Ondrášův traktůrek

Přidat foto

:)

Klika FSA už po zkrácení, před tuningem

Navrtáno

Vypilováno

Ultrabrutalfinish povrchová neúprava by bohužel neladila se stříbrným lakem na rámu, tak jsem kliky natřel na černo.

Kolo stavěné pro synovce. Zadání bylo: co nejlevnější lehké kolo s odpruženou vidlicí pro rodinné výlety do křivoklátských kopců a pro příležitostnou návštěvu trailcentra. Synovec měří cca 140cm, hubeňour bez závodních ambicí.

S ohledem na omezený rozpočet jsem zvolil levně získanou kazetu s dost malým rozsahem, která je ale relativně velmi lehká. Dlouho jsem váhal mezi 24z a 26z převodníkem, nakonec jsem zvolil 24z, aby nebyly omezené převody na lehkém konci. S kadencí 90 může Ondra na nejtěžší převod jet cca 25km/h. Zatím to pro daný účel bohatě stačí, v budoucnu nevylučuju upgrade na větší rozsah kazety a (přiměřeně větší) převodník.

Nelíbí se mi celkový nadbytek různých nápisů, proužků a barev. Nakonec jsem ale nic nesloupával, synovci to nevadí.

Další mimořádnosti:

  • Řadící bowden vedený nepřerušovaně a s velkým poloměrem otočky u přehazky.
  • Silniční Ultegra – je lehká, má měkkou pružinu (a byla skoro zadarmo). Řazení jde krásně zlehka.
  • Ochrana před natlučením si o sloupek vidlice – nechtěl jsem sloupek zbytečně krátit. Obětavě zhotovila žena.
  • Reflexní samolepící páska místo odrazek, zároveň slouží jako ochrana zadní stavby.
  • Vytuněné kliky – napadeno šíleným strýcem v manické fázi weight weenie fever. Vypadá to skoro nebezpečně, ale o pevnost se nebojím – nezdá se to, ale 2/3 původního průřezu tam stále zůstávají. Nejmasivnější (a nejvíce namáhané) jsou okraje, z kterých jsem prakticky neubíral.

Poděkování patří B-F jako celek, speciálně pak vpa007 za vedení zdejších „dětských“ vláken, MlokCZ za kompetentní rady téměř na jakékoli téma, dále pak Emp14, Bubaakovi a Rendovi69 za levný nákup podstatné části komponent a kamarádu Pepovi za brzdy.

(vloženo 16.5.19)

VladaC
Ohodnoť bajk: (3.8  / 73 hlasujících)
Značka Author
Model Ultrasonic 26
Modelový rok 2018
Velikost 13,5
Hmotnost 9,27
Rám Author Ultrasonic 26
Vidlice Rockshox SID dual air
Hlavové složení Risk
Kliky FSA Comet 24mm zkrácené na 145mm a brutálně vylehčené
Středové složení FSA Mega Exo závitové
Měnič Shimano Ultegra
Řazení Shimano Deore 9-speed
Převodník Stone 24z BCD 64mm
Kazeta Shimano XT 9-speed 11-32
Řetěz Sram PC-1110
Náboj přední WheelsBike
Náboj zadní Remerx straightpull
Brzda přední Avid Elixir CR
Brzda zadní Avid Elixir CR
Brzdové páky Avid Elixir CR
Ráfek přední WheelsBike WB4000 Superlight 559x19C
Ráfek zadní DT Swiss XR 4.2D / XCR1.5 Race Edition 559x18
Dráty Vpředu ploché klasické, vzadu přímé 2mm
Pedály Aest s titanovou osou
Řídítka FCFB karbon 9 st. backsweep, zkrácená na 600mm
Představec Alu klec
Sedlovka Karbon, offset 20mm
Sedlo Vertu zkrácené
Pláště zadní Maxxis Beaver 26x2,0, přední Schwalbe Nobby Nic Evo 26x2,25

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
VladaC
VladaC

19.5.19 23:15

@Dáňa69: Jdi do toho a taky si pořiď ty 160g pedály :) Když budeš našlapovat pěkně zlehka, tak možná přežijou, aspoň teda do prvního střetu s terénem :)

Teď vážně: kliky jsou namáhané i do zkrutu a to není úplně silná stránka U nebo I profilů. Dokud se nezačne vyrábět něco s prostorově vylehčenou „buněčnou“ strukturou jako mají třeba lidské kosti, tak mi největší smysl dávají duté kliky ve stylu Shimano SLX a výš a u dospěláka bych rozhodně nic netunil.

