• THORX

    Ikdyž jsem si pořídil nedávno nové kolo HT 27,5 najeto 600km. Začíná mi pomalu v hlavě šrotovat myšlenka jakým směrem se moje ježdění bude ubírat dál a jaké bude mé druhé kolo.

    Koupě nových kol přišlo ze dne na den, vždy jsem toužil si koupit nové horské kolo až přišla ta chvíle kdy jsme si řekli jdem si je koupit.

    Měl jsem rozpočet cca 40 tis. na dvě horská kola. Jedno pro mě a druhé pro manželku. Řekl jsem si kolo cca za 20 tis. už musí být celkem slušné. Vůbec jsem se nevyznal v komponentech atd. Nevybírál jsem přes internet ani se s nikým neradil a šel jsem obkouknout 3 obchody u nás. Hledal jsem za své peníze to nejlepší.

    A já se rozhodoval mezi Kellys Thorx 10 2015 LE (27,5) za 24 tis. a Leader Fox Casper 2015 (29) za 21 tis.

    Po vyzkoušení obou jsem měl jasno Kellys jde jsem měl pocit že sedím na horském kole 29ky u Caspra mi přišlo jako bych seděl na trekovém kole moc vysoko a pocit jak na gauči. :)

    Manželce jsme vybrali Leader Fox Out Line 2014 ve slevě za 17 tis. na netu je cena aktuálně 24tis ale byla i 29 tis. Takže celkem 41tis. A já myslím že jsme koupili asi to nejlepší co šlo.

    Začali jsme jezdit ty naše Beskydy. Já chtěl hned do hor a manželka řekla že budem jezdit prvně asfalt než si trochu zvyknem na ty kola. Zanedlouho jsem už jel sám na chatu Kamenitý a sjel svůj první sjezdík a byl jsem nadšený pak jsem si přidával Slavíč, Kozubová, Prašivá za vidinou kdy už budu nahoře a pojedu dolů.

    Prostě jsem zjistil že mě baví sjezdy,rychlost, adrenalín. Kupodivu jak se manželka bála terénu tak už si to taky začíná užívat jen si stěžuje na vadnoucí brzdy M575 dám ji tam XT 2014 to jí musí stačit na něch necelých 60kg.

    Myslíte si že v Beskydech má HT už své limity? A víc by se hodíl nějaký full Nerve/Spectral 27,5 nebo HT 29 s carbon rámem? Uveze carbon cca 95kg?

    0 0
    • jIrI___  

      HT limity nemá, limity jsou jen v hlavě. Do beskydského písečku je full příjemnější, oproti HT je to obrovský skok, ale zase znám dost lidí, kteří z fulla přešli zpět na HT. Nejlepší je si půjčit v nějaké prodejně testovačku a vyzkoušet, jestli se ti bude líp jezdit na 29" HT nebo 27,5" FS.

      0 0
      • THORX  

        Já si taky myslím že je to všechno jen v hlavě a o technice jízdy některé HT mají zdvih i 110mm. Jasně full bude pohodlnější. Ale taky prý hodně dělá křečovitý úchop kdy rám nemá šanci dobře pohlcovat.

        Zapůjčení testovačky jak to funguje kolik se platí atd.

        0 0
        • jIrI___  

          Zapůjčení testovačky – příjdeš do obchodu, vybereš si nějaký bajk nabízený k testování, vyplázneš na stůl občanku (příp. nějaký druhý doklad totožnosti) a případně zálohu (třeba Spešl chce 20000 Kč v hotovosti). Některé značky pak mají samotné zapůjčení kola zdarma, jiné naopak placené (opět Spešl tuším kolem 700 Kč na den). Toto všechno si chce předem zjistit v kameňácích v okolí.

          0 0
          • THORX  

            http://info.adroit.cz/test-kol-giant mám 190cm takže asi Lkový Trance že?

            0 0
            • Tehu  

              Kamos má 186cm a jezdí na Lku 2015 s tím že má 400mm dlouhou sedlovku totálně nadoraz a vádí mu i jeji malej zdvih(100mm). Když Lko při tvé vysce tak rozhodne sedlovku delší jak 400mm a zdvih 150cm. Jinak furt bude překážet… ;)

              0 0
              • THORX  

                A jaké kolo má kámoš Trance 2015? Na víkend to přežiju. Jde mi hlavně o jízdní vlastnosti fulla jako takového.Kdybych šel do fulla tak bych se rozhodoval mezi Nerve AL 6 nebo 7/ Spectral AL 5 a tam bych doufal že bude situace lepší.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Projel sis ty bajky, nebo se ti libi na obazku?

