• strtom

    Mám dotaz na duše TUBOLITO . Má to nějakou vadu? Pokud jsou OK, přijde mi dobré ušetřit za 800,– na jednom kole cca 50g.

    0 0
    • doubleingram  

      Mel jsem ji na XC HT vzadu, XKing Protection. Pred nandanim perfektne vycisteny rafek i plast.

      V dusi jsem mel porad mainkate dirky, nechapu od ceho. Porad ± stejny trasy. Vozil jsem ji asi 1,5 mesice a pak to vzdal.

      Lepena asi 6× za tu dobu. Normalni duse mi tam drzi uz par mesicu a pohoda.

      Pry, ze se to lidem nedeje, rikal Radek co ji prodava. Nevim, asi jsem mel smulu.

      0 0
      • strtom  

        Jsi asi jediný co to měl na kole, ani na zahraničních webech moc informaci není, tak to asi testnu sám. Někdo musí být první.

        0 0
        • raf007  

          Jediný rozhodně není. Z cca 50-ti prodaných kusů, byly dvě reklamace na netěsnící ventilek ( obartem vyreklamováno).

          Kolega výše měl smůlu i s netěsnícím X king PROTECTION a posléze i s pláštěm „házejícím“ do boků. Vše vyreklamováno na náklady prodejce.

          0 0
          • strtom  

            Na jejich webu je ještě verze s poloviční hmotností jako rezerva a pišou, že prý je stejné protection akorat to má odnimatelný ventilek. To jste někdo na kole měli?

            0 0
            • raf007  

              To je úplná novinka. Čekám na naskladnění, takže praktická zkušenost zatím nic.

              0 0
            • jonti  

              To uplne idealni neni, kdyz uz musim nahodit dusi, jedu stejne opatrne, a s tim bych musel jeste vic. Jako rezervu bych vzal tu obycejnou verzi.

              0 0
          • doubleingram  

            Radku, nechtel bych, aby o vyznelo jako nejaka cilena kritika nebo haneni.

            Jen pisu, jak jsem to mel ja. Plast proste netesnil a zacal po nejake dobe hazet (porad ten samy). Tot fakt, to same duse. Viz co jsem psal vyse. Asi mam holt smulu, nebo neco delam blbe. Ale niceho spatneho si z me strany ve vyse uvedenych pripadech nejsem vedom. Pokud delam neco blbe, rad priznam chybu a uvitam reseni. Sam jsem doufal, ze obe veci budou v pohode.

            0 0
            • Rubi  

              to se mi taky stalo s jednim protection x-kingem (kupovany jinde), povolil mu kord, taky vyreklamovano…

              0 0
    • BikeClubKovacek  

      Muze jiz nekdo poreferovat ? :-)

      0 0
      •  

        Mam 80gr na obou kolech HT 27.5" asi tyden, najeto cca 200km a zadny problem zatim neni. Nasazování, husteni bezproblemove, po tydnu tlak drzi a uvedena hmotnost sedi. Neni zatim moc co napsat a doufam ze ani nebude. Zatim je brzy, cas neco napovi …

        0 0
        • BikeClubKovacek  

          Mam je v planu kupovat ,tak si to jeste pres vas overim za cca dva tydny ! :-):-) O vikendu bude krasne,tak sup sup na kolo.:-D

          0 0
          •  

            Jezdim ted denne a z poloviny se nevyhnu tomu ostremu posypovemu bordelu. Pneu mam Ritchey Shield a vzadu vzorek nic moc ale frčí a chci je ted z jara dojet. Sam jsem zvedavej co ty tuhy sprcky vydrzi, lepeni na tyhle duse jeste nemam.

            0 0
        • xtonda  

          Tak to že to funguje, tedy neuchází a že hmotnost sedí se asi dá čekat, spíš jsou zajímavé postřehy z praxe jestli to třeba líp jede podobně jako se uvádí u latexových duší.

          0 0
          •  

            To nemas v realu na HT v terenu sanci soudne posoudit vyjma lehciho roztaceni setrvacniku …

            0 0
        • senmil  

          Ahoj mám na 27.5 a nerozumím a ani nejde nafouknout ať dělám co chci tak to neprotlačím přes ventilek… Poraď co může cz špatně.. Díky

          0 0
    • scalar  

      Docela by mne zajímal valivý odpor ve srovnání s bezduší a latexovou duší.

      0 0
      • MlokCZ  

        Zatím jsem měření žádné neviděl, takže reálný stav nikdo znát nebude.

        Když zkusím odhadovat (což nakonec může být úplně jinak, jen měření ukáže jak to doopravy je), tak si myslím, že na tom bude špatně. Vycházím zatím z měření 58g Eclipse (je tu někde v historie kompletní test duší, kde byla měřena), která dopadla hodně bídně, jen stejně jako těžké butylky. Je jasné, že TUBULITO na tom nebude úplně stejně, ale pochybuju, že bude nějak výrazně lepší.

        Latexky jsou na tom tak dobře ohledně valivého odporu díky jejich vysoké elasticitě. Moc si nedokážu představit, že ty tužší materiály někdy dají dobrý výsledek jako latexka nebo dokonce bezduše.

        Jestli ale nový Finish line tmel naplní očekávání a splní jejich proklamace dlouhé výdrže (i kdyby to nebylo po celou dobu životnosti pláště, ale aspoň výrazně déle než latexové tmely) , tak duše budou ztrácet smysl čím dál více.

        0 0
        • MlokCZ  

          A ještě doplnění pro ty co chtějí šetřit pár gramů.

          Ušetření pár gramů (i když na obvodu kola) bude mít vliv na celkový průměr o mnoho menší než případné navýšení valivého odporu.

          Teď to srovnám zatím jen pro tu 58g Eclipse. I u té je lepší pořád vozit mírně lehčí butylku (nebo ještě daleko lépe latexku, pokud někdo zkousne to častější huštění) a mít o chlup menší valivý odpor než ušetřit těch pár gramů. I když jsou to pořád vše hodně malé rozdíly, které někdo ani vůbec nepozná, tak pořád je to ušetření valivého odporu větší vliv než ušetření těch pár gramů.

          Nejlepší výsledek je samozřejmě nepoužít duší žádnou (nejnižší valivý odpor, i když latexka se tomu téměř vyrovná) a hmotnostě je to také přijatelné (i když samozřejmě závisí od toho, kdo kolik vozí tmelu).

          0 0
          •  

            V mem případe jsem u 27.5" snizil vahu na obvodu kola o 100gr. Duse puvodni 175gr. Na dvou kolech je to 200gr a je to hodne znat pochopitelne nejvic v terenu a kopcich. No a pokud bude Tubolite odolnější defektum nez klasika neni co resit.

            Osobne s litim lepidla do pneu v cyklistice nechci mit nic spolecneho. Kdo na zavode v bordelu daval dusi do zapatlane bezduse vi o cem je rec.

            1 0
            • MlokCZ  

              To jsi vozil těžké butylky, mírně lehčí (pořád levné a odolnost téměř stejná jako těžké, i když u odolnosti stejně rozhoduje předevší plášť) mají kolem 120–130g.

              A to hodně znát bych chtěl vidět, jak určíš ve slepém testu.

              V souvislém výjezdu (mimo technický terén, kde nemusíš neustále hodně zrychlovat na překážky) je těch 200g (proti mírně lehčí butylce by to bylo jen 100g za obě kola) cca 0,2%. Na rovině rozdíl žádný.

              Při neustálém zrychlování v technickém terénu to bude 0,4%.

              Zcela bez šance opravdu poznat (placebo je ale mocné), to bude problém rozlišit i s wattmetrem.

              Valivý odpor je znát všude, ale ani u něj to pořád není až tak velký rozdíl (i když je větší než ten vliv těch 200g), aby to každý objektivně poznal.

              Kdo na zavode v bordelu daval dusi do zapatlane bezduse vi o cem je rec.

              Pokud to někdo dělal, tak:

              • neumí vybrat vhodné řešení pro daný terén, tedy aspoň trochu rozumně odolný plášť + opravuje se vždy knotem a ne vkládáním duše, opravit knotem je často mnohem rychlejší než měnit duše u řešení s duší, už jsem viděl i udělátka pro kombinované řešení aplikace knotu a foukání bombičkou, oprava se dá pak i pod 30s
              • vyjímečně se samozřejmě může stát, že má někdo smůlu a i do rozumně odolného pláště udělá díru jako vrata, kdy to nepobere ani větší knot, v takovém případě by měl problém i s duší a musel řešit podložení díry, aby nová duše nevylezla a bylo by to na déle i při výměně duše

              Hlavní pointa bezduší (ohledně defektů) je ale samořejmě v tom, že 90% defektů, které budeš mít s duší ani nezaregistruješ a z těch zbylých 10% opravíš většinu knotem…

              Ale je to tu jako vždy na BF, nejvíce o dané problematice ví vždy ti co to nikdy nevyzkoušeli, prostě klasika.

              PS: Bezduše jezdím 11 let.

              0 0
              • MlokCZ  

                A ještě moje statistika:

                • za 11 let na bezduších 5 defektů, které jsem zaregistroval a úplně všechny běhoun na zadním kole u RaR, kde moc dobře vím, že je to na hranici vhodného výběru pláště (málo odolný běhoun), ale protože se to drželo v rozumné frekvenci (vždy jen jeden defekt během jednoho roku) + vždy vyřešeno bez vložení duše, tak u té Schwalbe kostry s méně odolným běhounem zůstávám;

                souvisí to ale i se vzorkem, na TB (stejná kostra, srovnatelná odolnost) už mám najeto postupně skoro to samé co na RaR (15tis.+ km) a na tom jsem neměl ani jeden defekt, hustý vzorek zřejmě výrazně pomáhá

                • na odolnější variantě XC plášťů (protection verze RK, XK) nikdy žádný defekt na bezduších, který bych zaregistroval za jízdy

                oproti tomu roky předtím na duších:

                • na pláštích s odolností běhounu jako ty RaR a TB (TLE verze) jsem míval 10–15 defektů ročně (převážně píchnutí běhounu, sem tam cvaknutí)
                • když se objevily pak pláště s odolnějším běhounem (alpencross verze Schwalbe), tak se to snížilo na 2–4 defekty ročně a to převážně už jen cvaktnutí, ale zase byl problém, že jely o dost hůře (a to teď nemyslím za ty duše navíc, ale ještě za výztuhu běhounu)
                • a to jsem musel na duších foukat o něco více, abych necvakal častěji
                • tedy jízdní vlastnosti s dušemi o hodně horší, nejen dané tou duší, ale ještě přílišným přefoukáním

                Jediná otrava bezduší (pořád ale daleko menší než ty defekty na vyjížďkách co jsem míval na duších + horší jízdní vlastnosti na duších) a to hlídání stavu tmelu (lze jít i variantou nehlídat a vozit tmel sebou v lahvičce a doplnit jen při defektu, ale to není dobrá varianta na závody) se snad už brzy vyřeší přichodem nových syntetických tmelů, které nejsou na bázi latexu.

                0 0
                • zdenekhubner  

                  Tak to máš statistiku krásnou, pro mě trochu nepochopitelnou. Já jsem bezduše nasadil teprve loni s příchodem zázračného tmelu Finish Line. Společně s novými plášti Schwalbe RaR byla zkušenost více než tristní. Defekt přišel už na první vyjížďce. Malé 1–2 mm říznutí pláště v běhounu, které tmel nezalepil, a to ani náznakem. Takže šel ven. Následoval americký tmel Ultra Seal, taktéž bezlatexový. Odjel jsem na něm pár vyletů, ale následoval defekt stejné velikosti. Opět mm i vystavil stopku. Po sundání pláště se v místě defektu nacházelo velké množství tmelu, ale prostě to nezalepil. Nemám chuť řešit proč. Vracím se k duším. Knoty? Ty možná, až budou stát normální peníze. A těžší pláště? Nevidím pak rozdíl oproti lehčím plasťům s duší. Ať mi nikdo netvrdí, ze těžký plášť má větší odpor než lehký s duší.

                  1 0
                  • plzakj  

                    O ten odpor zas tolik nejde. Jde o nizkej tlak a to, ze dusi cvaknes.

                    V tech tvou zminenych pripadech by ti duse od defektu nepomohla. Stacilo tam dost pracdepodobne vrazit ten knot a ani si nemusel vybdavat kolo z ramu.

                    0 0
                    • zdenekhubner  

                      A kolik by mě stal jeden knot? Proč tedy mám vozit v plášti tmel, který nelepí? Když tam dám 160 ml tmelu, jak ušetřím váhu proti duším. Já nízký tlaky vozím celý život i s dušemi. Na sjezd jsem vozil 2.1 baru v době, kdy se jezdily 3 bary a více.

                      0 0
                      • plzakj  

                        10knotu stoji asi 4e. Kupoval jsem na b24 takovou sadu s vidlickou a pozdrem s 10 knoty do podsedlovky asi za 450,– kc

                        Tmel neco vezme, neco ne. Ale ja ho tam vozim, aby zalepil minimalne v kombinaci s knotem. O vaze to taky neni. Asi v tom hledas neco, co ti to nemuze splnit. 160ml tmelu je docela dost. Ja davam na 29” 2.25 do 100ml.

                        2.1 baru je asi max, co jsem s bezdusema kdy mel. Vetsinou jsem pod 2. Mam 100kg.

                        0 0
                      • Seky  

                        tady máš knoty : https://www.ferdus.cz/…o-hnede.html Používám je léta. Tyhle knoty jsou strašně dlouhý takže je ještě půlím. Po přepůlení vychází 1 knot na 1,2 Kč.

                        0 0
                      • peeetrr  

                        Zatím jezdím celý život na duších a foukam na 25 psi. váha 85 kg. Po bezdušakoch taky netoužim, spousta lidí si myslí že tam stačí malý tlak a potom se jim to v zatáčce ufoukne mezi rafkem a patkou.

                        0 0
                    • kyl  

                      Každý jen mele o cvaknutí duše ale nikdo se neptá jak a co dotyčný jezdí.Já cvakl jen jednou a to vlastní chybou,že jsem trefil trošku rychleji hranu díry.Žádné skákaní,sjezdy,zá­vody a podobné hovadiny nejezdím.Foukám tak akorát aby to nebylo moc tvrdé ani měkké.

                      0 0
                      • onuce  

                        Přesně tak. Foukám do pohodlna a při svých 110kg jsem duši nikdy necvakl. Ostatně nechápu, jak může někdo jezdit na měkkých gumách. Nedávno mi v mrazu opravdu změkly a v zatáčce se mi žvýklo přední kolo. A vůbec to jede divně, jako by se to lepilo, tahá to za řízení skoro jako fat…

                        0 0
                        • Martin  

                          Nebude to rukama?

                          Ono to chce najít si optimální tlak přesně na té hraně, kdy se to ještě nežvýká.

                          0 0
                  •  

                    když budeš mí lehký kvalitní tubolito neřešíš nějaký knoty ani úniky nefunkčího latexu

                    0 0
                    • kubad  

                      Dnes je 1.duben?

                      0 0
                    • BB  

                      zato na tubolitu za poslední měsíc 3 defekty, půjde to pryč a nechám to pouze jako náhradní duše.

                      0 0
                      • kubad  

                        jak je to možné? jak je to možné? tento produkt doporučuje deset z deseti romanu II

                        :D

                        0 0
                      • Cavendish  

                        Nevěřím :)

                        0 0
                        • Martin  

                          To bude kampaň, propaganda a Sorosovy Fake News.

                          0 0
                      • petyn  

                        Já 5 defektu a rozlepil se mi ventilek. Ta část ve které je ventilek je jenom vlepená do trubičky , která je součástí duše. Něco jako ta odlehčená verze, ale tady to je vlepené. Hodil jsem to do prd..e

                        0 0
                • zdenekhubner  

                  Tak to máš statistiku krásnou, pro mě trochu nepochopitelnou. Já jsem bezduše nasadil teprve loni s příchodem zázračného tmelu Finish Line. Společně s novými plášti Schwalbe RaR byla zkušenost více než tristní. Defekt přišel už na první vyjížďce. Malé 1–2 mm říznutí pláště v běhounu, které tmel nezalepil, a to ani náznakem. Takže šel ven. Následoval americký tmel Ultra Seal, taktéž bezlatexový. Odjel jsem na něm pár vyletů, ale následoval defekt stejné velikosti. Opět mm i vystavil stopku. Po sundání pláště se v místě defektu nacházelo velké množství tmelu, ale prostě to nezalepil. Nemám chuť řešit proč. Vracím se k duším. Knoty? Ty možná, až budou stát normální peníze. A těžší pláště? Nevidím pak rozdíl oproti lehčím plasťům s duší. Ať mi nikdo netvrdí, ze těžký plášť má větší odpor než lehký s duší.

                  0 0
                  • Libores  

                    Můžu svojí loňskou statistiku? Tři kola, mtb, gravel, silnice. Bezduše na všech. 10000km bez jediného defektu. Jen gravel mi párkrát ufoukl a bylo potřeba na vyjížďce trochu dofouknout. Určitě používám jiný tmel i pláště a nahodit mi to jde poměrně snadno.

                    0 0
              • Martin  

                Sranda je, když tě dožene karma a uděláš si tu jednoprocentní díru jak vrata a pak dojíždíš opatrně s duší a modlíš se, aby se nic nestalo :D

                Já k podobné díře přišel na polní cestě. Od té doby v nářadí vozím nastříhané kusy bočnice ze starého Contíku jako magický zahaněč podobných defektů :)

                0 0
                • MlokCZ  

                  Jak byla velká ta díra? Docela mě překvapilo jak velká díra se dá opravit pomocí většího knotu (vozím dvě velikosti knotu) nebo dvou větších knotů.

                  V partě jsme zatím cca půl na půl bezduše a duše a problémy se řeší pořád jen na duších. A to nikdo na duších nevozí šlupka pláště, nejvíce vozí protection Contíky, takže propíchlý běhoun nebo seklý běhoun nebývá moc často, ale cvaknutí se čas od času nikdo nevyhne (pokud nechce vozit totálně přefoukané pláště a nechce jezdit v pořádném terénu krokem).

                  Já jsem duši už před časem přestal vozit úplně, od té doby co vozím různě velké knoty + 60ml záložního mléka (které je vždy zaručeně funkční narozdíl od toho v plášti, kde to nikdy není zcela jisté).

                  Hodně se těším na ten nový Finish line tmel. Ten to zase posune ještě o kus dále. I kdyby nevydržel tak dlouho jak slibují (že vydrží aspoň o něco déle než latex, k tomu jsem optimistický), tak nebude mít problém s tím, že přestane fungovat i když v plášti ještě je, jak tekutá složka není současně funkční složkou pro zacelení díry jako u latexu.

                  0 0
                  • Martin  

                    Dal se do ní strčit prst. Velmi nepěkný řezanec. Menší bych vzal knotem a čau.

                    V poslední době na ty velké defekty nějak nemám štěstí. Na podzim jsem do nového FastTraku chytil, zas na polní cestě, hřebík jak noha. Tmel to pobral, kus hřebíku zůstal v plášti, zbytek cinkal uvnitř… ale po vyndání doma to tmel nepobral, takže knot a jedem.

                    Předtím dlouho dlouho dlouho nic bo bezduše. Dokonce i papírové Contíky non-ProTection bez defektu.

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Tak velká díra je ale opravdu smůla (pokud se vozí rozumně odolné pláště pro dané použití a styl jízdy daného jezdce). Já si takovou nevybavuju ani jednu za posledních 10 let v partě, tzn. v rámci 6+ jezdců.

                      Já nebýt RaR (TLR dříve, teď TLE), tak nemám ani jeden defekt za těch 11 let bez duší. 3 z 5 těch defektů na RaR byl vzpříčený kratší klacek s ostřejším koncem (zapříčil se ve vzorku proti směru jízdy a vždy na tvrdém povrchu, minimálně 3× asfalt, tedy povrch ho podržel vzpříčený). Ten vzorek je na to zřejmě prostě náchylný (v hustějším a nižším u TB se neděje, v řidším u RoR a NN taky ne).

                      Jednou říznutí o ostrý šutr ve výjezdu a jednou nemám tušení co díru udělalo.

                      I když už Schwalbe zůstávám, tak jsem tohle riziko definitivně vyřešil tím, že RaR na zadím prostě už vozit nebudu (a bude místo toho TB nebo RoR dle potřeby).

                      0 0
            •  

              plus 1

              0 0
            • jIrI___  

              S tím posledním odstavcem souhlasím, ani nemusím být závoďák :). Bezduše jsem vozil na MTB pět let, ale jakmile jsem přešel na gravela, tak paradoxně nevýhody bezduší převážily a spokojeně jsem se vrátil k duším. Rozdíl ve valivém odporu mezi bezduší a duší je naštěstí zcela mimo moje rozlišovací schopnosti.

              0 0
              • MlokCZ  

                Ty jsi aspoň ty bezduše dlouhodobě vozil a nepíšeš o něčem, co jsi nikdy nezkusil.

                Bezduše jsou nejhorší pro tolo, kdo jezdí málo, což je tvůj případ. Pak to chce jít aspoň metodou kašlat na pravidelné doplňování a vozit lahvičku tmelu sebou (když stejně nejezdíš závody).

                To je asi jediná trapná věc u bezduší, že při použití latex tmelu, tak tmel vyschne v podstatě stejně rychle i když se na tom kole vůbec nejezdí jako když se na něm jezdí (když se jezdí, ta může dojít rychleji, když je více defektů).

                To ale zatím řeší nedolévání + použití plášťů, které dobře těsní i když tmel vyschne.

                A snad i tuhle jedinou nevýhodu vyřeší časem ty nové syntetické tmely.

                Mě tohle štve také hlavně kvůli manželky kolům. Od narození dětí jezdí na kole minimálně (to se ale postupně lepší jak děti rostou). Ale naštěstí zatím to problém ještě není, protože má ještě 26" a já mám v zásobě ještě pár plnohodnotných UST plášťů.

                Tedy zatím tam to řeším, že tmel vůbec nevozí co jezdí málo.

                Ale tohle řešení nebude věčné, jak dojdou UST pláště a třeba také bude přechod na 29" časem až zase bude jezdit více (má 181cm, takže není vůbec co řešit).

                A také UST ráfky (mám aktuálně na všech kolech doma, i když jsem chvíli vozil KOMy s páskou, tak jsem se na UST ráfky zase vrátil) ušetří starosti u bezduší (neřešíš ani instalaci pásky, ani nemůže přestat těsnit), ale tam bohužel toho na výběr je už minimálně.

                0 0
                • oddie  

                  A to je přesně ono, tohle. Jsem se tu nechal zblbnout do bezduší a tím jsem se odsoudil k neustálému dolévání a dofukování :D

                  0 0
                  • Martin  

                    Já měl na štěrkoletu za tři roky dva defekty vyžadující větší zásah než dofouknutí… jeden hned při druhé jizdě, když jsem ještě neměl předěláno na bezduše, druhý když jsem experimentoval s tmelem Caffé Latex, po průjezdu staveništěm jsem chytil kamínek a tmel to nebyl schopen pobrat, takže to furt ucházelo. Jinak jen dofukuju.

                    Cestou necestou, polem nepolem, lesní cesty, polňačky, šotolinky.

                    0 0
                    • oddie  

                      Já jsem to dal zatím na manželky kolo, kde jsou SLR a nějaké staré gumy, co kdysi dávno vozil ELx (a jo, po nalití tmelu furt docela držej :D ), přední X-king a zadní Hutch Cobra. To má na vyzkoušení, takže reálně min. na celou sezónu :) Pak jsem nahodil na Black Jack Ready performance verzi Race Kingů, a přední mi nějak nedrží, jednou se vyfoukla a utekla, musím někdy dolít a projet. A na to, co stavím, mám na Cresty koupené performance Racing Ralphy, tak jsem zvědav, jestli pro mě závod neskončí dřív než začne :D

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        Základ u bezduší je volit opravdu bezproblémové kombinace. To je přesně důvod, proč se tu objevuje i tolik ztěžování na bezduše, protože dost lidí volí často nevhodné a problematické kombinace a pak problémy jsou na světě.

                        0 0
                        • zdenekhubner  

                          Tak to se mi nepovedlo. Mám kola Sram Roam, pláště Schwalbe Racing Ralph Addix, originální Sram netěsnící ventilky. Hodina práce s nahazováním, další hodina se snahou utěsnit ventilky a poslední hodina se snahou utěsnit patky plášt. Pak mi začal tmel prolínat skrz stěnu pláště. Při prvním defektu pak zjištění, zebtmel nezalepil ani 1 mm velkou díru. Kdybych vlastnil legálně drženou zbraň, šel bych ji preventivně odevzdat na policii, aby se nikomu nic nestalo.

                          0 0
                  • MlokCZ  

                    A proč to mimo závody děláš?

                    Zrovna jsem to psal někde v sousedním vláknu. Nahozené TB už 3/4 roku a nedoléval jsem ani jednou a jen vozím těch 60ml sebou pro případný defekt. Tlak drží stejně dobře jako po nasazení když tam ještě byl nový tmel (teď už dávno není žádný).

                    Na nový Finish line tmel už si teď počkám pro připravené G-one Allround na nahození. Nechce se mi nahodit s latexovým tmelem a pak to čistit pro nový tmel. Zatím jsem tedy nechal TB a aktuálně po těch 3/4 roce dolil 40ml tmelu přes ventilek (minuta práce), aby se neřeklo, když se ještě na ten nový tmel bude možná ještě měsíc čekat.

                    0 0
                • jIrI___  

                  Vozil jsem kombinaci UST ráfky + UST gumy (naprosto neprůstřelné a bezproblémové řešení). Kdyby něco takového existovalo i v současnosti, tak se na bezduše rád vrátím. Ale toho už se asi nedočkáme, bylo to až moc bezproblémové řešení a tím pádem to málo sypalo výrobcům :)

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    To jsem měl také nejraději.

                    Současné TLE Schwalbe + UST ráfek se k tomu už ale pomalu a jistě blíží. Boky a patky plně srovnatelné, možná dokonce lepší u TLE (u UST jsem jednou bok říznul, i když jsem nemusel kvůli tomu řešit na vyjížďce nebylo to těsně skrz, po dojetí se to ale vyboulilo a nakonec prasklo, řezanec byl extra dlouhý a plášť musel do koše).

                    Zbývá už jen ta mírně horší odolnost běhounu, kterou ale duše nijak neřeší (s duší je to ještě horší).

                    A v partě párkrát někdo také zrušil i UST plášť kdy to hned nepobral tmel (ale nejspíš tam neměl ani funkční tmel), ale těžší jezdci než já (a možná to i více prasili, bylo to vždy ve sjezdu ve větší rychlosti).

                    Plnohodnotné UST pláště by se asi už tak dobře jako dříve neprodávaly. Byly o něco těžší, což ve 26" tak nevadilo, pořád to hmotnostě šlo.

                    I tak třeba 26" RaR měl 700g.

                    Ve 29" by UST RaR dal už cca 850g a to už by asi na trhu zmasírovaném gramařením neprošlo. Když proti tomu je 630g TLE RaR.

                    A kdo chce odolnější plášť, tak tu má podobně těžký protection RK.

                    Sneslo by to ale kompromis. Tedy TLE Schwalbe tak jak jsou a přidat malinko materiálu na běhoun. Hmotnost by se vešla pořád třeba těsně pod 700g a už by to bylo na úrovni původních UST (tam tu hmotnost zbytečně navyšovaly boky, které přitom zase až tak odolné nebyly).

                    0 0
                    • kucka7  

                      Mloků jaké používáš knoty? Budu pořizovat sahmuraje tak abych vzal neco do rezervy. Díky

                      0 0
                      • satch  

                        a ty knoty se střihnou nebo se to tam prostě nacpe úplně celý (9cm)?? díky

                        0 0
                      • Atilla  

                        Mám v plánu výrobu samuraje z vidličky od Ferduse. Cena by se měla pohybovat, kolem 50kč/ks. Rašpli dělat nebudu, to podle mě není třeba.

                        0 0
                      • MlokCZ  

                        Skončil jsem nakonec u pohodlného, ale dražšího řešení

                        https://www.bikero.cz/…kit-p132995/

                        U dynaplugu to po aplikaci zbytek, co je vně pláště vůbec řešit nemusíš a klidně to tam můžeš nechat a neřezat (a druhou stranu, říznuté je to hned). U klasických knotů, kde děláš smyčku a nemají hlavičku bych asi raději přebytek vždy uříznul.

                        Samotné knoty tedy logicky musím používát originál s hlavičkou, které jsou také dražší. Při mojí spotřebě knotů mě to ale ani trochu netrápí.

                        Aplikace vidličkou mi opravdu nenadchla.

                        0 0
                        • Atilla  

                          Problém tohoto řešení je, že i velké knoty jsou prostě malé knoty:)

                          0 0
                          • MlokCZ  

                            Velký knot se smyčkou bude samozřejmě větší, tady musíš dát dva vedle sebe.

                            0 0
                •  

                  Aha, chybi mi tam slovo „uz“ nechci mit nic spolecneho.

                  Prave ze zkusil a dekuji nechci. Bezesporu bezduse maji sve vyhody ale i nevyhody jako vsechno v zivote. Psal jsem svuj nazor tot vse.

                  Zapomnel jsi v te statistice napsat kolik jezdis km rocne v jakem terenu a jestli pouze vylety.

                  Ale uz jsem vycerpal dve minuty coz bych podle p. Wericha nemel ;)

                  0 0
                  • Davidakta  

                    Hlavně toho člověka na začátku zajímali ty duše:)

                    0 0
                  • MlokCZ  

                    Odježděno od jezdivých věcí po náročnější terény. Na mnoha fullech co jsem už měl více terénů, na HTčkách více jezdivých tras (ale i na HTčku i když jsem měl někdy pevnou odjety na tom nějaké terény s šutry typu ze Smrku směrem do Polska ten cca 1km úsek šutrů, na fullech pak samozřejmě daleko těžší věci).

                    Než jsem měl děti, tak jsem na fullu to někdy i docela prasil v rozbitých pasážích, co mám děti, tak se více krotím.

                    A najeto za tu dobu kolem 55tis. km (někdo jistě může mít za tu dobu i výrazně více, ale tak málo to na větší hodnocení bezduší rozhodně není – všechny ty kilometry jsou na bezduších na biku).

                    Každému může vyhovovat něco jiného, to je jasné.

                    Problém je ta věta

                    Kdo na zavode v bordelu daval dusi do zapatlane bezduse vi o cem je rec.

                    Pokud jsi to myslel tedy na sebe tu větu, tak proč jsi dával duši? To jsi měl takovou smůlu na díru jako vrata, že nejen, že to nepobral tmel, ale nestačil ani větší knot? Stát se to samořejmě může, ale je to opravdu ojedinělé při vhodném výběru plášťů.

                    A měnit nebo lepit duši (když se vozí duše) v horších podmínkách (ať už třeba hodně bahna nebo třeba v mrazech v –10°) je pěkný opruz, na to tam opravdu nemusí ani být tmel v plášti.

                    Jeden defekt z těch 5 co jsem měl na bezduších jsem řešil právě v –10° a jak jsem byl rád, že nemusím měnit duši. Ani jsem nakonec nemusel dávat knot, jen dolil přes ventilek tmel a nafouknul bombičkou. Mnohem méně práce než s duší.

                    A i když bych dával knot (už jsem v reálu dával), tak to je také rychlé a pořád o hodně lepší než řešit duši. Hlavně nemusíš vůbec sundavat plášť, tedy i na zasraném kole se řeší dobře, jen trochu očistíš místo defektu.

                    0 0
                    • Atilla  

                      +1 od dob co vozím bezduše , jsem řešil pouze 2 obr díry, které jsem musel podložil jinak bych s duší nedojel(plášť na vyhození) a ohnutý ráfek + plášť s volnějšíma patkou mi na jednom švihu vyskočil. Od té doby nic. Teď kámoš prorval plášť 15cm hřebíkem, dal se knot a bez dofukování se jelo dál. A jsem si jistý, že mockrát bych procvakl duši kdybych nějakou měl.

                      Takže pokud na závodech neuděláš do pláště díru na prst, tak nemáš co řešit. A u takové díry mít něco co zabrání duši aby se drala ven.

                      0 0
                    •  

                      Vyhody i nevyhody bezdusi zname a to se tu nezminuje caste meneni pneu pro urcity segment cyklistu.

                      Navrhuji se vratit k tematu a mlok by event mohl zalozit tema nove treba : Vyhody bezdusi …

                      0 0
                      • Atilla  

                        Nevím přehodit bezduše je rychlejší než narvat duši do ráfku, takže mě přijde, že ty tvoje argumenty jsou trochu mimo:)

                        0 0
                        • Davidakta  

                          Zdendyš se tu ale snažil bavit o koze a vy sem tlačíte vůz:)

                          0 0
                          • Atilla  

                            Se blbě baví o koze když nejsi schopný spočítat vemena:)

                            Zatím jenom řekl, že drží, tlak a váží to stejně a potom už jenom nějaké nesmysle:)

                            0 0
                            • Davidakta  

                              On to tam má týden,to po něm chceš recenzi?Já za ten týden najel 0

                              0 0
                        •  

                          Obzvlášť usazovani bezdusi do patek rafku pro nehazivost je rychly, nenasilny a cisty zážitek :))

                          0 0
                          • Atilla  

                            prosím?

                            1.Sundám plášť

                            2.Nandám nový plášť na jednu stranu

                            3. přeliji mléko ze starého pláště do nového

                            4.zaklapnu druhou patku

                            5. nafouknu (čekám až patky zaskočí)

                            6. odfouknu na požadovaný tlak

                            7. odjíždím

                            0 0
                          • MlokCZ  

                            Pokud s tím máš problém, tak buď je to nevhodná kombinace na bezduše nebo rukama, protože to jinak není problém ani náznakem.

                            Z cca 60+ kusů co jsem nahazoval (samé vhodné kombinace), tak ve 100% případů to zaskočilo bez problémů samo a hned a to už do 30psi tlaku. Stačí k tomu jediné, mít to při instalaci natřené něčím vhodným (natřít je otázka 10s na jednu patku a současně to pomůže i samotnému nahození).

                            To je stejné jako problém nahození. Když je někdo dřevák a nebo netuší jak na to, tak má problém nahodit často i kompresorem, když se ví jak na to, tak i většina problematičtějších kombinací je nahoditelná i bez kompresoru (s kompresorem to je jen o trošku rychlejší).

                            Při opravě defektu pak až na ty ojedinělé vyjímky díra jako vrata z patek vůbec nesundaváš a opravíš nasazený (a pokud při ztrátě tlaku plášť nezůstane držet zaskočený v patkách, tak je to nevhodná kombinace na bezduše).

                            0 0
    • petrun  

      Jděte už konečně do ****** z bezdušema! Tohle je vlákno o TUBOLITO duších. Jak se má člověk něco dozvědět když tu onanují bezdušáci !!!

      Stálo by za zvážení zablokovaní spamerů v tomto vlákně.

      0 0
      • Atilla  

        Já bych prosil zablokovat tohle vlákno, protože by si někdo nezkušený mohl myslet, že je normální dát 800kč za duši co je horší než bezduše:)

        0 0
        • mr.antik  

          No tak na dojetí, je to furt ve hře… Mě by zajímalo co to vydrží jako rezervní duše – protože při defektu bezdušáku máš plášť uvnitř od mlíka, zpravidla se tam dostane i nějaký bordel, plus máš třeba 5mm řezanec na plášti.