Jinak jestli to vás závodníky uklidní, tak situaci monitoruju a jestli se Ondra nějak víc rozjezdí, nebo by se chystal vstoupit do nějakého místního bikerského gangu (o žádném nevím, bohužel v obci prakticky nejsou vrstevníci) a hrozilo mu společenské znemožnění, tak převody urychleně upgraduju. Pro letošek pro to fakt nevidím sebemenší důvod, loni ještě jezdil na Cosmicu. Takhle má kolo, které je o kilo a čtvrt lehčí než sériovka od Authora a to ještě s odpruženou vidlí (kterou jsem mimochodem rodičům spíš vymlouval, ale nakonec jsem s ní docela spokojený, i pod muší vahou krásně funguje). Bráchovi jsem účtoval jen věci které jsem kupoval přímo na tohle kolo, kdybych kupoval i pohon, tak by to stálo o dost víc a kolo by nakynulo ne o pár gramů, ale pěkných pár stovek. V rodině se časem rýsují přebytky slušných 11sp. komponent, takže nárůst váhy bude menší a vyjde to levněji.

Reagovat
Dáňa69
Dáňa69

18.5.19 23:54

Ty kliky jsou uzasny, mam brouka v hlave, ale nejsem si jisty , kdyz mam 120kg a obvod stehna jako 50kg modelka v pase, zda by to klika vydrzela na XCcku :D

Reagovat
Kouba_2005
Kouba_2005

18.5.19 16:41

Super cirkus! :-) Převody rozporuplné kvůli pár gramům navíc? Škoda :-( Kliky teda boží, ale ten špalek … nevim nevim :-)

Kazeta s větším rozsahem by se do rozpočtu vešla, ale vážila by o čtvrt kila víc a musel bych koupit novou přehazku (kromě financí dalších 100–125g navíc) a řazení.

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

17.5.19 18:33

Krásná práce. Je vidět, jak sis s tím hrál. Je mi trochu líto těch dětí, které na čtrnáctikilových plečkách z Tesca nastoupí na start vedle vrstevníků na podobných raketách, ale takový je život. Není to nic proti ničemu. Ať si zvykají.

Reagovat
VladaC
VladaC

17.5.19 18:28

Přidal jsem pár fotek z úpravy klik, byla to spíš sochařsko-kutilská záležitost, fortelné řemeslo nebo NC obrábění u mě nečekejte. Cílový tvar vylehčení jsem si od ruky předkreslil na maskovací pásku nalepenou na klice, pak jsem to od oka nadůlčíkoval a vyvrtal. Zbytek byl job pro pilníky všech možných tvarů a velikostí. Šlo to dle očekávání, tj. blbě, hlavně v těch menších dírách, kde jsem nemohl použít velký hrubý pilník. Zkoušel jsem to nasucho a s proléváním lihem, obojí šlo zhruba stejně. Dobrou zkušenost jsem udělal s řezacími a brousícími kotouči speciálně určenými na barevné kovy, neucpávaly se jako ty na ocel a fungovaly výborně. Bohužel pro ně v tomhle případě nebylo moc uplatnění, kromě konců klik a lehkého odtučnění středové části pravé kliky. Na závěr jsem vše zahladil lamelovým kotoučem, který mi poradili v děckokolovém diskusním vlákně. Ten funguje taky dobře a neucpává se.

pavlik6022: vedení přední hadice při nejbližší příležitosti zkusím předělat. Jinak sorry, ale laso i polštář zůstanou, dokud nebudu přesvědčený že jiné řešení je funkční stejně nebo líp. Ta kladka k zadnímu bowdenu (díky rybičkovi za tip) nevypadá špatně, jako první bych ji vyzkoušel na svém fullu, kde bohužel velké laso nejde rozumně udělat a bowden se rychle vydírá.

Reagovat
pavlik6022
pavlik6022

17.5.19 17:55

Ještě jeden detail, hadi i přední brzdy dej radeji vnitrkem, takhle je na ráně a snadno se urve

Reagovat
jIrI___
jIrI___

17.5.19 14:20

To laso k hazce (+podložka bowdenu) a polštář na představci vypadají otřesně, zbytek fajn :)

Reagovat
pavlik6022
pavlik6022

17.5.19 13:51

Dat do pořádku par drbek (oko na zajíce, polštář na riditkach) a bude to fajn kolo

Reagovat
gerrard
gerrard

17.5.19 13:31

:) Tak to pardon to je ta lepsi varianta. To uz jen blbe vidim.