                  0 0
                  • THORX  

                    Co přesně myslíš tím projel? Rozdíly těchto kol poznám.

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Na webu, koleckem nahoru a dolu…

                      0 0
                    • nitraq  

                      Jistě, nálepku na rámu poznáš. Poznáš i rozdílný jízdní projev?

                      0 0
                      • THORX  

                        Nerve je takové XC/Maraton menší zdvih než Spectral lehčí Spectral už je více sjezdový.

                        0 0
                        • THORX  

                          Ale některá videa stojí za to a jak někdo tvrdí že Nerve je takový papírový strašně křehký a že jezdci s 85kg+ budou mít problém tak s téhle videí si nemyslím. https://youtu.be/a2H7_rGP93A

                          0 0
                          • wego1991  

                            hergot na to video sem se neměl dívat, teď budu mít výčitky, že na nervákovi co mi brzo přijde, jezdím jako babka pro rohlíky :)

                            0 0
                            • THORX  

                              Takže říkáš slabota?

                              0 0
                              • wego1991  

                                Ne, myslím jako že sem měl za to, že Nerve je xc full (žádný chrt, ale na pohodu kolo na kochani žádné maso). Ale video mi ukázalo že se mýlím :)

                                0 0
                          • wilda81  

                            Jenže současný Nerve a verze z videa je úplně něco jiného – na videu je totiž na 99% stará 26" AL+ verze ;)

                            0 0
                            • THORX  

                              Rozdíl?

                              0 0
                              • wilda81  

                                Google? ;-)

                                AL+ verze měla, ze současné nabídky, blíže ke Spectralu než Nerve. Byl to klasický AM stroj na 140 nebo 150mm zdvihu (už si nepamatuji přesně).

                                edit: tu máš nějaké info v češtině http://www.bikeandride.cz/…al-7-0-test/

                                Jinak současný nerve je daleko víc XC stroj. Mám odjeto hromadu km na současné základní 27,5" verzi a rozdíl v tuhosti těch dvou kol je značný – dost ale dělají kola a absence pevné osy. Kolo je to výborné, ale na blbnutí v parku (jako je na videu) není stavěné.

                                0 0
                                • THORX  

                                  Na youtubku je více takových videí a pochybují že vše je AL+

                                  0 0
                                  • wilda81  

                                    Jestli chceš vybírat kolo podle YT, tak se nemáme moc o čem bavit. Mrkni a vyber …

                                    0 0
                                • THORX  

                                  Jakého máš nerva 6.0? Nemá pevnou osu? 27,5 je na 120/120mm že a 29 na 120/110.

                                  0 0
                                  • wilda81  

                                    Jen „kradu“ přítelkyni 6.0 z 2014. Je to 120/120mm a pevná osa není nikde. Dozadu se dá pevná osa dát po výměně patky, přední znamená výměnu vidlice. Na jejích 65kg a styl ježdění není absence pevných os problém.

                                    0 0
                          • Mr.Duck  

                            Super ten slow motion na ten obrovskej gap ze zacatku :)

                            0 0
                          • pepino  

                            Dyk na tom nic nedělaj. dřív se to nazvalo ostřejší XC.

                            0 0
    • Kubiczech  

      Po šesti stech kilometrech v terénu nemůžeš vědět vůbec nic. Ani o kole, ani o jízdě v terénu a už vůbec ne o tom, co tě baví a co nebaví. Na základně prvotního nadšení kupovat nové kolo – a předpokládám, že minimálně dvakrát tak drahé – je střelba od boku s minimální šancí na úspěch.

      0 0
      • THORX  

        Jo to jsem si taky řekl že jsem toho najezdil zatím málo abych dělal nějaké závěry, dám tomu více času a po téhle sezóně se rozhodnu. Já právě když jezdím tak neuvažují jestli tenhle terén už je na HT moc já ho prostě sjedu.

        0 0
        • McBlacky  

          tak uvidíš časem, záleží co budeš jezdit a hlavně jak rychle. I profláklá žlutá z Lysé se dá na HT, ale na FS s teleskopem je to plynulejší a rychlejší.

          0 0
        • Mr.Duck  

          Ono to byva vic o rychlosti nez o terenu :) Na (rozumnym) HT sjedes leccos, ale pridej k tomu rychlost, hodne rychlosti, a tam zacnou zdvihy davat smysl.

