• Gooorila

    Zdravím. Před cca měsícem a půl jsem si koupil kolo s jasným cílem, a to snížit tělesnou hmotnost na něco „konfekčnějšího“. Mám kolo, jakous takous výbavu a tyto stránky pročítám denně a snažím se dohnat informační prázdno v této tématice. Kolegové v práci mou snahu zaregistrovali a když jsem se nedávno zmínil o pulsmetru (a zároveň na něj zanevřel do doby, kdy budu mít plnou základní výbavu na kolo), složili se a k narozeninám mi koupili model Sigma PC15. Přestože je k tomuto výrobku návod, nebudu tvrdit že jsem přesně vše pochopil. Jestli má někdo tento typ, může mi dát rady, tipy atd? Pulsmetr jsem zatím pochopil takto: Na displeji s zobrazují módy HZ/FZ/PZ. Zadal jsem do hodinek data k mé postavě a v tuto chvíli se mi zobrazuje číselná forma pulsu a právě v těch módech se zobrazuje aktuální stav. Chápu to dobře, že když chci hubnout, měl bych jezdit na kole tak, aby jsem se pohyboval právě v prvním módu HZ (a v tomto módu se spalují tuky. Kdybych přešel do módu FZ, začnou se spalovat cukry a tím pádem „umřu“ na trati dřívě)? Hodinky mi počítají také kalorie. Včera jsem se s nimi poprvé projel a dal si (na mě) delší trasu 22km. Jel jsem to hodinu a 25 minut. Spotřebu mi to spočítalo 2481 kcal, což jsem se opět dočetl, že je zhruba průměrná denní spotřeba pro mne. Mohu tomuto údaji věřit?

    0 0
    • HastySnail  

      Cukry se spalujou pořád nezávisle na tepový frekvenci, čim je vyšší, tím samozřejmě rychlejš. Tuky se začínaj spalovat až cca po 2 hodinách tréninku, protože se nejprve v těle musej naštěpit na spalovatelnou látku – cukry. Takže pokud tady jde o hmotnost, je dobrý jezdit ve střednim pásmu tepový frekvence, nešlapat silově, ale spíš rychleji, tréninku věnovat 3 hodiny v kuse minimálně (což ve vašem případě bude asi chtít trochu trénink :) ) a nezastavovat v hospodě. ;-) Doporučuju taky investovat do aminokyselin BCAA a do L-Carnitinu. Aminokyseliny výrazně urychlej regeneraci a tudíž se dostanete rychleji do formy a L-Carnitin stimuluje metabolizmus a pomáhá odbourávat tuky. Jo a ještě něco… ze začátku se vám nebude dařit udržet tep na uzdě… to je u netrénovanýho člověka normální… budete muset začít hodně zvolna, aby tep nelítal příliš vysoko.

      0 0
      • mr.antik  

        já se považuju za trošku trénovaného, ale běžně jezdím na 90 procent maximálky :-))

        0 0
        • HastySnail  

          no tak to je klidně možný, ale trénuješ neefektivně a celkem nezdravě… já mam 90% maximálky akorát když jedu do výživnějšího kopce, nebo když blbnu a nekoukám na tep… Ale když se ten tep hlídá, tak časem člověk zjistí co dělá špatně a začne jezdit mnohem efektivněji… Je fakt že je to nepříjemný to pořád sledovat, ale když chce člověk jezdit zdravě a efektivně, tak mu nic jinýho nezbejvá… odměnou mu je pak lepší fyzička a srdce to myslim taky ocení…

          0 0
      • Smazaný účet  

        neni to po pul hodine treninku? odbouravani tuku myslim. mam pocit, ze na kpo.cz je prave pul hodiny

        0 0
        • HastySnail  

          no ted si me trochu zmatl… ja to nekde cetl, ale kazdopadne myslim ze to bude dyl nez pul hodiny urcite… pul hodina nic neni… to se akorát začínaj rychleji spalovat cukry (co se cukrů týče, tak toho vim z vlastních zkušeností co by diabetik dost :) ) Každopádně je to taky dost individuální, záleží na rychlosti metabolismu a ten bývá u lidí s nadváhou spíš pomalej…

          0 0
          • Paja  

            Je to cca pul hodiny.

