• Nodar

    vybírám nové kolo a v nejužším výběru je Jamis CX Comp. Všechno vypadá hezky, ale já doposud jezdil na Shimanu a na SRAM vzpomínám jen velice matně a krátce (po prvním půl roce se začalo to otáčecí řazení rozlaďovat stále častěji a tak ho nahradily páčky). Potřeboval bych srovnat to co znám (LX přehazka/Deore páčky) s osazením u toho Jamise (páčky SRAM X-9, Impulse Trigger-shift SRAM X-9 přehazovačka, přesmykač SRAM X.7) – je to rovnocenné? Nejezdím žádné závody, spíš turistika, takže je to asi jedno, ale dokud si vybírám mezi dvěma koly … A co Avid Juicy 5 hydra disc, vím že jejich mechaniky patří mezi špičku, ale o hydrách AVID nic nevím :-(

    0 0
    • fousek  

      Nikdy sem na SRAMu nejezdil, ale z prizpevku tady to vypada ze je stejne dobrej ne-li lepsi nez shimano, no ty avidy sem taky nikdy nejezdil, ale odsud sem nybyl dojmu ze budou dobry, takze bych rek ze se to da najit nekde v historii

      0 0
    • Mike22  

      jo ja jezdil 2 sezony Sram X9 Grishift a ted jezdím Sram X9 páčky. Super. Zrovna sme v sobotu jeli v polských beskydech docela parádní trasy )samý kámen a kořen) a většina lidi měla sram páčky. Všichni se shodli že super. Jinak gripšift je rychlejší a páčky pohodlnější a jistější v ůchopu řidítek.

      0 0
      • pegal  

        Me prave prijde ze gripshifty jsou v uchopu jistejsi, ze drzis riditka porad i palcem..

        0 0
        • Pá-dlista1  

          Prave ze nedrzis riditka ;) Navic se pri razeni musis pustit i zbytkem ruky :(

          0 0
          • pegal  

            A proc bych je poustel???

            0 0
            • fousac  

              jak chces drzet riditka a zaroven tocit shiftama??

              0 0
              • pegal  

                Normalne. Drzim riditka a tocim siftama..

                0 0
                • fousac  

                  kdyz chces tocit shiftama, musis drzet shifty, souhlasi?? a cim ze teda drzis riditka??

                  0 0
                  • cabbage  

                    za shifty…

                    0 0
                    • fousac  

                      .. se drzis.. ale to pak nemuzes tvrdit, ze pevne drzis riditka, kdyz drzis shifty.. nebo se pletu??

                      0 0
                      • pegal  

                        Ja nemyslel jako uplne pevne, ale ze mas ty riditka vic pod kontrolou.. ..ikdyz jak casto radis ve sjezdu, to tam nalouskas ten nejtezsi a valis… takze nic :)

                        0 0
                  • pegal  

                    No tak jestli mas shifty siroky jak ruce, tak to potom opravdu musis drzet jenom ty shifty :)

                    0 0
                    • Pá-dlista1  

                      Ja nevim jak ty, ale ja mam nejaky divny ruce, ze kdyz chci tocit gripshiftem, tak zaroven nemuzu drzet riditka. Ja mam dlane v celku, no :(

                      0 0
                      • pelt  

                        NO tak to je jasny, dlane v celku, to ti prodali nejaky low-endovy model, to vyreklamuj:)))))

                        0 0
      • Pekáček  

        Záleží i jak dlouhý máš pevný části gripů, mě se na ně vejdou (skoro) celý ruce.

        0 0
        • Michel  

          Ja mam (zatim) Sram 5.0, nevim jaky rok, ale ty pevne gripy jsou tak kratke, ze se posunuji z riditek. Uchop je teda v nejakem sjezdu dost nejisty…-Jeste kdyz je ta guma uz dobre ojeta…

          Ale uvazuju nad packovym Sramem (7.0,..?)

          0 0
        • Pá-dlista1  

          Takze pri razeni jeste ruckujes… no parada. To mi nejde do hlavy jak se ti to tam vsechno vejde. Asi maly ruce ;)

          0 0
          • fousek  

            Asi se pletu, ale ja pri sjezdu moc neradim a pri ostatnich cinnostech na kole klidne i telefonuju, takze bych rek ze gripshifty nejsou uplne na prd

            0 0
      • Andrzej  

        nechces sem dat nejake tipy na ty trasy v polsku? aspon zhruba… z vela zname to ze stozku na barani horu pres kubalonku, tak treba neco podobne dobreho… dik

        0 0
    • spipi  

      sram rulez;)

