysi, jsem měl Salewu s paclitem (tím starým), o kterém se říkávalo to stejné – že méně vydrží apod. Nicméně na dražší bundu jsem neměl a tak jsem to koupil. Prošla se mnou mnohé vícedenní treky, mnohdy provazy deště celý den a taky to dala i pod batohem, takže teoreticky bych se toho Stingera nebál.

            0 0
            • scret  

              Prave…

              Ono, at si nenalhavame, stejne je clovek v desti pri nejaky namaze pod tim zpocenej a nevim, jak ostatni, ale me je asi fuk, jestli bunda pusti par kapek anebo ji stejne zapotim…

              0 0
              • Smejči  

                Tak tak. Fyzikálně stejně nemůže bunda pustit páry ven, pokud je venku 100% vlhkost.

                0 0
                • scret  

                  Dneska jsem postupem casu dospel k tomu, ze mam lehkou 200–300g bundicku furt v baglu a taham ji az kdyz skutecne prsi… Sice to je bunda na par let, ale zas nestoji desitku, nezabere v baglu misto a vahu a parametry ma stejny jako nejaka topovka… Holt je potreba smirit se s tim, ze zacne protejkat driv…

                  Samozrejme na nejaky technicky veci to neni. Je to tenky a tak se to da drbnout. Nicmene na beznou turistiku, feraty atd., kdyz clovek je trochu opatrny, tak se da v klidu…

                  0 0
                  • kamaro  

                    Souhlasím se scretem. Vybírali jsme nepromokavé bundy a nakonec jsme skončili u Montane Minimus. V plánu je mít bundu v podstatě pořád v batohu a vytahovat ji jen na déšť. V dešti se při vícedenním přechodu stejně nedá moc jít, protože se zbytečně promočí spousta věcí, takže je stejně lepší se někde schovat a pokračovat až to nejhorší přejde. A když neprší, tak nepotřebuji nepromokavou bundu, která je hůře prodyšná. Stačí mi tenká mikina, popř. nějaká neprofuk šustka nebo vesta.

                    Obdobně jsme přešli i u bot od těžkých celokožených ručně vyrobených šitých bot (Makara) k nízkým membránovým trekovkám (aktuálně Salomon). Lépe se v tom jde, když se podaří to promočit tak to aspoň rychle uschne. Když je mokro, tak do nich používáme nepromokavé ponožky, které výrazně zvýší komfort. Celokožené boty nosíme už jenom v zimě.

                    Ruku v roce s tím jde i celkové odlehčení batohu, už nechodíme s 60l cca 15kg batohy, ale jsme již pod polovinou této hmotnosti. Což znamená to, že se to dá ujít v nízkých botech s měkčí podrážkou a i ta bunda pod lehkým batohem déle vydrží.

                    0 0
                    • Forester  

                      Jj, bunda Montane Minimus Jacket je bezva. Dva tydny na kole s 25lit batohem a stale OK. Jen jsem ji propichl, ale pomohl DuckTape :-).

                      0 0
                  • gregorus  

                    Přesně tak. Bunda typu Raptor je určená na ty nejtěžší podmínky, pak to má smysl. Na turistiku, ať už v jakékoliv podobě, je to overkill z hlediska váhy i ceny. Zvlášť v dnešní době, kdy není problém ve slevách najít lehké goretexové bundy (případně i jiné membrány) za pár tisíc, které udělají úplně stejnou službu.

                    0 0
                  • Smazaný účet  

                    Problém je, pokud nesete těžký batoh. Pak je odolná bunda typu Raptor nutností.

                    0 0
                    • scret  

                      Kdyz se snazis mit lehke veci a tim padem i cely batoh, pak nepotrebujes tezkyho Raptora…

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        Bunda, která nemá zesílení na ramenou, dostane od popruhů batohu docela zabrat. A potom hodně štěstí u reklamace :)

                        0 0
                        • scret  

                          Cetl jsi vubec muj koment kousek vys?

                          Proc bych mel reklamovat? Nizsi hmotnost vetsinou znamena nizsi zivotnost, tzn. je potreba s tim pocitat. Pak nejsi prekvapen:)

                          Btw. o jak tezkem batohu se bavis?

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            Jenze nizsi zivotnost vetsinou neznamena nizsi cena. Kdyz si srovname cenu Tilaku Stinger (GTX Active) a Tilaku Raptor (GTX Pro), tak ten relativně malý rozdíl v ceně naprosto neodpovídá životnosti bundy. A k čemu je pak drahá bunda s nízkou životností?

                            Z pohledu bundy za „těžký“ batoh považuji cokoli přibližně od 10kg výše.

                            0 0
                            • scret  

                              Tak netreba se zaslepene soustredit na Tilak:) Byt je to ceska firma a drive v podstate spicka, mam pocit ze dneska sli dolu s kvalitou a cenama naopak nahoru:(

                              Jsou bundy, ktere se daji sehnat do 5tis. a pritom jsou vahove max. 300g… Rab, Montane atd.

                              0 0
          • Kinetic  

            Mám StingerPro rok. Za mě je dokonalý pokud ti teda dobře sedne střihem, což je u membránových bund základ aby látka nebyla daleko od těla ale vešla se ti pod něj těsně i péřka nebo fleecka. Dal jsem s ním třeba 14ti denní trek v Gronsku (batoh 28kg), Finsko, Ukrajinu, lyžovačku v Rakousku (bohužel nemá kapsu na permici ale moc to nevadí).. Pro většinu lidí jako ty to je naprosto nejlepší řešení především kvůli minimální hmotnosti, vynikající prodyšnosti a předpokládané životnosti. Pokud nelezeš v ledu, je Raptor apod. modely nesmysl, jejich zbytečně tlustá a zesílená látka je těžká a mnohem hůře dýchá. Tu váhu chci zdůraznit – nakonec tu bundu nosíš všude s sebou – v létě pro jistotu, v zimě v ní lyžuju, všude. StingerPro má látku 40D, která je fakt slušně odolná a hlavně je to GoretexPro, který výborně dýchá a měl by mít slušnou životnost oproti jiným verzím. (Od příštího roku už bude ta membrána jenom s tenčími látkami). Časté otěry o skály se na něm vůbec nepodepsaly. Velkorysé větrání a miluju kapsy křížem. Mammut má materiálově stejné modely za 15tis (EgerjochExtreme Nothwand Advanced Hs). Doteď jsem měl jsem Mammutku GoreTex Paclite kolem 10-ti let,tak snad Tilak vydrží obdobně. U paclitu je problém s opravou podlepených švů. Ty už jsou rozlepené, ale to rozlepení se děje vážně hlavně kvůli tomu, že to lidi neperou. Především GoreTexPro je nutné prát často (sůl se snadno dostane na membránu) aby sis zachoval prodyšnost, která je nedostižná. Ale nečekej, že se nebudeš rozepínat. Tak daleko materiály nejsou, a míra jak jde StingerPro rozepnout a jak snadno je super. Chce to prát v něčem jako NikWax Techwash (nebo Grangers) po řekněme 5-ti dnech aktivity, a ob praní obnovit impregnaci např. Nikwax TX direct a hodit do sušičky. Pak jsem nějakou degradaci za ty roky nepozoroval. Ale holt když to lidi vyperou dvakrát ročně a ještě třeba v aviváži tak se není čemu divit, že nadávají a příště budou propagovat pláštěnku a igeliťák na nohy.

            0 0
        • scret  

          Paclite Plus je jen libive pocukrovana stara membrana… V cem je tak uzasnej?

          0 0
      • scret  

        Osobne se spis dneska zameruju na lehci bundy. Sice min odolne, ale na turistiku mi s lehkym batuzkem staci i 200g light bundicka…

        Pokud budu tahat hodne tezkej bagl, 15kg a vic a dlouho… Tak ok… Ale netahal bych 3vrstvy technicky laminaty…

        Co obyc. Stinger?

        0 0
        • wego1991  

          Obyc stinger se mi nelíbí – ano je blbost ale u bundy za 7 a více se mi i musí líbit. A na webu tilaku navíc píšou: Bunda není vhodná pro použití s těžkým batohem.

          0 0
          • scret  

            oni se tim samozrejme kryjou, ale v pohode to ta bunda da…

            A je potreba se na to koukat v sirsich souvislostech. Jeste pred par lety to byla dle nich a vetsiny medii atd. pecka a dneska perou do lidi uz zas neco jinyho…

            0 0
      • wego1991  

        No nevěděl sem si s výběrem rady a teď už jsem z toho total zmatený :D a když to tady čtu tak už i začínám pochybovat jestli jsem cilovka pro bundu za 10k a vážně ji potřebuji..

        0 0
        • scret  

          Jestli chces bundu za 10 si uz musis obhajit sam pred sebou… :) Umyslne nepisu pred manzelkou, prtze na takovy blbosti jsi jeste snad mladej:))))))

          Ja osobne bych ty prachy do nepropro bundy uz asi nedal. Vzhledem k tomu, jak malo ji vyuzivam…

          V zime nosim softshell, ktery je mi pohodlnejsi…

          0 0
          • wego1991  

            Softshellku nějakou starou mám, ale měl sem ji párkrát a to většinou pak po městě a nikdy mi to jako nějaký zázrak nepřišel, ale pravda je to levný model a navíc sem ji na sobě snad 4 roky možná více let neměl na sobě – hodně se potím a ta moje SS je poměrně hrubá/teplá – nevím jestli to je standart tento materiál v podstatě neznám nějak dobře.

            Moje představa investice do Tilaku aj za 8–10k byla, že prostě vezmu první vrstvu + tu bundu a jdu řekněme na Lysou horu – tam převleču triko za merino a jdu dolů. Případně celodenní výlet někde po hřebenu na Fatře apod. Ale tady (i někde na netu) sem se dočetl, že bundu tohoto ražení se v podstatě doporučuje nosit jen fakt v špatných, deštivých podmínkám – což já zas myslel, že ji zkrátka budu mít furt na sobě – jaro – léto – podzim (pokud samozřejmě nebude slunečno a 15+ Celsia). A co se týče zimy, tak bych jen hodil o vrstvu navíc. Takže tato úvaha je blbá?

            0 0
            • Singlespeed  

              Přikláním se k tomu nošení za horších podmínek (silný vítr, déšť, sněžení) a zároveň nízkou intenzitu fyzické zátěže. Bunda je přece jen poměrně málo prodyšná a jít v ní jen tak na Lysou znamená uvařit se jek párek do rohlíku :-).

              0 0
              • brtníček  

                Do kopce trochu v tempu jít v goretexove bunde je pro potícího se človeka v podstate parní sauna. Pouze horší počasí. Jinak mi stačí neprofuk vesta. A dolu pak ta bunda. Jak tady nekdo zminuje softshell tak to je pro mne slepá cesta. Vodu to maximálne zpočatku odpuzuje po vetším používání ani to ne a potí se v tom človek morove.

                0 0
                • jIrI___  

                  Vyzkoušej kvalitní softshell a budeš mluvit jinak. Ale než jsem poprvé pustil žilou a pořídil lehkou softshellku od Mammutu za (pro mě) nekřesťanský peníz, tak jsem měl stejný názor jako ty. Teď ale na něj nedám dopustit a jsem zvědavý, jak se bude chovat od ježíška nadělený a všude vychvalový Rab Borealis, za relativně přijatelnou cenu :)

                  0 0
                  • scret  

                    Presne tak. Dostat desetikorunu za to, kolikrat jsem to tady uz psal, mam dneska na to UNNO z galerie bajku:)))

                    To je jako posuzovat Tilaka podle bundy od Huskyho:)))

                    0 0
                    • brtníček  

                      Mám softshellku od Pinewoodu a jak jsem psal. Nepasuje mi to. Každý to máme jinak. Ale ty to máš zřejme tak, že jsi king.

                      0 0
                      • sis  

                        Taky softshell nepovažuju zabuhvijaky zázrak a ne každému to musi nutně vyhovovat. Že neni softshell jako softshell je sice pravda, ale i tak.

                        Scret: s tim orlem bych byl opatrny:)

                        0 0
                      • krabica  

                        Jenže softshell je vše, co není „šusťák“, nebo zateplovací, či spodní vrstva, takže je miliarda různých materiálů od tenkých perfektně prodyšných po hrubé neprodyšné, s membránou, či bez… Podle jednoho výrobku nelze vůbec hodnotit, protože jiný může mýt úplně jiné vlastnosti…

                        0 0
                      • scret  

                        vychazim z toho, co jsi napsal. A to je proste blbost!

                        Neboj, nejsem king a ani si to nemyslim:))

                        Softshell – ano, prevazna cast vodu odpuzuje, tzn. do deste to fakt neni. Ale na to jsou tu jiny materialy. Dneska jsou ale uz i softshelly, ktery maj hodne slusny parametry, takze klidne i do deste. Ale je jich relativne malo.

                        Ty mas zrejme nejaky membranovy SS a jeste k tomu navic z nejake shit membrany a tudiz mas takove, ale bohuzel dost omezene zkusenosti. Pokud by sis vybral neco kvalitniho, tak se v tom tolik parit nebudes. Ale membrana je membrana, zazraky od toho clovek cekat nemuze.

                        Z toho duvodu tu jsou jeste nemembranove SS a ty dejchaj skoro stejne, jako tenka flysovka.

                        A co si z toho vezme chytry clovek? To, ze dle jizdy ve fabii nelze posuzovat medaka za 2,5 mega…

                        Pisu mozna rychle a zkratkovite a na nejakou omacku a servilnosti neni bohuzel cas. To proto, ze jsem to tu psal uz 1000× a zrejme jeste tolikrat to budu psat:)

                        0 0
                  • kamator  

                    Ahoj, když jsi zmínil značku Rab, nemáte někdo náhodou zkušenost s nepromokavou bundou Rab downpour? Popis např. zde:

                    https://iqsport.cz/…8886551.html

                    Mohla by to být taková záloha v batohu -lehká pro případ deště a za rozumnou cenu.

                    Díky K.

                    0 0
                    • Paja  

                      S bundou ne, ale mam Downpour prevlekovy kalhoty presne pro tento ucel – lehka neobjemna nepromokava zaloha do batohu na letni hory.

                      Zatim jsem v nich absolvoval jen jeden zato husty slejvak predloni v Dolomitech, a to se osvedcily.

                      O bunde jsem neuvazoval, vzhledem k tomu, ze bunda u me ve srovnani s takovymi kalhotami stravi min casu v batohu a vic na me ;) sel bych do lepsiho drazsiho/lepsiho matrose. V pripade Rabu do eVentu.

                      0 0
                • scret  

                  Napisu to pod tebe, nic osobniho.

                  Bozemuj… Panove, pokud tomu kulovy rozumite, prosim nekomentujte…

                  K mym komentum – neucte orla litat:))) Diky:))

                  0 0
              • wego1991  

                Bydlím skoro pod Lysou, takže tam chodím celkem často (hlavně rychlovky po práci přes týden) a v tomhle počasí, kdy je kosa a dost fouká si nějak nedovedu jít v něčem jiném než v bundě, ikdyž se hodně potím. Nahoře se převleču do suchého trika a bunda za rozumný čas v chatě taky jakž takž uschne.

                Momentálně chodím v cyklobundě od endury co nemá kapuci a ta mi někdy celkem chybí. A celkově je ta bunda (ikdyž stála 4k a deklarovali poměrně velkou prodyšnost) neskutečný skleník a to od novoty.

                0 0
                • Barak  

                  Jestli jsi ochotný pustit 10K, být na tvém místě, koupil bych za bůra nějakou softshelku a za bůra nějaký gore tex pack lite. Když nebude pršet, ale jen zima, foukat, vystačíš si v klidu se softhelkou. Když bude hnusně, při vyšší intenzitě bude pack litová bunda v pohodě a když se nahoře převlíkneš, tak i dolů.

                  0 0
                  • goofy  

                    Za bůra koupíš i Activeshell a do toho bych šel rozhodně raději než do Paclitu.

                    0 0
                    • Barak  

                      Jo, proč ne.

                      0 0
                    • scret  

                      fakt i Active? Videl jsem ceny vetsinou vyssi :( a to i ve slevach…

                      Ale rozhodne Active – oproti paclitu…

                      0 0
                      • goofy  

                        Nějaký The North Face s Active 5500, Tilak Attack cca 5200 na Hanibalu, Tilak Stinger 4900 v outletu (divné barvy). Dost se rozhoduji mezi tím TNF a Tilakem Attack.

                        0 0
                        • scret  

                          jo, tak to jsou ceny, za ktery bych si to i koupil:)

                          0 0
                • Smejči  

                  Pobláznění Lysou znám velmi dobře, :-) Jestli to máš takhle, tak doporučuji ještě jednu variantu. Mám bundu Alpha jacket od DA (s polartek aplha), nicméně to dělají i jiní výrobci. V teplotách 10 až –8 stupňů dle teploty jen dávám lehčí či teplejší merino pod bundu. Dá se v ní i běhat. No když tě z Lysé náhodou chytne lehčí deštík, tak sice promokneš, ale máš dole auto a neřešíš. Případně koupíš něco lehčího levnějšího, jako nouzovku. Tahle bunda, byť je drahá, mě překvapila použitým teplotním rozsahem (nevěřil jsem, že mi v ní nebude v minusu zima – musíš se aspoň trochu hýbat), stopro neprofukem a lehkostí a sbalitelností. Když je fest špatné počasí, tak přes to hodím svou goráčku. A pokud jde o cenu, tak na jaře na ni v hudy měli 30% slevu.

                  0 0
                  • scret  

                    Alpha zatim vyzkouseny bohuzel nemam.. Jak bys to zhodnotil oproti lehke cca 300g perovce? Ted myslim hlavne teplo… ostatni vyhody znam…

                    0 0
                    • vitan  

                      Jestli můžu přihodit něco málo zkušeností, tak mám Rab s Alphou a jsem z toho nadšený.

                      Zatím to používám jako univerzál na podzim/jaro s tenkým/hrubým merinem a paráda.

                      Oproti péřovce si to teplo musíš vyrobit, ale na tak tenkou vrstvu to hřeje výborně kolem teplot 5"C

                      Používám momentálně častěji než SS od NorthFace, protože líp dýchá a proti větru to taky něco vydrží.

                      Recenze tady

                      Edit: pokud bych měl brát 300g péřovku, když stojíš, tak teplo je 10/10.

                      U Alphy záleží na modelu, ale tipnul bych to na 6/10.

                      Dělají se i hrubší modely

                      0 0
                      • scret  

                        hmm, ti teda pekne dekuju…:))

                        Takze si budu muset koupit oboji:))))))

                        lehkou perovku budu potrebovat uz novou, mel jsem v merku Ocuna – barva super, strih taky, zpracovani v poho… ale to peri… to je traga :( To nema vubec zadnej loft :/ A to jeste rok, dva zpet byly v pohode… Ale cim to plnej ted, to je hnus…

                        A Rakoska za 6 mi prijde docela predrazenej…

                        A ja perovku beru prave pri tom stani na miste… a to Alpha to teplo zrejme nevyrobi…

                        0 0
                        • vitan  

                          Není zač:P

                          Já jsem nadšený z toho Rabu, protože konečně někdo přemýšlí hlavou nad střihem (delší záda, delší rukávy, otvory na palce, ne moc zbytečně materiálu atd) a civilním vzhledem.

                          0 0
                          • scret  

                            Rab je fajn…

                            0 0
                            • sis  

                              Jestli ti to pomůže tak s alfou mam taky flisku od Rab(u), střih super, izolace asi jako 100 polartec,a le je lehčí. Jo, líbí se mi.

                              Pak ho mám všitý ještě v bundě od Ternua s vnějším pertexem, na běhání v zimě ok. Jenom mě štve power stretch v podpaží páč tama fouká. V tom je ten model od Direct alpine lepší, je tam neprofuk v celé bundě.

                              Pak ještě nějaký ss od Montury, na rychlé přesuny v chaldu ok (ale spíš svižná turistika, na běh už ne), ta se mi spíš hodně líbila střihově a i vzhledem.

                              Za mě alpha teda jo. A vůbec všechno od Polartec(u) (až na power stretch).

                              0 0
                              • krabica  

                                Právě váhám mezi DA Alpha a Tilak Spike 19, který se mi líbí víc, ale ten Polartec mě odrezuje.

                                0 0
                                • sis  

                                  Ten pw stretch se do tohotypu bund cpe často, bohužel. Ma to být pseudovetrani, akorat to větrá furt a nerizene což na hrebeni kor v zimne nic moc. Ja tu svoji kupoval přes net, hned mi to nedocvaklo a vrátit to neslo. Da se s tím žít, ale už bych to tak nechtěl.

                                  0 0
                                • wego1991  

                                  Btw: Spike od Tilaku (pravda nevím jestli 2019) na prodejně měli taky, zkoušel sem to jen naomak a je už to oproti té DA o poznání hrubší bunda. Více zateplená a samozřejmě těžší.

                                  0 0
                                • jIrI___  

                                  Podívej se hlavně na gramáž Alphy – u Tilaku 120 g/m2 a u Direct Alpine kombinace 43 g/m2 a 60 g/m2 (pokud jsem teda správně hledal, na stránkách výrobce to z nějakého důvodu vůbec nemají uvedeno). Žena dostala na Vánoce bundu od Rabu, kde je právě taky těch 120 g/m2, a když jsem v Rockpointu osahával ten DA, tak to oproti Rabu působil daleko lehčím dojmem.

                                  0 0
                    • jezo  

                      Bunda z Polartecu Alpha (mám od Direct Alpine) je nejlepší kus oblečení, co jsem si za posledních 5 let koupil. Dá se v tom vydržet od +10 (když máš jenom tričko, jdeš na tramvaj a moc se nehýbeš) do –10 (když se drápeš do kopce na skialpech, jedno termotriko pod ní), nefouká do ní a hodně dýchá. Mám ještě péřovku Drake od Warmpeace, v té chodím až když je pod nulou, jinak se v ní jenom s tričkem uvařím při jakémkoliv pohybu. Pro mě největší výhoda Alphy velmi dobrá prodyšnost a odolnost proti větru. Takže na skialpech buď triko + vesta nebo triko + Alpha, na cestu dolů přiodívám tenkou membránu. A v báglu ten Drake, kdybych se nahoře chtěl chvíli kochat výhledy, lyžovat se v ní nedá, zas bych se uvařil.

                      0 0
                      • scret  

                        Takze se mi to potvrdilo, beru nalehave novou perovku, prtze potrebuju teplo pri zastaveni… Toho Alpha neni uplne schopny zrejme. No a na sport je uz pak fajn…

                        0 0
                        • jezo  

                          Tak. Alpha není na dlouhé postávání venku, pokud je řekněme pod 5 stupňů.

                          0 0
                  • Fredos  

                    Přesně tu DA mám taky a jsem z ní nadšený. Jak píšeš, rozdíly taky dělám jen v první vrstvě a má opravdu široké použití. Vůbec se v ní nepotím. Super tepelný komfort i v mrazech a silném větru. Polartec Alpha je za mě opravdu super material(na pohyb).

                    0 0
                • jIrI___  

                  Na Lysou sice moc nechodím, ale na tento charakter výletů (start, do kopce, z kopce, konec) v aktuálních teplotách kolem 0°C mi vyhovuje kombinace funkčního trika s dlouhým rukávem (mnou všude doporučovaný Brubeck Dry) a mikinobundy Attiq Vertical Polartec Alpha . Tento Attiq považuju vzhledem k ceně 1500 Kč za jednu z nejlepších koupí v poměru cena/využitelnost, pokryje až neuvěřitelný rozsah teplot a především se v něm člověk nepotí, navíc rychle schne. Pokud je větrno, dávám do batohu jako zálohu lehkou softshellku a pokud je riziko větší zimy. je místo ní v batohu lehká péřovka. Tímto systémem pokryju komplet období od začátku podzimu do konce jara. V dešti nechodím, ale pokud by člověk přihodil ještě nějakou lehkou nepromokavou bundu, tak má pokryté i všechny povětrnostní podmínky a cenově to vyjde ± jako jedna tebou uvažovaná bunda od Tilaku :)

                  0 0
            • scret  

              Prvni odstavec radeji pro moje psych. zdravi uplne preskocim:))) …viz. muj koment kousek k niz k tematu softshellu:)

              Byt tebou, tak bych koupil bud nejaky hybrid, neco mezi softshellkou, ale s parametrama hardshellky (sustakovky)…

              Anebo vzal fakt neco lehciho a co bude dejchat – Stinger…

              Kdyz uz jednu bundu…

              0 0
              • wego1991  

                A máš nějaký konkrétní tip na ,,hybrid'' já už sem z toho ****, tak aspoň ať mám hrubou představu.

                Něco lehčího co bude dejchat myslíš přímo obyč Stinger nebo i Stinger pro?

                0 0
                • scret  

                  Ja bych asi volil obyc. Stingera… Je prodysnejsi… A o chlup lehci…

                  Anebo Attack…

                  A jako takovy hybrid me ted momentalne napada treba Rab Kinetic…

                  Ja ale osobne to mam tak, ze vezmu nemembranovy SS a do batuzku nejakou lehkou membranovku (200–300g)…

                  0 0
            • Kinetic  

              Úvaha je to správná. A budeš jí nosit neustále jako ochranu proti větru nebo pro jistotu proti dešti, prostě triko + bunda. Je to první věc co bych si koupil, pak už se to dá jen postupně vylepšovat. Dole bych se podle počasí rozhodnul, jestli je to na syntetické triko nebo merino, a neobtěžoval se s převlékáním nahoře. Nahoru s rozepnutým větráním na Stingrovi, popř. shodit a vzít třeba tenkou mikinu PolartecPro která trochu profoukne ale budeš v teple a odpaří hromady potu. Pokud by nahoře byla mega zima nahodíš péřku (která je skvělá do velkého rozmezí teplot, zahřeje, neprofoukne, lehoučká, skladná, ale není vhodná na nic kde se potíš nebo do deště, takže je to jen takový bonusový kit až budeš mít ostatní výbavu), jinak stačí zapnout StingerPro. Aktivity kde se hýbeš – jako lyžování, nikdy jsem neměl na sobě víc vrstev než merino+fleecovou vestu+goretex.

              0 0
              • scret  

                idealni je 4listek – vesticka, SS, membranovka a perovka… To je podle me takovy zaklad na vsechno a zbytek je uz nadstavba…

                0 0
                • vitan  

                  a vestu doporučuješ jakou? materiál SS?

                  Já pořád zkouším a zatím jsem nenanašel žádný dobrý kompromis mezi prodyšností/ne­fukem.

                  Díky, V.

                  0 0
                  • scret  

                    bohuzel dneska uz neni moc na vyber…:(

                    Chtel jsem primaloftovou vesticku, ale dneska skoro nesezenes:( WS, NW apod. uz dneska taky neni, takze toho moc nezbyva. Perovou jsem nechtel. Nakonec jsem vzal od Tilaku SS vestu… Chtel jsem puvodne nemembran. High Point, ale tam mi nesedej velikosti :(

                    Takze dneska neni paradoxne vyber moc velky…

                    A k te prodysnosti, no i ten Tilak je trochu jako neopren:))) prestoze se jedna o WS SS, takze asi nej membranovy SS, ale u vesticky to zas neresim, potrebuju hlavne aby mne to ochranilo a pridalo nejaky tepel. komfort. Takze ja jsem spokojeny. A to uz je co rict:))

                    0 0
                    • Barak  

                      Mě třeba osobně stačí obyčejná vesta od Kalaše s neprofuk předkem a síťovanými zády. Kromě kola to používám do hor na turistiku, VHT i skialpy. Ideální na situace, kdy makáš do kopce, v bundě by ses uvařil, ale třeba jen v merinu nebo něčím lehkým na něm, je zima, když trochu foukne. Zvlášť, když je člověk trochu zpocený.

                      Už jsem toho s tou vestou prošel hodně a stačí mi to. Je to za pár korun, nic to neváží a nezabírá prostor v báglu.

                      0 0
                      • scret  

                        Ja mam osobne radsi celou vestu neprofuk. Byt ma clovek na zadech stejne vetsinou bagl, tak kdyz nahore nekde fici, ty sitovany zada mi nevyhovujou, prtze cloveka muze ofouknout a problem je na svete. Navic bagl nepokreje cely zada. A dal, vetsinou ty cyklovesticky nemaji vysoky stojacek a ten ja mam rad.

                        Ale co clovek, to jiny nazor. Nekomu vyhovuje, druhemu nemusi.

                        0 0
                        • Barak  

                          Kupoval jsem ji primárně na kolo, pak jsem chtěl její pomocí preklepat dobu, než si vyberu nějakou SS vestu, ale nakonec to dopadlo neplanovane tak, že mi vyhovuje a jinou uz ani nesháním.

                          S tou poslední větou naprostý souhlas. Proto se i dost těžko radi, co by si někdo jiný měl koupit.

                          Zatímco jeden kámoš na skialpech potřebuje teplý rukavice, pac mu mrznout ruce už v deseti stupních, me staci tenoucke rukavicky a další chodí většinou pri výstupu úplně bez nich i v poměrně velkém mrazu.

                          Lidi, se kterým jezdím na hory jsou takova vsehochut, co se týká věci. Někdo má super drahý hadry, jiný téměř vše z Decathlonu za zlomek peněz. A nikdy mi nepřijde, že by v těch hadrech byl funkčně takový rozdíl, jako je právě v ceně. Důležité je, umět se obléct, coz kupodivu rada lidi moc nezvlada. Tzn. vrstvit, svleknout se pod kopcem i za cenu, že ti bude pet minut chladněji, než se zahrejes, včas se zas obléct a neprochladnout, protože už se pak nemusíš zahrát, mít kvalitní spodní vrstvu, která odvede vlhkost a nechtit hlavně neustále komfort. Holt je člověku někdy chvíli zima a chvíli hic, no.:)

                          0 0
                          • brtníček  

                            Jo nekteří řeší komfort tak, že víc zkouší veci a mení stále dokola a víc se převlékají než sportují. I takové případy jsou.

                            0 0
                          • scret  

                            posledni odstavec souhlas… Proste hory, no:)

                            0 0
                    • dusansal  

                      Primaloft vesty má Endura

                      0 0
      • wego1991  

        Diskuze se až nečekaně rozjela za což sem rád.

        Momentálně to vidím tak, že nákup bundy za ,,desítku'' odkládám na jindy. A pořídím si prvně nějakou bundu s Polartecem – buď Femunt od Tilaku nebo něco od DA apod. Ještě to nemám prozkoumané, ale celkem se mi líbí, že je v tom údajně teplo i ochrana proti větru (což je do kopce to co chci/potřebuji), otázka jak to bude ,,naživo'', ale podle toho jak to chválíte tak to snad tak bude.

        Teď sem narazil na tuto Polartec od DA (barva nepraktická, ale to bych asi překousl, potřebuji XL možná i XXL). Ti co majá Polartec od DA – máte tuhle nebo jinou – jakou? Dík.

        0 0
        • sis  

          Přímo DA nemám, ale dobrá volba, viz muj koment tady. Jenom bacha na gramáž. Mrkni treba na rab alpha flux.

          Jinak dle mých zkušeností u DA spíš tu větší.

          0 0
        • Fredos  

          Mám přesně tuhle, Alpha je všude kromě kapuce a předloktí. Supr kousek, jsem s ní moc spokojený, ale to už jsem tu psal.

          0 0
        • Smejči  

          Mám přesně tuhle. Cena je super!

          0 0
          • wego1991  

            I tu barevnou kombinaci? Pokud ano spini se to moc na otěr nebo to je nějaký odolnější typ látky jako když to řeknu blbě sustak apod? Nemám ten matros osahany tak těžko odhadnout z fotek..

            A ještě dotaz – dokázal by někdo říct rozdíl mezi Polartecem Alpha (DA) a Polartec power strech (tilak)?

            0 0
            • sis  

              Zasadni je, že alpha je vetsinou spojena zvenku s neprofukem a sama o sobě je to takovy odlehceny chlupaty flis (mrkni na detail te bundy od Rab, je to to same jako DA, jenom barevne decentnejsi).

              Pw stretch je tensi a hustší flis s hladkym licem, lip se oblika.

              0 0
              • wego1991  

                Super dík za info. Právě že Tilak Femund (z fotek) vypadá jako mikina a naopak ten Alpha Jacket od DA jako bunda – nevypadá tak chlupate.

                Vyzkouším tu DA v XL a uviirm.

                0 0
                • wego1991  

                  Tak vyzkoušeno a XL malá což sem očekával – XXL (letošní model) dobrý ale drahý a skareda barva. Nicméně bunda fakt super, kapsy dobře umístěné (vzhledem k bederní popruhu na batohu) akorát malá vada je absence oček na palce na koncích rukávu.

                  Bohužel Femund od Tilaku neměli, abych porovnal, ale klidně půjdu i do té DA jestli ji najdu někde na netu za dobře v mé velikosti.

                  0 0
                  • sis  

                    Zkus ten Rab, mají ho v Hlubina sportu u vysokých pecí.

                    0 0
                    • wego1991  

                      Který Rab konkrétně myslíš? Už se v tom ztrácím. Hlubina sport ani neznám – škoda před chvílí sem jel náhodou kolem, tak se tam zkusím podívat příští týden.

                      0 0
                      • sis  

                        https://sport-hlubina.cz/…ket-ink.html#…

                        Taky jsem neznal. Narazil jsem náhodou nedávno, když jsem hledal prodejce Chillaz.

                        0 0
                        • wego1991  

                          Ok díky podívám se tam.

                          0 0
                          • wego1991  

                            Tak pro úplnost to doplním.

                            Zkoušel sem tu Rab – super, ale rukávy nejsou neprofuk, takže to je spíš taková mikina. Nakonec sem skončil teda u DIRECT ALPINE

                            ALPHA 3.0. Včera proběhl test – fakt super matros na to, že se dost potim, tak v takovém komfortu sem nahoru nikdy nedošel (nahoře velký vítr, 3 stupně nad nulou). Pod tím jen termotriko s dlouhým rukávem (které bylo total mokré). Nahoře sem vyměnil za merino s dlouhým. Dnes zkusím možná merino hned. Jinak v recenzi zmiňovali, že kapuce na hlavě šustí, čehož sem si nevšiml. Kapsy super.

                            Takže sem spokojen a časem to doplním nějakou dychatelnou nepromok/neprofuk bundou – možná tady zmiňovaná Montane Minimus nebo něco podobného co by se dalo využít i na kolo.

                            0 0
                            • scret  

                              a ted si predstav, ze by sis koupil nejakou tezkou goracovku… a nahore byl zpocenej jak vrata od chliva…:)

                              0 0
                              • wego1991  

                                Jo to určitě. Nicméně záměr té bundy byl daleko širší než jen cesta dokopce – prostě bunda na vše. Ale teď už tilak neřeším (akorát sem si koupil všude vychvalovane dvě jejich čepice) z důvodu, že to je bohužel dost drahé a taky sem prozrel a asi nejsem úplně cilovka. A radši než bundu za 10k tak pár lepších kousků co se dají případně vrstvit. Takže časem nějaká ta lehčí bunda hory/kolo, možná vesta (zatím mám) a jinak se dá říct, že na moje potřeby to bude stačit, prvních vrstev atd mám habadej.

                                0 0
                            • Barak  

                              A jaký horší komfort, než dojít nahoru durch, jsi myslel?

                              0 0
                              • scret  

                                Ikdyz pujdes v cemkoliv, budes se potit. To je fyziologicky jev:) Dulezity je, aby clovek nebyl zaparenej jak selka…

                                0 0
                                • Barak  

                                  Potit se budeš, to je jasný. Právě, že když píše, že měl triko pod budnou total mokré, řekl bych, že byl právě zapařaný jako ta selka, použiju-li tvé přirovnání.

                                  0 0
                              • wego1991  

                                Durch dojdu vždy (první vrstva). Ale když sem chodil v bundě od Endrury tak sem v ní to mokré triko cítil na těle a bylo to nepříjemné. Včera sem taky cítil, že je mokré, ale bylo mi dobře, teplo a to mokré triko mě nijak nestvalo. Bylo to tohle obyc triko od Sensoru – https://www.kupkolo.cz/…fir_z102100/?…

                                0 0
                                • Barak  

                                  Tak hlavně, že jsi spokojenej, to je asi hlavní.

                                  0 0
                                  • wego1991  

                                    Chápu co tím myslíš. Já ale mám spodní vrstvu spocenou vždy. Ikdyz jdu jenom v ní. A je jedno jestli to je sensor nebo devold, icebreaker apod. Někdy méně někdy více, ale vždy. Když se jde pohoda hřeben tak to je cajk (spoceny), ale tak málo že to nemá cenu řešit. Ale ta lysá je celá trasa do kopce cca 5km a 700 výškových. Takže nějak nevěřím tomu, že existuje nějaký kus oblečení, který by mě (čti: co se hodně potí) dovedl nahoru suchého včetně spodní vrstvy. Pokud ano, rád uvítám rady co koupit, změnit atd.

                                    0 0
                                    • Smejči  

                                      Nic takového neexistuje. Max. zvolnit tempo, ale to nechceš. Chápu. Standard je nosit dvě trika a měnit. Subjektivně nejsem pro merino při vyšší zátěži. Nahoru jdu spíš v „umělotině“, max. příměs merina pár %. Naopak dolů dám klidně hustěji pletené merino pro vyšší tepelný komfort. Ale vždy záleží na okolní teplotě a pohybu. Když jedu na rychlost do kopce na skialpech je to jiný než když jdu v poho a upíjím z placatky. :-)

                                      0 0
                                    • jIrI___  

                                      Můžu doporučit dvouvrstvé funkční triko Brubeck Dry – spodní vrstva je vždy výrazně méně mokrá než horní vrstva, jde to na první ohmatání poznat i hned po vyndání z pračky. Osobně na tento kousek nedám dopustit, v létě s krátkým rukávem, v zimě s dlouhým. Letos si nechávám naježit vyloženě zimní verzi, jsem zvědavý jestli bude fungovat stejně dobře.

                                      0 0
                                    • Barak  

                                      Pokud se někdo nějak extrémně málo nepotí, tak asi neexistuje nic, v čem nebudeš mít nahoře mokré triko. Za sebe můžu říct, ale nikomu to nenutim, že pro intenzivnější aktivity není vlna úplně vhodná. Špatně odvádí od těla, dlouho schne a pak, oproti syntetice, i víc studí.

                                      Jenom mi bylo divný, že jsi se před tím v té Enduře necítil stejně, ale byla ti zima. Muselo to být jedině něco, co snadno profouklo.

                                      0 0
                                      • wego1991  

                                        Že není merino dobrá na intenzitu vím, jen to chci zkusit – nahoře se stejně prevlecu.

                                        V té endure mi byla zima protože to je skleník a bunda se zevnitř prilepila na mokré triko = zima a total diskomfort. Za to včera s Alphou spokojenost, ikdyz mokré triko je stejně.

                                        0 0
                                    • scret  

                                      bud v klidu, od toho prvni vrstva je:)) musi odvadet pot a tudiz musi byt mokra… resp. minimalne alespon vlhka..

                                      0 0
                            • sis  

                              Nj, ten Rab nema komplet neprofuk, coz by mě osobně vadilo. DAma vyšší gramáž, za mě až moc. Kombo by bylo ideál. Ale pokud ti to vyhovuje, tak není o čem.

                              A nepromok staci asi cokoliv light, na tech par případů do roka, pokud teda nechodíš treky nebo nelezes buhvi kde. V tom se se scretem shodneme. U me stinger, hnije, ve skříni :)

                              0 0
                              • vitan  

                                Ahoj, má-jen už je vyšší gramáž, protože to berou jako vrchní vrstvu-

                                https://www.nalehko.com/…rect_damska/

                                Porovnávat mikinu s bundou není moc fér :)

                                0 0
                                • sis  

                                  Aaano, tahle je více v kategorii DA. Ale nic to nemění na tom, že pro mě by byl ideal kompromis.

                                  O tehle jsem nepsal aby v tom neměl větší zmatek a navíc není moc kde vyzkoušet.

                                  0 0
            • Smejči  

              Jak píše Sis. Polartec Alpha není nikdy samostatně. Většinou to bývá spojeno s pertexem či jiným neprofukem. Je to dost odolný materiál – však taky bunda je i na lezení a pod. Na rukávech máš odolnější pertex než jinde. Každopádně ta kombinace právě s neprofukem tu bundu dělá geniální. Polartec powerstrech je už starší matroš – mám ho na staré mikině. Řekl bych, že už je to strošku zastaralý materiál. Nicméně je teplý, ale protože se používá samostatně, tak profoukne. Je to spíš jakoby takový „flís“.

              Jo a ještě jedna zkušenost, která mě mile překvapila. Šel jsem v Krkonoších na skialpech. Teplota cca –6. Pod tím jen hustší merino s dlouhým rukávem, nákrčník a čelenku. Do kopce bunda napůl rozepnutá Vyšel jsem na hřeben a neskutečně fučelo a začalo sněžit. Fakt vánice. Bundu jsem jen zapnul, přehodil kapucu, dal lyžařský brýle a šel dál na chatu – cca ještě 30min po rovině. Čekal jsem, kdy mě to donutí si vzít čepici a přivléknout svrchní bundu a… a nic. Pořád oukej.

              Dovolím si dva odkazy:

              https://www.asolo.cz/…lartec-alpha

              https://www.asolo.cz/…powerstretch

              0 0
              • sis  

                Jenom detail, alpha je i samostatně, bez neprofuku, zrovna ji mám na sobě :)

                0 0
              • scret  

                jen pridam svuj nazor..

                Powerstretch neni novy material, ale rozhodne neni zastaraly…

                Podle me idealni zateplovaci vrstva pod nejakou SS ci membranovku… Lepsi nez klasickej polartec 100ka apod., ktery zmolkovati a neni moc strecovy…

                Jen od toho nelze ocekavat, ze to bude vyborne fungovat jako svchrni vrstva…

                0 0
                • sis  

                  Tak za mě klasický polartec 100, 200, thermal pro, wind pro) taky nezmolkovatel. To spis ten pws vypadal jako po válce, třeba odpopruhu batohu. Navic obléct ho na vlněné triko byl taky celkem výkon, pokud byl aspoň trochu na tělo a nebyl propínací.

