Clara MKII

Přidat foto

Někdy na podzim mi pomalu začalo docházet, že malá nám roste nějak rychle a je třeba být připraven. Po nějaké rychlé úvaze jsem vzal ze skladu ještě vzorkový nelakovaný rám Apache Tuari X a chtěl sem začít postupně- odstranit čepy na véčka, předělat na disc, nový lak, atd… mezitím jsem na alíku začal hledat adekvátní karbon vidli, abych pak zjistil, že ideální výšku nevidím. A pak mě napadlo, že když se na alíku válí fůra dětských karbon rámů, že přece nemůže být problém sehnat přes naše kontakty taky něco podobnýho (samozřezmě s vidinou výrazně lepší ceny). No, je neuvěřitelný, že to nakonec byl docela oříšek a jediný, kde byl schopen mi něco nabídnout, bylo čínské ZGL, které nakonec ještě někde našlo starou zaprášenou formu na nejmenší 26 rám a k tomu vidlici. T byla hlavní idea, navěsit a nejmenší 26 kola 24, aby to pak s ní chvíli rostlo. Rám nakonec putoval po moři v kontejneru a vidle šla letecky (nechcete vědět za kolik:-D). No a následovaly další problémy, nadvakrát přeobjednané náboje, napotřetí objednaná kazeta…no a skoro za 9 měsíců kolo stojí tady.

Jen aby nedošlo k tomu, že padne hláška ,,24 za každou cenu". tak to vůbec není. Kolo malá osedlá, až se k tomu dostane a bude schopná jezdit. Reálně geo kolo (délka, úhly) odpovídá právě Tuari X, které jezdí aktuálně. Jen jsou právě výš říditka zhruba o 1,5 cm versus Tuari X. Z HS jsem sundal vrchní misku a dal rovnou představec na konus ložiska + aktuálně mám tedy objednaný ten hnusný představec z Alíka, co dostane řídítka cca ještě o 1 – 2 cm níž a jsme doma. Výška je ok, což jsem teda nečekal.

Opticky je nejhorší vidle, ale kdybych tam dal 26 odpruženou, tak bude stejně vysoká, jen opticky díky můstku to bude vypadat jinak. Odpružená vidle je v plánu do budoucna…

No barevně je to možná nuda, ale jednak jsem chtěl zlatou kvůli zásobě svých dílů a šroubků a jednak tam přibyla fialová, jako decentní kontrast (požadavek malé).

Velký díky @Jenda2404 za fotky:-)

(vloženo 24.5.21)

antuch antuch
Ohodnoť bajk: (4  / 61 hlasujících)
Značka Clara MKII
Velikost 14
Hmotnost 7,17
Rám ZGL CMB21 carbon
Vidlice ZGL CMB39-15 carbon
Hlavové složení FSA No.42
Kliky Prowheel CNC tuned
Středové složení Shimano BB MT800
Měnič Shimano XTR M9000
Řazení Shimano SLX M7000 tuned:-D
Převodník Prowheel 30 z. NW
Kazeta Aliexpress China 11 (11 - 42 z.)
Řetěz KMC X11SL gold
Náboj přední ARC
Náboj zadní ARC
Brzda přední Magura MT něco OEM
Brzda zadní Magura MT něco OEM
Ráfek přední Remerx Rio XC
Ráfek zadní Remerx Rio XC
Dráty Ritchey WCS 1,8 mm
Pedály Cactus Titanium
Řídítka Aliexpress China Carbon (logo mimo střed, nečekaně)
Představec Leadtec
Sedlovka Aliexpress China Carbon
Sedlo Aliexpress China Carbon
Pláště Schwalbe Billy Bonkers skinwall

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
antuch
antuch

27.5.21 10:28

Bathed: děkuju moc…já zase hrozně oceňuju, že někdo je schopný převařit rám, dát dohromady novu geo, udělat si kopyto, atd… prostě tohle já nikdy asi neudělám.

Na druhou stranu díky svý práci mám zase jiné možnosti a dokážu sem dostat věci, co normálně sehnat nejdou.

Ale třeba jednou bude i alu FS na míru pro prcka…:)

Zatím je malá tak malá, že by FS neužila a já spíš chci, aby se naučila šlapat a číst terén. My nejsme žádný divočáci. Pokud bych ale do budoucna věděl, že jí baví i těžký terén, tak se stavbě FS nebo Ht trail neubráním. Koneckonců, taky by asi stačilo dát jen vidli (cca 110 – 120 mm zdvih) a teleskop. Jakmile bude větší tak jsou v plánu 26 a vlastně se do stavby vejdou i 27,5. Každopádáně co jsem tak počítal, tak bych reálně i na 26 měl mít váhu max 7,5 kg.

Reagovat
bathed
bathed

27.5.21 10:03

Gaper: a nekteri “tatinci” bez jakehokoliv vysvetleni lupou do hodnoceni jednu hvezdu, pac asi zavist a vztek ze by to nedali :-)))

Antuch: pekne to mas! Ja ocenuju hlavne to, kdyz nekdo premysli a domysli souvislosti a dusledky. A to ze prave na zaklade tohohle rozhodovani vypadne cosi, co ma hlavu a patu!

Reagovat
Gaper
Gaper

27.5.21 08:29

Ostatní tatínci musí tiše závidět. Hezké to má :).

Reagovat
MilanT
MilanT

26.5.21 17:59

Naprosto luxusní podívaná.

Tiše obdivuji.

Reagovat
Lišák
Lišák

26.5.21 16:33

Oprava: Mně…

Reagovat
Lišák
Lišák

26.5.21 16:32

Mě se to, jako děckokolo, líbí jak to je. Za mě pět hvězd.

Reagovat
VladaC
VladaC

26.5.21 14:01

Ode mne 5* – vše promyšlené, geometrie v pořádku, líbí se mi to.

Strmý HA by byl jen jeden z problémů, který by způsobila krátká vidle. Hlavně by se pak muselo jít se sedlem dozadu, což by prodloužilo reach, který bude už tak pro menší dítě dost velký. Takže kratší vidli určitě ne. Když už, tak bych uvažoval o mulletu s 26" kolem vpředu se stejnou nebo lehce kratší vidlicí.

Podle mě je chyba, že se dětská kola staví ve stejném stylu jako dospělá a hodnotí se podle stejných kritérií. Nevyhnutelně pak dítě nejdřív visí na rámu s nedostatečným standoverem, pak je mu to chvíli akorát, a pak se x měsíců hrbí nad příliš nízko položenými řídítky, protože na b-f říkali, že komínek nad hlavou je fuj, a krk vidlice se musí uřezat. „Rostoucí“ kolo se dá řešit různými způsoby, vždycky to s sebou nese nějaké funkční i estetické kompromisy, ale je pořád je to lepší, než úplně rezignovat.

Reagovat
antuch
antuch

26.5.21 13:06

Díky za komenty. Abych to ještě uzavřel, tak vidlice je taková a měnit se určitě nebude. Rám je standardně počítán na vidli s délkou 470 mm, pak jsou úhly hlavy 70,5 a sedlovka je 73,5. Nicméně jsem schválně použil nižší variantu, tedy vidlici s délkou 450 mm. Aktuálně jsou úhly tak akorát (cca 72 a 74,5). Kdybych použil ještě kratší vidlici (standard Ali je 430 mm pro 26"), tak se kolo nesmyslně narovná a řízení bude moc toporné.

Větší kola nebo širší pláště to srovnají opticky…

Reagovat
antuch
antuch

26.5.21 12:56

Volumed: Jop, odloupl se lak na alu držáku. Jediný problém na rámu. Jinak jsem byl mile překvapen z kvality zpracování. Vložka BSA, dakonce byly i alu dráhy na průmysly v hlavě. Ale může to být jen tím, že rám je konstručně někde z roku 2015 tuším.

Reagovat
volumed
volumed

26.5.21 12:41

Na foto kde je detail na zadnu brzdu je pod adapterom poskodeny ram?

Reagovat
ufoncz
ufoncz

25.5.21 15:48

Tohle se nedá hvězdičkama hodnotit. Je to bezesporu s přemýšlením navržený, má to spoustu krásných detailů, vymazlenej profil i fotky, ale ta hlavová část kola je prostě vizuálně strašnej humáč.

Reagovat
PatRyck
PatRyck

25.5.21 10:00

Přidávám se na obranu stavitele ohledně toho, jestli je vidlice moc dlouhá nebo ne. Vím, že vypadá zvláštně, ale když se dává pevná na rám stavěný primárně na odpruženou, tak to prostě lépe moc řešit nelze – krátká hlavová trubka vyžaduje dlouhé nohy pevné vidle. Pokud je u délky pevné zohledněn SAG odpružené, tak je to takto (z pohledu geometrie) správně.

Já mám v profilu o něco větší kolo s obdobnou skvrnkou na kráse (mimochodem taky 14") – místo odpružené s axle-to-crown 475 mm je tam pevná s 460 mm. Esteticky nic moc, což je ovšem zvýrazněno (stejně jako tady) koly menšími, než na jaký je rám určen (v mém případě 26" v 27,5" rámu). Obdobný ‚problém‘ má třeba i nejmenší model VPACE

Jediné jiné esteticky lepší řešení mají kola Kubikes, které mají mezi nohami vidlice a spodkem hlavové trubky ještě kousek trubky, takže nohy vidle jsou o to kratší. Na fotkách na jejich webu to moc patrné není, v reálu to člověka trkne na první pohled.

Holt naše oči jsou navyklé na jiné tvary.

Mě spíš přijde, že ta kola jsou na ten rám fakt moc malá – viz prostor mezi zadní pneu a sedlovou trubkou. Podle mě by to chtělo o dost objemnější pneu.