      0 0
      • Turbo  

        SRAM X9 vs XT = cca stejný, de o zvyk ale když přijde náhlý brždění a řazení do toho tak je to jasný :-)

        0 0
    • Nodar  

      dík za reakce. Asi jsem to napsal nejasně, gripy jsem měl a nesedly mně. Teď mně šlo o porovnání páček SRAM/Shimano. Shimano jsem měl pár let, ale páčky SRAM jsem si ještě ani nezkusil. A trochu jsem se bál, že mají třeba jiný převod (tužší chod) nebo delší chod (vykloubený palec) apod. Ale vidím, že s nimi vládne spokojenost, takže to už nebudu řešit. Dík všem :-)

      0 0
    • Volf  

      Žena má kolo postavený na 7 Sramu a já na LX. Řeknu ti, že když se svezu na jejím kole, tak ty šifty mají něco do sebe a myslím si, že bych je na kole klidně snesl. jinak páčkový řazení od Sramu se mi nelíbí vzhledově.

      0 0
    • fousac  

      packy od SRAMu maj ukazatele v objimkach narozdil od tech silenejch veci u 9sp shimana, kterezto jsou casto zdrojem obtiznych zvuku a daj se strasne jednoduse urazit… a bych rek, ze na SRAMu (konkretne X-7) je vic kovu a tudiz by to melo byt odolnejsi…

      0 0
    • Ondrej  

      Jezdim

      1. Shi XT03 prehaz + LX packy – je to ok
      2. Shi XT03 prehaz + Deore packy – na packy je treba mensi sila, odvede stejnou sluzbu
      3. Alivio + Alivio – o chlup min presny, jde lehce, jezdim na zimaku a nemam s tim problem
      4. SRAM X-7 prehaz i packy – jde lehce, presny, retez tolik nemlati, obe packy na palec jsou pro me prijemnejsi a jistejsi

      Nejdriv se mi SRAM tolik nelibil z hlediska designu, coz zdaleka predci lepsi fce a prirozenejsi ovladani. Hodnotim SRAM X-7 jako signifikantne lepsi. Zatimco cena je asi taky lepsi. Takze bych na Shimano s radosti zapomnel.

      Navic ukazatel na Deore packach jsem urazil, takze dalsi minus.

      Jo a celkove vzato jsou prehazka a packy to posledni, co bych na kole hlidal. Dulezitej je ram s tlumicem, vidle, brzdy, kola a riditka. Coz bohuzel vubec nekoresponduje s marketingovou strategii vetsiny firem, ktera odrazi to, ze vetsina zakazniku vybira kolo podle napisu na prehazovacce.

      0 0
    • hydrant  

      tak já teď nahraju ostatním na smeč: mám dualy a jsem naprosto spokojen, po negativních hodnoceních ( dovolím si napsat, že asi často lidí, kteří je nejspíš vůbec nejezdili ) jsem měl obavu, ale jsou naprosto v poho. Než jsem vyjel poprvé, hned jsem odmontoval ty odřazovací páčky na palec a řadím nahoru i dolů jen brzdovou pákou a nemá to chybu. Rychle to rozptýlilo mé obavy vyvolané mnoha bajkfóristy :-) Jistě jde jen o návyk na jednotlivé systémy, SRAM, Rapidfire, Dual Control, asi je, chlape, úplně jedno, co koupíš, do měkkýho jistě nešlápneš.

      0 0
      • pegal  

        Taky jsem si chtel koupit DC, ale pote co jsem si je asi na 10 km vyzkousel jizdou po asfaltu i terenem jsem se pevne rozhodl ze si je nekoupim. Ma to nehorazne dlouhej tah a to si nedokazu predsatvit razeni po dvou hodinach na maratou.. A jeste nechapu kdyz jedes nejakej sjezd a je hned zatacka tak jak se brzdi a zaroven podrazuje..

        Tot jenom muj nazor.. :)

        0 0
        • hydrant  

          musel jsem si zvykat spíš na inverzní pružinu, jinak no problema, a ve sjezdu při brzdění do zatáčky – to se prostě naučíš – co naučíš, to tam nějak těma prstama dáš úplně přirozeně i při brzdění. Sžil jsem se rychle.

          0 0
          • Orbis  

            presne tak a pri brzdeni jde preradit rychlejc nez na RF nebo GS:o)

            0 0
            • hydrant  

              i teď u klávesnice, když na to myslím, tak mi to přijde jako divný a nepřirozený pohyb, ale na kole v reálu držím 4 prstama páku ( 3 ?, bez malíku, ani nevím ), při brždění táhnu k sobě a přitom ji potáhnu nahoru. Teorie – nepředstavitelný, v praxi úplně automatický, naprosto v pohodě. Při 10km zkoušce po letitým ježdění na RF nebo GS věřím, že to nesedne nikomu. Já ale LX řazení jen před lety na takovým hybrid crossu, teď roky pouze silnice. když jsem kupoval teď nově bajka, tak jsem nevěděl, co chtít či ne, a tak jsem si řekl, že to vezmu, tak jak je a až si udělám vlastní názory podložené praxí, můžu začít měnit. Zatím však nic není třeba a zvláš? ne Dualy.

