Zdroj bílkovin pro nemocné seniory

31 nepřečtených
  • ruinin

    Maminka v poslední době moc nejedla, z různých důvodů… je jí přes sedmdesát a je skoro bez svalový hmoty, bez tuku, strašně slabá. Teď je dlouhodobě v nemocnici, kde k jídlu dostávají něco, co bych měl problém do sebe dostat, je toho málo, a bílkoviny to nemá skoro žádný… Ona se skoro nezvedne z postele, chodí jen s pomocí takové té konstrukce… říkám jí, prosím tě, musíš jíst, ale ona nemá k dispozici lednici, tak jsem jí koupil proteinový tyčinky a sušenou šunku a podobně, co se nemusí skladovat v lednici. Potřeboval bych poradit, co je zdrojem bílkovin, aniž by se to muselo skladovat v ledničce, a cena nepřekračuje zhruba 50 Kč za 20 g bílkovin? Pokud nic takovýho není ,tak připlatím, to není problém, ale potřebuje nějaký svaly, jinak bude ležák.

    0 0
    • Iv15  

      Moje babička dostávala klasickou tekutou výživu, takže např. Nutridrink apod. Ale teď se dívám na složení a má to spíš kolem 6g bílkovin na 100ml. Teď dostala domů na předpis toto: https://www.gigalekarna.cz/…200ml-napoj/ a ani jsme nemuseli nic doplácet…

      0 0
    • scalar  

      Syrovátkový (Whey) protein, např. z 4fitness.cz, můžeš koupit bez příchutě a k němu dochucovací tablety nebo rovnou ochucený.

      0 0
    • Boby83  

      Podepisuji se taky pod 4fitness! Dva roky zpět jsem měl doma mamku po rakovině a chemoterapii s prakticky nefunkční trávicí soustavou, kdy nebyla schopna v podstatě nic jíst a ty nutridrinky v ní vydrželi jen pár minut! Vážila neuvěřitelných 37kg!!! Míchal jsem jí směs z čistého cfm proteinů, micelárního kaseinu (pozor – nikoliv kaseinátu), maltodextrinu, dextrozy, sypkých vitamínů, rozmočených a umixovaných chia semínek a ochutil trochou klasické šťávy. Dávala to v pohodě a prakticky jenom z toho žila téměř rok a čtvrt! Rozhodně to není všelék a určitě si netroufám něco podobného vyloženě doporuči, ber to spíš jenom jako info a osobní zkušenost! Dle mě, ale i podle ohlasů jejího doktora, tak to bylo lepší, než ládovat do ní ty předražené nutridrinky plný sr.. Musí se samozřejmě dát pozor a pečlivě zvážit, jaký poměr B/S/T bude pro ní optimální! Držím palce!!!

      0 0
    • Jakobo  

      Co tvarohy? Obcas pro zmenu. Takove obycejne jidlo ji mozna spis zachutna nez nejake umele smesi. Muzes ji nosit cerstve s ruznou chuti, tvaroh 2 dny v teple vydrzi, nebo ji koupit do zasoby ty detske, ty maji zivotnost snad 2 roky. Muze si vzit kdykoliv bude mit chut.

      Ale taky s tema bilkovinama opatrne. Ta uvadena mira bilkovin byla spocitana v praveku vyzivy a je snad 3× vyssi nez kolik je skutecne potreba (snad jen 0.3–0.4 g na kg a den pro dospeleho cloveka pri prumerne zatezi), nadmerne mnozstvi silne zatezuje ledviny. Ale nejsem odbornik, jiny snad poradi lip. Hlavne at se da dohromady.

      0 0
      • ruinin  

        Tak to jsem nevěděl, že tvaroh vydrží v teple tak dlouho, to je dobrej tip. Co se týká množství bílkovin, tak jsem někde vyčetl, kolik má mít sportovec nad padesát let – můj případ – denně bílkovin, aby mu neubývala svalová hmota – mně to vychází asi na 70 g bílkovin na váhu 70 kg, to je asi 300 g tvrdého sýra nebo libového masa nebo ořechů. Tak to se snažím dodržovat a svaly (stehna), už asi dva roky mírně přibývaj, jak zatěžuju při tréninku. Je mi 52, takže jsem spokojen. Takže u mý mámy, kde jde jen o to, aby vůbec nějaký svaly měla a mohla chodit, tak tipuju tak kolem 30 g bílkovin na den. To je cca něco přes deset deka sýra nebo masa.

        0 0
        • Marskatin  

          No ještě pohledej. Já se necítím byýt nějak povolán, tak jen tlumočím, co jsem četl. Výzkumů je spousta, všelijak se liší.

          Uchovávací dávka je asi 0,5–0,6g/kg pro ty, co se nehýbou. 1,2–1,5g/kg pro sportujécí lidi. Siloví sportovci a kulturisti jsou předmětem hádek 2–4g/kg.

          Ale také podle nějaké studie jsou staří lidé náchylnější na úbytek svalové hmoty a měli by se pohybovat kolem 1–1,2g/kg.

          0 0
          • ruinin  

            Určitě věřím tomu, že po padesátce budou svaly rychlejc ubejvat, je to vidět u chlapů, co nesportujou. Čím starší, tím vychrtlejší, nebo tučnější…

            0 0
            • Jakobo  

              Nenapsal jsi proc presne tvoje mamka nemuze jist. Jestli je to nechut, zdravotni problemy nebo neochucena nemocnicni strava. Ja vim u sebe, ze nekdy taky nechci jist, pac se mne jidlo tak zprotivi a je problem i u zdraveho cloveka do sebe neco nasoukat (vicedenni vylety, kdy se vari nejaka neslana nemastna pohankova kase s tunakem a cistym protlakem bez prichute, 3 dny to jde, pak je to fakt peklo do sebe dostat a nepobl…se). A cpat do sebe energy bary na prazdny zaludek je to uplne nejhorsi! To je hnus a udela to maroda z kazdeho. Ona ta strava v nemocnici muze byt obdoba, dokazu si pak predstavit, ze radeji ani neji.