          Jedna strana mince by rekla: Jezdi co mas, projedes s tim leccos, jestli jezdis prvni sezonu, tezko narazis na nejaky „limity“ kola. Az kdyz od toho kola budes chtit neco konkretniho, co ti nedava, podivej se po kole, ktery ti to da. Preventivne ho menit nemusis.

          Druha strana mince ale rika: Novy kolo te muze posunout, otevrit novy moznosti, ukazat rychlejsi stopy, dodat sebeduveru. Na lepsim kole sjedes vic, to je objektivni. Udela z tebe lepsiho jezdce? Muze, nemusi.

          Realne si musis tu minci postavit na hranu, a ona jednou na jednu nebo druhou stranu spadne. Jestli jsi schopnej kolo jakz takz ovladat, ale chybi ti jistota, muze te full posunout, a lepsiho jezdce z tebe udelat. Jestli si hodne veris ale sekas chyby, mozna ti nektere z nich full odpusti, ale nemusi te je zakonite odnaucit, muzes se zaseknout, a prestat se posouvat.

          Nevim, jak narocny je teren o kterem mluvis, a nikdo ti nerekne, jestli ti full pomuze, bude te vic bavit a jestli pro tebe celkove dava smysl. Je dobry si ho, nebo idealne nekolik ruznych kousku vyzkouset, ruzne znacky, geometrie, ruzne zdvihy, v terenu co chces jezdit a co aspon trochu znas, a zacit si z toho delat predstavu. V zadnym pripade se nenechavej od fulla odradit, a uz vubec neres to, jestli se nenaucis vic na HT – res, jestli te to ci ono kolo bavi, a nauc se jezdit na nem. A jestli te to jezdeni v lese z kopce chytne moc, tak si radsi zaloz ucet, na kterej manzelka nevidi :)

          0 0
          • THORX  

            Snad na kole umím jezdit a jistota ta mi nechybí kolu věřím a cítím se na něm bezpečně. Určitě si aspoň toho Gainta půjčím a uvidím a co říkáš carbon rámu od Canyon a 95kg váze jde to dohromady?

            0 0
            • JakeF  

              Na odježděnejch 600km ti nechybí především sebevědomí…

              0 0
              • goofy  

                +1 :-D

                0 0
              • raw 4  

                Jo kamarad dal taky prvních 600 a bajil jak ho to baví, co si koupí a od další sezony jsem ho na kole neviděl. .

                0 0
            • goofy  

              Ale no tak. Před nedávnem jsi tu psal, jestli se dá vůbec sjet z Kozubky na Kamenitý, a teď takové perly v první větě…

              0 0
              • THORX  

                Viděl jsi někdy ten kopec naživo? Nebo ho dokonce sjel? Na HT?

                0 0
                • JakeF  

                  To bude určitě nějaká krutá vražda… 2-metrový dropy a tak, tam se musím podívat.

                  0 0
                • kamaro  

                  Který kopec myslíš? Z Kozubové na Kamenitý po žluté turistické, kde je značená i cyklotrasa? Nebo je tam nějaký špek v okolí mimo značku? Na té žluté si pamatuju jeden prudší úsek svahem přímo dolů. Vzhledem k tomu, že je to vedené po těžní cestě tak se o nějaké náročnosti sjezdu nemusíme asi bavit, spíše by bylo zajímavější jestli se to dá vyjet :-)

                  0 0
                • goofy  

                  Představ si že jo. A představ si, že jsem to jel dokonce několikrát, ale je to nudná široká svážnice z kopce dolu, tak ten kopec nevyhledávám. Obtížne tam je akorát se smířit s tím, že člověk ztratil výškové metry zbytečně.

                  0 0
                  • THORX  

                    Předvedeš mi to někdy? :)

                    0 0
                    • goofy  

                      Klidně. Beru 1500,– za jedno předvedení… :-D Ale není tam co předvádět. Prostě se jede z kopce dolů. ;-)

                      0 0
                      • THORX  

                        Já jsem se na ten kopec moc nezaměřoval abych pravdu řekl sjíždět se mi taky moc nechce kvůli 2 věcem brzdám a moc vytažené sedlovce jsem lenivý ji dát nahoře dolů a dole nahoru ještě jedná věc by tam mohla dělat neplechu ty velké šutry.

                        0 0
                    • Dorsiflex  

                      To, že se tobě zdá něco obtížné neznamená, že si někdo jiný cestou dolů ještě nenamaže chleba s máslem. Jestli u toho zůstaneš, pochopíš.

