• *Juro*1

    Ahojte, ide zima a ja potrebujem poradit ohladne cyklo oblecenia. Chladna jesen a mraziaca zima su dovodom, aby som zainvestoval do volacoho. Potrebujem poradit volajaku vrstvu pod cyklo dres, ktory ma spodok ako kratase a aj vrch je kratky rukav. Bolo mi odporucane volaco z Merino vlny, kedze ta asi hreje najlepsie. Malo by to byt termo a zaroven plnohodnotne funkcne pradlo risene ako dlhe spodky/gate a dlhy rukav. Co-to som pokukal, teraz mi ide o volajake podelenie sa z Vasej strany so skusenostami atd. Dakujem.

    0 0
    • bleach  

      nerozumim

      0 0
      • *Juro*1  

        Predstav si, ze mas klasicke cyklo gate a cyklo dres – vrch. Je to v prevedeni kratase (gate) a dres ako kratky rukav. V lete sa to nosi priamo na telo, bez ziadnej spodnej vrstvy. Pride zima a co. Volaco dlhorukavove pod to. Chapes?

        0 0
        • blaf  

          jakekoliv termopradlo – Craft, Moira, Sensor,… hodici se jako prvni vrstva, to ti ale stacit nebude, minimalne potrebujes jeste nejakou svrchni vrstvu, ktera bude vetruodolna, v pripade vetsi zimy jeste neco pod to co bude izolovat, neuskodilo by ti trochu pohledat v historii, je toho tady spousta

          0 0
          • *Juro*1  

            Zabudol som napisat, ze navrch mam este k dresu cyklo bundu. Takze zatial riesim iba spodnu vrstvu, ktora je ale vhodna aj ako vrchna.

            0 0
      • albion66  

        Když tak použij translátor.:-)))

        0 0
    • tonik666  

      Myslím, že na volačo pod krátký dres a rukáv je trochu zima.

      Vozím:

      Zimní tretry

      Vysoké ponožky

      Krátké kalhoty

      Návlaky na kolena

      Dlouhé běžecké elasťáky

      Tričko s krátkým rukávem

      Návleky na ruce

      Rolák s dlouhým rukávem

      Zateplený dres s dlouhým rukávem (žádná membrána)

      Na doplnění fleeceovou vestu

      Pod helmu čepici přes uši

      Dlouhoprsté rukavice

      Prádlo mám většinou North Face nebo Craft. Merino je také fajn, ale dražší.

      0 0
      • *Juro*1  

        OK, dik. Len vies, ten kto tomu uplne nerozumie, je trochu mimo. Pises o vyrobcoch napriklad Craft alebo North Face a potom vedla toho das Merino ako dalsieho vyrobcu, pricom podla toho, co som ja pochopil, Merino je patentovany material, ktory osadza kde kto, napriklad aj Craft.

        0 0
        • tonik666  

          Merino je ofčí vlna, ze které šije Icebreaker a další, tj. přírodní materiál. Craft i North Face šijí v první řadě z umělého (polypropylenového) vlákna.

          Doktor Google a Wikipedie určitě vše osvětlí.

          0 0
    • antt  

      zajímavý je tento odkaz, co jsem našel v historii:

      http://www.ondrej-vojtechovsky.cz/…view/230/31/

      Z vlastních zkušenosti taky vrstvím a to někdy docela dost, takže převážně termo trika, co používám přes celý rok: na tělo mikro s krátkým rukávem, na to duo s dlouhým rukávem a stojatým límečkem (plus buff šátek na krk), na duo dávám dres s krátkým rukávem (oceňuji kapsy na zádech jako další tepelnou vrstvu přes ledviny a kříž), přes to pertex šustku, na sjezd nasazuji ještě druhou obyčejnější cyklo šustku a v zásobě v baťohu softschell vestu, na případný pozdní dojezd domů. S sebou jednu/dvě náhradní termo čepky + jednu pod helmu (jsem na kojaka) a jedny/dvoje náhradní rukavice s neprofukem. Na nohy termo fusky a pod vložky do bot obstřihlou alumatku. Na nohách čapáky bez neprofuku a přes ně uplejší pertex šusťáky nebo kraťasy a návleky na kolena s neprofukem. Takto se dá celkem pohodlně jezdit od cca 4 stupňů do 12 stupňů nahoru a dolů:) Ale je to hodně individuální. Hlavní je se moc nezapařit a neprofouknout. Na větší kosu ještě termo spodky pod čapáky a nejakou membránovou bundičku nejlépe. Jinak vrstvím i ty rukavice i čepice, dle potřeby

      0 0
    • o.1  

      Co sa tyka materialu najlepsie vlastnosti na zimu na bike ma asi polypropylen ale skoro je to jedno, najdolezitejsie je aby termopradlo hlavne v 1. vrstve bolo dokonale a mierne kompresne obopnute na tele.