              Tak bacha, abys nevytloukal klin klinem. Ten ochuceny tvaroh je soucasne i zdroj vapniku (dlouhodobe lezici), jinak bych ji donesl to, co muze jist. Take si myslim, ze by ji mohlo stacit kolem 30 g (ne, ze by nemela narok na vic, ale aby se dostala z nejhorsiho), pro zacatek mozna i mene. Vetsina jidel (pastika, chleba, vlocky, mekky tvaroh) ma kolem 10–12 g bilkovin na 100 g, pokud do sebe dostane 200 g tak pro zacatek vitezstvi. Tvrde syry, tvrde tvarohy, maso tam je to pak kolem 20 g / 100 g.

              Kolik je schopna snist? Jestli jen kavovy hrnecek stravy, pak asi fakt jedina cesta jsou koncenraty bilkovin. Pokud je schopna zkonzumovat aspon 100 –150 g, pak bych se vykaslal na umele sracky a nechal ji normalne jist co jedla driv doma. Syr, vlockova kase… Normalni jidlo je nejlepsi.

              Ty ruzne proteinove pripravky jsou delane pro zdrave jedince jako doplnek pri aktivnim sportovani, a to se jeste casto diskutuje jestli josu vubec zdrave. Proto bych byl prinejmensim opatrny.

              0 0
              • ruinin  

                No proč pořádně už měsíce nejí, to nevím, to bude souviset psychikou – co se týká nemocniční stravy, tak ta – zvláště v případě této nejmenované instituce – je strašně chudá na kalorie i bílkoviny a navíc nedobrá chuťově, takže obojí dohromady znamená, že z toho nemá šanci přibrat, tak vidím jako řešení prostě jí nosit něco navíc, co se nemusí skladovat v ledničce, protože ji nemá, to je celý.

                0 0
      • Plechovka  

        Ad nadměrná zátěž ledvin:

        https://youtu.be/91CxhNLmO_o?…. Odkazy na ve videu citovanou literaturu jsou v popisku videa.

        https://bodyrecomposition.com/…versies.html

        0 0
        • Jakobo  

          Mozna ano, mozna ne. Ja nevim a ani jeden z nas na to neda definitivni odpoved. Ani ten borec na videu. Ani lekarsky podlozene studie, protoze takovych jsou desitky s nejasnymi nebo ruznymi zavery. Zatim zadna ani neni schopna se shodnout na tom, jestli cokolada, maslo a vejce jsou zdrave, jestli vegetariani nebo masozrouti. Lide se nejsou s to ani shodnout na ockovani. Kazdy si vzdycky najde co chce videt a slyset. Proto nema cenu se hadat.

          0 0
    • sakul11  

      Doporučuji Nudridrink sol min 2× denně, lze i víckrát dle tolerance pacienta.Nutna rehabilitace k tvorbě svalové tkáně. Nudridrink a pod přípravky dělají v různé příchuti. Ovocný lze zmrazit a podávat jako zmrzlinu.Neutralni příchuťe pak využít k přípravě jídel.S proteinovym prášek ano můžeš přidávat do jídla,ale pozor na stav a funkci ledvin,aby se pak N-katabolity nepretizily. Přeji brzké uzdravení.

      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • Mikikuba  

      Jedna věc je strava a jedna věc aktivní případně zpočátku pasivní rehabilitace. Oboje jde ruku v ruce. Jídelníček bych jí spíš nechala udělat od nutriční sestry mají přesně k těmhle případům vzdělání a hlavně bude mít zdravotní podklady tvé maminky. Ani jedno ti správně nenastaví žádné rady po internetu protože nikdo nemá informace o tvé mamince. Abys neudělal sám víc škody než užitku…

      0 0
      • ruinin  

        No ta hrůza je, že je v nemocnici, kde by měli být odborníci, i když to není oddělení výživy. Jenže jak známo, lékaři se sebou navzájem nespolupracují a nekomunikují spolu, nějaká výživa nezajímá ortopeda nebo gynekologa… to jsou jen příklady, ne že je na ortopedii nebo gyndě. Přiměřený množství bílkovin denně jí ublížit nemůže, když je kost a kůže. Časem bude potřebovat lázně a rehabilitaci, zatím je na v týhle nemocnici a zatím víc než přinést trochu jídla dělat nemůžeme.

        0 0
        • Mikikuba  

          Asi bych nečekala pomoc od nemocnice ale vyhledala bych si někoho sama. Jak už jsem psala nutriční specialistku. Zřejmě to budeš sám hradit. Tak to bohužel teď u nás chodí a týká se to i rehabilitace. Nemocnej či jeho rodina musí býrt sám aktivní a nečekat že bude fungovat co hradí pojišťovna. Realita.

          0 0
    • slavekRM  

      Otec měl obdobný problém. Zašli jsme k výživové poradkyni a ta otci předepsala http://www.nutridrink.cz/

      Nevím už přesně co to bylo, ale asi ten „Compact“. Bylo to na předpis a myslím, že jsem nic nedoplácel.

      0 0
    • 2ndrate  

      hlavně to nevypít najednou

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.