Reagovat
VladaC
VladaC

17.5.19 13:10

mirorek2: fotky přidám, stay tuned…

Reagovat
VladaC
VladaC

17.5.19 12:25

gerrard: axle to crown podle pinbike.com:

SID 63: 434mm

SID 80: 451mm

Takže je to přesně, se sagem dokonce o chlup kratší než originál.

Reagovat
VladaC
VladaC

17.5.19 12:13

Tak délka origo vidlice je 440mm (osa ke korunce, dle Authora). Teď ještě změřit SIDa, nemám kolo u sebe. Upozorňuju, že tenhle starý SID klame – na fotkách vypadá jako krutopřísná DH vidlice s obrovským zdvihem, ale ve skutečnosti velká část kluzáků zůstává na dorazu venku.

Reagovat
Davidakta
Davidakta

17.5.19 12:09

Před pětadvaceti lety se jezdilo dolekopcom 60km/h bez helmy a všichni kluci z vesnice si přáli od ježíška tachometr. Jsem z Tábora, takže cokoliv se nám dostalo pod ruce byl cyklokros:) táta do dneška centruje dětem ze vsi kola

Reagovat
VladaC
VladaC

17.5.19 12:04

gerrard: bohužel nemám možnost originální pevnou vidli změřit, ale podle fotek je dost dlouhá. Myslím, že s nějakým sagem by SID mohl vyjít i nastejno, ale chtělo by to změřit. Zkusím to od někoho zjistit.

Reagovat
VladaC
VladaC

17.5.19 11:29

Zderes: čekal jsem, že za převody to schytám, a je mi jasný, že zrovna Tvůj kluk by mi kolo po prvním sjezdu oprávněně hodil na hlavu. Kazeta s větším rozsahem by se do rozpočtu vešla, ale vážila by o čtvrt kila víc a musel bych koupit novou přehazku (kromě financí dalších 100–125g navíc) a řazení. Stojím si za tím, že minimálně pro letošní sezónu jsou převody pro Ondru akorát, s jeho zkušenostmi fakt není dobrý nápad, aby si dolekopcom přišlapával na 40km/h. Zatím je priorita aby vyjel kopec a netahal zbytečnou váhu.

Mildee: Nobáč je správně podle šipky, zkontrolováno.

Reagovat
zderes
zderes

17.5.19 10:36

vpa007. jasný, potenciál tam je ;)

Reagovat
vpa007
vpa007

17.5.19 10:09

@zderes: máš pravdu, lidi tu mají dost často pravdu (ale občas taky není špatný stát si za svým, žejo ;-)). Každopádně polepy z kol se dají možná sloupat, sloupek říznout, a převody poladit hned, jak se naskytne vhodná kazeta… a tadá, je to. Prostě kontitunální tunning, dělám to všici ;-)

Reagovat
Cen da H
Cen da H

17.5.19 10:09

taky bych chtěl takovýho strejdu 5*

Reagovat
Davidakta
Davidakta

17.5.19 09:42

Ty převody přehlížim s ohledem na finance. I když kazeta 11–36 nestojí žádnou raketu a mohl být větší převodník. Na výlety s rodinou je to v pohodě, ale kluci v tomhle věku závodí hlavně z kopce a tam mu kamarádi na kole z obchoďáku snadno ujedou.

Reagovat
zderes
zderes

17.5.19 09:31

Kdyby byla vyhlášená soutěž, tak s tím vyhraješ. Jenže nevím jak správně nazvat disciplínu.

Snaha a čas strávený nelze upřít, spíš pochválit a i popsáno a vyfoceno skvěle.

A věřím, že kluk bude mít radost a bude se před kámošema cítit skvěle. Když přehlédnu několik věcí, tak ty převody komplet, to je bohužel špatně.

Jinak kritizovat dovede každý, jsem víceméně podobný jako ty a mnoho věcí na kola pro kluka (viz profil) jsem také spíš zkoušel a tady jsem to taky pěkně schytal. Jenže ti lidi tady mají dost často pravdu.