          Jestli si to s tím nějak poradí nebo se to během 10km prodře?

          0 0
          • Atilla  

            No na dojetí bych asi pořídil o pár gramu těžší lehký maxxis (nebo rubenu) o velikost menší a jsi na tom o 30g hůře a 700kč lépe:) a pak jí klidně vyhodím.

            0 0
            • mr.antik  

              Zas tolik defektů nemám, ale je to prostě jinej matroš, kdyby to na kole 2 roky vydrželo (a nějak se to nedegradovalo jak to maj natěsno složený), tak bych cenu neřešil. Ale vlastnosti bych očekával za ty prachy 100%

              0 0
              • Atilla  

                JJ, chápu. Ale teď jsem jel na bike a rozdíl 400g po vyjížďce a kolo nebylo skoro od bahna. Takže už neřeším:)

                Hlavně bych se bál toho, že po roce či dvou kdy to bude přilepené na rámu už nebude fungovat.

                0 0
                • Atilla  

                  mitas light 122g 80kč

                  tubulito 82g 800kč

                  0 0
                  • mr.antik  

                    Nj je fakt že kdyby ti člověk někomu pujčovat nebo darovat, to už by bolelo

                    0 0
                  •  

                    Tu Mitasku uvadis nejspíš ve 26".

                    A Tubolite je hlavne zajimava vyrazne mensi defektnosti pri sve hmotnosti nez butylsprcky.

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      26" mitaska je kouzelna, bez problemu funguje v 27.5" i v 29" kole (vcetne trekoveho, vyzkouseno)…takze univerzalnost mezi prateli nebo muzes pomoci osamocene samicce, ktera pichla trochu vic, nez chtela…;)

                      0 0
                    • satch  

                      Mitaska ve 29 váha 137g

                      0 0
                      • Johny.Merida  

                        Duše Rubena MTB LH 29×2,1–2,3 galuskový ventilek,128g, 109,–… vozím a v poho.

                        0 0
                          • satch  

                            O čem píšeme s Johnym je mitas light. Vážil jsem to, když jsem dával bezduš :)

                            0 0
                            • Johny.Merida  

                              Nee…myslel jsem fakt ty Rubeny z kupkola…vozim je a v poho.

                              0 0
                            •  

                              Jo na ty Mitasy jsem koukal a ve 27.5" maji tusim peknou vahu 127gr.

                              Ale tubolito duše maji primarni přednost ve vyrazne vyssi nedefektnosti oproti butyl.

                              Mrknete na Yotube jsou tam pekne polopaticke testy. Samozrejme stoji duse 800Kc ale co je nebo neni drahe je tezce individualni záležitost. Pro nekoho puldenni vyplata a pro druheho cena obeda, treba.

                              ;)

                              0 0
                              • Atilla  

                                Tyhle spesl duše se pravidelně vrací co 3 roky a nikdo to nakonec nevozí. Moc dobře si pamatuji jak a to lidi houfně přecházeli a potom se jich zase rychle zbavovali a přešli na bezduse. Radši si dám oběd za 800 než je vyhodit za takovou kravinu.

                                0 0
                                • oddie  

                                  Jo jo, pamatuju, jak kamarád házel do koše Fossky, taky jsem tehdy váhal, ale naštěstí je vyzkoušel dřív :D

                                  0 0
                                  • petrun  

                                    Foosky mají jedinou velkou nevýhodu. Váží stejně jako plnohodnotná gumová duše. Jinak ale vydrží naprosto neskutečný věci. Vozím je trvale podhuštěné na hodnoty které jsou typické pro bezduše a kromě jednoho hřebíku zatím za dva roky žádný další defekt.

                                    0 0
            • Davidakta  

              Najednou řeší peníze

              0 0
              • Atilla  

                Prosím tě jdi si vybírat vidlici, kola , kliky, brzdy, pláště, řidítka, představce, pedály ať to má žena s tebou lehčí:)

                0 0
      • MlokCZ  

        Aktuální dotaz byl od scalara na jejich valivý odpor a protože není zatím test, tak to stejně nikdo nemůže vědět. Takže k samotné TUBOLITO duši se tu nemáš co už dozvědět.

        0 0
        • petrun  

          Bohužel …

          0 0
        • scalar  

          Možná stačilo napsat: „Také nevím“ :-)

          0 0
          • Davidakta  

            Přesně tak"nevím"ale ty otroci co jezdí s dusema si to tu řeknou:)

            0 0
        •  

          Pravil Mlok :). Neni zatim test ale kecu mas milion. Zkousel jsi nekdy Tubolito ? K samotne dusi vis prd a montujes do toho bezduse, bezduse. Sice ti rozumim ale trochu soudnosti by neskodilo. Bez si radeji dolit lepidlo a dofouknout bezduse ;). A knoty, jestli mas v batohu na vylety ;)

          Jestli je na tomhle platku nejaky moderator tak prosim promazat od OT kydancu a zanechat pouze info a dotazy primo k Tubolite.

          Dekuji pekne :).

          0 0
          • Atilla  

            Chápu, že si těch 1600kč za duše musíš nějak obhájit:)

            0 0
          • MlokCZ  

            To mít nemůžu praktické zkušenosti s TUBULITO duší, protože taková hovadina jako koupit si za 800Kč duši z TPU by měl opravdu nenapadla.

            Kdyby to byla první TPU duše na trhu a ještě nebyly žádné zkušenosti, tak bych tomu možná dal nějakou šanci.

            Ale je to už x-tá TPU duše na trhu, i když to nebyl úplně totožný materiál ve všech případech.

            Ta zmiňovaná Eclipse, která tu už je roky (aktuálně už se ani neprodává, zřejmě o to nebyl dlouhodobě vůbec zájem) byla lehčí (58g pro 26") a testů a dlouhodobých zkušeností k ní bylo dost.

            Jediné v čem byla dobrá byl průpich, tam se vyrovnala skoro 0,5kg DH butyl duši a lehce předčila latexku (ale i tak to je jen mírně lepší než jiné duše a nidky to nenahradí dostatečnou odolnost pláště). V testu cvaknutí dopadla průměrně jako jiné duše.

            Valivý odpor mizerný stejně jako všechny ostatní TPU duše.

            A stávala aspoň jen polovinu (kolem 400–450Kč se dala koupit) a stejně dnes už po ni ani pes neštěkne.

            Ale TUBULITO je jistě zcela zázračná TPU duše, když stojí 800Kč…

            I kdyby se jim podařilo zlepšit ten mizerný valivý odpor, tak ani tak to nebude v ničem zajímavé.

            Ještě tak kdyby měla vyřešený valivý odpor a stála skoro stejně co butylky, pak by to bylo aspoň trochu zajímavé (já bych to ani tak nechtěl).

            0 1
            • MlokCZ  

              A více zahraničních recenzí jsem četl na TUBULITO už dávno, malá elasticita TPU duší pořád zůstává (tedy přesný opak větší elasticity latexek), tedy není žádný důvod, aby se chovala najednou zcela odlišně než všechny předchozí TPU duše na trhu.

              0 1
              •  

                Kup si, ozkousej a neteoretizuj.

                0 0
                • nitraq  

                  Chápeme, potřebuješ si ty peníze obhájit.

                  0 0
                • Atilla  

                  Ty tvoje výkřiky jsou boží.)

                  0 0
                  • Martin  

                    No je „vostrej jak žiletka“, párkrát jsem se už pořezal :)

                    0 0
          • Vilém  

            Zato ty jsi chytrej jak radio.Toradsi nekolik mloku, nez toto.

            0 0
    • petrun  

      Ušetřeno 280 gramů oproti klasice. Na Koloshop za 600,– Kč/ks.

      0 0
      • mr.antik  

        Tak ještě co to vydrží, jak se s tim pracuje, jestli to stářím nedegraduje.....

        0 0
        • petrun  

          Foss vozím na fullu už 5 let a nedegradoval. Za 5 let pouze jeden defekt (velká, ostrá, ocelová špona). Tlaky foukám stejné jak bezdušáci. Odolnost proti průrazu je brutální a při podhuštení si nikde neufouknou. Jsou prostě spolehlivé. Mají ale dvě nevýhody. Váží to co klasika. Hůř drží vzduch a musí se častěji foukat.

          Tubolito teprve musím otestovat jak se osvědčí. Proto jsem je raději nasadil na Karkulku a ne na fulla. 336 ušetřených gramů je ale zajímavých už i jako celková úspory váhy.

          0 0
      •  

        přesně, někteří vyznavači bezduší by ti řekli že jsi mohl odlehčit ještě více bo několik metrů pásky, půl litru mlíka a málo vzduchu protože nízké tlaky čili ježdění po skoro prázdných skoro nic neváží

        0 0
        • mr.garisson  

          Máš opravdu mylné představy o tom, jak fungují bezduše a jaké množství čeho se používá. :D

          0 0
        • mastihuba  

          udivuje mne jak často jseš schopen prezentovat to že máš nasrany v rukách.

          0 0
        • Breakpain  

          od kdy se bezduše dávají kvůli snížení hmotnosti?

          • menší valivý odpor
          • menší riziko defektu … což je ten hlavní důvod
          • nižší tlaky
          0 0
      • jonti  

        Dej potom vedet, jak se s tim jezdi.

        0 0
      • petrun  

        Oprava, ušetřeno 336 gramů.

        To je masakr !!!

        0 0
        • Radek Broz  

          Ale stejně nechápu, proč chceš mít v kole duši.

          0 0
          • petrun  

            Asi tak jako já nechápu proč si někdo zasírá pláště mlíkem :-)

            0 0
          • kyl  

            Tak třeba nejezdí nějaké stupidní závody,nemusí si dokazovat že je lepší jak druhej.Když píchne,má dost času to opravit.

            0 0
            • petrun  

              Lépe bych to nenapsal :-)

              0 0
            •  

              +1

              0 0
            • jonti  

              Treba cestou do prace do docela nasere, i kdyz nezavodim. A mam nekolik useku, kde to je s duse 50:50 ze pichnu a moc me to tam potom menit a lepit nebavi.

              0 0
              •  

                no jo, někteří by už na kole s véčkama a dušema neuměla ani jezdit, nechápu co furt s tím pícháním máte, za poslední dvě sezóny jsem latexovou duši píchnul jednou a to jsem domů dojel a uteklo to do rána, Tubolito zatím mám krátce, nic prozatím nějaké píchnutí nenaznačuje :-)

                0 0
                • doubleingram  

                  Tak to je hodne inddividualni, jde o to kde, jak, jak caso, agresivne, s jakym tlakem, plasti atd jezdis.

                  Pritelkyne na Conti XKing RS slupkach, co uz je pres boky skoro videt jezdi 2 roky a letos nula defektu. Ma najeto asi 2k letos.

                  0 0
            • mr.garisson  

              Takže to co nebaví tebe a někoho ano, tak to musí být hned stupidní.

              0 0
            • raw 4  

              Nejezdim stupidní zavody, nepotrebuji si dokazovat, ze jsem lepsi nez druhej a presto mám mliko v plášti..

              0 0
              •  jarek1  

                no, ono by vůbec k objektivitě prospělo, kdyby zastánci/odpůrci čehokoliv vždy (po pravdě) uvedli, kolik km, v jaké zátěži a v jakém terénu čerpali zkušenost s konkrétní komponentou. Obávám se, že existuje spousta odborníků, kteří našmrdlají za rok 3000km kolem Olomouce a mají jasno úplně nejvíc ve všem.

                0 0
                • raw 4  

                  A tim si chtel říci co? Najezd mam mezi 3 a 4 tisici… Teren Český raj, Železné hory., Žďárské vrchy… Kutnohorsko…plus hrebenovky Rychlebky, Javorniky, Beskydy.. Pomohlo to?

                  0 0
                • BB  

                  to je docela blbost, vozím bezdušovky léta, někdy žádný problém, někdy problém s nahozením, někdy problém s těsností. Nikdy to nezáleželo na počtu km a obtížnosti tras. Ten problém tam byl, nebo nebyl od samého začátku a záležel na ráfku, vlastnostech pláště, utěsnění pásky a ventilku.

                  0 0
                  •  jarek1  

                    no, asi jsem se nevyjádřil tehdy srozumitelně, mínil jsem tím, že váha jednotlivých soudů a závěrů zde závisí m.j.na počtu/kde/jak/kým najetých km…

                    0 0
                    • BB  

                      asi tak, zrovna teď jsem dal bezduše na gravela, pár dní to ztrácelo tlak, že jsem byl rozhodnutý to sundat a vrátit tam duše. A najednou si to nějak sedlo a po týdnu v pohodě.

                      0 0
            • jIrI___  

              +1. Bezduše mají spoustu výhod, ale po několika letech vození bezduší jsem se vrátil zpět na duše, protože momentálně je to pro mě prostě pohodlnější a absolutně bezstarostné řešení.

              1 0
              •  

                +1, já si ten mezikrok přechodu na bezduše odpustím a zůstanu hned u kvalitních duší

                1 0
              • Cavendish  

                Ale nejsi in a B-F tě zavrhne!

                0 0
                • jIrI___  

                  Zavržený jsem už dávno. Napříč historii i různé kultury lidé už od pradávná neradi slyší názory jdoucí proti jejich modle :)

                  0 0
                • mr.antik  

                  vždyť si koupil gravela… to už není žádnej punk ale ovce jako všichni…

                  0 0
              • jeniiiik  

                Na tvoje ježdění a těch pár km za rok se to dá pochopit.

                0 0
          • doubleingram  

            Asi tak, ted jsem na Klinovci odpravil 3 duse za jeden den, pac jsem byl linej predelat bike na bezduse.

            Ano, byla to jedna moje chyba a jednou moc maly tlak. Ale s bezdusema bych jezdil dal, pac by si jen cinknul rafek ale tlak by drzel.

            Ostatni jezdili, ja menil jak ***** :)

            Never ever.

            0 0
        • mr.antik  

          to jsou duše na motorku, ne?

          0 0
          • petrun  

            Schwalbe 29×1,9–2,35". Bohužel výrobce o váze lže jak je jeho dobrým zvykem. Přesně o 28 gramů navíc!

            U plášťů je to téměř o 100 gramů :-(

            Jsou to svině prolhaný …

            0 0
            • prales1  

              Jo,to mohu potvrdit,koupil jsem si fourious fred,kde všude hlásají 360g ±10 %,doma jsem je zvážil a mají 440 g,to už je sakra rozdíl

              To samý ,jak hlásají,že směs ADIXX je lepší,než PACESTAR,na foru,kde měří valivé odpory zjistili,že pacestar má menší valivý odpor než addix,nedá se tomu věřit,ale co ostatní výrobci?

              0 0
        • mr.antik  

          .

          0 0
      • RomanH  

        Proti bezdusim usetris celkem nejakych 60g. Ja osobne ani tak nevnimam prinos bezdusi ve valivem odporu, jako ze o vetsine defektu ani nevis, pripadne si je „privezes“ domu. Posledni defekt (pred cca 5ti lety), ktery se mi stal podzimni vecer v bahne, me presvedcil, ze duse nee.

        Tubolite jsem nezkousel, nemuzu hodnotit, ale neverim, ze ji uzky ostry trn nepropichne.

        0 0
        • pepek  

          Vidíš, já jsem letos snad ani defekt neměl, ale přední plášť rozřízlý 2cm asi při 50kmh. Jak bych asi skončil, kdyby to duše nepodržela?

          0 0
          • mastihuba  

            co to máš za plášť že v něm uděláš 2cm sekanec. to se mi naposledy stalo před vosmi rokama se sterelym pláštěm vod motyla :-)

            apropo pokud to bylo z boku, tak velmi hrubá chyba jezdce a pokud to bylo navic Schwalbe tak to už je na demenci. :-)

            0 0
            • pepek  

              Ano, máš pravdu. Byl to Rocket Ron. (Nesnesitelně nízký jízdní odpor). Neviem, ako sa to mohlo stať, dal jsem si pivo a najednou vidím: díra, jak do *****.

              0 0
            • mr.antik  

              mně se to podařilo u ardenta, nejspš z cesty čouhalo nějaký železo nebo střep…

              0 0
          • MlokCZ  

            Trochu starý příspěvek, ale přesto ještě reakce.

            U každého řešení se může najít případ, který dopadne pro dané řešení lépe než pro jiné.

            Opačných případů (tedy špatně dopadnoucích pro duši) jsem ale v reálu zažil desítky (nejčastěji pořádně cvaknutá duše, ta je prázdná okamžitě a v reálu jsem viděl opravdu mnohokrát a pokud není zničený v daném místě plášť nebo ráfek což skoro nikdy nebylo, tak bezduše by defektu zcela zabránila).

            Oproti tomu případ, co jsi popsal jsem v reálu neviděl ani jeden. Tím jen říkám, že je to daleko méně časté, neříkám, že se to nemůže stát (také se ti to stalo). Zažil jsem jen jediný případ v reálu, který k tomu měl poměrně blízko. Řezanec dlouhý asi 3cm na boku pláště. Ale nejprve se vyboulil vnitřek pláště (po celé té délce 3cm) a nepovolilo to úplně za jízdy. Tedy i bez duše nedošlo vůbec k vyfouknutí za jízdy, plášť vyměněn ještě dříve než to zcela prasklo (tedy ještě těsnil).

            0 0
      • zbartos  

        Dnes jsem se čirou náhodou zmínil před šéfem Pepebike (https://www.pepebike.cz/…-0-fv42.html) , že jeden český prodejce duší Tubolito mi nechce dodat tuto duši pro 26" (prý jich musí koupit velké množství a v rozměru 26" by je pak prý neprodal…) a že je tedy budu muset asi koupit v Rakousku (nejblíž Brnu je prodávají v Laa – tedy doufám). Pan Srstka mi ale tvrdil, že jeho velkoobchodní zdroj tyto duše pro 26" má (i když e-shop na Pepebike je zatím nenabízí), tak jsem hned dvě objednal (a přikoupil jsem i jedno lepení).

        P.S. Ve Velu 9/18 o nich psal Eda Pinkava a chválil je. Jezdil s nimi 2 měsíce a přežily i tlak mírně pod 2 bary (Eda váží 88 kg).

        0 0
        • mastihuba  

          eda je silnicař, to neni žádné měřítko. :-)

          0 0
          • petrun  

            Líbí se mi ta věta „nikdy nebylo tak snadné a levné ušetřit tolik váhy“. Naprostý souhlas!

            0 0
        • zbartos  

          Pepebike.cz už nabízí Tubolito pro 26" i na svém webu, viz https://www.pepebike.cz/…-4-fv42.html .

          P.S. Tubolito pro 26" mám už doma a překvapilo mne, že na obalu jen napsáno, že jsou určeny výhradně pro kola na kotoučích a že se pro kola s ráfkovými brzdami nemají používat !

          P.P.S. Zvážil jsem si normální duši Mitas pro 26", kterou jsem si koupil nedávno a váží cca 180 g. Tubolito pro 26" váží 78 g , takže úspora je zde už jen cca 200 g, když se duše vymění u obou kol.

          0 0
          • jIrI___  

            To použití výhradně na kotoučích bude mít asi spojitost se zahříváním ráfků při brzdění. Už jsem zažil, že po jednom sjezdu na véčkách praskla i obyčejná duše.

            0 0
            • zbartos  

              Je mi to jasné, ale u tak drahého výrobku (pro nás) bych očekával upozornění na tuto vadu v popisu výrobku na e-shopu a upřesňující informaci v textu, kde se fakt o údajném použití i na ráfková silniční kola přímo zmiňuje viz https://www.electricbikeaction.cz/…-ceskem-trhu :

              „Pro silniční cyklisty je připravena varianta Tubo Road, která je vhodná pro pláště o šíři mezi 18 a 28 milimetry. Tato duše je použitelná pro diskové i ráfkové brzdy a její hmotnost činí takřka zanedbatelných 38 gramů.“

              0 0
              • zbartos  

                Pardon. Teď jsem si přečetl ten článek na https://www.electricbikeaction.cz/…-ceskem-trhu podrobně až do konce a tam skutečně upozorňují, že pro MTB se mohou používat jen kotoučová kola, ale pro silniční kola i ráfková kola:

                "Tubolito MTB lze použít pouze s kotoučovými brzdami. Tubolito Road lze na silnici použít s ráfkovými i kotoučovými brzdami. Tubolito Road prošlo testem DIN4210 (15 minut brždění s 10 × 10 sec přerušením) na hliníkových i karbonových ráfcích.

                V testu, kde se nepřetržitě brzdí, dokud nedojde k defektu, neztratilo Tubolito explozivně tlak jako klasická duše, ale došlo k pomalému defektu.

                Valivý odpor Tubolita MTB je o 4.6 W nižší při rychlosti 28.8 km/h než u klasické duše.

                Valivý odpor Tubolita Road je o 2.3 W nižší při rychlosti 28.8 km/h než u klasické duše."

                0 0
                • petrun  

                  O tom odporu raději nepiš nebo zaplevelí místní mlíkaři celé vlákno školením na téma valivý odpor :-D

                  0 0
                • zbartos  

                  Tady mají na webu https://www.tubolito.com/en/ dokonce i graf, takže bezduše je na tom skutečně výrazně lépe. Ostatní se asi nedá poznat…

                  0 0
                  • plzakj  

                    Okolo 6w pri 28kmh na mtb je dost zanedbatelnej rozdil. Bylo to uz napsany tisickrat. Hlavni vyhoda bezdusi neni vaha ani odpor (to jsou sideefekty). Ale reseni defektu a necvakani duse o rafek pri nizkym tlaku.

                    0 0
                    • doubleingram  

                      Neřekl bych, že je to zanedbatelné.

                      Viz https://www.bicyclerollingresistance.com/mtb-reviews

                      0 0
                      • plzakj  

                        Nerozumim. Co tem clanek rika o vlivu 6w pri 28kmh? V terenu se 1) pohybujes jeste nizsi rychlosti 2) odpor podkladu udela vetsi rozdil

                        0 0
                        • MlokCZ  
                          1. Měření je pro jeden plášť, v reálu jedeš po dvou, takže rozdíl je větší.
                          2. Každý jezdí jinak a má jinou výkonnost, pro někoho to možná zanedbatelné je, pro méně výkonné jako já když jezdím nejvíce v rozmezí 100–150W výkonu je 10W+ sakra rozdíl
                          3. Jak moc velký rozdíl si lze snadno představit pro různé pláště. Rozdíl tubolito vs bezduše odpovídá rozdílu plášťů o cca dva typy rozdílné (o dva typy více teréní plášť). Tedy např. Thunder burty s tubolitou pojedou srovnatelně jako NN bez duší. A přitom nebudou držet ani jako Thunder burty bez duší, no neber to…
                          4. Dost jezdců na biku nejezdí rozhodně jen pořádné terény. Já třeba i na fullu, který mám do opravdu terénů najezdím poměrně dost přejezdů včetně asfaltových. Když to aspoň trošku jede, tak jsou na fullu asfaltové přejezdy mnohem snesitelnější (na opravdu rychlých pláštích třeba mně nevadí už vůbec, na pomalých pláštích vadí dost).
                          5. Odpor podkladu narůstá ať máš tubolito nebo bezduše nebo cokoliv jiného. Rozdíly tam možná také ještě o něco narostou (tady není dostatek měření, proto píšu možná). Tedy do hry vstoupí pouze ta menší rychlost. Tam souhlasím, že v situacích, kdy jedeš třeba jen 10km/h nebo ještě pomaleji, tak rozdíly valivého odporu jsou nižší a v celkovém odporu (ať už dané pomalém povrchem ta nízká rychlost nebo jízdou do kopce) se projeví o něco méně. Pokud někdo jezdí v horách, kde má jen pořádné výjezdy a sjezdy, tak je to skoro jedno (do výjezdu rozdíl malý, v pořádném sjezdu stejně je potřeba brzdit). Kdo má více rovin a mírných kopců, tak je to zase někde jinde.
                          6. Pomalé pláště mi v terénu hodně štvaly i ve velmi mírných sjezdech. V takové situaci pak byl lepší grip pomalejších plášťů k ničemu, protože se to dostatečně nerozjíždělo jako na rychlých pláštích. Tohle je samozřejmě hodně závislé kde a co kdo jezdí. V horách je hodně sjezdů spíše prudších, tam se tohle nedějě. V mojem okolí jezdím ale velmi mnoho tras, kde jsou velmi mírné sjezdy, kde to pomalé pláště dost zabijou. S tubolito duší navíc ten lepší grip nepřijde (jako by přišel bez duší s lépe držícím pláštěm).
                          7. Na hodně pomalém povrchu, kde jedeš malou rychlostí se do hry dostane pro valivý odpor další faktor. Nižší tlak, který můžu na bezduších foukat výrazně sníží valivý odpor. Takže i pro situaci, kde jedeš 10km/h může být rozdíl ve valivém odporu hodně velký
                          0 0
                          • doubleingram  

                            Ale nižší tlak valivý odpor naopak zvyšuje přece.

                            0 0
                            • MlokCZ  

                              Zvyšuje pouze na naprosto perfektním povrchu. Takový v reálu neexistuje. V reálu je to vždy různé pro každý povrch vs konkrétní plášť. Ale i pro pořád hodně slušné povrchy typu průměrný asfalt je ten optimální tlak (s nejnižším valivým odporem) hodně nízko.

                              V členitějším povrchu v terénu je optimální tlak (pro nejmenší valivý odpor) téměř vždy ještě daleko níže než je možné vůbec vozit (z důvodu ničení ráfků, plášťů, přílišného žvejkání).

                              A pokud někde jedu hodně pomalu z důvodu povrchu, tak to jsou přesně povrchy, kde co nejnižší tlak = nejnižší valivý odpor a jsou tam rozdíly obrovské.

                              0 0
                              • doubleingram  

                                Zajímavé, zdroj?

                                0 0
                                • Smazaný účet  

                                  SI vem, ze prejizdis sutrak. S tvrdou gumou se musi zvednout cele kolo, v mekkou se guma zamackne.

                                  0 0
                                  • MlokCZ  

                                    Na velké překážce to je snad jasné každému. Ale pořád to nemůže hodně jezdců pochopit, že to tak funguje i na minimálních překážkách. I jen více vibrací valivý odpor hodně navyšuje.

                                    A to pak zase vrací k problém k falešnému pocitu, že to jede rychleji, jak už se tu také vícekrát řešilo. Jak je tělo naučené, že když to více drncá (mění se frekvence vibrací/drncání), tak to jede rychleji. Pro stejný plášť a stejný tlak to platí a tím je na to tělo naučené.

                                    A přefoukání navozuje i pro stejnou rychlost stejný pocit.

                                    0 0
                                • MlokCZ  

                                  Každé měření Wattmetrem. Tohle se ví už mnoho let a pořád se tomu někdo diví…

                                  Už třeba v tom dokumentu v odkazu to bylo poprvé změřeno. Ten dokument je už mnoho let (myslím, že více než 10 let) starý.

                                  http://data.mlok.net/…ustrated.pdf

                                  Ten mám už mnoho let uložený u sebe, proto dávám abych nemusel zase za někoho hledat co je jasné už mnoho let. Tam to byl ještě test, kde byly duše a pro asfalt jsou tam malé rozdíly, takže asfalt z toho tak jednoznačný není. Bez duší a z více dalších testů je to oproti tomu starému ještě posunuté (tedy ani na asfaltu se nevyplatí foukat moc).

                                  Pro asfalt pak po asi padesáté dávám odkaz na silniční pláště. Tam je to hezky vidět, jak je zlom pro nějaký tlak a přefoukání uškodí i na nejlepším asfaltu. Tenhle test dávám z důvodu perfektního zpracování. Pro biky moc měření na asfaltu není.

                                  http://trstriathlon.com/…ua-poertner/

                                  0 0
                                  • blue.sun  

                                    Tyhle věci jsem se před téměř dvaceti lety učil na škole, v rámci teorie konstrukce aut… Závislost valivého odporu na tlaku, na šířce pneumatiky, profilu… A všechny ty křivky byly stejné. Někdy byl ten zlom posunutý třeba dále od minima, někdy byl blíže, ale vždycky tam byl.

                                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Každý to vidí jinak. S hmotností souhlasím, tam to není v reálu většinou ani sideefekt, protože proti lehkým duším to vyjde ± nastejno.

                      Za sebe mám výhody duší všechny níže uvedené a pro sebe je za důležité považuju všechny:

                      • defekty a necvakání duší
                      • pohodlí: a tím myslím dané jak tím, že při stejném tlaku je to bez duší pohodlnější, tak ještě navýšené tím, že můžu vozit nižší tlaky
                      • grip: platí to samé co pro předchozí bod v závorce
                      • valivý odpor: opět do hry vstoupí i ta výhoda nižšího tlaku, na pomalém povrchu nižší tlaky udělají velký rozdíl v tom jak to jede (to už je v reálu vícekrát změřeno), takže i v rychlostech typu 10km/h se může někdy ušetřit 10W+
                      0 0
                      • petrun  

                        Bla, bla, bla. Vždy budu srovnávat pouze butyl s plastem a nikdy jinak!

                        0 0
                        • Twitko  

                          tvl … argumentační „schopnosti“ některých diskutujících zde mě nepřestávají udivovat :-/

                          Mlok tady uvede spoustu faktů a názorů (teď neřeším, zda má nutně pravdu nebo ne) a namísto věcné diskuze k tématu dotyčný oponent dokáže vyplodit pouze něco ve smyslu „bla bla“ … to mu ovšem nezabrání o pár minut později zahájit podobně „konstruktivní“ oponenturu někde jinde …

                          0 0
                          • doubleingram  

                            Tak vypovídá to o kvalitě Mloka, resp. jeho znalostem a hlavně trpělivosti to tak obsáhle vysvětlovat. A naopak o „kvalitě“ daných oponentů.

                            0 0
                            • petrun  

                              Mlok je znalec o tom není pochyb. To v žádném případě nerozporuji. Já jenom nerozumím tomu proč se serou bezdušáci do vlákna o duších. Tady nemá tato osvěta na koho působit. Kdo chce jezdit na duších ten na nich jezdit bude. To je jak debatovat o kinematice zadní stavby ve vlákně o HT. Akorát se tím zasírá vlákno :-(

                              0 0
                              • blue.sun  

                                Protože, jak tu už někdo několikrát napsal, byl vznesen dotaz na porovnání té vaší modly s bezdušovkami…

                                Ale chápu, jako správná sekta jinověrce nepřipouštíte.

                                0 0
                              • doubleingram  

                                Páč to s tím souvisí. A dušáci se „serou“ taky do bezduší. Je to prostě diskuze s různými názory a souvislostmi.

                                0 0
                                • petrun  

                                  Tak tohle by mně nikdy ani nenapadlo. Proč bych řešil něco co nechci?

                                  0 0
                                  • tomxxx  

                                    Tak to tu tvrdíš dokola ty, že to nechceme. Já tubolito třeba chtěl jako rezervní duši když říznu, ale je to sračka i jako rezerva.

                                    0 0
                              • abel  

                                tak drtivá většina bezdušáků (nad 30let snad všichni) někdy jezdili duše a mají k tomu co říct.

                                0 0
                                •  

                                  a to ještě že se neřeší brzdění s véčkama

                                  0 0
                                  • abel  

                                    to je hozená rukavice, máš nový téma na trolling:-)

                                    0 0
                                    •  

                                      mám bohatý zkušenosti s véčkama, někteří už neumí jezdit s dušema a co kdyby měli brzdit něčím jiným než min. 180mm kotoučema :-)

                                      0 0
                                  • oddie  

                                    No vida, potřeboval bych nějaký tip na bezdušové ráfky na V-čka :D

                                    0 0
                              • plzakj  

                                Poděkuj Romanovi II :-)

                                0 0
                            •  

                              Me by zajímalo proc mlok ma neustalou potřebu na internetu neco nekomu vysvetlovat :) a na duse Tubolito je alergicky zjevne. Nejspis kvuli ceně ty jeho ostatni "argumenty "jsou vicemene nesmysly v praxi neposouditelne i pro lidi s velkym najezdem km. Osobne mam Tubolito na bike cca ctyri mesice, najeto 5000km a byl pouze jeden defekt trnem. Ty orig zaplaty fungují paradne zadny problem. Cvaknout tuto dusi je uz velky problém. Trochu je treba davat bacha na ventilky a dotahovat pouze rukou.

                              0 0
                              • blue.sun  

                                Mě by zajímalo, proč sektáři od TuBolíTo neustále lezou do vlákna o bezduších a otravují tam svými hloupými komentáři a neustálým vnucováním TuBolíTo. Máte za to provize?

                                0 0
                                •  

                                  nezapomenout na latexové duše které dosahují kvalit bezduší s rozdílem který pozná jenom mlok s jedinou nevýhodou že se musí občas trošku dofukovat, na druhou stranu netrpí srážlivostí a vysychání mlíka a polodefekty, dofukovat se musí taky

                                  0 0
                                  • Breakpain  

                                    Občas? Rozhodně to neplatí na silničce, tam to musíš foukat každý den, pokud nechceš mít o půl – jeden bar méně ;)… A už mi to docela pije krev ;)…

                                    Ale ano, souhlasím – kolo, na které lezu občas mám radši na duších, ale co provozuju 2+ týdně mám na bezduších…

                                    0 0
                                • petrun  

                                  Na mlíko mám alergii. Nechápu jak může někdo lézt do vlákna o něčem tak odporném :-(

                                  0 0
                                  • blue.sun  

                                    Když máš alergii, tak to nepij, to je jednoduché. A že nechápeš… zeptej se vrchního uctívače romana, proč tam leze.

                                    0 0
                                • kyl  

                                  A co ty otravuješ tady??

                                  0 0
                                  • blue.sun  

                                    Já jsem všude, protože nepatřím do žádného tábora. A jako hrdý troll můžu prudit úplně všechny! :-D :-D

                                    0 0
                              • Twitko  

                                >> Me by zajímalo proc mlok ma neustalou potřebu na internetu neco nekomu vysvetlovat :)

                                pravdepodobne proto, ze se ho neustale nekdo na neco pta … a ptaji se ho proto, protoze jako jeden z mala vi o cem mluvi … ja osobne se spis divim, ze Mlok je stale jeste ochoten tady lidem neco vysvetlovat, kdyz jeho prispevky spousta lidi ani necte a cast z nich se do nej jeste navazi .. na tohle mivali nasi predci prislovi .. „Pro dobrotu na zebrotu …“

                                >> a na duse Tubolito je alergicky zjevne. Nejspis kvuli ceně

                                teda Mlok na me nedela dojem alergika na Tubolito … jen muj nazor .. a pokud by snad i byl (opakuji ze mi to tak neprijde), pak to asi urcite nebude kvuli cene. Myslim, ze Mlok nacpal do kol a techniky s nimi spojene vic penez nez spousta Zdendysu&spol dohromady ..