      Vhodnejsie su veci s vacsou gramazou (trochu hrubsie ako letne) ale ako 1. vrstva je vyborne aj tenke sietkovane tricko. Dlhorukavove tricko by malo mat poriadny a presne padnuci golier. Myslim ze este vhodnejsie by bolo s kapucnou, bohuzial take sa tazko zhana. Ostatne veci ako znacky ap. maju vyznam ciste imidzovy…

      Na nohy najlepsie funguje typ materialu ako su letne cyklogate, ale hrubsi a zvnuta je flysova uprava (najznamejsie pomenovanie – roubaix), hreje to aj mokre-vyskusane po prejdeni brodu nad kolena a nasledna hodinova jazda nieco malo nad nulou :-)

      0 0
      • tonik666  

        Jak píše o., ideální je první vrstva upnutá (drží teplý vzduch u těla) a druhá vrstva lehce volnější než první (ne upnutá), aby mohl cirkulovat vzduch mezi druhou a první vrstvou.

        0 0
    • Lister  

      Začni od bot, pokud nevyřešíš tohle jako první, tak je zbytek vcelku nepodstatný – nahoře se dá jezdit v čemkoliv, ale zimní tretry nenahradíš.

      0 0
      • antt  

        dovolím si nesouhlasit:)

        0 0
        • Lister  

          Nesouhlasit můžeš, ale osobně to tak mám vyzkoušené.

          Mám hadry za několik desítek tisíc, softshely, mambránovky, spodní prádlo různých gramáží, kalhoty uplé, membránové, čepice různých šířek, 5 párů rukavic – a všechno k hovnu, protože mi mrzly nohy.

          Teď mám za sebou tři vyjížďky v zimních tretrách a to je jak skočit do úplně jiné dimenze. Toť má zkušenost.

          0 0
          • deekay  

            Todle je hodne individualni si myslim. Ja naprosto pravidelne skoncim na to, ze propotim vrsek a pak je mi zima (zcela lopgicky). A je fuk co si nahoru obliknu. Vicemene vydrzim venku kvuli tomudle tak hodinu, pak se musim prevliknout nebo ususit v teple.

            Zimni tretry chci taky, ale nejsem citlivej tolik na studeny nohy, takze jsem loni jezdil letni+2× fusekle+endura neopreny a no problem se zimou. Ovsem problem byl, kdyz sem jezdil v mokrem snehu, dostal se pod navleky a to byl rychlej konec. Proto resim tretry.

            0 0
            • Lister  

              Máš pravdu, že to je hodně individuální, ale nejsme na tom jinak než ty. Potím se hodně, opravdu hodně, takže vozím větší batoh a tam alespoň jednu suchou vrstu navíc. Většinou vyrážím bez bundy jen v profuk věcích, protože vyrážím prakticky výhradně dokopce. Nahoře nahodím bundu, případně se doobléknu a vyrážím zase dolů. V zimě jezdím většinou tak do 3 hodin.

              Letní tretry a tuny ponožek jsou opruz, ono to pomůže a do určité teploty se to dá, ale nakonec ti nohy stejně většinou zmrzne. Neopreny jsou pro mne skoro nepoužitelné – po jejich sundání mám bez nadsázky boty, jak kdybych je vytáhl z pračky a vše ostatní taky úplně mokré.

              Většina lidí když začne řešit ježdění v zimě, tak začíná nepochopitelně od nějaké neprofuk hightech budny, bez které se při MTB většinou dá bez potíží obejít. Lepší je vyřešit nohy, ruce, hlavu a dostatečnou tepelenou izolaci, bunda do sjezdů stačí úplně obyčejná.

              0 0
              • deekay  

                Ja vicemene neprofuk veci muzu vozit jen do sjezdu, protoze jinak okamzite, i pod lehkou vestickou, jsem mokrej jak mys.

                Nevyhodu mam v tom, ze mam teren clenity, tudiz chvili dokopec, chvili zkopec, chvili rovina. Mnohem vic by mi vyhovovalo bydlet nekde nahorach, dat si pul trasy dokopce, tam se prevliknout a doficet si po singlikach dolekopcom domu. Ale musim pracovat s tim co je.

