Santa Cruz Highball CC Custom-built

Přidat foto

Celý příběh začíná v červnu 2020, kdy mě stav Cube a zkušenosti z testování začaly přivádět k vážným úvahám, co dál s MTB. V té době jsem měl vyhlédnutého Canyona Exceed. Pořád jsem ale čekal, jestli se neobjeví nějaká akce. Do toho přišel Decathlon s limitovanou edicí Rockrider XC 940 Ltd v perfektní výbavě – karbonová kola Reynolds, vidlice SID, pohon Sram X01. Srovnatelné s Canyonem, ale ještě o 15 tisíc levnější. Canyon byl ale k odeslání až za měsíc a já byl bohužel nedočkavý. Vzal jsem Rockridera.

Nejprve jsem byl nadšený, kolo po drobných úpravách letělo. Až do té chvíle. Klacek prorazil spodní rámovou trubku. Jednoznačně jsem toho názoru, že na levném rámu se s gramy šetřit nemá, zejména v místě, kde má být rám nejodolnější. Chlapcům do Francie palec dolů. I když jsem jim psal, nad absencí materiálu se nepozastavili, prošlo jim to certifikátem a tím to pro ně končí. Ale teď zpět k příběhu. V srpnu, kdy rám Rockrider byl opraven, zpevněn a hledal nového majitele, jsem začal hledat pořádný rám.

Asi rok jsem sledoval značku Santa Cruz. V recenzích na jejich hardtail Highball jsem vždy četl chválu na geometrii. Líbil se mi vzhled, hezké pastelové barvy a celkově uhlazené. Navíc má závitovou středovou osu, což oceňuji u servisu. S pressfitem nemám zkušenosti a moc se mi do toho ani nechce. Snil jsem, že jednou si pořídím jejich raketu. Sen se ale stal skutečností dříve, než jsem čekal. Dalším podnětem podnětem pro pořízení byl rozměr sedlové trubky 27,2 mm, stejný, který má rám Rockrider a který má i sedlovka Kindshock, jež jsem nemusel měnit.

Během srpna jsem rám Santa Cruz poptával v ČR a díval se i v zahraničí, zejména v Německu, kde je trh přeci jen větší a oproti ČR na něm lze najít skladové kusy. Nakonec jsem sehnal ve výprodeji ročník 2020 (v ČR už není k dispozici a produkty SC jsou zde prakticky jen na objednání). Měli už jen šedý s modrým nápisem.

Po týdnu přijíždí PPL a já jsem natěšený jak malý kluk, i když jsem spocený během bitvy s angínou. Během dopování antibiotiky si říkal, že není kam spěchat, v klidu si budu stavět a za týden oslavím porážku angíny první vyjížďkou. Je pátek, 5. den antibiotik a na homeoffice se na mě čerstvé novorozeně (zatím to dvoukolé :)) pořád šklebí. Je mi už dobře a tak si říkám, že krátká vyjížďka do Prokopáku, to se dááá. :))

Po práci beru šedého krasavce ven. Hbitostí srovnatelný s Rockriderem, není divu, komponenty jsem si nechal z něj. Jen mi přijde malinko tužší, subjektivně tedy živější. :) Po měsíci se v klidu pouštím do terénu – schody, skalky, trail Kozičky a Stydlá voda. Jede rychle, občas i hodně, když se chce. V porovnání s Rockriderem je dospělejší. Obě kola jsou rychlá, Santa se ale v rychlosti cítí více svůj, pořád chce zrychlovat. Jakoby mi říkal: „Hele, pusť to a zabrzdi až dole, já se o zbytek postarám.“ Santa mi oproti Rockrideru přijde i jistější v zatáčkách, kdy lépe drží úhel náklonu. Do kopce jsem se kvůli antibiotikům nehnal, ale jede minimálně stejně jako Rockrider. Uvidíme, co přinese pořádná vyjížďka a první závod.

