Výměna Elixir R za Shimano SLX - poraďte

51 nepřečtených
  • Komarsport

    Ahoj. Koupil jsem si nový bike s kotoučovkami Avid Elixir R. Brzdily super, ale měl jsem problémy se silnými vibracemi od zadní brzdy. Dal jsem proto kolo prodejci na reklamaci. Za 3 dny mi oznámili, že je vše vyřešeno… výměnou brzd za brzdy Shimano SLX. Rád bych se proto zeptal na srovnatelnost těchto brzd. Jsem z toho trochu nemile překvapen. Jednak se mnou nikdo takhle razantní krok předem nekonzultoval, jed­nak bych čekal, že ekvivalentní za Elixir R by od Shimana byly spíš brzdy řady XT. Trochu mám pocit, že se z toho prodejce pokouší „vykroutit“ tak, aby na tom finančně netratil a vyměněné Shimano SLX se mu zaplatily prodejem zánovních vymontovaných Elixirů. Přemýšlím nad dalším postupem. Nechat tam SLX a být rád, že to brzdí, nebo požadovat jiné řešení? Poradíte? Díky moc za rady!

    0 0
    • StuntJ  

      No prodejce (servis) nesmí vyměnit cokoliv na tvém kola za jiné aniž by tě na to předem upozornil. Takže pokud to vyměnil bez tvého vědomí, tak bych na něho skočila chtěl po něm vysvětlení …

      0 0
    • Lister  

      Nebudu zkoumat, zda je lepší Elixír nebo SLX, ale dle mého názoru: Kupuješ si komplet kolo, které tvoří určitá kombinace komponentů, pro které sis daný produkt vybral. Vyřešení reklamace záměnou jednoho komponetu za jinou značku bez výslovného souhlasu zákazníka nelze – toto se ale musí vyřešit v okmžiku převzetí kola. Pokud jsi tak učinil, tak jsi vlastně souhlasil s výsledným řešením. Teoreticky jsi mohl požadovat nápravu stavu s použítím původních brzd a pokud by toho nebyli schopni, tak vrácení peněz, protože pokud jde běžně reklamaci vyřešit jen výměnou věci za jinou, tak tuto volbu běžně máš.

      0 0
      • Komarsport  

        Kolo jsem zatím nepřebral, mám si pro něj teprve dojít do servisu. Proto chci vědět, jak nejlépe postupovat. Ta výměna se mi nelíbí vůbec, když mi to oznámili, tak jsem se ale nezmohl na cokoliv, jelikož mě to dost zaskočilo. SLX mi právě přijde neekvivalentní za Elixiry R, navíc původní brzdy byly vyvedené v designu ostatních komponent kola, takže to i nějak vypadalo…

        0 0
    • ememem  

      ak je to naozaj tak jak pises potom si nejaky zbytocne moc slusny, bych ho z voleja niekam poslal.

      brzdy naspat a problem riesit a uz vobec nie vymenou za nizsiu triedu

      a ciste osobne – s elixirmi skusenost nemam ale s xt08 hej a ja bych to nemenil ani za doplatok (slx uz vobec len z principu ze je to katalogovo nizsia trieda aj ked funkcne su udajne snad aj lepsie ako xt)

      0 0
    • Komarsport  

      Tak jsem se na lince Sdružení obrany spotřebitelů právě dozvěděl, že v případě záruční opravy má prodejce možnost vyměnit součástku za jinou (tzn. i od jiného výrobce), pakliže se jedná o komponentu stejné kvality. Tak už vidím, jak se budeme dohadovat, zda jde či nejde o součástku stejné kvality. Kvalitou se prý rozumí např. brzdná dráha brzd apod. To tedy vážně nevím, kde by takové srovnání mohl člověk nalézt… Ale i kdyby, pokud mě bude prodejce přes­vědčovat, že jde o věc stejné kvality, tak se s ním můžu akorát „poštěkat“, jeho následná ochota cokoliv dál řešit klesne na nulu a budu v pytli…

      0 0
      • Bobisak  

        no ale minimálně bys mohl chtít srovnání ceny dle jejich cenníku, ne? nenápadně se jukni, za kolik maj SLX a za koli elixiry – to jen pro případ, že s výměnou neuspěješ. Ale teda tohle mi v servisu udělat, tak už tam v životě nepáchnu.

