• majkl

    Nemůžu nereagovat. Letošní maraton byl můj pátej, tak o tom snad něco vím. Zkuste se na věc podívat takhle : 500 lidí ti zaplatí 400 Kč startovného, takže 200 tis je onen „báječnej vejvar“, jak tady čtu. Pak začneš platit : reklamní tiskoviny....­.............25 tis inzeráty.....­.............­.........10 tis časomíra s čipama.....­.............25 tis pronájem areálu.......­.............20 tis moderátor....­.............­..........4 tis ozvučení.....­.............­..........3 tis zdravotní zajištění....­.............4 tis jídlo po dojezdu......­.............17,5 tis atrakce (schválně nepíšu co, abyjste mně nepoznali)...­..........23 tis kapela.......­.............­..........5 tis pořadatelé...­.............­.........25 tis jídlo pro pořadatele...­.............5 tis jídlo a pití na občerstvovačky­.....11 tis benzín.......­.............­..........3 tis telefony.....­.............­..........3 tis motorky......­.............­..........3,5 tis kytky........­.............­..........1 tis poplatky za povolení.....­...........1 tis poštovné.....­.............­..........1 tis grafika......­.............­..........5 tis pryze money........­.............­...15 tis

    a dost, stejně jsem určitě na spoustu věcí nevzpomněl, protože to píšu z partesu. Takže vážení pocitové, kteří si myslíte, že dělat maraton je fajn rejže, zkuste se zamyslet nad absolutním faktem : startovné nikdy, NIKDY, nepokryje ani náklady na akci ! Abys nebyl sám před sebou za blbce, musíš sehnat nějaké další peníze, a to jde sakra z tuha, protože sponzoři ti většinou dají věcné ceny (zapla? jim za to pánbůh), ale dostat od někoho peníze, to je opravdu dost velkej problém. A teď si představte, že tu akci děláte jako člen nějakýho oddílu, kterej těch pár vydělanejch tisícovek použije na další akce (dětský závody a podobně). Pánové, největší dřina na maratonu je pak vysvětlit manželce, proč zrovna já mám tak blbýho koníčka, kterej mně stojí celoroční práci a v podstatě za nic. Jenže mně to prostě baví a dělám to rád.

    0 0
    • rb  

      Není nad Drtič,žádné občerstvovačky,žád­né velké ceny,žádná časomíra,těžká pohoda.Ale i tak nevěřím tomu,že se to ze stovky na osobu dá zaplatit.

      0 0
      • majkl  

        Takovejch pohodovejch akcí děláme taky pár do roka (samozřejmě menších), ale chceme dělat velkej závod se vším všudy.

        0 0
    • blue  

      abyste me nepoznali? staci se podivat na mesto a je jasny, odkud vitr vane :-)

      0 0
    • moody  

      To je docela nářez

      0 0
      • miki  

        to jo ale asi si do nákladú na příští AM dej změření skutečné vzdálenosti maratonu

        0 0
        • majkl  

          Kilometráž neseděla prostě proto, že jsme museli dělat na poslední chvíli úpravy tratí. Zatímco se propozice a jiné tiskoviny vesele tiskly, krátká MTB musela být prodloužená, silnice dvakrát předělávaná atd. Sory, to nebyl naschvál,prostě se to jinak udělat nedalo.Ber to tak, že těch 8 km navíc byl bezplatnej bonus. :-)

          0 0
          • miki  

            akorát ten bezplatnej bonus je už více let/vlastní skušenost/a ta letošní objíždka nad perninkem není 8 km

            0 0
          • miki  

            akorát ten bezplatnej bonus je už více let/vlastní skušenost/a ta letošní objíždka nad perninkem není 8 km kde je hranice bonusu 8–10–15–20 km jak to bude za rok nebo bude napsaná skutečná vzdálenost.

            0 0
            • majkl  

              Nejen že se jelo nad Pernink, ale jelo se i jinudy, než byl původní úmysl (modrá t.z. za Oceánem byla neuvěřitelně rozbitá od lesní techniky po těžbě), jinak je skutečností, že dlouhá normálně měří 89,2 km, (inzerujeme 90 km), krátká 61,4 km (inzerujeme 60 km) a silnice 149,8 km (inzerujeme 150 km). Věř, že po dlouhé debatě jsme se nakonec rozhodli nazývat tratě tak, jak je nazýváme. Zvláště po zkušenostech z jiných závodů, kde to taky nijak divoce neřešej.

              0 0
    • Thorn  

      Ja som vravel, ze ti, co maju ciste svedomie, nebudu mat problem napisat „financnu analyzu“. Diky za hodnotne info.

      0 0
    • vrtak  

      Na maratonu SE DAJÍ vydělat TĚŽKÝ PRACHY, počítejte se mnou: startovné 500, později 600, počet lidí 3500 (to je v ČR v jednom případě reálné). 2500 zaplatí předem = 1.250.000,– tisícovka později 1000×600 = 600.000,–. To máme dohromady 1.850.000,–Kč !!!!!

      Ano, je třeba zaplatit pořadatelé a X věcí, ale ŘADA věcí je od pořadatelů ZDARMA (a čím více účastníků, tak tím více sponzoři tlačí pořadatelům). Takže náklady budou někde mezi 400 až (kdyby!) 850 tisíc – výsledke = ZISK MILIÓN !