              0 0
              • Ondrej  

                no jestli drzis paku 4–3prstama, tak to tady asi motame jezdeni na kole a jezdeni na kole

                0 0
                • cabbage  

                  3 prstama se da radit a brzdit zaroven i na gs…

                  0 0
                • hydrant  

                  ani nevím kolika prsty brzdím, je to podvědomý, ale bavíme se o případu, kdy sjíždíš kopec a dole jen hned točka, kde brzdíš ze 40–50 km.h na 10–15 km.h. Tak jsem to aspoň pochopil já.

                  0 0
                  • fousac  

                    tak to asi bude tim, ze ty jezdis silnici, nekteri ostatni teren.. ;)) peace :o)

                    ja teda muzu srovnavat jenom se silnicnima dualama (sora), ale i tam mi dost vadi, kdyz si musim pri brzdeni podradit.. ve chvili kdy radim, tak proste ztracim cit pri brzdeni.. to si na biku proste nedokazu predstavit.. kdyz brzdim (v terenu, na doraz (pro me)), vykonavam pakou horizontalni pohyb (no u me spis vertikalni:) a kdybych do toho navic mel vexlovat pakou i vertikalne, myslim, ze bych uz brzdeni neovladal dostatecne a potrebne presne… to je moje teorie, bikovy dualy sem jeste nejel.. (napravim, treba v nedeli.. ;) btw: jestli se na mtb dualech neda radit pohodlne jednim prstem, nesmi mi to do baraku.. ;))

                    0 0
                    • hydrant  

                      mě jde podřazovat na biku i silnici ( DC Ultegra cca 1997 ), asi jsem extrémně šikovnej. V neděli s tím počítám, můžeš to prubnout, a já ještě nikdy nezkoušel celopéro od Marina. Jen nevím, co to máš s těma pedálama, se asi do nich nebudu umět nacvaknout :-)

                      0 0
                • Pá-dlista1  

                  By me zajimalo cim ty lidi ridi :)

                  0 0
                  • hydrant  

                    když si najdeš „vhodnou“ partnerku, tak se z ní časem může stát, dle slov mého kolegy, tzv. řídící věž – vyšle signál a ty zafunguješ. Pak jseš řízenej a nepotřebuješ ani řídítka, protože se ani na kolo nedostaneš :-)

                    0 0
                    • Pá-dlista1  

                      Dekuji za objasneni. My to mame doma zatim zarizeni jinak, takze musime oba vozit siroky riditka a drzet se jich rukama (tzn. NO GripShit).

                      0 0
                      • hydrant  

                        já už to mám doma taky zařízený jinak, se teď řídím sám a řízení i řazení funguje :-)

                        0 0
                    • pelt  

                      A kdyz neposlouchas rizeni a jdes misto toho do hospody, tak jsi pak zrizenej:))).

                      0 0
            • pegal  

              Jo a jeste bud jsou ty paky moc maly nebo mam velkou ruku, coz ted se na ni divam a prijde mi normalni.. .. nesedne mi moc do ruky a prekazi mi telo ty paky.. Toz jen tak

              0 0
    • universal  

      pouzivam jiz leta gripshifty SRAM , ted jsem koupil novy SRAM ATTACK kompatibilni se SHimanem (prehazka i presmyk Deore) kazeta Sram a funguje to bez chyby, takze doporucuji, pokud uz mas pacek dost 8-)

      zdravi http://universal.vmoste.cz

      0 0
    • WSH  

      Ja mam SRAM9 už 10 000 km a uplna spokojnost. A to radím ako prasa. Deore prešmykač mi odišiel a menil som ho minuly vikend. Za SRAM X-GEN. Myslíš, že ti Shimano toľko vydrží?

      Jednoznačne SRAM.

      0 0
      • vlk  

        „toľko“ mi staré stx taky vydrželo.Teď mám nové xt a taky nešetřím tak uvidím jestli se zhoršili nebo ne.

        0 0
      • wroum  

        mam XT 01 a muze mit najeto taky nejak kolem tech 10 000 km. saltr ma vakl (ale radi zatim v pohode), presmykac drzi uplne v pohode, radici packy sou jako novy.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.