• pjotrmen

    Ahoj, dnes jsem po cca 10 letech přetrhnul a nýtoval řetěz, což by samo o sobě nebylo nic zvláštního. Podařilo se, řetěz jsem spojil, zkusil jak běhá, protáhnul na všech převodech a jel dál. Zhruba 15 km bez problému. Přišel kopec, došlo na lehké převody a při řazení jsem přetrhnul řetěz a urval přehazovačku Sram NX 12-ti rychlostní. Vůbec mi to hlava nebere, co a jak se to stalo. Výsledek je ohnutá patka, řetěz na vyhození a rozlomená hazka. Je možné, že by to něco mohlo udělat s rámem, respektive zadní stavbou? Budu vděčný za sdílení podobné osobní zkušenosti, případně kde mohl být problém … Jinak mám jasno, že se vracím k Shimanu,… Jen aby bylo dostupné :)

    0 0
    • adam320  

      Moc kratkej retez=zlomena hazka

      0 0
    • Cavendish  

      Po špatném zařazení v tahu sem urval silniční Campu. Šaltr mrtvá, patka na půl. Řetěz ohnutý, objímka přesmykače praskla a ve výpletu to zničilo 3 dráty.

      Karbonový rám ale v pohodě a jezdím dál.

      0 0
    • JachymP  

      Blbě snýtovanej řetěz. Roznýtovat je snadný, ale snýtování chce nějakou zkušebost. Příště místo toho dej rychlospojku, stojí 100 kč a tobě by ušetřila hezkejch pár tisíc.

      Zadní stavba bude v pohodě.

      1 0
    • jeniiiik  

      Pokud má řetěz osazení čepu přes vnější článek, tak ho tím nýtováním strhnes a pak je řetěz náchylnější na přetržení. Jsou to ty male kolečka, které zůstávají na čepu nytovacky. Lepší je používat rychlospojku. Na Shimano klidně přejdi, ale tady za to můžou ruce. ;)

      1 0
    • Alojs01  

      12sp retez SRAM nelze bezne snytovat, je nutno pouzivat vzdy rychlospojku.

      Posledni retezy, ktere sly normalne rozpojit a spojit bez pouziti specialniho cepu nebo rychlospojky byly 9sp.

      0 0
    • novas752  

      Chyba byla řetěz nýtovat zpátky. To šlo spolehlivě naposled u 9spd. Správně se má použít rychlospojka místo vnějšího článku, v případě poškození vnitřního pak řetěz o 2 články zkrátit, nebo ssebou vozit rychlospojky 2 a pár článků řetězu normálních.

      0 0
    • Singlespeed  

      To, že se 12-spd řetěz nemá spojovat nýtováním, ale spojkou ví dnes už skoro každý. A teď už to víš i ty :-). Už při nýtování sis mohl všimnout toho, že boční destička 12-spd řetězu je tak tenká, že v ní znovu zalisovaný nýt pořádně nedrží. Při křížení řetězu na lehký převod pak je jen otázkou krátkého času, kdy se řetěz začne samovolně roznýtovávat, zasekne se v přehazovačce a utrhne ji. To tě ovšem mohlo napadnout hned. Nemyslíš, zaplatíš…

      0 4

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.