"EX" Scotty - dětská 27,5"

Přidat foto

S Transitionem to byly dva parádní roky, synátor pokročil v technice, ale už v létě bylo vidět, že kapku nestíhá na tréninku starším klukům, kteří měli vesměs 27,5" nebo 29". Na trailech to bylo v pohodě, dolů jim některým naložil, ale pokud byl nějaký přesun nebo delší, táhlé stoupání, tam bylo menší kolo trochu handicap.

Tak jsem se začal porozhlížet po větším na novou sezónu. Jak už asi někteří víte, je dost problém sehnat dětské či juniorské celopéro s malým rámem. O HT se totiž tak nějak už nezajímáme :). Rámy samostatné skoro žádný výrobce neprodává, a pokud má nabídce juniorská kola, tak tvrdošíjně prodává komplety, které jsou ovšem za daný peníz naprosto zoufale osazené a atakují hmotnost přes 14 kg. Ještě je k dostání Giant Trance JR, ale 26", dostupnost snad někdy na jaře, Cube 120 Youth nikdo do Česka dovážet nebude, takže jedině v Říši, Rocky Mountain cenovka brutal a osazení ehm, no dost obyčejné a stále 1×11, a tak to bylo prakticky se vším. Samozřejmě, prodávají se v Americe rámy S nebo XS, karbonové, s cenovkou okolo 50 tisíc samotný rám. No, po asi měsíci intenzívního vypisování všude možně, objetí několika bazarů jsem už chtěl objednat Canyon ve velikosti XXS, ovšem dostupnost těchto kol byla nulová. Takže zase sifon…

Ale jsem klikař, usmálo se na mne štěstí v podobě jednoho inzerátu v Polsku, kde obchod nabízel nového Sparka 700 ve velikosti XS. Geometrie rámu je každopádně menší, než jakékoli S případně XS dospělácké kolo. Tento typ se prodával přímo jako juniorský bike. Na fotkách to nevypadá, ale rám je opradu malej.

Jen jsem prolítl gemometrii, porovnal s jinými koly a za dva dny jsem mazal směr Radom a v kapse paklík zlotých :).

No a máme ho doma, kluk už má na něm tři tréninky a 200 km celkem, bikepark Kouty a bikepark Kareš a spokojenost maximální. Že je mu ještě trošku větší vůbec nezaznamenal, ba naopak mi připadá, že některé triky zvládá líp, než na 24". A samozřejmě zrychlil. Na jaře mu bude už akorát…

Kolo je prakticky celé v sériovém osazení, budu každopádně ještě měnit kliky za kratší, vyměnil jsem akorát gripy za oranžové Chromagy, zrušil přední uzamykání vidlice (zatím ghetto řešení šroubkem, čekám na origo CTD páčku), zkrátil rodle, vyhodil duše a nalil mlíko, nasadil sedlovku s nulovým offsetem a namontoval pedály. Vidlice i tlumák fungují excelentně, trochu průměrné jsou záplety, náby jsou tam jenom Shimano Alivio, ale kupodivu nejsou nijak těžké, na váze zadní 975 gr a přední 820 gr, pokud bych chtěl nějaké lehčí se slušnými a barevnými nábami, bude to desítka jak vyšitá a úspora hmotnosti asi nijak závratná. Takže prozatím zůstávají na kole, v zimě se uvidí. Brzdy jsou cajk, páčky, i když je to vcelku základní řada, tak jsou stavitelné přes imbus, a vypadají, že budou bohatě stačit.

Váha biku už od dob Transitiona není pro nás priorita, vody XC jsme definitivně opustili :), jezdíme pro radost a hlavně blbne, skoky, schody, po zadním, po předním :), ale i tak v sérii s bezdušema a cca 80 gr mlíka v každém kole je celková váha necelých 13 kilo. No co už, HT o váze 8 kilo to nikdy nebude, ale s tím se tak nějak počítá, s ohledem na to, co jezdí a hlavně chce jezdit.

Tak snad to vydrží alespoň dva roky :).

(vloženo 28.10.19)

kejda kejda
Ohodnoť bajk: (4.3  / 41 hlasujících)
Značka Scott
Model Spark 700
Modelový rok 2019
Velikost XS
Hmotnost 12,9
Rám ALU
Vidlice Fox 32 Rhytm GripFit 120 mm
Tlumič Fox DPS Elite evol
Hlavové složení Syncros
Kliky Sram NX
Středové složení Sram DUB
Přesmykač -
Měnič Sram NX Eagle
Řazení Sram NX Eagle
Převodník Sram NX Eagle 30z
Kazeta Sram NX Eagle 11-50
Řetěz Sram NX Eagle
Náboj přední Shimano MT400 boost
Náboj zadní Shimano MT400 boost
Brzda přední Shimano BR M500
Brzda zadní Shimano BR M500
Brzdové páky Shimano BR M500
Ráfek přední Syncros X25S (Alexrims 25 mm)
Ráfek zadní Syncros X25S (Alexrims 25 mm)
Dráty nějaký černý
Pedály Nylon platformy
Řídítka Syncros zkrácené na 650 mm
Představec Syncros 45 mm
Sedlovka Ibis alu zero offset
Sedlo Force Hero
Pláště Maxxis Forekaster 27,5x2,35 Exo kevlar

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
kejda
kejda

10.6.20 18:33

Bohužel po anabázi, kdy by mi sice Matbiker ochotně kliky zkrátil na nějakých 150 mm, ale byly by to Shimana, k tomu bych musel bych měnit BB za Shimano, plus převodník, tak jsem nakonec koupil 155mm Sram. Když se na něj dívám, tak jen doufám, že mu to bude příští nebude malý :), protože ten rám je opravdu malinkej…

Reagovat
Nostromo
Nostromo

12.5.20 17:40

Jaké dáváte kratké kliky? Necháváte zkracovat?

Reagovat
kejda
kejda

31.10.19 20:55

Jojo, potenciál ta oblast má slušný. Akorát borci z vedlejšího bikeparku už trochu skřípou zubama, když se jim po jejich trati (kterou teda ehm budovali sami), každé úterý a čtvrtek prohání skupiny děcek. Zas na druhou stranu můžou zadara trénovat výjezdy v Bikearéně, což ovšem pro jejich hard endura a sjezďáky není úplně labůžo :)))

Reagovat
gerrard
gerrard

31.10.19 17:23

Ja bych si dokazal predstavit uzsi spolupraci, nech si toho decka zkusi co nejvic a vyberou si co jim bude vyhovovat a tam se zacnou specializovat. To nikde neni velodrom, bikearena s netrem a i ta vesnicka, kde se da jezdit po 600m okruhu na silnickach tak blizklo u sebe. Dalo by se z toho tezit.

Reagovat
zderes
zderes

31.10.19 17:15

Jo takovou tréninkovou skupinu bych uvítal také u nás…

Reagovat
kejda
kejda

31.10.19 16:21

Tak One Up má minimální zásun (pokud mohu použít toto dvousmyslné slovo) 207 mm při dropu 120 mm, takže je delší než Kindshock. Kdybyste měli jiný nápad, díky za něj.

Reagovat
kejda
kejda

31.10.19 14:49

To máš pravdu. Na druhou stranu musím říct, že ten jeden převod do lehka se mu dvě hodí, kde musel předtím ze sedla, tak dnes jede na 30/50 v sedle a nemusí skoro nic tlačit.

