kompatibilita převodníky - řetěz (amatérský dotaz:-)

20 nepřečtených
  • braker

    Ahoj, mohl by mi někdo hodit odkaz nebo vysvětlit rozdíly mezi těma různejma UG, IG, HG apod. od Shimana? Případně co je důležitý sledovat kvůli kompatibilitě mezi převodníkama, řetězem a vícekolečkem? Jestli je třeba možný dát převodníky Shimano, vícekolečko mít od jinýho výrobce a řetěz taky. Nebo převodníky na HG a kolečko UG nebo tak. Já jen abych se v tom trošku zorientoval:-). Díky.

    0 0
    • Vašur  

      Zrovna předevčírem jsem zjistil, že IG je obchodní trik. Sundal jsem kliky Acera hyper drive a dal jsem tam Alivio IG Chain Only a s původním HG retězem to řadí absolutně super. A to už jsem se chystal koupit řetěz IG31. Proč nám lžou? :-((

      0 0
    • Vašur  

      Jinak tedy IG znamená Interactive Glide, tedy Shimano vymyslelo tvary převodníku a boků řetězu které při řazení spolupracují. Což Hyper Glide nepochybně dělá taky, stejně jako každý řetěz s každou plackou

      0 0
    • Vrci  

      Zjednodušeně: kliky mohou být v podstatě jakékoliv. Počet rychlostí řetězu musí odpovídat počtu kazety nebo být vyšší (to je ale zbytečné vyhazování peněz, protože jsou dražší). Na výrobcích nezáleží, jen kazeta musí sedět na ořech.

      0 0
    • braker  

      ok, zatim diky vsem za rady

      0 0
    • hup73  

      Takže bude sada Alivio 2005 kompatibilní s rětězem Shimano HG – 70? Kamulda tvrdí že:Na Alivko roku 2005–2006 je třeba typ IG. Rozdíl je v konstrukci táců, u modelu 2007 je nutné použít typ HG.

      0 0
    • Lowrider  

      Prosím Vás je možné použít řetěz určený pro osmikolečko na převodníky Deore, případně LX? Máte to tak někdo? Dělalo by to problém přehazovat na převodníku, kde je užší řetězová linka? Nebo je to úplně jedno? :). Díky.

      0 0
      • tomaasz  

        Řetězová linka je střední vzdálenost osy řetězu od osy kola – vepředu prostředek domečku středu – prostřední převodník. Vzdálenost (axiální) mezi převodníky je stejná pro 7,8,9 převodů a proto je možné použít osmičkový řetěz. Taktéž levé řazení a přesmykač jsou stejné.

        0 0
        • Lowrider  

          Díky moc.

          0 0
        • martt  

          neni, 9 ma mensiu

          0 0
        • McBlacky  

          nemáš pravdu 7 a 8 ano, 9 má menší vzdálennost mezi pastorky.

          jinak s těmi řetězi, rozdíl tam je například na 8čkovej rychlospojku na 9ku nejde dát protože 8ka je širší :)

          co se týká kompatibility tak jsem zkoušel už dost různejch kombinací co mi nějak nešlo byl 8čkovej řetez na 27 převodů – na kazetě vzadu. jinak celkem v pohodě 9ka na 24. 8 i 9 na jakýkoli pily taky.

          0 0
          • tomaasz  

            S tím převodníkem máte s martem pravdu, já jsem dnes porovnal Osmičkové kliky sontout md250 a mají stejnou rozteč jako kliky sh XT asi 2005. Krok lanka XT (27 převodů) je stejný jako krok lanka alivia.

            Kdysi jsem na 9pastorek sram dával osmičkové řetězy sram bez potíží, shimano řetěz se už byl příliš široký.

            0 0
            • McBlacky  

              to je taky důvod proč na 8čku shimano nejde spojka 8 sram :/

              0 0
            • libird  

              už jsem se ptal v jiném threadu, ale možná mi odpovíš.. mělo by tedy pasovat xt topswing v kombinaci s klikama alivio? mně to šolichá při přehozu na nejtěžší a dál už to vymezit nelze…

              0 0
              • tomaasz  

                moc velká řetězová linka na převodníku – moc dlouhá osa nebo špatně seřízený vnější doraz nebo smyk příliš nízko a zasekne se vnitřní vodítko o prostřední pilu – alivio je 22–32–42, nové smyky jsou dělané pro 22–32–44

                0 0
        • orca  

          chápu dobře že řetěz pro 8 kazetu + 9 kazetu je možné použít jeden např. Sram 971 ??

          0 0
          • tomaasz  

            Já měl vyzkoušenou kombinaci sram PC48, kazeta PG950, přehazka klasický tah shimano XT. Tato kombinace byla způsobena vlastnictvím velkého počtu řetězů PC48 – výměnný obchod bývalé přítelkyně. Mělo to výhodu větší životnosti osmičkového řetězu. Loni jsem zkoušel kombinaci HG řetěz, kazeta LX, přehazka LX inverzní a bylo to špatné na malých pastorcích.

            0 0
    • SoLaX  

      Ja ted dal na 8 kazetu retez z tak 10 let stareho Joka se sestikoleckem (neptejte se me, proc, je to dlouhy pribeh :-) a funguje krasne. Je na nem napsano UG, nebo VG, uz nevim, ale co sem ho porovnaval a pomeroval s novym HG, tak je uplne stejny.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.