• varanko

    Chcel by som s spýtať ako sa teplo, ale nie zas nad mieru obliecť na zimné jazdy..aby sa predošlo zbytočnému nachladeniu a spoteniu, z ktorého neskôr bude aj to nachladenie :D …

    Rôzny predajcovia ponúkajú špecializované zimné oblečenie, ale je čertovsky drahé..proste sa to podľa mňa neoplatí kupovať na tie 2–3 mesiace v roku…

    Určite sú niaké „domáce“ zlepšováky :D …,

    ak viete píšte.

    Vďaka za rady

    0 0
    • vlasto  

      Tak ja pouzivam vesmes veci, co potrebuju na lyzich, takze funkcni spodni pradlo, lyz.ponozky, na nohy kotnikove membranove trekovky, funkcni pulovr a pak k tomu veci na bajk: navleky na nohy plus navleky na kolena, obycejne cyklokratasy a jedina vetsi investice byla do bundy, ktera prece jen je na kolo odlisna od vsech ostatnich sportu.Na ruce prodysne rukavice, na hlavu sirokou celenku. Do batuzku rezervni triko, rezervni pulovr, pokud jedu delsi sjezdy, tak lyz.bryle a teple lyz. rukavice a teplou cepici.

      0 0
    • martin_bakov  

      Vsak vyjed v normalnim obleceni mikina,bunda nekolik teplaku a az se ty spodni vrstvy promoci a prestanou uplne hrat a zacnes promrzat (zvlast kdyz se nekde zastavis) tak si z batohu vytahni 2. sadu obleceni a prevlec se…

      holt musis improvizovat a nebude to tak stylovy a pohodlny ale jde to na par hodin takhle vyjet

      0 0
    • jonti  

      x rokov som jazdil velmi lacno:

      hrube ponozky, tretry, navleky

      elastaky, pod to spodky, pripadne este sustaky(pred 12 rokmi sa este nosili)

      hore tricko, tricko s dlhym, mikina, pripadne druha mikina, sustakova bunda

      rukavice na lyze, ak neni az taka zima tak pracovne kozene rukavice z Bauhausu.

      capica, prilba, okuliare

      Drahsie oblecenie sluzi podobne, ale zlepsi komfort:

      Velmi pomoze dobra zimna bunda z Nowind a podobnych materialov

      Pomozu zimne tretry

      Pomozu dlhe gate s Nowind membranou vpredu.

      0 0
    • Smazaný účet  

      noviny pod dres jsou více než dlouhodobě odzkoušené:)

      0 0
      • teepeex  

        no nevim, to je na dojeti fakt dobry, ale ze bych se chtel tahat s novinama pod trikem cely den, to asi neeee

        0 0
    • Ricci  

      Ja ti poradim hlavne v zime zbytocne nezastavovat a udrzovat stabilne tempo kvoli zahriatiu, osvedcena vec

      PS: Ja osobne som do oblecenia na zimu investoval a urcite nelutujem

      0 0
      • McBlacky  

        svatá pravda.

        0 0
      • funkatron  

        a aj jazdis? :))

        0 0
        • Ricci  

          Dnes rano o piatej som si dal pred robotou 30km :-)

          0 0
          • funkatron  

            ja po robote 40km…az 3 stupne tu mame :)

            0 0
            • martinpav  

              Ja v noci 40, v zjazde som skoro zmrzol. Zjazd ma cez 10 min a neslapal som. Ale vyhlad z rozhladne za to stal :).

              0 0
              • Ricci  

                A co si v tej tme z tej rozhladne videl? :-)))

                0 0
                • martinpav  

                  Zopar mies. Bola jasna noc takze bolo vidiet komplet trnavu, nitru, bansku bystricu, piestany, hlohovec + dediny. Bol to taky iny vyhlad ako cez den.

                  0 0
          • pelhrimov  

            Já dnes do 7 hodin jenom 25 km a odoledne už mrznout nebude. Měsíc krásně svitil, nikde ani náznak mlhy, ideální počasí, ale hodina a něco úplně stačí :)

            0 0
            • Ricci  

              Tak dnes zase 26km rano o piatej,bolo krasnych –3C :-)

              0 0
      • tonik666  

        Navíc oblečení na kolo se docela úspěšně kryje s oblečením na běžky, takže to není jednoúčelová investice. Elasťáky vpředu s neprofukem, bunda vpředu s neprofukem a návleky na boty jsou dobrá investice.

        0 0
    • rock  

      Neztrácej čas se zlepšováky, akorát si znechutíš zimní biking.