No, a přede dvěma roky, když Špek začínal s Aspire, tak děcek bylo na tréninku sotva deset. Dnes má zaregistrovaných dětí skoro osmdesát, z čehož průměrně na trénink chodí cca 35–40 dětí. Tréninky obecně vede Lucka Veselá, což je super. Na skupinu po osmi dětech potřebuješ aspoň dva dospělé, jinak se za deset minut v lese roztáhnou a půlku se ztratí :)), takže jezdíme taky, rodiče, jako doprovod, což vlastně nevadí, protože s děckama je sranda a navíc vidíš ten progres, hlavně u těch menších, v sedmi letech už někteří sjíždí Twins, houpačky nevyjímaje. Ti starší divočáci jezdí Čertíka normálně a už jim chybí akorát GT extrem. Akorát já už jim nějak nestíhám :))).

Vidím to i na mladým, co se všechno naučil za rok, a hlavně jsou tam i někteří kluci z Favoritu (pšššt :)), takže má vzory, co se týče ovládání kola atd.

Reagovat
gerrard
gerrard

31.10.19 08:38

Mne osobne 1×11 na kole pro dite nijak neurazi. Podle mne je ten rozsah pro deti uplne dostacujici, protoze tezke prevody nepotrebuji. A duvod proc to tak je, ze je vic 1×11 nez 1×12 vidim v tom, ze shimano porad nema dostupnych 1×12 a udajne v OEM vychazi Shimano podstatne levnej nez Sram.

Tak jak ten trenink popisujes, tak je to spravne v tom veku do 12 let je potreba utuzit vztah ke sportu jako takovemu a decka nehonit, ale delat jim z toho maximalni zabavu. A od tech 13 jim zacit pomalu nakladat, pokud budou chitit. Spek uz ma nejake deti odchovane, tak jak ho znam, tak v tom ma jasno. :) Jinak mu maximalne fandim, protoze to co tu dela, v Brne dlouhodobe chybelo a kdo nechtel jezdit bikros nebo se pomalu pripravovat na silnici , tak nemel krome PBV poradne kam jit.

Reagovat
kejda
kejda

30.10.19 12:28

Jo a když už si tak jsem povídáme, tak jsem neměl na mysli zatracení 1×11, že by to byla cesta zpět. To v žádném případě. Jen mě trochu zaráží přístup některých výrobců, že na kole za 50–60 tisíc se sem tam objeví někdy i 1×10, standardně 1×11. přičemž si myslím, že 1×12 proti 1×11 přináší něco navíc. O tom, že je tam vše základní, jak sady, tak brzdy a náby, o levných vidlicích RS ani nemluvě, to není nutno polemizovat. Takto to mají nastavené a vzhledem k absenci možnosti koupit si samostatně rám je to vlastně dobrý obchod. Pro ně.

Reagovat
kejda
kejda

30.10.19 10:32

Vpa dík za tip, na one up mrknu, jezdí ho kámoš a dva roky žádný problém, akorát 1× dofouknout

Reagovat
kejda
kejda

30.10.19 10:30

Gerrard – jo, už chápu, jak jsi to myslel. S tím, že nestíhá do kopce je to dáno i tím, že je ve skupině nejstarších kluků, kde je průměr 13–14 let. A i tam převládají těžká kola, jeden nebo dva mají už velmi slušná kola, jinak to je někdy i trojtác :). Spíše jim nestačí fyzicky, kluci jsou prostě silnější.

A oni to tam zas tak moc nehoní, spíše se snaží, aby se děcka naučily co nejvíc. Záleží, kdo je trenér na ten který den, se Špekem je to pohodička :)), když jedu i já, tak se jezdí hodně pumptrack a těžší sjezdy s důrazem na správnou techniku jízdy.

Reagovat
vpa007
vpa007

30.10.19 10:16

@kejda: dunám, jestli OneUp není ještě krapet kratší, než KS Lev…

Reagovat
mirorek2
mirorek2

30.10.19 07:09

Tak myslet si, že dětské enduro nebude stát hromadu peněz je úsměvné.

Tady se mi zdá prostě vysoká ST, uřezat :-)))

Reagovat
mirabike
mirabike

29.10.19 23:43

Parádní..

Reagovat
kejda
kejda

29.10.19 22:39

Emp14 – Propain má dost vysoký standover, přece jen to má zdvihy 140 mm, tam bude výška rámovka vs rozkrok přes 700 mm. No a XS dospělácké ve 27,5", to bude ještě horší, tam je realita dámská verze Canyonu, případně Liv od Giantu, jinak je to fakt velký. Kolik má tvůj kluk, jen tak pro info? Výšku a rozkrok? Docela se dá porovnávat zde, ale nejsou tam všechny kola. Je to s těma děckama na pikaču, moc toho není…

Reagovat
gerrard
gerrard

29.10.19 22:37

To sme se asi uplne nepochopili v uvodnim prispevku hodnotis kolo, ze je jenom 1×11, tak sem pochopil, ze to muselo byt 1×12 jinak nemelo sanci. O predelavani z 1×12 na 1×11 nikdo nepise, to jaksi nedava smysl. Ale odriznout si nektere moznosti kvuli 1×11 je podle mne moc prisne, obzvlast pro tak velke dite.

A stejne tak s tim druhym kolem jestli nestiha do kopce na tezkem kole, tak proc mu na trenink s Aspire neporidils lehci ht raketu. Sice zvetsils kola, ale vahovy hendikep zustal. To co je super z kopce, tak na honeni se na xc treninku asi uplny ideal neni.

A jen mne to zajima, jak to vidis. Rad zjistuju pohled z jine strany nazoroveho spektra nez mam ja.

Reagovat
2Vmoto
2Vmoto

29.10.19 21:31

Co jsem se tak rozhlížel, tak Kejdovi rozumím. V téhle kategorii kol je to jen bída a nouze a to vše za hronadu peněz. Pokud někdo víte o něčem kloudným, hoďte schválně odkaz. Za mě je to za 5*.

Reagovat
Emp14
Emp14

29.10.19 21:27

Dik za info, zvažuji pro mladýho Propain Yuma 26". Ale nevím jestli to neskočit rovnou na 27,5 XS dospělé kolo.

Reagovat
kejda
kejda

29.10.19 20:37

nzg děkuji, možná se tam za rok, dva vleze, ale do zlomu sedlové trubky je cca 18 cm, tak by se tam vlezl KS Lev se zdvihem 100 mm. Případně, jestli se dělá něco v podobné délce zasunutí…

Reagovat
nzg
nzg

29.10.19 20:06

Synova technika za 5* Kolo, respektive ram za 4 kvuli nemoznosti dat teleskop.

At to lita!

Reagovat
kejda
kejda

29.10.19 19:07

Ale pánové…to kolo je takto osazené z výroby a není důvod, kromě klik, něco na něm měnit, jakože jít do 1×11. Proč? Že bych to přestrojil na Shimano? Jinak díky za připomínky. Mám rád přínosné diskuze.

Embi – pohon 1×11 a kazetu NX 11–42 jezdil dva roky bez jediného problému. Má 27 kilo a jezdí víceméně dost frekvenčně, tak mu vydrží stejně jako Sunrace. Panika ohledně kvality NX kazet je si myslím neopodstatněná.

Mirorku, teleskop se tam nevleze, zatím :). Jinak by ho tam už měl :). Každopádně je technicky už dost daleko a dokáže zadek posunout za sedlo, když je potřeba. A kliky má rovně, na to jsem dohlídl :). No a po GS se mu trochu stejská, protože odřazování Sramu po jednom cvaknutí je delší, ale nemá zbytí, zvykne si. Hlavně už má dost síly na ovládání normálního řazení, což před dvěma roky ještě úplně neměl.

Gerrard – druhé kolo XC jsou v našem případě zcela vyhozené peníze, co si asi kluk, který se pomalu vyhraňuje do endura, chce aspoň 2× do měsíce jet do bikeparku, vybere? Pokud bych mu to nepřikázal, což se v naší rodině neděje, vybere si vždycky celopéro. Akorát by se na něj prášilo. 2× týdně trénuje 1,5 hodiny v Bikearéně Anthropos a ve vedlejším sjezdovém parku, takže je už slušně technicky vybaven a věří si.

Když jsme byli na Kareši na Zevl lajně a každou lavici skočil, sice ne tak daleko a do výšky jako dospělí, ale furt dál než já :), tak mu mám vnucovat hardtaila, protože to jede rychleji a najede více kiláků? Na to on teda zvysoka kašle, kolik a jak rychle jezdíme, kromě tréninků Aspire jezdí víceméně se mnou, a já mám rád pohodovou jízdu :), hlavně do kopce. Když jede dolů z kopce, tak občas trnu hrůzou, ale on vždycky řekne, že to easy. Za rok už mu nebudu stačit…Navíc je ulítlej na YT a videa z endura a i před barákem trénuje všelijaké transferingy, tail whipy a kdoví co, ještě, čemuž já pramálo rozumím. Tohle všechno ještě navíc dělá na freestyle kolobrndě ve skateparku a tu klasickou, co měl na normální ježdění jsem už uklidil do sklepa, kde počká na ráchu, až do ní doroste. Prostě to tak má…a já jsem za to rád, že si vybral takto.

Reagovat
embi
embi

29.10.19 18:18

Hlavne 1×11 bude i lepsi nez NX kazeta vzadu…

Reagovat
gerrard
gerrard

29.10.19 12:04

Kolo hezke, jen nechapu proc mu nekoupis jeste druhe lehke na XC a proc trvas na 1×12. V jeho veku je pro nej 1×11 plne dosacujici.

Reagovat
mirorek2
mirorek2

29.10.19 08:58

Nelíbí se mi to, takové nazdvihanější XC. Ale hlavně že je orel a boosty :-) Chápu ale ten zmar na trhu.

Mladého to baví, to je nejdůležitější! Je mu ve finále fuk, na čem jede :-) když už nemá gripshift a kliky má rovně :-))))

Né teď vážně, příští rok stavíš mladému pořádné endurko na standardním S-kovém rámu už s teleskopem, toto je jen mezistupeň…

Reagovat
kejda
kejda

29.10.19 07:20

Zderesu, špatně jsem to vyjádřil, 3× trénink po 15 km, pak Kouty, něco pohopsal doma, to je hned, no a byli jsme teď o víkendu v Uh.Hradišti, poslední pěkný víkend, tam jsme se courali za kulturou a pivkem :), najeli jsme tam za dva dny okolo 80 km, kolem Ostrožských jezer, Smraďavka a tak. No a kolo už má od 10.10., nebyl nějak čas ho sem dát dřív…

Reagovat
MilanT
MilanT

29.10.19 06:23

Super kolečko, kluka máš šikovnýho.

Reagovat
zderes
zderes

28.10.19 21:42

Tohle se mi moc líbí. Nejen to kolo, ale jak je to pojatý. Kluka zřejmě víc než XC baví ježdění v bikeparcích a podobných krásných tratí. Žádné gramhoničství (čímž jsem sám trošku postižen) nemusíš řešit.

Jen teda moc nechápu, jak najel za tři vyjížďky 200 km, to popírá vše co jsi napsal ;)

V tomto případě nehodnotím jen kolo, ale celkový počin a dávám plnej.

Reagovat
kejda
kejda

28.10.19 20:59

Emp14 – sám nevím, něco okolo 136–138 cm, možná? Měl bych ho občas změřit…

Reagovat
Emp14
Emp14

28.10.19 20:33

Pěkné, jak je velkej mladej?

Reagovat

Další galerie z kategorie

Mican_1 1
MCS 2
mirdanb 3
pumpy 5
vlkuc 1
Skream 7