TRASA KOSTELEC - VYSKYTNÁ NAD JIHLAVOU

22 nepřečtených
  • fabio

    Zdravím, mám jeden dotaz ohledně průjezdnosti trasy z Kostelce do Vyskytné nad Jihlavou. Plánuji cestu s dětma kolem řeky Jihlavy potřebuji zjistit jestli je průjezdná cesta kolem vodní nádrže Hubenov přes hráz. Po červené turistické kolem řeky to není s dětma moc sjízdné a tak hledám jinou variantu. Ale zjistil jsem že kolem vodní nádrže je prý průjezd zákaz. Nevíte někdo jak to je ??? Moc by mi to pomohlo. Nejsem totiž odsud a už nestihnu druhé trasování cesty. Jedná se přesně o cestu z Dvorců do Rounek a dál do Vyskytný nad Jihlavou. Moc díky za info.

    0 0
    • juli  

      Dvorce, Rounek… a dál? Dej nějaké další body. Klidně ti to v týdnu projedu a dám vědět.

      0 0
      • fabio  

        Super, moc dík. Tenhle víkend jsem trasoval celou trasu od pramene Jihlavy až do Třebíče … cca 120 km. A tenhle úsek z Kostelce jsem jel po červené a pro děcka to určitě není. Tak jsem podle mapy koukal že kolem vodní nádrže vede zpevněná cesta nebo asfaltka tak jsem se už nevracel a nejel ji vyzkoušet. Ale teď jsem koukal na net a zjistil že je ASI neprůjezdná kvůli ochranému vodnímu pásmu. Ale mě by bodlo kdyby byla průjezdná. Trasu mám naplánovanou takhle: Batelov – Dolní Cerekev – Kostelec – Dvorce – Vodní nádrž Hubenov – Rounek – Nový Rounek Vyskytná – Plandry – Hybrálec – Zborná – ATC Pávov. Celkem cca 30 km. Jestli by jsi tedy mohl zjistit průjezdnost kolem vodní nádrže tak by Ti byl moc vděčnej. Za 14 dní to pojedeme tak čím dříve by to bylo tak pro mě líp. Ještě jednou dikec.

        0 0
        • juli  

          A joo ták, já myslel jinou Vyskytnou tu pod Křemešníkem. Z Batelova ti to klidně projedu celé, jem mi napiš jestli to musí být celé po zpevněných cestách.

          0 0
        • juli  

          Až teď jsem si to přečetl pořádně. Nalánováno máš. Zjistím průjezd Dvorce-v.n.Hubenov-Rounek.

          0 0
    • zbartos  

      U obou konců hráze v.n. Hubenov jsem byl v roce 2006 autem a tehdy tam byla asi jen zamčená závora a značky či texty o zákazu vjezdu. Překvapuje mne ale, že hodnotíš červenou TZ v úseku Dvorce – Rantířov jako obtížnou pro děcka. Kromě možného bláta a normálního drncání na kořenech a na běžných nerovnostech si na nic zvláštního nepomatuji (jezdil jsem tam autem Škoda Felicie – kde to bylo pro toto auto sjízdné). Každopádně další návrhy tras (i uvedením povrchu) jsou pěkně vidět na webu cykloserver.cz http://www.cykloserver.cz/cykloatlas/#…|15.50360|14 (n­apř. delší a více stoupající verze s využitím žluté TZ). BTW Na mapě na cykloserver.cz je nakreslen zákaz jízdy k hrázi v.n. Hubenov na jižní str. již od státní silnice a na severní straně od závory u lesa, ale jet se dá určitě až k tělěsu hráze. 

