• jecnak

    Uz asi 2 mesice resim zahadu zadniho kola. Neustale se mi dela vule v lozisku na zadni nabe LX (cca rok 2002 najeto pres 30k km), tedy na konusech. Nejdrive jsem podezrival povolujici se konus, vse je uz nekolikrat radne dotazeno a drzi. Pak jsem taky dotahoval cele teleso orechu, dneska zas vule. Je to zimak a da se na tom jezdit, ale uz me to zacina stvat. Po 150 se mi do toho lizt nechce, takze ted uz budu jen dotahovat konus a nakonec ji vyhodim. Napada nekoho v cem muze byt zakompany pes? Setkal jste se s tim nekdo?

    Podotykam, ze mi rukama proslo hodne naboju na konusech a vzdy se podarilo napoprve spravne nastavit konusy a od te doby na to nekolik tisic km nebylo treba sahnout.

    0 0
    • Vilém  

      Takto se mi projevovala vlasova trhlina v prave misce, ktera je zaroven matkou orechu.

      0 0
    • kubad  

      něco v návoji je špatné – typuju lehce ohlou osu a ta může způsobovat povolování. Ale důvodů máže být mnohem víc

      0 0
      • jecnak  

        Ne ne, oska je ok, i ty konusy jsou ±ok, zavity na nich urcite. Snad jen to co radi Vilem.

        0 0
    • krtex  

      Preventivně při očistě měním konusy i kuličky, používám obyč kalené + ZKL – jednou sem narazil na špatnou sérii kuliček kt. se rozpadaly – to ale asi nebude Tvůj případ, toš nevím no snad stržený závit kontra matky ..

      regards, KTX@

      0 0
      • jecnak  

        Vsechno je stale puvodni i kdyz konusy jsou na tom dost bidne. Tam ale asi problem nebude – vule se na naboji udela uz po zhurba 10km. Zavity na ose i konusech jsou ok. Mrknu asi jeste na tu matku orechu jak radi Vilem. Kazdopadne dik za snahu.

        0 0
    • Bulda  

      1/muzou to byt vyjety konusy nebo misky (ale ty se otacej, a jsou vetsi, temer vzdycky se prvni znici konus ze strany, odkud je na nej tlak), jakmile na nich neni draha jak zrcadlo, ale zacne mit dirky, tak ty se pak rychle rozsirujou po celem obvodu a dotahovanim to jen urychlujes… vedlejsim produktem a poznavacim znamenim je vazelina sediva od kovovych pilin z konusu ci misky vymenit konusy, pokud to jsou misky, vyhodit 2/ prava miska (matice orechu) se dotahuje, cimz vznika vule mezi ni a konusem, muze to byt tim, ze se rozdrtila distancni podlozka pod tou miskou (ma levy zavit, pri otaceni kola ma tendenci se dotahovat), ale to by melo vliv na chod orechu, pkud uz v nem neni takova vula, ze by se tim jen lehce zmensila, rozebrat, vyhodit spatnou podlozku a jestli bez ni pujde orech v poho, tak dotahnout na krev a melo by to byt ok 3/ napraskla nebo uvolnena leva miska (oboji znamena vymenu naboje, tezko ji tam zpatky zalepis, zalisujes, novou uz vubec nesezenes) 4/ ojety kulicky, ty samy efekty ad 1/ vymenit kulicky

      0 0
      • jecnak  

        1/ jsou, ale vetsinou takovy konus celkem drzi a chodi trebas jeste par tisic aniz by se dramaticky zvetsovala vule, coz se prave deje – uz po par km se objevi vule 2/ dotazeno na krev 4/ taky na tom nejsou nejlip

        Asi je uz vazne v haji, proste ho dojezdim do smrti a krome par veci co se hodi na nahradni dily pak vyhodim.

        0 0
      • Vilém  

        Ad 3: Na jedne nabe jsem levou misku menil. Myslim to bylo STX. Ne u vsech modelu to vsak jde vyrazit. Pasovala tam miska do naboje Favorit:) Byl to tehdy pokus, nez ji vyhodim, ale osvedcil se.

        0 0
    • vladaza  

      na LX mi to připadne jako fantastická výdrž, tolik jsem na žádném náboji zatím nenajezdil / je vidět, že v roce 2002 bylo LX kvalitní zboží/

      0 0
      • jecnak  

        Zadna slava to neni, trebas Alivio z roku 97 mi jezdi bez vetsich zasahu stale. Najeto ma vic.

        0 0
      • Volf  

        Proč by mělo být LX nějaký špatný zboží ? Sice se může občas vloudit chybka, ale životnost kónusů je dána z 99 % rukama uživatele. Je vidět, že Jecnak má šikovný ruce a vlohy pro tak aristokratickou záležitost, jako je seřizování a užívání kónusů. Já třeba na Alívkách najel dobře 25 000 km a pak kola prodal ta ten člověk na nich jezdí taky nějakej rok.

        0 0
      • šlapatko  

        Na LX mám kolem 25000km a stále frčí.Výroba 05.Za tu dobu dvakrát promazané,ve předu vyměněný konus.Teť je používám na SS do práce.30000 ur­čitě dají.

        0 0
    • Rychlej turista  

      Sice jsem hlasoval, že to má nába za sebou, což zřejmě bude pravda, ale správně je i neřešit to a jezdit. Já tak spokojeně jezdím na plečkovém Recordu už dva roky :-D

      0 0
    • mastihuba  

      u jedné LX náby se mi uvolnilo nalisování misky.

      0 0
    • Vevoda  

      Chyba může být taky v mazivu, já jednou použil obyč vazelínu a po pár km byla vůle. Byla dobrá akorát na panty.

      0 0
    • jecnak  

      Cely jsem to naposled rozdelal – miska v telu naboje je uplne v pohode, miska na telu orechu je v haji, ale da se pouzit. Nikde neni nic praskleho, konusy na osce jsou sice osmelcovane, ale porad chodi, kulicky taktez. Takze naposled slozeno a kaslu na to, budu uz jen dotahovat vuli a pak to vyhodim.

      Diky vsem za rady a napady.

      0 0
      • Rychlej turista  

        Mi se ta vůle znovu udělala taky rychle. Od té doby už to neřeším, protože po dosažení určité meze se už nezvětšuje a na plečce mi to až tak nevadí.

        0 0
    • jihra  

      V prvé řadě doporučuji vyměnit kuličky a konusy. Seřídit, trochu pojezdit (asi se udělá malá vůle), znovu seřídit a mělo by to makat. Pokud se bude vůle dále zvětšovat (a zvětšuje se rychle, třeba po ujetí 10 km), tak bych tipoval prasklou (utrženou) levou ložiskovou misku v náboji. Tzn. rozebrat náboj, misku vyčistit a pod dobrým světlem prohlédnout. Když bude naprasklá (stačí vlasová trhlinka), tak je náboj na odpis. Tohle bych provedl asi jako první. V ořechu bych problém nehledal, nikdy jsem v servisu neviděl, že by praskla miska v ořechu nebo že by se poškodily ty podložky pod miskou v ořechu. Pokud by se poškodily podložky pod miskou v ořechu, tak by se sice udělala vůle, ale ta by se dále nezvětšovala. A zbytky podložky by asi způsobovaly problémy v plynulosti chodu ořechu. Když mi s touhle závadou někdo přijde do servisu, tak v 99% případů je to prasklá levá ložisková miska. Sem tam se vyskytnou nekvalitní ložiskové kuličky a jednou jsem měl v ruce i nezakalené konusy.

      0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce