• mikijana

    Dobrý den,

    potřebovala bych poradit s výběrem nového kola. Mám 176 cm, 71 kg, sportovně založená. Doposud mám kolo crossové. Zaujaly mě horská kola 29´jelikož bude velikostně stejné jako moje staré. Byla jsem v Kellysu a mojekolo, níže zasílám odkazy, co mě zaujalo:

    http://www.mojekolo.cz/…0-d-matt-red-(yellow-black)-2016

    http://www.mojekolo.cz/…fialova-2016

    a nabídka z Kellys-měla bych slevu:

    http://www.kellys-bike.cz/…16-d1086.htm

    http://www.kellys-bike.cz/…16-d1076.htm

    Finanční limit do 15 tis.

    Děkuji.

    0 0
  • mikijana

    tady jsem našla 27,5

    http://www.cyklonemcik.cz/…ore-raidon-9

    a tady 29

    http://www.cyklonemcik.cz/…re-10-raidon

    no právě, že se samozřejmě dívám i na vzhled a ne vše se mi líbí, ale tohle je fakt boží

    0 0
  • mikijana

    tak je lepší alivio či deore?

    0 0
  • mikijana

    a není tady někdo z Ostravy a okolí kdo by složil kolo?

    0 0
  • Kuba78

    Na kolo od scalara sem dostal klasicky papiry, takze stejna zaruka jako v obchode. On to de facto obchod je. Vse probehlo v poradku, mel zajem prestoze slo o velmi maly obchod (priznejme si, mistni maji pravdu, kolo za 16kkc je opravdu levne). Jako hlavni vyhodu kola od stavitele sem bral, samozrejme krome toho ze sestavi presne to co chci, take ze dokaze realisticky posoudit co je dobry napad a co je blbost, poradi s vyberem, nastavi vse na zadane miry a vahy, vse se da vyresit par maily a dobre odhadl a dodrzel dobu a termin stavby. V neposledni rade mne prekvapilo, ze nechtel zadnou zalohu predem od cloveka ktereho v zivote nevidel a je s nim ve styku pouze pres par emailu, prestoze sem mu ji nabizel.

    Je to ma prvni a zatim jedina zkusenost s tim nechat si postavit kolo a zatim veskrze pozitivni, takze pokud ti nebude vyhovovat nabidka toho co je v obchode, urcite bych se nebal vyuzit sluzeb nektereho z mistnich osvedcenych stavitelu.

    0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      Lepší je Deore, Alivio už ale celkem stačí pro většinu rekreačních uživatelů.

      0 0
      • Evilcleaner  

        neříkám že je to přímo na tebe ale pověsím to sem. moc nerozumím tomu na b-f hrozně populárnímu honění sady. lidi by si tu na kolo dali ty největší sračky, jenom proto aby měli na kole co nejlepší sadu, potažmo vzduchovou vidlici. potom když se tu vznese dotaz na nejlevnější kolo na slx, tak všichni řeší, že někdo nabídne na force epigoni slx s pevnou vidlicí za 17 tisíc – nicméně všichni řeší, jaktože to stojí tak málo a nikdo neřeší že na epigoni rám naházet slx je totální hovadina. pozlacené 18'' elektorny na trabant, škoda mluvit. nevím kolik z osazenstva b-f má zkušenosti s nižšími shimano řadami, ale hádám, že by byli nesmérně překvapení, když by zjistili jak chodí nejen acera, ale třeba i altus, tourneyTX atd. takže jestliže je alivio skoro to samé co deore m590, tak bych řekl, že více než stačí pro všechny rekreační jezdce (co se technických nároků týče).

        0 0
        • tigermoth  

          Alivio je dneska víc než slušná řada. Líp bych to nenapsal.

