• Crasher19851

    Zdravím, chci se zeptat na Vaše zkušenosti s vidlicemi RST z poslední doby? Na příští rok plánuji koupi nového kola (XC hardtail, pořizovací cena cca 20 – 25 000 Kč). Koukal jsem se momentálně orientačně na různé značky, mimo jiné i Author. Kola nemají špatná, ale nevím, co si mám myslet o vidlicích RST, které mají na kolech osazené – a když už budu kupovat nové kolo, nechce se mi případně hned pořizovat novou vidlici, pokud by RST nefungovalo dobře. Staré XC už nemám, takže případné přehození vidlice nepadá v úvahu.

    Předem díky.

    0 0
    • honza1982  

      Je to jak napsat dotaz. Co říkáte na vidlice suntour? Pružiny fuj, pevné karbony se vozí dost kvůli ceně, starý dobře raidon, tolik probíraný velmi příjemný epicon a já budu vozit v brzké době snad velmi dobrý axon.

      Tím chci říct, aby si to upřesnil. Obecně lze ale říct, že se tu na bike-foru netěší RST vidlice nějaké dobré pověsti.

      0 0
    • Crasher19851  

      Díky za reakci, myslel jsem to takto: chci kupovat kolo za cca 20 – 25000 Kč. S tím, že porovnávám různé výrobce (jen namátkou: Author, Merida, Specialized…) Author v téhle uvedené relaci nasadil jen vidlice od RST, Specialized tam má prozměnu SR Suntour a tak bych mohl pokračovat dál. Jde mi v podstatě o to, zda má význam v poměru cena / kvalita v téhle cenové hladině Author zvažovat.

      0 0
      • honza1982  

        Nevím, na jaký rozměr kol se díváš. V každém případě je toho tady mraky a kategorií 20–25 ještě více. Projdi to a uvidíš. Narazíš určitě na canyony (sl verze…ale už jsou přes limit), já doporučuju zase dost CTM s dobrým osazením. Ale najdeš toho tady mraky. Je asi zbytečné vybírat kolo podle toho, od jaké značky je na něm vidlice. Říct si, tam je suntour a tam je RST, tak vezmu tohle je hloupost. Každá společnost má lepší a horší vidlice. Liší se samozřejmě většinou cenou. Za 20–25 tisíc se dá sehnat kolo se slušnou vidlicí. Nejspíš to ale bude nějaký nižší RS (asi silver), popřípadě SR suntour raidon a nebo klasické xcr air atd. CTM mají manitou vidlice a u stavitelů by si za 25.000 dosáhl zase na o fous lepší kousek. Vybírej podle geometrie, která ti sedne, vyber si nejdřív velikost kol a potom se dívej na co nejlepší osazení, vidlici, brzdy atd.

        0 0
      • Vilém  

        Author tam cpe RST, protoze je jejich dovozce.

        0 0
    • novas752  

      Nech si to postavit.

      Za 25 budeš mít skutečně kolo za 25 a né za 18 jako u Spešlu apod. Za 25 to je na nějaký bezproblémový RockShox nebo Suntour Epixon/Axon a zbytek Deore/SLX včetně brzd.

      0 0
      • kyl  

        S tím bezproblémovým RS jsi mě rozesmál

        0 0
        • novas752  

          Nic neni dokonalý a nerozbitný, ale jaký procento vidlic SRT se sere a jaký procento RockShoxů? Spolu se Suntourem to je nejrozšířenější výrobce (alespoň u nás) a kdyby se nějak častěji sraly podobně jako SRT tak to potěš. Navíc srovnávej s vidlicema co se můžou objevit na kole za 20–25k, což je XC30/32 Coil nebo Solo Air, případně Recony, eventuálně Reba v někalé akci. Talže hned můžeš vynechat problémy s Charger patronama (měchama), vakl.v nohách Piků apod.

          0 0
      • Crasher19851  

        Díky za tip, můžu poprosit o info, kdo za tuhle cenu postaví dobré kolo? Není to myšleno ironicky, ale stavitelů kol znám jen velmi málo,a tam se většinou cena nedostane pod 30 k za kolo, což si teď nemůžu dovolit vydat.

