Nápady - skladné a vydatné svačinky

50 nepřečtených
  • Karel.C

    1) Využití hmyzu

    Není žádný racionální důvod nezařadit hmyz jako potravinu do svého jídelníčku, přesto se mnoho lidí zdráhá. Dokud neochutnají:)

    Hmyz obsahuje vysoce kvalitní bílkoviny, které se skládají z množství esenciálních aminokyselin. Můžeme je tedy srovnávat zejména s drůbeží bílkovinou a bílkovinou ryb. Hovězí a vepřovou bílkovinu dokonce v kvalitě dalece předstihují. Další výhodou je vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, dále jsou zdrojem vitamínů a minerálů.

    Recept na přípravu pečených larev potemníka:

    Larvy můžeme krátce péct na pečícím papíře, takto připravené mají zachováno mnoho vitamínů a zdravých tuků, jedná se v podstatě o sušení.

    Příprava: Larvy necháme dva dny hladovět a poté můžeme na 1–2 hodiny umístit do nádoby s kari kořením. Takto připravené poté v sítu spaříme několik vteřin ve vroucí vodě a necháme okapat. Následně rozprostřeme na plech a necháme péct dokud nejsou křupavé. Následně sesypeme do nádoby a promísit s trochou soli a chilli/BBQ kořením. Můžeme nasypat do potravinového zip-lock pytlíku a vyrazit na cestu. Velmi rychle zasytí. Vynikající jsou také s bylinkovým dipem a lehkým salátkem.

    Hmyz obsahuje přirozeně velký podíl (zdravého) tuku, takže při pečení není třeba tuk přidávat. Chuťově lze přirovnat k pečeným loupaným slunečnicovým semínkům. Jedná se o bohatý zdroj kvalitních bílkovin, obsah bílkovin je asi dvojnásobný například hovězímu. Některé druhy jsou výjimečně kaloricky bohaté a řadí se (larvy R. ferrugineus) k nejvýživnějším potravinám planety.

    0 7
    • Georrge  

      Není žádný racionální důvod nezařadit hmyz jako potravinu do svého jídelníčku

      Stačí jeden jediný důvod – je to vizuálně odporné. A pokud je něco vizuálně odporné, je hodně velká pravděpodobnost, že to mozek vyhodnotí chuťově jako hnus.

      Pokud je to takový zázrak, tak ať to nějak zpracují, dají tomu líbivější formu a třeba to v podobě tyčinek bude dobré. Do té doby NE.

      3 0
    • Karel.C  

      Každý ať si jí, nebo nejí co chce, ale co je jednomu vizuálně odporné, pro druhého může být slast. Záleží taky na vzpomínkách. Já měl smažená japonská sarančata na způsob „Inago no tsukudani“ s vynikající omáčkou a rýží a od té doby když vidím něco se šesti nohama sbíhají se mi sliny xD

      1 1
    • Vilém  

      Jako dalsi krok budes nabizet zive larvy, nebo uz zpracovane?

      0 0
    • Karel.C  

      2) Sušené maso

      Sušené maso je skladné a poskytne koncentrovanou dávku energie, bílkovin a vitamínů. Příprava je zdlouhavější, ale rozhodně to stojí za to, můžete snadno nadělat do zásoby.

      Tukem co nejméně prorostlé hovězí, např. hovězí pečeni z kýty vložíme asi na hodinu do mrazáku, hlídáme aby přiměřeně ztuhlo, může se vytvořit slabá zmrzlá krusta, lépe se pak krájí. Krájíme ideálně kolmo na vlákna na proužky o tloušťce do 3mm. Marináda se osvědčila oblíbená kombinace Worcestrove a sójové omáčky (50ml od každé na 500g hovězího) s cukrem, sladkou paprikou, pepřem, solí, sušeným, nebo třeným česnekem a cibulí – vše po jedné kávové lžičce. Soli dáváme dle libosti, chuť koření po usušení zintenzivní.

      Proužky masa potíráme marinádou a naložíme do uzavíratelné nádoby a nejlépe zatížíme – zajistíme, aby maso, pokud možno nebylo v kontaktu se vzduchem. Necháme stát v lednici 12 hodin.

      Následně beef jerky napícháme jako špíz na špejle, nebo jen tak rozmístíme na rošt a umístíme do trouby nahřáte na 80°C. Na dno umístíme plech pro zachycení přebytečné marinády. Sušíme asi 4 hodiny, i méně, dle libosti, někdo má rád čerstvější, pro dlouhodobější skladování je lepší vysušit pořádně(ale nepřehnat, pak se to nedá jíst:)

      Další možností je sušit v sušičce na ovoce při teplotě 70°C, sušení trvá asi 6 hodin.

