• meserszmid

    Ahoj,

    prosím o radu, dávám si dohromady starou silničku,ale chtěl bych na ní dát nové výplety, všechny se však prodávají s ořechem 9/10/11. Nevím, jestli když objednám tyto kola, můžu na nich vyměnit ořech za 7, nebo je tam nějaký problém. Díky za odpověď.

    0 0
    • standoslav  

      A měly vůbec kola na 7mi kolo ořech jak kolega myslí ?

      0 0
    • Singlespeed  

      Není žádný problém, ořech měnit nemusíš. 7-rychlostní kazetu na delší ořech usadíš pomocí podložek, které získáš rozebráním staré kazety.

      0 0
      • martin_p2  

        Pokud si dobře vzpomínám, tak 7sp. ořechy byly kratší než 8/9sp. a při výměně ořechu se musela namontovat delší osa a roztahnout zadní stavba.

        0 0
        • martin_p2  

          To znamená, že pokud se záplety s 9sp. ořechem mají namontovat na kolo kde byl 7sp. ořech, musí se zadní stavba roztáhnout a 7 sp. kazeta vypodložkovat.

          Další možnost, ale dost nesmyslná, je vyměnit ořech za 7sp.a přecentrovat kolo (!), protože se kvůli kratšímu ořechu změní střed. Pak možná bude nutné i vyměnit osu za kratší, záleží na tlouštce patek rámu. Samozřejmě ořech jde vyměnit jen na nábě stejného výrobce, např. na nábu Campagnolo asi starý shimano 7sp. ořech namontovat nepůjde.

          0 0
          • Singlespeed  

            Nemusí se nic roztáhnout. MTB náboj se 7-sp ořechem má odjakživa šířku 135mm, tedy stejně jako dnešní běžný 10 speed MTB náboj na rychloupínák. Stačí tedy jen na 8/9/10 sp. ořechu vypodložkovat 7-sp kazetu cca 4mm podložek u příruby.

            0 0
            • Vilém  

              Nektere 7mi naboje mely 130mm.

              V jeho pripade jde o silnicku a tam je 130mm furt.

              Teda pokud to neni nejaky historicky Favo ap, tam by mohlo byt min.

              Jinak zbytek jak pises.

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.