            0 0
            • Pavel  

              Tuky se začínají spalovat po vyčerpání „rychlých“ cukrů (zejména v játrech) po cca 20 minutách. Tedy – po 20 minutách aktivity se nastartuje (přepne na) spalování tuků, pokud se pracuje v aerobní zóně; laicky a bez pulsmetru (já tomu říkám infarktometr:-) se to pozná tak, že můžete normálně mluvit. Pokud se nadále pokračuje v čistě aerobní zóně, organismus stíha v pohodě získávat energii jen z tuků, které štěpí na cukry – velmi zjednodušeně řečeno – a glykogeny „nechává“ na pokoji (víceméně). Navíc je schopen zpětně zužitkovávat i „odpad“ zvaný laktát. K tomu všemu mu stačí kyslík a voda (je potřeba pít; pochopitelně ne energetické nápoje, protože tím se „stopne“ spalování tuků). Délka „hubnoucího“ tréninku by neměla překročit dvě hodiny. Samozřejmě u trénovaných jedinců je tento čas delší. Údaj 2481 kcal za hodinu a 25 minut se mi zdá nereálný. Obecně se uvádí, že při průměrné rychlostí kolem 21 km/hod se spálí cca 600 kcal.

              0 0
              • Pavel  

                ještě dodatek: těch cca 20 minut je PO zahřátí organismu (5–10 minut), či-li od „suchého“ startu to je ona proklamovaná cca půlhoďka.

                0 0
                • Gooorila  

                  díky za vyčerpávající odpověď, která mi tak trochu nahrává, protože díky profesním aktivitám nejsem schopen jezdit výše uváděné tři hodiny, ani kdyby jsem již nebyl limitován fyzičkou. V tuto chvíli jezdím tak 2–3krát týdně na cca hodinu a půl a pak si udělám větší výlet v něděli (to už ty tři hodinky zhruba jsou. A ještě jsem se rozhodl jezdit do práce, což je 20 minut a nemá to na spalování čehokoli vliv, to jen protože mě to baví :o), tak už jsem myslel že je to zase špatně a že mám to kolo roztřískat o stěnu a vyhodit do šroťáku :o).

                  0 0
                  • Pavel  

                    2–3 x týdně po 1,5 hod a k tomu „delší“ v neděli je přímo ideální (ten „delší“ se také snažit držet v aerobních pásmech). Nějaký ten týden (dva:-)) bude trvat, než si tělo „zvykne“ a nastartuje proces hubnutí. Tímto tréninkem se buduje hlavně vytrvalost, což je základ pro další případný rozvoj. Po nějakém měsíci dva bych zkusil zařadit 1 x obtýden intervalový trénink na posílení srdce a výkonnosti. Rozhodně bych nechodil přes 85% tepového maxima. Jinak držím palce, ať se daří! Já osobně jsem šel z 92 kg na 72 kg (při výšce 170); teď už to jde pomalu dolů (spíše váha stagnuje), protože jezdím spíše výkonově (i závody), takže těch vytrvalostí už nemám tolik.

                    0 0
                  • Troll  

                    Ja bych bral i tech 20 min jako vylozene pozitivni aktivitu. Sice to neni na buh vi jake hubnuti, ale rozhodne je to take nejaky trenink.

                    Ono prekvapive spouste lidi by pomohlo i jen chodit! A i to dava (dlouhodobe) vysledky. Ne z pohledu vykonosti, ale z pohledu stavu kardiovaskularniho systemu.

                    0 0
        • honza.hk1  

          no dle chytrých článků to není půl hoina,ale 45min až 60min. tedy min a tepovka na cca 60% maxima. Například ve Velu č. 3 či 4. je o tom psáno.

          0 0
        • Volf  

          Tuky spaluješ v aerobním pásmu / nejlépe cca 60% z max./. V anerobním pásmu jedeš na cukry a těch opravdu v těle nemáš moc. pokud chce někdo hubnout na kole, tak se musí držet právě v aerobní zóně.

          0 0
      • RB_Rider  

        Myslim, ze telo zacne vyuzivat tuky drive nez za dve hodiny. Dve hodiny je podle me moc. Nejsem zadny odbornik, ale myslim, ze po asi 45 minutach jizdy v te HZ(coz asi znamena pod AP) se nastartuje postupne tukovy metabolismus a jedes prevazne na tuky. Aspon tak to citi ja u sebe pri mem treninku. Ale neber to jako nejake zpochybnovani Tvych slov, jen se mi to zda fakt hodne ty 2 hodky.