                  Co teď s tím? :)

                  0 0
                  • scret  

                    zmolkovati uplne vsechno:) Jen mi prijde, ze PWS min…

                    Ja osobne na nej nedam dopustit…

                    0 0
                    • sis  

                      Moc jsem nechápal, proč těch verzí polartecu je tolik. Už to vím:) U mě to to asi ten poslední, který bych chtěl.

                      0 0
                      • scret  

                        A ja bych dneska uz bez nej nedal ani ranu:) Vezmu si treba powerstretchku a pres to ted SS vesticku a jsem v pohode… Kdyz je chladnejs, hodim pres to nemembranovy SS… Paradne to dejcha a pritom to hreje…

                        PWS taham jak v civilu do mesta (celocerny Mammut), tak i na hory (barevna Ternua)…

                        Manzelka taky PWS miluje… je to mekky, teply, prileha to… Taha to treba i pod zimni bundu, coz ja bych se asi upekl i v minus 20ti:)) ale ona je spokojena:)

                        PS: proc ti neni sympaticky PWS? trochu to nechapu, se priznam…

                        0 0
                        • sis  

                          Jednak se blbě obléká přes cokoliv co není „hladké“, příjde mi, že oproti jiné syntetice celkem rychle smrdí (ale to je silně individuální), a prostě nevím, jako střední vrstva mi víc vyhovuje klasika 100 nebo powergrid, a teď ta alpha. A třeba windpro byl/je moc fajn, nesmrtelná flíska co ještě souží na chajdě.

                          Ale já asi nejsem úplně repre vzorek, až na výjimky nemusím ani merino.

                          0 0
                          • scret  

                            za me treba merino fajn, ale jedine v kombinaci se syntetikou… mysleno 1. vrstvu… Prtze kdyz je to 100% ovce, tak to zaprvy kouse (vsechny) a zadruhy a to je nejdulezitejsi, prd to vydrzi a rozpada se to pred ocima :(

                            0 0
                            • sis  

                              Právě že kousáni ani ne, ale přišlo mi že ve všech co jsem zkoušel a nebylo jich málo (různí výrobci), tak mi prostě vadilo, že to smrdělo po ovci. I třeba jenom mokré nebo navlhlé, takže sice ne potem ale jak ve chlívě:)))

                              Namlsal mě před cca 12 lety devold se svojí vlnou a pak už všechny ostatní jenom zklamání. Dneska už i ten devold má tu vlnu stejnou jako ostatní. A ta mech. odolnost fakt nic moc.

                              Až loni jsem se nechal ukecat, pořídil ortovox a to je opravdu paráda. Je to směska, ale takhle si představuju, že by to mělo vypadat. I to vypadá, že se hned nerozpadne. A kdyby náhodou jo, tak zkusím ten jejich repair program.

                              0 0
            • Smejči  

              Barevnou kombinaci mám tuhle: http://www.directalpine.cz/…nda-alpha-17

              0 0
        • mm  

          Ahoj,

          jakou doporučíte dámskou bundu z Alpha materiálu? Neprofuk je nutností.

          V textu jsem tu našel možnosti DA a RAB.

          Díky za další tipy.

          0 0
          • nomecz  

            Mamut, Dynafit

            0 0
            • jIrI___  

              Ortovox, Montura… V podstatě každý větší výrobce outdoor oblečení má Alphu v nabídce :). Pak už to záleží jen na tom, jak komu sedne střih a jak hluboko je ochoten sáhnout do kapsy.

              0 0
              • krabica  

                Ortovox který? Mám za to, že zrovna oni mají bundy s vlnou v izolaci. Sám mám Piz Boé, což je konkurece tomu celoAlphovému Rabu, a izolace je z merina.

                0 0
                • jIrI___  

                  Myslel jsem asi Ferrino :))

                  0 0
                • vitan  

                  A jak jsi s tím Ortovoxem spokojený? Mi připadá, že tu cenovku mají neskutečně prestrelenou. Díky

                  0 0
                  • krabica  

                    Zatím ho mám týden a ještě jsem nikde nebyl. :-) Mám ho za nákupku, což zhruba odpovídá normálním cenám konkurence, jinak bych ho nebral…

                    0 0
    • Kulasek  

      Mám cca 10 let Tilak Evolution. Po mechanické stránce vydžela hodně, goráč po těch letech také ještě trochu drží a neproteče. Na zádech už se třívrstvý laminát oděluje. Třikrát jsem ji ji posílal do Tilaku na správku – rozlepené švy. Nad koupí lepených švů bych se dlouho rozmýšlel, byl to kámen úrazu bundy. Podle mě se rozpadne všechno a od žádné bundy nemůžeč čekat více jak 4 roky. Výhoda Tilaku je v tom pozáručním servisu.

      0 0
    • petrx  

      Mám ještě doma goretex bundu od předchůdce této firmy (Kammsport), takže stará už nějakých přes 20let a stále je v pořádku i přesto že žádná nějaká údržba se na ní nedělala, ale takovou výdrž už dnešní modely nedají.

      0 0
      • scret  

        a nosis ji?:)

        0 0
        • petrx  

          Před nějakými 5lety jsem ji ještě používal na výlety do Alp, ale v současnosti už ani ne, přecejen už moc nezapadá do současných módních trendů :-)))

          0 0
      • Smejči  

        Z tohoto hlediska co píšeš ty i Kulasek ta bunda vlastně není až tak drahá. Dívám se na to stejně. Představuješ si těch 10K jak vytahuješ ze šrajtofle, ale pak se dostaneš do sraček, máš bundu na sobě, je ti dobře a říkáš si „ta za to stála“ a klidně bys v tom momentě dal i víc. :-) Pak ji máš 10let a říkáš si „ještěže jsem ji tenkrát koupil“. Stejně se na to třeba dívám např. u svých kalhot od DA. Jedny už jsem pasoval i na stavbu a stejně se nerozpadly a mám je 19let! Osobně mám i mimo to rád ten pocit, že jsem zaplatil české firmě, která tu platí daně a českým švadlenám. A pak samozřejmě již zde zmiňovaná výhoda opravitelnosti – když roztrhnu rukáv nejdu automaticky kupovat novou bundu.

        0 0
        • scret  

          Bohuzel mam pocit, ze celkove tyhle poucky dneska uz moc neplati…:(

          Boty uz taky nevydrzi 10let, ale par let, prtze ti proste upadne podesev (hydrolyza PU)… ano, da se nalepit nova… ale, kdyz se ti to stane v zime jako me, tak se tomu clovek ani moc nezasmeje… :/

          To samy bundy, svy odpadavaj po par sezonach… impregnace po prvnim desti v hajzlu…

          Asi to bude tema novyma eko postupama pri vyrobe:))

          0 0
          • Smejči  

            Nevím jak boty, i když Meindly mi zatím drží. Ale ke švům a impregnaci už jsem psal o několik diskuzí výše. Je třeba bundu často prát, aby se švy nerozlepily vlivem potu a impregnaci obnovuješ v sušičce případně žehlením. Tedy držet se toho co píše výrobce.

            U těch bot to samé – někdo má Meindly nebo to je jedno co, prostě kožené boty a řekne mi, že stály za prd a že jsou totál rozpraskaný a je to šmejd. Na otázku „jak často je mažeš voskem“ na mě kouká „a to se má“? To máš potom těžký.

            0 0
            • scret  

              Vrsek boty vydrzi kolikrat i nesmysl, problem je vyrobni postup u podesvy… A tam je uplne fuk, co je to za znacku – Meindl, Han Wag atd. atd.

              0 0
            • Singlespeed  

              Kdýž jsem ještě dost chodil po horách (cca 15 let dozadu), vydržely mi Meindly Island Pro nebo Meindl Air Revolution dvě sezóny. Pak byly totálně našrot a žádné mazání ani jiná alchymie nepomohla. Byly to prostě nepoužitelné rozpraskané prodřené zdegradované sešlapané a rozpárané papuče. Levnější cordurové AKU zahynuly obvykle po jedné sezóně.

              0 0
              • scret  

                Nekdo to tu kdysi davno zminoval… ale to byl lesnik a boty byly v kazdodeni permanenci… Bez moznosti odpocinku, vyschnuti atd.

                Nebyl jsi to ty?

                0 0
                • Singlespeed  

                  Možná jsem to tu už zmiňoval, ale lesník jsem nebyl :-).

                  0 0
                • Singlespeed  

                  Jinak, zajímavé je, že jak Gore boty, tak Gore bundy stojí už od devadesátých let minulého století nominálně pořád stejně. První goretexku jsem kupoval ve druhé polovině devadesátek a stála 6700 Kč, což byl tehdy neskutečný masakr. Meindl Island Pro stály 6500 Kč, podobně Han-Wag, Air Revo byly za 5000, šmejdy AKU za 3700. Dnes máme několikanásobné větší mzdy, ale cena těchto věcí je pořád přibližně na stejné úrovni, takže objektivně obrovsky zlevnily.

                  0 0
                  • sodek  

                    Tos neměl psát. Teď se toho někdo chytne a budeme chodit bosí. Navíc já mám pocit, že trekové boty, které stály průměrně kolem dvojky jsou dnes tak za čtyři.

                    0 0
                  • scret  

                    No asi tak, HW Alasky staly kdysi davno v Hudaci 5,5tis. a dneska jsou za sedmicku… nejaky vyvoj cen tam je:)

                    0 0
                  • RomanH  

                    Tenkrat ty veci skutecne staly v pomeru k platum masakr, ale skutecne fungovaly az ty drazsi (jak pises, treba bunda za 7, konkretne treba ta Raptorka), nebylo na vyber. Dnes za ni pozaduji pres 12, coz mi prijde nesmysl – daji se koupit podobne fungujici bundy za pulku. Ale odbyt asi maji, jinak by to nenabizeli.

                    0 0
                • Forester  

                  Mozna jsem to byl ja :-).

                  Za me Meindl Island pro asi nejlepsi boty do lesa, co jsem kdy mel. Vydrzely asi 3 sezony a pak se rozpadly.

                  0 0
          • sodek  

            Když vyřadili olovo (protože EKO) z cínové pájky, taky šly tišťáky do kopru. Moc se nedivím, že je to tak u turistických potřeb.

            0 0
        • Kulasek  

          No mám i rukavice Tilak na kterých je made in Pakistan :-(

          0 0
          • sis  

            Nj, doplňky se dělaly mimo ČR.