          0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Zkušenost konkrétně já mám na manželčině kole – řazení ST-EF 51 3×8 se jí konečně po mnoha letech podařilo poškodit při těžším pádu, ale stále ještě funguje (řazení i manželka). Přesmykač Alivio je nesmrtelný (manželka evidentně také), přehazovačku Acera už jednu roztrhla (mě zatím ne), druhá drží. Sice má kliky Deore, ale k tomu pevnou vidlici :-) (a mé servisní zázemí).

          Neřeš. Podívej se do prospektu Hervisu, jak se zhodnotí kolo popiskem „XT“, z kteréžto sady má jen přehazovačku, a to ještě max. devítirychlostní – zbytek nejvýše Acera. Ne, že by to nechodilo, přehazovačka jede!

          Zase, když si na toto své cestovní kolo přesedne ze silničky s Ultegrou 6600, tak chvíli trpí, protože levná sada neřadí ihned a bez použití přiměřené síly.

          0 0
        •  

          Pružinové vidlice bych zakázal vyrábět a sady od Shimana nižší než Deore bych povolil pouze pro kola třídy 2.

          0 0
          • lukasmohapl  

            A ja bych klidne vymenil Zemana na hradě za tazneho osla z Tibetu, stejne malokdo pozna rozdil…želbohu, smolíka mame oba :)

            0 0
    • ALLforBIKE  

      Dvě kola z odkazu máš 27.5er. LEADER FOX ZERO je navíc dle popisu jiný než na obrázku co se komponentů týče, navíc velikost 21,5''.

      Já bych si asi z tohoto seznamu nevybral ani jedno......

      0 0
    •  

      ańi jedno

      0 0
  • myreczech

    asi bych se díval po mírně jetém…a posunul bych ten limit…

    něco jako tohle…

    http://www.cyklobazar.cz/…p-29-se-2015

    http://www.cyklobazar.cz/…na-16-500-kc

    0 0
    • pocestny  

      ad 1) ojetý deore/raidon za 20?!

      ad 2) 19" ji bude pořád velké + pružinová vidlice,

      …thank you very much

      0 0
      • myreczech  

        ok, nedíval jsem se tak podrobně…jen bych asi osobně nešel do nového za 15.000 člověk nemuže chtít moc…

        0 0
  • pocestny

    Měla by ses při tom hledání zaměřit na velikost rámu okolo 17,5", řekněme 17–18", a vzduchovou odpruženou vidlici. V této cenové relaci se dá mluvit o vidlicích jako Suntour XCR AIR, Suntour Raidon, RST F1rst Air, nebo by tam mohlo být Rock Shox XC30 XC32 atp. A kromě toho třeba na celkovou hmotnost, jestli se neorientuješ v komponentech, tak víc asi nemusíš řešit.

    Mě tady teď moc nefunguje připojení k internetu, ale něco jsem vygooglil tyhle odkazy (ale na specifikace jsem se nedíval), tak kdo máte lepší připojení k netu, tak ji něco doporučte, zkritizujte… V těch odkazech se objevuje i Němčík, což je stavitel kol, který tu nemá až tak dobrou pověst ohledně spolehlivosti a ty stavby jsou dělané často s dost nevyváženou kvalitou dílů, takže jestli si vybereš kolo od něj, nech si tu poradit ohledně volitelných příplatků. Ale to zas tak nevadí, myslím že to je jedno.

    (1) Leaderfox Point deore-raidon

    (2) Amulet Fanatic něco

    (3) Scud Deore-Raidon

    (4) Crussis Deore-XCRair

    (5) Něco

    (6) Leaderfox Casper něco

    (7) Kellys tnt30 něco

    (8) Superior XC749 deore-něco

    0 0
    • pocestny  

      (1) ten podivně zkroucený rám od Leaderfoxu se většinou lidem nelíbí, ale každý výrobce se snaží odlišit a je to subjetivní. Má luxusní náboje (XT), ale bohužel kliky na čtyřhran. Celé to je jak nějaká slátanina ze zbytků. Připlatil bych na nerez dráty a lehčí kevlarové pláště, snad i pár dalších věcí, ale už bez toho je to drahé. bohužel je jen 20", takže to neklapne…

      (2) Amulet FANATIC má vhodný 17" rám, není jasné, jestli má vidlici Raidon nebo XC32, protože v popisu uvádí obě vidly. A celkem se mi to líbí…

      (3) Scud má ošizenou kazetu, náboje a pozinkové dráty (->mírné příplatky), kdyby se finančně ještě vešly lehčí pláště a ráfky, tak fajn

      (4) Crussis je v základu šílené těžký, to asi budou i ty ostatní kola. Má klasicky zase osu na 4hran, pozink dráty, hrozné ráfky pláště …tyhle příplatky mají určitě smysl, ale už tu cenu tlačí přes 16

      (5) Superior je už jen v 22" nebo má i 18"? Ale ten Raidon tam je jen za vysoký příplatek, takže nic.

      (6) ten Leaderfox z velotrade, pokud tě neštve ten design, je podle mě super bike za ty peníze

      (7) Ten Kellys TNT30 má problematické brzdy, ale má snad dokonce kliky s integrovanou osou (to zní skvěle), a možná bys tam ukecala slevu

      (8) stejné jako (5) sorry

      (tak z těch mých odkazů jen 2, 6 a 7)

      EDIT: Jak ti dole píšou o stavitelích na zakázku, jako je Scalar. Ano, vyžádej si od něj nabídku a porovnej, možná zjistíš, že to kolo budeš mít lepší od něj.

      0 0
  • mikijana

    Dobré ráno,

    děkuji vám za rady, takže mi bude stačit vel. rámu 18? v každé tabulce je to jinak dle výšky postavy mám pocit.

    Ojeté kolo určitě nechci, to už mám.:-)

    Zkusím prostudovat toho Němčíka. Nejdříve jsem myslela, že seženu kolo kolem 10 tis., te´d už jsem šla na 15 tis. a na 20 tis. už se mi jít nechce.

    A co říkat obecně na 29´?

    0 0
  • Holka, na rovinu: Za 15 tisíc slušné nové kolo mít nebudeš. Bude to vyhozená investice. Můžeš mít buď slušnou ojetinu, abebo nejdřív naspoř alespoň o 10 tisíc víc a pak už se dá něco vybrat.

    Každopádně kdybys něco kupovala, dej si pozor na následující věci:

    • Pružinové vidlice – určitě nebrat,
    • Výbava: minimálně Shimano Deore,
    • Brzdy: hydraulické kotoučové
    • Středová osa musí být dutá, cokoli jiného je těžce za zenitem,
    • Systém řazení: ber 10-rychlostní DynaSys.
    0 0
    • nitraq  

      S kolem za 15 a vyhozenými penězi bych hrubě nesouhlasil. Rozhodně není třeba nahatovat rozpočet na 25 a výš (jak ty píšeš) na rekreační ježdění. Například Leader Fox Casper z odkazu výše je úplně v pohodě.

      http://www.velotrade.cz/…eda-cervena/

      A k tvému výpisu požadavků… více méně souhlas, jen výbavu bych rozporoval. Minimálně Alivio, Deore ubere na váze a mírně přidá na funkci.

      0 0
      • pierogross  

        Asi bych to taky tak viděl. Jen bych přidal – velikost (a nejen ta) – je dobré si to někde zkusit! Co když ti to pak nebude? Bude se ti chtít reklamovat a měnit? S velikostí souvisí délka rámu, každé kolo je jiné, někdo má rád nataženější posed, někdo vzpřímený. Obešel bych nějaké prodejny a něco vyzkoušel, trochu se poradil (ne vždy jsou ovšem tyto rady profesionální). A ještě – za ty peníze se dá určitě něco koupit, jen je třeba hledat – např. v loňských modelech, které se doprodávají se slevou, a navíc kurz dolaru žene každý rok stejný model kola min. o deset (viděl jsem i o třicet) procent nahoru.