                                >> ty jeho ostatni "argumenty "jsou vicemene nesmysly v praxi neposouditelne i pro lidi s velkym najezdem km

                                Ajejeje … ted mluvis za sebe nebo je vas vic ? :-))))) „miluju“ soudruhy, co se vydavaji za „hlas lidu“. Teda, pokud jste nekde meli schuzi „lidi s velkym najezdem km“ a po mnohahodinove diskuzi a hlasovani jste se usnesli na tomto nazoru a ty ho zde mas prezentovat, pak by to byla jina :-)

                                Nicmene si nemyslim, ze by se Mlok rozhodl Tubolito zlikvidovat ;) Opakuji .. nedela na me ten dojem .. a to opravdu pozorne ctu temer vse co napise (protoze na rozdil od mnohych zde to stoji za ten cas a namahu). Snazi se pouze do spousty prazdnych emocnich kydu vnest neco faktu .. za to ja jsem osobne velmi rad, ale pro nektere, zda se, je to docela problem :-(

                                0 0
                              • zbartos  

                                Co přesně myslíš tou větou „Trochu je treba davat bacha na ventilky a dotahovat pouze rukou.“ ?

                                Čím jiným než rukou dotahuješ ventilky ?

                                0 0
                                • mastihuba  

                                  takhle to vypada že se to dotahuje hasakem :-)

                                  0 0
                                • jerrymouse  

                                  Je u toho takovej bazmek (na vyndavani stredu ventilku .. jak davaj k Mitas bezdusovejm ventilkum) a ma se to dle informaci od vyrobce (bylo to v navodu) dotahnout rukou a pak udelat jednu otocku tim bazmekem (ne vic). To plati pro ty S tube (s ventilkem, co se da odsroubovat celej).

                                  0 0
                                  • zbartos  

                                    Díky za vysvětlení.

                                    Pokud tedy jezdi Zdendyš skutečně S verzi, pak je třeba asi s mírnou rezervou brát to jím zmiňované propíchnutí Tubolita trnem, protože tyhle odlehčené Tubolita budou mít asi tenčí stěnu než normální verze a nebude tak u nich platit, že jsou 2 x odolnější proti propíchnutí, než normální duše…

                                    Každopádně 5000 km na Tubolito S (zřejmě) s jedním defektem vypadá dobře.

                                    0 0
              • xtonda  

                Stačí se podívat do FAQ výrobce:

                While our road products are also made for rim brakes, the tubes for MTB can only be used with disk brakes. This is due to the different processing of the material. Our road products do comply with the test DIN4210 (15 minutes of braking with maximum 10×10 seconds interruption) with aluminium and carbon rims. Doing a disruptive test, meaning braking as long as the product is defect, Tubolitos do not lose the air explosive such as butyl products, but slowly over several minutes.

                Když něco takového kupuju, tak si zjistím maximum informací a nebudu se slepě spoléhat, že prodejce uvede na shop správné a úplné informace, nehledě na to, že a si nelze v popisu zboží očekávat kompletní výpis FAQ nebo příručky.

                0 0
    • petrun  

      Dám vědět až budou nějaké poznatky ;-)

      0 0
      • petrun  

        Tak po týdnu vím zatím jen toto:

        1. To, že mají tyto duše vyšší valivý odpor je absolutní nesmysl! Při konstantní rychlosti nepozoruji vůbec žádnou změnu oproti klasice a to ať se snažím sebevíc. Toto je naprosto pod rozlišovací schopnosti drtivé většiny lidí.
        2. To, že není znát úspora váhy je totální nesmysl! Ušetřených 336 gramů oproti Schwalbe duším jde poznat snadno. Při rozjezdech a častých změnách rychlosti během každodenních cest za prací (20 km stylem brzda-plyn) je úspora váhy kol opravdu hodně znát. Na semaforech je to jak katapult. Ta změna je tak šíleně návyková, že mně donutila začít řešit o 400 gramů lehčí kola :-)
        3. Jízdní komfort a jízdní vlastnosti jsou oproti klasice beze změny.
        4. Tlaky se po týdnu nezměnily což znamená, že vzduch udrží bez problémů (u Foss už bych měl o půl atmoféry míň).
        0 0
        • petrun  

          A ještě jedna zpráva pro gramhoniče. Plášť Schwalbe Racing Ralph 29×2.25 EVO Liteskin s touto duši váží dohromady pouhých 635 gramů (zváženo)! A bez hnusů uvnitř :-)

          0 0
          • tomxxx  

            tak s těmahle pláštěma zkus někdy nějakej závod nebo aspoň horší terén. Jako na popojíždění do práce bych se na bezduše vysral, ale na vážnější ježdění jsou duše fakt k ničemu… bezduše fakt nejsou o gramech, tak nevim proč to tu všichni dokola melou.

            0 0
            • petrun  

              Vážný ježdění jsou závody? Dobrý vtip :-D

              0 0
              • tomxxx  

                Furt je to mensi vtip nez resit valivy odpor pri ceste do prace a zavodech se semaforem.

                0 0
                • petrun  

                  To si nemyslím. Stejně tak si nemyslím, že je vlákno o duších vhodné pro mlíkaře.

                  0 0
          • doubleingram  

            Ale blbě se na něj podíváš a je v něm díra :)

            0 0
            • petrun  

              Další demagogie. Od dubna mám na nich najeto 2500 km a ani jeden defekt. Liteskiny mají tvrdé jádro a díky němu jsou odolnější proti defektu než tubeless ready verze. Jezdil jsem obojí a TL verze v defektech výrazně vede před LS. Na HT foukám vyšší tlaky než na fullu tak ani cvaknutí nehrozí. Nové Adixy Speed Liteskin které už mám připravené na nová kola mají dle výrobce dokonce ochranu proti píchnutí. A to při váze 559 gramů!

              0 0
              • RomanH  

                Tak mne se jednou na dusich povedl cely rok bez defektu (cca 5tkm), za to druhy jsem jich mel snad osm. Co se stane s tou Tubolito dusi, kdyz Ti trn projde plastem ?

                0 0
                • petrun  

                  To nevím mám je týden. Záplaty jsou ze stejného materiálu jako ty duše jen je na nich lepidlo. Místo šmirglu na zdrsnění obsahují polštářky s roztokem na odmaštění. Pak by to po přelepení mělo fungovat normálně.

                  Při defektu na FOSS což je také plastová duše jsem s kovovým předmětem (něco mezi střepem a hřebíkem, vypadalo to jak kdyby se kus velmi tvrdé ocele uštípl z nějakého lesního stroje) v plášti dojel 17 km domů aniž bych dofukoval. Ten plast má asi lepší tvarovou paměť než guma a místo toho aby se rozšlebil se stahuje kolem toho předmětu.

                  Ty Tubolito jsou v tahu velice pevné tak by to mohlo být podobné jak u FOSS.

                  0 0
                • doubleingram  

                  Rekl bych, ze pichnes jako dusi, x promenych, takze otazka je trochu mimo, bez prudeni.

                  Ja mel asi smulu, ale defektil jsem s Tubolitem porad. Na srejnym kole, trasach a dusich/bezdusich radove mene.

                  0 0
              • doubleingram  

                Kdyz mysllis, ja mam opacnou zkusenost.

                0 0
        • Radek Broz  
          1. že to nepoznáš neznamená, že zomu tak není.
          2. Na semaforech nejezdím, ale v lese hmotnost kol samozřejmě poznat jde, to máš pravdu.
          3. viz 1
          0 0
          • petrun  
            1. Dle oficiálních měření opravdu není.
            2. Do lesa mám jiné kolo
            3. Komfort je vždycky subjektivní. Bez vyjímky!
            0 0
            • Cavendish  

              Odkaz na test?

              0 0
              • petrun  

                Odkaz, odkaz, jak malý dítě. Tak si ho najdi! Údaj výrobce, nemám důvod nevěřit. Proč když nechceš věc o které je vlákno, toto vlákno zasíráš?

                0 0
                • mr.antik  

                  Ušetřilo by to spoustu dohadů a informací pro potenciální uživatele, pokud se jedná o takřka zázračnou věc…

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Hledal jsem a našel na facebooku info výrobce s jejich měřením. Píšou o 0,3W více než standard butylka. Žádné upřesnění podmínek měření tam nebylo. I tak to přesně odpovídá dostupnému měření Eclipse.

                    Tedy jen potvrzení, že je na tom Tubolito opravdu hodně špatně.

                    Ono to vůbec vypadá, že je téměř stejná jako Eclipse. Eclipse byla ještě lehčí, ale to mohlo odpovídat tomu, že byla ještě 26". Měla 56g.

                    A po pár letech na trhu Eclipse zmizela bez zájmu trhu.

                    Tubolito ale má jednu inovaci. Stojí skoro 3× tolik co stávala Eclipse…

                    Kdyby Tubolito stála polovinu nebo ještě méně, tak by byla zajímavá jako rezerva u bezduší.

                    0 0
                    • tomxxx  

                      Presne, chtel jsem ji jako rezevu, ale vzhledem k cene me to chteni preslo. Objednal jsem sice uplne blbou, ale jako rezervni dostacujici flyweight od maxxisu za 220.

                      0 0
                    • oddie  

                      Tubolito dělá zřejmě dvě verze, i u 26", u těch 26" je to jedna těžší 78g a jedna ultralight 42g. Podle toho, co se nabízí v krámech…

                      0 0
                    • doubleingram  

                      Tak tak, je to proste hype. Ja to zkousel uz loni, a ted je to v podsedlovce, pac proste defektila jako prase.

                      0 0
                    • mr.antik  

                      otázka co je standardní butylka, když vidim že tady lidi tahaj půlkilový duše z kol…

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        Standardni bude ta, co tam byva z obchodu…takze ty pulkilove spekacky:)

                        0 0
                        • tomxxx  

                          Na druhou stranu, já tu půlkykovku v ruce nedržel hodně dlouho. Na kole z krámu jsem měl schwalbe extralight 128g a kolem 150g jsou duše docela běžně k sehnání za pár kaček.

                          0 0
                      • MlokCZ  

                        Eclipse vysla nastejno s 220g butylkou. U Tubolito to muze byt jeste horsi. Kdyby to vyslo podobne jako ty lehci, tak to jiste zmini a nebudou schvalne neurciti.

                        Lehci butylky typu do 140g u 29" vychazi lepe, ale i tak maji porad daleko k latexce a bezdusim.

                        0 0
                • Radek Broz  

                  Tak trochu jsem čekal, že tvoje „oficiální měření“ bude marketingový žvást výrobce;) Prostě tyhle vlastnosti to má o dost horší. Což teda neznamená, že to musí bejt nutně špatný na dojíždění do práce a sám si to jako zálohu do camelbaku asi taky pořídím, ale prostě tvrdit u, že je to lepší než bezduše je nesmysl.

                  0 0
                • Cavendish  

                  Aby ti neprdla cévka. Oháníš se tu výsledky testů, ale zdroj neuvedeš. Já nemám páru co mám přesně hledat a jestli je to přesně ten test, který si myslel…Navíc by si tu určitě rádo početlo víc lidí, než jen já.

                  0 0
                  • tomxxx  

                    Moc ho nedrazdi, protoze mu fakt praskne. Podle jeho rozcilovani jsem myslel, ze mu je tak 16…nez jsem se podival do profilu.

                    0 0
                  • petrun  

                    To se bát nemusíš. Já su asi stará škola ale mně by nikdy nenapadlo trolit ve vlákně o bezduších když je nechcu. Vlákna se pak zasirají a trvá zbytečně dlouho než se přes tu spoustu sracek načtou …

                    0 0
                    • kyl  

                      Sračky ve vlákně nebo v plášti,to vyjde nastejno.

                      0 0
            • MlokCZ  

              Kde jsi viděl změřenou Tubolito? Jediný test, co jsem zatím viděl byl s ještě lehčí Eclipse ze stejného materiálu a ta dopadla hodně špatně. Stejně jako nejhorší těžké butylky. I lehčí butylky na to byly lépe. O latexkách a bezduších nemluvě.

              Ale je jasné, že když přecházíš z extra těžkých butylek, tedy z hodně špatného řešení na stejně špatné řešení, že nepozoruješ žádný rozdíl.

              A to platí nejen pro valivý odpor, ale i pohodlí a grip.

              0 0
    • Cernass  

      Tady je asi nejlevnější… https://www.koloasport.cz/…4-gal-v-FV42

      0 0
      •  

        krásná cena, 4 kousky objednaný

        0 0
      • Roura74  

        Ale je to ta odlehčená verze. Normální má 85 g.

        0 0
        • petrun  

          Navážil jsem 80 gramů.

          0 0
          • Roura74  

            v tom odkazu má verzi S-Tubo ta má 45 g. Je to tam i napsané. Pak je odolnější standartní a ta má těch 80g či 85g. Proto nejspíš ta „super“ cena.

            0 0
            • petrun  

              Podle recenzí zákazníků na jednom německém e-shopu má prý ta S verze problémy s únikem vzduchu. Ten osel jich koupil 6 a všechny mu utíkají. Šroubovací ventilek asi nebude moc dobrý nápad. Je ale možné, že to přetáhl a ty závity strhl nebo to našrouboval přes závit. S-Tubo verze bude naprosto ideální jako lehká a skladná rezerva. Na ježdění je lepší mít ventilek vcelku :-)

              0 0
        • satch  

          tak píšou, že doporučeno jako náhradní/dojezdová :-)

          0 0
    • strtom  

      Tak jsem letos vozil tubolito v EXTRALITE verzi 45g (podle nich rezerva). Na jaře jsem pichnul a celou sezonu to vozim. Ventilek je tam přišroubovany do plastoveho zavitu a jevilo se to jako provizorni řešení na dojezd a přesto tlak nenuniká a drží to.

      Když jsem měnil sjetý plášť tak se ten plast na duši natáhne a nevrátí do původní velikosti, takže musí se použit zase plášť o stejném objemu.

      Jinak jsem neshledal žádnou vadu kromě ceny.

      0 0
      • scota  

        Jestli tomu správně rozumím tak S verze má tedy ventilek šroubovací a normální má přilepený?

        0 0
    • pumpy  

      koukam ze na tom odkazu maji super cenu za tubolito

      jinak netusim jestli je mam koupit na plusko (ano Bezduse nechci) mam doma butyl dusi od Micheliny a ma 349g – tubolito ma 105g a ted premyslim jestli tech 244g na jednom kole bude tam moc znat.

      0 0
    •  

      aby to tady neusnulo :-)

      0 0
      • Cavendish  

        neprovokuj :)

        0 0
      • doubleingram  

        Kez by to tak byla pravda, hlavne to uprostred.

        0 0
        • MlokCZ  

          Tak částečně to pravda je. Z testu starší Eclipse vyšla 2× větší síla pro průpich oproti butylkám. Pro cvaknutí to vycházelo ± stejně jako těžší butylky. Takže i měření tomu odpovídá jen z poloviny.

          Jenže to, že je potřeba pro průpich 2× větší sílu stejně skoro ničemu nepomůže, protože když se ostrý předmět zapře o tvrdý povrch, tak dá sílu i mnohonásobně větší než stačí k píchnutí. Takže reálný rozdíl veškerý žádný.

          0 0
          • tomxxx  

            tak hlavně co projde pláštěm, projde i duší, zajímá tě hlavně to cvaknutí, který na bezduši vlastně neřešíš vůbec…

            0 0
            • MlokCZ  

              Ano, skoro vždy to tak je. Sem tam může dojít k tomu, že co prošlo pláštěm je krátké a duši tak nemusí píchnout (třeba krátký trn). Tam pak přijde do hry ještě elasticita duše, která může pokrýt malinký přesah předmětu prošlého pláštěm (který se pak třeba při dalším odvalováním ulomí).

              V tomhle ale ani dle testu nejsou ty plyuretanky o nic lepší než butylky, v tomhle je o hodně lepší jen latexka.

              0 0
      •  

        by mě zajímalo jestli Schwalbe bude reinkarnovat https://www.pinkbike.com/…ew-2016.html

        0 0
      • Breakpain  

        moc to s tím nesouvisí, ale to, že je to vyrobeno v EU něco znamená? :) …

        0 0
        • jIrI___  

          Pro některé lidi poměrně dost. Pamatuju si, jak na outdoor fóru vznikla takřka vzpoura, když Direct Alpine přenesl výrobu z ČR do Číny a někteří lidi si nevědomky koupili kousek vyrobený právě už v Číně. Spousta uživatelů tam kvůli tomu plakala :)

          0 0
    • grafik  

      Dobrá diskuze, asi vyzkouším.

      0 0
      • losik_p  

        kdyz naplnis heliem a vezmes si jich dostatecne mnozstvi, snizis valivy odpor plastu na nula, zustane pouze odpor vzduchu :)

        0 0
    • Roura74  

      Dva týdny jsem vozil Tubolito na jedné sadě kol s Conti Cross King Protection. První jízda v poho, pak zmizel přes noc tlak ze zadního kola. Tak jsem zjišťoval o co jde a našel jsem drobný únik ve spoji ventilku viz obrázek. Pod vodou to byla tak jedna bublinka za sekundu. Bral jsem je u kámoše tak jsem mu volal a hned mi poslal druhou v rámci reklamace. Ujel jsem přes týden cca 200 km a tlak držel. Dnes jsem chtěl vyjet a opět poloprázdné zadní kolo. Tak jsem duši vytáhnul dal do vody a nikde nic. Znovu jsem do kola foukl 2,2 baru, jdu se převlíct uděalt pití a za 20 minut chci vyrazit a v kole 1,6 baru. Přehodil jsem druhou sadu kol, zkusil jsem dofouknout i tubolito, ať vidím co to udělá až se vrátím. Za 4 hod opět spad tlak z 2,4 na 0,8 baru a už zůstal. Takže duše uchází jen při vyšším tlaku a tím pádem nepoznám kde, protože když ji mimo plášť nafouknu víc, tak ji zničím. Počítám ale, že to bude opět nějaký spoj. Přední kolo drží celou dobu stejnej tlak. Prý mi ji zase vymění za novou, ale už nemám chuť experimentovat, takže dostanu zpět peníze a liju zase mlíko a bude klid.

      0 0
      • scota  

        A je to verze normální nebo S?

        0 0
      • Martin  

        Co na to Románek?

        0 0
        •  

          Románkovi fungující 4 kousky už několik týdnů bez poruchy, bez defektů či polodefektů, další 4 přijdou dneska :-)

          0 0
      • petyn  

        Ta sama zkusenost. Nemohl jsem prijit kde to je pichle. Pod vodou nic nebylo videt az kdyz jsem zacal hybat ventilkem.

        0 0
      • petrun  

        Po cca. 14 dnech 2,8 atmosféry místo původních 3 atmosfér.

        0 0
        • Cavendish  

          Ještě to nech chvíli utíkat a dostaneš se na rozumný tlak :)

          0 0
          • petrun  

            Mám to na HT koze. A to jsem teď ještě koupil ultratvrdé Continental RaceKing RaceSport :-D

            0 0
            • Dazz  

              Pokud to máš jako moderní způsob „pokání“ tak to pak samozřejmě ano.

              Vrátil bych to na 3 bary :-D

              0 0
            • tomxxx  

              bodejť by nebyl ten raceking tvrdej, když ho nabušíš na naprosto nesmyslnej tlak.

              0 0
              • doubleingram  

                Musí trolit, na 3 atm se snad ani nedá jezdit.

                0 0
                • Cavendish  

                  A nebo si rád nechává za jízdy masírovat nádobíčko…

                  0 0
                • jIrI___  

                  I na bezduších jsem se svým metráčkem vozil na zadním kole 2–2,5 bar a sem tam jsem cítil cinknutí ráfku o kámen, o žvýkání v zatáčkách na tvrdém povrchu ani nemluvě. Ale je fakt, že to byly 2,2" pláště a 19 mm ráfek :)

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Cvakání ale na duších nevyřešíš. To můžeš přifoukat na 3 bary a stejně to při agresivnější jízdě v terénu při 100kg půjde cvaknout hrozně snadno. A přitom už to bude mít tragické vlastnosti.

                    0 0
                    • jIrI___  

                      Bezpochyby. V terénu už nejezdím, takže to s těmito cvakacími problémy už nemám tak divoké (ostatně je to jeden z hlavních důvodů, proč jsem se vrátil zpět na duše).

                      0 0
                  • mastihuba  

                    ale no tak, nad 2at se nic nezvejka…

                    0 0
                    • jIrI___  

                      Vyzkoušej třeba RK Race Sport nebo jiný papírák. Poctivé UST gumy byly bez problémů, tyhle lehké pláště byly v ohledu žvýkání tragické.

                      0 0
                      • mastihuba  

                        to jsou TLR verze?

                        0 0
                        • jIrI___  

                          Netuším jestli ofiko byly TLR, ale 3 roky zpět se jako bezduše vozily naprosto běžně.

                          0 0
                      • doubleingram  

                        Papiraky na uzkyum rafku se zvykaj celkem easy. Ale 2,5 baru uz mi prijde dost, i na 100kg ridera. Jestli ty v terenu nesedis, misto rozlozeni hmotnosti ve stoje :)

                        0 0
                      • gerrard  

                        Tak to hlavne nejsou bezdusaky a ten 19mm rafek tomu taky neprida.

                        0 0
                • petrun  

                  Na fullu vozím 2 atmosféry :-)

                  Na HT to nejde. Když naložím 10–15kg na nosič, při 2 atmosférách začne zadní kolo plavat.

                  0 0
                • Smazaný účet  

                  Jo, dcera je jezdí a už na 2,6 atm. byly pláště tvrdé jako prase. Sama je vozí cca na 1,7.

                  0 0
      • doubleingram  

        Bereš od Radka z Bikepartu?

        0 0
        • Roura74  

          Ne. Beru z jednoho obchodu na severní moravě. Kámoš tam je zaměstnanec, tak nebudu jmenovat, aby neměl problémy.

          0 0
          • jIrI___  

            Snad by kámoš neměl problémy kvůli tomu, že svému zaměstnavateli zvyšuje tržby :)

            0 0
            • Roura74  

              Já myslel spíš to, že mi ty použitý duše a lepení bere zpět a vrací peníze. A až pak to bude řešit s dodavatelem.

              0 0
            • Roura74  

              Já myslel spíš to, že mi ty použitý duše a lepení bere zpět a vrací peníze. A až pak to bude řešit s dodavatelem.

              0 0
      • hatchet  

        Bohužel tatáž zkušenost.

        Týden ježdění bez problému, pak velmi lehký únik na zadním kole. Skoro nešlo najít, kde to je – jedna mikrobublina za půl minuty. Zalepil jsem, jezdil jsem. Za týden totéž na druhém kole, které do té doby drželo – únik v přesně stejném místě – viz fotka – tam to fičí víc. Můj prodejce reklamuje. Dodavatel údajně o problému ví a stahuje všechny kusy od mého prodejce – prý vadná serie… Jsem zvědav, co na to výrobce. Není lepší způsob invaze na trh než vědět o problému a dělat mrtvého brouka:-).

        0 0
        • plzakj  

          Romane? Japato?

          0 0
        • Martin  

          Ještě je otázka, co je to za sérii. Na FB jsem se ptal jednoho prodejce, který tohle nabízí, jak je to s problémy u ventilku, a prý to nové série mají vyřešeno.

          0 0
          • puffbodie  

            Neco co stoji pres 800 Kc by clovek cekal, ze uz to bude vyreseno pred zavedenim do prodeje. Ale proc neco poradne testovat, kdyz to otestuji lidi a jeste za to zaplati :-D

            0 0
            •  

              stahujou se auta, letadla tak se z nějaké nevychytané série duší není třeba hroutit

              0 0
              • Smazaný účet  

                Tak, hlavně když to není polodefekt. S tímto člověk dojede.....když má pumpičku a silný ruce.

                0 0
                •  

                  tak určitě případně opakovaně doleje a zatřese, od toho to je jen polodefekt:-)

                  0 0
        • hatchet  

          Tak v pátek to vzdalo i třetí „bolíto“. To, které jsem měsíc jezdil bez problému… Od neděle kolo stálo, v pátek jsem zjistil lehký úbytek tlaku. Díru jsem nenašel. Dofoukal jsem, vyjel jsem, trochu ušlo. Pak do soboty do rána úplně prázdné. Zase jsem hledal, zase nic. Ze zoufalství jsem dotáhl ventilek (prakticky jsem ho hrubou silou kleštěmi dotočil tak hluboko, že už na něj není kam nasadit čepičku) a únik je téměř neznatelný, ale stále je, tzn. ventilek to je…

          Tahle duše má tolik chyb, že nechápu, jak s tím někdo mohl vylézt na trh. Když už zalepím všechny díry, tak – po měsíci – povolí ventilek? Zajímalo by mě, jak má výrobce zajištěn proces nákupu a své vlastní výroby, resp. výstupní kontroly…

          0 0
          • Cavendish  

            Kvalitní výrobek koukám :)

            0 0
            • hatchet  

              Tak dodavatel reklamaci uznal (pochopitelně), nasadil jsem nové a jezdím, uvidíme, jestli vydrží…

              0 0
              • MartyM  

                Aspon ze tak. Ale urcite by se mi chtelo s tim tak dupat porad… Hlavne za ty kacky! :-)

                0 0
          • blue.sun  

            Jak se to mohlo stát, vždyť jsou tak odolné, inovativní, barevné…

            0 0
          • petrun  

            Co dělám špatně, že tyhle problémy nemám?

            0 0
            • Cavendish  

              Vozíš to na RB :)))

              0 0
              • plzakj  

                :D

                0 0
              • hatchet  

                Hele já to taky vozím na RB…

                0 0
                • hatchet  

                  Tak přátelé, bolíto i potřetí!

                  V minulém díle jste si mohli přečíst, jak jsem úspěšně vyreklamoval a dostal dva nové kusy.

                  A co bylo dál?:

                  Nasadil jsem je a dva týdny opět jezdil bez problému.

                  Minulý týden čtvrtek (po pěti dnech bez vyjížďky) – zadní kolo lehký únik. Dofoukal jsem, odjel, vše ok.

                  Pátek ráno úplně prázdno. Únik mezi tubusem ventilku a samotným ventilkem. Zakápl jsem lehce lepidlem, dotáhl, drželo. Odjel jsem, vše ok.

                  Sobota ráno = téměř prázdno. Malá díra po obvodu. Zalepil jsem, drželo. Odjel jsem na tom neděli = ok.

                  V neděli večer kolo poloprázdné. Dofoukal jsem, do pondělí bez úniku.

                  V pondělí během vyjížďky únik, lehký. Po vyndání bolíta a testu ve vodě jsem po obvodu našel čtyry(!) místa – doslova mikropóry – kudy lehce uniká vzduch. Náhodné rozmístění, žádná logika. Podotýkám, že páska i vnitřek pláště absolutně ok. Zajímavé je i to, že několikrát to vydrželo celou vyjížďku a ušlo to až po odstavení kola…

                  Dnes to jdu opět vrátit.

                  0 0
                  • Cavendish  

                    Tak a teď mě řekni, jakej má tohle smysl. Není lepší mít lehkou butylku nebo vozit bezduše? Evidentně ten materiál stojí za hovno.

                    0 0
                  • petrun  

                    Mám jich 6 a žádný problém. Kupované čtvrt roku po sobě, tudíž různé série. Kupodivu drží vzduch lépe než gumové.

                    0 0
                    • roman 3D  

                      +1, stejné zkušenosti, při instalaci je třeba dotáhnout trochu více ventilek, je tam z výroby nasazenej trochu vláčně:-)

                      0 0
                      • hatchet  

                        No ventilek jsem vyřešil, ale ty ostatní defekty…?

                        Nikdy za 30 let ježdění na kole jsem nemusel tolikrát sundávat plášť jako za poslední dva měsíce.

                        Teď mi už nejde o vožení tubolita, ale o princip. Lépe nejprve dokončit vývoj a pak teprve vyrazit s produktem na trh. Zvažuji řešení napřímo s výrobcem, uvidíme.

                        0 0
                        • roman 3D  

                          dej vědět, já už skoro dva tisíce mám s tubolitem naježděno na více kolech a prozatím bez ztráty kytičky, jako jediný mě vadí když se to tubilito cpe do pláště tak se to mrská a je to příliš živý na pohodovou montáž:-)

                          0 0
                        • petrun  

                          Nevěřím tomu, že je to náhoda. Tohle není možné, chyba bude na tvé straně. Používám pouze kvalitní pásky do ráfku přes celou šíři vnitřního profilu. Při každé výměně jakékoli duše důsledně vyčistím vnitřek pláště od bordelu který tam napadá a kontroluju pohmatem vnitřek na případné cizí tělesa v plášti. Ventilky dotahuju vždy bez vyjímky. Duše foukám dílenskou pumpou s kvalitní koncovkou. Žádné problémy které popisuješ nemam.

                          0 0
                          • blue.sun  

                            A to se vyplatí! :-D :-D

                            Nemělo to Ubulíto být odolnější, než klasika? Tady se zjevně jedná o výrobní vady, ne o defekty.

                            0 0
                            • Cavendish  

                              Jenže to těm beranům nevysvětlíš.

                              0 0
                              • roman 3D  

                                šup vy dva radit své světonázory do e-bike tématů o té jediné a správné cyklistice:-)

                                0 0
                                • Cavendish  

                                  Nejsem fanoušek e-biků, nevím co bych tam dělal. Za to tady je zábava sledovat Vaši víru v Tubulito :)

                                  0 0
                                  • hatchet  

                                    Ale tohle už přeci není o víře. Zkusil jsem, nefunguje. Děkuji, nashledanou. Jen je třeba nyní nějakým způsobem dořešit, aby se k tomu výrobce nějak postavil. Čteme tu o vadných seriích apod. Dostal někdo, kdo ten produkt reklamoval, nějaký výstup ze šetření reklamace? Příčiny, opatření? Výměna NOK kusu za NOK kus je dost málo. Za tak sebevědomou cenu čekám zatraceně kvalitní produkt a v případě problému odpovídající stanovisko výrobce.

                                    0 0
                                    • roman 3D  

                                      těžko ti něco radit, já teda výrobci psát nebudu že jsem spokojenej a funguje mi všech 8 tubolit, kolem mě je vozí taky pár lidí a žádný stížnosti jsem nezaznamenal

                                      0 0
                                    • Cavendish  

                                      Víru jsem mířil na Petruna a Romana. Ty jsi už v pozici značně nespokojeného zákazníka a plně tě chápu. Stojí to 700Kč a evidentně to prostě nefunguje. Že někomu pár kusů funguje skvěle a druhému vůbec ne jen ukazuje na fakt, že se ten výrobek potýká se značným kolísáním kvality ve výrobě. Stanovisko výrobce by mě osobně zajímalo, ale podle by to dopadlo jako u reklamací Remerx. Špatná montáž, nevhodné použití bla bla bla…

                                      0 0
                                      • jeniiiik  

                                        Jenže remerx nereklamuje a odbyde tě tímhle. Vadné tubolito se normálně mění.

                                        0 0
                                    • abel  

                                      nová doba no. připomíná mi to situaci když zakázali klasický žárovky a prodejci všude cpali ledky. když rupla klasika za pár kč, neřešil jsem to a vyhodil ji. zato drahý ledky za xx peněz se ted reklamuje :-/

                                      0 0
                                  • petrun  

                                    Cavendish – mně fungujou normálně bez problémů. To je snad nějaký zločin? Proč do toho pleteš víru?

                                    0 0
                                • blue.sun  

                                  Jsi blb nebo blb?

                                  0 0
                          • hatchet  

                            Takže: Používám rovněž pouze kvalitní pásku přes celý ráfek. Při každé výměně jakékoliv duše rovněž důsledně čistím a kontroluji vnitřek pláště, to jsem tu už vysvětloval. Ventilky dotahuji rovněž vždy, bez vyjímky. Používám kvalitní dílenskou pumpu. Vysvětlete mi prosím následující: 1/ Kde se v takto vyčištěném plášti s kvalitní páskou vezmou čtyry defekty – navíc rozmístěné různě po obvodu? Já si prostě myslím, že ten materiál/proces výroby má nějakou vadu. 2/ Proč to dva týdny drží bez problému, pak kolo stojí pak najednou prázdno? Proč při zkoušce najdu po těch dvou týdnech únik v místě mezi tubusem ventilku a ventilkem? Nezlobte se, ale Vaše úvaha má trhlin jak tubolito.

                            0 0
                            • Libores  

                              Rozdíl je pravděpodobně v tom, žespokojení uživatelé Tubolita většinou používají mtb verzi, kdežto ti nespokojení road verze. Problém vidím v tom, že tubolito špatně snáší vysoký tlak, ať duše samotná, nebo plastové tělo ventilku. Já měl na silničce s tubolitem také problémy a za dva týdny to vyhodil.

                              0 0
                              • hatchet  

                                Já mám problém u biku, který foukám na 2,2 max. Vady, které jsem zatím našel, svědčí o tom, že příčinou by mohl být tlak. Pokud někdo tyto potíže vůbec nemá, vidím to na špatnou směs nebo proces u některé výrobní dávky. Nebo páteční odpolední a třeba zrovna hrál Bayern…

                                0 0
                              • Martin  

                                Když to tak čtu, dobře, že jsem tubolita do silničních kol nedal a šel cestou normální duše.

                                0 0
                              • Cavendish  

                                Však použití Tubulita na silnici je vzhledem k existenci latexových duší úplný nesmysl…

                                0 0
                                • roman 3D  

                                  až na to věčný dofukování, mělo by se zapracovat na vylepšení latexových duší aby tolik neutíkaly a možná by nebyl důvod kupovat pro některé drahé a nespolehlivé tubolito a ještě vyrábět latexky pro 29"

                                  0 0
                                  • Cavendish  

                                    To dofukování by mě osobně třeba nevadilo. Jedu 2–3× týdně a stejně po každé tlak kontroluju. To je ale samozřejmě osobní preference každého no. Ale latex prostě jede líp a je 2× levnější. A to je podle mě dost pádný důvod k jejich používání. Trochu mě ale překvapuje že dosud nejsou na 29". Pravděpodobně i latex má svoje ,,materiálové" limity.

                                    0 0
                                    • MlokCZ  

                                      Spíš to nemá zájem už nikdo vyrábět. Limity tam určitě nejsou, když na 29" funguje bez problémů i 26" latexka (vozil jsem kdysi u pláště, který bez duše nefungoval).

                                      0 0
                            • petrun  

                              Bod číslo 1 – dosud jsem žádný defekt nezaznamenal. Prostě drží.

                              Bod číslo 2 – dosud jsem žádný únik nezaznamenal. Dofukuju cca. jednou měsíčně jako u klasiky

                              0 0
                              • BB  

                                jsi šťastnej chlap, já holt takové štěstí neměl, u mě podobné symptomy jak popisuje hatchet. Po měsíci jsem to vzdal a používám jako náhradní řešení.

                                0 0
                                • hatchet  

                                  Tak ještě jeden úsměvný příběh, na odlehčení, před víkendem…:-)

                                  Obstaral jsem ještě jedno bolíto, v jiném obchodě (stejný dealer).

                                  A protože výrobce evidentně používá 100% kontrolu zákazníkem, tak jsem se tomu samozřejmě přizpůsobil:-)

                                  Rozmotal jsem, lehce nahustil, ponořil do kapaliny.

                                  A – jak můžete vidět na přiložené fotografii, když se podíváte pozorně – v oblasti přelepení dílů se připletl jakýsi chlup, kolem nějž to fučí…:-)

                                  Svou domněnku, že na páteční odpolední ve výrobě koukají na Bayern, beru zpět, myslím, že tam dělají něco úplně jiného…

                                  Hezký víkend na latexu, bezduši, resp.čemkoliv, co drží…:-)

                                  0 0
      • Bergyny  

        Mám nyní podobný problém. Uchází mi to jen při vyšších tlacích. Nechal jsem na půl baru nafoukanou duši 24 hodin a neušla. Pod vodou nikde nevidím unikat bublinky. Ani u ventilku ne. Takže tomu už vůbec nerozumím. Díru jsem hledal snad 4 hodiny.