            Tilak dělá kvalitní věci, vyplatí se investovat pokud chce člověk ty hadry využívat déle. Mají super servis a oprava bundy mě vyšla na 400 tuším i s dopravou (storm lite). Po 7 letech se po vyprání odlepila těsnící páska. Opraveno, funguje dál.

            Jinak bral bych tu, která sedne, střihy jsou fakt jak na houpačce i v rámci jednoho modelu po pár letech. Odolné na běžnou turistiku budou všechny, snad kromě těch úplně ultralight. Ale asi toho bych se nebál. Pokud to není na zimní lezení, tak je stejně 95% času v batohu.

            0 0
    • RomanH  

      Raptorku mam ja i zena 11 let (ja navic i kalhoty). Kazdy rok v tom lyzujeme (cca 10 lyzarskych dni), k tomu tak dalsich 10 dnu behem prodlouzenych vikendu (vetsinou jen s lehkym 30l batohem), k tomu ji obcas vezmu do mesta, kdyz prsi. Za me spokojenost, byt samo nedostava takovou cocku jak predchozi gtx bunda, kterou jsme tahali s tezkym baglem po Pakistanu, Indii a Dolomitech / Alpach.

      Soucasna cena je ale ulet, ja ji kupoval za 7.5t Kc. Soucasnych 12.5t Kc bych za ni v zadnem pripade uz nedal.

      No a dnes jsem na Jezucha koupil zene Tilak Femund z Polartec PowerStrech jako druhou zateplovaci vrstvu, tak uvidime – strihove perfektne sedi.

      0 0
    • Moshinooo  

      Přihodím vlastní zkušenost s bundou Marmoth Minimalist. 5 let hodně aktivního využívání(treky, VHT, snb a občas i bahnivé kolo) a stále bez děr nebo rozlepení. A nepromokavost taky na dobré úrovni hlavně po vyprávní a ošetření. A skladuji ji zabalenou v batohu což pro ní není to pravé. Cena je myslím ok vzhledem k vlastnostem.

      0 0
      • Ralan  

        Kupoval jsem ji už jetou, na rukávech trochu propouští, ale stejného modelu s gtx jsem teď koupil někde poslední kousek kalhot kolem dvojky a úplně super za ty peníze…

        0 0
    • Raddek  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
      0 0
    • tonik666  

      Mam 14 let stary model Tilak Alpamayo, nosim ho na lyze a rodinnou turistiku.

      Mechanicky je zcela ok, vlasnosti nyni tezko posuzpvat, uz ji moc nezatezuji. Historicky mo neprotekla mi nikdy, ale v celodennim destinjsem v ni nebyl. Na tu dobu co ji mam neni nejak prilis nosena, jsem spis prilezitostny horal nez pravidelny.

      0 0
      • ferencr1  

        Presne nad touhle ted uvazuji jako univerzálka silnicni/mtb kolo, bezky, beh a pripadne prilezitostne turistika. Je dobra? Este vaham nad endurou mt500 je cca o litr levnejsi a na kolo asi promakanejsi. Od toho tilaku me trosku odrazuje ze nema pod pazema odvetrani. Opravdu je tak dobre prodysna ze odvetrani nepotrebuje jak udavaji ve videu?

        0 0
    • Tomkac  

      Zkoušel tu někdo Tilak Femund? Docela mě ta bunda zajímá..

      0 0
    • wego1991  

      Opět oživuji:

      Už sem si vyjasnil co chci a tak si jdu pro další radu – mimochodem díky k nasměrování k polartecu alpha od DA – na hory totální perda od –15 do + 15°C – mám v ní už nachozeno asi 400 km a neměnil bych – pokud není počasí na triko, tak v ní chodím takřka stále.

      Jelikož mám plno různých funkčních tílek, trik, merin, tenkých mikin atd tak se chci vydat cestou vrstvení.

      Což znamená, že potřebuji tenkou, lehkou, prodyšnou (kolo+kopce) nepromok, neprofuk bundu co bude dobře sbalitelná do malého balíčku do batohu. Potřebuji, aby byla ,,univerzální" jak pro turistiku, tak hlavně kolo. Výše pár lidí doporučovalo Montane Minumus Jacket – vcelku se mi zamlouvá, ale zajímá mě jestli je nějaká podobná alternativa do cca 3500 Kč. Co odolnost pod bágly, křoví na kole?

      Celkem jistě vím, že chci aby byla lehká a asi i bez membrány, kvůli jednodušší údržbě – prostě vyperu a hotovo.

      Takže někdo názor k té odolnosti, případně jiný tip na jinou lehkou bundu?

      EDIT: na https://www.zajo.net/cz mají slušné slevy 70%

      0 0
      • Forester  

        Mám tu Montane, zelenou, kupováno někdy na jaře 2018.

        Původně jsem to kupoval na Míle, bunda do deště. Požadavky lehká bunda s velkou odolností proti dešti a aby to něco udýchalo. Nakonec jsme se rozhodoval mezi Montane Minimus Jacket a Endura MTR Shell, v té době cenově srovnatelné. Pro Montane rozhodlo to, že na Enduru jsem byla na pomezí velikostí L a XL a pak to, že ta Endura je víceméně jednoúčelová bunda na kolo.

        Montane mě sedla, je trochu plandavější, ale za mě OK. Co mě po těch letech vadí je nesbalitelná kapuca (ano, dokážu ji sbalit a udělat z ní límeček, ale není to ono. A pak, že šustí. Na kole to nevadí, ale když jsem ji vzal na běh, tak mě to „rušilo“.

        Jinak ji beru na kolo, výlety, i s batohem a zatím OK. Jako nosit na tom větší batoh delší dobu, tak to zničíš, ale to není problém bundy, ale vlastnost materiálu.

        Kolikrát jsme projel roštím a bunda drží. Takže výdrž za mě v pohodě.

        0 0
      • RomanH  

        Marmot Essence Jacket

        Mam ji od lonskeho leta na doporuceni tu z fora (napr. user Lister). Na kole jsem v ni jeste nejel, ale mam v ni odchozeno nekolik celodennich zimnich vyletu s lehcim batohem vcetne bezek (udychat to zvladla bez problemu), tak i po meste v desti (nepromokla). Material je samo tenky, kdyz blbe chytnes vetev, tak to asi roztrhnes. Na druhou stranu, nikdy se mi to nestalo ani u pertexky, ale nahoda je blbec.

        A kdyz jsme u toho Polartec Alpha,pred dvema mesici jsem koupil sobe i zene Marmot Alpha 60 a taky pecka. Krasne dycha, neprofoukne, a par lehcich mrholeni jsem v tom taky ustal bez ztraty kyticky. Tesil jsem se, ze ji ted poradne testnu v Beskydech, ale vladni narizeni o omezeni pohybu nam prekazilo plany.

        0 0
        • wego1991  

          Ta vypadá zajímavě, ale membrána vzhledem k údržně mě trochu odrazuje.

          BTW: já v alphě ustál krom lehčích dešťů i několik ,,sněhových bouří" naposledy v úterý na Lysé, kdy napadlo během hodiny zhruba 10 cm, níže už spíš sníh s deštěm a sucho. Ten Pertex vždy vypadá, že musí protéct, ale zatím vždy sucho (jasně na delší stání na dešti to není, ale tu cca půl hodinu, kdy se mi nechtělo zastavovat a dávat nepromok bundu to vydrželo).

          0 0
        • scret  

          Essence jsem ti mozna radil i ja. Mam ji taky.

          Jinak ji mam cca 2 roky a ted mi pod popruhama 20L baglu poprvy protekla… Tak uvidim, jestli uz je v hajzlu anebo to proste nedala – delka deste vs. bagl…

          0 0
      • goofy  

        No to Zajo mě taky zajímá. Za normální ceny to bylo mimo, ale tahle cenová politika už je docela přijatelná. :-)

        0 0
        • marco  

          Tak ZAJO ty původní udávané ceny co jsou na eshopu byli v reálu před slevou zcela jinde klasický marketingový trik jak přilákat zákazníka na super slevu a ono to není víc než 15–20 %.

          0 0
          • goofy  

            Ja vím, že tam slevy byly, ale menší, a ta udávaná cena byla kdysi ± reálná, co si tak letmě pamatuji… :-D

            0 0
            • wego1991  

              Taky si myslím, že ceny před slevou baj oko sedí, ale je pravda, že je moc nesleduji, protože mi přišly (na slováky) drazí. Nevím co tam je teď, ale včera sem koukal, a byly tam celkem zajímavé věci se slušnou cenovkou, ale všeho mám pokokot jen tu bundu potřebuji a to tam je zrovna prd :D

              0 0
              • goofy  

                Přesně tak. zaznamenal jsem je pár let zpátky, a ty ceny byly hodně nelidové, tak jsem to potom už tak moc nesledoval. ale ty top bundy teď vypadají celkem schůdně. :-)

                0 0
          • Paja  

            Marketing to samozrejme je, ale oni ty ceny neprezentuji jako puvodni cenu daneho produktu, ale jako beznou cenu srovnatelneho/kon­kurencniho produktu na trhu.

            Za tu „sedou“ vysokou cenu ty jejich veci nikdy nenabizeli.

            0 0
      • wego1991  

        Ještě někdo má nějakou další variantu bundy?

        Forester, kamaro: jak bundu ošetřujete? Měl sem za to, že to bude stačit jen prát na 30°C, ale teď sem se někde dočetl, že by se to mělo sem tam ošetřit zevnitř DWR sprejem (na odolnost proti vodě).

        0 0
        • goofy  

          Zevnitř raději ne… Spíš z venku. :-)

          Tilak doporučuje prát na 30, a pak nechat dosušit v sušičce, nebo přežehlit přes ručník. Někdo tu psal, že bundu do sucha vyfenuje. Tím by se mělo znovu vytvrdit DWR. Časem se samozřejmě vypere, takže pak po vysušení nastřikat DWR, ale to už moc dlouho nevydrží.

          0 0
          • scret  

            tak tak, hlavne ne zevnitr:)

            Susicka nebo zehlicka udajne pomuze. Ja vzdy fenoval a stejne to stoji za h… :(

            Proste, jakmile se smeje ta tovarni impregnace, tak to uz clovek nikdy poradne neobnovi..

            Bohuzel novy modely hadru, tak tam ta impregnace vydrzi o dost min. Prikladam to k novym vyrobnim eko vyrobnim procesum…

            0 0
            • jIrI___  

              Na obnovu DWR mi pomohlo vyprání v nějakém přípravku od Grangers. Přišlo mi, že jsem se tím dostal takřka na stav hned po koupi (bylo to teda u softshellky, takže ani ten původní stav nebyl úplná nepromokavost :) ).