        0 0
        • mikijana  

          souhlas, viděla jsem, ale nezkoušela, pouze dámské a ty jsem vyloučila neb jsou na mě malé

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            To, že Ti přijdou všechny dámské rámy malé, může být dáno způsobem usazení na kole a tím, co od kola čekáš.

            0 0
            • mikijana  

              no všechny dámské nechci odsuzovat, jen jsem si na nich připadala jak v postřižinách na kole:-)asi krátký rám

              potřebuji prostor a jsem silová, takže nevadí mi to tahat nohama , proto uvažuji o té 29´na jeden zátah delší ujetí…

              0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                Tak to není, to se řeší zvoleným převodem, nikoliv velikostí kol. Ale 29" = větší poloměr kol, tedy míň zapadáš do drobných jamek, jedeš jako tank. Zase jsou kola o něco těžší, protože větší. Zapomeň na šlapání silou, švihovou jízdu vydržíš déle a v důsledku Ti přinese větší uspokojení.

                0 0
                • mikijana  

                  takže radši volit 27, 5´? no asi někam ještě zajedu si vyzkoušet…

                  0 0
                  • ˘Ö˘ Krab  

                    Zvol si, na čem se Ti dobře pojede a co se Ti bude líbit. Rozměr kola 29/27,5" je na cyklostezce celkem podružný.

                    0 0
      • InstinktCZ  

        S tím, že za 15K to budou vyhozené peníze, si taky nemyslím, že je to úplně pravda. A to kolo od scalara níže – Bellona + Raidon + Acera/Alivio si myslím, že na začátek pro holku naprosto dostačující. Pokud by jí to hodně chytlo, tak už sama pozná, co lepšího by chtěla.

        0 0
    • mikijana  

      díky za rady, ale každopádně více peněz už nedám…

      0 0
  • Kuba78

    za 16 tisic sem nechal nedavno postavit tohle http://www.bike-forum.cz/…-jeste-uvidi nevim jestli je to podle mistnich odborniku dostacujici ci ne.

    0 0
  • mikijana

    a to je jako dámské?

    0 0
  • mikijana

    už jsem si ho našla na Němčíkovi, jako vzhledově nádherné v tom u mě vede:-)

    0 0
    • InstinktCZ  

      Jen to teda není 29", jak jsi chtěla. Je to 27,5".

      0 0
    • Kuba78  

      postavil ho scalar, je to delane na bikerku cca 163cm. na nemcika sem tez koukal, tam byla zakladni inspirace, ale chtel sem jinak barevne sladenou konfiguraci (respektive, budouci bikerka chtela) a tez lepsi vidli a brzdy (to sem chtel ja). vyhoda u stavitele je ze si nadiktujes presne co chces, nevyhoda je ze to neni hned, podle vytizenosti to muze trvat i nekolik tydnu.

      0 0
      • mikijana  

        no Němčík ho má i v 29´-sice přesahuje můj rozpočet a kde jsou ještě další věci-doplňky na kolo…, když já se v těch parametrech až tak nevyznám, vím jen ty základní věci…

        já budu potřebovat rám 17 na 29´a 18 na 27,5´asi…

        ještě mám strach trochu z těch kol nejsou nějak extrémně široká?

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Nedej se zmást, kola 2–2,25" nejsou extrémně široká a lépe tlumí drobné nerovnosti. Krom toho – při dobrém výběru pláště – výborně jedou. U levných plášťů bývá jen trochu problém s hmotností, ale to platí pro všechny šířky.

          0 0
  • Kuba78

    jsou to plaste 2,1 sirka. je to stavene primarne na pohodovou jizdu, neocekavaji se zadne sportovni vyrony, sjezdy skal atd, takze osazeni je takove obycejne, jedine co sem chtel lepsi jak pisu tak brzdy a vidli.