        Jinak SLX neznám, ale měl jsem starší XT a nyní mám na kole právě elixíry R a z5 na XT už bych nešel – jsem s elixírama velmi spokojenej.

         
        0 0
        • kubad  

          ofiko ceny nebudou zase tak rozdílné – že sou OEM SLX brzdy za pár kařek je jiný problém.

          jinak podle mě jsou to opravdu +/- srovnatelné produkty

          0 0
      • ememem  

        byt tebou ak to okamzite nedaju naspat s vyriesenym problemom (btw vibracie – kukni do historie) resp. nenamontuju nove elixiry tak chcem spat svoje prachy (zalohu??, pises ze si to nezaplatil) a idem inde.

        0 0
        • Komarsport  

          Přiznám se, že bych čekal, že prvním krokem bude výměna za jiný kus stejných brzd (ty ale asi nemají skladem, proto ty SLX). Úspěch proto asi bude, pokud dosáhnu toho, aby to řešili právě tak, že zachovají stejný typ brzd. Vrátit mi 45 000 Kč za kolo, to pro ně určitě je až ta úplně nejzazší varianta. Každopádně mě štve už jen to, že místo abych na kole jezdil, tak stojí v servisu a jak se zdá, ještě nějakou dobu tam pobude…

          0 0
          • tassajara  

            Co za kolo to je? Ja len ze ci ta vymena brzd vec riesi, ci nemoze ist napriklad o vadu ramu a podobne. Tymto by sa vec len odsunula, je mozne ze s tymi slx ta caka po case to same.

            Inac ak to bude potom funkcne ok tak zas tragedia to nie je, slx su IMO ok brzdy, akurat obchodnik by mohol byt trochu grand, za problemy by ti mohol vyjst v ustrety ak by si trval na xtckach.

            0 0
          • ememem  

            pokial je to skutocne tak ako pises(t.j. ze zavada skutocne a preukazatelne existuje a bez akejkolvek konzultacie s tebou to „vyriesili“ akoze na trvalo a definitivne tak ze vymenili komponent za sice porovnatelny ale katalogovo aj cenovo o triedu nizsi) a nebudu ochotni to velmi rychlo a ustretovo vyriesit (t.j. napr. docasne kym nam dojde elixir jazdite na slx a potom to prehodime) tak bych sa vobec nezdrahal zverejnit meno tohoto obchodnika. 45t CZK za bike neni malo.

            0 0
            • ememem  

              aby bolo jasne sral by ma ten pristup k veci. keby ti to aspon oznamili a pod. ked niekde necham 45t tak bych ocakaval slusnejsie jednanie.

              a celkom by ma zaujimalo zdovodnenie z ich strany cim boli tie vibracie sposobene ked to vymena brzdy vyriesila. (naozaj vyriesila?)

              0 0
              • Komarsport  

                V úterý ráno jsem odvezl kolo do servisu, včera odpoledne tam volal, jaký je stav věci. Z prodejce lezly informace jak z chlupaté deky. Dozvěděl jsem se, že to byl mechanik projet a je to údajně o 90% lepší!!! Už to mě přišlo hodně legrační, jak se dá subjektivně určit, že něco vibruje o 90% méně? O tom, co bylo na kole uděláno, však nepadlo ani slovo. Dnes dopoledne telefonát, že je vše OK… „Dali jsme Vám tam Shimano SLX“. Jednoduše blesk z čistého nebe…

                0 0
            • kubad  

              srovnej si MOC u brzd SLX a u elixiru budeš se celkem divit – nemáš pravdu s tím srovnáním.

              ale jinak souhlas – tu výměnu měli v prodejně minimálně konzultovat se zákazníkem

              0 0
              • ememem  

                tak dobre, prvu cast beriem spat. zbytok plati.(ak je to naozaj jak pise – to zodraznujem zakazdym lebo sa mi to az verit nechce, teraz ma tak napadlo to je bike za cca 1700E, to je fakt dost na slusnejsie jednanie). sa mi niekedy zda ze poniektori obchodnici maju zakaznikov za paka.

                0 0
      • Lister  

        v případě záruční opravy má prodejce možnost vyměnit součástku za jinou

        Hmm, zase je člověk o něco chytřejší. Tak teď ke srovnání. Tvoje brzdy jsou základním modelem řady a dle mého jsou s SLX srovnatelné, takže XT z nich asi nevyrazíš. Navíc SLX jsou solidní kotvy, vůbec bych se jich nebál.