              0 0
          • wego1991  

            jo dobrý postřeh :D

            0 0
        • Forester  

          Mám nějaký doporučený gel na praní. Takže dle používání jednou za čas vyperu, zase tak moc se s tím nese.u. Slouží mě, ne já ji :-).

          0 0
      • sis  

        Pertes shield jako matroš na záložní bundu ok. Mrkni ještě sem, trochu veselejší barva za lepší peníz:) https://www.4camping.cz/…m-ii-jacket/#…

        0 0
        • wego1991  

          Potřebuji stejně větší. U té Montane to vychází na XXL (já: hrudník 105, pas 97 cm).

          V podstatě se rozhoduji už jen mezi Montane Minimus jacket – kde mi vyhovuje černá barva a vychytaná kapuce hlavně na turistiku na druhou stranu Marmot Essence Jacket má papírově o dost lepší prodyšnost (47k vs. 20k u Montane), což bych asi jako hodně potící člověk měl poznat. Na výběr z barev (žlutou na kolo nechci) a velikostí u Marmot už to tak slavné bohužel není.

          0 0
          • sis  

            Na hrudník 105 potřebuješ XXL:-o Mě stačí L, ale v pse mám pravda trochu míň.

            Prodyšnost neřeš. Ty čísla jsou cucprst, rozhodně to není přímá úměra. Když se budeš hýbat, je to prostě lepší igelit.

            0 0
            • wego1991  

              No u té Montane to vychází na XXL podle tabulky. A to ještě s odrenyma ušima.

              Lepšího igelitu se právě bojím, ten už mám.

              0 0
          • scret  

            Essence dejcha velmi slusne, nicmene zas ma jen 10m vodniho sloupce a to je proste nekdy malo:(

            0 0
            • wego1991  

              No tak co vozíš ty nebo co bys doporučil jako místní guru? Ta montane se mi líbí tím, že je celkem univerzální co se týče použití kolo/turistika, ale bydlím v beskydech a bojím se, že mě to na kole neudýchá – teď mám nějakou endruru (už asi 4, 5 roků, tehdy stála cca 4k a tuším, že u ní taky deklarovali prodyšnost kolem těch 20k), ale je to skleník jak hovado – ale pravda taky je 2× těžší – cca 400g.

              0 0
              • sis  

                Trochu aktivní pohyb neudýchá žádná membrána, natož zátěr, tak aby ses dřív nebo později nekoupal ve vlastní šťávě. A jestli někdo tvrdí opak, tak kecá:)

                0 0
              • RomanH  

                Vylozene kolo cileme neudycha ani obycejna pertexka, natoz neco, co nepropusti dest. Ten Marmot Essence mam kvuli tomu, kdyz vyrazim na 2–3 dny, a hrozi tam nejaky dest. Jinak se to snazim objezdit (bez deste a dle teploty) ve veste, pertexce, nebo pak uz zimni cyklobunde. Zazraky se proste nekonaji.

                0 0
              • scret  

                Na kolo ta Essence bude vhodnejsi, tam nepotrebujes takovou vodeodolnost… Ja ji mam normalne jako zalozni ultralight bundu na treking… Tak tam trpi vic…

                Ale jinak jak tu nekdo zminoval, kdyz clovek maka v kopci, tak se zaparis snad uplne ve svem…

                Endura jednu chvili dost kecala, co se tyka parametru, jak si vybavuju…

                0 0
              • kamaro  

                Pokud neprší, tak je blbost v takové bundě jezdit, prostě to membránová bunda neudychá. To je lepší jen nějaký neprofuk bez membrány (nově jsem koupil v dekáči a zatím se mi moc líbí, ale mám ji jen chvíli – https://www.decathlon.cz/…8556432.html ) A pokud prší tak, že je to na membránovou bundu, tak už je celkem jedno jestli se v tom i spotím. V takovém dešti se tam vždy někudy trocha vody dostane, ale nejsme z cukru, že ano…

                V ten okamžik spíše chráním suché věci v batohu.

                0 0
                • krabica  

                  Tolik peněz, to já investoval méně: https://www.decathlon.cz/…8504182.html :-)

                  0 0
                  • wego1991  

                    Neprofuk vrstvu vyřešenou mám, jde mi jen o déšť, To že v bundě tohoto typu je hloupost jezdit pokud neprší mi je naprosto jasné.

                    0 0
                    • krabica  

                      Hele, žádná membránovka, která odolá dešti, aktivní pohyb neudýchá, prostě se voda nakondenzuje uvnitř, a když je nefunkčí DWR, tak i promočí z veku, ucpou se póry a je z toho igelit…

                      0 0
                      • goofy  

                        Já bych to zas tak jednoduše neviděl. Ano, do kopce to samozřejmě bunda neudýchá, ale zároveň drží teplé mikroklima, i když člověk zastaví, nebo jede menší intenzitu, takže pokud je dobře navrstvený pod tím neprochladne a bunda to postupně odtáhne ven.

                        0 0
                        • krabica  

                          Když jedu na pohodu, tak to jde, ale na horách už jedu celkem na doraz a potím se festovně, mezi 5 a 10°C mi stačí tenké termotriko a ActiveShellka, za jízdy se cítím fajn, ale triko prochcané, když zastavím, zmrznu, v čemkoliv navíc se potím jak kúň a bude to durch taky…

                          0 0
                      • wego1991  

                        To že budu (do kopce) spoceny vždy taky chápu – ale samozřejmě čím méně tím lépe. Akorát chci znát názory ostatních jak za ty prachy vytriskat co nejvíc ,,komfortu''.

                        0 0
                        • krabica  

                          Hodně záleží, jak se potíš, já třeba při čemkoliv, co je náročnější, než běžná chůze po rovině, když jdu svižnějším krokem, tak už ze mně leje a je jedno, co mám na sobě…

                          0 0
                          • wego1991  

                            Potím se dost, ale zase ne tak, že by ze mě lilo při svižnější chůzi. Objednal sem montane a uvidím.

                            Díky všem co pomohli.

                            0 0
                  • kamaro  

                    Mě se na ní líbila ta miniaturní velikost po sbalení a střih, odvětrání v podpaží a díry na palce. Celá jde pěkně sbalit do té náprsní kapsy. Každopádně tuto bundu mám na sobě daleko častěji než Montane Minimus Jacket – resp. tu jsem použil jednou, možná dvakrát – na zimu mám jiné oblečení a zatím se mi ještě nepodařilo zmoknout.

                    0 0
                • scret  

                  super, diky za tip… Kolik to vazi?

                  0 0
                  • kamaro  

                    Na webu píšou 96g, ale mají tu váhu trochu cinknutou (je zvláštní, že všichni tu váhu mají cinknutou směrem dolů). Na fotkách porovnání s Montane Minimus Jacket.

                    0 0
                    • scret  

                      dik…

                      Ja teda kdyz se mrknu na ty detaily siti, co jsou na fotkach, tak je to prasarna… ale zas co by za ty prachy clovek chtel…

                      Asi do ni skocim, chtel jsem neco lehkeho, ale davat za obycejnou pertexku 15 stovek, to nehodlam akceptovat… Tohle bude fungovat stejne…

                      0 0
    • biostar  

      Mám už asi 4 roky Tilak Raptor kupovanou v Hanibalu, používanou každý rok na turistiku a za mě super. Vlastnosti má pořád stejné. Asi záleží jak často se používá. Kdybych ji měl na každodenní nošení, možná by už ztrácela vlastnosti. Ale k tomu může pomoci opětovná impregnace, pokud se nemýlím.

      Tady je i článek o impregnaci.

      0 0
      • RomanH  

        Raptorku ma taky, asi 12 let. Super bunda, ale vylozene na kolo fakt neni. To proste neudycha.

        0 0
        • scret  

          nehlede na to, ze je to 3vrstvej laminat… na kolo dost ulet…

          0 0
    • jIrI___  

      Měli byste tip na nějakou dámskou nepromokavou bundu, ideálně dobře sbalitelnou? Nemusí vydržet celodenní přechod v dešti, ale třeba jen hodinovou přeháňku. Vzhledem k tomu, že naprostou většinu času bude sbalena v batohu, měla by být cena co nejnižší možná. Zatím mi jako favorit připadá igelitová pláštěnka, ale na to se žena moc netvářila :D

      0 0
      • scret  

        A proc je to ve vlakne o Tilaku?:)

        0 0
        • jIrI___  

          Bo jsem dal hledat outdoor bunda a příspěvek přidal do prvního nalezeného vlákna. Moje chyba a nepozornost, už se to nebude opakovat a současně raději přestanu používat místní intuitivní vyhledávání :D

          0 0
          • scret  

            A co teda vlastne chces? plastenku nebo nejakou membranovku?:)

            0 0
            • Smazaný účet  

              Přidám se k tématu.

              Hledám Pro ženu sbalitelnou bundu kterou vytáhne když bude pršet nebo fučet vítr.

              • ne igelitové pláštěnka
              • ne membránová tzn limit do 3000,–
              0 0
          • kamaro  

            Na toto používám Montane Minimus Jacket. Je pěkně sbalitelná a lehká. Pochopitelně odolnost nebude nic moc, takže ji používám, když je potřeba. Jinak v ní nechodím. Pokud neprší, tak na to mám pouze větruodolnou bundu (ještě lehčí, za méně peněz a pěkně prodyšnou).

            0 0
            • Forester  

              se vším souhlasím, bo ji mám, ale ta cena ji diskvalifikuje z jeho výběru. I když teda už je výrazně nižší než před třemi roky, co jsem ji kupoval.

              0 0
              • kamaro  

                Proto jsem reagoval na Jiřího, který limit nezmiňoval :-)

                0 0
                • Forester  

                  " …měla by být cena co nejnižší možná" :-) … nevím, jestli cca 3 tis pro Jiřího bude nejnižší možná cena

                  0 0
                  • kamaro  

                    Aha, to se mi tam nějak ztratilo když jsem to přeletěl očima. No tak záleží, jak má Jiří rád svou ženu a jaký chlup bude chtít pustit, aby byla spokojená, že jo :-)

                    0 0
      • scota  

        Tilak Storm – dámský je do hodinové bouřky docela dobré řešení ;-)

        Jo a na kolo do lesa kolo používám Tilak Trango.

        0 0
        • Tomkac  

          a Trango dobrý? Napiš víc…

          0 0
          • scota  

            Proti Tilak Mitre se jedná o lehkou a prodyšnou bundu vhodnou do jarního počasí, zejména pak proti větru a mírnému dešti. Všechno oblečení od Tilak mi vydrželo více než 5 let pak většinou odcházejí zipy. Absolvoval jsem asi 3 výměny zipu na bundách Alpamayo a Swalbard vždy k plné spojojenosti. Mimochodem tu bundu Alpamayo mám asi 15 lel sice již jen na práci venku ale stále slouží.