                Trebas v nedeli tedkonc, bylo sice slunicko, ale ve stinu zima, rek bych min nez 10 stupnu. Vyrazil jsem jen v tenkem kratkem triku sensor coolmax a pres to slouhy dres, jemne zatepleny – takovej hodne slaboulinkej roubaix. A i kdyz sem brutalne klepal kosu, nez sem se zahral, tak domu sem dojel po hodine uplne naprosto durch a to sem nemel zadnej neprofuk.

                Blby je, ze se clovek snazi jet nakou intenzitu nizsi, jenze to mas jedna stojka, druha stojka a vono staci kratoucka a uz sem mokrej. Absolutne nechapu, jak to delaji lidi co jezdej v zime mnohahodinove vyjizdky. Bud jsou odolny a nevadi jim kosa nebo nevim :D

                S fuseklema mas recht, je to opruz. Ale zatim sem nenasel zimni tretry, ktery by mi byly :( Mam nakej debilni tvar nohy a vsechny tretry sportovniho strihu jsou mi uzke uprostred nohy. I kdyz na prsty je trebas mista habadej. Proto na leto vozim pohodlne backorky Specialized Taho, i kdyz je mi jasny, ze naky chrtacky tretry maj mnohem lepsi oporu a prenos vykonu .)

                0 0
                • Lister  

                  Jen k tomu výkonu – celkem paradoxně jsem zjistil, že ty zimní jsou nejtužší tretry co mám :-)

                  Mám taky širší noha, ale asi ne tak širokou jako před rokem (asi má redukce váhy vliv i na tohle) koupil jsem si NW Celsius 44, mám velikost nohy přesně 42,5. Když jsem je zkoušel minulou zimu (kdy jsme v nich kvůli zdraví jezdit nakonec nemohl), tak mi přišli těsné, teď po roce a minus 12 kilech začínám mít pocit, že bych snesl i o číslo menší – ale volnější bota mi nevadí, aspoň je místo na hodně ponožek.

                  0 0
                  • deekay  

                    No me prave jak Celsius arctic, tak treba Specialized defroster jsou uzke ve stredni casti. A zhubnout uz to tam nejde, pac to tlaci do kosti vicemene. Mam holt takovou stavbu tela, ze mam masivni klouby.

                    0 0
                • MlokCZ  

                  Ta intenzita je o správném výběru trasy. Některým výjezdům se za chladného počasí prostě cíleně vyhýbám a zajímavý terén si uživám jen po rovině nebo z kopce.

                  0 0
                  • deekay  

                    No to je mi jasne, bohuzel si pak tady musim vetsinu stojek vytlacit no :)

                    Vrstvy sem zkousel ruzne veci, ale zatim furt hledam nakej zimni ideal :)

                    0 0
                    • Lister  

                      Když vyjedeš, tak ti musí být kosa. Proto třeba na MTB prakticky nepoužívám softshelku, ač je to WS, který by měl mít dobré parametry a ještě tam je větrání po bocích, tak mě absolutně neudýchá – využiju ji na silnici. Ale přesto raději vozím starý dobrý obyčejný lehký nesoftshelový WS, který mi přijde celkově ve všem lepší.

                      0 0
                      • deekay  

                        Tak ja dneska vyjizdel na popracovni hodinovku za svetla Aurory. Teplomer ukazoval 12 stupnu.

                        Mel jsem jen tenky triko s kratkym sensor coolmax a pres to slaboulinkej „jakobyroubaix“ dres s dlouhym,a le dlouhej sem mel vyhrnutej nad lokty. Letni tretry se silnejsi fuskou, navleky na kolena a pres cykloelastaky s vlozkou jeste volny kratasy.

                        Vracel sem se kdyz bylo 10stupnu a celkem pohoda. Jenze to sem jel fakt vicemene rovinky, jen na provetrani, nedejboze zaradit nakou vyssi intenzitu, nebo delsi kopec :)

                        Jak uz sem psal, jakmile nasadim nakej neprofuk jindy, nez dyz jedu vylozene z kopce. A tim myslim i hodne slabouckou vesticku Kalas Steve se sitovanym zadama, tak sem pod tim okamzite mokrej. Bych fakt kopce nahoru musel jezdit i v mrazu nahej, nebo nevim :)

                        0 0
            • Lister  

              Ještě k těm botám – mám dost málo větraný model treter, ve kterých je i hodně místa, mám teplé návleky, tenké, neoprénové, dokonce jsem si z obrovských tlustých ponožek vystříhal i „návleky pod návleky“. Vyzkoušel jsem různé ponožky, včetně těch z merino vlny a i do kombinace. Vložku do boty jsem nejdřív podlepil alobalem, pak tam šla dokonce taková ta izolace co se dává za radiátory… Ale stejně to bylo vždy jen o zmírnění utrpení a v terénu nakonec nepoužitelné. Takže ač jsem měl na sobě cokoliv a tělo se cítilo dobře, tak chlad od noh celkový pocit pohodlí vždy dokonale zruinoval. Jediné slušné řešení dosud byly platformy a pohorky.

