• Aleshek

    Jelikož mi je vždycky měnili v servisu, tak s tím nemám zkušenost, proto se chci zeptat, na pár věcí. Jedná se o brzdy Shimano Deore LX. Délka té gumičky je cca 7 cm. A koukal jsem na https://www.koloshop.cz/…gumicky.html a https://www.koloshop.cz/…gumicky.html , kde se u obou píše, že jsou pro modely: BR-M960, 951, 770, 760, 510, 430. Kde vyčtu jestli je to ono na svých brzdách? Nebo je to tak nějak univerzální?

    Kterou z těch dvou variant případně zvolit? U těch levnějších píšou, že jsou do horších podmínek, čili bych je bral jako kvalitnější a tudíž bych čekal, že budou i dražší, proč tomu je naopak?

    Je se to mění? Jak vycvaknu ty staré a dám tam ty nové, abych je nějak nezku*vil a taky abych měl jistotu, že mi na první díře nevypadnou?

    0 0
    • novas752  

      Vezmu to od konce. Na botkách kam se gumičky zasunujou bývá buď závlačka na spodní nebo vrchní straně (vytáhnout) nebo šroubek na zadní straně (typicky u silničních). Výměna je jednoduchá, odstraníš tyhle pojistky, vysuneš starý, nasuneš, a zajistíš novou závlačkou nebo zpátky červíkem.

      Ty levnější budou mít pravděpodobně měkčí přilnavější směs, která se rychleji sjíždí. Osobně bych vzal asi jiné, nějaké trojsměsové buď Force/BBB, nebo dražší Koolstop apod.

      Jestli tento tvar sedí ti nepovim.

      0 0
    • Vilém  

      Dej tam neco jineho jak shimano. Horske gumicky jsou vzajemne kompatibilni napric vyrobci.

      0 0
    • Nimrod  

      já mám nejraději červené koolstop z těch, co jsem měl možnost vyzkoušet https://www.heureka.cz/?…

      0 0
      • va-bo  

        Nejsou červený do vody a sněhu?

        0 0
        • Nimrod  

          to je přece úplně jedno, co povídá výrobce :-) mně sedí nejvíc, víc než lososový

          0 0
    • Paja  

      Botky jsou univerzalni, takze bych koupil cokoliv jen ne Shimano spalky, coz byly odjakziva hrozny zrouti rafku.

      Doporucuju 3barevny BBB, za me nejlepsi pomer cena/vykon. Mel jsem i na BF za doby veckove:) jako etalon nejvyssi kvality doporucovane lososove Koolstopy, brzdily asi jeste o trosku lip, ale s dvojnasobnou cenou spalku.

      0 0
      • Vilém  

        Koolstopy jsou sice drahe, ale vydrz byva vyborna, takze to pak zas tak hrozny neni. Ale jinak ty BBB proc ne.

        0 0
        • Paja  

          Vydrz Koolstop/BBB tak srovnatelna, v porovnani s deskama na kotouce je za pusu oboje ;)

          0 0
          • Jakobo  

            Jo jo, taky jsem pak zacal davat trojbarevne BBB, ktere jsme nakoupil 2 pary za cenu 1 paru koolstop. Cokoliv jak Shimana a levne cerne je lepsi.

            Problem je pri nizkych teplotach, kdy se cervene nebo losos koolstopy chovaly stejne jak levne spalky a rvaly rafky. Na konci zimy byly vzdycky plne spon, Rafky jsem nejvic odrel za 3 mesice v zime, pres leto vubec. Ve velke zime ty 3 barevne BBB mi prisli lepsi jak losos a ty cervene byly nejtvrdsi, nejvic zraly rafek. Resenim jsou kotouceto, aspon teda v zime.

            0 0
          • Jakobo  

            Jo jo, taky jsem pak zacal davat trojbarevne BBB, ktere jsme nakoupil 2 pary za cenu 1 paru koolstop. Cokoliv jak Shimana a levne cerne je lepsi.

            Problem je pri nizkych teplotach, kdy se cervene nebo losos koolstopy chovaly stejne jak levne spalky a rvaly rafky. Na konci zimy byly vzdycky plne spon, Rafky jsem nejvic odrel za 3 mesice v zime, pres leto vubec. Ve velke zime ty 3 barevne BBB mi prisli lepsi jak losos a ty cervene byly nejtvrdsi, nejvic zraly rafek. Resenim jsou kotouce, aspon teda v zime.

            0 0
    • Pavell007  

      Tristop od BBB za 250kc sada jsou fajn, nemá smysl moc vic resit. Jedny nepouzity original gumičky z xt vecek mam doma, jestli jsi z Prahy, klidne ti je daruju.

      0 0
    • scota  

      Mám na prodej Koolstop:

      https://www.bike-forum.cz/…lky-koolstop

      0 0
      • Vilém  

        Kdyz to trochu oreze a poupravi, tak to tam v pohode nacpe:)

        0 0
    • Aleshek  

      Ještě se chci zeptat, jak se pozná, že ty špalíky jsou již sjeté? Prostě kde je ta hranice, kdy už je správné je vyměnit?

      0 0
      • novas752  

        Vetsinou byva nejaka sipka nebo linka na stranach spaliku. Zhruba 1–2mm od botky.

        0 0
      • vpa007  

        Mno, většinou to poznáš ;-).. když ne, tak je to zhruba v tom okamžiku, kdy zmizí žlábky… některý špalky mají i „wear line“ nebo ze žlábků vylezou plošky jako na pneuškách u auta ;-)

        0 0
        • novas752  

          Ty nestejnoměrně sjeté špalky byly špatně nastavené nebo na ten ráfek moc široké. Celkem častý jev.

          0 0
    • Aleshek  

      Opět řeším ty špalky do V brzd a opět plánuji objednávat z Koloshopu, viz https://www.koloshop.cz/…spaliky-102/ . Posledně jsem vzal nějaký ty od Shimana a jako přijdou mi nic moc, čili bych dal na doporučení . BBB tam nevidím, ale mají tam nějaký ty Kool Stop. Zeptám se teda, to je teda zaručeně kompatibilní, je sedne to přesně do „žlábku“ a půjde to zajistit tou závlačkou, tj. díra je tam kde má být stejně jako u Shimana, jo?

      Vybrat můžu asi jen tyto: https://www.koloshop.cz/…gumicky.html , ne? Pokud jde o tu barvu, tak ráfky budou hliníkové, jezdím tak nějak standardně spíš za sucha, ale mokru se taky nevyhnu. Čili bych měl volit černé , příp. černé/losos? Jak moc se to liší?

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.