        0 0
        • kubad  

          asi tak taky bych to nehrotil, pokud to problém vyřešilo

          0 0
        • mountaineer  

          At mu k SLXkum pridaji swissstop desticky a bude mit nejlepsi brzdy.Vozi je mlada(SLX) i ja(XT) a jiny uz nikdy nechci:o)

          0 0
          • ememem  

            keby si to porovnal s original shimano M06 rozdiel je ????? (teda ak si ich mal, tie co sa dodavaju spolu s brzdou A01S skoda zrovnavat, to brzdia lepsie moje paty)

            0 0
            • mountaineer  

              06ky jsem bohuzel nemel,kdysi jedine Deore 525 ale to je uplně jiná brzda.

              0 0
        • JakeF  

          Cože? =O Elixir R srovnatelný s SLX? Proboha, já je chtěl koupit. SLX stojí na kupkolo s kotoučema tak 4500Kč, Elixiry R 5500Kč. To je dost rozdíl a vůbec jsem myslel, že úrovní budou někde kolem XTček. Ale když tu tak v poslední době čtu ty názory na Avidy, tak se možná nakonec poohlídnu někde jinde :-D.

          0 0
          • kubad  

            Nemotej ceny na E-shopech s MOC ty SLX mají ofiko stát skoro 7t.Kč

            0 0
            • JakeF  

              Tak v tom případě musej mít Elixiry MOC 10t, ne? :-D Ale zbytečný řešit, až budu mít na stavbu kola peníze, tak si pak hezky založim novej thread (]:->) a vy už se tu nějak pohádáte, co tam mám vlastně dát :-D.

              0 0
              • goofy  

                Je videt, ze vubec nevis o cem je rec.. MOC a to, za jakou cenu se to na eshopech prodava jsou zcela rozdilne veci..

                0 0
                • tassajara  

                  v eshope sa nepredava za maloobchodnu cenu?? :D

                  0 0
                  • goofy  

                    Pardon ty nejvetsi chytroline.. Kdyz si chces slovickarit, tak Dop. MOC

                    0 0
                • JakeF  

                  Vim, o čem je řeč. Ale pokud se v tom e-shopu prodává pod doporučenou MOC, tak asi jednou na vyšší obrat a tim pádem budou mít cenu nižší u všeho. Což je samozřejmě pouze předpoklad, ale logicky by to tak bejt mělo.

                  0 0
                  • goofy  

                    Ne.. Neni to otom, za kolik to prodava, ale za kolik to nakupuje..

                    0 0
                    • JakeF  

                      A to je MOC? Mám pocit, že oni to nakupujou právě za velkoobchodní cenu ;-).

                      0 0
                      • goofy  

                        Mas spatny pocit.. Ono totiz nezazlezi za jakou cenu nakupujou, ale KDE. Jelikoz oni to vsechno nakupujou mimo oficialni dovozce, a tam jenom zalezi, kde se co za levno podari urvat.. To ze Shimano obecne jdem v OEM skladech sehnat levneji nema ale s cenovou tridou nic spolecneho..

                        jinak to co jsi ty zminil je Dop. MOC.. A v eshopech se samozrejme prodava za MOC. Ale jak rikam. Ceny na netu vubec nejsou urcujici jakou ma dany vyrobek Dop. MOC

                        0 0
        • antimony  

          Včera my došli nové elixíry a největší dilema bylo rozhodnutí jestli slx nebo elixír. To my chceš namlouvat že jsem si připlatil uplně zbytečně? Proč si avid dovolí zařazení elixíru mezi fr a dh brzdy a slx xc a cross-country. To snad už trochu rozdíl je ne?

          0 0
          • Lister  

            Připlatil sis za to, že chceš Avidy, že se jich tolik neprodá a tím pádem na nich výrobce drží větší marži no a třeba za líp padnoucí páku, která je navíc mnohem hezčí. Dej na SLX pořádný kotouče a můžeš jezdit FR taky, v tom nevidím problém. A to co píše výrobce ve svých propagačních letácích je mi opravdu srdečně jedno.

            0 0
            • antimony  

              Neměl jsem ještě možnost srovnání těchto dvou brzd ale určitě tam nějaký rozdíl bude:) a ne jen cena.