        0 0
    •  

      Klíčové vlastnosti duší Tubolito

      ◦Jsou lehčí a odolnější díky použití inovativního materiálu.

      ◦Jsou dvakrát odolnější proti propíchnutí v testu jehlou pod tlakem.

      ◦Mohou být jednoduše zalepeny náplastmi Tubolito.

      ◦Drží vzduch stejně jako klasické duše.

      ◦Mohou být použity v pláštích, ve kterých je tmel, např. při opravě proraženého bezdušového pláště.

      ◦Mají lepší odolnost v testu proti procvaknutí v porovnání s klasickou duší.

      ◦S-TUBO má oproti klasickému TUBO-MTB vyšroubovatelný ventilek a tenčí stěnu pro lepší skladnost jako náhradní duše. Jednoduše se tak vejde do každé kapsy. Váha se zastavila na 45 g u 29" varianty a odolnost je přesto na úrovni klasické duše.

      ◦Tubolito lze použít s prodlužovacími ventilky.

      ◦Tubolito MTB lze použít pouze s kotoučovými brzdami. Tubolito Road lze na silnici použít s ráfkovými i kotoučovými brzdami. Tubolito Road prošlo testem DIN4210 (15 minut brždění s 10 × 10 sec přerušením) na hliníkových i karbonových ráfcích.

      ◦V testu, kde se nepřetržitě brzdí, dokud nedojde k defektu, neztratilo Tubolito explozivně tlak jako klasická duše, ale došlo k pomalému defektu.

      ◦Valivý odpor Tubolita MTB je o 4.6 W nižší při rychlosti 28.8 km/h než u klasické duše.

      ◦Valivý odpor Tubolita Road je o 2.3 W nižší při rychlosti 28.8 km/h než u klasické duše.

      ◦Maximální a minimální tlak se řídí podle limitu použitého pláště.

      ◦Instalaci provádějte s Tubolitem nafouknutým na 0.4 baru.

      ◦Tubolito může být použito na jiných kolech, pokud mají stejný diametr a šířku.

      ◦Tubolito může být dočasně nafoukáno CO2, ale doporučuje se jej po dojetí neprodleně vypustit a nafouknout klasickým vzduchem.

      https://www.electricbikeaction.cz/…-ceskem-trhu

      0 0
      • Atilla  

        A SPD taky věříš?

        0 0
        • jIrI___  

          Já se jich nebojím, Nohu podrží lépe než Looky, byť CB jsou na tom ještě lépe, ale zas ta kvalita zpracování a hlavně výdrž je u CB mizerná.

          0 0
          • Cavendish  

            Atilla asi myslel jiné SPD…

            0 0
          • Atilla  

            No myslel jsem Pitomia, ale jak myslíš. Teď budu po roce měnit ložiska v CB za 100kc do obou pedálů, což není tak. Tragické.

            0 0
      • blue.sun  

        Tubolito fakt nejde používat s CO2? Dementní produkt… Kdo bude po dojetí dobrovolně vypouštět kolo a znovu ho foukat?

        0 0
      • Risanek  

        Kolik lidí tohle jezdí např. ve svěťáku? Když je to taková pecka, nelze, aby to někdo nevozil…

        0 0
        • jIrI___  

          Naopak, je to zcela pochopitelné – výrobce investuje veškeré peníze do vývoje a zdokonalování svého produktu, takže nemá finance na to, aby je vyhazoval za nápis na dresu a podporu nějakého hejska na svěťáku.

          0 0
          • Risanek  

            To je zajímavá teorie. Alespoň jsem však pochopil, proč nevidím Škodovku ve Formuli 1, nebo proč Schurter nejezdi Kellys......

            0 0
        • petrun  

          Smažkám je jedno na čem jedou :-D

          0 0
      • Rubi  

        a co to je ta duše?

        0 0
    • zbartos  

      Po mírném nafouknutí podle návodu (na cca 0,5 baru) jsem s převapením zjistil, že ventilek je kolmo na správný směr „vytrčení“. Na fotkách nafouknutých duší Tubolito na různých webech jsem viděl boční naklonění ventilku asi jen do 22 stupňů. Setkal jste se někdo s nakloněním 90 stupňů ? Myslíte si, že mohu takto zmršenou duši nafouknout i v ráfku+plášti a nic se nestane (hned ani během ježdění) ?

      Výrobce mi sice napsal toto „Yes, you can use this tubes without problems. Please make sure when inflating them a little bit that the valve points inwards. But there is no problem to use them.“ , ale nechápu, jak mám kontrolovat, že ventilek směřuje dovnitř…

      Díky předem za podnětné názory.

      0 0
    • MavasH  

      Má někdo vyzkoušený, jak vypadá silniční duše ve chvíli, kdy se vydělá z pláště ven (šířka pláště 25mm)? Přemýšlím o tom, že bych ji vozil jako rezervu, ale pouze za předpokladu, že bude po použití stejně skladná, jako nová…

      0 0
      • petyn  

        Silniční nevím, ale MTB se o dost zvětší. Nevrátí se do původní velikosti.

        0 0
        • mr.antik  

          Ta odlehčená „rezerva“ nebo i ta standardní?

          0 0
          • petyn  

            Ta standartní. Docela drbačka to tam nacpat znovu :(

            0 0
            • mr.antik  

              Tak to mě celkem odrazuje od použití jako rezervy, docela by mi to ladilo barevně sakra :-)

              Divím se to nikdo ještě neřekl, protože mi přijde že je to je hlavně určený pro lidi co často mění obutí a nechtějí se patlat s tmely.

              0 0
              • petrun  

                Já to pochopil spíš jako věc pro toho co nemění obutí a má jedny gumy na celou sezónu. Přitom jezdí denně a nemá vůbec žádný čas na údržbu. To je můj případ a proto jsem do nich šel.

                0 0
                • z0diaC  

                  jaká je spokojenost a po jaké době užívání ? Jaký rozměr ? Díky !

                  0 0
                  • petrun  

                    Mám je 2 měsíce, cca. 1000 km. Jsou v pláštích Schwalbe Racing Ralph Evo liteskin (tenké šlupky) rozměru 29×2.25. Spoko­jenost maximální, ani o nich nevím. Dofukoval jsem zatím pouze 2×. I když jsou pláště zrasované od střepů a jiného bordelu tak defekt zatím žádný.

                    0 0
                • Smazaný účet  

                  +1

                  Mám to stejně. Na jedné mi vyskočil ventilek při prvním obouvání, dal jsem jiný s pocitově hlubším závitem a od té doby bez jakéhokoliv úniku tlaku. Najeto za 3 týdny 800km, +15000m

                  0 0
            • Dazz  

              Mám tomu rozumět tak, že tubolito se dá použít jen jednou ?

              Resp. kdybych chtěl vyměnit jen plášť a nechat duši – tubolito k dalšímu použití

              tak to v důsledku zvětšení objemu tubolita vlastně už znova nelze ?

              0 0
              •  

                To není prcguma, proč by asi k tubolito dělaly fleky na lepení kdybys náhodou píchnul

                0 0
                • Dazz  

                  OK, ale jak mám chápat to co bylo napsáno výše ?

                  Ta standartní. Docela drbačka to tam nacpat znovu :(

                  0 0
                  • petyn  

                    Jde to, ale je to drbačka :(

                    0 0
                    • petrun  

                      Není! Dneska jsem přehazoval pláště i s tubolitama na nová kola. Šlo to naprosto bez problémů. Ani monpáky jsem nepotřeboval a za pár minut bylo hotovo. Naopak jsem ocenil, že se duše nelepí na plášť a ten se dá na ráfku pootočit i když je duše uvnitř (kvůli srovnání log) :-D

                      0 0
                  •  

                    Voní řešili opětovnou skladnost rezervy aby jim zabrala pokud možno co nejmenší objem, skoro takový jaký jsou zabalený od Novotný, měnil jsem o víkendu na hrubší pláště a v pohodě

                    0 0
                    • Dazz  

                      Dík za vysvětlení ;-)

                      0 0
                      • přez les  

                        Stačí to hodin na chvilku do sušičky a ona se stáhne do původnihoho tvaru ve kterém byla upečena

                        0 0
                        • přez les  

                          Omlouvám se za dezinformaci měl jsem za to že tubolito je z latexu a ne z termoplastu.

                          0 0
                          • Cavendish  

                            Kdyby byl z latexu, tak by fungovala :D

                            0 0
                            • přez les  

                              Ano latex se po nanesení na formu peče při 80 stupních, pak se musí z formy stáhnout a při tom se několikanásobně roztáhne. Aby se stáhnul zpět musíš ho znovu zahřát stačí už jen malá chvilka, podut bys chtěl změnit vlastnosti latexové duše stačí k tomu čas a teplo, pokud ji přepečeš nebude tak pružná ale získá na odolnosti snížiš ji životnost a v mrazu může praskat, je dobré ji namazat nebo vyprat v silikonu.

                              0 0
          • strtom  

            rezerva se zvětší, ale žádný problém. Dojezdil jsem ji zbytek sezony do dalšiho defektu.

            0 0
      •  

        pěkný, zkušenosti od někoho kdo opravdu jezdí, mlok si ty svoje teorie může strčit za klobouk:-)

        0 0
        • RomanH  

          Tak mam pocit, ze Ti dole v diskuzi trosku roslapava babovicky.

          Pokud tě však nadchla myšlenka Tubolito duší, tak proč ne. Mě to, zejména na Gravelbiku, funguje skvěle. U MTB bych to asi neměl cpát do tak velkých plášťů, protože se mi tam zase objevila malá dírka, ale projevila se až druhý den po vyjížďce.

          O tom MTB Tubolitu S (45g) jsem chvili uvazoval jako o posledni zachrane u bezdusi, kdyz by nezabrala rezervni lahvicka s mlikem ci knoty. Kdyz si tu ale tak ctu o problemech s tim sroubovacim ventilkem (treba zde), tak mi prijde rozdil cca 10g / 400 Kc trosku nesmyslnej (klasicke 29'' Tubolito vs 26'' Maxxis Flyweight ) – tu klasickou 26'' dusi do 29'' rafku bez problemu nasadim.

          0 0
          • mastihuba  

            ja teda nevidim důvod sponovat 26 duši do 29 pláště, ale to je každýho problém.

            0 0
            •  

              Aby usetril cca 130gr na hmotnosti. Takove prudce inteligentni „reseni“.

              0 0
              • RomanH  

                Ale houby, to je jen jako fakt posledni zachrana, duse nebrat.

                Precti si historii, 26'' duse se da celkem bez problemu pouzit (@Franta : kdysi jsme ji davali treba Polkovi dole v Jinackach, kdyz mel jedinej z nas 29'' a nemel nahradni). A muze to mit i vyhodu v tom, kdyz jedu se svistema a budou mit defekt.

                0 0
                •  

                  Musel jsem jednou zkusit na zavodech jde to tam narvat / 26" do 29 " ovsem pohoda to neni ale v nouzi to realne je. Normalne to je *********.

                  Takze jsme se shodli ;).

                  0 0
            • nitraq  

              jsem chvili uvazoval jako o posledni zachrane u bezdusi

              0 0
      • Martin  

        Začínám o tom přemýšlet na hodobožové silniční záplety pro gravel, kam jsem původně plánoval duše. Na ryze silniční použití s 28mm gumama by to mohlo být neprůstřelné řešení :)

        0 0
      • petrun  

        Ten pán má pravdu. S přibývajícími kilometry docházím ke stejným závěrům :-)

        0 0
      • BB  

        přečetl jsem a objednal na gravel.

        0 0
        •  

          tady za celkem slušnou cenu, daly se už sehnat i pod pětikilo https://www.jizdnikola.net/…davani-a1375?…

          0 0
          • Cavendish  

            Ta cena je hroznej nesmysl…

            0 0
            •  

              oproti latexovkám s galuskovým ventilkům to zas takovej cenovej skok není :-), když si příznivci problémových bezduší spočítají ten matroš než to na chvilku namíchají aby to museli za pár dní dolévat či dofukovat a hlavně ten ztracenej čas tak tubolito je za hubičku

              0 0
              • Martin  

                A pak ses probudila a ruka v nočníku…

                0 0
              • Cavendish  

                Silnice galusky, CX galusky. :) Na silnici nemá Tubulito moc smysl. Neboť Continental SuperSonic duše váží 55g a stojí 280Kč jedna. To mě připadá jako podstatně spolehlivější a levnější řešení. Na MTB je to samozřejmě o něčem jiném.

                0 0
                • Marskatin  

                  Souhlasím s levnějším. Jestli spolehlivější to nevím, já s s nimi moc spokojený nebyl.

                  0 0
                  • Cavendish  

                    No chtělo to trochu opatrnosti při nasazování, ale jinak ok. Aspoň u mě. Tlak v pohodě, utekl tak 1bar za týden. Defekt jsem neměl a to jsem vozil Tufo Calibra Plus 23mm na 105PSI.

                    0 0
                    • Marskatin  

                      Možná jsem měl smůlu, tlaky jsem v 23 mm pláštích jesdil o 20–25psi vyšší, ale jsem taky těžší.

                      Vzhledem k špatným zkušenostem se třemi kousky jsem od dalšího používání upustil.

                      0 0
              • jIrI___  

                +1. vycmrndaný tmel, páska, ventilky a jsi na ceně tubolita. A to nepočítám kompresor nebo pumpu se vzdušníkem :D

                0 0
                • mr.antik  

                  Njn až budu vozit 400g pláště tak si igelitový duše taky pořídím. Jinak to nedává smysl pokud nevozíš Schwalby.

                  0 0
                •  

                  ve vedlejším vlákně dokonce nějací alchymisti vyvěšuší na měsíc rozbalenej plášť aby jim to všude nechcalo a neutíkalo, ale pokusy o míchání mlík ve stylu jak pejsek s kočičkou vařili dort májí taky něco do sebe:-), vždyť v tom článku je to všechno tak krásně popsaný

                  0 0
                  • Ice601  

                    Mě by zajímalo, jestli si někdy ty bezduše vozil.

                    0 0
                    • plzakj  

                      Ne, proc? Vzdyt roman II o tom jen pise.

                      0 0
                    • Smazaný účet  

                      Podle všeho ne, ale rozumí celé problematice nejlíp na světě a nebojí se svoje domněnky použít, co kdyby to byla pravda.

                      Hájí Tubolito, přitom jeho přednosti (kromě hmotnosti) tady vyvrací plno příspěvků. Odolnost ta duše podle všeho nemá o moc větší větší než obyčejná duše (samozřejmě marketingově připravenej umělej test ukazuje její odolnost, praxe se jeví jinak) a ještě má problematicky řešenej ventilek. Nedovedu si představit kolik cyklů dofukování ta k ráfku nepřišroubovaná tyčka z plastu s ventilkem zvládne než se ulomí (vytrhne z duše). To nepočítám nouzový dofukování mini pumpičkou v terénu, nebo rychlým naražením CO2 pumpičky, kdy některá funguje na principu spuštění ventilu tlakem na ventilek. Snad vymyslí nějakou novější verzi s líp řešeným ventilkem, bez kosmické ceny a s větší odolností, abych mohl ten oranžovej zázrak taky vyzkoušet.

                      0 0
                      •  

                        čtení pro tebe, jinak ti můžu dvě tubolita půjčit na vyzkoušení když ti přijdou tak drahý :-)

                        http://www.bikeandride.cz/…uje-inovaci/

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          Bikeandride testuje a chválí skoro všechno co mu kdo dá na test, i když to jsou kolikrát astronomicky předražený věci, který se dají pořídit daleko levněji a lepší (třeba světla, batohy, kola, nářadí apod.), tu stránku sleduju celkem dlouho. Krom toho i tam popisuje jak tu duši píchli.

                          Tohle je co jsem kritizoval: „Tubolito normálně vložíte do kola, na plastový ventilek se nešroubuje jistící matička, ale je zde pouze gumový o-kroužek, který se nasazuje z vnější strany ráfku tam, kde je normálně matička.“

                          Že by špatná páska na ráfku? Nebo málo odolná duše? „S jistou prodlevou se sice na duši objevily asi tři drobné dírky, překvapivě ale na straně u ráfku!“

                          No a závěr: „Na závěr si přiznejme jednu těžko přehlédnutelnou a nepříliš potěšující skutečnost. Tubolito rozhodně není levné! …Když to porovnáte s klasickou duší, nebo třeba s cenou bezdušového ventilku a deci těsnícího tmelu, chce se vám brečet.“

                          Myslím, že tam není co bych nepsal už dřív. Odolnost a výdrž neotestuješ za pár dní a se zbytkem se shoduju s BnR.

                          0 0
                        • RomanH  

                          Je to sice zbytecny, ale shrnu to za sebe.

                          Defektu na dusich jsem moc nemival, 2 – 6 rocne. Docela casto jsem drive jezdival po tme a v zime. Menit dusi za takovych podminek (tma, kosa, bahno) nebylo nic moc. Presel jsem tedy pred cca sedmi lety na bezduse, teoreticky na nevhodne kombinaci – klasicky rafek, paska, vlozka, ventilky, obycejny plast. Ted uz mam nove rafky s UST patkou. O spouste defektech nevim, pri nekterych staci otocit kolo dirou k zemi a chvili pockat.

                          Za tech 7 let jsem resil nasledujici „problemy“ :

                          • 2× to utikalo pres ventilek (1× jsem menil vnitrek ventilku, 1× to stacilo dotahnout)
                          • 3× jsem musel pouzit knot (z toho poprve neuspesne – dal jsem dusi, protoze jsem to neumel, dalsi dva pripady byly OK)
                          • 1× mi podfoukla duse (vozim hodne male tlaky), bylo –15, nechtel jsem saskovat s minipumpou ci na nahazovat dusi, tak jsem si zavolal odvoz (byl jsem 10 km od baraku)
                          • Obycejny Maxxis Ikon nesel na tom uzkem rafku nahodit bez vyndani vnitrku ventilku, ostatni plaste bez problemu.

                          Kdyz si snazim najit vyhodu Tubolita pred tmelem, tak ji nenachazim :

                          • Vaha – pri porovnani s tmelem je to stejne
                          • Defekt – nejcastejsi pricinou defektu u me byl trn. Tubolito je porad duse a myslim si, ze trn ji propichne. Pokud u Tubolita dojde k defektu, menis nebo lepis. U tmelu to vetsinou neni potreba.
                          • Tlaky – s Tubolitem musis vozit vyssi nez u tmelu
                          • Valivy odpor – v realu nejsem schopen posoudit, ale podle laboratore je na tom Tubolito hure
                          • Cena – vice mene stejna. Tubolito vyjde na 1000–1400 za par, tmel stoji 500 a vydrzi mi dva roky.

                          Takze jedine snad Tubolito S jako nahradni duse, tech 45g + skladnost mi trosku dava smysl.

                          0 0
                • Martin  

                  Chce to být trochu manuálně zručný… vzdušník se dá udělat i z PET flašky a dvou starých ventilků, hadice ze staré pumpy a ventilu za 50 korun.

                  0 0
                  • jIrI___  

                    To bez debat, sám jsem si tohoto bastlení užil až až a otestoval limity různých petek :D

                    0 0
                  •  

                    Tak s timto bastlenim se nech prosim vyfotit a potom to posli na BF a do Blesku ;)

                    0 0
                    • jIrI___  

                      Proč? Je to jednoduché funkční řešení, které se dá použít i v terénu (petky se bohužel válí v podstatě všude).

                      0 0
                      • Martin  

                        Zas si nevzal prášky…

                        0 0
                        •  

                          Bud tak laskav ;) a nepis takove vicemene zavadejici hoveziny ohledne pet lahvi a ventilku. Je to smesne v tom nejlepsim pripadku.

                          0 0
                          • Martin  

                            A v čem konkrétně je to směšné?

                            0 0
                            •  

                              Smesne to je z profesniho hlediska a dojemne z uhlu pohledu na lidovou tvorivost.

                              No a k Tubolito. Funguje „to“ , vozim to ale nelibi se mi plastove ventilky. Jeden se mi podarilo lehce vylomit z plastoveho tubusu v chladu a na druhou stranku v lete ve vedru na slunci prestal ventilek tesnit. Plast se roztahl nad unosnou mez …

                              Idealni by byly ventilky tzn jako celek celokovove jako u klas dusi. Jinak cvaknout Tubolito je skoro nerealne nicmene letos na tvrdem vyschlem celorocne terenu jsem schytal i par trnu. Oproti klas dusim je Tubolito velky posun kupredu leva ;) az za mne na ty ventilky, krom toho se i hure nasazuje pumpa.

                              0 0
                              • Smazaný účet  

                                Chudák Roman. To si zase bude muset vzít o jeden prášek víc.

                                Teď vážně. Už to provedení ventilku ve mně nebudí důvěru. Za jízdy v lese odskakuje plno kamení a větví. Někdy trčí do cesty, šlahouny z ostružin a další nástrahy, o který to jde podle mě lehko urvat. Kromě ceny a nedůvěry v trvanlivost celé duše, k tomu pekelná cena, i to ve mně zatím nevyvolalo takovej zájem tento zázrak zkoušet. Když vyřeší ty otřesný ventilky, prokážou odolnost (což už tady vyvrací příspěvek výš) a výdrž déle než rok, rád je vyzkouším. Marketingovým kecům nevěřím a silně mi připomíná ten hype okolo zázračnýho tmelu Finish Line, kterej se nedostavil. A to říkám jako uživatel bezduší. Ještě počkám na reálný zkušenosti lidí s vyšším IQ než tady maskot Tubolita Roman, protože ten je snad bude hájit do roztrhání těla, i kdyby to byla úplná hovadina za astronomickou cenu. Je to prostě jen lehčí jinak barevná duše s příběhem. Bezduše mám ne kvůli hmotnosti, ale právě kvůli tomu, že se mi nechce řešit x krát do měsíce defekt od každýho trnu a dalšího svinstva. Toho jsem si předtím užil až až.

                                0 0
                                •  

                                  Kdyz to jeste shrnu, tak s celokovovym systemem galuskovych ventilku za tri stovky Tubolito ok a to penize do kola moc neresim – muj nazor.

                                  Jinak bych jeste dodal, ze lepeni Tubolito funguje perfektne ovsem treba vpichy od trnu se na tom plastu hledaji – oznacuji za sucha / v terenu /vyrazne hure nez u gumennych.

                                  0 0
                  • duk  

                    Nebo si prostě pořídit takovou kombinaci, kterou nahodíš za každých okolností běžnou pumpou bez nějákého šaškování.

                    0 0
                    • Martin  

                      Taky možnost :)

                      Vzdušník je fajn, pokud máš patku zasviněnou od tmelu a nechce se ti ji čistit :)

                      PETkovým vzdušníkem jsem nahodil i docela solidní prasárny.

                      0 0
              • matbiker  

                Románku, ty používáš Tubolito přesně v souladu s instrukcemi, že. Pokud všichni naříkači nad bezdušemi budou postupovat přesně tak jak je potřeba, tak se žádné problémy konat nebudou a vyjde to o dost levněji.

                A ještě by mě zajímalo, tak jak poznamenal někdo kousek vedle, jak by dopadl ten test, kdyby byla oranžová duše nafučená na provozní tlak v plášti.

                0 0
                •  

                  to je ten tlak kde se jezdí po skoro prázdných k dosažení co nejmenšího valivého odporu a co největším pohodlím?

                  0 0
                  • matbiker  

                    Právě že ne, to se pak bude chovat jak v tom testu. Bavíme se o ± 2 at.

                    0 0
                • BB  

                  Tak s tímto nemohu souhlasit, za prvé nevím, kde najdu postup jak je potřeba postupovat přesně. Našel jsem pouze kolik mlíka do kterých plášťů. Jinak hodně rad o způsobu nahození, s výpomocí duše, pet láhve atd. Kupodivu to nahození díky vzdušníku za pár stovek vůbec neřeším, ale zajímalo by mě, kde jsem porušil ten soulad s přesným postupem na novém kole, které je tubless ready a když jsem ho tubeless udělal, tak musím denně dofukovat, což se mi nikdy za ta léta nestalo. Nehledě na to, že jsem do hajzlu vylil skoro plnou litrovku finish line, kteréžto se po obrovské kampani ukázalo jako zcela nefunkční. U bezdušáků je tam řada proměnných a vše musí hrát dohromady a pak je to procházka růžovým sadem. Jakmile je něco blbě, tak soulad s přesným postupy je na prd.

                  0 0
                  •  

                    I kdyz vse hraje dohromady tak to stejne neni porad ono. Mliko vysychá, paska nelepi na veky a stejne je potreba vozit sebou porad dusi. A to nemluvim o prezouvani pneu dle zavodu a pod.No a strikle mliko v oku pri oprave defektu je taky orgasmus.

                    0 0
                    • Martin  

                      Nejsi cílová skupina.

                      0 0
                    • abel  

                      náhradní duši stejně vozíš s sebou ne? aspon já teda jo, normál nebo tubolito to je fuk.

                      btw. motám do bezduší obyč textilní pásku (konkrétně tuhle https://www.lidl.cz/cs/nabidka.htm?… ) a po dvou letech jsem ji strhnul, že ji vyměním a kupodivu to nebylo vůbec potřeba.

                      0 0
                      •  

                        Na jednom kole mam bezduse a na druhem duse. V obou pripadech vozim duse rezervni dve vcetne lepeni ale jezdim vetsinou laufy.

                        Tim ze musis vozit dusi k bezdusi chapu jako nevyhodu bo jeste k bezdusi je dobre narozdil od duse, vozit sebou jeste knoty a trochu mlika. Doufám, ze je to pro vetsinu lidi aspon ramcove srozumitelne.

                        0 0
                        • Martin  

                          A to si vem, že bys s sebou měl ještě vozit i kus starého pláště pro případ, že trhneš gumu tak, že to nepobere ani tmel s knotem a dírou poleze duše ven. To je ještě větší nevýhoda bezduší.

                          0 0
                          •  

                            I do duse jsem musel jednou strkat kus kury ale to bylo do 2000m.n.m ;)

                            0 0
                    • raw 4  

                      A co nejdřív knot…je to rychlý a spravi docela velkou diru

                      0 0
                      • BB  

                        jo, jo, knoty jsou vlastně pro mě hlavní důvod, proč bezduše vozím, bohužel od té doby, co jsem si pořídil Dynaplug jsem bez defektů (zároveň jsem přešel od Schwalbe k Maxxis).

                        0 0
                    •  

                      Ráno mám na kole jet do práce a hle polodefekt na mých bezduších, černá můra, fuj to nechci, o tom že bych měl něco někam dolévat či by se mlíko srazilo a každou chvilku dofukovat, to teda by mě zkazilo kochání na kole

                      0 0
                      • Martin  

                        A pak ses probudil a ruka v nočníku…

                        0 0
                        • gerrard  

                          Nedrazdis hada bosou nohou?

                          0 0
                          • Martin  

                            Myslíš, že mě Romča prokleje tak, až se mi zdrcne tmel a vstoupím do Čemby?

                            0 0
                      • Ice601  

                        Chlape, jestli chceš o něčem takhle bájně lhát tak to prosím vyzkoušej ať víš o čem mluvíš… Protože na principu pochycení toho kdo co kde říkal vznikaly pohádky a pověsti…;-)

                        0 0
                      • gerrard  

                        Ano to je presne ta prihoda, ktera se na dusich nikdy nikomu nestala a prazdne kolo nikdy nikod doma rano nenasel. :)

                        0 0
                    • Ice601  

                      Jen tak mimochodem… Pokud vlastníš auto, jezdíš bez rezervy? Nebo bez opravné sady? Leda že by si vozil runflaty… Ale to jde takto udělat i na kole, ale to už je jiná…

                      0 0
              • Smazaný účet  

                Nevím, proč píšeš o nějakých problémech bezduší, když jsi je sám nikdy nevyzkoušel. Pokud pouziješ vyzkoušenou kombinaci ráfků a plášťů, žádné problémy s bezdušemi mít nebudeš. Např. Mavic Crossride Tubeles a Continental Mountain King, na ty bys nepotřeboval ani tmel.

                Tvoje příspěvky o bezduších jsou stejně přínosné, jako když farář mluví o manželském sexu.

                0 0
              • raw 4  

                Srovnávat jakoukoliv duši s bezdusi mi příjde jako dobrej ulet…

                0 0
            •  

              Cena je nesmysl jak pro koho profiku. Proc ses nezmohl na svoji prezdivku ? Jakkoli pripitomely nick by byl lepsi nez stavajici. To je tedy uroven, fujtajbl…

              0 0
        • vpa007  

          Na gravel tu verzi 700/30–40 jsi objednal kde? Taky o tom uvažuju ;-)

          0 0
      • GULIN  

        To vypadá hodně zajímavě

        0 0
    • Alhas  

      Tubolito se mi líbí, jenom mě zajímá odolnost proti průpichu po natlakování v plášti. To se musí zákonitě ztenčit tloušťka duše. O tom není nikde zmínka.

      0 0
      • R-A-D-I-U-S  

        Teoreticky stejná jako při těch měřeních (relativně o proti klasické butylce).

        Nezapomeň, že i klasická duše se značně ztenčí, když ji vložíš do pláště a nafoukneš. To je věc materiálu.

        0 0
    • zderem  

      Já jsem si duše tubolito koupil hlavně z důvodu odlehčení na obvodu kol a kvůli snížení váhy kola obecně. Na Specialized Epic HT Comp jsem měl 300 gramů těžké duše. Takže tubolito mi odlehčilo přes 400 gramů. Co se týká odolnosti, nepozoruji vůbec žádný rozdíl oproti klasické duši. Trny projedou duší stejně a cvaknout o ráfek se mi už taky povedlo. Váhový úbytek ale za to stojí :-)

      0 0
    •  

      v mém oblíbeném shopu 15% dolů na oblíbené Tubolito

      https://www.cycology.cz/…a-kolo-c515/?…

      0 0
      • Libores  

        wow, takže to vychází na 594kč, respektive 637kč za dražší variantu:)))

        0 0
        •  

          když není na banány nepořizuj si opici

          0 0
          • blue.sun  

            To by ty banány musely mít nějaký reálný přínos.

            0 0
            • Martin  

              Bez banánů bude mít opička hlad :)

              0 0
        • Smazaný účet  

          Za 660,– jsem minulý měsíc koupil dva pláště Continental Mountain King 2,2 s kevlarovou patkou a žádné duše k nim nepotřebuju.

          0 0
          • vpa007  

            Tyjo! A jaks to zvládl bez mlíka a ventilků? ;-)

            0 0
            • Smazaný účet  

              Ventilky mám od Rubeny za pár kaček už z dřívějška, pásku na ráfcích už z výroby a pláště držely tlak po nahození i bez mléka, takže by teoreticky stačilo nalít mléko až po defektu.

              0 0
              •  

                Teoreticky stačí nalít mléko plnotucne po defektu :))).

                Takže do dresu lahvičku s mlékem a knoty dale latexove rukavice s mikrotenovym sackem a klasickou duši s lepenim. Výhody jasne převažují nad duši :)))

                0 0
                • Libores  

                  božínku, tady někdo obědval vtipnou kašičku?:)

                  0 0
                • petyn  

                  Včera při vyjížďce 2× propíchlé zadní kolo. Syčelo to vždy tak 4 sec a pak klid, ani jsem nezastavoval. Domů 40 km jsem dojel v pohodě s minimální ztrátou tlaku. S duší bych 2× lepil nebo měnil duši. V tom bahýnku v lese opravdu ne.

                  Co na to více říct?

                  0 0
                  • jIrI___  

                    Klasická duše je dávno mrtvá, ale o ní se tu nikdo ani nebaví. Ale klobouk dolů, že jsi objevil fungující kombinaci tmelu a pláště, to se každému nepoštěstí :)

                    0 0
                    • abel  

                      protože každej druhej zkouší různý nevhodný řešení, aby ušetřil (taky jsem si tím prošel). pak stejně skončí u plnohodnotnýho no tube řešení a má klid.

                      0 0
                  •  

                    A to si představ v tom bahynku dávat duši do pneu plné mlíka. Orgasticka záležitost:)). Vlastně můžeš zkoušet montovat:)

                    0 0
                    • RomanH  

                      Za 7 let jsem musel davat dusi jen 1×, kdyz jsem neumel s knotem. Co tam mas dal ?

                      0 0
                      •  

                        Kolik jsi toho najel a v jakem terenu a gardu za tech sedm let ? Podle tveho prispevku jsi mohl taky ujet jenom treba 100m/7let.

                        0 0
                        • RomanH  

                          Nevim, jestli ma smysl reagovat…3–5 tisic rocne na biku po cele CR. Nejcasteji okoli SZ Brna + Vysocina, hranicni patniky od Harrachova po Hodonin, Ceska Kanada, okoli Lipna, Bormio, Livigno, Silvaplana.

                          0 0
      • Cavendish  

        A to se vyplatí :)

        0 0
      • vpa007  

        Náhodou fajn akce… uvažuju, že to koupím 27.5×1.8–2.3 na projekt kola pro bohyni… tam se s mlíkem patlat nebudu, tak lehoučký „duše“ budou extrafajn… a cena páru i s dopravou je futr lepší, než u němčourů (např. na bikecomponets)­. Dik.

        Jen škoda, že nejsou i gravel duše 700×30–40…

        0 0
        • Alojs01  

          Jsou, munuly tyden jsem je jako darek kupoval…

          Pokud nemyslis „nejsou v akci“…:-)

          0 0
      • nitraq  

        Že by lživý marketing? Cycology píše – Valivý odpor Tubolita MTB je o 4,6W nižší při rychlosti 28,8 km/h než u klasické duše. Když se podívám do grafu od výrobce, tak např. při tlaku 2 bar je jedna klasická butylka o 2 W horší, druhá klasická butylka o 0,8 W lepší a lehká butylka o 0,9 W lepší. Nebo neumím číst graf?

        0 0
        • abel  

          a tubeless je úpně někde jinde.

          ted jsi mu rozšlapal bábovičky:-)

          0 0
        • jIrI___  

          Už se tu několikrát řešilo, že těchto labortorních podmínek v běžném provozu ani zdaleka nedosáhneš. Navíc v tomto grafu je jasně patrné, že se zvyšujícím se tlakem se snižuje valivý odpor, což neodpovídá B-F poznatkům, že se snižujícím se tlakem valivý odpor klesá. Nebral bych proto tento graf, resp. test, moc věrohodně :)

          0 0
          • nitraq  

            Jenže tohle je graf přímo od výrobce Tubolita, proto jsem ho použil. Tohle klidně může být test na hladkém bubnu, proto vyšší tlak snižuje odpor, protože se neprojeví mikrovibrace.

            0 0
    • Slavik  

      Jaký je rozdíl (mimo barvu, cenu) mezi Tubolito a Foss?

      Dík P.

      0 0
      • petrun  

        Foss váží stejně jako klasická duše a rychle ztrácí tlak. Do fosse už se nevyplatí investovat.

        0 0
    • ozzakk  

      Ty jo, ale ta cena. Jsem si říkal kolik mě teďka budou stát zimáky na auto.....

