• Pavel15

    Dobrý den,

    potřeboval bych poradit ohledně výběru kola. Mám vyhlídnutá 3 kola a chtěl bych vědět které z těchto tří je nejlepší. Jezdím 50%silnice a 50% lehký a těžký terén (štěrkové cesty, kořeny, kameny…)

    https://www.dajsport.cz/…21-rally-red

    https://www.cycli.cz/…-expert.html#…

    https://www.kola-online.cz/…-2021/d75356

    Děkuju za veškeré rady a doporučení.

    0 0
    • novas752  

      Do těžkého terénu jsou všechny 3 značně nevhodné.

      0 0
    • pocestny  

      Tak v prvé řadě by bylo dobré zjistit, co je myšleno tím těžkým terénem, aby zas ten Qayron nebyl overkill. Taky to můžou být 50% cesty, 40% lesní šotky, a 10% po kořenech jako třeba turistická značka. A třeba to zvládne běžné XC kolo.

      Ale souhlasím s tím, že ty tři kola nejsou z hlediska poměru výkon/cena úplně optimální (platíš tam za značku). Taky vidlice „Rockshox TBD“ (To Be Determined = upřesníme později) ve specifikaci mě pobavila.

      Tak pojdme upřesnit ty požadavky na ježdění + tvoje výška a hmotnost. A jestli je priorita třeba známá značka, nebo vybavení, rychlost, hmotnost, odolnost, schopnosti v terénu, …

      0 0
      • Pavel15  

        Mám 180 cm a cca 85 kg.

        Když jedeme na nějaký výlet tak jezdíme asfalt, štěrk, polní cesty, les a v tom lese to dostane zabrat když sjíždíme kopce po kořenech a kamenech. Neřeknu co jezdím víc mám to všechno na stejně ale baví mě více terén.

        Na značku se nekoukám klidně mi poraďte něco jiného hlavně aby mi to vydrželo.

        0 0
        • pocestny  

          No, tak pokud píšeš „baví mě terén + aby to vydrželo“, tak bych to viděl na 29" nejspíš vel.L, XC kolo s položenější vidlí (úhel 67–69°), a pořádnými plášti a teleskopem. Užiješ si to, co tě baví, ale zas to bude mít třeba 2kg navíc a na silnici tě to přibrzdí.

          Jak Cannondale, tak GT tomuhle skoro odpovídají. I když na sjezdy úplně nejsou: jsou to víc normální kola, než drsný trail bike. U toho GT jsem vygooglil, že má vidlici Recon, fajn. Výbava v téhle cenové relaci bude buď Judy/Recon (oboje funguje, Recon je alespon lehčí) a výbava SX Eagle nebo Deore a pár ošizených dílů. Líbí se mi ty pedály v ceně. Co by se dalo kritizovat: Ošizené brzdy (u obou), náby, kazeta (u Cannonu), drátové pláště (asi u obou), chybějící teleskop.sedlovka.

          Kdybych chtěl stejně vybavený bike, ale hodně ušetřit, tak bych vzal něco jako CTM Zephyr zaplatím o 8000 méně a ještě dostanu teleskop zadarmo a drsnější pláště a vidlici s 66°. Cannondale vs. CTM jsou 2 extrémní příklady, ty 2 značky jsou každá úplně jinde.

          Pak jsou značky někde mezi tím, třeba vezmu Rockmachine blizz trl 70 To už je fakt kolo na tu část výletu, kdy si to užíváš v lese. Má celkem luxusní výbavu, nezapomněli na 4pístkové brzdy, víc položenou vidlici (66°) s vyšším zdvihem, opravdu terénní pláště, a v ceně je i teleskop. Pedály chybí.

          Ve stejném duchu je již uvedený Qayron spyro mkII 1 (jiná vidle, jinak to vypadá stejně). Velký rozdíl je v délce rámu: RM je nízký a dlouhý (vel. L má jen 15" a délku TT 635mm a rozvor 1222mm), takže si tam můžeš dovolit luxusně vysokou teleskopku. Qayron je v té délce konzervativnější.

          Možností se najde určitě víc – ty moje vypadají vyprodané. Spíš si zvaž, jak moc „hardcore“ bike chceš. A ještě hledej.

          0 0
          • Pavel15  

            Děkuju za užitečné informace. :)

            0 0
    • Gwaihir  

      Přečti si toto:

      https://dolekop.com/…oustu-zabavy

      Neříkám, že Giant je nejlepší, ale jen aby sis ujasnil, co chceš.

      A koukni i na whyte – dražší, ale zase více do terénu.

      Další možnost je Dartmoor a samozřejmě i již zmiňovaný Qayron Spyro.

      0 0
      • pocestny  

        jo, Giant Fathom 29 2 je dobrý příklad (ale ty kritizované brzdy neznám)

        0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce