• BBB

    Ahoj, koupil jsem přehazku XT RD-M761 GS místo své staré dobré Deore.U té Deorky bylo dlouhé ramínko a u XT mám střední.Kazetu mám s 32 zuby.Musím před instalací XT krátit řetěz, nebo něco takového??? Díky

    0 0
    • kubad  

      těžko říct, záleží jaks ho měl před tim dlouhý. Teoreticky nemusíš rozdělávat řetěz vůbec. Vyndej z přehazky kladky a je to :-) uvidíš pak jak va délka sedne.

      0 0
    • Lone1  

      kubad zjevně nepochopil,na co se vůbec ptáš.Pokud jsi neměnil kazetu,ale jen šaltr,to dá rozum,že musíš zkrátit i řetěz!Jinak by ti plandal řetěz.

      0 0
      • pepek  

        Pokud ho měl předtím dobře, tak ho nemusí zkracovat. Shimano metoda délku ramínka nebere do úvahy.

        0 0
      • BBB  

        Aha, ale není na to nějaká pomůcka, nebo nějaký pravidlo? Abych to třeba nezkrátil moc… Ale ono by se to asi nepo…, co? Díky

        0 0
        • maxtor  

          Nejjednodušší metoda je, že pokud zařadíš největší placku a nejmenší pastorek, tak kladky by měly být kolmo nad sebou. Já sám jsem ale tuhle metodu sám pro sebe upravil a vozím jakoby článek navíc. Ramínko se pak tak nenapíná a žádný negativní poznatek nemám.

          0 0
          • MlokCZ  

            Tahle metoda vůbec dobrá není, protože nebere v potaz jakou máš kazetu, vychází pouze z největší placky a nejmenšího pastorku (a to je skoro vždy 44/11, ale ani to není pravidlo). A to jestli mám 11/32 nebo 11/34 kazetu a jaké mám ramínko nebere v úvahu. Kdybys tuhle metodu použil s krátkým ramínkem a přehodil na velká/velká, tak by to bylo naposledy (a možná ani ten článek navíc by nestačil).

            0 0
            • maxtor  

              To je právě to, že já NIKDY na „velká velká“ nepřehodím. Stejně tak „malá malá“ Jak jsem psal dál, moje metoda je to, aby to byloé kolmo k zemi plus jeden článek navrch. Dělám to tak při GS i dříve SGS a vlasntně i na silnici, kden mám pro změnu SS.

              0 0
              • MlokCZ  

                Já taky velká/velká nejezdím nikdy. Ale omylem se to vyjímečně stát může každému a za ty následky v případě špatné délky řetězu to nestojí. Třeba ti to vychází v tvojem případě i pro tvojí metodu taky akorát, jen nevidím důvod ji použít, když pak vlastně nevíš, jak to vychází.

                0 0
                • maxtor  

                  Ono je to jednoduché: už na sedmém největším mě začne škrtat řetěz o vodítko smyku, tak i kdybych to nehlídal na ukazatelích, tak mě ten zvuk upozorní, že dál to nepujde. Jinak s tebou pochopitelně souhlasím.

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Tohle mě by moc nepomohlo. Pokud jsem někdy omylem zařadil velká/velká, tak v situaci, když jsem myslel, že tam mám prostřední převodník (což se tedy stává opravdu jen ojediněle, že nevím jaký tam mám převodník) a velmi rychle potřeboval hodně lehký převod, tzn. přehazuju třeba o 3–4 pastorky najednou na větší (pokud by to nebyla tahle situace kdy potřebuju přehodit rychle a o hodně, tak bych i na prostřední shazoval na malou placku, takže i kdybych si myslel, že mám střední a měl velkou, tak bych tím shodil aspoň na tu střední).

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      A ukazetele nemám, s těmi se to přeci jen stane ještě s menší pravděpodobností (pokud je světlo).

                      0 0
        • pepek  

          Už to tady bylo asi 100×: natáhni řetěz přes velkou pilu a největší pastorek (mimo kladky) a přidej dva články. A je to…

          0 0
          • MlokCZ  

            Přesně tak, tohle je jediná správná metoda pro naměření co nejkratšího řetězu, aby to fungovalo na velká/velká. A čím je řetěz kratší tím lépe, u středního a krátkého vodítka je to navíc naprostá nutnost, aby vyšel co největší rozsah převodů (a pokud s krátkým a středním nebude fungovat převod malá placka/nejmenší pastorek, případně malá placka/druhý a třetí nejmenší pastorek, tak je to fuk, jen bude drhnout řetěz, ale nemůže se nic stát, když se omylem na ten převod přehodí).

            0 0
            • pepek  

              Ono soudruzi tady rádi tvrdí, že nikdy, ale opravdu nikdy !!.. …ale víme jak to je, že :-) Např. při současných jízdách potmě se často stane, že mám zkřížený řetěz, ne tedy španěla, ale spíš malá placka -malý pastorek. Dříve jsem si quli tomu aji vyvrtal dírku do světla, aby mě to svítilo aji na ukazatele, ale s výměnou řidítek to přestalo fungovat .

              0 0
        • juli  

          Jakesi pravidlo ± existuje. Kdyz zaradis nejlehci prevod – mala placka ve predu a nejvetsi vzadu, resp. opacne nejtezsi prevod – velka ve predu a nejmesi pastorek vzadu, tak by osa propojeni obou kladek prehazky mela smerovat kolmo k zemi.

          0 0
      • maxtor  

        Kubad to napsal naprosto správně – takhle z fleku se to nedá určit. Já sám poté, co řerěz trochu sjedu na biku s GS přehazkou, jej potom dávám na zimáka s SGS a i když je to vlastně přesně opačný problém jako řeší BBB, tak se i s takovým řetězem dá jezdit…

        0 0
        • kubad  

          Přesně pokud není spojka na řetězu, ani bych ho nerozdělával a přes kladky vyměnil přehazku – pokud bude pak délka OK není problém pokud bude dlouhý jednoduše změří o kolik a zkrátí

          0 0
      • Vilém  

        No nevim.Pokud byl retez puvodne spravne delky, tak delka raminka v tomto nehraje zadnou roli.

        0 0
    • maxtor  

      Teď jsem to měřil a rozdíl mezi vzdáleností kladek u GS a SGS je zhruba 2 cm, což odpovídá délce jednoho článku řetězu. Řetěz tedy rozhodně není nutné zkracovat za předpokladu, že už na původní SGS nebyl řetěz dlouhý. Takže jsme s Kubadem měli pravdu:-))

      0 0
      • BBB  

        No tak to by bylo v poho, kdyby to takhle bylo.Mrknu na to a uvidím.Díky pánové :-)

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.