      0 0
    • BB  

      První zkušenost zatím rozpačitá, přední kolo přes noc ztratilo tlak, tak jsem vyndal duši, trochu nafoukal, nikde nic. Vezmu to do umyvadla, taky nic. Tak to trochu přifouknu, aby se defekt mohl projevit a najednou se mi na duši udělala nevratná boule řídkého materiálu. Něco jako když člověk nafoukne žvýkačku. Tak šlo jednou jeté Tubolito do koše. Zajímalo by mě, jak poznám, kolik to smím nafouknout, abych poznal defekt a neudělala se mi ta výduť. On ten igelit vůbec není pružný, pouze se velikostně přizpůsobí plášti a tak zůstane. Takže foukat bez pláště je trochu loterie. Druhý nepříjemný postřeh je huštění dílenskou pumpou, která se narazí a pákou zajistí. Prostě mě to tam nedrží zajištěné a po pár šťouchách se to uvolní. Tak hustím jednou rukou a druhou držím ventil. Neskutečný opruz.

      0 0
      • plzakj  

        Ah, ze by tubolito trpelo na polodefekty?

        0 0
      • R-A-D-I-U-S  

        Pokračuj, pokračuj… to jsou zkušenosti k nezaplacení ;-)

        0 0
        • Martin  

          A Romiš mlčí :D

          0 0
          •  

            6 kousků na třech kolech bez defektu, vše funguje dle očekávání

            0 0
      • Bergyny  

        Měl jsem podobný problém s ucházením. Nakonec se ukázalo, že to uchází ventilkem. Pořádně jsem ho utáhl a už neuchází. Nasazování duše do pláště je pěkný oříšek, nasazuje se to o dost hůř než klasická duše. Na půl atmosféry, jak deklaruje výrobce, mně to nelze nasadit. Ventilek z ráfku čouhá trochu bokem, nic s tím dělat nejde. Při nasazování trvá hodně dlouho, než plášť sedne do ráfku, musím aspoň 2–4 ufouknout a znova nafouknout. Ale kola se točí o dost líp než s klasickou duší.

        0 0
    • Libores  

      Vyhozený peníze. U sliniční verze není ventilek stavěnej na vysoký tlaky a brzy to začalo ucházet. Do měsíce jsem do obou kol vracel normální duše.

      0 0
    • TheJD  

      Mam otazku. Jak moc na hovno je vymena tubolita, kdyz se fouka CO2 bombickou? Cetl jsem tu, ze je potreba predhustit na 0.4 baru, nez se da nasadit plast.

      0 0
      • exxonvaldez  

        0,4 baru dám hubou běžně,Chuck Norris dává až 15barů.......­........když se nasere.

        0 0
    • petrun  

      Asi tím hodně lidí naštvu ale už je mám na třech kolech a defekt žádný. Vím, že by si to hodně lidí přálo ale ani žádné úniky tlaku se nekonají. Bohužel i ventilky drží. Třičtvrtě roku na nich jezdím a ani o nich nevím. Sorry jako :-)

      0 0
      • onuce  

        To máte nějakou vadnou šarži.

        0 0
        • petrun  

          Kupované před devíti, šesti a třemi měsíci. To by byla obrovská šarže :-D

          0 0
      • Cavendish  

        Proč vozíš zrovna Tubulito? Latex pro 29 kola asi není, a ultralight butylky mají pořád 150g, což je 2× tolik co Tubulito. Ale to je taky 2 dražší. Nebylo by opravdu lepší vozit bezduše? Neprudím, fakt mě to zajímá :)

        0 0
        • TheJD  

          Ja mam treba objednane to mini tubolito jako nahradni dusi „do kapsy“, pro pripad selhani bezduse.

          0 0
          • -b-n-x-  

            Ja uz ani nahradni dusi moc neverim a dojezd po ni se snazim jet opatrne.

            To jsem takhle ztratil na vyjizdce tlak v bezdusi a nejakym zpusobem se mi ji malou pumpickou nepodarilo napumpovat. Takze jsem hodil dusi, napumpoval a hura pokracovat v jizde. Byl to takovy mirny sjezdik a ja plny radosti, ze zase jedu jsem asi po 600m procvakl tu novou dusi. Takovy psychicky stav bych jiz zazit nechtel.

            0 0
        • Jirra  

          Ja třeba o těchto duších uvažuji z důvodu jednoduchosti (lenosti dle úhlu pohledu). Bezduše nenahodíš normal pumpou, pátlání s mlíkem, předem nevíš jestli plasť nebude stejně chcát… Můžeš samozrejmě napsat, že jsou to výmluvy a možná jsou, ale aspoň mě se to nechce řešit. Tohle nahodím jak duši a jedu.

          Jen pořád nevím jak je to s těmi jízdními vlastnostmi. Konkretně zhoršení valivého odporu, co tu mnozí starší. Asi mi nezbude než vyzkoušet.

          0 0
          • blue.sun  

            +1

            0 0
          • strtom  

            Ja vozim ty nahradni co jsou na dojezd s ventilkem co se šroubuje. Pruběžně jak jsem pichal tak jsem je nasazoval a už je tam nechal. Tlak drží dobře kolo neušlo za celou zimu. Co se týká defektu tak ty nahrady neposkytujiu žádnou ochranu protože jsou fakt tenké. až je pichnu znova budu to lepit těma jejich latama a uvidím jak budou držet.

            0 0
          • TheJD  

            Tvym duvodum rozumim, nicmene mas s tim osobni zkusenost? Ja nikdy nemel velky problem nahodit bezdusak dilenskou pumpou, a kdyz mas vhodne mliko, tak ho nalijes pres ventilek a neresis. Bud plast sjedes a vyhodis, nebo po nejake dobe dolijes pres ventilek mliko, coz je otazka max. 5 minut na kolo.

            Ale jak jsem rikal. Tvym duvodum rozumim, protoze pokud nemas defekty, tak je s dusi mnohem mene prace.

            0 0
        • petrun  

          Nechci se s tím patlat. Zkusil jsem a už nikdy víc. I mazivo na řetěz používám suché. Svůj podíl má samozřejmě i lenost.

          0 0
          • Cavendish  

            Chápu :) to mě stačí. Na silnici by si taky vzal Tubulito nebo latex?

            0 0
            • Bogar  

              Ty lehčí…

              0 0
              • André Vebr  

                Mám na silnici Tubilita zatím asi měsíc, 6atm drží po celou dobu, defekt žádný a pocitově kolo jede líp.

                0 0
            •  

              na svém pseudo gravelu mám v 40mm pláštích také tubolito a žádný defekt a pocitově velmi malý valivý odpor což odporuje mlokovi teorii ale je to tak

              0 0
              • Cavendish  

                Jenže pocit je pořád jenom pocit :)

                0 0
                • Jirra  

                  Tak ja jsem zatím od všech co to mají slyšel jen chválu a krom testu na jednom českém webu, který je podle některých zdejších zmanipulovaný jsem, žádný relevantní test nenašel. Takže pro mě je to zatím kladné tvrzení lidí co je mají oproti těm co tvrdí opak, ale nikdy je nezkusili. Ale možná, že ty co je mají, tedy ty se kterými jsem mluvil, nebo četl jejich názory všichni kecají.

                  0 0
                  • nitraq  

                    Tohle je graf přímo od výrobce.

                    0 0
                    • Cavendish  

                      Tududum dum. Takže nejlíp je na tom Tubuless, velmi těsně za ním je latex, pak dlouho nic (no dlouho, 2W) a následuje S-Tubulito, O 1W dál light a standart butylka , o necelý 1W potom Tubulito klasický a nejhorší obyč butylka.

                      0 0
                      •  

                        Na těch pár W se nadřeš, řekl bych méně energie než mlok napíše další referát, já to dohání rychlejšíma pláštěm a na efullu pořádnou baterkou

                        0 0
                      • Jirra  

                        Takže kromě toho testu výrobce nic jineho není?

                        A pokud bych ho bral jako pravdivý, tak 2W oproti latexu není zas tak hrozný, nebo se pletu?

                        0 0
                        • nitraq  

                          Spíš to ber takhle – testy časopisů, webů atd. budou spíš neutrální, zatímco výrobce se bude snažit, ať to vyjde lépe. A když to výrobci vyjde hůře, o čem to asi svědčí?

                          0 0
                  • MlokCZ  

                    Jasně, výrobce Tubolito zmanipuloval test, aby mu vyšel co nejhůře :-)

                    0 0
                    • Cavendish  

                      Reverzní marketing :D

                      0 0
                    • Jirra  

                      Měl jsem na mysli tenthle test https://www.bikeandride.cz/…uje-inovaci/

                      Myslím, že jsem psal na českém webu, ale ale asi jsi to přehledl.

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        Tak ono stačí číst aktuální vlákno, že.

                        Ten test výrobce už je dávno uvedený dokonce přímo v tomhle vláknu, jen ho sem nitraq vložil znovu.

                        https://www.bike-forum.cz/…ubolito-duse#…

                        Takže psát, že jsi nenašel žádný relevatní test do vlákna ve kterém už byl přímo uvedený, to mi tedy přijde už dost ujetý. Proto jsem také neřešil vůbec tvojí větu s českým webem…

                        0 0
                        • Jirra  

                          Tak ono stačí číst komentář na který reaguješ :-) Ale máš pravdu mohl jsem to napsat víc polopaticky. Tedy myslel jsem, že jsem nenašel žádný aspoň tvářící se nezávislý test, tedy jiný než od vyrobce. A tak pořád můžu vycházet jen z toho, že ty co to zkoušeli je chválí a haní ty co je nikdy nezkusili.

                          0 0
              • nitraq  

                Podtrhnul bych slovo pocit:)

                0 0
              •  

                možná že bych je měl skoro vypustit abych ještě poznal tu opojnou rychlost a neskutečné pohodllí když se jezdí po skoro prázdných

                0 0
                • abel  

                  neblbni, ještě by se ti to mohlo zalíbit a nutilo by tě to přejít na jinou víru.

                  0 0
                • Cavendish  

                  Já ve víru nízkých tlaků moc nevěřil do chvíle, než jsem si pořídil CX s galuskami (Tufo 32mm). Předek 2 zadek 2,3 bar na 83Kg. V zimě jsem jezdil dokonce 1,8 a 2,1.

                  0 0
    • duk  

      Tak mam taky první zkušenost s duší Tubolito, přivezl to borec po týdnu, že mu to uchází. Reklamoval jste někdo?

      0 0
      • psbiker  

        Vypadá ten plast ventil prasklý, někdo to ‚opravoval‘.

        0 0
        •  

          Staci o ten ventil vice stranove drnknout pri cisteni, myti kola a takhle to rupne, obzvlášť v chladu. Je to jenom plast. Bylo by vyrazne lepsi aby byly ventilky celokovove.

          0 0
          • psbiker  

            Tak to je podle mě docela nedostatek, vyhodit kvůli tomu celé tubolíto za 800, když to asi není problém takhle zničit.

            0 0
      • Haryk  

        No kámoš reklamoval. Úspěšně. Prý byla vadná série. Teď už je to v pohodě.

        Taky jsem o tom uvažoval, ale je to ranec. A pořád přemýšlím o tom, jak může mít pneu + tubolito větší valivy odpor, než pneu + průměrná butylka.

        0 0
        • Jirra  

          Podle paní z mojekolo vraceli celou první várku, pak už to pry bylo dobrý.

          Ten valivý odpor Ti tu vysvetlí, sice jak jsem pochopil, ale možná se pletu, tak na tom nikdo, kdo to tvrdí nejel, ale prý to tak je.

          Zatím jsem nenašel žádný test který by to potvrzoval, tedy krom toho testu výrobce, kde je rozdíl cca 2W.

          Přijde mi, že ty duše tu některé iritují stejně jako elektrokola :-) Takže i když je nikdo nezkoušel a nemají žádný test, který by potvrzoval horší valivý odpor, tak jsou podle některých uplně na na nic :-)

          0 0
          •  

            Přesně, oproti latexkám nepociťuji žádný rozdíl krom toho že tubolito drží krásně tlak, takovej mlok tubolito viděl na obrázku a dokáže poteorizovat na A4

            0 0
          •  

            Valivy odpor je v cislech zmeritelny ale v praxi pro cloveka nepoznatelny. Nema cenu si s tim lamat hlavu, spis se jedna o teoretickou rovinu.

            0 0
            •  jarek1  

              ..si myslím, že rotující systém má svůj GD kvadrát daný, a odpor, chcete – li tření pneu vůči povrchu určují dotýkající se části, a nikoliv typ duš uvnitř. Kde se pletu?

              0 0
              • plzakj  

                Tady se spis bere energie potrebna na zdeformovani plaste, aby se pri tom valeni “zmacknul”. Ta je s dusema vetsi a zavisi i na dusi.

                0 0
                •  

                  Presne tak. Tubolito je plast a neni tak rychle elasticky jako duse nebo bezduse. Nicmene za sebe nepoznam rozdil a to vozim slupky jak s dusi tak i bezduse. Thunder Burt konkretne. Tubolito je dobrá myslenka ale neni kvalitativne dotazena do konce. Mel jsem problemy s mikrodirkami, urazenym ventilkem vcetne uchazeni kolem nej pri vyssich teplotach.

                  0 0
                  • plzakj  

                    Vdycky tmel!

                    0 0
                    •  

                      Tau určitě, párkrát za rok doleješ, dofukuješ furt, odstraníš ty sraženým sračky co se tam dělají a když máš štěstí že nemáš polodefekty tak s tím není vlastně žádná práce

                      0 0
          • nitraq  

            Taky jde o to, že se hojně tvrdilo, jak má tubolito nižší valivý odpor a jak super technologie to je. Kdyby se propagovala jen nízká váha, tak neřeknu ani slovo. Ale když se tlačí i nízký valivý odpor a přitom sám výrobce uznává, že to tak není, tak už je to hloupý.

            0 0
            • Cavendish  

              To není hloupý, ale klamání zákazníka :)

              0 0
            •  

              výhoda není „jen nízká váha“, nějaké watty které v praxi nepoznáš řeší jenom někteří zdejší teoretici co tubolito nikdy neozkoušeli

              0 0
              • Roklim22  

                Na podzim jsem dostal dvě tubolita na vyzkoušení. Jelikož mám bezduse tak jsem to nacpal mladýmu. Na kole má Ro/Ra. Od té doby najeto cca 600 km v terénu. Dosavadní zkušenost. Blbě se to instaluje, je to jak cpát hada do zavarovacky. V neděli měl i přes marketingové kecy klasický defekt o trn. To už pár let s bezdusi neznám. Špatně se hledá místo prupichu. Opraveno celkem v klidu. Ty plastové ventilky ve mě nebudi moc důvěry. Po přečtení různých zkušenosti půjdou obě tubolita jako rezerva pod naše sedlovky.

                Podle mě je to za ty prachy nesmysl. Možná gravel/silnicka, ale to neumím posoudit.

                0 0
                • mr.antik  

                  Já bych jim dal šanci právě jako rezervním, ale podle toho, co se píše, mi to přijde jako rezerva celkem nepoužitelné… nevíš jestli to není zmetek, zvětší objem po prvním použití, ventilky chatrné, takže při pumpování minipumpickou dost naprd… plus jiné lepení než na plášť (v případě průřezu).

                  Plus nejisté je, co to udělá když je třeba rok na těsno složená a nalepená v rámu.

                  0 0
                  • RomanH  

                    No ja si ted Tubo-S vcetne lepeni koupil jako posledni zachranu – chci zmensit objem organizeru s naradim.

                    Doufam, ze to nikdy nebudu muset pouzit. Skladnost je dobra, nechal jsem to v tom puvodnim relativne pevnem obalu (jen jsem ho trosku zastrihnul, vyfouknul z nej vzduch a stahnul gumickou). Jen si netroufnu vyzkouset nafuceni dopredu, zda je vse OK – uz bych to tam natesno asi neslozil. Nafoukani snad bude bez problemu, vozim jak bombicky, tak malou hustilku ala Airbone XL. A jestli mi to v nouzi nejvyssi za ty prachy nefouknout nepujde, tak beda Romanovi II a ZdendysoviS :-)

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      To jsi docela odvážný. Já to už i jako zálohu zavrhnul, těch pár gramů za to nestojí. A když už, tak bych aspoň vzal tu těžší verzi (s tou snad mimo tu vadnou sérii) žádné problémy nebudou.

                      0 0
                      • Cavendish  

                        Jen technická. Proč se moc neuchytila ta modrá ******* od Foss?

                        0 0
                        •  

                          ani tohle https://www.pinkbike.com/…ew-2016.html

                          0 0
                        • MlokCZ  

                          To je špatná otázka. Otázka by měla znít proč by se nějaká Polyurethan duše měla najednou nějakým zázrakem uchytit a mít zázračné vlastnosti?

                          Pokusů s Polyurethan dušemi tu bylo už mnoho, první už opravdu mnoho let zpátky. Vždy se to objeví dle reklamy jako neskutečně dobrá věc a pak to postupně vyšumí a nikdo to nejezdí a většinou se i přestane zcela prodávat.

                          Pak se objeví další pokus, chytí se pár nových uživatelů, které ten předchozí nezachytilo a cyklus se opakuje.

                          Ten materiál prostě na duše vhodný není pro svojí velmi nízkou elasticitu.

                          A zrovna Foss nepřinesla ani vůbec nic zajímavého, tedy ani tu extra nízkou hmotnost jako přinesl už dávný pokus u Eclipse (ta měla ve 26" 50g).

                          Fosska aspoň byla na tom s odolností hodně slušně. Součet vlivu použitý materiál a přitom byla na daný materiál hodně těžká se projevit už musel. Ale zázraky se také nekonaly, defekty to jen trošku omezilo. Bezduším se to ani v tomhle ani nepřiblížilo.

                          Jediný typ duše, co má opravdu vynikající vlastnosti jsou latexky. Jenže tam to zabíjí ten opruz s extra rychlou ztrátou tlaku.

                          0 0
                        • DaD  

                          To byla neskutečná jebka. Já to zkusil na silnici a už nikdy nic podobného více. Mě se to neustále utíkalo u ventilku a zalepit se to tam prostě nedalo. Nedalo se to pořádně ani najít. Když jsi to nafoukl venku z pláště. aby jsi to poznal, tak se ta sviňa roztáhla a už byl velký problém ji dát zpět. Na tom bylo všechno špatně. A ani gumičky z toho udělat nejdou a to mě nasralo nejvíc:(

                          0 0
                      • RomanH  

                        Nez tu tezsi, tak radeji 26'' Maxxis Flyweight. Ta ma cca 90g, jdou tam bezne zaplaty, stoji skoro pulku, a mam ji i historicky odzkousenou v beznem provozu. Nicmene mne ani tak neslo o vahu jako o objem, v tom je to Tubo-S neprekonatelne. Doufam, ze ji nebudu muset pouzit a pokud jo, tak snad nebudu litovat. Co jsem ted cetl na zahranicnich forech. tak to obcas 100% neni (nekdo si stezuje, u jineho bez problemu), ale uchazi to az po nekolika dnech, coz by mi nevadilo. Ta vadna varka s uchazejicimi ventilky je uz snad stazena.

                        0 0
              • nitraq  

                Aha, takže ještě před půl rokum byl odpor výhodou, dneska už se neřeší. Fajn:)

                0 0
                •  

                  kde jsi to četl ?

                  0 0
                  • nitraq  

                    V některém tvém starším příspěvku.

                    0 0
                    •  

                      si nepamatuji že bych něco takového psal :-)

                      0 0
                      • kubad  

                        lecitin prej pomůže

                        0 0
                      • Cavendish  

                        Nepamatuješ a nebo nechceš pamatovat? :)))

                        0 0
                      • nitraq  

                        na svém pseudo gravelu mám v 40mm pláštích také tubolito a žádný defekt a pocitově velmi malý valivý odpor což odporuje mlokovi teorii ale je to tak

                        https://www.bike-forum.cz/…ubolito-duse#…

                        Valivý odpor Tubolita MTB je o 4.6 W nižší při rychlosti 28.8 km/h než u klasické duše.

                        https://www.bike-forum.cz/…ubolito-duse#…

                        0 0
                        •  

                          však píšu o pocitu a né teorićh těch co na tom nikdy nejeli, měřit nic nepotřebuju protože to stejně nikdo nepozná, teda kromě přecitlivého mloka který pozná watt sem, watt tam

                          0 0
                          • abel  

                            ty poznáš pocitově desetiny watů co:-)) není nad to se střelit do vlastní nohy.

                            0 0
                            •  

                              já ne proto nějaký watty neřeším, dobrý pocit je víc než nějaké měření :-)

                              0 0
                              • abel  

                                tak proč se tím oháníš? viz. odkaz na tvůj post (doufám, že mě nezklameš a popřeš to)

                                0 0
                              • Cavendish  

                                Není ) To jsem si do nedávna taky myslel…

                                0 0
                            • MlokCZ  

                              Butylka vs Tubolito nemůže poznat nikdo. Tady na tom Tubolito ani tak hrozně ještě není, nejhorší butylky jsou na tom ještě hůře než Tubolitu a rozumné lehčí butylky (typu Schwalbe SV19A) nejsou až o tolik lepší.

                              I bezduše vs Tubolito (nebo horší butylka) se jen dle pocitu objektivně porovnat ještě nedá, i to je teprve někde na hranici toho, co lze objektivně rozeznat jen některým cíleným testováním.

                              I když pro menší výkony už to rozhodně není zanedbatelné. Když se pojede rovina po jezdivém povrchu na výkonu pod 150W, tak už u bezduše vs duše (jiné než latexky) jsme někde už skoro 10W ušetřených za obě kola a to už je 6,5% (pro 150W, pro menší výkony to ještě narůstá) z v podaného výkonu.

                              Hlavní pointa je ale ještě někde jinde. A to, že rozdíl bezduše vs Tubolito (i vs jiné duše než latexky) je větší než rozdíl pro sousední pláště (tím myslím např. RaR vs TB, tedy RaR bez duší je na tom pořád o chlup lépe než TB s duší jinou než latexkou).

                              0 0
                • MlokCZ  

                  Ono i s tou odolností proti píchnutí je to velmi zavádějící. Polyurethanové duše mají sice při testech průpichu opravdu naměřenou větší potřebnou sílu k propíchnutí, jenže jaksi zapomněli (u reklamních keců u Tubolita) dodat i tu další část měření. Druhá část měření je o tom o kolik mm se duše propružila než došlo k průpichu.

                  A tady na tom je Polyurethan úplně stejně jako butylky a to jen díky té o něco větší odolnosti materiálu.

                  A ve srovnání s tím latexka je na tom o mnoho lépe (skoro dvojnásobné propružení oproti Polyuretahnu a butlkám).

                  Když pak dojde na trn, který propíchne samotný plášť, tak ten už těměř vždy působí větší silou než je potřeba k propíchnutí duše (k propíchnutí pláště je potřeba mnohem větší síla a ten už propíchnout zvládnul).

                  U latexek je pointa v tom, že trn často není dostatečně dlouhý a propružení duše stačí k tomu, aby ještě k průpichu nedošlo a trn se po chvíli ulomí bez průpichu. U latexek bylo to propružení kdy už došlo k průpichu bylo 11–12mm; u butylek a Polyurethanu to bylo 5–7mm.

                  0 0
                  •  

                    přesně, to říkám pořád že ty latexky by byly dokonalý kdyby se nemusely dofukovat, lehký, levný a čistý řešení, třeba někdo zapracuje na tom aby to neutíkalo, teda ještě aby se dělaly v 29 na objemnější pláště

                    0 0
                  • Archer  

                    Pokud se nepletu, tak „plastové“ duše na defekt reaguji pomalu, protože materiál není tak pružný jak guma. To pomůže bezpečně ubrzdit z velké rychlosti a zastavit. Tuto vlastnost dřív měli jen bezduše.

                    0 0
                    • -b-n-x-  

                      Co je na tom za vyhoda? Ja teda bezne ve velke rychlosti nepoznam ze mi trochu uchazi vzduch. Takze bych asi ani kvuli tomu nezastavoval.

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        Tak výhoda to je určitě. Když to ujde okamžitě ve větší rychlosti v pořádném terénu, tak je to problém. Pokud přední, tak okamžitě letíš (naštěstí většina defektů je na zadním, aspoň já třeba na bezduších za posledních 13 let neměl na předním defekt ani jeden, všechny – těch pár defektů bylo na zadním). Pokud zadní, tak je šance to někdy ustát, ale i tak může dojít někdy k pádu. A zničit ráfek lze tak snadno (na šlupka pláštích, které po defektu ho vůbec neochrání).

                        Pomalou ztrátu vzduchu sice jak píšeš nezaregistruješ hned, ale to nevadí. I když zaregistruješ až větší ztrátu vzduchu, tak pořád to zabrání pádu nebo zničení ráfku.

                        Naposledy na bezduších defekt, kde jsem musel zastavit a řešit jsem ten defekt zaregistroval až tak odhadem na 10psi až v podstatě po sjezdu. I přesto, že to byla díra dost velká, tak to ztrácelo tlak dost pomalu. Při okamžité ztrátě tlaku přímo v tom sjezdu při té rychlosti (bylo to ve více než 60km/h) by to nebylo nic dobrého i když to byla jen lehce rozbitá široká cesta s hrubou šotolinou, sem tam malý šutr v tom a sem tam nějaká díra.

                        0 0
                    • MlokCZ  

                      Otázka pro jak velký defek to může zafungovat. U těch nejmenších typu trn s tím není problém ani u butylky. Kdysi na duších jsem s uvedeným měl problém jednou (z mnoha desítek defektů) a to jsem pak zrušil zcela zadní ráfek (než jsem na prázdném zadním zastavil v těch šutrech co se to stalo při větší rychlosti, díky tomu, že to bylo zadní, tak jsem to ustál a rovnou neletěl).

                      U bezduší bych ten defekt vůbec neměl (byla to cvaklá duše a v místě cvaknutí ráfek nebyl poškozený vůbec, takže zase tak velká rána to nebyla, plášť to nepoškodilo vůbec, takže bez duší by to vydrželo). Jestli by Polyurethanová duše ustála lépe těžko říct, díry z cvaknutí byly dost velké a na obou stranách. Možná Fosska by dopadla lépe, u té jsem tu viděl zkušenosti, že i na cvaknutí byla odolnější. U těch extralehkých pochybuju.

                      0 0
                      • Archer  

                        Samozřejmě, neporovnávám to proti bezduše, ta pro mě u defektu vyhrává. U bezduše jsem se přestal bát trnu, ten trapnější defekt ze všech – nemůžeš za to, ale stejně se musíš zastavovat, zalepovat… :)

                        0 0
    • petrun  

      Zajímavé, že se nejvíc vyjadřují hateři. Dle stejné logiky bych měl hejtovat na bezduších aby se to vyrovnalo. Bohužel nejsu takový strup :-(

      0 0
      • nitraq  

        Jak to člověk bezmezně neadoruje, tak je hned hater?

        0 0
      • mr.antik  

        tak reálně, vzal bys to jako poslední záchranu?

        0 0
        • kubad  

          on je vozí

          0 0
          • Martin  

            A hlavně, v bezduších se hejty komunisticky cenzurují, bo zakladatel je starej komár :)

            0 0
            •  

              Tys komanc ??;)

              0 0
              • Martin  

                Tvrdí se to…

                0 0
                •  

                  Lidi toho nakecaji, zalezi kam se pasujes sam a co ti rika moralni kredit.

                  ;)

                  0 0
          • mr.antik  

            jo jako vozit to je jedna věc,a le druhá věc je použitelnost jako rezerva – jaká je instalace někde v terénu, fukání mikropumpičkou, jaká je opětovná instalace už jednou použité…

            0 0
            • blue.sun  

              No, ohledně instalace v terénu nám to dneska ukázali Schurter s Forsterem… Nějak moc jim to nešlo.

              0 0
            • André Vebr  

              2× jsem reinstaloval Tubolito a nezaznamenal žádný problém. Stejná manipulace jako u klasické duše. Bavíme se o silníční verzi.

              0 0
    • BikerKenny  

      Zajímalo mě jak to bude fungovat a tak jsem ve slevě tubolito koupil na enduro. Že to zkusím přes podzim/zimu kdy střídám více plášťů a bezduše nenahazuji… Každopádně tubolito funguje minimálně stejně dobře jako DH/FR duše, jen s tou výhodou že je lehčí.

      Po 2 měsicích jsem trefil ostrý šutr na dopadu a udělalo to malinkatou dirku, tohle by dle mé zkušenosti klasická duše nevydržela. Zalepit ji není flix kitem problém a opětovná instalace také bezproblému. Je to fajn varianta pro toho kdo chce jezdit duše, ale pouze když na ní natrefíte někde ve výrazné slevě :)

      0 0
      • Martin  

        A jak je to s dříve zmíněným problémem při nafukování duše před instalací? Když ji nafoukneš, tak pak drží svůj tvar a nebo se zas vyfoukne?

        0 0
        • petyn  

          Drzi tvar. Nezmensi se jak klasicka. Vyzkouseno na vlastni dusi. ;)

          0 0
          • mr.antik  

            Takže použít jako rezervu do bezduše, tak pro opakované použití asi uplně není, co?

            0 0
          • BikerKenny  

            Přesně tak, drží tvar, ale na opětovné použití je to naprosto vklidu :)

            0 0
            • Plasan  

              Krasne se clovek bavi u dusovo-bezdusove bitvy.Ja na biku toho moc nenajezdim a proto mam duse,kdybych najezdil,tak mam bezduse.Vyhody a nevyhody jsou naprosto jasne,tak ten boj nechapu.Jsem spise na silnici a trochu me stve,ze jsem se ukolebal bezproblemovosti plastu a zavrhl problemovejsi,ale efektivnejsi galusky.Chci to prave vyresit Tubulitem,ale davam tomu tak 50/50.Proste drahy pokus :)

              0 0
              • Cavendish  

                Latex je na silnici větší a levnější jistota :)

                0 0
                • plzakj  

                  Je to “jistota”? Mel jsem za to, ze u latexu je vetsi riziko prasknuti z prehrati u rafkovych brzd.

                  0 0
                  • Bogar  

                    Na silnici jezdím S-tubo, vaha 23g, naprosto skvele, ale je to jen na kotoucovky. Na rafkove brzdy budes muset jit do tubo „klasik“, vaha 45g, ale taky to jede skvělě.

                    0 0
    • Archer  

      O víkendu jsem protrhl bočnici bezdušaku, tmel to nezvadl, tak proběhlo nasazeni Tubolito S-Tube (taková kompaktnější, s oddělovatelným ventilkem). V pohodě jsem s tím dojel několik km domu. Druhy den doma jsem sundal plášť, vyndal Tubolito, znovu sroloval a vrátil do brašničky, nebyla vůbec vytahaná, asi díky tomu že plášť byl úzký gravel.

      Ale když jsem prohlížel plášť před opravou, tak nalezl cca 1 cm kus trnu, který trčel z vnitřní častí běhounu. Asi nějaký starší „defekt“, který tmel zvládl bez problému. Moje chyba, že jsem nezkontroloval to před nasazením duši, ale jak to nepropíchlo Tubolito – nechápu. Asi jsem měl štěstí :)

      0 0
    • Smazaný účet  

      Čtu, že účet roman II byl smazán. Škoda, ne vždy jsem s ním souhlasil, ale vážil jsem si ho, že se dokázal rázně postavit převládající masírce.

      0 0
    • zbartos  

      V rámci testu vlivu duše Tubolito i v zadním kole (a tím pádem i tam sníženého tlaku z 2,5 baru na 2 bary – v předním kole vozím Tubolito a 2 bary už od cca 11/2018 a moc žádnou změnu nepozoruji) jsem jel včera na maximum 1 okruh po trase Soběšické Muldy (čas 0:22:23 nijak nevybočuje z časů, které na tomto okruhu mám v posledních 9 letech – vliv neprokázán) a navíc 1 prudký výjezd (viz https://mapy.cz/s/3s8AZ) pod Zaječí studánkou (po mnoha letech se mi ho opět podařilo vyjet – kladný vliv nižšího tlaku prokázán).

      Duši Tubolito v zadním kole se mi po 32 km pár set metrů před domem podařilo propíchnout (nevím o co) a protože se má podle návodu příslušná záplata lepit na suchý povrch duše a začalo pršet, opravil jsem defekt raději obvyklým použitím náhradní normální duše. Tubolito se pokusím zalepit v suchu a klidu doma (větší odolnost Tubolita proti propíchnutí neprokázána, i když v předním kole mám s Tubolitem bez defektu najeto už cca 500 km).

      Pocit z jízdy s Tubolitem a jen se 2 bary v zadním kole i v předním kole byl příjemný (méně to drncalo, ale je otázkou, zda neměl větší vliv mírně vlhký povrch cestiček po předchozích deštích), vyjel jsem víc než obvykle a na kořenech to tak neklouzalo to boku.

      Větší lehkost jízdy kvůli nižší hmotnosti Tubolita vzhledem k normálním duším jsem vnímal jen mírně.

      0 0
    • Marty D7  

      Pokusím se zesumarizovat zkušenosti s Tubolitem, ale jen v rozměru pro silničky a ježděno na silnici. Pořizovací cena není opravdu malá, v obchodě za 700 Kč / ks a o to větší zklamání bylo, když jsem první duši mimo plášť nafoukl, aby chytla tvar pro zasazení do ráfku, a udělala se na ní v jednom místě bublina jako ze žvýkačky v puse, toto jsem už nechtěl riskovat. Až poté jsem si přečetl titěrný anglický návod, kde se psalo, že se duše musí nafouknout před instalací jen mírně, ne jako u klasické (pořád je to membrána z reprobeden) – a opravdu nevím, jestli jsem ten tlak už nepřepísknul, pocitově jsem mohl být na hraně. Naštěstí v obchodě nedělali s reklamací sebemenší problém, asi zpočátku nestojí o negativní recenze, a dostal jsem novou. S vědomím, že duše musí být nafouknuty jen, aby plus minus jen držely tvar byla jejich instalace jednoduchá a už jsem se těšil na otestování toho, co se o ní říkalo.

      První dojmy byly velice dobré, jednak mě opravdu přišlo, že kolo jede daleko mrštněji, že je lehčí a líp akceleruje. Poměrně zajímavý byl i jiný zvuk než u klasických duší, tubolita mají jakoby větší ozvěnu a vyšší tón, asi jako galuska. Musím však uznat, že všechny pocity můžou být subjektivní.

      Na kole jsem najel bez problémů asi 500 km k nejvyšší spokojenosti, připadal jsem si lehčí, než přišel pomalý defekt zadního kola. Zjistil jsem, že mám v duši dvě díry velikosti vpichu špendlíku a koupil jsem si proto tubolito lepení. Tady přichází ale už slušná frustrace, protože další návod v angličtině říká – vyčistěte místo přiloženým alkoholovým hadříkem, nechte vyschnout, přiložte záplatu po odstranění folie a do 5 minut můžete vyrazit. Přesně toto jsem udělal, duši dal do pláště nafoukl a do 10 minut duše prázdná. Po dalším testu ve vodě jsem zjistil, že záplata nedrží.. zkrátka až po vyplýtvání skoro všech záplat při čištění alkoholem a tlačení záplaty na duši jsem zjistil, že záplata taky potřebuje pár hodin na úplné zatvrdnutí, že je dobré tubolito lepit mírně nafouknuté, aby málo elastická záplata držela tvar a nespoléhat se na návod. Jedna záplata tedy drží a druhou záplatu jsem díky nedostatku tubolito záplat v nejvyšší zuřivosti už nadvakrát lepil vteřinovým lepidlem a klasickými záplatami a když už ani třetí vrstva záplat nedržena, tak jsem vše popaplal vteřinovým lepidlem a přelepil ještě gumou z balónku.. takže je teď už asi po patnáctém lepení. Teď mi to to čerstvé opravě už dvě hodiny drží, ale jestli mi to do rána ujde, udělám z tubolita oranžové gumičky do vlasů všem ženským co znám, při pozitivním myšlení z toho udělám nové záplaty na další tubotita a zkusím za vývojáře sám vymyslet nejlepší způsob opravy malých defektů.

