• jhsoft

    Ahoj, letos začínám jezdit na silničce a rád bych zhubnul.., mám na sobě hodně tuku..už cca rok běhám, ale tuk moc dolů neleze a díky tomu, že teď mám problémy s achilovkou přesedlávám na kolo. Na běhání jsem měl udělanou diagnostiku(4 mě­síce stará), kde mi bylo stanoveno:

    Současné doporučené tepové pásma :

    Regenerace … do 131 tepů

    Intenzita I … 132 – 149 tepů (základní vytrvalost)

    Intenzita II … 150 – 171 tepů (rozvoj vytrvalosti)

    Intenzita III … 172 – 184 tepů (ANP)

    Intenzita IV … 185 – max ?? (max)

    Tyto tepová pásma platí pro běh, v případě cyklistiky je je nutné obvykle tyto absolutní

    hodnoty snížit (o cca 5–7 tepů).

    Můj dotaz zní…, když chci hubnout a zároveň budovat ZDV, měl bych se držet v intenzitě I (základní vytrvalost) a nebo spíš intenzita II(rozvoj vytrvalosti) ? Diky za rady

    0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      Co je to hodně tuku? 10%, 20%, 50%? V jakých pásmech jsi běhal a kolik, že se to neprojevilo? Kolik a jak rychle / v jaké intenzitě dokážeš na kole ujet?

      Následují mé amatérské rady:

      Jdeš na to dost vědecky, což nemusí být vždycky přínosem. Nejdřív si vyzkoušej, jak se vůbec konkrétně na Tobě projeví změna sportovně specifického zatížení běh → kolo. Než trochu vychytáš techniku jízdy (pokud nebudeš brázdit jen roviny), tak budeš mít dost problém udržet se v zamýšleném rozsahu.

      Začni pár dní bez tepáku, najeď si nějaké okruhy v trvání viz níže a až si to sedne, teprve pak si vezmi tepák a podívej se, co si myslí.

      Cílem by pro začátek mělo být:

      1. natrénovat techniku jízdy
      2. ověřit si reakce těla v konkrétních podmínkách
      3. rozběhnout si aerobní metabolismus
      4. posílit kardiovaskulární systém tak, aby vůbec intenzivnější

      trénink snesl. Hubnutí se možná dostaví časem jako vedlejší produkt, pokud bude energetický výdej nad příjmem. Osobně bych pro začátek doporučil třeba střídat dvě dlouhé vyjížďky v regeneračním pásmu (cca 117–130 a důsledně nepadat pod, trvání nad 2 hod) a jednu kratší v I. intenzitě (pro začátek ~40 min), pak den odpočinku a znovu. Až se rozjezdíš, tak to prohodíš, dvě intenzivnější a potom dlouhou regeneraci.

      0 0
    • Delkim  

      projdi si níže uvedené téma, jako jedno z mála tady obsahuje i mnoho skutečně relevantních informací

      a jak psal Krab nade mnou, možná byla chyba i někde jinde než jen v pohybu, když jsi se slušně hýbal a váha nic moc, pokud je zakopaný pes mimo jiné i ve stravě tak to jenom prostou změnou aktivity moc nezměníš

      http://www.bike-forum.cz/…ost-atd.html

      0 0
    • Tydlii  

      Zdravím,

      Chtěl bych se optat, zdali se dá určit, alespoň přibližně, nějaká cílová váha pro XC cyklistu na základě výšky postavy/něčeho jiného?

      Mám 190cm/Cca 77kg. Zásadní otázka je jestli má cenu snažit se nějak cíleně hubnout (spis jezdit vytrvalost a řešit stravu (žrádlo – ne tu app :D)) nebo se na to vykašlat a jezdit hlavně na výkon (adekvátně blížícím se závodům – intervaly, kopce do tempa ) a normálně žrát?

      Jinými slovy – dosáhnou lepších výsledků hubnutim nebo zvyšováním výkonnosti? Kolik bych při svy vejsce měl vážit? Mám trochu břicho, o svalech se mimo nohy nedá mluvit.Stravu jsem nikdy neřešil – zeru kolik mám hlad a na co mám chuť, i to pivko si rad dam – přesto jsem zhubnul cca 6–7kg co jsem začal intenzivněji trénovat (Od srpna 19). Vaha se ovšem ustálila někdy v březnu a už se to nehýbe.

      0 0
      • minusak  

        Nech se zvážit na chytré váze. Ta ti rozliší svaly od tuku.

        Jinak si myslím, že nemusíš nic řešit. Ideální stav. Neomezuj tak moc příjem, pokud je kvalitní. Mírně zvýšuj zátěž a tělo si udělá pořádek samo.

        0 0
        • Maka123  

          Mě v Casri řekli, že bych neměl mít pod 96kg a to mám jenom o čtyři centimetry víc ;))) teď 105kg. 77 jsem měl snad někdy ve dvanácti letech :)))

          0 0
          • Tydlii  

            jasně, hele nevím jak vypadáš, ale kdybych byl namakanej tak mám 100kg raz – dva. Já ale kromě kola, nějakých kompenzačních cviků a posilování core nic nedělám = svaly na rukou nula, hrudník nula, břicho sice malý ale vyvalená (povolená) klenba, o existenci nějaký vánočky bych si mohl nechat zdát. Což je z mýho pohledu ok – proč bych ssebou na kole tahal např. namakaný ruce, že…

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.