Železná Ruda - aké doporučíte trasy

45 nepřečtených
  • Matts.

    3×Zdar. Chystáme sa 02.09.2007 na Šumavu,(na týždeň) ubytovanie v Železnej Rude. Ak viete, prosím poradte nejaké pekné trasy na bike cca 70 km (20 km horedole nerozhoduje), prípadne aj so zavítaním do Nemecka. Po návrate vás obštastním nejakým pekným foto. Ešte jedna otázka, aké dostať dialničné známky (napr.týždeň) a koľko stojí?, je povolená rýchlosť v Čechách mimo obce 90 km/h a v obci 60km/h? Vďaka.

    0 0
    • Krys  

      V obci 50.

      0 0
      • Matts.  

        No kua, dosť málo. U nás sa po mestách jazdí aj 90. Nestihneš ani na chodík vyskočiť a je po tebe.

        0 0
    • Krys  

      Dialničná známka na 7 dní stojí tuším 200 Kč. A pozor, lepí sa vpravo DOLE. Nie hore ako na Slovensku.

      0 0
    • Excel  

      no co jsem tam byl tak moc tras, značenejch, jsem nenašel, ale přes Nýrsko se dá jet na Černý jezero, jenom je to takovej ten vojenskej asfalt, ale jako jo. Vprostřed trasy se dá uhnout na GroSe Ostry, kterej se dá s trochou štěstí vyjet skoro až nahoru, ale vršek už je na německé straně, zpočátku jetelný v pohodě u vršku velký kameny a úplnej vrch se snad jet ani nedá.

      0 0
      • yetti  

        Nerikam ze se na Ostry nejezdi, ale bacha uz ze Statecku je tam zakaz na kole a na nemecke starne si to docela hlidaj.

        0 0
        • bam  

          i na cesky strane bejvaj obcas policajti.

          0 0
        • Excel  

          fakt jo? no já tam byl 2004 a to tam teda žádnej zákaz nebyl…nebo sem ho přehlíd, ale policajti tam zrovna byli

          0 0
    • biker007  

      doporucuju vyjet na Velky Javor. po silnici na Brennes a pak uz podle cedule „gipfel“. jde to vyjet bez slapnuti, jen zaver je pekna stojka:) dolu doporucuju kousek zpet tou samou cestou, pak po sjezdovce (je jich tam dost, tak si vyber podle odvahy – je tam vyssi trava a skyte odvodnovaci koryta) ke spodni stanici lanovky. pak nekolik km po silnici na Velke javorske jezero. odtud terenem (znaceno) do bavorske rudy (pekny tecnicky sjezdik)

      nebo peknej je i sjezdik z pancire pod lanovkou na hofmanky a odtud porad po sjezdovce dolu. vyjedes na hlavni silnici mezi rudou a spicakem.

      0 0
    • yetti  

      Jedna z nejlepsich tras je ze Zelezne Rudy pres Pancir, Mustek a Prenet do Zelene a pak kolem Nyrske prehrady pres Hamry, Statecek pod Ostrym, Cerne jezero zpatky do Rudy. Je to kolem 50km a docela peknej zahul, ale ta priroda kolem za to stoji. Jinak je celkem jedno kterym smerem tam vyrazis. Kdyz tam budes na par dni, tak se kazdy den muzes dostat nekam jinam. Doporucuju i vylet do nemecka, vede tam krasna cyklostezka primo z Rudy a vyslap treba na Falkenstein nebo Arber take stoji za to. A kdyz budete chtis zkusit uplne neco jineho popojedte autem na Srni, je to par kilometru a jste v dalsi jeste vetsi cyklisticke oblasti. Tak peknou dovcu a hlavne at vyjde pocasi, pac ja tam taky jedu :-)

      0 0
    • bam  

      Blby je ze je to kolem Rudy samej asfalt a mimo nej se vicemene nesmi. Jestli chces teren, tak je lepsi jet spis smerem do podhuri. Muzes si projet treba trasu krale sumavy :) Jinak trasa co pise yetti je fajn. Ale jel bych na Pancir a pak pred mustkem po zluty lesem na druhou stranu hrebenu a tam dal po vrstevnici. Pak se je tam vybornej sjezd nejdriv lesem po kameni a pak po prudky louce. Dal potom vrstevnici smerem na Prenet. Nebo si cvicne sjet dolu po stary trase krale po sutrech a vyslapnout si to zpatky. Bohuzel tu nemam mapu a nepamatuju si nazvy tech mist a znacky, ale da se dojet z toho Pancire az do nyrska s minimem asfaltu a i s peknejma sjezdama. Jestli mas obrazek mapy, tak ti to do nej muzu zakreslit :) Z Nyrska treba na Svatou Katerinu a pak po cerveny do Rudy. Sice asfalt, ale pekny kopce. Na Polednik bych si taky zajel. Ale jak rikam, lepsi trasy jsou dal od hranic a parku.

      0 0
      • Matts.  

        mapu ešte nemám, ale aj tak díky. Dvaja budú mať treky, takže nevadí mi asfalt, aspoň mi nebudú chvíľu kosti hrkotať. Osobne si myslím, že za týždeň sa celkom pekne prebavíme.

        0 0
        • bam  

          Jestli mate treky, tak je to asi jedno. Cyklotras je tam spousta, vetsinou asfalt. A asfalt stale pribyva :( Nektery ty kopce bych ale na treku jet nechtel :) Ja osobne bych moc nejezdil na ty nejvic frekventovany. Je tam spousta lidi a hlavne spousta bezohlednejch blbcu. Vetsinou to jsou takovy kde je to par par km od parkoviste k nejakymu jezeru nebo jiny „zajimavosti“. Najdes i spoustu takovejch kde skoro nikoho nepotkas a je to taky hezky. Na nektery mista se s kolem nesmi. Napr. kus z poledniku smerem na jezero Laka, u Laky taky par km ne a nektery dalsi trasy KCT.

          0 0
        • zbartos  

          Jedu tam teď v sobotu 11.9.07 na týden s dětma a se ženou na rodinnou dovolenou a předem jsem si podle map naplánoval 12 tras kolem 40 km/+1000 m. Pokud si koupíš tu novou mapu Shocart 1:60000 (okolí Ž. Rudy), kde jsou zakreslené povrchy cest a jsou tam i návrhy nějakých tras, neuděláš při plánování asi žádnou větší chybu. Pokud se mi podaří stručný popis projetých tras do září napsat na PC pošlu Ti to, jinak můžu zkusit poslat scan mých ručně hrabopisně psaných návrhů tras.....

          0 0
          • Matts.  

            Super, každá rada dobrá. Mapu jasné že kúpim. Už len aby vyšlo počasie.

            0 0
    • stan.zak  

      Zdar, podíval bych se na www.gps-tour.com/ vlevo nahoře vybral ČR, a pak Plzeňský kraj. Pár tras najdeš.

      0 0
    • miki  

      To že sis naplánoval trasy je hezký ale až přijedeš na místo tak uvidíš že Kyril Ti někde nedovolí projet.Jezdím tam už 6 let ale letošní Květen mě dost překvapil.

      0 0
    • MiniMax  

      Možná to bude přes 70, ale super trasa: Ž.Ruda-Debrník, po asfaltu nad Laka, sjet na Hůrka ke zvonici, ostrá pravá a hned levá, směr prášily až do prášil. Tam jsou 2 slušný hospody-naproti cukrárně a naproti hřbitovu, obojí terasa-vidíš bike. A zpatky po červene kolem potoka a pak prava a dokopce zpět na Laka nebo z prášil dokopce po žluté- slušnej stoupák a taky směr laka. Z laka podle chuti, zpatky kudys přijel, nebo směr na Gerlovku a přes Hofmanky a sjezd-modrá, celkem ujde, až na Belveder a Ruda

      PS: kdybys toho neměl dost, da se z Prašil po červene lesem, šutry, menší skalky až k prašilskemu jezeru a dolu sjezd-slušnej sešup, případně to ve sjezdu z jezera v polovině ohni doprava zpatky dokopce a dovyšlápnout na Poledník-rozhledna a pak zpátky sjezdík až do prášil-pěknej fofr. Tenhle okruh se dá oboustranně, jde o to jestli vyznáváš technický výjezd- po červené nahoru,nebo technický sjezd- po červený dolu a nahoru po žlutý??-nejsem si jist barvou. Z prášil domů -viz výše.