              0 0
              • goofy  

                Ano.. Tvar paky, vaha, system.. Jinak treba co se tyce FR a DH jezdeni budou asi SLX mozna jeste vyhodnejsi, pac pokud si dobre vybavuju maji krapet vetsi desky.. ;-)

                0 0
                • Vegan  

                  Desky jsou cca stejne (rozmerove) XT/SLX uzsi delsi Elixir sirsi a kratsi na delku. Co se tyce projevu je to uplne jina liga (ale to nema s FR/DH/XC zarazenim nic spolecneho ) XT/SLX nabeh ucinku velmi plynuly chod az ponekud houbovyty, naproti tomu elixir R nabeh velmi ostry. Co se tyce prehrivani jsou na tom Elixiry jen malinecko lepe, ale vicemene rozdil je zanedbatelny. Co se tyce pravidelnosti chodu Elixiry chodi stale stejne XT/SLX maji chod paky, pri rychle za sebou jdoucim pribrzdovani, odlisny. Tudis rozdili nejsou ani tak v brzdnem vykonu (to stejne nejvice ovlivni desky ), ale v tom jak se chova paka a to je velmi subektyvni a kazdemu vyhovuje neco jineho. Sandra by se na Elixirech zabila a je max spokojena s XT ja zase uprednostnuji projev Elixiru a XT mi absolutne nevyhovuji.

                  0 0
                  • Vegan  

                    Spolehlivost uz radeji hodnotit nebudu, byt na to mam nazor jasny, ale nekteri lide jez se vyzivaji v soubojich typu SRAM vs. Shimano to nedavaji a zbytecne rozjizdi flamy.

                    0 0
                    • hmm  

                      Nástup Elixir R je super ale zadní třmen jsem měl již 2× reklamovanej že tuhne prasátko a brzdy stále škrtaj. Chápu mám tam 185mm kotouč ale na předku mám 203 a ten škrtá 5× míň. Několikáté promazání nezabralo, odvzdušnění nezabralo. Jsem zralej na výměnu celé zadní brzdy ale bojím se že mi to bude dělat zas. Projevilo se to až po cca 200km a od té doby cca 1200km to dělá stále. Jinak jsem tam dal organiky desky a ty pískaj jak prase. Originály byli pohoda. Takže Elixier R z mého pohledu jenom problémy vpodstatě..... Koukám že bych šel do jinejch brzd hlavně abych na ně nemusel furt šahat jak teď

                       

                      Nějaká rada co bych stím mohl udělat krom výměny by nebyla? Dík

                      0 0
                      • Vegan  

                        To ze ti skrta nemusi vubec byti brzdou, ale mekosti zadni stavby. Respektyve pouzitym uchycenim kola. Me take skrta zadek ponevads v predu mam 20mm pevnou osu a 205mm kotouc je tichy zatimco vzadu klasicky upinak a proste se ta stvba krouti uvazuji o RWS jez je pevnejsi jak klasicky rychlo upinak nebo predelani na pevnou osu. Ono klasicky 5mm rychlo upinak je dosti meky a na 185mm kotouci je stejny pohyb vydet o dost vice jak na 160mm. A svou roli v tom hraje to, ze u elixiru je mensi mezera mezi kotoucem a deskama jak u shimano brzd proto jsou nachylnejsi na pevnost zadni stavby a uchyceni zadniho kola. Je to do jiste miry podobny problem jako vybrace pri brzdeni ve smyslu faktoru jez to zpusobuji ci naopak potlacuji.

                        0 0
                        • goofy  

                          Jezisi.. vydet, vybrace, dyskdzokej..

                           

                          Jinak k veci: hmm popisuje, ze se mu zadni pistky nevraceji, to snad jeste rozezna rozdil od zadni a predni brzdy, ne? A jestli ma Elixir jeste menisi vzdalenost desek, nez shimano, tak to jsi me prekvapil a uz vim jiste, ze do nich nepujdu.. To jsem nad nema uvazoval..