        0 0
        • Luka  

          no, ja vycetla, ze 45minut ti trva, nez telo prejde na spalovani tuku, a ze ty 2,5 hodiny je trenink vytrvalosti.

          ale souhlas s tim co bylo napsano vyse: kazdy pohyb, kazdy kolovylet i cesta do prace je lepsi a vetsi trenink, nec si vozit zadek v aute ci mhd a pak to chtit vecet dohnat hodinou intenzivni jizdy.....

          0 0
    • bagio  

      Cau tady ti dam nejake odkazy kde sou o tom moc zajimave veci,urcite si tam najdes odpovedi na tvoje otazky. www.kpo.cz/…ziologie.htm www.cyklistikakrnov.com/…-Trenink.htm

      0 0
    • Tomahomo  

      Loni jsem si taky koupil tenhle pulsmetr. Ne snad, že bych chtěl moc hubnout, ale spíš kvůli abych věděl jak jezdím. Jsem hračička a rád vyhodnocuji data :o) Když budeš jezdit na „nízké“ tepy tak poměrně po krátké době zjistíš, že jedeš stejnou trasu s větším průměrem(rychl.), případně na nižší tepy. Přečti si články na KPO, prohledej historii tady, trošku si to přeber a určitě najdeš spoustu infa. Jen mě trošinku zarazily ty kcal co uvádíš. U mě by 2500kcal odpovídalo cca 3 hodinám na 165 (mám 76kg). Což přibližně „sedí“ s výpočtem podle vzorečku který mám v excelu podle jakési poradny(už si přesně nepamatuju stránky, musel bych hledat). Na jaký prům tep jsi tu vyjížďku tedy jel a kolik vážíš?

      0 0
      • Tomahomo  

        *kvůli tomu, abych…

        0 0
      • Gooorila  

        no, průměrný tep je věc, která se mi tam ještě nepovedla najít :o). A už jsem to asi smazal, ale jak jsem psal, v kopcích jsem měl kolem těch 160, přiznám se že po rovinkách o moc méně ne, ale to jsem se nekoukal (měl sem jej na ruce. Ale budu si jej dávat na řidítka, ať vidím). Bylo to 22 kilometrů, jel sem to 1 hodinu a 25 minut. No a váha je 125kg :o/.

        0 0
        • Genarito  

          jezdi tak abys to udýchával nosem. Tohle myslím funguje u každýho stejně… jak tě to bude nutit dýchat pusou tak lezce zvolni. Jsem si prvně připadal jak šnek, ale vyplatilo se… a podle mě je dobrý tělo navykat na časově delší zátěž, takže fakt až to budeš zvládat jezdi minimálně kolem 3h… a nezapomeň na to dýchání nosem. Po několika vyjížďkách poznáš jak se ti v tom jezdí dobře :o)

          0 0
          • Genarito  

            no a do začátku platí jezdi tak, abys z toho měl radost. Jestli se ti nebude chtít jezdit už po hodině, tak to neřeš a fakt skonči :o) Myslím, že je pro tebe plus všechno… I ta hodinka

            0 0
            • Tomahomo  

              Mno, „minimálně kolem 3h“… to možná jo, ale napřed si tělo musí pomalu zvyknout, zadek osedět, takže myslím, že 1 nebo 1,5 bude do začátku stačit. Osobně to vidím tak, že je lepší kratší vyjížďka, ale častěj, než naopak. Takže 3 a víc jsou jistě dobré, ale ne se tak jeden den odrovnat a pak týden nejet :o) To dýchání nosem je jistě taky dobré, ale když má pulsmetr, může jezdit podle tepů. Jen si myslím, že by to na spalování tuků mělo být míň než 160(pokud to nebylo v kopcích víc).

              0 0
              • Genarito  

                no myslel jsem to tak, že by se měl vypracovat k těm 3h ježdění :o) a tepy mu jsou k ničemu, když nemá zátěžovej test. Jestli chce mít jakous takous představu, tak ať kouká na vlastní pocity, na to jak dýchá a co mu ukazuje pulsmetr… po měsíci ježdění bude mít představu, kterých hranic se má držet

                0 0
                • dreamkiller  

                  Vaše rady chudáka asi nejspíš zabijou ! Pro začátečníka 3 hodiny jízdy ? Prvních pár měsíců stačí tak 1 – 1,5 hod. (20 – 30 km) ob den o víkendu tak 2 dodiny a hlavně to moc nehnát doplňovat tekutiny ( neslazené vody, iontové nápoje až tak po 2 měsících treninku ) a pozor na klouby. Kloubní výživa a hořčík proti křečím a nezapomenout na odpočinek a nepřejídat se! Jezdi rovinky aby jsi si nacvičil výdrž kopce tak max 2× týdně a to na lehké převody , jezdi tak aby tě to uspokojovalo.

                  0 0
                  • Tomahomo  

                    A co jiného jsem napsal? :o)

                    0 0
                    • Genarito  

                      nám chce jen obklikou říct, že on ví nejlíp co má dělat :o)

                      0 0
                  • Gooorila  

                    konečně se mě někdo zastal :o). Jak jsem napsal výše, jezdím teď tak 1 – 1,5 hodiny dva až třikrát týdně a o víkendu větší výlet, takže je to snad OK.

                    0 0
                    • Luka  

                      a jeste jedna vec: po tom vyletu tak pul hodinky nejez. Uklid kolecko, pomazli se snim, dej ocistu, napij sa, a teprve po pul hodince se trochu najez. pomaha to… (me teda jo :) Uz po 14ti dnech vysledky dostaveny. Vaha neklesa, ale centimetry jo.

                      K tomu jak poznat jake tepy: projed se s tim budikem parkrat, a uvidis… kdyz pojedes jako stara baba s nusi, kdy budes moc zpivat, kdy mluvit, a kdy uz jen hekat :)

                      Hlavne na pohodu… nehrotit. Ale nekdy si doprej nejakej ten kopecek k posileni svalu i srdce (ale fakt jen tak jednou za tu hodinku)

                      0 0
                      • Troll  

                        Jaky je duvod toho 30 min po vyjizdce nejist? Teda, ne ze by to slo delat jinak (uklidit kolo, sprcha, ciste hadry, camel a 1/2h v haji)… Jen by me to zajimalo, jaky je duvod?

                        Jinak treninkove zony se nechaji teoreticky spocitat (prumerny euromuz:-) ) jako procenta z max TF, coz je zavisle na nejake konstante a veku.

                        Ale pokud jde o nejaky seriozni pristup, ktery je mineny vazne a ma mit dlouhodoby vysledek, tak doporucuji 1×/rok zatezovy test. Urci presne hranice zon a hlavne clovek pak vidi, jak dobre trenink funguje nejen na vaze a to je hodne motivujici zpetna vazba. Overeno na me. :-)

                        0 0
                        • Luka  

                          no, kdysiva jsem to cetla. oduvdneni uplne presne si uz nepamatuju (minulym velu dokonce o tom byl clanek!)… oduvodnuju si to tim, ze telo by melo „dojet“, nechat ho pomalu prejit na klid.

                          Od te doby co to dodrzuju, tak se citim lip a hubnu :) Podivam se ti ale doma do toho Vela, tam je o tom docela dost. Jen ze si to nepametam.

                          0 0
                          • Puamik  

                            kam a kde tak hezká a krásná holka potřebuje ještě hubnout?

                            0 0
                            • Luka  

                              kam? o tri az ctyri kilca dolu… a kde? jeje, to je mist… chce to vozit svaly a ne tuk. bricho, stehna, boky… ale pravidelne rozumne jezdeni uz pusobi, zaplatpanbuh!…

                              0 0
                              • Beeda  

                                luko vekly bratr te sleduje:-),3–4kilca dolu tebe jo!? a ono s tim tukem odchazi i svalova hmota…

                                0 0
                                • Luka  

                                  velky bratr rekl shodit :) eda martinek :) a je fakt, ze mam rezervy :)

                                  ale hlavne: vic svalu… viiic viiiiic viiiiiiiic :D

                                  0 0
                                  • Volf  

                                    ne ne ne.......

                                    0 0
                                    • Luka  

                                      :DDDDDDDDDDDD­DDDDDDDDDDDDDDDDDDD

                                      no tak to neni muj sen. vazne ne. staci mi bohate premenit nezpevnene soucastky za pevne. nebo aspon ne rosolovite :)

                                      0 0
        • Tomahomo  

          Prům. tep – nastav si na displeji heartrate, zmáčkni enter, 1. je čas tréninku, 2. prům. tep 3. max tep atd… No, 126 jsem nečekal, ale pak to celkem odpovídá. Spálené kcal se počítají z VO2max, váhy a prům. tepu a času. VO2max se stanovuje na vyšetření, ale i při orientačním nastavení výpočet + – souhlasí s PC15. Jsem hobík, takže pro orientaci mně tyhle údaje(nepřesné) sta­čí.

