• Mofo

    Na úvod předesílám, že v historii sem něco našel, ale některé názory jsou docela protichůdné, tak sem se rozhodl založit nový příspěvek. Na kole mám věsměs komponenty Deore, a protože budu muset kupovat novou přehazku a přesmyk, mám takový dotaz. Zajímá mě, jaký je rozdíl mezi jednotlivými sadami komponentů od Shimana, konkrétně od Deore nahoru. Vím, že rozdíl je v ceně, designu a hmotnosti. A asi by měl být i rozdíl ve funkčnosti a výdrži, ale podle některých reakcí si tím nejsem moc jistý. Jaké máte zkušenosti? Díky za info

    0 0
    • blue  

      a se zalozenim novyho threadu ocekavas jednoznacne a pouze shodne nazory? :-)

      0 0
    • sfinga  

      dříve jsem vozil XT a šaltr XTR a bylo to naprosto bez problému. Ted jezdím komplet sadu XTR a taky bez problému, takže záleží na tobě co chceš, co se ti líbí a hlavně kolik máš peněz. Funkčně si myslím že je to skoro na stejno, maximálně se tam jedná o detaily které mi hobbyci nepoznáme, profík možná jo.

      0 0
      • Mofo  

        tak na XTR prachy rozhodně nemám, a i kdybych je měl, tak bych do toho asi stejně nešel, ale dík

        0 0
    • lidumil  

      Já vozím koplet XT a problém nemám. Ale když jsem se bavil s „hochama“ v servisu o tom, co pro synka, doporučili mi spíš než LXo jen Deore, protože má prý lepší chod přehazky a přesnější řazení. Ale je to subj. názor sice lidí, kteří to servisujou, ael sami maj taky XT.

      0 0
      • Pá-dlista1  

        Tady zase lidi nadavaji na Deore jaka je to sracka…

        0 0
        • lidumil  

          Však jak jsem koupil, tak prodávám.

          0 0
          • Pá-dlista1  

            Nerikam nic. To jen aby to nemel tak jednoduche :) Ja jsem vymenil Deorko za Tiagru a jsem spokojenej. Na dalsim kole to udelam zas :)

            0 0
            • martt  

              po rozlomeni prehadzovacky vymenil moj syn XT za Aceru a pochvaluje si. Je to sice len taky plechac ale ma to na treningovom biku uz minimalne 10 tisic km a pohoda. Manzelka teraz v lete tiez zlomila XT prehadzovac na dva kusy a dal som jej tam LX gold 2003 (z vypredaja novy za 20,–EUR) a tiez nebada ziaden rozdiel.

              Takze si vyber. Opotrebovat prehadzovac sa da snad len na ceste, v lese ho daleko skor zlikvidujes odtrhnutim/pre­lomenim.

              XT packy maju ale realne lepsi a kratsi chod ako LX – tu by som snad zmysel XT-cka videl.

              0 0
              • MlokCZ  

                Kratší chod mají, ale je to subjektivní. Mě třeba delší chod vyhovuje víc, když jsem unavený, tak jsem měl pomalu problémy přehodit proti pružině (na kratším chodu XT pák). Teď mám duály a vyhovují mi nejvíc, zase spousta lidí nemůže dualy ani vidět. Rozdíl mezi XT a LX přehazkou na mojem a manželky kole nepoznám. Tak si vyber…

                0 0
                • MlokCZ  

                  Porovnávám už starší páčky XT x LX (oboje 98) s klasickou nereverzní přehazkou. Dnes už to může být s tou silou u XT RF pák jinak.

                  0 0
      • wroum  

        taky mam XT a no problemo, ale na frirajdu mam razeni Deore (saltr 105) a az odejde, tak si Deore uz nikdy nekoupim. fuj. Ale jaky je rozdil mezi Deore a LX ti nepovim. LX sem nikdy nemel, nikdy se mi ani trochu nelibilo a neverim tomu ze se na tom neco zmeni.

        0 0
        • pali  

          Zalezi tiez co jazdis a ako jazdis, ak pri tvojej technike jazdy a prostredi v ktorom jazdis deorku nedochadza dych tak si ho tam kludne nechaj nemusis mat kompex ze si „len“ na deorku.No a samozrejme k spolahlivosti radenia prispeve aj servis ,ak na bike nesahnes pocas celej sezony tak ti nepojde ani xtr.Ja osobne jazdim xtr/xt je to o spolahlivosti a urcite presnom radeni nizsimi sadami som z presiel.

          0 0
          • wroum  

            wow. mam komplex ze sem „jen“ na deorku :-). popravde deorko je nejvetsi picovina jaky sem se na svym frirajdu dopustil a az me nasere, tak tam soupnu asi alivio :-)

            0 0
            • pali  

              bolo to myslene tak „komplex“ jasne daj tam alivko :)))

              0 0
    • MARIN  

      Takze mam komplet XTR a kdyz jsem pred pul rokem skladal polovicce kolo na Deore a projel se na tom tak rozdil byl hlavne v delce kroku radicich pacek a tim i v presnosti razeni hlavne na prehazce. Ja bych u prehazky a razeni pod LX nesel. No druha vec je kolik a jak na tom rocne najedes.