                          0 0
                          • Vegan  

                            NO jedna vec co si mysli ze popisuje a druha co to ve skutecnosti je. Vysvetlim, kdyz zesedne z kola a kouka na zadni brzdu, jeden pistek je vyjety vic nez druhy ( tzn nevraci se stejne ) – pricina zadni stavba je meka a kdyz ji zatizi a sedne na ni kotouc se vuci trmenu pohne, jak brzdi pistky se vuci kotouci centruji, zesedne a hle kotouc je nalepeny na jedne desce a jeji pistek je vice vyjety. Proc jsme o tom tak presvedcen ? vazne si myslis, ze kdyz mu vymeni trmen opet se bude zadrhavat ten samy pistek v te same pozici ? ja ne. Predni to nedela ponevads (podle pouzitych velikosti kotoucu ma asi pevnou osu a jednak na predek pusobi mensi sily a druhak je tam pevna osa :) A ano opravdu je mezi kotoucem a destickou mene mista nez u shimana a to stoji za jejich projevem kratkosti mrtveho chdou a ostremu nastupu.

                            0 0
                            • goofy  

                              Pevna osa pevna psa pevna osa.. Podle ceho tak usuzujes.. Podle pouzitych kotoucu je to pase.

                              A z toho co popisoval jsem to pochopil, ze mu to dela za jizdy, coz na krivou zadni stavbu, nebo nevracejici  pistek nema vliv..

                              A jeste k te mezere: mrtvy nemrtvy chod, mezera musi byt, protoze lehce zvlneny kotouc vozim porad, a predstavit si, ze bych ho vozil se sintrovanyma deskama s malou mezerou, tak me odvezou.. Elixyry tedy asi ne.. Uz radeji Juicy

                              0 0
                              • Vegan  

                                No ja velmi az prilis podobny problem vydel v praxi na HT vozil Elixiry po nasazeni RWS a dotanuti na krev problem jako mavnutim proudku zmizel. A ono lehci drhnuti pripadne skrtani kotouce za jizdy upozornuje na dve veci, bud ma zvlneny kotouc staci narovnat a nebo mu tam to zadni kolo lehce lita tedy je malo upnute.

                                0 0
                              • Vegan  

                                BTW ja kotouc rovnam, kdyz nahodou zacne trosku vice skrtat a jinak problem nemam. A pokud mu na predku s vetsim kotoucem, kotouc temer neskrta tak to musi byt pevna osa, ponevads i Sandre s jejima 40kg a 185mm kotoucem na FOX float 140mm kotouc skrta a to prosim na XT brzdach s vetsima mezerama.

                                0 0
                                • pete_ax  

                                  kolega goofy zrejme predpokladal, ze ti to dojde – pise se videt, nikoliv vydet

                                  0 0
                                  • Vegan  

                                    ale me todle netrapi :) to bude asi vono a ja to napsal nasledne podruhe schvalne :o)

                                    0 0
                      • hmm  

                        Jinak zadní stavba se dost kroutí, to jsem poznal v zátáčkách kdy dřu pokaždé když to klopím, Předek je lepší je tam 9mm osa, hodlám si nechat vyplést nový kola s 9mm a 10mm osou na zadek a uvidím jak se to bude chovat. Kamoš má to samý kolo jenom menší rám a avidy J 5 a nemá vůbec problémy, faktem je že mají dost houbovitej chod proti elixierům. Když jsem si to nechal odvzdušnit musel jsem upustit olej pač jsem zatáhl za páku a po 5mm zdvihu páky jsem brzdil na max. s novejma deskama.

                        Sem tam se mi taky stává že deska se brutálně ozve jak dře o kotouč. žádný škrtání ale vibracobrděňopískot jak sviňa, často když jedu skopce po rovným asfaltu víc jak 30kmh :-(

                         
                        0 0
          • lubomir  

            Vůbec bych se těch Elixírů nebál , mám je od ledna a nedám na ně dopustit a to mám 115 kilo . Co jsem měl dřív Shimana nebo Hayesy tak to vibrovalo a brzdný učinek taky nic moc .Podle mě jsou fakt dobrý , kupoval jsem je samostatně , takže žádné OEM provedení .

            0 0
            • mountaineer  

              Učinek záleží víc na použitých destičkách a průměru kotouče,vibrace zase ovlivni „zubatost“ kotouče,v případě vibrace při nebrždění na vzorku pláště a rychlosti jízdy. A jestli jsou nebo nejsou OEM poznáš podle toho jestli je dostaneš v krabici (volný prodej) nebo v pytlíku (OEM) :o)

              0 0
    • Luk02  

      Aspoň zavolat mohli…:-/

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.