          0 0
    • Honza z H  

      Nevím, jak dlouho si tu váhu udržuješ, ale jen kolo Tě nespasí. 1. změň jídelníček a životosprávu. 2. Na hubnutí je mnohem efektivnější plavání, chce to ale min. 1 hodinu denně. A na kole jezdi hlavně pro radost z jízdy, velmi zvolna do kopců, tep se snaž držet cca pod 130 ti tepy – to je to dýchání nosem. Ten tepák ber spíše jako měřítko. Za nějaký čas na něm uvidíš, že jedeš stejný kopec na nižších tepech a s menší námahou. A pokud Ti to čas dovolí, tak klidně vydrž na kole i déle, ale nejspíš budeš mít problémy s otlaky na zadku, tak investuj zavčasu i do sedla a kvalitní vložky. Při delším tréninku nezapomeň hodně pít a případně doplnit i soli – ionťák (někdy stačí i kuchyňská sůl). A nehřeš, každá žranice nebo alkoholové opojení tě vrací na začátek procesu …

      0 0
      • Gooorila  

        no, o tomto se dá napsat dost a dost, ale zase ať obhájím tu váhu: Nebudu se vymlouvat na těžké kosti, genetiku a podobně. Své hrobečky znám. Nejsem schopen jíst pravidelně, jím to co je rychle uděláno, nebo v restauracích a samozřejmě, jím rád, což člověk pro něhož je jídlo jen jako doplnění energie nikdy nepochopí a vždy mě odsoudí. Na druhou stranu řeknu, že mám 125kg a na kole těch 30km ujedu po dvou týdnech ježdění, nebo tenis v plném nasazení uběhám po dvou hodinách na kurtu a znám lidi, co maj 110kg a nezvládnou to, takže je tloušťka a tloušťka. Kolo neberu jako záchranu, ale jestliže má potenciál pomoci, jdu do toho. Bohužel jsem prodělal úraz zad a třeba po tom tenise se druhý den postavím s velkými obtížemi a ještě další den se nemohu dost dobře narovnat. Plavání je pro mě už úplně špatně, stolní tenis je stejný jako klasický tenis. Takže mi zbylo jen to kolo, což mi díky celopéru zatím nepůsobí větší problémy :o)

        0 0
        • orca  

          Snad vše bylo řečeno , jde jen o to „naučit“ tělo nebo ho přesvědčit že opravdu se chceš hejbat a myslíš to vážně . A tak vlastně naučíš tělo „pálit“ tuky . To přepnutí následuje v rozmezí 0,5–1 hod podle toho jak dobře to tělo naučíš. Každopádně pokud chceš hubnout se vyvaruj jakýchkoliv kopců neb ti okamžitě vylítne tep a je po optimálním spalování. Následně domů přijdeš splavenej a sníš celou lednici a efekt je do mínusu. Jde proetě o stejnej rytmus a pravidelně minimálně 1,5 hod při jedné vyjížďce a optimálně alespoň 3× do tejdne. Co se táká tepáku a jeho anstavování – můžeš si tam cokoliv nastavit ale defakto ti stačí jen znát limit v tvém případě kolem 135 cca a držet to do této meze nic víc .

          0 0
    • Ladap  

      Každý jaro najíždím právě v tepech kolem 130 tak 1000–2000km. Snažím se točit lehčí převody a neulítávat do vyšších tepů. Nedělám to sice kvůli váze, ale vedlejším efektem je právě snížení váhy na mých ideálních 67–68kg. (zhruba tak o 5kg)
      Myslím si že žádný jiný sport (plavání, běhání) není na hubnutí lepší. To proto, že při spalování tuků jde jen o to, jakou dobu ho vydržíme provozovat při nízké intenzitě. Na kole není problém jet ty tři hodiny. Při běhu, plavání atd. to problém je.
      Pro začátek by měla stačit tak hodina a půl jízdy cca. 3× týdně.Pokud se teda zároveň bude hlídat v jídle. Jezdit míň než hodinu se snad ani nevyplatí.
      Toť můj názor

      0 0
      • Ladap  

        Ještě doplním. Chce to pravidelnost, tělo si musí zvyknout pálit tuky a ne cukry. Takže i při správné intenzitě to prý tak 2–3 týdny trvá než „se nastartuje“ spalování tuků. Taky to hubnutí nejde moc rychle, ale 3kg za měsíc stačí. Stačí vydržet 2 roky anebo radši už napořád :)
        Je to zkrátka o životním stylu.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.