      0 0
      • vlk  

        „hlavne v delce kroku radicich pacek a tim i v presnosti razeni hlavne na prehazce“-Chceš tedy říct, že to deore teda lépe řadilo?

        0 0
        • MARIN  

          Deorko ma ten delsi chod a taky tu mensi presnost razeni

          0 0
    • BH  

      pridam svuj oosbni nazor -zkusenost.Takze rozdil mezi DEORE a XTR je skokovy a jasne patrny,lehci a kratsi chod i presmenjsi razeni, co se funkcnosti tyce.Ten rozdil poznas hlavne v nejakem extremu, pri zavode a pod. tam ocenis vyhody XTR. Pokud se tyce rozdilu mezi primo po sobe jdoucimi skupinami sad Shimanio (napr. Deore a LX), tak ten jiz neni tak markatni,ale ma podobne atributy jak je vyse uvedeno, cim vyssi sada tim vetsi presnost, kratsi chod, lehkost ovladani a take delsi zivotnost (kvalitnejsi dily). Tod muj nazor potvrzeny celkem dlouhou praktickou zkusenosti.Osobne nyni jezdim na svych kolech kombinaci XTR, XT,(ted momentalne i LX razeni) cistou sadu XTR jsem jezdil tak pet let zpatky, ted se me zda pro me soucasne obcasne jezdeni zbytecny luxus, ale pokud bych mel na jezdeni vic casu a skutecne to mohl poradne vyuzit, tak neni co resit

      0 0
      • vlk  

        by mě zajímalo jaký vidíš rozdíl v přehazkách xt a xtr a klasických páčkách xtr a xt když nepočítám životnost převodníků a váhu.Tak jaký je funkční rozdíl v lx ,xt a xtr nynějších klikách.

        Já to vidím takhle-přehazky s inverzním řazením xt, xtr.myslím, že příplatek 400 kč za xt oproti lx je stejný jako byste dali za ty lépe utěsněné kladky koupené zvláš?.Kliky nevidím důvod, proč kupovat něco dražšího než LX hollowtechII.Lx jsou první kliky hollowtechII, tak od těch nahoru OK.Přesmyky-shimano mě prostě nepřesvědčilo a to ani xtr-kem.Co se týká nábojů, raději si koupín na průmyslech od 3 strany.A kdyxž už tak ¨si seženu staré STX nebo XTR.Páčky od alivka nahoru je to vše dobré.Každá řada má ale jiný chod.Záleží jak komu co vyhovuje.Mě nejvíc sedne 8 tak nemám co řešit.

        0 0
    • black.horse  

      kup si Sram a neser:-)

      0 0
    • alenzo  

      No já začal na deore. V podstatě první co opravdu stojí za prd je přesmykač ostatní jede normálně. řekl bych, že deore je kvalitativně stejně na tom jako alivio. Kolo na aliviu jsem postavil ženě a můžu říct, že bych na tom klidně i závodil. podle mě je téměř to vždy o zacházení s danou věcí pokud není blbě navržená viz přesmykač. Mě například vydrželi obyčejné kliky suntour a pastorky deore 15000 km. teď jezdím LX a uvidíme. Je to spíš otázka vzhledu.

      0 0
    • Martin  

      Po vyzkoušený různých sad mi vychází nejlepší poměr cena x výkon XTečko. Chod LX a XT je podobný, ale LX jsem musel furt ladit, XT v pohodě, XTR moc drahý. A hlavně IMHO přesmyk Deore zavrhni, ten se fakt nepoved.

      0 0
    • orca  

      DOPLNÍM DOTAZ – Pokud nechci na kole komplet sadu ale finančně se mohu razšoupnout jen někde tak co doporučujete kam a v jakém pořadí ?

      A ještě dotaz – řadíte natvrdo v kopcích nebo si ulehčíte a klidně řadíte ??

      0 0
      • Pinocio  

        no jak kdy:)) ale snažím se to šetřit, takže raději uberu.

        0 0
    • grafik  

      ja mam na biku smyk prehazku deore, oboje funguje v podstate bez problemu. Driv jsem vozil alivko a bohate stacilo (nez jsem zacal jesdit maratony :) Paky alivio se mi dosud zdaji jako nejpovedenejsi model jak design tak na ‚omak‘ Zkusenosti s vyssimi sadami nemam a mozna proto po nich ani zatim netouzim :) Ale v zaloze mam nepouzity presmyk sram 7.0. (koupil jsem ho tusim v r. 2001 nebo 2002) Na novou sezonu ho asi ale stejne na bajk namontuju :)

      0 0
    • Pinocio  

      Před rokem jsem měl bike s LX/Deore a nevidím nějaký propastný rozdíl, kromě vzhledu a ceny, oproti nynějšímu XT.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.