      Když se budeš držet při zemi (u nás třeba Sykora, u vás bombarduj Nynu, ať už konečně hodí na net novou kolekci. Viděl jsem ji na Sportlifu a dá se tam vybrat), tak zateplené čapáky a bundu (obojí s nějakou protivětrnou membránou) pořídíš dohromady za nějaké 4000,–. K tomu nějaké spodní prádlo a postupně doplňky; za pětku (řekněme okolo 200E) máš základní vybavení, ve kterém ti bude pohodlně a vydrží ti léta (svoji bundu vozím snad 8.sezónu a ještě v pohodě vydrží).

      0 0
      • Lister  

        Základní vybavení do zimy jsou pořádné boty, rukavice a něco na hlavu pod helmu. Čapáky se určitě hodí (ale pokud je opravdu zima, tak se dá vyrazit klidně v lyžařských sjezdových kalhotách) Zbytek se dá bez potíží dořešit univerzálními věcmi – asi každý má doma nějakou slušnou softshelku nebo jinou neprofuk budnu, mezivrstvy jsou asi nejmenší problém. Výhodou jsou spodky s cyklistickou vložkou.

        Tím ale nechi říct, že není nad lidovou tvořivost – naopak, u všeho uvažuju kvalitní funkční materiály a ty něco stojí, ale asi nikdo nebude začínat úplně od nuly.

        proste sa to podľa mňa neoplatí kupovať na tie 2–3 mesiace v roku…

        Podle mě se oplatí každá investovaná koruna,

        0 0
        • rock  

          asi každý má doma nějakou slušnou softshelku nebo jinou neprofuk bundu

          Soudil jsem podle sebe. Na lyžích neumím ani stát, takže jsem neměl ani lyžařské sjezdové kalhoty, ani použitelnou bundu ⇒ začínal jsem od totální nuly, první zimu jsem přežil v šusťákách od rákosáků a flísové mikině stejného rodokmenu. Bunda a čapáky byl největší rozdíl v pohodlí. Rukavice se dají v nouzi koupit docela zalevno (v každoročních akcích třeba Tchiba 2–3 stovky), čapka pod helmu stojí od dvou stovek, návleky na tretry od čtyř). Mezivrstvy jsou nejmenší problém, v tom jsme zajedno; pokud jezdí přes jaro a podzim, tak nějaký spodní prádlo má a zbytek může pořizovat postupně.

          0 0
          • jIrI___  

            Taky nemám žádnou softshelku nebo neprofuk bundu. Chtěl jsem si teď nějakou neprofuk bundu pořídit, ale když jsem zjistil, že ceny se pohybují v řádech tisíců (na kole sedím v zimě/na podzim jen vyjímečně), tak jsem se na to vysral a zůstávám věrný staré fleecové mikině s přední neprofuk stranou tvořenou uvnitř připlými novinami :). Na nohy mám zateplené návleky, klasické letní krátké elasťáky a na tom ještě volné kraťasy (když je moc zima, tak pod to hodím ještě termočapáky). Čepici pod přilbu neřeším, nasadím civilní s windstopperem. Rukavice používám letní dlouhoprsté, pod tím klasické tenké pletené od čongů. Případně prsty obalím novinama a až na to nasadím ty letní cyklorukavice. Tretry mám jen letní, tak si obuju tlustou ponožku (víc vrstev tam bohužel nenacpu) a pod vložku dám vrstvu alobalu a novin. Už minulý rok jsem uvažoval, že si pořídím návleky, ale je to pro mě na tu občasnou vyjížďku asi zbytečné. Největší slabina jsou pochopitelně ty letní tretry. Po pár minutách už cítím prsty, pak je přestanu cítit a je to vyřešené, doma jen rozmrazím v lavoru s vodou :-D.

            0 0
            • Lister  

              No a to je ta lidový tvořivost :-)

              Jak člověk jednou zkusí něco opravdu dobrého, tak už by se k podobným věcem nikdy nevrátil. Nejde jen o pocit, ale i o zdraví. Jiří je mladej jelen, ale my staří psi už se musíme šetřit :-)

              0 0
              • jIrI___  

                Každopádně souhlasím s tebou, komfortní řešení to vůbec není, ale párkrát do roka se to dá vydržet. Kdybych jezdil nějak častěji, tak je to moje „oblečení“ úplně na pytel.

                0 0
            • pelhrimov  

              Návleky si pořiď, existují i také zimní s gumou zespodu, která trošku imituje podrážku a při chůzi se neroztrhají, viz, Kupkolo. Mají jednu nevýhodu asi rok trvá než vyčichne ta asijská guma a v zime si musíš dát při chůzi pozor, dělá se v nich sněhová boule a můžeš si se tím natrhnout.