            0 0
    • jIrI___  

      .

      0 0
    • Smazaný účet  

      Zkušenosti s Tilakem jsou následující:

      Bunda Stinger – přibližně po 4 letech z ní navzdory řádnému praní a pouze volnočasovému nošení s minimem pocení začaly vlát pásky z podlepení švů. Suché zipy na rukávech se úplně rozpadly a bunda se celkově začala rozlepovat. Závěr konzultace s výrobcem byl, že nelze opravit. Hodnotím jako naprostý omyl, znovu už bych to nekoupil (už se ani nevyrábí).

      Bunda Raptor – docela držák za každého počasí s těžkým baťohem. Vydržela dlouho a zatím bez problémů.

      Mikiny Serak a Femund – pocitově asi nejlepší produkt této značky, v zimním období skvěle slouží.

      Kdybych to měl shrnout tak cena vysoká (u některých produktů zcela mimo), pozáruční servis se nekonal (možná jsem měl jen smůlu), a z nepromokavých materiálů pouze předražený GoreTex, s jehož membránovou funkcí nejsem úplně spokojen. Nemluvě o tom, jaké sračky se z PTFE a jeho výroby dostávají do okolního prostředí.

      Příští bunda už Tilak nejspíše nebude jednak kvůli ceně a také použité membráně.

      0 0
      • Singlespeed  

        Jsou to dacani, taky se mi na opravdu bundy vykašlali a poslali ji zpět rozlepenou. Partnerce sice rozlámané nekvalitní suché zipy vyměnili, ale švy taky neopravili, takže oprava k ničemu a vyhozené peníze.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Co to bylo za model? Nebyla to nějaká lehká bunda?

          Z Raptorů co jsme nakoupili jsou všechny prakticky nezničitelné.

          0 0
          • Singlespeed  

            Mně spíše naštvaly ty řeči o pozáručním servisu. Když člověk potřebuje něco opravit, pošlou ho jedním slovem (neopravitelné) ně­kam.

            0 0
            • sis  

              Mě pospravili starou stormku za hubičku. Odlepily se mi švy. Pravda trvalo to, ale bylo to v čase kdy šili novou kolekci.

              0 0
    • pocestny  

      Vlákno jsem nyní „objevil“, a ty hádky z 2019 mě pobavily. Prolítl jsem si to v rychlosti a párkrát jsem tu už už chtěl psát každému zvlášť svoje „zaručený moudra“, a nakonec jsem si to rozmyslel s tím, že „každý to přece vidí jinak“ – a nechal jsem to plavat.

      Za mlada sme dělali blbosti, tak jsme měli pocit, že potřebujeme kvalitní matroš a v batohu jsme byli schopní unést cokoliv. Je to fajn, nezničitelné, ale už je mi to tak nějak vlastně k ničemu. Mimochodem starý Tilak Raptor se mi nerozlepil, ani kalhoty Evolution se nerozlepily. Ten Raptor mi zůstal doma „na lyže“, ale momentálně lyžovat nemůžu. Nechcete se ho ujmout a chodit v něm na Lysou? :) To je vtip. Doba je jinde. Už tomu asi nerozumím, ale proč by někdo, kdo bydlí pod Lysou, a vyběhne nahoru/dolů, potřeboval jakoukoliv drahou bundu? Na Lysou po práci se dá vyjít s čímkoliv.

      Chodím teda poslední dobou spíš ve fleecové mikině. Když chčije, obleču nějaký 330gramový Rab z eVentu (to je 3-laminát, je fakt v pohodě), a k tomu 200g kalhoty (Rab Downpour, sice mi ten 2.5-laminát připadá hodně choulostivý, ale mám to u ******). Jak jsem zmínil, na Lysou je to šumák, na hřebenovku je to fajn. Ale hlavně to nemůže být bunda, která má třičtvrtě kila (jako měl starý Raptor), když to jen leží v batohu, a čeká to na špatné počasí. I ten polštář pod hlavu se dá udělat z něčeho lehčího. A kalhoty Evolution úplně to samé – pokud není venku aspoň mínus deset a nehodlám lézt v mačkách ledy, a postávat hodiny s lanem v ruce na větru, nesmysl. A protože né všichni lezou ledy nebo chodí hřebenovky, ušetřete prachy a odlehčete si batoh.

      0 0
      • jIrI___  

        Zrovna u té Lyse mi připadá ten důvod potřeby co nejkvalitnějšího oblečení celkem jasný, je to takové horské přehlídkové molo. Popravdě si neuvědomuju, že bych na nějakém jiném kopci potkal takové obrovské procento lidí vystajlovaných dle posledních outdoorových módních trendů :)

        0 0
        • Singlespeed  

          Zejména je třeba mít velké volné kraťasy a pod tím elasťáky , na nohou, pochopitelně, tenisky, to dá rozum. Tenisky nosí vystajlovaní hoši a dívky i v zimě, neboť chodí jen po vydupané magistrále, kde mít na sobě normální dlouhé kalhoty a nedejbože pohorky nepřipadá v úvahu, totální faux pas.

          0 0
          • scret  

            :))) Krasne shrnuto:) *1

            Taky nejak tuhle posledni modu nechapu:))

            0 0
          • krabica  

            Tak zrovna pro výběh na Lysou pohorky fakt nejsou vhodné. :-)

            0 0
            • Smazaný účet  

              Pokud tim vybeh myslite „behani po ceste“ pak nejsou. Ve vsech ostatnich pripadech je to pitomost.

              0 0
      • Smazaný účet  

        Turisty co jsou takto nalehko, a pak je překvapí nenadálá výrazná změna počasí, má HS obzvlášť v oblibě.

        0 0
        • pocestny  

          Nepsal jsem přece nic o nepřipravenosti na změnu počasí. Snažil jsem se naznačit něco o zbytečnosti vybavení na úrovni příprav k výstupu na Mt. Everest. Jinak Jiri_ má pravdu ohledně módy, tento úhel pohledu jsem zcela pominul.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Zrovna Raptor je tak univerzální bunda, že vysmívat se jejímu nošení v základní výbavě, je slušně řečeno dost hloupé.

            0 0
            • pocestny  

              Co je univerzální bunda? Raptor to není. Raptor je membránová bunda do extrémních podmínek, jejíž výhody při běžné turistice lidé vůbec nevyužijí. Na nošení v batohu v Beskydech je 540 gramová bunda za 12.000 prostě overkill. A to je ten můj starý model ještě o 200g těžší (myslím, že má asi 750g). Jakákoliv tenká membrána s hmotností 200–300gramů za poloviční cenu poslouží většině lidí stejně dobře, ale poměr užitné hodnoty/ceny je jinde.

              0 0
              • Smazaný účet  

                Do kategorie „extremní podmínky“ nabízí Tilak model Evolution.

                Jakákoliv tenká membrána se vám při nošení pořádného batohu velmi rychle rozpadne, v lese se roztrhne prakticky o první větev, se kterou se potká, v pořádném slejváku promokone – při nošení batohu v oblasti ramen dokonce velmi rychle. Že vás v létě mohou potkat teploty kolem nuly a kroupy a v zimě nečekáná sněhová bouře ani nemluvě. Každý rok zachranuje HS spoustu blbů, co nepočítali s (použijeme-li váš výraz) „extrémní“ změnou počasí.

                A když už jsme u té užitné hodnoty, toho Raptora budete mít ještě v době, kdy vyhodíte pátou, šestou nebo třeba i desátou tenkou membránu.

                0 0
                • pocestny  

                  Kolik membránových bund už jsi roztrhal? …nebo dokonce o první větev? V čem je Raptor méně odolný než Evolution? A kolik blbů by HS nemusela zachranovat kdyby měli na místo „lehké“ membránové bundy Raptora? Kolik znáš lidí, kteří nosí jednoho Raptora třeba 20–30 let?

                  0?

                  0 0
                • scret  

                  uprimne, tohle platilo mozna tak pred 15ti lety…

                  Dneska je to fakt uz jinde…:)

                  0 0
    • pocestny  

      Ještě uvažuju, co s softshellem od DA, co jsem koupil s první módní vlnou, když softshell přišel na světlo světa. Vzal jsem si to na jednu hřebenovku Velké Fatry, párkrát do Jeseníků – „na víkend s babou“ to vypadalo dobře. Ale jinak to visí ve skříni zcela bez užitku.

      Do deště – ne. Na slunko – ne. Do mrazu nebo do spacáku – ne, nehřeje to. Na aktivní pohyb jako běžky – na to mě v poslední době moc neužije, na kolo to má příliš krátká záda a zas tak moc to nedýchá. Do města – ne, je to příliš barevné. Měl jsem černou softshellku do práce, to bylo dobrý. Ale jinak je Softshell za mě spíš slepá cesta. Potřeboval bych si to vzít na výlet někam za domem, tam to zlikvidovat pádem do rokliny, nebo lesním požárem, a u nejbližšího kontejneru vyhodit.

      Zbytek dne strávím úvahou, proč má Scret rád softshell…

      0 0
      • mr.nikdo  

        Zajimave uvahy.

        Ja treba pridam, ze Paclite mi dal smysl az letos v zime na kole. Na turistiku nic moc. To je Gelanots lepsi. Pocitove.

        0 0
      • DaSnail  

        Softšelu je viac druhov. So zateplením alebo bez, s membránou alebo bez…ked si vybereš vhodný typ na svoje použitie tak je fajn. Ked ne tak neni. ;-)

        0 0
      • scret  

        hehe:)))

        Kdyz budu mit extremni uhel pohledu, tak s tim vicemene souhlasim:)

        Nicmene jeste jsem neprisel na matros, ktery by byl tak nejak ideal…

        Ted hodne frcej hybridky – primaloft apod. To je vlastne taky na prd, prtze to promokne s prvni kapkou…

        V „sustaku“ se hned zaparis anebo klepes taky kosu:)

        Proste idealni bunda neexistuje anebo to supluje mit 5 bund a resit to dle pocasi:))

        0 0
      • Barak  

        Nevím, jakou máš historickou softshellku od DA. Tu co mám já, tak za mě ideální na skialpy nebo klidně i na sjezdovky, když je větrno a kosa.

        0 0
      • vili  

        Mám od DA softshell s nějakou membránou a musím říct, že je to ideální bunda na sjezdovky. Jinak máš zcela pravdu a kromě lyží visí ve skříni. Jinak DA je uplně boží firma pro vysoký lidi bez panděra. Ostatní firmy co jsem vyzkoušel jsou všechno krátký a nevypasovaný.

        0 0
      • krabica  

        Pracuji v něm na zahradě… :-)

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.