      Takže tubolito je supr pokud funguje a snad i perspektivní myšlenka, jen by to chtělo ze strany výrobců dotáhnout věci jako jinýma zmiňované problémy s ucházením vzduchu od ventilku a hlavně poladit lepení nebo minimálně změnit návod na zalepení. Něco jako auto na vodíkový pohon… možná, pokud to nebouchne.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Po 1 mm šířky to dá tak 1900 gumiček, pokud jednu prodáš za 37 halířů, tak se ti to vrátí.

        0 0
        • petyn  

          :) :)

          0 0
        •  

          Blbe je to, ze Tubolito neni guma. Takže, rekneme z neznalosti trefa vedle ,).

          0 0
          • hatchet  

            :-) Po několika reklamacích jsem vozil cca měsíc bez obtíží dvě nová tubolita. Pak klasika – zadní lehce uchází. Dofoukáno, do rána prázdno. Při ohledání jedna díra. Zalepeno, pocitově ok, při vyjížďce začalo opět ucházet, po dvou dofoukáních jsem potupně požádal kamaráda o starou dobrou duši a bolíto odložil do popelnice, kde je jeho skutečný domov.

            Takže tuto kapitolu jsem uzavřel a budu dál jezdit duše za kilo a lepit třikrát do roka, myslím, že je to lepší, než bolíto za 600 s lepením třikrát do měsíce.

            0 0
            •  

              Souhlas, Tubolito je fajn myslenkou, lec tezce nedotazenou do vitezneho V. Ja mel problemy s mikrodirkami, ventilkem ale zaplaty drzely ovsem ve vysledku k prdu. Na kole vyletnim a houpacim zustavam u dusi a u kola zavodnim na bezdusich.

              0 0
      • Cavendish  

        Hezkej doklad toho, že Tubulito je prostě totální sra*ka.

        0 0
      • Martin  

        Díky za informaci. Jsem rád, že jsem pro silniční kola vábení tubolita ignoroval a nechal duše.

        0 0
        • Bogar  

          Na aero kolech vzadu 25 Conn 5000 a S-tubo road a ve předu 23 Conn 5000 a S-tubo road, od jara, najeto asi 4000 km, jede to jak čert, žádný problém, nic neuchází, koupeno v Německu na bike24. Na biku jezdím tuba od podzimu, zatím jeden defekt, zalepil jsem k tomu určenými záplatami. Stačilo dírku očistit, přikložit a nechat cca 10 minut zatížené. Podle mého názoru většina lidí, co je odsuzuje a pořád tlačí bezduše, je neviděla ani v e-shopu, natož aby na nich jela.

          0 0
          • roman 3D  

            +1

            0 0
          • Ice601  

            To je zajímavý, že hodně lidí tu píše svoje praktické zkušenosti s Tubolitem, takže ta poslední věta byla hodně mimo. Každopádně tvůj příspěvek může být pro někoho cenný v rozhodování co bude vozit. :-)

            0 0
            •  

              Spis bych to videl na dvoji trh. Klasika. Me zkusenosti jsou take negativni s mikrodirkami a ventilkem, kupovano u bikepart.cz

              0 0
              • Ice601  

                Že by dvojí kvalita jak u potravin? Snad zasáhne Brusel :-) ale ne to bylo spíš jen tak mimo, tento příspěvek.

                0 0
                • Martin  

                  To může být i blbá šarže… v oběhu můžou být pořád ty 1. generace s vadami.

                  0 0
            • petrun  

              Chceš praktické zkušenosti? Mám je na třech kolech a po roce používání žádný defekt a nic neuchází. To se blbě čte co? Z toho se blbě trolí tak to každý raději přejde mlčením :-D

              0 0
              • Ice601  

                Proč by se to mělo blbě číst? V pořádku, určitě to opět někomu pomůže v rozhodování co bude vozit a co ne. Navíc jestli sis nevšiml, tak já na Tubolita neřekl ani půl slova já jen komentuju to, jak si někdo neodpustí kromě napsaných faktů i rejpnout. Zbytečně.

                0 0
              • petyn  

                4× tubolito na MTB a 4× *******. 3× ventilek v prdeli ( na chvíli pomohlo zalepit tím jejich lepidlem ) a 2× mikrodírky.

                Netrolím, jen píši vlastní zkušenosti. Nikomu samozřejmě nemám za zlé, že si je bude kupovat. Já už rozhodně NE.

                0 0
              • Atilla  

                bezduše no problém už pěknou řádku let:) to se čte ještě hůře, co?

                0 0
                • petyn  

                  Stejna zkusenost, ale nechtel jsem to sem psat kdyz je to vlakno o Tubolitu ;)

                  0 0
                • pavelmisar  

                  Přesně :D

                  0 0
                • petrun  

                  Rozdíl je v tom, že do vláken o bezduších vůbec nelezu. Nevidím jeden jediný důvod proč bych měl číst něco co mně absolutně nezajímá. Proč měl někomu hanit něco co se mu líbí? Píšu výhradně praktické zkušenosti a ne drby z doslechu.

                  0 0
                  • abel  

                    tak se podívej do vláken o bezduších, jak je to zatrolený od dušařů. tady to je jen slabej odvar.

                    0 0
                    • petrun  

                      Tak to je celkem prasárna. Navíc mi to přijde jako zbytečné ztráta času. Proč trolit když můžu jezdit :-)

                      0 0
      • zbartos  

        Ještě přidám info, že teď v těch šílených vedrech (30 a více) se mi po cca měsíci bezproblémového ježdění s 2 bary v jednou lepeném Tubolitu (zadní MTB kolo) mírně odplepila záplata (proběhlo to pomalým defektem) a když jsem starou záplatu přelepil v místě unikání bublinek druhou záplatou, vydrželo to těsnit jen cca 30 km (asi 2,5 hodiny) při závodě v cca 33 stupních celsia (opět pomalý defekt).

        Takže myslím, že ve vedru mají ty záplaty skutečně dost problém dobře držet…

        P.S. V předním kole mám Tubolito bez problémů a bez defektu už od cca 11/2018 (asi 500 km).

        0 0
        • hatchet  

          Jak jsem tu už psal, a jak píše doom… může to být vadná šarže, co se točí dokola, protože výrobce nebo distributor nemají koule na stahovačku. Já po několika reklamacích vozim na předním kole rovněž bez problému, vzadu jsem to vzdal. Prakticky jedno z 6ti testovaných tubolit drží, 3× reklamace, 2 jsem zahodil… Takže tak..

          0 0
          • zbartos  

            Vadná šarže čeho ? Já jsem měl TAKÉ (jako mnozí jiní = ? špatná šarže ?) problém s tím, že se mi asi otřesy při jízdě uvolnil ventilek (díky někomu z B-F za upozornění, jiak bych asi tak rychle nepřišel na to, kudy mi vzduch uniká…), ale když jsem jej trochu silněji kleštičkami zašrouboval zpět, drží již asi měsíc na svém místě a těsní i bez použití lepidla.

            To odlepování záplat ve vedru, tady asi ještě nikdo neuváděl. A špatnou šarží míníš lepidlo na záplatách ?

            0 0
            • petrun  

              Kleštičkami? No fuj. Na to mám přípravek za cca. 40,– Kč z Ali. Kontroluju a případně dotahuju úplně každý ventilek který mi přijde pod ruce. To je naprostý základ když chci mít klid. Tímto jsem si znovu potvrdil, že spousta problémů je rukama.

              0 0
            • hatchet  

              Vadná šarže tubolit. Pokud po měsíci ježdění, během kterého jsem mj. utěsnil Tebou zmíněný ventilek, začne bolito unikat a když to rozdelas, najdeš 6 mikrotrhlin, asi mají soudruzi něco špatně. Buďto vstupní materiál, nebo vlastní proces. Konkrétně nevím, nebyl jsem tam…

              0 0
              • zbartos  

                6 mikrotrhlin v čem ? Ve ventilku, nebo v plastu okolo ventilku nebo v plastu duše mimo ventilek ?

                0 0
                • hatchet  

                  V plastu duše mimo ventilek. Náhodně rozmístěno. Tato zkušenost byla na třech bolitech. Není to náhoda. Viz mé příspěvky výše.

                  0 0
                  • roman 3D  

                    mán šest kousků bez problénů, to taky není náhoda:-)

                    0 0
                    • hatchet  

                      Není a myslím že to jen potvrzuje nestabilitu procesů výrobce, když ty a někteří jiní mají tuto zkušenost a naopak já a někteří jiní přesně opačnou.

                      0 0
                      • Cavendish  

                        A nebo nás petrun a roman tahají za fousky a nechtějí přiznat že si koupili nefunkční mr*ku :)

                        0 0
                        • petrun  

                          Co bych z toho měl?

                          0 0
                          • Cavendish  

                            Asi nějaký druh uspokojení? Každému se líbí něco jiného

                            0 0
                            • petrun  

                              Nepodsouvej mi svoje myšlenkové stereotypy. Nemám problém napsat když něco nefunguje. Viz. ořech Hope v jiném vlákně. Proč bych si ale měl problémy vymýšlet?

                              0 0
      • Marty D7  

        No zatím mi z toho pokecu vyplývá, že pokud tubolito drží, tak daleko víc vepředu, než vzadu, a víc lehčím lidem.. Možná to má svý váhový limity jako ráfky nebo rámy. Problemy s lepením nebo ventilkem budou asi obecny.. Nějaká anketa podle váhy nebo kola (predni/zadni), který praská by se možná hodila.. Me predni drzi porad, zadni je marny, marny, marny..

        0 0
        • zbartos  

          Přední duše Tubolito (26") mi drží bez defektu od 11/2018 (cca 2500 km při 2 barech a 78 kg).

          První zadní duše měla defekt již po 32 km (cca v březnu 2019). Po zalepení origo záplatou se tato samovolně odlepila během loňských velkých veder (nad 30 stupňů C). Postupně jsem toto místo přelepil ze všech stran ještě dalšími čtyřmi záplatami, ale ve vedru se vždy opět vzduch dostal z místa původního defektu někudy ven. Teď už tlak nedrží ani při nižších teplotách.

          Druhá zadní duše: po komunikaci s výrobcem mi byla v cca 9/2019 poštou z Rakouska poslána ZDARMA náhradní duše (vřelé díky), která vzadu bez problémů vydržela asi 1000 km do prvního defektu v 3/2020. Po zalepení fungovala dobře dál. Pak následoval druhý defekt této zadní duše. Po zalepení opět duše fungovala dobře dál, ale nedávno začala pomalu unikat (za 3 dny). Včera vzduch unikl již během jednoho dne. Dnes jsem duši kontroloval ve vodě a bublinky trošinu unikaly okolo záplaty. Když jsem na záplatu zatlačil prstem, bublinky přestaly unikat. Nafoukl jsem duši na 0,5 baru a teď již asi 3 hodiny duše tlak drží…

          Nemátě někdo nápad, jak ty záplaty přilepit lépe, než to svede ten jejich origo samolepící lep ?

          P.S. Abych mohl jezdit při zachování dosavadního „tubolitího“ 2 barového komfortu dál, dal jsem do zadní pneu normální duši, ale nechal jsem i v ní tlak 2 bary (dříve jsem jezdil normální duše s min. 2,5 bary). Duše včera vydržela 28 km/+550 m lesních cest a cestiček s několika malými kameny, ale pocit z měkkosti jízdy a plynulého odvalování je trochu horší než s Tubolitem. Myslíte, že při těch 2 barech v normální duši (zadní kolo) existuje moc velké nebezpečí, že ji velmi brzy procvaknu o ráfek (i při mé dosti opatrné jízdě a mých 78 kg) ?

          Díky předem za případné podnětné zkušenosti a rady.

          0 0
          • JachymP  

            Vzadu vozím duši tak 2,2 bary a mám 85 kg. Vpředu i pod 2 někdy. Procvaknout můžeš, ale hlavně když uděláš chybu. Při opatrné jízdě je to OK.

            Tubolita už jsem vzdal, to neustálý odlepování záplat mě přestalo bavit. Podle mě to nejde zalepit pořádně vůbec ničím a celý je to jeden velký podvod.

            0 0
          • Ice601  

            Co to je „tubolití“ 2 barový komfort…to není žádný komfort, to je nabušený jako sviňa :-) já na bezduších vozím vzadu cca 2,3 baru...... Při 115kg v Adamově rouše.

            0 0
          • kovar  

            Mám silné obavy, že ten termoplastický polyurethan, z kterého tubolito asi je, je prostě neslepitelný. Jako polyethylen, který se dá sice „slepit“ lepící páskou s polyakrylátem nebo bytylkaučukem, ale drží to na hovno. Ony ty záplaty na tubolito, to je vlastně lepící páska, takže že by ty záplaty mohly fest držet, je nesmysl.

            0 0
            • hatchet  

              Záplaty mi vždycky držely, nicméně tubolito (poslední z asi šesti, co jsem vystřídal) ztrácí nepatrně tlak neustále, resp. cca půl roku drželo tlak, od té doby co tři dny poloprázdné. Za mě je to neživotný šmejd a k uzavření této smutné kapitolky cyklistiky zbývá jen, aby si to autoři přiznali…

              0 0
              • JachymP  

                Já bych si spíš přál, aby to vychytali. Ale s tím jejich přístupem, že chybu prostě ignorují, to opravdu vypadá spíš na tu tvoji variantu ;(

                0 0
                • hatchet  

                  Jo, to já bych si taky přál. Problém ale je, že ta hmota časem prostě nějak řídne a objevují se mikrotrhlinky. Mohla to být vlastnost nok směsi jedné šarže, ale reklamoval jsem celkem 5 kusů… Sám jsem se léta pohyboval ve vývoji a výzkumu a mám pochopení pro nekonečné hledání, což se někdy v praxi prostě děje. Je ale nefér v takovém stavu pouštět produkt – navíc za cenu cca pěti běžných duší – na trh.

                  0 0
                  • kyl  

                    O vývoji a výzkumu mi ani nemluv.Dělám ve firmě kde se opracovávají odlitky a ono se slévárně často nevede jak by chtěla a tak vymýšlí,to by nevadilo ale kdyby o změnách aspoň dali dopředu vědět.Pak hodíš kus do CNC a nestačíš se divit co se děje.

                    0 0
              • Smazaný účet  

                +1 asi rok to fungovalo (bez defektů), pak začala ztrácet vzduch jedna – když jsem to nafoukl trochu víc, objevila se malá dírka na boku. Nedlouho nato změkla i druhá. Tu už jsem nezkoumal. Takže, jako drahá skladná lehká rezerva dobrý, jinak nebrat.

                0 0
                • mr.antik  

                  Jako rezervu bych to i bral, ale vydrží to složené na kole? Aby to člověk po roce nevytáhnula nerozpadlo se to.

                  0 0
                  • Rychlej turista  

                    Tak to mě zajímá, protože přesně z tohoto důvodu jsem jednu pořídil :-)

                    0 0
                    • mr.antik  

                      Taky bych ji pro tenhle účel pořídil ale tady ty recenze jsou spiš odrazující…zatim vozim Light klasiku ale rád bych něco kompaktnějšího

                      0 0
                      • RomanH  

                        No ja loni presne z toho duvodu poridil tu UL 45g verzi se sroubovacim ventilkem (tam pripadne cekam nejvetsi problem, dle reakci). Pevne doufam, ze ji nikdy nebudu muset pouzit. Nicmene jsem ji nechal nerozdelanou v tom jejich obalu + to vozim zabalene v kapse na naradi v Camelbacku. Tam by se starnuti (UV zareni) nemuselo projevit tak brzy.

                        0 0
                        • JachymP  

                          Nemám zkušenost z dlouhodobého uskladnění jako rezervní duše, ale myslím že to bude OK. Ty mikrotrhlinky se tam podle mě začnou dělat až když ji máš v plášti a to od písku a jinýho bordelu, co se ti do pláště vždycky časem dostane. Nebo tím jak se to při jízdě namáhá – tubolito není tak pružné jako duše, takže se namáháním vytvoří ty prasklinky. Takže až jí tam jednou budeš dávat, doporučoval bych pořádně vyčistit plášť (samozřejmě ty dírky se tam neudělají hned, když tu duši po dojetí zas vyndáš, tak to bude OK. Ale už ji nezbalíš do tak kompaktního tvaru).

                          0 0
                      • roman 3D  

                        latex 29

                        0 0
                        • mr.antik  

                          To je taky možnost ale myslel jsem že tan plast by zvládl dojetí i s nějakým řezancem v plášti (i když pro tyhle účely vozim záplaty na podlepení.

                          0 0
    • petrun  

      Po roce používání dnes ráno první problém.

      0 0
      • -b-n-x-  

        Tohle by se na bezdusich nestalo! :-)

        0 0
        • petrun  

          Tohle by zastavilo i motorku.

          0 0
          • MlokCZ  

            Proč? Kulatou díru od hřebíku dá tmel i dost velkou (pokud je v dobrém stavu, takže by nemusel stačit tmel v plášti, ale až dolitý z lahvičky by to dal). Dobrý tmel by tohle dal i na kole, na motorce tím spíš, že tam je více materiálu pláště a tmel tak dá ještě větší díry.

            Pro tmel jsou nejhorší dlouhé řezance na boku pláště.

            0 0
            • -b-n-x-  

              Nene, kdyz to nedalo tubolito, tak by to uz nedalo nic :-)

              0 0
            • petrun  

              b-n-x – polib mi …

              0 0
            • petrun  

              Bohužel není kulatá. Na zadní stavbě je nahoře malá vzpěra necelý centimetr od pláště. Je zralá na výměnu. Naštěstí je na 2 šrouby. Ta ohnula ten hřebík. Byly to strašné rány než jsem zastavil. V kombinaci s velkou rychlostí se ten plášť trochu natrhnul.

              0 0
              • RomanH  

                Ja takto pred lety najel na skobu, omlacena horni vzpera, hranata dira. Knot to tenkrat dal, bez dolivani tmelu. Je to samo individualni, ale souhlas s Mlokem, ze u bezdusi je rezanec na boku horsi.

                0 0
                • petrun  

                  Večer jsem to po očištění pořádně prohlédl s baterkou. Na vzpěře je viditelná prasklina. Plášť má přetržených 5 vláken kordu. Páska z ráfku skončila v koši. Rýha je i uvniř ráfku. Na Tubollitu byly 3 díry. Spotřeboval jsem skoro celou lepicí sadu. Divím se, že duše zůstala vcelku. Ta vzpěra a plášť mně ale mrzí nejvíc.

                  0 0
                  • roman 3D  

                    Bezduše by měli několik polodefektů

                    0 0
                    • Cavendish  

                      Tak určitě…

                      0 0
                    • petrun  

                      Tak to nevím. Z bezdusema zkušenosti nemám.

                      0 0
                      • beranek666  

                        Chyba. Mohl bys jezdit, místo tlachani o skvělých predrazenych dusich.

                        0 0
                        • petrun  

                          A co si myslíš, že jsem dneska dělal? Jezdil hňupe!

                          0 0
                        • Smazaný účet  

                          Pro běžné ježdění po krajině, to je postupný vývoj, nedá se tlačit na pilu. Pokud nejsou bezdušové ráfky, tak si je nekoupíš, to se nevyplatí oproti těm 1–2 defektům gumové duše ročně, hledáš jiné řešení. Já koupil karbonové. ty jsou na bezduše. Původně v nich vozil duši, ale ta horší rozborka a sborka po defektu mě vyléčila. A postupně po píchnutí na zadním, a pak předním, jsem přešel na bezduše. Dnes v nich vidím jednoduchost údržby, domů jsem vždy dojel, a neměnil bych.

                          0 0
                        • Smazaný účet  

                          Hele, osobně na bezduše jako řešení pro jízdu v terénu a s nižšími tlaky nedám dopustit, ale… Ať už u Maxxis nebo Specialized pláště, obojí Tublesss Ready, ať už s NoTubes nebo s CaffeLatex, pokaždé se alespoň u jednoho z páru kol (přední & zadní) potýkám s „bublinkováním“ na bocích pláště a/nebo s citelným únikem tlaku v průběhu několika dní (když ten bike vytáhnu jen o víkendu, foukám vlastně pokaždé). Takže bezduše si nechávám na Feltovi, ale na druhém biku, který mám jako jakýsi univerzál už jsem se na ně vykašlal – chci jezdit a ne pumpovat a na tomto biku vozím vyšší tlaky, takže riziko procvaknutí je mizivé. A proč to sem píši – prostě každé řešení má svá pro a proti a není třeba ho tu tlačit všem, protože sám jsi s ním spokojený.

                          0 0
                          • roman 3D  

                            To bublinkování se nazývá polodefekt, je to vlastnost

                            0 0
                          • MlokCZ  

                            Důvod „neumím udělat funkční bezduše“ je také nejčastější důvod, proč ještě tolik lidí jezdí duše.

                            Plášť s citleným únikem (co popisuješ) je právě ukázkou vytvoření nefunkčního řešení. Pokud se vše udělá správně (a to jak výběr kombinace plášť, ráfek, páska, tmel, tak instalace), tak se samozřejmě nic takového neděje.

                            K prázdnému kolu nepřijdu ani u manželky kola (která jezdila málo kvůli dětem, teď už by se dostala více, ale zase ji zlobí koleno) když na něm několik měsíců nevyjede.

                            Stejně tak letos přes zimu, kdy jsem měl utrženou šlachu na prstu ruky a pár měsíců na kolo nemohl, tak ani jedno kolo ze tří párů (jezdím tři kola) nebylo po té době prázdné.

                            A když už ojediněle se stane, že přijdu ke kolo a plášť prázdný (sem tam typu 1 plášť z 8 párů kol za 2 roky se stane), tak to znamená, že se něco pokazilo a přestalo těsnit (což se stát může, když používám metodu téměř nedoplňovat tmel, takže dost času mám pláště bez tmelu když vyschne). Pak stačí u funkčního řešení doplnit tmel, protočit kolo aby se dostal všude (pokud se hned na tom kole nejede) a zase drží tlak dlouhodobě jak má.

                            Funkční bezduše znamenají týdenní ztrátu tlaku maximálně do 3psi (opravdu dobře funkční jen 1–2psi).

                            A ty vyšší tlaky s duší používáš z důvodu tréninku? Myslím, abys měl co největší valivý odpor a lépe potrénoval…

                            A k tomu vyšší tlak pouze chrání duši proti cvaknutí, všechny ostatní defekty (jakýkoliv defekt běhounu, říznutí boku) jsou s vyšším tlakem pravděpodobnější.

                            0 0
                            • mastihuba  

                              Hele ja se s tim posledni dobou taky potrapil:

                              1. volnejsi plast versus rafek na kamenech to ufukuje
                              2. hlinikovej ventilej, netesnil zavit vlozky
                              3. v servisu pri vyplitani kol nalepena v dobre vire nejaka gheto paska a nepravidelny uniky pod ni.

                              Kdo se s timhle nechce srat, tak ztrati nervy a obuje zpet duše. Od 2010 sem jezdil Ztr arch a do lonskyho roku jsem tydle problemy neznal. Nemit 3 kola tak uz sem taky ztratil víru. Postupně vyladeno a jede se dal bez duší v rezimu co popisuješ. Ale ty problemy tady máme. :)

                              0 0
                              • MlokCZ  
                                1. Tohle není problém bezduší, netěsnící vložka ventilku se může stát i u duší úplně stejně
                                2. To je přesně o těch nevhodných řešení, kterým je potřeba se rovnou vyhnout, pokud nechceš s tím mít starosti. U nevhodných kombinací samozřejmě může být problémů celá řada.
                                3. To by se moc u dobré kombinace stávat vůbec nemělo, že je hodně volná (kus od kusu se pláště liší jak jsou volné nebo ne, ale ani ty nejvolnější kousky nemívám moc volné, spíš může být trochu boj nahodit těsný kousek). Pokud je to u ráfku s páskou a na takovou kombinaci už dojde, tak bych přidal druhou vrstvu pásky a problém vyřešen.

                                A jak píšu níže, také by mě nebavilo se s tím *****, proto nevozím kombinace, kde by to hrozilo.

                                0 0
                                • mastihuba  

                                  tak gheto pásku a aluventilky nekde z ali jsem dal dohajzlu a dal origo notubes a jede se dál. Spíš chvíli trvalo než jsem přišel na to kudy to fučí. Protože když sem pořešil ventilky tak se ozvala páska. Den na rychlebkách odjedeš bez problémů a druhej den se nevrátíš 1km ze zahrady. To fakt překvapí.

                                  0 0
                            • blue.sun  

                              Ne každému se prostě chce laborovat se vším možným, aby dosáhl funkčního výsledku. Je zajímavé, že věci, které fungují tobě, nefungují zase někomu jinému. A hledání té pravé a ideální kombinace kol, plášťů, pásek a tmelu je něco, co si opravdu rád nechám ujít.

                              0 0
                              • TheJD  

                                Pak si musis poridit neco, co funguje. Treba kola od DT, jejich pasku a Maxxis plaste jsou myslim overena kombinace.

                                Kdyz chce nekdo usetrit a necha si vyplest kola na noname rafku, da tam nefunkcni ghetto pasku a pak se divi, ze to nefunguje, tak proste „usetril“.

                                0 0
                                • blue.sun  

                                  Aha… a proto tu co chvíli čtu, jak ani ty „ověřené kombinace“ nejsou záruka úspěchu a funkčnosti…

                                  0 0
                                  • TheJD  

                                    Kdyz jsou lidi levi… Ja zatim nikdy nemel problem a to jsem dlouhou dobu pouzival Gorilla tape-tedy ghetto pasku.

                                    0 0
                              • MlokCZ  

                                Přesně o tom to je. Pokud nechci laborovat se vším možným, tak si rovnou pořídím opravdu spolehlivou kombinaci, abych se tomu vyhnul…

                                A o jakých věcech co fungují mně a nefungují někomu jinému mluvíš? Ono jestli to nebude tím, že bezduše mi fungují zcela bez problémů 13 let tím, že právě po celou dobu vozím zcela bezproblémové kombinace, abych se vyhnul problémům.

                                Kombinaci plášť vs ráfky co vozím já tu sice někteří vozí, ale moc jich nebude. A tedy ještě jsem tu neviděl nikoho psát o této kombinaci, že by nefungovala…

                                Nejhorší varianta, kterou jsem chvíli vozil byly KOM ráfky a staré protection Contíky. To byla kombinace horších patek (u Contíků vyřešeno u nové protection verze, takže tento mírný problém už neexistuje; píšu mírný, protože to nějak fungovalo, ale ne úplně ideálně jak by mělo) + nutnost pásky (ale při ideálním profilu ráfku na bezduše).

                                A abych to měl právě co nejspolehlivější s co nejméně starostmi (nemuset řešit pásku), tak kromě toho jednoho páru s KOMy (které jsem měl ani ne dva roky), tak jsem vozil, vozím a vozit budu (pokud budou na trhu) UST ráfky.

                                0 0
                                • MlokCZ  

                                  A jen doplním, že i ta nejhorší varianta byla nejhorší jen z toho, co jsem vozil. Jinak to byla pořád vhodná varianta na bezduše a fungovala.

                                  0 0
                            • -b-n-x-  

                              Ja bych jeste k tomu vyctu kombinace pridal spravny ventilek. Mam UST kola, a i nejdrive jsem na nich mel ne-UST ventilek, ale na jednom kole to pomalu uchazelo. Casem jsem tam hodil UST, ktery proste lepe sedi a je to ok. Nicmene, i ten ne-UST se dal celkem jednoduse vyresit kouskem gumy ze stare duse :-)

                              0 0
                              • MlokCZ  

                                Tak na UST kola vždy originál ventilek, který k nim patří. Dle tvaru středového žlábku se i jednotlivé UST ventilky pro různá UST kola od sebe liší.

                                Tady mi ani nenapadlo, že by tam někdo mohl dávat jiné, když jsou vždy přímo přibalené u kol.

                                Originál ventilek mi drží původní stále perfektně i na nejstarších Fulcrumech (Red metal 29 XL), co mám doma a to jsou 9 let staré. A vlastně kamarád má ještě mnohem starší. Pořád ještě jezdí 26" Cmax ST, které jsou v provozu od roku 2007 (a originál ventilky pořád také ok). A neucházel mi nikdy žádný u UST kol.

                                Jen jsem tedy už u některých ventilků měnil vložku (po více letech už byl špatně průchozí od tmelu). Ale to už také odpadá, co jako primární tmel v pláštích vozím nelatexový (takže už ani náznak ucpávání ventilků).

                                0 0
                                • -b-n-x-  

                                  No jo. Já ale mám nějaké ust kola z bazaru, u kterých žádný ventilek nebyl.

                                  Samozřejmě už jen ten původ kol může být past a zdroj všelijakých problémů. Naštěstí mi však zatím fungují dobře.

                                  0 0
                            • R-A-D-I-U-S  

                              Důvod „neumím seřídit/opravit něco na kole“ je také nejčastější důvod proč tolik lidí navštěvuje cykloservisy ;-)

                              Předpokládám, že tušíš, kam tím mířím.

                              Pro ně, je prostě duše maximum co zvládnou.

                              Nemám však namysli TuboLito, ale klasickou butylku.

                              0 0
                              • MlokCZ  

                                To je také v pořádku, ať každý vozí co chce, co mu vyhovuje a co zvládne sám (nebo za něj servis). A zrovna pro bezduše cesta servisu není moc šikovná.

                                Ale tohle je obecný problém, to se dostáváme k tomu, že v reálu vozí třeba mraky lidí nefunkční vidlici a to teď nemyslím jen z důvodu nefunkčního typu vidlice, ale z důvodu, že kašlou na servis a tak se z jakékoliv vidlice časem stane nefunkční držák předního kola.

                                A ani tu duši (butylku) někteří vyměnit/zalepit nezvládnou. Tady pak paradoxně mohou být vhodné bezduše, už jse to tu i psal. Tedy v kombinaci, že mají někoho, kdo se jim o ně postará. A na vyjížďce je pak větší šance nemít problém (když už nezvládnou opravu ani v případě duše, ani v případě bezduše).

                                Ale pak to chce i správně pojmenovat stav věcí v diskuzi. Tedy napsat, že bezduše nevozím, protože jsem levej nebo neumím si ani o tom najít informace pro vybrání funknčího řešení (a pak je pro mě vhodnější nechat duše) a ne tu psát, jak jsou bezduše problematické a ještě nejlépe aniž bych je kdy zkusil.

                                0 0
                            • Smazaný účet  

                              ZTR Rapid ráfky, NoTubes páska, Maxxis TLR nebo Specialized 2Bliz pláště (jo a ještě WTB TLR) – co z toho je špatně? Dobře, možná jen nemám dostatečně nekonečnou trpělivost… Případně můžeš napsat, že „je to rukama“. Vyšší tlaky používám, protože kolo, které mám jako univerzál, stráví nejvíc času ma silnici. Nehoním sekundy, jde mi spíše o spolehlivost a rozumné nároky na údržbu.

                              0 0
                              • MlokCZ  

                                Ideální ráfek je za mě s pojistnou vnitřní hrankou, což ZTR ráfky nemají. Ale pořád tedy to jsou funkční ráfky.

                                Jakmile jsou to neUST ráfky, tak to je vždy o tom, jestli je správně nalepená páska (správné šířky a případně pro moc volný plášť i 2 vrstvy pásky) a k tomu vhodné ventilky. A tohle jak je tu vidět z mnoha diskuzí prostě dost lidí nezvládne.

                                Ono mít opravdu dobře nalepenou pásku zase tak jednoduché není.

                                U těch tlaků je otázka, co to znamená konkrétně. Já jen narážel na to, že právě ani na té silnici není dobře to více přifukovat, i tam to tak bude pomalejší.

                                0 0
                                • Martin  

                                  Ztr Rapid hranku má.

                                  0 0
                                  • MlokCZ  

                                    Opravdu? Možné je vše, já se díval sem

                                    https://www.notubes.com/rapid-25-rim

                                    a tam ji nevidím. A ani jiné ZTR ráfky hranku nemívaly.

                                    Z neUST co jsem vozil KOM, tak ty mají (příloha).

                                    Ona tedy ta hranka funguje nejlépe na UST ráfku, kde není páska (páska hranku zaoblí a ještě více klouže, takže to funguje o něco hůře).

                                    0 0
                                    • Martin  

                                      Kola rozebírat nebudu, ale myslím, že tam je.

                                      0 0
                                • Smazaný účet  

                                  Díky. Mám zkušenosti jen s vlastními koly – větší přehled třeba o ráfcích mi tedy chybí – i proto jsem na B-F. Přijde mi, že veškerý únik je skrz boky pláště (bublinkování), což řekl bych, nemohu ovlivnit. Leda volbou mlíka. Zkoušel jsem dvoje a jak už člověk ztrácí chuť dál investovat do experimentů, je jednodušší sáhnout po duších. Jinak, zakladateli vlákna se omlouvám za trochu offtopic diskusi. Nicméně vybral jsem Tubolito duše a nějaké ty zkušenosti sem časem přidám.

                                  Tlaky – pohybuji se teď mezi 40 a 60 psi u 2.0 v podstatě hladkých pláštů (univerzď je to jen za sucha…). Zatím s tím laboruji. Těch 60 už je na šotolině moc, takže se to ustálí blíže ke 40 psi.

                                  0 0
                                  • MlokCZ  

                                    Únik je potřeba otestovat pod vodou. To, že tmel prolíná (ať již na boku nebo běhounu) vůbec neznamená, že tam utíká vzduch.

                                    Dobré TLR pláště na boku neutíkají nikdy, protože jim boky těsní bez problémů i bez tmelu, takže to volbou tmelu nejde nijak zkazit. U TLE Schwalbe mi bez tmelu těsnil každy kus z posledních několika desítek (vždy zkouším jak na tom daný kus je a nahazuje bez tmelu, který doplním až další dny). Časem jen nemusí zcela těsnit patky, když je plášť nahozený dlouho (tím myslím třeba rok) a patky se časem trošku uvolní a už potřebují aspoň trochu tmelu na dozatěsnění.

                                    0 0
                                    • Cavendish  

                                      Nějaké noname TLR ráfky na kole Triban RC520 + Hutchinson Black Mamba TLR těsnili krásně i bez tmelu no.

                                      0 0
                                    • lidumil  

                                      Já dlouho vozím kombinaci ZTR Arch, origo No-Tubes páska a ventilky a Schwalbe FF TLR. Teď jsem nahodil nový FF, utíkal asi 5 dírami na boku pláště, které zcela nově rozdělaný origo NT tmel nepobral. Musel jsem je zalepit záplatami, ale od té doby již týden bez poklesu tlaku. Plášť evidentně šmejd, ale již ve 26" není dostupný, kupoval jsem je do zásoby před asi 3 lety. Takže ani osvědčená kombinace nemusí fungovat :-)

                                      0 0
                                      • BB  

                                        Možná je to důsledek stárnutí pláště. Přece jenom 3 roky někde ležel.