      P.S. Na mapě cykloserver.cz také vidět šotolinku (čárkovaná fialová linie – čož přibližně znamená „i pro trekkingová kola“) vedoucí z osady Rounek na cca jih a na konci klesající do chatové osady k řece Jihlava, kde podle mapy slepě končí. Já jsem ale náhodu zjistil, že když se osadou pokračuje kousek (cca 500 m) na sever podél řeky, kolem srubu (viz foto v příloze) dojede/dojde se k ?jezu? (viz foto v příloze), kde začíná mlýnský náhon, který asi odčerpává většinu vody z řeky. Jak je vidět na fotce, po hraně jezu je pak možné (asi dost často) suchou nohou přejít na na druhou stranu řeky…

      0 0
      • juli  

        Myslím, že fabio má namysli nesjízdost úseku Damle – Zaječí skok, tam je to opravdu díky erozi dětmi nesjízdné už zhruba 4 roky, navíc tam nyní probíhá těžba dřeva

        0 0
        • zbartos  

          To asi ne. On chce jet do Vyskytné a ten úsek co zmiňuješ Ty vede do Jihlavy...... BTW Na mapě cykloserver.cz je tedy asi správně v úseku přes Přírodní rezervaci Zaječí skok (zeleně čárkovaně ohaničená plocha) nakreslen nesjizdný úsek (fialové čárky napříč směru jízdy). A druhý nesjízdný úsek je podle cykloserver.cz asi hned kousek na východ od hospody U Tomáše za Rantířovem......

          0 0
          • juli  

            Chápu to tak, že původně měla být trasa vedena podél řeky, snad až do Třebíče. Právě k vůli nesjízdnému úseku na čevené, což je snad jen ten, který jsem popsal, to fabio přeplánoval mimo červenou, tedy přes Vyskytnou do Pávova.. Jel jsem po červené minulý týden z Ji do Cejle a z kola jsem slezl jenom v úseku Zaječáku od čeného křížku na mapě, po konec příčného fialového a pak při přenášení kola přes svodidla na silnici 602. Jinak je celý tenhle úsek jetelný. Z opačné strany, tedy do Jihlavy to bude díky stoupání asi o trochu složitější, ale nějak si nevybavuju, že bych to někdy v tomhle směru jel.

            0 0
            • fabio  

              Zdarec, moc díky za pomoc při trasování trasy ..... jak JULIMU tak ZBARTOSOVI. Ještě jednou pro upřesnění. Jedná se mi opravdu pouze o úsek z Dvorců kolem vodní nádrže Hubenov dou Rounku. Jak už jsem zmiňoval je to kvůli tomu že úsek kolem řeky není moc vhodný pro děti. Potřebuji zjistit jestli je na zákazu jen závora nebi jestli je tam plot a jestli se dá projet po hrázi po cestě ktará je značená na mapě jako zpevněná.

              Abych Vás uvedl trochu do problému situace. Pořádám pro svoje děti a děti svojich přátel už 6.ročník akce KOLEM-NEKOLEM. Jedná se o akci ve stzlu APALUCHA …tzn. chlapi a děti. Nabalíme kole na těžko a vyrážíme na tří až čtyř denní vyjíždky. Letos mám v plánu čtyř denní akci od pramene Jihlavy u Jihlávky až do Třebíče. Začínali jsme s dětma na sedačce a teď už brázdí s námi na kole. Jde o děti od 4 do 15 let. Denní tarsy se pohybují mezi 20 až 30 km. Loni bylo nejmladšímu jedoucímu účastníkovi 4,5 roku. Proto musím trasu vždy projet a zjistit nejvhodnější terén. A ten kolem řeky Jihlavy po červené v úseku Dvorce – Rantířov není vhodný hlavně co se týká sjezdů. Tak možná už chápete proč tude nehodlám jet.

              Dále posílám můj návrh trasy pro tento den stvořený na cykloserver.cz: http://www.cykloserver.cz/cykloatlas/?…|15.49701|11

              Tak zatím moc díky za postřehy a návrhy.

              0 0
              • juli  

                Zítra to projedu ze Dvorců na Rounek a dám vědět, pravděpodobně v pátek.