              0 0
            • MlokCZ  

              Taky se na tělo potím opravdu hodně (kompenzace za nepotící se ruce a nohy, které pak v zimě o to více mrznou) a na tělo problém v zimě ani moc nemám.

              Kromě vhodného oblečení (nejvíce dělají první dvě vrstvy a pak to jen nezabít něčím příliš neprodyšným nahoře) dodržuju v chladném období jednu věc a to, že se téměř úplně vyhýbám vysokým intenzitám. Takže si vybírám v zimě lehčí výjezdy a ty jedu pomalu na pohodu.

              A v horách jsem vždy vozil i nějaké to suché oblečení navíc (zejméně skladnou první vrstvu).

              Od 5st. níže jsem limitovaný už pouze tím, co vydrží nohy v zimních tretrách. Ruce jsou na tom vždy o malinko lépe, v mrazech mi ale mrznou taky (ale vždy o chvilku déle než nohy, takže to nelimitují).

              0 0
          • MlokCZ  

            To máš ještě dobré. Já jsem podobně vybavený a ty zimní tretry už mám delší dobu a nohy mi mrznou stejně :-)

            Zimní tretry jsou o hodně lepší než letní a zlepšení nastalo velké. Ale i tak třeba i když je těsně na nulou (2–3st.), tak po 4+ hodinách mi nohy mrznou i v kombinaci zimní tretry + teplé ponožky + neoprénové návleky. O mrazech ani nemluvě, v těch ale stejně dlouho nevydržím, takže tam to až takový problém není.

            Časem musím pořídit nějaké teplejší zimní tretry. Mám Spešly Defroster a jsou pro mě naprosto super do 5–12st.

            0 0
            • deekay  

              Po 4+hodinach by mozna mrzly nohy i me… jenze takhle dlouho venku nevydrzim, protoze bych musel vozit tak 3 sady nahradniho obleceni :D Jinak by ze me byl rampouch.

              0 0
            • Lister  

              Včera jsme se vracel ve 4 st, měl jsme jen úplně lehkou ponožku, protože při startu bylo stupňů 12 a celkem to šlo, jen lehce prochladly prsty, zbytek nohy pohoda, v letních s návlekama by mi nohy už upadly.

              0 0
              • MlokCZ  

                V letních tretrách, když nemám návleky, tak už mrznu někde kolem 12st., když se v té teplotě jede dlouho.

                Letos už něco přes 14 dní jezdím pouze v zimních tretrách a zatím pohodička. Taky ale ve chvíli co jsem byl venku nebylo zatím pod nějakých 7st.

                0 0
                • Lister  

                  Mě ty botky velmi mile překvapily. Jsem věděl, že je budu mít rád, ale že budou až tak dobré, to jsme netušil.

                  Od pohledu fakt nevypadají, že by to měly být nějaké drtiče mrazu, ale v těch teplotách, co jsme zatím jezdil, se držely statečně. Určitě hodně udělá ta membrána, takže prostě neprofouknou a měly by být i nepromokavé – nejsou úniky tepla a to asi hodně pomůže. Ale i podrážka bude lépe odizolovaná, protože od kufru mi noha nemrzla ani v těch 4 stupních – a to jsme měl opravdu velmi tenkou ponožku. Prochladly mi jen prsty. S teplou ponožkou to vidím na naprostou pohodu i pod bod mrazu.

                  Další obrovské plus je kotníkové provedení – mám chronické problémy s achilovkama, jak mi prochladnou, tak často bolí i týden. Neříkám, že je to úplně bez potíží, ale je to rozhodně mnohem, mnohem lepší.

                  Celkově spokojenost, parádní je, že se dají vozit už pod 15 st, takže už nikdy nemusím řešit návleky – které jsou fakt neskutečný opruz.

                  0 0
            • mastihuba  

              Dyž sem měl v ruce zimní tretry vod sidů a vod spešlů, tak sem si řikal že do mrazu to ani byt nemože, protože přes tu podrážku to promrznout prostě musí. Já na zimu dávám platformy a jezdim v normálních pohorkách. Ve sněhu je to fuk a když se chce člověk projít po lese tak se v nich chodí nesrovnatelně líp než v tretrách.

              0 0
          • antt  

            tak si zkus vzít zimní tretry, dres, bavlněnou mikinu a tenkou šustku:) Třeba vydržíš dýl jak v letních tretrách a membránové bundě .)