    29 kola uz by byly moc, jak pisu jezdkyne ma 163cm. na tvych 176 by asi byl vhodnejsi ten vetsi ram, Force Bellona se dela v 16 (to je tohle kolo) a 18 velikosti. 18 na 27,5 by byl podle me ideal. Barvy ramu jsou cerna, bila a modra, viz fotky u nemcika.

    nejsem odbornik na kola ani zadny velky jezdec. vracim se ke kolu po 10 letech. ale pokud ti muzu radit, tak se vyprdni na rady typu „pod 50 tisic to nebude jezdit, pod 30 tisic se ti to rozpadne pod nohama“, soustred se hlavne na to, aby se ti kolo libilo a bylo komponentove vyvazene a sedelo ti. jak vidis, i pod 20 se da udelat slusne kolo. Pokud koupis neco co se ti jako zensky nebude libit jako celek i jako detail, bude te to zrat pokazdy kdyz na tom budes sedet..

    0 0
    • mikijana  

      tady jsem našla 27,5

      http://www.cyklonemcik.cz/…ore-raidon-9

      a tady 29

      http://www.cyklonemcik.cz/…re-10-raidon

      no právě, že se samozřejmě dívám i na vzhled a ne vše se mi líbí, ale tohle je fakt boží

      0 0
      • InstinktCZ  

        Je tam i verze 27,5 na novém aliviu a ta je podle mě lepší… škoda těch brzd, ale příplatek za m615 1000kč je už hodně přes limit.

        0 0
        • mikijana  

          to už se blížím ke 20 tis. skoro, ale díky za odkaz

          0 0
        • Evilcleaner  

          brzdy ještě ok, ale pro boha co ty kola? 18mm ráfek, těžký jaxvina a pozink dráty, mg.

          0 0
          • pocestny  

            to jsou typické mouchy u Němčíka, na to bacha

            0 0
            • mikijana  

              a není tady někdo z Ostravy a okolí kdo by složil kolo?

              0 0
              • pocestny  

                Nějaký stavěč z Ovy tu určitě byl, ale už nevím kdo.

                No Scalar posílá biky i poštou. Vhodnou velikost biku a třeba šířku řídítek a délku představce ti spočítá podle délky nohou, a dalších proporcí. Tady z častých reakcí na foru mi připadá, že zrovna on tu práci dělá pořádně (to přizpůsobení kola TOBĚ je v podstatě jeho hlavní přidaná hodnota oproti sériovce).

                :-) No já jsem z Ovy, ale nezabývám se skládáním kol

                0 0
                • InstinktCZ  

                  Z Ostravy je Evilcleaner.

                  0 0
                  • mikijana  

                    a je na to záruka, faktura…?

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      samozřejmě

                      0 0
                    • Kuba78  

                      Na kolo od scalara sem dostal klasicky papiry, takze stejna zaruka jako v obchode. On to de facto obchod je. Vse probehlo v poradku, mel zajem prestoze slo o velmi maly obchod (priznejme si, mistni maji pravdu, kolo za 16kkc je opravdu levne). Jako hlavni vyhodu kola od stavitele sem bral, samozrejme krome toho ze sestavi presne to co chci, take ze dokaze realisticky posoudit co je dobry napad a co je blbost, poradi s vyberem, nastavi vse na zadane miry a vahy, vse se da vyresit par maily a dobre odhadl a dodrzel dobu a termin stavby. V neposledni rade mne prekvapilo, ze nechtel zadnou zalohu predem od cloveka ktereho v zivote nevidel a je s nim ve styku pouze pres par emailu, prestoze sem mu ji nabizel.

                      Je to ma prvni a zatim jedina zkusenost s tim nechat si postavit kolo a zatim veskrze pozitivni, takze pokud ti nebude vyhovovat nabidka toho co je v obchode, urcite bych se nebal vyuzit sluzeb nektereho z mistnich osvedcenych stavitelu.

                      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.