                0 0
    • juli  

      Dneska jsem se pokusil o průjezd kolem Hubenovké nádrže ze Dvorců na Rounek. Zprávu mám bohužel špatnou, po hrázi v.n. Hubenov nelze. Pokusil jsem se projet lesem za první bránou, jelikož tam vedla lesní cesta a hrázný nebyl v dohledu, se snahou se napojit na asfalt za nádrží. To bohužel nevyšlo. Lesní cesta mě svedla k trati a podle Pekelského potoka k chatám na levý břeh řeky. Podle rady místního chataře jsem se vydal pěšinou mezi řekou a tratí, která mě měla dovést až k cestě pod Pekelským vrchem a od tud by se dalo pokračovat na Rounek. Pěšina však za ohybem řeky byla natolik zaroslá, že jsem se musel vrátit na hlavní silnici a napojit se na červenou značku. Po ní jsem pak už pokračoval zpět do Jihlavy.

      Navrhuju trasu přeplánovat ze Dvorců po červené, kolem chat až pod Pekelský vrch, tam přebrodit řeku, což při tomto stavu vody jak jsem se na místě přesvědčil není problém a pak pokračovat kolem chat na Rounek. Přesné místo na brod ti mohu o víkendu najít.

      Tož tak.

      0 0
      • juli  

        Mělo to i světlé stránky. Objevil jsem pěknou studánku a potůček, navíc jsem ochutnal první letošní lesní jahody :-)

        0 0
        • fabio  

          Moc díky za projetí. Sice jsi mě moc nepotěšil ale to se nedá nic dělat. A za tou závorou na fotce je tedy ještě ta brána přímo na hrázi jestli to chápu dobře. A obě závory i brána se dají určitě nějak překonat. Je to pro mě celkem klíčová cesta. Jinak bych musel úplně přeplánovat cestu. Nebo bych se zkusil domluvit přímo s někým na hrázi … hrázny atd.

          Jinak bych musel cestu přeplánovat už z Kostelce. Jet po silnici 406 až před Hosov a tam odbočit asi po žluté směrem do Rantířova. Nebo varianta jet z Dvorců až do Hubenova a objet nádrž přes Ježnou do Vyskytné. Ještě to budu muset zvážit.

          Tebou navrhovanou cestu po červené je pro děti 5 a 6 let celkem náročná. Raději delší úsek po silnici než terén.

          Přesto Ti moc děkuji a když tak se ještě ozvu pro radu na místní trasy. Náhodou mnou navrhované dvě trasy neznáš ??

          0 0
          • juli  

            Ta druhá brána je taková bytelnější, podjet se nedá, ale neriskoval bych to bez ofiko povolení od Povodí Moravy. Podle už výše zmíněného chataře je hrázný ozbrojený rapl. Ani místní, kteří dříve přes hráz občas chodili, si to dnes nedovolí.

            Obě tebou zmiňované trasy +/- znám a důrazně doporučuju se oběma hlavním silnicím vyhnout. 406 je od konce Kostelce, přes Kostelecký vrch, až po napojení na 602 úzká, bez krajnic s dost hustým provozem náklaďáků, stejně tak 602. Sám mám hrůzu, když jedu s dětmi po červené, co se nedejbůh stane na těch dvoustech metrech 602, než z ní zase odbočíme na Dvorce a to je v tomto úseku široká krajnice.

            Pokud bys fakt, odmítl tu červenou, která je mimochodem, tak jak výš potvrzuje zbartos, až téměř do Rantířova naprosto v pohodě sjízdná široká lesní cesta, pak doporučuji trasu Kostelec – Cejle – Mirošov – Jedlov – před Dušejovem doprava na polňačku – na kousek 602 – Ježená…

            Klidně se pochopitelně ptej dál. Pokud budu vědět rád poradím.

            0 0
            • fabio  

              Dobře. Silnici 602 i 406 vynechám a zkusím dát na Cykloserver.cz trasu co píšeš. kouknu na profil a uvidím. Kdybych chtěl něco vědět tak se určitě ozvu. Ztím Dík.

              0 0
      • zbartos  

        Znovu opakuji, že není nutné nic brodit ! Nevím kde přesně má být ten brod, ale cca 300 m od místa, kde by mohl být, je dále na sever po proudu řeky (po červené značce) jez (foto je v mém příspěvku z 17.06.2009 11:45:47), kde je možné přejít řeku suchou nohou. Když pojedete od jezu zpět proti proudu kolem srubu, tak se napojíte na šotolinovou cestu, která odtud vede do Rounku ! 

        Považuji ale za hloupost stoupat (a to hodně !) od řeky (od jezu) nahoru do Rounku, když od jezu vede podél mlýnského náhonu (po rovině) neznačená cesta (je porostlá travou a po dešti bude možná trochu blátivá) až k mlýnu (délka tohoto úseku je cca 550 m), kde začíná asfaltka a po cca 400 m metrech (zpočátku bez značky, pak červená zn., pak opět bez značky) se napojíš na žlutou značku, která Tě dovede na silnici, po které (a po žlutocedulkové cyklotrase č. 5215) dojedeš do Vyskytné.

        Celkem je tedy v ůseku Dvorce (státní silnice č. 602) – Pekelský mlýn postupně toto: cca 400 m cestička kolem chat (nepamatuji si parametry), pak 180 m lesní asfaltky, pak 1013 m lesní šotolinová cesta sjízdná Felicií, pak 433 m lesní přibližovací cesta nesjízdná Felicií (to je asi jediný úsek, kde by děti musely jít pokud nemáš Trailgator), pak 280 m lesní šotolinová cesta sjízdná Felicií (k jezu), pak 523 m rovná lesní nedostatečně zpevněná cesta sjízdná za sucha Felicií (k mlýnu). Celkem 2,65 km neasfaltového povrchu (z toho asi cca 500 m pro děti nesjízdné).

        P.S. Raději pojedu nebo půjdu s dětmi 2 km po hůře sjízdné cestě, než bych jel (raději šel !) více než cca 200 m po frekventované silnici....... Je sice pravda, ze jsem maldšího kluka v pěti letech jeste tahal kvuli možnosti jezdit delší trasy (a kvůli bezpečnosti při občasných nutných průjezdech po frekventovaných silnicích) na Trailgatoru (viz foto z písků na slovenském Záhorí), ale pokud ho nemáš, tak gumicuk by měl udělat ve stoupáních či na rovných drncavých úsecích podobnou službu..... BTW Pokud děcka ve věku 4–5 let nevezeš v nosiči, vozíku či na něčem netáhneš, je asi dost nevhodné plánovat trasy kolem 20 km, jezdit po veřejných silnicích, jezdit do kopce a jezdit po neasfaltových komunikacích…

        Jinak Tvoje naplánovaná trasa tak, jak ji máš na cykloserver.cz, je kromě té hráze dobrá, ale třeba v úseku Dvorce  - silnice č. 602 vede po tečkované linii, což by měla být cesta sjízdná jen na MTB. Takže doufám, že to víš a dáváš tím jen přednost tlačení kol, před jízdou po fekventované silnici č. 602......

        P.P.S. TO Juli: Nejde náhodou o Maršovský potok místo Pekelského ?

         
        0 0
        • juli  

          Vlastně nevím, jak se potok o kterém píšu jmenuje, měl jsem pocit, že jsem to tak zahlédl v mapě na GPS. On Pekelský bude spíš ten, co vytéká z rybníčku na Rounku a vléva se do řeky. Ten o kterém píšu teče z v.n. Hubenov do řeky.

          0 0
          • fabio  

            Zdarec, tak je tato část trasy vyřešena. Po telefonické domluvě přímo s hrázným a vedoucím na Povodí Moravy nám umožní průjezd přes hráz přehrady. Hráznej byl v poho hned od začátku ale musel jsem to domluvit ještě v Jihlavě na Povodí Moravy. Tohle je pro mě to nejlepší řešení.

            Všem Vám moc díky za trasování, rady a foto. Kdybych Vám mohl nějak naoplátku pomoci ohledně nějaké trasy tak okolo Třebíče nebo Náměšťe nad Osl. není problém.

            Tak díky a mějte se.

            0 0
            • zbartos  

              Takl to si hoši z Povodí Moravy na sebe upletli bič. Od teď jim bude pořád někdo telefonovat, at' nechají projet nějaké cyklisty.

              To už by chtělo vyvolat jednání Kraje Vysočina s Povodím Moravy, instalovat tam značku Zákaz vjezdu motorových vozidel a v bráně udělat malou mezeru pro kolo.....

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.