      Skladujeme na kratší dobu v zip-lock plastovém pytlíku s absorbérem kyslíku, nebo vakuujeme při sušení do zásoby.

      2 1
      • Jason Voorhees  

        Tomuhle rozumím, důležitá je kvalitní sojovka a kvalitní worchester. Jo a v receptu Ti chybí chilli ;-).

        0 0
      • Karel.C  

        3) Zpracování ořechů

        Ořechy obsahují spoustu minerálů jako zinek, draslík, hořčík, železo a vápník, také jsou bohatým zdrojem vlákniny, bílkovin, zdravých tuků, vitamínů B a E a další. Pražení ořechů ale není příliš zdravé, příjemné kořeněné chuti se dá ale dosáhnout i máčením – částečným naklíčením a následným pečením při nízké teplotě.

        Máčení údajně také ořechy zbaví kyseliny fytové a enzymových inhibitorů, které pak v trávicím traktu blokují příjem mineralů, (jedná se o přirozenou obranu rostlin proti pojídání).

        Příprava:

        Syrové ořechy promyjeme ve vlažné vodě a vložíme do misky s několika centimetry prosolené vody. Přikryjeme papírovou nebo látkovou utěrkou a necháme 8–12 hodin nasáknout. Během této doby slanou vodu několikrát vylijeme, ořechy opláchneme a dolijeme novou vodou, zhruba jednou za 3 hodiny.

        Doporučovaná doba máčení pro jednotlivé druhy: Kešu – 2 h, Lískové ořechy – 7 h, Pekanové ořechy – 5 h

        Vlašské ořechy – 4 h, Mandle – 10 h, Arašídy – 12 h

        Po namočení ořechy usušíme v sušičce na ovoce po dobu 12 – 24 hodin a nebo přes noc v troubě nastavené na padesát stupňů. Můžeme sesypat, jemně promastit a promísit s trochou soli a oblíbeným kořením.

        Takto připravené dlouho vydrží, je ale vhodné skladovat v neprodyšném pytlíku s absorbérem kyslíku nebo vlhkosti.

        1 1
      • Karel.C  

        4) Luštěniny – jak na ně

        Klíčená čočka a mungo je vynikající základ salátů, na cestu je ale v této formě nepraktické, snadno se zapaří a dlouho nevydrží. Naklíčené luštěniny ale můžeme usušit, jsou pak ještě chutnější a snadno se skladují. Je to výživná a zdravá svačinka, vždycky nakopnou.

        Příprava: Čočku s mungem propereme a nasypeme do mističky, nebo sklenice s vodou, voda by měla sahat asi 1cm nad luštěniny. Necháme asi 4 hodiny odstát v chladu a pak scedíme a znovu propereme. Následně vlhké luštěniny uzavřeme do zavařovací sklenice a při pokojové teplotě necháme jeden až dva dny stát – klíčit. Třikrát i vícekrát za den směs propereme, je vhodné toto dělat s větším množstvím, ať pak máte dlouho do zásoby.

        Zatím připravíme koření, na 1 šálek luštěnin použijeme lžíci sušené papriky, špetku cayenského pepře a případně chilli, dvě lžičky lahůdkové droždí, sůl, na kávovou lžičku tamari a olivový olej asi dvě lžíce, dle preferencí, (olej můžeme ovonět třeným česnekem se kterým pořádně promačkáme)

        Jakmile začnou vykukovat klíčky, naposledy scedíme a propereme, nasypeme do hlubší mísy, zalijeme přiměřeně olivovým olejem a trochu prosolíme. Pořádně promícháme a přidáme další ingredience, olej slouží k tomu, aby se koření dobře přichytilo, lahůdkové droždí můžeme přidat navíc, pokud to s olejem přeženeme. Dobře promíchané luštěniny umístíme do sušičky asi na 5 hodin, nebo 3 – 4 hodiny do trouby na 70 – 80°C. Hlídáme aby luštěniny byly přiměřeně křupavé.

        Sušenou křupavou směsku nasypeme do pytlíku zip-lock, je to nejpohodlnější způsob na cestu.

        0 0
      • Karel.C  

        5) Ovesné placky

        Vozit si s sebou ovesnou kaši není nejlepší nápad, můžeme ale připravit suchou obdobu v podobě pečených placiček.

        Připravíme si 130 g jemně mletých ovesných vloček nebo mix s obyčejnými, 70g hladké mouky (může být špaldová), 50g másla, 50g strouhaného kokosu, 3 – 4 lžíce medu, půlku čajové lžíce skořice, špetka soli a špetka pravé vanilky.

        Směs promícháme, přidáme pár lžiček vody, rozpracujeme ze směsi soudržné těsto a vytvarujeme hrudky, rozplácneme do placiček a pokládáme na pečící papír do trouby rozehřáté na 180°C (podle chuti do směsi můžete přidat slabě rozmixované ořechy a drobné sušené ovoce nebo strouhané jablko, lze experimentovat a recept upravit dle vlastních preferencí:)

        Na plech pokládáme s dostatečnými rozestupy, protože placičky se při pečení roztáhnou.

        Pečeme cca 10 minut dokud placičky nezezlátnou.

        0 2
        • cyklista86  

          Dobrej nesmysl. Proc to to testo nespojit vajickem, ktery doda i lehce stravitelny bilkoviny a misto toho tam srat nesmyslne kokos, ktery telu neda nic behem vykonu? Pomlete vlocky, vajicka, cukr, sul a voda nebo mleko. Nic jinyho na testo neni potreba.

          1 2
          • Karel.C  

            Já to mám tak rád na proložení k těm předešlým těžším svačinám. Ovesné vločky jsou samy o sobě dobré a když tam dáte med, kokos a ovoce, máte něco jako müsli tyčinku.

            Kokos obsahuje mangan, měď, selen a kvalitní tuk. Váš recept se mi líbí, vím že se používá i vejce.

            0 1
            • cyklista86  

              Kokos je nestravitelna vlaknina. Jestli si myslis, ze telo dokaze z toho kokosu vydolovat ten tvuj selen tak jsi na omylu. Vykadis ho stejne jak jsi ho spolkl. Jedine co se do tela dostane jsou mozna nejake ty mastne kyseliny jestli jsi to dobre pozvykal, ale to je tak vsechno.

              0 1
              • Karel.C  

                Když je jemně strouhaný, nebo vyloženě moučka, využitelnost prvků bude jistě vysoká. Kromě toho selenu obsahuje i velké množství hořčíku. Do sušenek kokosu klidně může být méně, ale na škodu není.

                0 1
                • cyklista86  

                  Podle cronometru ma 100g cerstveho kokosu 32mg horciku, 10mcg selenu. Jestli dokazes stravit a vstrebat 50% coz pochybuju, tak si prave prijmul stopove mnozstvi tehle prvku, ktere nema na nic vliv. Gratuluju.. Kokos opravdu neni potravina kterou by jsi chtel jist kvuli mikrozivinam. Na to jsou jine potraviny. Na selen treba brazilske orechy a na horcik treba pohanka… Kokos se povazuje hlavne jako zdroj vlakniny a tuku. Jo kdyby jsi mel tu vodu z cerstveho kokosu nebo kokosove „mleko/krem“ tam uz je ta vyuzitelnost tech prvku jinde..

                  0 2
                  • Karel.C  

                    No dobře, kokos byste tedy vynechal? Pro mě je důležitá i chuť a konzistence, mě přijde že při sportu to pak v břiše víc „sedne“.

                    0 1
                    • Karel.C  

                      Zaujal mě recept na kokosové proteinové tyčinky z GymBeam:

                      2 šálky ovesných vloček

                      32 g (1 odměrka) čokoládového proteinu True Whey

                      ¾ šálku strouhaného kokosu

                      ¼ šálky medu

                      1 vejce velikosti M

                      1 PL kakaového prášku

                      1 PL skořice

                      Do jedné misky dáme ovesné vločky, strouhaný kokos a proteinový prášek s kakaem a skořicí. Ve druhé misce smícháme vejce s medem a postupně směs přimícháme k suchým ingrediencím.

                      Vzniklou hmotu dáme na plech, který jsme předem vyložili pečícím papírem. Těsto ve formě uhladíme a vložíme do trouby na 20 minut. Pokud chcete, po 15 minutách pečení můžete přidat ještě trochu kokosu navrch a nechat zapéct po dobu zbývajících 5 minut. Hotové kokosové proteinové tyčinky necháme vychladnout a následně je nakrájíme na kousky.

                      0 1
              • Slavik  

                Je to troll a Ty taky. :-)

                0 3
                • Karel.C  

                  Z čeho soudíte? Je otázka, jak definujete trolla. Pravda, že jsem dal pár zbytečných příspěvků abych mohl liknout příspěvek o pivu (v anketě jsem nechtěně klikl že pivo nepiju a nejde změnit).

                  0 1
                  • Slavik  

                    Jj, nějakej jouda se aktuálně registruje a hned hází rozumy a další se naprosto zbytečně chytaj…

                    1 1
                    • Karel.C  

                      Aha, hned hází rozumy, to mám jako prvně být naivní a neznalý a rozumy házet až po pár letech nebo co? Já to tu čtu už nějaký čas. Jezdím rekreačně ale baví mě to tak píšu své poznatky. Taky bych byl rád za nějaké rady ostatních. Jo, možná jsem měl mlčet o hmyzu, tím jsem si teda zadělal.