Reagovat
pavel675
pavel675

17.5.19 09:19

pro mladýho kluka naprostá bomba…

Reagovat
Goob
Goob

17.5.19 09:13

Jo, ještě jsem si vzpomněl… na ten sloupek se dá hodit floorballový míček taky. Můžeš i tunit barvou :D.

Reagovat
Goob
Goob

17.5.19 09:12

Super bastl, hele, pro tohle mám pochopení! Ty kliky jsou naprosto hustodémonské… 5*

Reagovat
rybička
rybička

17.5.19 08:45

Oblouk k hazce je teda peklo, dal bych tam kladku:

Reagovat
gerrard
gerrard

17.5.19 08:20

Nechcu te nijak urazit a snizovat tvoji snahu, ale celkovy dojem je jak kdyz pejsek a kocicka pekli dort. Prevod 24×11 je proste malo a bude mit problem udrzet rychlost z kopce. Pri slapani 90 ot/min bude mit rychlost kolem 24km/h a to da jak malinu, takze nebude stihat. Ram je delany na nizkou vidlu, s odpruzenou to vypada divne, jak moc to zmeni jizdni vlastnosti nedokazu posoudit. Dals do toho svuj cas a penize to taky nejake stalo. Promin, ale pri vsi ucte k tvemu snazeni to kolo dohromady proste neladi.

Reagovat
Hnoj
Hnoj

17.5.19 08:14

Je na tom vidět zápal a radost z práce a to je vždycky za plnej počet. Navíc starej modrej SID…

Reagovat
Davidakta
Davidakta

17.5.19 08:12

Parádní stroj, kliky jsou úplnej šperk. Manželka dělala co mohla, ale v ruce asi lepší obal uělat nejde. Nedavno jsem viděl na sloupku vyvrtanej golfovej míček, tohle je asi bezpečnější, ale ten míček vypadal líp.

Reagovat
mirorek2
mirorek2

17.5.19 07:58

Otázka je, kam ten sid pak přijde… Já bych říznul, toto je divné. MTB je ale tvrdý sport :-)

Kliky bomba! máš fotky z výroby?

Reagovat
RttB
RttB

17.5.19 07:45

Ty polepy na ráfcích jsou moc. Ale chápu, že mlaďasoj to přijde třeba atraktivní. Jinak za mě paráda.

Nechápu, jak někdo může napsat „chudák kluk“ – teda pakliže se nenarazí na ten sloupek přední vidle :-/

Reagovat
Mildee
Mildee

17.5.19 07:35

Fotka možná mate, ale není ten nobáč vepředu nazutý v opačném směru? Jinak kliky vypadají super, to se povedlo.

Reagovat
Marek.Kv

17.5.19 07:16

Obsah tohoto příspěvku je blokován.
Reagovat
Le Corbusier
Le Corbusier

17.5.19 06:57

ty kliky jsou parádní.

Reagovat
VladaC
VladaC

17.5.19 00:50

Milan: Šílený strýc jsem já (protože kolo pro synovce) :)

Hejník je z RB? S tím jsem zatím jen telefonoval, shodou okolností taky o klikách (mám objednaný rám KID240 pro nejmladší dceru).

Reagovat
Emp14
Emp14

17.5.19 00:07

Ty kola a pláště jsem někde viděl :-) ať slouží.

Reagovat
Rubi
Rubi

16.5.19 23:46

tohle mohlo byt vzhledove tak krasne kolo, bohuzel neni…cirkus prijel

Reagovat
Milan
Milan

16.5.19 23:43

Aha, málem příhradový kliky. Tvůj strýc chodí do hospy s Hejníkem, ověř si to.

Reagovat
vpa007
vpa007

16.5.19 23:38

Mno, teda seš teda nositelem několika nekonvenčních řešení, ty kliky jsou pecka, ten špalíček pod bowdenem a polštářek, to je dobrá divočina :D. Ale svým způsobem to chápu, mám tu 26" SIDa, kterýho mi je taky líto řezat ;). Ale jako celek teda super. Tak ať dělá radost a kutění zdar! :)

Reagovat
Milan
Milan

16.5.19 23:33

Na první dobrou povrchně – SID mě majznul do očí. Pecka!

Reagovat

Další galerie z kategorie

Zucco 4
kycerjaska 7
PDean 23
Ray Tarkin 9
p0spec 13
filipes 18