                                        0 0
                                        • lidumil  

                                          Taky mě to napadlo, ale že to nepobral nově otevřený tmel …

                                          0 0
                                      • MlokCZ  

                                        A byl někdy vůbec FF TLR? Tím myslím, jestli měl snake skin boky. Nepočítám to, že před lety u Schwalbe měli označené jako TLR i modely, kde byly lite skin boky, které byly papírové a vždy těsnily velmi špatně a problém s utěsněním byl každou chvíli. A také následně u nich i Schwalbe TLR označení zrušilo.

                                        Pokud to byl plášť s lite skin bokem, tak to není nic zvláštního.

                                        0 0
                                        • lidumil  

                                          Boky jsem nezkoumal (krabičku už nemám), ale TLR byl určitě. Nahodit šel napoprvé vždycky blbě, musel jsem s duší, ale pak už bez problémů vzdušníkem „nasucho“. Tohle byl čtvrtý plášť, se třemi nebyl problém, ten byl jen u tohohle posledního kusu. Ostatní držely i bez tmelu. A všechny byly z jednoho nákupu. Ale podle pohmatového vjemu to mohly být fakt lite-skin boky. Spíš proč to právě u tohohle jednoho kusu tmel nepobral, dírky nebyly zdaleka ani 1mm na nafouknutém plášti na 28 PSI. A jak píšu, byl to nově otevřený NT.

                                          0 0
                                          • MlokCZ  

                                            S lite skin boky to byla vždy loterie. Někdy v pohodě a někdy to nešlo vůbec. S lite skin boky to nikdy nemělo být označeno jako TLR (už pár let není).

                                            Čím méně materiálu, tím tmel hůře funguje. Lite skin boky mají jen 0,5mm (snake skin boky mají 1mm). I dříve plnohodnotné UST verze, kde bylo více materiálu, tak fungovalo zacelování tmelem lépe než u současných TLE.

                                            0 0
                                            • lidumil  

                                              Tak jsem se koukal a byly to snake-skin.

                                              0 0
                                              • MlokCZ  

                                                Tak pokud byla verze i se snake skin boky (delší dobu už není), tak pak to musel být opravdu vadný kus a běžně to muselo fungovat dobře.

                                                0 0
                                                • lidumil  

                                                  Jj, jak jsem psal níže, koupil jsem 4 kusy naráz a problém byl jen s tím naposled nahozeným.

                                                  0 0
                                        • kubad  

                                          tak sem se zvedl a šel vyfotit :D

                                          má je mladý na kole, bez duše naprosto v pohodě, mají najeto cca 2000km a ještě poslouží

                                          0 0
                                          • MlokCZ  

                                            Z toho ale není vidět jaké mají boky.

                                            0 0
                                          • lidumil  

                                            Jj, přesně tyhle to jsou a jak jsem psal, 3 kusy zcela bez problémů, čtvrtý špatný.

                                            0 0
    • mastihuba  

      možná už to tu někde bylo, nechce se mi to hledat… zkoušel někdo toto

      https://www.aliexpress.com/…5441106.html?…

      0 0
      • xtonda  

        to je starší věc, před časem se snažil něco o tom zjistit, nějaká vlákna tu o tom jsou. Závěr rozporuplný, v něčem je to odolností lepší než běžná duše, ale stjeně jako tubolito to není pružné, takže se to nevrátí do původní velikosti, někdo popisoval problémy u napojení ventilku.

        0 0
      • Slavik  

        Jsem to koupil manželce a po shlédnutí skutečného stavu jsem tomu přestal důvěřovat, teď to vozí jako náhradní duši. Příští rok půjde manželka na bezduše…

        Tohle vyhodím a 300,– Kč v ha.zlu

        0 0
        • jeniiiik  

          Nejsem tak bohatý abych si kupoval levné věci… ;)

          0 0
        • adam1  

          Svět chce být klamán:)je to propadák!

          0 0
          • Bogar  

            Jezdil jsi je někdy? Stačí odpověď ano/ne.

            0 0
            • Slavik  

              Nevím, ale stačí pochopit text:

              …po shlédnutí skutečného stavu jsem tomu přestal důvěřovat…

              Mám technické vzdělání a na zázraky nevěřím – teď ji dělám bezduše…

              0 0
            • adam1  

              Ne ,ale jsem blízko hodně blízko zdroje (reklamace,re­klamace)dva lidi od nás to dokonce zkoušeli mtb a výsledek byl defekty stejně ,ráno prázdné kolo vráceno /reklamace – vráceny peníze .Měnili jsme (defekt) a nebylo možné dostat při foukání plášť do pátek ?Udělala se v jednom místě taková bobule?

              Kdyby to stálo 100-,ale i tak by to nemělo smysl:)

              0 0
              • roman 3D  

                to není tubolitem, to dělají volšový ruce

                0 0
                • hatchet  

                  Ale no tak, Romane. To už tady bylo. Problémy s kvalitou přiznal i distributor…

                  0 0
                  • kubad  

                    někdo má nasráno v rukách někdo v hlavě vždyť ho znáš

                    0 0
              • Bogar  

                Nevím a ne. Ach jo… Něco ve smyslu, já ten film neviděl, ale vím, že je to blbost. Ten Ernesto Colnago musí být taky uplně blbej, když to dává na nové silničky za 200 tisíc.

                0 0
                • Cavendish  

                  To je smutný no…Ale třeba nemají v rukách nasráno a pravidelně si je umývají. Každopádně nevidím jediný důvod, proč tam cpát Tobolíto píčovinu, když latex je ve všem lepší…

                  0 0
                  • Bogar  

                    Škoda, žes nebyl u stvoření světa, mohls poradit.

                    0 0
                    • Cavendish  

                      Jo, to jsem si už taky říkal. Ale nikdo mě nepoprosil, tak smolík…

                      0 0
                      • Bogar  

                        Jouda z Horní dolní, co byl nejdál v Pelhřimově, tak se potom nediv.

                        0 0
                        • Cavendish  

                          Ubožáku :)

                          0 0
                          • hatchet  

                            TVL já jel přes Pejr dneska (celkově jsem byl teda trochu dál). Je to špatně? MMCh, to bolíto s chlupem ve sváru (dohledej foto) jsem koupil zrovna v Pelhřimově:-)

                            0 0
                  • roman 3D  

                    hlavně to neustálý dofukování a že je primárně nedělají na 29 :-)

                    0 0
                    • Cavendish  

                      Páč v 29” se nevozí duše, víme? :)

                      0 0
                      • roman 3D  

                        páč se dělají lehké tubolito které neucházejí

                        0 0
                        • Cavendish  

                          A není náhodou Tubulito duše? :) A co ty prázdná kola druhý den ráno? Co ty mikro trhlinky, co ta cena? :)

                          0 0
                          • roman 3D  

                            6 tis. km a jeden defekt, co tam máš dál:-)

                            0 0
                            • Cavendish  

                              Tak nám tu můžeš nalhávat co chceš :) ale za chvíli to skončí v propadlišti dějin stejně jako Foss

                              0 0
                              • Bogar  

                                24g+210g plast Contik5000, kolik ma galda? A kolik plast s mlíkem? To aby pak nejelo. Bez uz poradit Ernestovi, jak to dela spatne. A jeste mu rekni, ze kotoucovky jsou na silnicce na hovno. To fakt bolí.

                                0 0
                                • Cavendish  

                                  Tak třeba Tufo Elite Jet má 160g :) Tufo Elite S3 má 225g Vittoria Corsa Speed 210g. K tomu si připočti o 200g lehčí galusková kola a je to…Že to dává jeden výrobce na kola neznamená, že je to dobrý :)

                                  Kotouče mají svoje opodstatnění. Lépe dávkují brzdnou sílu, mají nižší ovládací sílu, konzistentní brzdný výkon a vyšší výkon, který je ale stejně limitován podkladem a pláštěm. Osobně se mě nestalo, že by mě ráfková brzda na silnici nestačila. samo jsou s tím spojená i negativa, ale to už bych tě asi moc vykolejil

                                  0 0
                                  • Bogar  

                                    O 200g lehci galuskova kola? Mluvis o soucasnych karbonovych kolech nebo zijes nekde v minulosti? A zkus si tu vahu spocitat znovu. A k tomu pak zvaz cenu 2 galusek a 2 plastu s jednim tubem na jednom kole. Pak zohledni riziko defektu u galusky a plaste na ceskych silnicich. Ach jo…

                                    0 0
                                    • Marskatin  

                                      Myslím, že tady mluví o páru kol. já bych to víděl rozdíl na ráfcích tak kolem 130 –160g/pár u ráfkové brzdy.

                                      0 0
                                    • kubad  

                                      rizikon že dostaneš rychlý defekt s duší a ve sjezdu si rozbiješ hubu když to svlečeš na rozdíl od galusky nakteré v klidu zastavíš, nebo i dojedeš nevidíš?

                                      Možnost opravy galdy tmelem taky neznáš?

                                      mám pocit že si lehce zaslepený, pokud ti Tubulito vyhovuje klidně si ho voz, ale nechápou proč to za každou cenu cpeš jiným, myslím že je tu dost lidí co s tím mají problémy .

                                      0 0
                                      • Bogar  

                                        Ja to nikomu necpu. Jen reaguji na ty 3 lidi, kteri tubo nevideli ani z rychliku se spinavym oknem a porad tady dokola pisi, jak jsou spatné. K tomu rgumentuji ve smyslu, ze i jejich stara to rikala. Tmel je reseni na dojezd a sundani plaste s dusi v zatacce v rychlosti je teda silnej argument pro galdy! Zvlaste pro hobíky.

                                        0 0
                                        • blue.sun  

                                          Ty Tubolita dovážíš, že se za ten krám tak biješ? Navzdory všem důkazům lidí, kteří se na tom draze spálili?

                                          0 0
                                          • Bogar  

                                            Ne, jen na nich jezdím a jsem s nimi extremne spokojen. Ale jinak je to samozrejme krám a skonci v propadlisti dejin, hak dokazuje rada spatnych zkusenosti. Dobre nebereme v potaz.

                                            0 0
                                            • blue.sun  

                                              Když špatné převažují, bude někde ve výrobku chyba. Prostá a jednoduchá matematika.

                                              0 0
                                    • Cavendish  

                                      Mě ta tvoje matematika nějak nevychází. 24+210 je 234g a to je pořád víc než 160,225 a 210g ne? Rozdíl v kolech jsem možná přehnal, ale 100–150g to bude. Špičková Corsa Speed se dá i s dopravou sehnat za 55–60Eur (1600Kč?). GP5000 + Tubulito taky cca 1600Kč. Ještě dotaz. Proč vozíš jen jedno Tubulito? Proč ne obě, když je to tak super?

                                      Jezdím po Vysočině. Silnice jsou tady mizerný a vozím galusky s latexovou duší. 3000km a defekt nikde…

                                      0 0
                                      • Bogar  

                                        Vozim samozrejme 2. Menis plaste, ale ne duse. Tedy 2 plaste + 1 duse vs 2 galdy, 3 plaste + 1 duse vs 3 galdy atd.

                                        0 0
                                    • duk  

                                      Nevím proč se furt oháníš Ernestem, dělal jsem delší dobu u Bejka a 90% kol nad 200 se straví na galuskách. Na Tubolitech nabízelo Colnago standardně jedinou diskovou limitku, kde byly podle mě nesmyslné plášťové Lightweighty a u toho kola nebyla žádná možnost individualizace (Limitovaná edice). Limitky se prodaly 2, ze 4ks Tubolito přišly dvě reklamace.

                                      0 0
                                  • Bogar  

                                    O 200g lehci galuskova kola? Mluvis o soucasnych karbonovych kolech nebo zijes nekde v minulosti? A zkus si tu vahu spocitat znovu. A k tomu pak zvaz cenu 2 galusek a 2 plastu s jednim tubem na jednom kole. Pak zohledni riziko defektu u galusky a plaste na ceskych silnicich. Ach jo…

                                    0 0
                                • blue.sun  

                                  Kdyby to Ubulíto bylo tak skvělé, dávají ho na kola všichni, a ne jen jeden bláznivý Talián.

                                  0 0
                            •  

                              Za sebe se mi myslenka cca pred rokem Tubolito libila. Koupil jsem tri kousky a na vsech stejny problemy, tzn, mikrodirky a naprd ventilky. Parkrat jsem lepil a zanedlouho vyhodil. Dva kolegove to same a ja nikdy nemluvim nepravdu ;).

                              0 0
    • kovar  

      27,5 Tubo MTB koupeny 9/2018 v koloshopu a od té doby žádný defekt ani žádný jiný problém.

      0 0
    • roman 3D  

      letos střídám tři kola (cca.+ 6 tis.km) a kupodivu jenom jeden defekt´+ jeden polodefekt bo se povolil ventilek, nic neuchází, celková spokojenost

      0 0
      •  

        To je na Tubolito skvely az nevidany pomer ;)

        0 0
        • roman 3D  

          kdybych nezažil osobně tak bych tomu sám nevěřil po tom kolik špatných zkušeností jsem se tady dočetl

          0 0
          • TheJD  

            Tak to se divim, ze se divis, ze tomu tady lide neveri, kdyz bud zkusenost nemaji, nebo ji maji negativni. :D

            0 0
            • roman 3D  

              spíše nemají, stejné je to u e-kol, melou nesmysly a ano to nezkusili

              0 0
              • kubad  

                to máš jak s tím HOUPACÍM KOŇEM – nezkušíš nevíš

                0 0
              • TheJD  

                E-kola jsou kapitola sama pro sebe. Vec je to skvela, jenze to, co prinasi (jak je lide vyuzivaji) je v mnoha pripadech problematicke ci kontroverzni, ale za to nemuzou e-kola. To je o lidech, coz je jadro problemu.

                0 0
              • hatchet  

                Ale no tak…

                0 0
      • Peslezedirou  

        Čím se když na to přijde tahle duše lepí?

        0 0
          • Peslezedirou  

            Když budou kačky, tak zkusím na 26 kole…nemám tam TR ráfky, tak se nechci trápit s nahazováním s mlíkem…

            0 0
            • Cavendish  

              Dej tam Latex. Za cenu jednoho Tub. máš dvě latexky.

              0 0
            • roman 3D  

              nedávej tam latex, budeš každej druhej den dofukovat jestli jsi zvyklý na stálý tlak, pokud ne tak min. 1–2× týdně budeš dofukovat stejně, to se ti s tubolitem nestane

              0 0
              • Cavendish  

                A jako bonus dostane k Tubu horší valivý odpor, vyšší cenu, netěsnící ventilky, neustálé mikro trhliny a další zábavné věci. :) Ještě že Vittoria dělá latex pro 700C 26" i 29" :)

                0 0
    • oo.viper.oo  

      Nechystá se nějaký Brňák vyhodit staré potrhané oranžové tubolito? Vzal bych si ho na experiment. Když tak prosím zprávu, díky předem!

      0 0
      • Smazaný účet  

        Válí se mi doma 2 ks 27,5". Potrhané nejsou, akorát v jedné je dírka (v místě, kde to fakt nebylo jak píchnout) a druhá taky vzduch nedrží podle mých představ. K vyzvednutí v Brně Líšni.

        Edit: Tedy pokut to stále ještě chceš.

        0 0
      • kovar  

        co takhle zkusit záplatu ze starého tubolita tam nějak přivařit aby se to nepřivařilo i na protější stranu ?

        0 0
        • kovar  

          tak povedlo se mi přilepit záplatu z tubolita na tubolito

          0 0
          • capo  

            Čím jsi lepil?

            0 0
            • kovar  

              SIGA Pro RealFix. Ale zatím jen „v laboratoři“ přilepený kousek tubolita na tubolitu – drží to opravdu pevně, nejde to strhnout. V provozu to vyzkoušené nemám, čekám na defekt, což může trvat hodně dlouho.

              0 0
              • zbartos  

                Vřelé díky za tip ! Podívám se, kolik mám doma zatím nezalepitelných duší Tubolito a když tak jednu obětuji na záplaty…

                Chce to nějaký speciální postup (čištění, doba ztížení po zalepení, množství lepidla atd.) ?

                0 0
                • kovar  

                  No to musíš otestovat Ty. Hlavně, zda ten spoj je vzduchotěsný a nafouknutím nepopraská atd, prostě zda to bude i dlouhodobě držet tlak. Já jsem jen přilepil kousek tubolita na druhý kousek a drží to fest, čistil jsem to myslím petroletherem nebo 100% lihem. Do experimentů se pustím, až budu mít materiál – píchlou duši.

                  0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
      0 0
    • zhuffa  

      Je to přejmenované Tubolito, nebo něco nového?

      https://www.global-sport.cz/…x-16-24-fv40?…

      Jsem jen zvědavý..

      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
      0 0
    • hannawald  

      Snad jsem to tu nepřehlédl:

      https://www.bicyclerollingresistance.com/…als/tubolito

      0 0
      • milan.v  

        Zrovna jsem to četl, čekal jsem od toho lepší výsledky na silnici…

        0 0
    • Mark-H14  

      Nechci tady prudit odpůrce Tubolito......

      Mám je 2 sezónu cca 20000 Km na silnici a žádný defekt. Tlak drží. U jedné jsem dotahoval trochu ventilek a ok.

      Mám je za 450,– Kč/ks, tak u mne poměr cena výkon ok.

      Synek je jezdil na tréninkových kolech (silnice) a měl jeden defekt (hřebík) velká díra. Najel na nich cca 10000 km.

      Jezdí je i manželka a dcera (obě silnice) a vše ok. Je fakt, že jsou spíše sváteční cyklistky manželka cca 5000 km/ rok a dcera začala v dubnu a má na nich teď 6200 km.

      Dnes jsem zpozoroval na svém kole lehký únik u ventilku, který nepřestal ani po dotažení. Půjdu vyměnit za nový kus. Nicméně by mě zajímalo, zda tady někdo nezkoušel ventilek vyšroubovat a něčím zalepit?

      Díky za tip.

      0 0
    • RapMan  

      vozíte turbolito jako náhradní duši? Když ji např. po roce nasadíte, je ok?

      0 0
      • kubad  

        problém je v tom že když ji jednou nafoukneš, už ji nesložíš zpět, ale pokud to nevadí tak proč ne

        0 0
        • RapMan  

          Nesložím jí do tak malého tvaru nebo vůbec nejde pak složit?

          0 0
          • Cavendish  

            To tak malého tvaru a jako bunus půjde i blbě složit

            0 0
            • hatchet  

              No pak to musíš složit cca jako klasickou duši, výsledek potom odpovídá klasické duši i objemem. Toť má zkušenost.

              0 0
              • Cavendish  

                Však jo. Po nafouknutí se ta plastová duše vytahá a je pak 2× tak velká. Stejně si to nedovedu představit jako náhradní duši. Potřebuješ duši, dáš tam tohle a ono to utíká ventilkem a nebo je to už děravé z výroby :D

                0 0
      • RomanH  

        Jako posledni moznost zachrany (kdyz nezabere tmel v plasti, novy tmel v origo neotevrene lahvicce a knoty) vozim tu jejich UL verzi, a kdyz tak ctu ty recenze o unikajicim ventilku, tak pevne doufam, ze ji nebudu muset nikdy pouzit :-)

        0 0
    • strtom  

      Co se týká toho skládání zpět. Někde jsem četl, že když to dám do mikrovlnky, mělo by se to vrátit do původního stavu.

      Zkoušel někdo na jaký výkon to dát?

      0 0
      • hatchet  

        Tak to byl asi nějaký příspěvek s datem 1. dubna.

        0 0
      • ferlikster  

        zkusit to můžeš, ale doporučuji nejdřív vyšroubovat ventilek :)

        0 0
      • jeniiiik  

        Chlapci, nevymýšlejte kraviny…

        0 0
        • Bogar  

          Pokud chceš přemýšlet o rotační váze a jejím vlivu na jízdu, tak je to pořád nejlevnější způsob, jak ji snížit. Znám pár lidí, kteří než aby si kupovali lehčí kola, volí tuto alternativu. Jinak Schwalbe nyní vyjelo s podobnými dušemi, takže konkurence začíná být již i na tomto poli: po https://www.bike24.com/brands/schwalbe

          0 0
          • roman 3D  

            snad nebude třeba dofukovat tak často jako tubolito

            0 0
            • Mark-H14  

              Dofukovat? Mě právě drží tlak tak, že dofukuji tak max 1× za 10 dní (silnice 8Bar)

              0 0
              • ferlikster  

                Po 4 duších Tubolito jsem se tohoto experimentu přestal účastnit… je to hezká sranda dokud ji nepíchneš.

                Jakmile ji píchneš, tak se vůbec nemusíš zabývat tím jak tu vytahanou oranžovou olačku smotáš zpátky do obalu a rovnou ji hoď do koše – protože ji nezalepíš ani těmi originálními, sexy a hlavně vysoce napiču samolepkami.

                Jedinou příležitost k použití je jako minimalistická náhradní duše když bych neopravitelně píchl bezdušák… ale na toto je to dost drahá sranda.

                0 0
                • RapMan  

                  přesně na tohle použití jsem se ptal – x měsíců/let to vozit v podsedlovce jako nouzovku, s tím že když to budu potřebovat (neopravitelnost závady na bezduších), tak to na dojetí zafunguje.....

                  0 0
                  • R-A-D-I-U-S  

                    Nechci Ti do toho plánu házet vidle, ale „rezervu“ si s sebou člověk vozí proto aby dojel. Takže obyčejná sprostá butylka kterou v nejhorším zalepíš je podle mě lepší volba. (bezduše vozím na MTB, duše na silničce)

                    0 0
          • zbartos  

            Na https://schwalbe.com/aerothan/en je dole m.j. graf (další grafy jsou m.j. hmotnost, odolnost proti snake bite, proti teplu…), kde srovnávají odolnost různých typů duší proti propíchnutí. A je tam i „Plastic tube of brand A“ (předpokládám, že jde o Tubolito), která má odolnost (při použití 1 mm „hrotu“) 22N. Ale Schwalbe Aerothan má prý dvojnásobnou odolnost = 47 N !!!

            Lepení ale zase řeší pomocí samolepících záplat, takže ty se asi budou opět ve vedru nad 30 stupňů odlepovat. Kdyby to ale vydrželo vzadu bez defektu 2–4 roky, tak bych byl spokojen. Asi ještě jednou zkusím vyhodit peníze oknem…

            BTW Moje Tubolito v předním pneumatice (26") mi stále drží bez defektu od 11/2018 (doposud jsem na něm tedy ujel cca 4500 km při 2 barech a 78 kg). Dozadu jsem dal normální duši, riskl jsem taky 2 bary a letos myslím doposud (cca 2000 km) taky bez defektu…

            0 0
            • jeniiiik  

              To je srandovní. Ale je to tím jak kdo a kde jezdí. Mi by duše nevydržela ani na gravelu a prostě bych ji někde cvaknul.

              0 0
            • zbartos  

              Už jste někdo zkusil u nás koupit ty schwalbovské Tubolita (Aerothan) ? Já jsem psal už dvakrát dotaz dovozci Schwalbe na info@imexpo.cz , kdy, kde a za kolik bude možné tyto duše u nás koupit a nikdo mi zatím neopověděl…

              0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                Není třeba možné, že by měl dovozce rozum a tudíž podobné „inovativní produkty“ vůbec nekupoval a tím pádem k nám nedovážel?

                0 0
                • MatS  

                  Tak by se slušelo alespoň odpověď ve stylu, že se tento produkt na náš trh neplánuje nabízet. Ale mlčet jako hrob není slušné. Vím co píšu, protože dělám taky pro distributora (úplně jiné komodity) a vím jaké to je.

                  0 0
                  • zbartos  

                    Zřejmě díky výše uvedené připomínce od Mats mi dnes v 12:10 odpověděli (poprvé jsem v Imexpo se ptal 20.10.2020 !, podruhé 27.12.20) z Imexpo toto: „Dobrý den, zatím nevím cenu ani dostupnost. S pozdravem xz.“

                    0 0
      • MatS  

        Do mikrovlnky je to nesmysl. Ale zkoušel si nalít vařící vodu do PET láhve? Scvrkne se na cca poloviční velikost.

        Takže když tubolito ponoříš (s otevřeným ventilkem) do vodní lázně cca 100 stupňů, mohlo by se taky zcvrknout. Ale pak bych ho už znovu asi nedával do kola :-D

        0 0
        • kyl  

          Možná kdyby ji pak nafoukal horkým vzduchem,zas by fungovala :D

          0 0
      • RapMan  

        Takových článků opěvujících Turbolito se dá taky najít spoustu…

        0 0
        • Mark-H14  

          To ale není článek o Tubolito.

          0 0
          • Cavendish  

            Rap tím chtěl říct to, že na každou novinku najdeš nějaký dobře stavěný PR článek, který to má prodat

            Revoloop bude stejný případ. Podle testů a článku super. V realitě ale úplně na ho…na prd.

            0 0
    • LisourJr  

      Zdarec, nemáte někdo náhodou z okolí Brna na vyhození Tubolito oranžovou duši? Děravá, prasklá, bez ventilku, roztrhnutá… Klidně do zprávy, díkec!

      0 0
    • 01carbon  

      nemá prosím někdo na trase vrsovice – brandys n/l na prodej 1 záplatu tubolitu?

      0 0
      • jeniiiik  

        Mám, ozvi se. :-D https://mapy.cz/s/luzarolado

        0 0
        • 01carbon  

          no pjěkně – odpoledne skocim na kolo a vecer (za tyden) se stavím – to je tak kdyz nekdo napise blbe zadani.:-)

          ale jiz jsem rozmyslel, ze zkusim samolepku parktool ta je trochu pruzna, na butylu docela drzi tak to třeba bude fungovat.

          0 0
          • jeniiiik  

            Ja to pochopil, ale blíž jsou mi ty Vršovice u nás. Každopádně fakt mám. :)

            0 0
    • zirecek  

      Namísto tubolito používám Schwalbe:

      https://www.kupkolo.cz/…e40_z112241/

      Připadá mi, že to mají dobře zmáknuté. Úspora váhy vzhledem k ceně je velká.

      0 0
    • Mark-H14  

      Kamarád teď zkouší Pirelli:

      https://www.sportovnidum.cz/…-presta-60mm?…

      0 0
    • petrun  

      Pro uživatele termoplastických duši je tu konečně plnohodnotné lepení:

      https://www.mojekolo.cz/…o-patch-kit/

      Zalepil jsem tím rok a půl ležící Tobolito proražené hřebíkem. A kupodivu to drží jak když slepím butyl :-)

      Jsem rád, že jsem odolal pokušení darovat duši na pokusy :-)

      2 0
    • zirecek  

      Jezdím Schwalbe ku spokojenosti, možná zkusím ještě ty Pirelli.

      Když jsem nouzově nasadil po defektu starý typ duše, tak jsem nevěřil, že cítím rozdíl v rotační hmotnosti.

      0 0
    • rk1  

      Zkoušel někdo to nové nepropíchnutelné Tubolito X- Tubo?

      0 0
      • petrun  

        To vypadá zajímavě. Asi to risknu a zkusím je na cykloturistickém kole s racekingy 2,0". Když už jsem zavrhl Maratony (váží kilo) tak to zkusím vyřešit takto :-)

        0 0
        • rk1  

          Tak pak se poděl o dojmy :) já tomu absolutně nevěřím

          0 0
          • petrun  

            O odolnosti proti propíchnutí si také nedělám žádné iluze. Tomu neodolá absolutně nic. Spíš mi jde o to abych nemusel foukat zadní plášť jak beton když pojedu s naloženým nosičem. Pokud boudou odolné proti procvaknutí aspoň jako Foss tak budu spokojen. Fossy jsem vozil a cvaknout se nedaly. Akorát v místě cvaknutí zmléčněly jak petka když se přeloží a sešlápne. Vzduch ale držely normálně.

            0 0
    • MI.KU  

      Oživím toto kontroverzní téma a poprosil bych o komentáře lidi, kteří to opravdu jezdí.

      Vozil jsem obyčejný duše na mtb, pak bezduše na mtb, potom chvilku galusky na silničce a pláště s obyčejnými dušemi a pak latexové duše na silničce, teď mtb chvilku na butilové duši 250g a teď na bezduších.

      Bezduše mi aktuálně nevyhovují takže chci zas nahodit duše. (O tom tady není nutné diskutovat prošel sem si tím a znám výhody i nevýhody a ty aktuálně převažují)

      Jde mi tedy o duše a termoplast mě dost zaujal ale není to jediná možnost. Co z této nabídky by jste volili a proč?

      TERMOPLAST – super váha 45 až 100g dle verze, ale často si lidi stěžují na ventilky, které odchází a nejdou měnit, valivý odpor u nejtenčích dobrý u silnějších cca jako lehká butilka.

      Tubolito

      Revoloop

      Schwalbe

      Pirelli

      LATEX – horší váha 145g, jen jedna varianta nikdo jiný 29 pro 2,3 pláště nedělá (nenašel jsem), ale osvědčený výrobce, kvalitní ventilek co se dá vyměnit a super valivý odpor.

      Vittoria

      Šli by jste do termoplastu se všemi problémy co se zmiňují – ventilky, změna tvaru pro opětovné nasazení, vytrhávání celého ventilku, praskání ve spoji, vyšší cena kolem 600,– ale i výhodou bezkonkurenční nízké váhy.

      Nebo by jste zvolili latex jako odvědčený materiál který nabídne super jízdní vlastnosti při sice horší váze ale pořád dost lepší od butil duši, cana 300,– ale s kvalitním ventilkem kde nehrozí problémy.

      LATEX vs TERMOPLAST ?

      Pokud termoplast o Pirelli sem nic neslyšel má někdo zkušenosti?

      1 0
      • JachymP  

        Můžu ti poradit co nebrat, vozil jsem z tvýho seznamu jen Tubolito a to byly vyhozený peníze. Tolik srаní jsem nikdy neměl, půl roku sice OK, pak problémy: neopravitelný píchnutí, záplaty se ve vlhku odlepují, mikrodírky a pomalý únik, problémy s ventilkem (rozumí si jen s některýma pumpama), zkrátka hroznej oser a to i v porovnání s normální butyl duší. Měl jsem 4 tubolita kupovaný v různých obchodech v různou dobu a u všech stejný jak přes kopírák. Pokud nechceš bezduše, nejlepší řešení je normální duše. V jízdních vlastnostech není oproti Tubolitu naprosto žádný rozdíl, pokud honíš hmotnost, vem maxxis ultralight. Těch zhruba 70g rozdílu při jízdě fakt nepoznáš. Je to prověřené a funkční řešení.

        Já jsem zaznamenal rozdíl v jízdních vlastnostech jen u bezduše, u Tubolita nikoliv. A není to hmotností.

        0 0
        • MI.KU  

          No do butilky se mi nechce to bych si vzal tu latex Vittorii vozil jsem je na silničce a rozdíl v tom byl – chovalo se to jak galuska a byl poznat rozdíl oproti klasické duši, takže to bude stejný jak bezdušák.

          Nasazují se v pohodě, odolné jsou minimálně jak butilky jen ten únik vzduchu je větší což je mi fuk jelikož stejně kontroluji tlak před každou jízdou.

          Váha 145g je slušná a cena kolem 300,– je taky v pohodě.

          Jinak lepení mě prakticky nezajímá – když mám defekt vymenim to vždy za novou duši, duše sem lepil naposledy jako kluk před 25 lety. V porovnání s tím kolik dam za mliko je to pořad výrazně levnější.

          Takže s ventilkem u Tubolita šlo o to, že ho nepobrala pumpička? Někde sem četl že to někomu ucházelo skrz ventilek nebo se celej vyrval.

          0 0
          • Cavendish  

            Latex mám na silničce a v galuskách na CX kole a je to super. Lepení vždy zvládla obyčejná Ferdus sada. Takže latex taky doporučím

            0 0
          • JachymP  

            S ventilkem jsem měl hlavní problém v tom, že pumpičkou co vozím šel hrozně blbě foukat, mám šroubovací šlahoun a to prostě nešlo našroubovat. Tak jsem na jednom ventilku seříznul tu umělou hmotu, chvilku to fungovalo ale pak jsem vnitřek ventilku vyrval. Ucházení spíš přičítám mikrodírkám, ale jinak samozřejmě plastovej ventilek ve mě důvěru nebudí.

            0 0
      • zbartos  

        Přečti si prosím celé toto téma a tam najdeš všechny odpovědi na otázky na které se znovu ptáš i přibližný podíl spokojených a nepokojených uživatelů.

        Já přidám jen info o tom, že jsem dostal před pár dny k narozeninám duši Schwalbe Aerothan (má mít podle jejich webu větší /2×/ odolnost proti propíchnutí než Tubolito), hned jsem ji nasadil na zadní kolo a projel jsem na ní bezproblémově cca 25 km. Na zimu ale dávám dozadu druhé „zimní“ kolo (kde mám Tubolito), takže dlouhodobé zkušenosti s duší Schwalbe Aerothan dodám asi až koncem května 2022.

        Druhá, už delší, zkušenost je to, že lepidlo Tubolito ( https://www.koloshop.cz/…-lepeni.html ) na duše Tubolito skutečně záplaty drží a mám na takhle zalepené duši Tubolito v zadním kole najeto bezproblémově už asi 800 km. S velkou pravděpodobností bude toto lepidlo fungovat i na ostatní termoplastové duše všech ostatních výrobců.

        P.S. Ventilky lze dotahovat speciálním „klíčem“ ( https://www.kupkolo.cz/…ilku_z98135/ ), pumpování termoplastových duší u mne funguje stejně dobře jako u ostatních galuskových ventilků na ostatních duších.

        0 0
        • zbartos  

          Přidávám slibované průběžné info o výdrži duše Schwalbe Aerothan na zadním kole (26"): od 5.12.21 ujeto cca 600 km bez defektu.

          0 0
          • zbartos  

            Asi před týdnem jsem najel v mírném sjezdu po polňačce při cca 30 km/hod. zadním kolem na hřebík cca 10 cm dlouhý s průměrem tak 5 mm a propíchl jsem plášť i tuto duši skrz tak, že mi špička hřebíku vylezla bokem ven. Každopádně i tak jsem únik vzduchu zaregistroval až po pár metrech a v klidu jsem zabrzdil.

            P.S. Kupoval jsem známému na MTB 27,5" TPU duší Pirelli Scorpion™ SmarTUBE https://www.cyklozitny.cz/…olnejsi-duse a zjistil jsem při tom, že na krabiččce této duše je napsáno Made in Austria. Takže jde zřejmě jen o jinak (žlutě) zbarvené Tubolito.

            Navíc jsem se v příručce k výrobkům Pirelli na https://www.cyklozitny.cz/…_2022_CZ.pdf dozvěděl, že se jejich TPU duše mají lepit „pouze specifickými opravnými sadami TPU.“

            Když jsem zjišťoval kde se u nich dají tyto sady koupit, bylo mi řečeno, že prozatím můžu jejich duše lepit sadou od Tubolito https://www.koloshop.cz/…-lepeni.html a že za pár týdnů už bude k dispozici jejich (Pirelli) opravná sada. Takže předpokládám, že půjde opět jen do Pirelli designu upravenou sadu Tubolito…

            1 0
            • Charlie_R  

              Pirelli Scorpion™ SmarTUBE vozím, za sezónu jeden defekt, prorazil jsem o kámen. Zalepil jsem sadou Tubolito a drží super.