              0 0
          • Lister  

            Nechtěl jsem nijak rejpat, jen že z mojí zkušenosti jsou nejslabším mísatem většinou nohy a tak bych zimu začal řešit od noh. Buď se spokojit s platformami a trekovýma botama – spousta lidí to tak dělá – nebo chtít SPD a pak zainvestovat hlavně do zimních bot. Čapáky bych pořídil jako druhou věc. Bunda se většinou dá nějak pořešit a už jsem jezdil i kolem 5 st na MTB jen v profouknutelných věcech.

            0 0
            • pelhrimov  

              Jo. Také záleží na mrazu a délce jízdy. Dnes u nás ráno –6 st. a přes hodinu to šlo ještě s letními tretrami, dvoje ponožky a zimní návleky. Ale už to bylo jen tak tak.

              0 0
            • rock  

              Jasně, nohy jsou základ. Já mám možná nějaký nestandartní, cítím se docela v pohodě v letních tretrách s návleky. Ale to samozřejmě začíná být velmi kompromisní řešení pro situace, kdy musím z kola dolů a úplně na houby, pokud se zimní vyjížďka změní v pěší turistiku do půli lýtek v mokrém sněhu. Ale to je extrém, kvůli podobným galejím na kolo nelezu. Z nohou musím hlídat hlavně kolena, zbytek se o sebe postará sám. Co mne zažene domů spíš, jsou prsty na rukách.

              0 0
            • jonti  

              zimni tretry az tak nutne nejsou, jsem jezdil 10 let bez a bez problemu. Ale bez tech navleku by to asi neslo. Taky je dobre mit navleky vetsi aby tam jeste zbylo misto pro noviny.

              0 0
              • MlokCZ  

                To hrozně záleží jak máš zmrzlé končetiny. Mně se hůře dokrvují končetiny, takže to má pozitiva i negativa. V botech se vůbec nepotím ani ve vedrech, na squashi se mi nepotí vůbec ruka v které držím raketu. Na druhou stranu o to více se potím na těla a o to více mi v zimě mrznou ruce a nohy.

                Bez zimních treter bych jezdit v nášlapech nemohl. Letní + teplé návleky a mrznu už v +5st.

                V zimních tretrách v –5st. po hodině mrznu už taky. Budu muset zkusit návleky přes zimní tretry. Do teď jsem to nedělal, protože jsem stejně v mrazech chodil jen na tu hodinku a více jsem nechtěl, tak že mi při dojezdu už nohy mrzlnuly se dalo přežít.

                Jak je trvale pod 10st., tak jezdím v zimních tretrách a využiju je tedy opravdu hodně i přesto, že v mrazech toho najezdím jen velmi málo.

                Problém návleků je ten, že táhne do bot od spoda. Může pomoct to nějak zatěsňovat okolo kufrů, ale stejně to nezachrání.

                0 0
                • pelhrimov  

                  To nepomůže, celé kolo funguje jako chladič, pedály, kufry, plech v podrážce a plech se závity v botě tvoří můstek s dokonalou tepelnou vodivostí. Izolovat musíme mezi chodidlem a vnitřem boty, když se nám tam vejde hodně ponožek. Dnes jsem měl troje ponožky plus zimní návleky a bylo to po 1h20min na hraně. Ráno bylo –6 až –8 st., jak kde.

                  0 0
    • znk  

      doporučuji více vrstev, které můžeš případně odložit, když ti je horko, mně se osvědčilo prádlo s membránou a to nejen na kole a nowindovou bundu beru, když už je fakt kosa

      http://www.tandem-bike.cz/…d-membranou/

      0 0
    • pepek  

      Dej na Turistu: kup flísku od Viet-kongu za 300,– , řekni mámě, at ti dopředu a na ramena našije nějaký šusták, pak nějaký teplejší gatě, nazuj starý zimní boty a hotovo. Netřeba hned vyhazovat love za drahý hadry.

