• Janouch

    Zdravim.

    Dotaz na znalce Rychlebskych hor. V lete se tam hodlam vyskytnou s kolem a budu rad ,kdyz mi doporucite nejaky pekny trasy, singliky . nejakou predstavu mam ,ale znam to jen z mapy a ta nerekne vše. Moje predstava je vyrazit z Bílý Vody po cerveny a potom podel statni hranici a potom sjet pres smrk do Lazne Lipova a navstivit jiz zde avizovane chodniky na Sokolim vrchu pote navrat na stani hranice pres Paprsek dojet az na Kralicky sneznik a po Polske strane dojet do Horni Moravy a potom dolu do Kralik.

    Je to dobrej napad nebo jeto spatnej napak jakej je to vlastne napad :)))) Ivanku :)

    0 0
    • Lister  

      Podle mě jsou Rychleby zajímavější když se jednou přesně naopak, tedy od Smrku směrem na Bílou vodu a nápad je to určitě dobrý :-)

      0 0
    • Radez  

      hlavně si předem připrav nějakou výmluvu až tě na Kraličáku chytnou ochranáři, jo a nemylsli si, že jim ujedeš, protože co sem je tam potkal, tak fičeli do protisměru z džípem (jel sem dolu oni nahoru) a jak mě viděli, tak vyskákali ( nechali otevřený dveře) a nebylo kudy projet, jediná cesta byla spáchat sebevraždu skokem do rokle a o ujíždění zpět do kopce se nedalo vůbec uvažovat :-))

       
      0 0
      • Janouch  

        tak na na Kralicak i znej (i tam kde je zakaz vjezdu kol)to kolo potlacim to mi nic snad nemuzou udelat ne ?

        0 0
        • Radez  

          ne, to ne, to mi sami říkali, že pokud člověk to kolo tlačí, tak mu ani nic neříkaj, ale to se projdeš jako prase, to je docela štreka, kde je ten zákaz.

          0 0
          • masox22  

            Pokud jedu z Lipové přes Smrk do Rychleb tak určitě minu Kraličák, ten je přece trochu mimo ne? Jinak hřebenovku jsem jel před několika roky a šlo to, místy tam byly polomy a špatné značení jinak krásná a opuštěná příroda stojí to za to. 

            0 0
            • Janouch  

              no je stranou ale na ten kralicak se chci dostat ze smrku po zeleny a po cerveny pres chatu Parsek pak pak kilaku tlacit na vrchol kralickau a potom na polskou stranu

              0 0
            • Lister  

              Z Lipové přes Smrk do Rychleb ano, ale on to bude chtít brát z druhé strana, takže tam je cesta Lipová, Smrk, Pasek, Kraličák možná a opravdu krásná – červená mezi Pprskem a Kraličákem je luxusní záležitost.

              0 0
            • masox22  

              Opačně s odbočkou na Paprsek a Kraličák to jde také, kromě úseku z Kraličáku směrem k Dolní Moravě asi tak 2–3 km (šutry jak koňská hlava) to jde všechno jet. Zákaz je tak odhadem 5–6 km. 

              0 0
          • Janouch  

            tak to jsi me uklidnil rozhodne nehodlam porusovat zakaz vjezdu kol … no podle mapy to vypada jen na pak kilaku na vrchol kde je zakaz

            0 0
      • beeker  

        A to jako jeli až na Králičák džípem, a ty tam na kole nemůžeš? Co ti na to řekli? Ale nvm přesně jestli je Králičák v nějaké PR nebo NPR, podle mapy je celý ten masiv v ochraném pásmu, tak nevím

        0 0
        • Radez  

          no bylo to snad poslední místo kam se dá vyjet z Dolní Moravy těsně pod první boudou co tam je, pak dál už se z té strany dá jen po pěší cestě, nevím přesně, jak bych to místo specifikoval, ale je tím místem značená jakási běžkařská objížďka pěšky se chodí normálně po značce kratší cestou, ale tam to na kole bylo nesjízdný…

           

          No mluvili hodně dlouho :-)), já sem ale dělal nejblbějšího člověka pod sluncem a vymlouval sem se.. prostě sem si je musel získat na svoji stranu, tak z toho byla jen výhružka.

          A ten zákaz začíná ze strany z Dolní Moravy přesně tam kde končí asfaltka.