                      0 0
                      • JakeF  

                        Nepochopí… On už všechno umí, na pevňáku prostě víc nejde a basta.

                        0 0
                        • THORX  

                          Co tady zase placáš…

                          0 0
                          • JakeF  

                            Jestli vydržíš jezdit, tak se za pár let vrať si tohle vlákno přečíst a pochopíš.

                            0 0
                          • Breakpain  

                            JakeF má sice občas zvláštní názory a prořízlou hubu …ale co máš ty najeto, on má nacouváno ;-) … tak si to přeber.

                            0 0
                  • pepek  

                    Ale ty máš vidlici. Soudruh ji nemá, neboť místo toho kupuje špičkové hadry a batoh.

                    0 0
                    • goofy  

                      Tak základ je na tom vypadat dobře. Ježdění je stejně nuda ;-)

                      0 0
          • raw 4  

            Dobře ty!!! ! pěkně napsaný

            0 0
    • goofy  

      Hlavně víc jezdit, méně řešit…

      A pokud se nakonec rozhodneš pro rozbití prasátka, tak si zajeď na Test fest, ať víš do čeho jdeš.

      0 0
    • KoudakT  

      Osobně trochu nerozumím té úvaze s vadnoucími brzdami. 60kg ženskou musí bez problémů ubrzdit v podstatě cokoliv, zvlášť, pokud zatím na sjezdech začíná. Neměla by spíš občas ty brzdy pustit? :-)

      0 0
      • THORX  

        Dávkuje to jí vždy před vyjížďku říkám :-) tak asi na tom něco bude když si stěžuje a ona si jen tak na něco nestěžuje.

        0 0
        • Mr.Duck  

          Nemam zkusenost s temahle konkretnima brzdama, ale myslim, ze je mala sance, ze by byly prilis slaby. Samozrejme tam velkou roli hraje sila manzelcina ukazovacku :)

          Zkontroloval bych, jestli nejsou desky kontaminovany (mastny). Zkus pod sjezdem kapnout neco vody do trmene, jestli nezasyci para, neni sance, ze by brzdy byly byt jen blizko k uvareni. Jak presne se ten jejich nedostatek projevuje? Jestli jsou brzdy a desky v poradku – nepropada se paka (zavzdusneni), necha se postavit na predni kolo a zaflekovat zadek na asfaltu (⇒ desky nejsou mastne nebo zesklovatele), pak bude nejspis problem ve slabych prstech nebo opravdu malo ucinne brzde – konec koncu to jde ruku v ruce – pak bych zkusil vetsi kotouce.

          0 0
          • THORX  

            No právě že mačkala na doraz, uvidíme jak budu kola dávat do servisu na garančku ale mě se taky zdá že ty moje brzy brzdí nějak slaběji hlavně ta zadní.

            0 0
      • THORX  

        Dávkuje, omlouvá se ptal jsem se teď manželky na ty brzdy a neříkala že jí špatně brzdí ale že pískájí :(

        0 0
        • Breakpain  

          Pískat může skoro jakákoliv kombinace … kvůli tomu bych brzdy neměnil ;)

          0 0
          • THORX  

            Jak to myslíš jakákoliv kombinace jako jiná řada brzd?

            0 0
            • Breakpain  

              Tak nějak – otázka je, jestli si stěžuje, že to dělá kravál jen při brždění (to asi moc nepořešíš) nebo i když nebrzdí (to lze, ale je to laborace).

              Já osobně, pokud je to jen zvuk a není to nějaká uši rvoucí frekvence na to kašlu … pokud to nedrhne, nepřibržďuje atd.

              0 0
              • THORX  

                To asi ne jen zvuk… Na garančce řeknu ať se na to mrknou asi příští týden dám kola na garančkupokud nenasněží.

                To jenom mě drhne přední kotouč a cinká když při dám brzdám pokouřit cca v 30km/h, pak vychladnou a jsou OK může to být absenci pevné osy nebo jen nekvalitním kotoučem?

                0 0
            • jIrI___  

              Ano, můžou pískat i třeba XTR. Záleží jak se spolu sejde kombinace kotouč/desky/brzdy a případně i tuhost rámu/vidlice.

              0 0
    • THORX  

      Co ten carbon rám je na moji váhu vhodný a co raději preferujete za značku vidlic a tlumičů od Canyon RS nebo FOX

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.