                      2 1
            • Chlebovnik  

              kvalitní tuk

              Pobavilo. =D

              1 1
              • Karel.C  

                Jde o to, že obsahuje mastné kyseliny se středním řetězcem, které jsou zdraví prospěšné a tělo je spíše přemění v energii než v tuk.

                0 2
                • Karel.C  

                  Nevím na jaké „úrovni“ jste, ale jak říkám, mě kokos v placičkách zcela vyhovuje. Kokos je složen z 63 g tuk, 13 g vláknina, zbytek bílkoviny a sacharidy.

                  K tomu oleji.

                  "Konzumace kokosového oleje stabilizuje hladinu cukru v krvi a snižuje zátěž nadledvinek. Rozkládá se na glukózu, čili hroznový cukr, který postupně dodává tělu energii a přitom se v něm neusazuje (postupné dodávání energie je způsobeno delším procesem trávení kokosového oleje)

                  Kyselina laurová v něm obsažená má přirozené antivirové účinky."

                  0 0
      • Karel.C  

        Poslední dobou jsem si oblíbil i obyčejné sýry, nakrájím na kostky a jednotlivě jen tak zabalím do fólie, je to po ruce a jako malá „jednohubka“ je to při cestě dobrý. Sladké mi nedělá úplně dobře, tak to tím slaným vždycky zajím. Zkoušel jsem i sušit plátky a taky to není špatné. Tož tak, takhle se já živím na cestách.

        ps:

        Založil jsem vlákno, abych se dověděl něco o možných svačinách, zas kdovíjaký výběr není. Vložil jsem svých top 5 které různě kombinuji, ať taky něčím přispěju. Neříkám, že je to nejlepší skladba, samozřejmě to prokládám i kupovanými hotovými produkty, občas sendvič atd., i tak bych byl rád za nějaké další návrhy pro zpestření a doplnění „palety“ oblíbených svačinek na kolo.

        0 1
        • Jakobo  

          Hele nemej mne to za zle, ale pripominas mi Nestle, ktere si nekdy nevim, pred 5 lety (jestli to fakt byla pravda nebo jen fama) chtelo patentovat pouziti mleka jako kojenecke stravy. Jako vzit si na svacinu sejra to to to jako opravdu vyborna myslenka! Je videt, ze ses bystra hlava. Snad se po zalozeni tohoto tematu konecne dockame a ubudou vsechna ta zbytecna umrti cyklistu z vycerpani.

          Zlatej Jura, ten nebyl suchar a byla s nim i svym zpusobem legrace.

          1 2
        • xtonda  

          Tak to já mám radši chleba se špekem nebo s uherákem.

          1 0
    • šlapatko  

      Zůstanu u ořechů, fit tyček a piva:-)

      1 0
    • PLATYPUS3  

      Když už červa tak jedině v trešňových kompotech, momentálně jezdím na švestkových kompotech, pár sklinek se nechytlo tak než z toho budou bowle :-)

      0 0
    • Tencovozikmin  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován moderátorem.
      2 2
    • KoudakT  

      Jesenka nebo Piknik.

      A larvy si můžete strčit víte kam.

      Měl jsem, nemůžu říct, že by mi to nechutnalo, ale vyndaný jsem z toho nebyl. Navíc to bylo tak drahé, že i hovězí steak vedle toho vypadal jako lidovka.

      1 0
    • Spirit  

      Skladná a vydatná svačina je třeba pivo.

      3 2
      • exxonvaldez  

        Přesně tak, u mne to funguje naprosto přesně co se vydatnosti týká.Dám si pivo – dostanu hlaďák, a jsem schopen sežrat cokoli v jakém koliv množství.:)

        0 0
    • Jakobo  

      Karel.C je automaticky roboticky odpovidac vhodny pro internetove fora, kde plni nezastupitelnou ulohu ve vlaknech, ktere nikoho nezajimaji a tim vlakno v kratkem case zcela zaplni v sirsim kontextu nic nerikajicimim obsahem. Tim udrzuje forum v chodu a majiteli generuje zisky. Pro blizsi udaje se obrate na firmu Karel.C a spol sro, radi Vam poskytneme i nabidku s hodinovou sazbou. Tesime se na brzkou videnou.

      0 2
    • cyklista86  

      Tohle nevypada vubec spatne https://www.youtube.com/watch?… myslim, ze by se to i dobre prodavalo..

      1 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.