      celé komplet tak 80, Z nýrska to mám 120km a 2400 výškových :-))

      0 0
    • GF  

      My tam byli letos v červenci. Spadlé stromy, resp. nesjízdná trasa po jejich odstranování, nám znemožnili jen cestu na Javor na německá straně. Javor doporučuji, zpět jsme jeli ne po sjezdovce, ale směrem na Zweisel – do Regenshutte – horší značení, téměř žádné, ale azimutem se to dá trefit. Dále doporučuji trasu z Rudy přejet do Německa – přechod pro pěší, výšlap na Falkenstein, cesta směr Scheureck – ale tam nedojet – dát se na Prášily – a cestou na ně odbočit na jezero Laka a od něj už opět Ruda. Tento okruh odhaduji tak na 65 – tu na D straně dobře značený a pěkný trasy. Další dobrá cesta je z Rudy po modré a červené na Čertovo jezero. Poslední kousek je extra MTB :-) Z Čertova jezera pak po červené na Špičák (nesjízdné, asi 2 km, ale poté parádní technický down na Černé jezero.

      0 0
      • biker007  

        sme byli na javoru letos koncem cervence a cesta nahoru od brennes je bez problemu sjizdna. jedina uzavrena byla na male javorske jezero.

        0 0
    •  

      Ječňák je borec!

      0 0
    • robb  

      Nějaké tipy na pěknou bajkovou trasu na Železnorudsku? Co jsem tak jezdil, tak je to spíš na gravel.

      Byla tu zmíněna „ze Zelezne Rudy pres Pancir, Mustek a Prenet do Zelene a pak kolem Nyrske prehrady pres Hamry, Statecek pod Ostrym, Cerne jezero zpatky do Rudy.“

      0 0
      • UHU  

        to je téměř na silnici:)

        0 0
      • Singlespeed  

        Napadá mě něco takového:

        https://mapy.cz/turisticka?…

        Nahoru na Pancíř se docela zapotíš, po hřebeni pohoda, z Městiště na Suché studánky je to nádherný výjezd, ale trošku bolí :-).

        0 0
      • yetti  

        Tak třeba přes Debrník na Grosser Falkenstain, Rukowitzschachten, Gsenget, Prášily, Vysoké lávky, jezero Laka, Gerlovka, Hofmanky, Belveder. Něco kolem 50km / 1400výškových metrů

        https://en.mapy.cz/s/dahorogolu

        0 0
        • Singlespeed  

          To je pěkná trasa sjízdná i na gravelu. Z Gsengetu se určitě vyplatí si udělat ještě malinkou pěší odbočku na německé straně k historickému hraničníku u soutoku potoků. Nádherné místo. Pod Falkenseinem se dá ještě dojet ke skalní vyhlídce Kleiner Falkenstein. Pěkná a klidnější lokalita než frekventovaný Falkenstein.

          0 0
          • yetti  

            Na to pozor. Falkenstein je v národním parku, kde se na kole smí jen po vyznacenych cyklostezkach. Myslím, že na Kleiner Falkenstein je jen stezka pro pěší. V říši po tom jdou, takže riziko pokuty je veliké a pokuty jsou jiný level než u nás

            0 0
            • robb  

              Na velký se na kole může asi po té šotolině (hlavní silnici). Na malém jsem byl jednou pěšky. Tam asi opravdu bude přístup jen pěšky.

              0 0
            • Singlespeed  

              Na Falkenstein vede oficiální cyklotrasa, takže poplach možno odvolat. Na Kleiner Falkenstein vede účelová cesta. Jel jsem tam jel několikrát a nikomu to nevadilo. Němci v Národnm parku velmi pečlivě značí cyklotrasy a taky velmi pečlivě dávají zákazové značky na cesty, které nejsou cyklotrasami, nevynechají opravdu nic. Jen na Kleiner Falkenstein nedali ani zákaz ani cyklotrasu, což je zajímavé.