        0 0
        • Strakááč  

          Postavi ti tu stavitel kolo i za 15 slusny za 25uz dost dobry funkcni kolo.. asi i na axonu slx pohon atd :) vyjde to fakt nejlip… cena, vykon…

          Scalar tady z bf, staci mu napsat :) tyjo kdyz to tak vidim tak scalarovi musi jit dobře kšefty :))

          0 0
    • Bubaaak  

      Jo RST super, pružinovka mi (ne)fungovala asi deset let bezproblému, pak v rámci modernizace jsem koupil RST f1rst 26". Na obou kolech odešla asi po 60km (jedna vyjížďka). Tak jsem jí poslal na reklamaci, ta proběhla rychle a bezproblému.

      Na svém kole jsem ujel dalších 40km, a čekám až žena projede i svou, abych je tam mohl poslat zas společně :)

      Prvně Julče protekl olej dolů a stale se z ní neodpružená vidle, moje se zas tvářila že je zamknutá takže měla pohyb tak 2cm. Teď mi zas nejde zamknout :)

      0 0
    • Kolonožka David  

      Taky zdravím. Tak když vezmu třeba Author Traction 29 2017, tak na něm je RST Aerial. Na to, že je to vzduchovka, tak je dost těžká – 2,28kg. Já jezdím RST First 29, model rok 2014, a je v pohodě. Je to ovšem od rst o stupeň lepší vidle. Když porovnám s Rock shox 30 gold, tak chytla rychleji vakl, ten se ale už dobrý rok nezvětšuje. Pravidelný servis zajistí, že nenastanou problémy se zamykáním. Tolik vlastní zkušenost. Vyložený propadák to RST podle mě není.

      0 0
      • Bubaaak  

        Pravidelný servis se má dělat po 10km? :) Mně ani jedna z těch dvou vidlic co mám, nevydrželi zatím ani jednu vyjíždku, bych musel servisovat na cestě :)

        0 0
        • Kolonožka David  

          By se chtělo říct špatný kus.. ale 2? :-D to už je divný.. Nevím, mně fakt drží a to docela dostává zabrat. Pravidelným myslím aspoň 1 za rok a nebo když se zdá, že už by to chtělo… (zamykání, chod a nebo jízda v nějakém marastu, typu loňský dlouhý malevil apod.)

          0 0
    • Hejnickej  

      Lepší vidlice od RST, myšleno First, Champ a Rogue se svou funkcí i váhou mohou bez ztráty korunky postavit i dražším konkurentům.

      Akorát výstupní kontrola je horší a to hlavně u OEM vidlic. Jedna chodí výborně, druhá napikaču. Jako každou (od ostatních výrobců) novou vidlici doporučuji rozhodit, a dodatečně promazat pouzdra a stíráky low friction vazelínou a vidlici udržovat v čistotě. Předělávat na olej není potřeba.

      0 0
    • THORX  

      Doporučené tlaky na 95–105kg jsou 100–120psi já tam teď mám 57psi a zdá se mi to hodně tvrdé. Mám pocit že digi manometr Schwalbe ukazuje na Pikaču. Nekalibruje se to nějak náhodou?

      0 0
      • Smazaný účet  

        Ano, je mozne, ze se nejak nahodou kalibruji.

        0 0
      • novas752  

        Sag mas neco mezi 20–30%? A bacha ze v ty tabulce byvaji ruzne tlaky pro ruzne zdvihy.

        0 0
        • THORX  

          Ta tabulka tam není vůbec na vidlici, vychàzim z tabulky kterou jsem si našel na netu. Sag bude 20–30% při 72psi. Ale je to dost tvrdě si myslím.

          0 0
          • novas752  

            To bys pak ale vozil sag 50% aby to bylo dostatečně měkké.

            Nastavit podle sagu na 30%, 70psi je na 100kg celkem malý tlak pro xc vidlice obecně.

            Dej tomu čas, vidlice se třeba ještě trochu rozchodí. Máš jí otevřenou a odskok nastavenej, jestli tam je, žejo? Nejspíš bude mazaná vazelínou – předělání na mazání olejem by taky mohlo pomoc.