      Samozřejmě toto je extrémní případ, na většinu maratonů přijede třeba kolem tisícovky účastníků. Ale maratonu je jak hub po dešti a to také o něčem svědčí…

      0 0
      • Darkson  

        Když je to podle Tebe tak jednoduchý, není nic jednoduššího, než něco zorganizovat. Hodně štěstí…

        0 0
      • majkl  

        Milý Vrtáku, nesmíš chápat extrém jako standart, na většinu maratonů přijede 300 – 600 lidí, pak je tady pár takovejch, který maj účast k tisícovce, na prstech jedný ruky spočítáš ty, kde je víc než 1.500 lidí no a potom Král. Je to strašně jednoduchý, když máš pocit, že dáváš víc než dostáváš, tak přestaň dávat. P.S.je to neuvěřitelný, ale platí to : čím větší závod děláš, tím víc platíš za věci, který dřív byly zcela samozřejmě zadarmo.

        0 0
        • Man  

          nechcem vrtat ako vrtak, ale niektore sumy mi nesedia. inzerciu za 10 tis. si trosku prehnal. za 10 neurobis nic. pridaj. inac s Tebou suhlasim, kazdy rocnik Ti vezme 5 rokov zivota a barak si z toho nepostavis.

          0 0
          • majkl  

            Fakt to letos víc nestálo, protože celou inzerci organizovala Č.spořitelna Kolo pro život a náš příspěvek byl oněch 10 tis., jinak by to fakt bylo víc.

            0 0
            • Man  

              tak to Ti blahozelam, ze sa Vam podarilo zohnat tak silneho sponzora. nech mu to vydrzi este dlho…:-)))

              0 0
      • McBlacky  

        hele vrtáku, to jsi se fakt zaregistroval jen kvůli tomuhle průjmu jo? Na kolika jsi byl maratonech, a kolik jich mělo přes 1000 účastníků? Nemůžeš brát Krále za standart…, kromě toho běž říct pořadatelům, že to celý zajistíš za 400–800tkč a uvidíš, jak dopadneš…

        0 0
      • Volf  

        Vrtáku a proč nepořádáš vlastní maraton, když je to takovej vejvar. Jenom k tomu vejvaru kde máš rúzný pronájmm třeba trati, na maratom kde se ti sjede 3 500 lidí musíš udělat celostátní kampaň, možná ti prozradím sladké tajemství, ale u ČR je poměrně vysoké zdanění hrubého zisku atd. A pokud ten milion vydělají tak je vidět, že na rozdíl od tebe jsou asi schopní a budiž jim přáno.

        0 0
        • McBlacky  

          máš pravdu za povolení průjezdu CHKO pro 3500 bikerů budou něco solit

          0 0
    • Darkson  

      Já osobně musím říct, že mě startovné kolem 500,– Kč za maraton nepřijde předražené. Když vidím ty spousty lidí do organizace zainteresovaných, mnohdy dobrovolníků, jsem vůbec rád, že mám možnost se takovéto akce zůčastnit. O člověka je prakticky celý víkend postaráno. Většinou je k dispozici depo, tudíž se nemusí starat o kolo, tričko, dostatek občerstvení na trati, guláš a pivko v cíli, úklid tratě, wapka i sprcha, by? studená a další spousta maličkostí, které si ani neuvědomujeme. Tímto bych chtěl vyjádřit dík organizátorům všech maratónů, kterých jsem se zúčastnil.

      0 0
      • rasto  

        uz par let nadavam jako spacek na podzimni Jizerskou 50. za 50 km po panelech, 2 spolecnych obcestvovackach chtej 500,–?? ta Nova se pakuje i na maratonech :-(

        0 0
        • McBlacky  

          noha kap není závod, to uplně ignoruju…

          0 0
        • Darkson  

          pražskou 50ku a nováckou 50ku jsem zrovna neměl na mysli. těchto akcí jsem se neúčastnil a s největší pravděpodobností ani nebudu.

          0 0
    • Jogador  

      Prosimtě, a Ty přízpěvky na povolení 1 tisíc, to si to jel buď hodně na černo, nebo to taky platili sponzoři, a nebo jsou ve Varech laciný oficíři, a pak se tam teda hned stěhuji:)

      0 0
    • MARIN  

      Nezlob se ale to ze „nekteri“ na poradani maratonu trhnou slusny prachy mi nevymluvis jako priklad treba Jizerska 50,Nova Cup´ Na druhou stranu jsou asi i taci kteri prodelavaji ale tech bude velika mensina.

      0 0
    • MARIN  

      Kdyz uz jsi v tom rozepisovani. Jak se podileli na maratonu ty hordy sponzoru ?

      0 0
      • majkl  

        Většinou tím, že dají věcné ceny ( v našem případě 22 kategorií x 3 lidi na bedně, 4 horský prémie, dětská družstva, na třech tratích vítězné družstvo) a potom taky samozřejmě nějaká kačka, ale těch je málo.Pomůžou ti státní instituce tím, že ti pomohou s povolovačkama, taky daj nějakej peníz, ale opět se nejedná o kdovíjak velké sumy. Sponzoři pomáhají především materiálním plněním ze svého oboru, ale zase to není tak, že máš všechno zadarmo, spíš je to vždycky nějaká sleva a podobně. Třeba jen aut jsme letos potřebovali 23, tady je půjčení dodávky výraznou pomocí, a když onen sponzor ještě zaplatí ze svýho benzín, je prostě skvělej. Musíme si uvědomit, že cyklistika není fotbal, dělat turnaj pro 500 fotbalistů tak by to bylo asi snadnější.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.