              0 0
              • yetti  

                V německu jezdím velmi často a všude platí, že v národním parku smíš na kole jet jen po vyznačené cyklotrase. I když je tam asfaltka, tak pokud to není vyznačené jako cyklotrasa, tak tam na kole nesmíš! Pokud ti nevadí porušovat předpisy ani v cizí zemi je to tvůj boj, ale až te chytnou, tak si nestěžuj.

                Pro zajímavost na druhém břehu Regenu kolem Velkého Javoru národní park není a můžeš v podstatě kam chceš.

                0 0
                • Singlespeed  

                  Já se snažím všechna pravidla pohybu v NP dodržovat. Ovšem s tou neznačenou asfaltkou to až tak není, to by se člověk nemohl pohybovat ani po komunikacích, po kterých jezdí Němci normálně autem, třeba po cestě do Zwielserwaldhausu, který je hluboko v NP. Takže to bude asi podobně jako u nás, silnice, místní komunikace a cyklotrasy. Jinak, zákazy už se začínají objevovat i mimo NP. Třeba šotolina od horní stanice lanovky na Javoru k dolní stanici, která bývala ještě minulý rok hlavní cyklotrasou a jezdily tam masy elektrokolistů, má už nahoře zákaz. Předpokládám, že kvůli mnoha pádům nezkušených e-kolařů, což byla opravdu naprosto běžná věc a člověk jich tam po cestě vždycky pár viděl se kutálet.

                  0 0
                  • yetti  

                    S tím Javorem je to mrzuté, zrovna se na výjezd Javoru chystáme a počítal jsem, že dolů pojedeme po té šotolinové cestě pod lanovkama. Rok jsem tam nebyl a změna. Moc se mi nechce jet stejnou cestou nahoru i dolů

                    0 0
                    • Singlespeed  

                      My jeli po šotce kolem malovaného historického hraničního kamene č.35 nahoru do sedla Brennes, pak k Malému Javorskému jezeru, nahoru kolem malého Javoru po krásné, ale strmé vyhlídkové šotce Luchssteig. Z vrcholu Velkého Javoru malý kousek stejnou cestou zpět a pak k Velkému Javorskému jezeru. Tam zatím zákazy nejsou. Do sedla Brennes se dá jet i podél nádherného potoka Svarožná kolem malovaného historického hraničníku č.33., pro mě jedna z šumavských topovek.

                      0 0
                      • skaj  

                        Prosim, prosim, smutne koukam, nenakliknul bys to na mapy.cz? A nebo nejak lepe nepriblizil? Myslim ten usek od 33. do Brennes – cest je tam spousta a tezko vybrat tu nejlepsi…

                        0 0
                        • Singlespeed  

                          Topovka je pro mě to údolí Svarožné, jak se odkloníš od potoka (asi 750 metrů za státní hranicí), je už jedno, jestli pojedeš přímo do sedla Scheiben nebo dookola na Brennes, vše jsou stejné udržované šotky německého typu :-). Když dojedeš na Scheiben, můžeš jet na Brennes po hlavní (poměrně malý provoz), u cesty je udělaná pěkná skalní vyhlídka (je na mapách.cz).

                          0 0
            • Singlespeed  

              Mám jednu zkušenost s německým strážcem parku, Kdysi jsem šlapal na bajku od parkoviště Gfäll na Waldschmidthaus pod Velkým Roklanem. Byl tam zákaz, kterého jsem si, blbec, nevšiml. Je to naprosto šílené stoupání. Někde uprostřed najednou kdosi zařval „Halt“. Přísný zelený muž se vynořil odněkud ze zatáčky. Něco mi začal přísným hlasem vysvětlovat. Povídám mu směsicí jazyků: „Up fahrrad, down fuss gehen“. Borec se na mě zadíval, s překvapením zjistil, že nemám elektrokolo, ale tu stěnu šlapu za svoje a řekl jen: „Ja“ a nechal mě pokračovat až na chatu :-).

              0 0
        • robb  

          Díky za tipy

          0 0
    • metliska  

      Trošku odjinud – jak spíše terénem než po asfaltce do Rudy od Plzně (Dobřen, to je fuk..). Po asfaltce na cyklostezkách si to naklikám, ale jde mi spíše o ten terén.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.