(vloženo 4.9.20)

dvoris
Ohodnoť bajk: (4.8  / 56 hlasujících)
Značka Santa Cruz
Model Highball CC
Modelový rok 2020
Velikost 20
Hmotnost 10
Rám Santa Cruz, karbon CC
Vidlice Rock Shock SID Select
Hlavové složení Cane Creek Forty
Kliky Truvativ Stylo carbon
Středové složení Sram DUB
Řazení Sram X01
Převodník Sram X01 34 zubů
Kazeta Sram GX
Řetěz Sram GX
Náboj přední Reynolds 15x110 mm boost
Náboj zadní Reynolds 12x148 mm boost
Brzda přední Shimano SLX 160 mm
Brzda zadní Shimano SLX 160 mm
Ráfek přední Reynolds TR 249 C
Ráfek zadní Reynolds TR 249 C
Dráty Reynolds
Pedály Shimano SPD 520
Řídítka Ritchey
Představec Rockrider 80 mm
Sedlovka Kindshock LEV Integra 100 mm, 27,2 mm
Sedlo Rockrider
Pláště Maxxis Ardent Race TR, Maxxis Ikon TR

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
dvoris
dvoris

8.9.20 16:46

Ovládání sedlovky řeším klasicky páčkou s horizontálním tahem pod gripem. Funguje bez problémů.

Reagovat
vpa007
vpa007

7.9.20 09:49

Hezký, z tohohle úplně stříká nadšení pro stavbu a vše okolo kola. A to mám rád, takže odpustím i horší fotky a dávám plnej! (¬‿¬)

Reagovat
waters
waters

6.9.20 19:52

jak řešíš ovládání sedlovky? díky

Reagovat
kotew CZE JIHLAVA
kotew CZE JIHLAVA

6.9.20 18:03

Parádní, za 5*

Reagovat
dvoris
dvoris

5.9.20 21:54

Chameleon je trailový bike. Taky jsem o něm uvažoval, ale přeci jen jsem chtěl čistokrevné XC.

Reagovat
-b-n-x-
-b-n-x-

5.9.20 21:14

Rozhodně parádní a luxusní. Jen se zeptám, proč rozhodnutí nepadlo na chameleona?

Reagovat
GULIN
GULIN

5.9.20 19:20

Parádňácké to máš

Reagovat
dvoris
dvoris

5.9.20 11:44

Rám je z Go Cycle, uvažoval jsem ale i o bike-components nebo o komking.de.

Reagovat
dvoris
dvoris

5.9.20 11:43

Zamykání je hrozný, to vím, je z původního rockridera. Svoji funkci plní, i když na řidítkách není namontované tak, jak je zamýšleno. Časem třeba vyměním, momentálně mě to ale neštve.

Reagovat
rybička
rybička

5.9.20 11:19

Hele, až na to strašný zamykání vidle, který moc nechápu, jak ovládáš, je to pěkný kolo. Osobně bych buď zkrátil grip a namontoval zamykání jako gripshif, jak to asi zamýšlel výrobce, nebo bych ho nahradil nějakou subtilnější páčkou, na trhu je toho dost.

Reagovat
kamator
kamator

5.9.20 10:08

Kolo za jasných 5* Ať slouží!

Reagovat
hovado_cz
hovado_cz

4.9.20 23:40

Krása, jen to kazí trochu ty fotky :-( ale i tak plnej.

Reagovat
Edwin
Edwin

4.9.20 23:17

Paradicka, tak ať vydrží dýl jak dekac. Odkud jsi ho nakonec bral? Já tak trošku pokukuje po tallboyi, ale furt je to za randal.

Reagovat
Fleak
Fleak

4.9.20 22:22

Už jen za ten příběh 5* :)

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

4.9.20 22:03

BikerM
BikerM

4.9.20 21:22

Moc pěkné to máš! Ať dělá radost!! :)

Reagovat

Další galerie z kategorie

Zucco 4
kycerjaska 7
PDean 23
Ray Tarkin 9
p0spec 13
filipes 18