            0 0
            • THORX  

              Mno problém je ten že jsem měl skoro 50% sag a i tak citlivost nic moc. Manometr no nevím :D možná i ta pumpa bude nějaká vadná tlakuje to nesmysly a upouští to tak po 15psi s citem jinak po 50:D co ten strženy imbus dostanu se do vydlice ještě někdy? Po výplatě zkusím ještě jursu ve Frýdku.

              0 0
              • novas752  

                Ty teda umíš natrefit na kvalitu. :)

                RST nemaj nijak extra dobrou pověst, ale těžko říct, kde je problém, možná se nějak nahovno sešly výrobní tolerance futer a vnitřních nohou a je to moc těsný.

                RST Nebrat.

                A tu pumpu bych reklamoval, pokud teda odečítáš správně ty tlaky. Moje noname pumpa Kupkolo s citem upouští tak 2psi za sekundu.

                0 0
                • THORX  

                  Ještě schválně zkusím ten Digi manometr na kolech nevím jestli jsem měl haldy a ukázalo mi to 1bar na duších tak vím vše.

                  0 0
                  • THORX  

                    Přední kolo 2,25bar a zadní 2,23bar na duších ok?

                    Vidlice 69.9PSI

                    0 0
                    • danielh  

                      Vzadu by melo byt 1–2 desetiny vice ne? U tebe tak 2,3–2,4 vzadu pokud mas vpredu 2,2.

                      0 0
      • puka  

        Jestli nebude problém u fce manometru, který je primárně určený na kola.

        Kdyby ses nudil, můžeš si to vypočítat bez použití manometru – budou ti stačit údaje průtoku vzduchu z vidlice, obsah jednoho pumpnutí, … Raději jsem potichu

        0 0
        • Mereck  

          Hezky pěkně! Obsah pumpnutí, průtok ventilku… puka se toho nebojí :-) To tu za chvíli bude vlákno „jak to, že na 20% sag pumpuju –27.5 psi / + 30 000 psi“ :-)))

          (A říká se objem pumpnutí. Obsah je plošná míra.)

          0 0
          • novas752  

            Hmotnostní tok, jedině hmotnostní tok!

            Objem se v průběhu pumpování bude zmenšovat.

            0 0
        • novas752  

          Jo a taky rovnice kontinuity a Bernulka na výpočet ztrát v hadičce… :)

          Pumpa na vidle má přeci vlastní dostatečně přesný manometr. Navíc je úplně jedno kolik to ukáže na ciferníku, stačí že bude vědět, že na určitej sag má jeho pumpou foukat tolik a tolik psů.

          0 0
          • Smazaný účet  

            A komprese v pumpe taky nebude zrovna isotemricky dej, ze…:)

            0 0
          • puka  

            Nestuduji strojárnu, v tomto jsem pečenej vařenej. :D

            Záleží na tom, jak se mu jezdí. Určitou hodnotu zapsat až bude muset vypouštět vidlu, aby dal kolo do auta a našel stejné nastavení. :)

            0 0
    • THORX  

      Je normální to že foukáním zvýším zdvih vidlice o 2cm oproti papírovým hodnotám?

      0 0
      • allrose  

        když bude mít negativní pružinu ,tak proč ne,za určitých podmínek…jestli tolik nedokážu posoudit ,.:)

        0 0
      • Hejnickej  

        2 cm ne, ale při větším tlaku, cca 100 psi se zdvih zvedne.

        Musíš brát v potaz, že RST má vnitřní nohy cca o 1 cm delší než je zdvih vidlice. Nejsou teda delší, ale jsou kratší spodní. Kdyby šla vidlice nadoraz = korunka ke stírákům, tak jde korunka do pláště. Proto má cca 1 cm navíc.

        0 0
    • Takenduro  

      Dobry den, mam vidlici rst f1rst podle udaju ma mit zdvih 120mm,kdyz ji ale zaměřím ma 140mm,nevite jak je to možné? Dalsi věc co chci ještě řešit je ze chodí asi jen na 100mm tam je jakoby doraz, dal prostě nejde, driv to šlo.A take ještě z pravé vidlice teče ze spoda olej kdyz ji trochu vic vyfouknu. Díky za rady všem.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Vidlice má delší vnitřní nohy, než zdvih. Designovka. Jinak Vám asi vytekl olej z tlumení a vytvořil hydraulický doraz. Neměl by tedy dobře fungovat lock.

        0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.