            Je bez debat, že na zimu je potřeba komplet výbava, ale tazatel řeší, co a jak na sebe.

            Kdosi tu někde dole psal, že v podstatě je jedno jestli máš zimní či letní tretry, že stejně začně mrznout noha od kufru.

            Plus vidím akorád v té nepromokavosti a zakrytém kotníku.

            Do sněhu budou ale stejně asi nejrozumnější platformy a nějaké goretexové zimní botky

            0 0
            • MlokCZ  

              I ty Spešly Defrostr, které nejsou žádná špička co se týká toho jak jsou teplé ani zatěsněné od kufru, tak jsou od letních naprosto nesrovnatelné a úplně někde jinde a od kufru sice asi mrznout začínají ale za několikanásobně delší dobu než letní.

              0 0
      • albion66  

        Používám toto http://www.bikesport.cz/…ar–new_1517

        a bez problémů.

        0 0
        • Lister  

          Nepotí se to nohy, nejezdíš v opravdové zimě a nikdy jsi netlačil delší dobu ve sněhu.

          0 0
          • jIrI___  

            Nohy se mi v létě potí jako prase, ale v návlecích (mám tyhle ) s tím problémy nemám. Ale je fakt, že v zimě jezdím jen výjimečně, v teplotách kolem –5°C a ne déle než takovou 1,5 h. Ale jak píšeš, člověk v nich nesmí chodit, protože se mu do nich jednak nabere sníh a jednak by byly po pár vyjížďkách roztrhané. Takže když jedu někam, kde je předpoklad chození, tak beru klasické trekové boty a platformy.

            0 0
          • albion66  

            V něděli jsem vyjížděl od Studeného Zejfu na Rejvíz a u pramínku jsem byl rád, že je mám v batůžku. Špičky pálily jak blázen. Jinak naposledy jsem tlačil letos na jaře cca. 3 km k večernímu prameni po horní cestě od České Vsi po kotníky ve sněhu. Nějakou zkušenost mám.

            0 0
          • albion66  

            Je ovšem pravda,že na nějaké chození to rozhodně není. Jak píše iIrI__ rozškubou se.:-))

            0 0
    • vladkyxxx  

      V zime nosit dres, podla mna ee. ak tak windstopper, ako spodnu vrstvu pouzit merino – idealna je 200 , cize cca 200 g/m2. pouzivam icebreaker, niežeby priamo hrial, ale aspon nechladí ako umelina, ale zvyknem kombinovat vrstvy z vlny a z merina, lebo mam aj merino čo škrabe jak ďas…

      takisto mozem odporucit pradlo brynje – len na teplejsie dni a sensor thermo – dobre zahreje aj vo vacsom chlade.

      a najlepší je potápačský neoprén – len sa trochu spotíš :)))

      0 0
    • op  

      Muzete mi poradit.. shanim do chladu vestu/bundu o ktere mam dost jasne predstavy. Mela by to byt prilehava bunda s oddelavacimi rukavy z materialu Windstopper nebo Nowind. Mela by byt pouzitelna i na bezne noseni, tj. ne cyklo specificky strih s kapsami na zadech, ale zas by zada mela byt dost dlouha kvuli posedu na kole :))

      Existuje takova? Dik

      0 0
    • *Juro*1  

      A co hovorite na Icebreaker v serii GT200? Merino vlna takmer 100 percent (3 percenta umeliny cca len kvoli elasticite)…

      Vraj priekopnik vo vyuziti svete Merino vlny u oblecenia. Ma niekto skusenosti? Kukal som po znackach Progress alebo Craft, ale tie vraj nerobia este z Merino vlny takto, vacsinou umelina. Co vy na to? Merino verzus umelina?

      0 0
    • *Juro*1  

      A co hovorite na Icebreaker v serii GT200? Merino vlna takmer 100 percent (3 percenta umeliny cca len kvoli elasticite)…

      Vraj priekopnik vo vyuziti Merino vlny vo svete u oblecenia. Ma niekto skusenosti? Kukal som po znackach Progress alebo Craft, ale tie vraj nerobia este z Merino vlny takto vo velkom a dlho, vacsinou umelina. Co vy na to? Merino verzus umelina?

      0 0
      • Twisp  

        Zkusenost s merinem nemam a rad bych si poridil mensi gramaz na bajka/bezky a o trochu vetsi na norm. chozeni. Akorat mam strach z hrubosti materialu, protoze jsem na to docela haklivej … jak to je ?

        0 0
    • josef.bambula  

      Celkem hezkou kompletní nabídku jsem našel tady:

      http://www.xcr.cz/…ladem/t-362/

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.