          0 0
    • Tukos  

      Vynikající volba, u nás se ti určitě bude líbit. Rychleby nejsou tak profláklé jako Jeseníky a zážitků tu najdeš mnoho. Jediným mínusem je podstatně řidší síť restaurací (skoro žádné tu nejsou), ale i tento hendykep se dá brát jako pozitivum :-)

      Ponejprv bych rád upozornil, že ony avizované Rychlebské stezky jsou poněkud mimo hlavní hřeben a začínají v obci Černá Voda.

      Rychleby jsou opravdu zajímavější sjíždět od Ramzové (ŽST) směrem na Bílou Vodu. Ale upozorňuji, že jsem to nikdy nedal najednou a pokud nejsi bláznivý chrt, tak bych to nedoporučoval ani tobě. Z Ramzové se dá jet na Paprsek (zde první a taky poslední obžerstvení) a potom po st. hranici na Smrk. Odtud dál po hranici (vynikající tech. sjezd). Jakmile to začne stoupat, je lepší hned sjet porostem na lesní cestu, která je podél hranice. Pokud jseš ale skalní bajker, pak jeď dál po hřebenu. Je to náročné, krásné a místy nebezpečné. Nějakým způsobem se dostaň na Hraničky a odsuď není špatné jet třeba Polskem (pokud bude podrobná mapa, najdeš místo jak se dostat k nám a zbytečně neztrácet výšku). Tady se dá pak sjet do Javorníka, kde jde přespat, nastoupit na vlak … cokoliv. Budeš li v dobré formě, tak z Hraniček nesjížděj dolů a pokračuj podél hřebene  směr Koníček – Zálesí – Borůvková hora (zde rozhledna) a odsud jakkoliv dolů až do Bílé Vody. Upozorňuji, že zde mino kostela, psychiatrické léčebny a výrobny hostií zhola nic není (leda polský Zloty Stok) Kde jde omrknout šachtu na těžbu zlata a navštívit lanové centrum (dost adrenalinové) Doporučuji se pak vrátit po asfaltu do Javorníku, přespat a druhý den vyrazit přímou trasou na Paprsek (přes Polsko), odtud kolem Medvědí boudy po singlu na Kladské sedlo (lze i po st. hranici) a odtud jakkoliv na Králičák (dál po hranici nebo po lesní cestě kolem Adélina pramene – míň náročné). Do Horní Moravy jsem to jednou sjížděl v noci a řekl bych, že ve dne bych to neriskoval, neboť bych viděl ten terén. Je tam u chat takový traktorový smyk. Lepší to asi bude Polskem. Nejspíš tam pojedu 4.7.09 tak můžu dát echo.

      Je zde samozřejmě sposta možností jak si tu trasu udělat hezčí, ale už tak je to celkem slohovka, takže doporučuji pořádnou mapu 1:25000 je už dost podrobná.

      Zdar

      0 0
      • kankrlicek  

        Text i obrázky u mne spustili pavlovův reflex :)

        Pro ty, co neměli komunistické školství – prostě slintám :)

        0 0
      • Frankie  

        No, nechtel jsem ho podcenovat, ale taky mi prisla trasa Bila Voda – K.S. na jeden den trosku moc, ale samozrejme zalezi na fyzicce a trase…

         

        Taky jsem dal Bela p. P. – Lipova- Javornik a zpet pos ilnici nebo Bela p. P. – Lipova-K.S. a zpet, coz je dukaz, ze pri rozumne trase to zvladne i nechrt :) F

        0 0
      • Lister  

        předpokládám, že ty fotky jsou ze žluté hraniční značky??

        Ta žlutá ze Smrku je opravdu krásná, je pravda, že se občas musí tlačit a rozhodně je nutné vyhnout se výstupu na Kovadlinu – naštěstí se tohle se dá podle mapy jednoduše objet po zelené značce z Polské strany a napojit se až za ní – z druhé strany se tam dá jednoduše vyšlapat – ten výhled za to stojí. Pak směr sedlo Peklo. zde je, co vím, široko daleko jediný vodní zdroj – je na hlavní cykloturistické trase, které se mě osobně vůbec nelíbí, protože je to lesní dálnice sypaná štěrkem. Znamené to odbočku cca 300m, ale asi bych zde natankoval, protože dál už nic není – pil jsem tu vodu a žiju :-)

        0 0
        • Lister  

          Ještě najaké fotečky na podráždění takhle po ránu v práci :-)

          Výjezd na Smrk je lesní cestou z Petříkova, další fotky po žluté značce.