Jinak klobouk dolů za urputnost!

Reagovat
pačes
pačes

25.5.21 09:52

Váha TOP, svoje poznámky jsem Ti už napsal, až tomu dorostou kola, bude to na pohled o třídu hezčí. Ale stavbě rozumím, prostě nechceš dělat kolo na dva roky. Tak ať to Klárce frčí!

Reagovat
KUBULA
KUBULA

25.5.21 05:51

Kdyz hmota zvitezila nad dusi a cizi lide netusi… Ja ti nejak nevim. Komponenty a vyhody jsou super, ale celkove mi to nesedi. Umis hezci kousky. Tady to ta prakticnost proste zabila. Sorry

Reagovat
david25
david25

24.5.21 20:12

ja to proste furt ctu na prvni jako gayron :D jinak pohodka no

Reagovat
macochejl
macochejl

24.5.21 20:11

Mrda! ;)

Reagovat
hovado_cz
hovado_cz

24.5.21 18:36

těším se na verzi MK III s 26" koly :-)

Reagovat
Edwin
Edwin

24.5.21 18:28

Skinwally jsou nejlepší !!!! :)

Reagovat
Emp14
Emp14

24.5.21 17:48

Kolo pěkně, ale dát tu vidlici do pryč a dát mnohem nižší.

Reagovat
antuch
antuch

24.5.21 17:41

Edwin, ja bych treba nemusel mit ty skinwally, ale jiny bonkers aktualne nebyly… Myslim, ze jakmile tam hodim cerny gripy a na podzim cerny 2,25 RoRo, tak to bude zase uplne jiny kolo. Pro me je dulezity, ze mala si to tak vysnila, ja to udelal a vic neresim. Ale asi to nejaky efekt na deti ma, pac na cyklostezce zastavujeme dopravu:)

Reagovat
Edwin
Edwin

24.5.21 17:33

Já mám barvy rád, o to víc na dětským kole. Kdyby to všechno bylo žluto, fialovo, stříbrný, tak to bude super ladit. Ta zlatá to zabíjí.

Ale jasný, co soudruh, to názor.

Reagovat
antuch
antuch

24.5.21 17:28

Hele barvy jsou vec princezny… Presne

Mne to osbne nevadi… Jediny co vidim je, ze zluty gripy dlouho zluty nebudou a pujdou tam cerny…a je to detsky kolo… Tam jsou barvy proste jinde:)

Reagovat
Edwin
Edwin

24.5.21 17:25

Je vidět, že sis s tím vyhrál, jednotlivé komponenty parádní, váha skvělá, ale nelíbí se mi to vůbec. Jako bys poskládal díly ze 4 různých kol. Když pominu barevný nesoulad (žlutý Gripy, zlatý cinkrlatka a stříbrný draty – proboha proč?), tak mě nejvíc dráždí to odsazený zadní kolo. A ta vidlice je teda taky mega ošklivá. Ale o mě nejde, hlavně, jestli se líbí princezně ;)

Reagovat
dada
dada

24.5.21 17:13

Masakr.

Za deset!

Reagovat
vpa007
vpa007

24.5.21 16:49

Hele, mám takový rozpruplný pocity. Na jednu stranu je to naprostá pecka, když si vemu tu práci, komponenty, úpravy, lak, barvičky, váhu, fotky profil. Na druhou stranu mi to dohromady prostě nefunguje. Prostě se mi to na oko nelíbí. Asi bych to radši chtěl vidět „až jednou“ s odpruženou vidlou a 26" kolama. Ale jinak jako super práce!

Reagovat
antuch
antuch

24.5.21 15:31

Antik: ram je na vidli 480 mm a uz tohle je 450, takze to odpovida sagu… Proste kdyby tam byly treba RoRo 24*2,25, tak si toho nikdo mozna ani nevsimne… Tyhle humy jsou celkove nizky

Reagovat
mr.antik
mr.antik

24.5.21 14:04

Kdyby tam ale byla 26ka odpružená vidle, tak máš přece po nasednutí díky sagu řidítka –2,5cm hned.

Spiš otázka jestli by nedrbala klikama o zem.

Reagovat
jIrI___
jIrI___

24.5.21 13:40

To je fakt ošklivé kolo, zejména ten předek. Ale věřím, že 26" kola tomu do budoucna pomohou.

Reagovat
esmo
esmo

24.5.21 13:21

No tak to je bezkonkureční, naprostá pecka :)

Reagovat
Jenda2404
Jenda2404

24.5.21 13:20

Super kolo a ta váha je pecka. Myslím že si to malá užije. A za fotky nemáš zač, já byl zase dlužníkem z jiných projektů :D.

Reagovat

Další galerie z kategorie

Lamex44 0
L31 3
hrota 4
JaMull 6
Neljen 4
Luk029 6