      0 0
    • zmolko  

      na nohy podla zimy spodky, kratke elastaky, dlhe navleky + navleky na kolena a na to vsetko dlhe gate, sustaky, oteplene sustaky (co najdes)

      potom niekolko teplych ponoziek + tretry, ak je vacsia zima stare zimne topanky + platformy

      na vrch funkcne tielko, dres, co najdem a podla zimy pulovre, trigovice. potom mam taku vybornu tenku, teplu „bundicku“ Zajo a na Sport-Life som si kupil minuly rok za 400kc taku tu neprefukavu, nepremokavu fleecovu(alebo jaka to je) trigovicu/bundu. ta ide na vrch.

      na ruky som predtym nosil lyziarske rukavice od cinana, ked bolo zimsie tak pod to este pletene rukavice. teraz som si kupil za 20€ zimne rukavice Chiba, su fakt dobre.

      a na hlavu pod prilbu tensiu zimnu ciapku.

      a potom caj s rumom :)

      0 0
      • vlasto  

        Vy tam musite mit poradnou kladu. Tohle vsechno kdybych natahl na nohy, tak se uvarim. Ale kazdej jsme jinej:-)

        0 0
        • zmolko  

          ked si myslel to „dlhe gate, sustaky, oteplene sustaky“, tak to su len priklady, vzdy iba jedno z toho a to ostatne podla zimy :)

          0 0
        • hribik A1  

          niekedy tu máme aj –60 stupňov. v dolnom vadičove –19, v prostrednom vadičove –20 a v hornom –21

          0 0
          • Tomahomo  

            Tak to tam máte docela pařák ;o)

            0 0
            • hribik A1  

              no hej, ale toto je vonkajšia teplota :-)

              to už je ako ten američan čo volá kamarádovi rusovi na sibír, že počul, že tam majú –60 a aké to musí byť strašné. rus na to:

              „ále čerta –60, nanajvýš tak –20“

              „vážne? len –20 vonku?“

              "jáj ty si myslel vonku? no tak tam hej, no..)

              0 0
    • pajan  

      Jako spolehlivý nefuk postačí dvojlist novin pod dres ;)

      0 0
      • Ricci  

        Super riesenie na zimne jazdenie,milujem mokre noviny na bruchu :-)

        0 0
        • Martin.K1  

          Pak přečteš v zrcadle co bylo v novinách :-)

          0 0
          • HROOLI  

            pokud na to teda nepoužívá blesk, to nejsou noviny – to je bezcenný kus papíru :)

            0 0
    • R-A-D-I-U-S  

      3 vrstvy: tílko moira, termotriko cykloschein BORA , bunda CryTech.

      Kalhoty cykloschein zimní zateplené – nemají vložku tak pod ně ještě bežné kraťasy.

      Boty turistické LG, tenké vlněné ponožky + superteplé RocPoint + návleky BBB.

      Ozkoušeno do –14°C. Je třeba vozit náhradní spodní vrstvu pro případ že to hodně spotíš a třeba ještě něco na dodatečný zateplení když vylezeš nenastartovanej z hospody..

      Jinak takové oblečení se „čertovsky oplatí“ protože můžeš jezdit opravdu celou zimu a nebude to pruda.

      Bajku zdar.

      0 0
      • martin_bakov  

        no –14 to uz mi vadi pri dychani jinak jako souhlasim ze neexistuje spatny pocasi jen spatny obleceni

        0 0
    • xtomas  

      Ahoj. Chci si koupit něco na zimu a nevím, zda se hodí Sensor Double face jako první nebo druhá vrstva. Pokud jako druhá, co by bylo vhodné jako 1.vrstva. Moira duo, ul, mono? Do teplot kolem 0 °C a někdo i –5 °C.

      0 0
      • funkatron  

        kludne aj ako prva vrstva

        alebo ako alternativu prvej vrstvy odporucam radu vavrys

        uz ako prvu nic ine nenosim a to mam doma toho dost

        a ceny su smiesne

        0 0
      • James.Sniper  

        Mám sensor double face triko s krátkým rukávem a doporučuji ho jako 2. vrstvu. Pod něj dej něco funkčního viz funkatron.

        0 0
      • Lister  

        Jako první vrstva není ideální, protože při propocení celkem dost chladí, dal bych pod něj nějaké tenké tílko a pak to bude v pohodě.

        0 0
    • Hádě  

      ŘEŠÍTE PTÁKOVINY! (:D

      0 0
    • BB  

      Za sebe bych řekl dvě zkušenosti. Určitě zimní boty, nesnažit se to ošidit přes letní boty plus návleky. Tudy cesta nevede, pokud mluvíš o celodeňce a teplotě pod nulou. Druhá věc je bunda, nesnažit se o nějaký univerzál proti zimě a vodě. Chce to poctivou bundu do zimy na bázi flísu. Mnohem lépe to izoluje a dýchá, než univerzální bundy. Jo a ještě jsem zapomněl, ty boty určitě větší minimálně o číslo, lépe o dvě a pokud do toho dáš outdoor merino ponožky, s froté dovnitř, tak máš vystaráno.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.