              2 0
            • Mark-H14  

              Pirelli má myslím jiný ventilek a právě ventilek byla bolest Tubolito.

              1 0
              • Cavendish  

                Kdyby jenom ventilky

                0 2
              • zbartos  

                Měl jsem v ruce ventilky na TPU duších od 3 výrobců (Tubolito, Schwalbe Aerothan a Pirelli Scorpion) a všechny vypadaly stejně (ventilek v Tubolito jsem po přečtení negativních zkušeností s jeho unikáním převentivně utáhl a nikdy z něj vzduch neunikal).

                Bohužel v reálu u mé duše Schwalbe Aerothan důkladně utažený vnitřek ventilku způsobuje takové rozšíření plastové hadičky, do které je vlepen, že ji nešlo protáhnout otvorem v ráfku. Musel jsem proto při vkládání této duše do ráfku vnitřek ventilku vymontovat a po protažení ventilku ráfkem zase zašroubovat dovnitř. A totéž při vyndávání duše po nedávném defektu. Nevím zda tato nepříjemná vada byla jen u mé duše, nebo je to obecná vlastnost duší Schwalbe Aerothan, ale doporučuji si před koupí po hadiččce a navazujícím ventilku přejet prsty (nebo přímo zkusit protáhnout otvorem v ráfku) a zjistit, zda se hadička u ventilku příliš nerozšiřuje.

                Hodnocení duše Schwalbe Aerothan:

                https://road.cc/…-tube-277797 . V hodnocení zmiňovaný problém odlepování samolepících záplat je snad definitivně u všech TPU duší vyřešen lepidlem Tubolito https://www.koloshop.cz/…-lepeni.html .

                1 0
                • zet  

                  Ahoj, jezdím s 29 palcovou duší Aerothan na MTB cca 3/4 roku, hned na začátku jeden defekt po rozseknutí o střep, bez problémů slepeno schwalbe samolepící záplatou.Od té doby najeto cca 3000km a najednou začala duše ucházet. Pomalu, během několika hodin ztrácí tlak. Při zkoušce pod vodou jsem žádný problém nenašel. Být to butyl duše, vyhodím ji, takto je mi to líto:) V čem by mohl být problém? Ventilek? Dá se to řešit? Díky.

                  0 0
                  • zbartos  

                    Zkus utáhnout ventilek. A preventivně opatrně odstran tu samolepicí záplatu a dej tam záplatu s lepidlem Tubolio.

                    0 0
            • zbartos  

              Konečně jsem si vzpomněl, že sem mám vložit i fotku propíchnutého pláště, kde jsem měl duši Schwalbe Aerothan. Na hřebík byla tato duše krátká…

              0 0
      • Bogar  

        Tubolito a kvalitní plášť je na silničce lepší než galuska (valivý odpor, váha, jízdní vlastnosti). Bohužel nemám dobrou zkušenost s Revoloop, i když jsem jim dával šanci jako alternativě k tubolito kvůli ceně. Jejich lepení sice funguje dobře, ale nejsou tak odolné jako tuba proti defektu (alespoň v mém případě). Nechápu to odrazování od tubolito některých lidí v tomto vlákně. Podle mě je nikdy nejezdili a jsou proti nim zaujatí jen z principu, protože je to něco jiného.

        1 0
        • MI.KU  

          Ty Pirelli asis nezkoušel viď?

          Ty Vittorie jsem našel cca za 270,– což je pěkná cena a jistota. Podle Rolling Ressistance má latex pořad lepší valivy odpor než ultralight termoplast, ale je fakt ze je tam zas 100g rozdíl což je 200 na setu a to muže byt taky znát.

          0 0
        • JachymP  

          Já jsem Tubilito jezdil na mtb. A máš pravdu, po téhle zhruba roční zkušenosti a řádově 5000 najetých km jsem zaujatý a na kolo už mi podobný vynálezy nesmí.

          0 0
      • roman 3D  

        vyzkoušel jsem toho hodně a nakonec skončil u Latexu

        0 0
    • MI.KU  

      Ještě dotaz. Když je ta Vittorie 29 1,7–2,3 tak by v pláštích 2,35 a 2,4 nemusela ještě nijak zlobit ne? Ono v reálu je stejně plno plášťů uzsich než kolik se uvádí.

      Vím ze tu dost lidi mělo latexy 26×2,2 v plastich 29×2,35 i víc.

      Jinak Vittoria píše 1,7 až 2,3 ale třeba zde pak píšou 60mm což je 2,36’

      https://r2-bike.com/…tion-SV-48mm

      0 0
      • Cavendish  

        Mám zelené Michelin pro 21–22mm v plášti 25–26 a dobrý

        Nebál bych se toho. Je to hodně elastický

        0 0
        • MI.KU  

          Jj díky.

          No ještě mám fakt dilema docela bych ty plastaky testnul, kor do batohu bych jich mohl dat hned víc místo jedné klasické duše.

          Zas ty latexy znám ze silnicky a byl sem s nimi maximálně spokojen, tak tahle je stejná jen v jiném rozměru. U termoplastu pořad nevím do čeho jdu, někdo psal i ze byla poškozena nova duše a to bych nerad zjistil třeba po půl roce co ji vozim v batohu.

          0 0
          • hatchet  

            Vyhozené peníze. Věř mi. Přečti si pozorně celé vlákno a – nechceš-li bezduše – aplikuj duši klasickou (těch 100g navíc Ti zajistí neporovnatelnou jistotu v porovnání s tímhle).

            1 1
    • zirecek  

      Jezdím od jara Schwalbe Aerothan na svém MTB HT Canyon Exceed (viz profil) a jsem spokojený. Kupoval jsem je tehdy na r2bike, protože v ČR ještě nebyly k sehnání. Mám rád jednoduché a čisté systémy, což bezduše s mlíkem nejsou (pro mne výhoda akorát na trny). Schwalbe Aerothan jsou lehké, občas se musí dofouknout. Jezdím v kombinaci s plášti S-Works Fast Track 2,3 + Maxxis Ikon 2,2. Dle mého názoru s kvalitním pláštěm ideální kombinace. Samozřejmě jsou dražší. Ti, kteří říkají vyhozené peníze, neví moc, o čem mluví. Možná z počátku Tubolito (nevozil jsem), ale teď už to jedou veliké firmy ve velkém a je to vychytané. Někdo to vozí jen jako rezervu v batohu, protože jsou malé a skladné.

      3 0
      • MI.KU  

        Stále nad tím váhám. Jako když si vemu že lidi daji 30 tisíc za lehčí záplety na kterých ušetři cca 300g oproti levným zápletům.

        S bezdušemi mám sice lehké pláště ale nemohu si dovolit jejich nejlehčí variantu pac to s mlikem už nedrží a není to dost odolné.

        Leju 100g mlika a časem dolevam takže v plášti zůstává nějaký bordel plus to co se vsakne do pláště no je tam ve výsledku tak 150g srajdy.

        To S Tubolito je 45g mohl bych použit S-Works plast což je úspora 60g, ventilek cca 10g

        Oproti FT na bezduších bych s S-Wokrs FT na S-Tubolitu ušetřil na setu cca 300–350g ! To musí byt hodně poznat. Navíc bych získal rychlejší plast jelikož má 120TPI místo 60TPI.

        Dle RR je valivy odpor cca +2W proti bezdusim což je zanedbatelné kor když získám lepší plášť a výrazně nižší váhu na obvodu kol.

        Asi to nakonec vyzkousim nějakou tu ultra lehkou verzi zajímá mne to když to nebude fungovat koupím si tu latexovou Vittorii.

        0 0
        • MI.KU  

          Ještě podotknu že i finančně to nebude nic hrozného – jen za poslední rok a půl jsem za tmel vyplazl cca 2500,–

          Takže duše za 1200 sadu a pripoctu další dvě na defekty co sem měl tak sem na stejný částce co mě stojí provoz bezduší, ale s výrazně čistějším a snažším servisem.

          0 0
          • MlokCZ  

            A co jsi proboha dělal s tolika tmelem? I kdybys používal nějaký drahý typu Orange, tak je to pořád 2,5l tmelu. Pokud by to byl nějaký z těch levných, tak je to dokonce 5l tmelu (třeba Zero flats, případně 4l No Tubes).

            0 0
            • MI.KU  

              OKO Magic Milk hi-fibre kupuji po těch 250 ml a ono se to nastradá na prodejnách kolem 380,– takže cca 1,5l a pokud často měníš pláště je to hned pryč.

              0 0
              • teffe  

                Teď už je to jedno, ale co tě vedlo k nákupu malého balení, když bys v pohodě mohl mít za tu cenu 5 l.....

                Za dvě litrovky bys tam byl výrazně levněji.

                https://www.kupkolo.cz/…bre_z107071/?…

                0 0
                • MI.KU  

                  Nejdřív si vyzkoušet tento tmel, potom ze sem potřeboval na rychlo a měli jen malé balení na krame a pak to když sem viděl jak vysychá tak sem si říkal než mít velký balení vemu malé a hlavně už sem počítal s tím ze se budu vracet na pláště tak sem nechtěl kupit zásoby a zas to jako nějak neřeším.

                  Teď bych měl doma zásobu něčeho co bude stejně k ničemu – je to můj druhy přechod na bezduse a druhy úprk z nich. Proste když sem si to srovnal bezduse mi nedávají nic navíc.

                  Ano vyřeší malé defekty pokud mas čerstvý tmel což znamená se s tím pořad *****.

                  Větší defekty nevyřeší a musíš dávat duši když riznes. Což je u mě tak 50:50 jako ne jak někteří co pořad mají drobné defekty.

                  Musíš neustále blbě čistit pláště když nechceš vozit starej bordel a mít zbytecne těžší plast a humus v něm.

                  Nahazovani mi jde sice dilenskou pumpou ale občas se mi stane ze se posune páska a v ten moment to nejde a musím to zas rozebírat a opravovat – když měníš pláště je to lahůdka místo 10 minut na pohodu se s tím ***** v bytě hodinu a všude bordel.

                  Jízdně je to stejný jak s latexem s tím rozdílem ze duše zpevni bocnici kor když je silnější třeba butilka a ani ta nejede zas o tolik hůř člověk to skoro nepozná spis tu větší tvrdost s butilem.

                  Když mas velkej defekt jsi celej zasranej od mlika – opravdu chuťovka když jedes třeba 100 km a chceš pak do nějaký slusny restaurace na oběd jednak je člověk v cyklo což už samo je takovej blbej pocit a ještě když jsi od hlavy až k pate celej zcakanej od bílé sracky.

                  Když mas nízký tlak občas to ufoukne bokem – duše ti nikdy neufoukne.

                  Bezduse sem jezdil celkem asi 6–7 let. Duše ať už butil nebo latex cca 18 let, galusku na ziletce rok. Tedy vyzkoušel sem si toho dost a různé verze a kombinace a ve výsledku mi to proste nedává nic navíc.

                  Jak každý píše o cvakací duše ano dá se ale povedlo se mi to parkrat za život moji chybou a jednou to cvaklo i plast a poškodilo rafek takže bezduse by nevyresila vůbec nic.

                  Trny – ano tohle jedine bezduse řeší skvěle – ale nevím kde všichni jezdí já když sem v lese jsou tam na zemi kamínky jehličí klacky ale trny jsou max u ostružin tak jestli všichni jezdí schválně ostružinami….?

                  Defekt od kamínků už většinou mliko nebere nebo těžce a je nutné dávat knot a doufat ze tam nějaké mliko zbylo neb sebou ho nevozim a pokud to nejde dam raději duši což je zas oprava plna zbytečný práce a člověk se opět zasere a trvá to výrazně déle než klasicky vyměnit duši v dusovem systému.

                  Teď je mi jasný jak se někteří do mě hned pustí jak to dělám špatně ze to nechápu a ze když to funguje jim musí to fungovat mě protože oni jezdí ty největší bomby na světě a jezdci RedBull by se od nich mohli učit a kdyby chtěli vyhrajou i svetak ale oni nechtěj.

                  Keci

                  Jak duše tak bezduse mají plno svých vyhod i nevýhod a na každém plášti a stylu jízdy a td funguji jinak – třeba s tenkým plastem tmel zalepi jen malinke dírky už u díry od hrebiku má problém. Funguje to dobře na těžkých a silných plastich tam to pobere hodně a dá se to i lépe opravit knoty.

                  Váha je taky horší než u duší pokud se daji použit uktralehke duše.

                  Já teď naposledy přešel na bezduse ze základních duši co měli 250g tak tam jsem se po prevazeni dostal na úsporu cca 100g to ano – pokud bych dal lehké i butilove duše tak to žádná úspora váhy není. A s čímkoliv lehčím je výhoda na straně duši co se tyče rotační váhy. Navíc si můžete dovolit lehčí plast ano odolnost proti defektu bude nižší ale zároveň jak často defektite? Já tak 1–2 ročně. Raději budu jezdit na plášti který mi dá max výkon a obětují třeba 1 defekt ročně navíc než jezdit na něčem tlustém co pak stejně ostřejší předmět nezastaví.

                  Je to každého věc ale to jak se zde tvrdé jádro snaží umlčet každého kdo na bezduse řekne něco nehezkeho je silne nezdrave.

                  Jak píšu pěkných par let na nich mám a podruhé se vracím k dusim protože pro mne mají více vyhod než bezduse.

                  2 0
                  • roman 3D  

                    lépe bych to nenapsal zlatý latexky

                    0 0
                    • MI.KU  

                      Dnes nebo zítra by mi jich měli 5 kousku doručit. Pláště jsem zvolil v odolnejsi variantě FT GRID jelikož mě zajímají a hlavně byly pod 800 místo 1200 což je v ČR běžná cena.

                      Tak sem zvedav.

                      Jinak budu střídat s lehkými Renegade a GC GRID.

                      Jsem hodně zvedav protože ty nové dezeny jsem nejel ani v jedné verzi a všude píšou jak jsou cele předělané. Tak trochu nevím co od toho čekat.

                      0 0
          • Cavendish  

            A nebo si za 700 kup rovnou latex, který můžeš lepit ferdus sadou a nazdar bazar…

            0 0
        • MlokCZ  

          pac to s mlikem už nedrží a není to dost odolné

          Tuhle větu jsme tedy vůbec nepochopil. Pokud je nějaký plášť pro někoho už moc málo odolný při použití bez duší s tmelem, tak s dušemi to bude ještě mnohonásobně horší, tedy zcela nepoužitelné…

          0 0
          • mr.antik  

            může mít na mysli odolnost ve smyslu, že to nedříž tlak, stačí někde štrejhnout a hned jde vzduch bokama a po týdnu kolo poloprázdné apod… Určitě ne odolnost vůči cvaknutí nebo říznutí.

            0 0
            • MlokCZ  

              Ať to myslel tak nebo tak, ono je to vždy jedno s druhým. Tedy když to nedrží pořádně ani tlak, tak současně i odolnost toho pláště proti cvaknutí/říznu­tí/píchnutí je mizerná.

              Nikdy jsem nepochopil tu posedlost používat na biku přehnaně lehké tenoučké šlupky.

              0 0
            • MI.KU  

              Přesně tak a taky ten tmel jde u toho S-Works bocnicemi.

              0 0
              • mr.antik  

                Pokud neřešíš vyloženě náklady a nějakou použitelnou lehkou gumu teď máš, tak bych to prostě zkusil, třeba rovnou na zadku, akorát to bude drbačka očistit pořádně tmel z pláště, jen bych nebral ten nejvíc ultraligh igelit ale nějaký střed.

                0 0
                • MI.KU  

                  Hele náklady asi neřeším. Plast budu mít teď už cca sjetej tak zvažuji ty S-Works na duši ta nova verze kombinuje ty dvě směsi T5 a T7 což vypadá zajímavě a v 2,35 nějakých 615g.

                  Měl sem ten starší jeden a byl fajn až na to ze to mliko z něho chcalo všude a taky mi moc nedržel. S duší by mohl byt fajn protože těsnost bude řešit duše a těch 120TPI vs 60TPI by mohla byt taky fajn.

                  Alternativa by byla FT v T7 což by bylo na jistotu a odolnejsi.

                  Každopádně to chci do nového pláště to mliko nejde nikdy vyčistit stoprocentně a mohlo by to dělat bordel pro dlouhodobé použití ve smyslu ze by se duše nalepila.

                  Stále váhám i nad těmi latexy což je proste jistota, jede to jak bezduse ale není s tím ten opruz kolem.

                  0 0
                  • Bogar  

                    Já myslím, že to řeším zbytečně moc :) Prostě ven tubo 23g, k tomu GP5000 a jeď!

                    0 0
                    • MI.KU  

                      Ne ne vemu asi to Tubolito 45g nebo spis Revoloop 45g tam se nešroubuje ten ventilek což je taky často zdroj problému. Ještě koukám po Pirelli.

                      No a k tomu ty SWorks FT a úspora proti současným bezdusim 300–350g

                      Když to nebude k tomu přejdu na latex ale na bezduse se už vracet nehodlám.

                      0 0
                      • Mark-H14  

                        Máme Tobolita na třech MTB a třech silničkách. Vše ok. 1× defekt na MTB zalepena jejich sadou, ne tou samolepicí. Drží to!

                        Teď mám nové zaplety 60mm,tak jsem koupil Revoloop, protože ani Pirelli bohužel nenabízí delší ventilky a Revoloop má 80mm.

                        Asi u dvou ventilku Tobolita docházelo k úniku. Stačilo dotáhnout kombinačkama a drží to do dnes.

                        U MTB asi hodně záleží kde a co jezdíš a kolik vážíš atd. 

                        1 0
                        • MI.KU  

                          Hele pročítám německé fórum a dost tam řeší ty mikrodírky (a to není jak zde ,,vyser se na to a hod tam bezduše” ale lidi co to opravdu používají a chtějí) no dost často píšou ze to Revoloop zdarma mění.

                          Ty ventilky dost tam píšou vysroubovat a dat trochu loctite na závity a nechat den vytuhnout před nahuštěním.

                          Nicméně mě to zas ničí ten pocit idilky a váhám nad tou latexovou vittorkou. :D

                          0 0
                          • Cavendish  

                            Jediná výhoda Tubulito je váha a tím to končí.

                            Latex je sice těžší ale má lepší odpor, který vykompenzuje tu váhu.

                            Stojí polovinu, jde zalepit sadou za 30Kč, neřešíš netěsnící ventilky a mikrodírky. Navíc je díky elasticitě násobně odolnější proti cvaknutí a propíchnutí. To mám ověřeno ze silnice

                            0 0
                            • MI.KU  

                              No v podstatě máš pravdu. Latex vs bezduše cca 0,5W na měření. Latex vs extra lehké termoplasty cca 1,5–2W (to bych bral jako něco co se nepozná). Ty odolnejsi verze termoplastu cca 80–100g mají cca +4–6W což je na úrovni butilu.

                              O lepení mi nejde u ničeho – duši sem lepil naposledy jako kluk, vozim sebou náhradní pichnu vymenim je to rychlejší než něco lepit a hledat půl dne dírku a lepit to doma tam jde duše z batohu rovnou do koše.

                              Ta nižší váha by byla fajn, prostě ty verze do 50g jsou cca o 100g lehčí jak latex a 200g v součtu už jde poznat na akceleraci i když ano zas na normální ježdění je to asi fuk ale znáš to každý řeší co nejlehčí záplety a td a ušetřit zde 200g za cenu par stovek je prostě lákavé.

                              Ventilky ano klasickej kovovej ventilek je prostě jistota a nikdy sem s nim v podstatě neměl problém od doby co kupuji nové duše – ventilek zlobil na tatovo favoritu který byl cely zrezly duše měli tehdy 20 let a proste klasika…. Jinak sem u duše řešil vždy jedine – pichnul sem nebo sem parkrat cvakl v terénu snad dvakrat a asi 2 když sem za mlada najel na obruvnik jako prase :)

                              Na silnici sem s latexem byl maximálně spokojen, pláště byly krasne poddajne skvěle to jelo – měl sem Corsy a měl sem ji i v galusce s nepoznal sem rozdíl. No a jedine minus bylo ze se muselo denně foukat (8 bar) což u mtb při cca 1,5 bar nebude tak horké a hlavně je mi to fuk pac si stejně před vyjizdkou upravuji tlaky.

                              Hm jako těm dusim z termoplastu fakt fandím a v podstatě by to už teď byl moc fajn produkt co má super vlastnosti – nízký valivy odpor, extrémně nízkou váhu a slušnou odolnost. Ale evidentně mají všechny společnosti problém s výrobou.

                              Píšou tam borci ze koupil 3 kusy jeden má na kole dva reklamoval – ano dostal nové ale když koupím 3–4 dvě dam na kolo a zrovna ten zbytek bude vadnej a po půl roce někde pichnu nechci to zjistit zrovna někde venku ze byt sebou mám náhradní tak je zrovna vadná. A když ji nafouknu doma už bude mít větší rozměry.

                              Takže asi ano hold vemu teď latex a budu čekat až to opravdu vychytaji třeba za rok dva…. Za sebe to fakt vnímám jako nějaký pokrok a něco co muže fungovat skvěle jen kdyby se vychytal proces výroby nebo kontroly.

                              Ještě postřeh. Němci píšou ze pocitově mají ty termoplasty za jízdy jinou odezvu ze jsou takové tužší a na stejný pocit komfortu je nutné cca o 0,2 baru podhustit oproti jiným dusim. Taky ze zvuk je jiný takový zvonivejsi.

                              Jinak ze Revoloop má s těmi bílými výrazně min problému než se starými modrými a zelenými. Ale proste není to jistota v tom smyslu ze zrovna to co koupíš nemá vadu. Jak se nahusti a je v pořádku většinou se už nic neděje pokud se někdo nechová špatně k ventilku. Ale po koupi je to hold Sazka do loterie a vozit to tedy jako zálohu muže byt ošemetné. Zas na druhou stranu, v té velikosti by se klidně dali vozit 2–3 kousky místo jedné latex/butilky.

                              0 0
                              • rasto  

                                já lepím. jak píchnu cca 5–6 duší, lepím hromadně. na jedné duši klidně 5–6 fleků, než zařve. jeden flek mě stojí 5 kč, šetřím i životní prostředí.

                                tubolita či jiné plasťáky mě lákají, na jaře kupuji na voňavku.

                                0 0
                                • MI.KU  

                                  Šetřit životní prostředí je pěkné. Já šetřím své nervy :D

                                  Dej potom vědět jak jsi s nima spokojen.

                                  1 0
    • MI.KU  

      Tak jo, psychicky jsem to nedal abych koupil zásobu plasťáků a pak řešil zda jsou ok nebo ne.

      Právě jsem si z Německa objednal 5 kusů latexových Vittorek 29×2,35 po 250,–

      Vzal sem k tomu i dva kousky nových FastTrak GRID T7 v 2,35 protože je měli za parádní cenu po necelých 800,– a tak jsem si řekl, že je testnu teď přes zimu protože tu GRID verzi sem nejel a ta T7 vypadá taky zajímavě.

      Ty S-Works měli za běžnou cenu tak ty mohu koupit kdykoliv jindy.

      0 0
      • Cavendish  

        Proč 5 proboha? 3 stačí ne? Však jedna náhradní do batohu s jezdíš :D

        0 0
        • MI.KU  

          Protože :)

          1. kdyby chtěla polovička
          2. v ČR nikde nejsou a nevím kdy si zas budu něco kupovat v Německu, asi až na jaro.
          3. dobra cena bezne jsou o 100,– dražší.

          Teď lituju, že sem jich nevzal rovnou 10 :D

          0 0
          • Bogar  

            To budeš mít do důchodu, ne? :)

            0 0
            • MI.KU  

              S tím jak tu ,,mlikari” píšou jak mas s dusema pořad defekty tak to vidím stěží na měsíc :D

              Ne uvidím jestli budu prehazovat teď obě kola nebo až časem, to své teď. Takže buď budu mít na rezervu 1 nebo 3.

              A s tím ze jsem teď vzal ty FT ve verzi GRID tak si myslím ze ty defekty by byt neměli.

              0 0
    • Mark-H14  

      Neválí se doma někomu nevyužité, funkční silniční Tubolito? Kdyby se někdo chtěl zbavit, tak bych měl zájem… Případně do SZ.

      0 0
    • vt  

      Na dlouhe silnicni vylety by se mi hodilo usetreni mista po brasnickach/kapsach … na kolik je dobry napad jako rezervu vozit TPU? Treba „Pirelli P ZERO SmarTUBE 23–32/622“?

      Vydrzi par let slozena? neztrouchnivy? :-) … jak se nasazuje v nouzovych podminkach atd?

      Jinak predpokladam, ze po nasazeni se vytahne a jako rezerva je ko.

      0 0
      • zbartos  

        Ma vyzkousene jen MTB 26" duse Tubolito a Schwalbe Aerothan a stále fungují dobře. Nasazují se bezproblemove a po nafouknuti v plášti se nijak moc nevytahnou a dají se dobře složit.

        0 0
      • jerrymouse  

        Revoloop jsem normálně po použití složil (zachránila mi prdel 150km od domova) a vozím jí dál jako rezervu. Tubolito nevím, ale snad taky, taky je vozím, jen jsem je naštěstí ještě použít nemusel.

        1 0
      • georgej  

        Ta Pirelli jde i po použití úplně normálně složit. Jako rezerva i dál ok.

        1 0
    • Sla  

      Mate nejake nové poznatky o dusich z TPU? Používáte dlouhodobě bez zmiňovaných negativ? Díky

      0 0
      • enjoy  

        Používám Tubolito S-MTB (45g).

        Defektů 0.

        Ale tlak nedrží. Dofukuju prakticky co dva dny, ale zatím mě to neštve:-D

        0 0
      • studenak  

        Vozil jsem minulou sezonu od Pirelli a žádný defekt. Tlak drží dobře.

        2 0
    • tomasz70  

      Pirelli smart tube cinturato na gravelu prakticky nedofukuji vůbec. Defekt prozatim nebyl. Vzadu mám Pirelli a vepředu bezduši. Bezduši jednou za týden prifouknu, ale duše drží pěkně.

      1 0
    • VojtaRC  

      Mam TPU červené duše z Aliexpressu, za cca 200kc kus. Jezdil jsem je na MTB od půlky srpna do konce listopadu a nedofukoval jsem ani jednou.

      1 0
      • zbartos  

        Našel jsem např. tenhle odkaz https://www.aliexpress.com/…0788764.html , ale mají moc dlouhý ventilek (min. 60 mm) a uvádí jen max. 1,75" šířku pro 26" pláště.

        Našel jste někdo takhle levnou TPU duši s ventilkem dlouhým max. 40 mm a pro 26"x2–2,2" pláště ?

        0 0
        • VojtaRC  

          Hledal jsem jen v rychlosti a tuším že mám tyhle https://vi.aliexpress.com/…1513620.html?…. Ventilek ma asi 45mm.

          2 0
        • Kaizr  

          .

          0 0
        • Jirka17  

          Mám tento typ (RideNow) na dětskám kole a zatím drží dobře a mají i celkem dobré recenze.

          https://vi.aliexpress.com/…4399523.html?…

          2 0
          • ladys  

            Tazatel požaduje ventilek max 40mm, to má blbé. Většina je od 45mm.

            1 0
          • blaham  

            Zajimavý tip. Nicméně podle recenzí z Ali to vypadá, že to často posílají s bílým ventilkem o velikost 60 mm, což už mi připadá dost dlouhý. Pro kola 26/27.5 prodávají jednu velikost duše, zkoušel jste to někdo s 26"?

            0 0
          • Jirka17  

            Co se ventilků týče, tak mi poslali co jsme si objednal.

            Trochu jsem na to mrkl a v jejich produktovým listě jsme zjistil, že by měli prodávat variantu i s 42mm AV ventilkem.

            Jinak bohužel kompatibilitu s 26" nemůžu osobně posoudit. Ale ty TPU duše dělají celkem o dost kratší než je obvod ráfku, takže i na tu 20" jsem tam tu duši musel natahovat, abych ji tam vůbec dostal…

            0 0
    • Mark-H14  

      Ahojte, výše čtu, že zkoušíte TPU duše z Aliexpress apod.

      Také mám vyhlédnuté buď zmiňované Ride Now a nebo Think Rider. Kamarád má obojí na silničce, dokonce i na zimáku a zatím vše ok.

      Doma má manželka Tubolita a vše ok – nedofukujeme a syn, dcera a já vozíme Revoloop, které se daly koupit v setu 4ks za 500,– Kč/ks.

      Nicméně 150,– Kč za duši je lákavé, ale nerad bych s tím měl kupu starostí. Revoloop dofukuji 1× za týden.

      Tak kdybyste někdo měli nějaké poznatky budu rád.

      https://www.aliexpress.com/…0189733.html

      https://www.temu.com/…8863256.html?…

      https://www.temu.com/goods.html?…

      0 0
    • tomasz70  

      Já jak jsem psal někde výše používám Pirelli smart tube cinturato a prakticky nemusím dofukovat vůbec. Až mě to příjemně překvapilo.

      0 0
    • Kolobezkar  

      Zdravým moudří pánové.

      Máte někdo zkušenost s TPU dušema a jejich prasknutí při přehřátí od brždění na ráfkových brdách ?

      Jezdím tedy na koloběžce ale to je asi jedno. Kolikrát jedu i 80km/h a dost se bojím právě přehřáti při brždění.

      TPU duše řeším z důvodu co nejnižší váhy. Při svižných odrazech je váha to nejdůležitější.

      Jestli máte nápad na kombinaci pláště a duše, nebo bezduše pod 250g rád se přiučím.

      Dík.

      0 0
    • Kolobezkar  

      No trochu jsem čekal poprask kolem té rychlosti.

      Jde mi fakt o radu a né machrování.

      Dneska jsou fakt koloběžky z dvouma 28 kolama který když dobře zalehneš není problém, krom toho brždění(:

      Dost staré video, už tenkrát to šlo a to není idealně zalehlej. https://www.youtube.com/watch?…

      0 0
      • MatS  

        Se mi líbilo ke konci videa ta dopravní značka omezení rychlosti 60 :-D

        Jako na nějaký test asi dobrý, ale představa, že ti něco v té rychlosti z boku vletí pod kolo, tak jseš tuhej. A že jsem něco podobnýho zažil na kole v mnohem menší rychlosti, kdy mi vběhla z boku nějaká kuna nebo co to bylo. To nechceš.

        BTW mám pocit, že někteří výrobci TPU duší nedoporučují jejich použití na kolech s ráfkovými brzdami, právě z toho důvodu co popisuješ.

        0 0
        • ladys  

          Číňan má napsáno i pro ráfkové brzdy. Jsou lidí co upálí k smrti i kotouče. Chce to trochu umět brzdit.

          0 0
          • MatS  

            Kotouč můžeš pálit jak chceš a ráfek to neohřeje. ;-)

            Navíc Číňan ti napíše co chceš slyšet. Tady stačí přemýšlet.

            1 0
            • ladys  

              Jezdil jsem Conti supersonic. Síla materiálu a průběh nafukování je podobný TPU. Duše na mojich kolech není ani v kontaktu z brzdnou plochou a kolikrát za rok se v CZ dostaneš nad 80km/h. Pokud by měla bouchnou bouchla by i ta conti. Mám rezervu 2,5bar.

              0 0
      • psbiker  

        Ono to TPU časem degraduje a teplo tomu přispívá. Sice úplně nevěřím, že brzdění z 80 je na koloběžce úplně běžná činnost, ale s ráfkovýma brzdama bych TPU použil, až bude znám počet padlých dobrovolných testerů po několikaletém testování.

        0 1
    • Kolobezkar  

      Jako normálně tak rychle nejezdím. Jen když je přehled okolo cesty nebo to tam znám. V závodě se těžko přemlouvá srdce když oči vidí soupeře mizet????

      Asi ty TPU hold psychicky radši nedám.

      Teď mám pláště Tufo Calibra+ 215g a butyl duše Conti 75g.

      Přemýšlím jak to zlehčit. Asi bezdušema až to sjezdim.

      K bezdušakum mám dost odpor kvůli tmelu a tlaku.

      Na MTB kola samosebou super.

      0 0
      • mr.antik  

        a tam nejdou kola na kotouče?

        0 0
      • MatS  

        Stačí před jízdou si zajít na záchod a zlehčíš to nejvíc a zadarmo. :-D

        0 0
      • ladys  

        Je otázka kolik vážíš a jak často jedeš 80 a více…

        Pokud zdefektíš normální duši je to prázdné dřív než zastavíš. Defekty jsem neměl žádné a pak najednou ve sjezdu v 65km/h , cesta byla špatná stáčela se, ale nebyl problém zastavit.

        Pokud to chceš odlehčit a utratit prachy, tak můžeš kouknout do vlákna EIE. Vyšší ráfky, karbon dráty, lehké náby :)

        S bezdušema na silnici je to tak, že jedni je milují a jiní je po zkušenostech nejezdí…

        0 0
    • Kolobezkar  

      Kolo váži asi 653g jestli si to pamatuju (Vittoria qarano 46) takže ty měnit nebudu.

      Ale zkusím asi ty bezduše.

      Máte někdo zkušenosti z nějakýma lehoučkýma dezdušákama?

      Nájezd mě moc netrápí, váha a valivý odpor co nejméně.

      Co Veloflex record?

      0 0
      • Cavendish  

        170g a 1mm silný Běhoun, no nevím.

        Co Tufo Comtura Prima?

        2 0
      • ladys  

        To je celkem dobrá váha, ale dalo by se to zlepšit :D

        Nevím jestli UL šlupky jsou nejlepší řešení. Defekt v zatáčce je to poslední co chceš řešit. Připočti tmel, asi pásku, ventilek. Ty testy valivého odporu je třeba brát s rezervou, některé pláště jsou testovány x let zpět a dnes již mají upravenou konstrukci a jinou směs. Největší přínos jsou lehčí záplety, ale samozřejmě nejdražší…

        0 0
    • Kolobezkar  

      Jo ty Primi jsou asi fajn. Nakonec s Tufem mám dobré zkušenosti.

      Ještě je tu možná Michelin Power Time Trial 25 s latex duší. Váha kompletu cca 280g. Jenže to je zase ucházení latexu a cena kompletu jak přechod na bezduše.

      No asi jsem došel do konce možností, tak dojezdím co mám a pak budu muset rozhodnout. Vono to pak půjde snáž(:

      Dík moc, budu to tu sledovat.

      0 0
    • Kolobezkar  

      Řeším dost drobnosti a mám s tím vcelku úspěšné zisky, jenže všechno má své limity.

      Teď musím máknout hlavně na sobě. A to nejvíce na tom aby mě to prostě BAVILO pak to jede stejně nejlépe (:

      TPU duše se zdáli jako další zlepšení toho BAViLO.

      Bezduše mám zatím v sekci moc NEBAVÍ.

      Defekty samozřejmě nechci a když tak snadno opravitelné, v tom asi duše zatím vede.

      Vrcholným závodem roku je pro mě 360km bez podpory nonstop, takže spolehlivost dost top.

      Když budu řešit defekt že jsem rychhlej bude mi to vlastně k prdu.

      0 2

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.