          0 0
        • bluma  

          Naopak, výstup na Kovadlinu vřele doporučuju :-) Třeba přítelkyně na něj docela často vzpomíná…

          0 0
      • Janouch  

        diky za vycerpavajici odpoved jen by bylo lepsi si sednout nad mapou takhle se to spatne chape kdyz jsem tam nebyl :) nebo jestli mas nejakou mapku v elektronicke podobe posli mi ji na email diky moc

        0 0
    • Frankie  

      Urcite dobrej napad :)  Rychleby jsou nadherny – jen par mist jako priklad – zricenina Rychleby, Certovo kazatelny, Hranicky – zanikla vesnicka a ac je to v udoli, je tam na rozcestniku CTK vrcholova kniha :)

       

      Jinak byl jsem na K.S. jen jednou pres 3 rokama, ale tehda tam snad zakaz nebyl snad ani na ty kamenity ceste k pramenu Moravy a dal… predpokladam, ze zrovna tam ho asi dali, nebo snad jste nekam niz? F

      0 0
    • Vlada  

      No nekolikrat jsem to jel ve smeru ze Smrku na Spicak a od tama po cervene do Javornika a osobne si myslim, ze v protismeru to budes mit na hodne dlouho. Jako stezka to je moc pekna, ale misty budes muset dost tlacit. Na druhou stranu, kdyz uz jsou boruvky, tak je to idealni (a ze tam rostou fakt super :-) ).

      Na Kralicaku jsem take uz tak dvakrat byl a nejsem si jisty, ze to za to stoji … resp. nahoru tak kilak tlacis, jelikoz tam jsou brutalni sutry a dolu, pokud nejsi dobry sjezdar, tak tlacis take. Navic, pokud tak bude zrovna dost turistu, tak i kdybys byl super sjezdar, tak to rychle nedas, pac tam dost prekazeji :-) To uz se mi vice libila modra na Susinu (ze Stribrnickeho sedla), i kdyz uz je mozna take zakazana – nevim. Cervenou z Paprsku az do Stribrnickeho sedla lze jen doporucit – super jezdeni a je to vsechno jetelne!

      Vloni jsem si koupil super mapu od Shocartu Rychlebske hory 1:60000 – Velka cykloturisticka mapa. Je super v tom, ze v ni je velka vetsina cyklotras, ktere vedou v blizkosti statni hranice. Takze, pokud si chces slusne zajezdit a jet to z Bile Vody na Smrk, tak bych se drzel tech cyklotras z te mapy a na hranicni cestu se vykaslal. Jsou to vetsinou siroke cesty, ale jestli si dobre pamatuji,  tak asfalt neprevlada … naopak jsem si parkrat rikal, ze chudinky cyklisty nesetri :-D proste jde o to, jak moc chces jezdit a jak moc chces tlacit :-) napr. uz zminena cervena z Hranicek na Spicak je fakt super, ale vyjet to bez tlaceni hodne boli (navic tam je jedno misto, ktere sand ani jet nejde, ale to je fakt kratne). Naopak v protismeru to je bozi sjezd :-)

      0 0
      • Lister  

        Jaký je ten úsek z Pekla směr hraničky, zatím jsem tam po hřebenu nikdy nejel, ale mám to v plánu – nechám se vyvést vlakem na Ramzovou a v javorníku by zase čekala žena s autem, protože jinak je to na jeen den opravdu unreal.

        Jinak pokud by to mělo být z druhé strany, tak jak nejkrásnější sjezd ze Smrku do Lipové považuji opět žlutou značku ( ta barva je u nás prostě záruka kvality). Je to technicky náročnější, já některé úseky musím nést, ale jeden kamarád mi dokázal, že je to celé sjízdné – do dneška to nechápu :-)

        0 0
        • Vlada  

          Abych se priznal, tak mezi Peklem a Spicakem si zadny extra problem nevybavuju, ale byl jsem tam naposledy tak pred dvema lety. Ze Spicaku po cervene az na Hranicky to je suprove jetelne – je tam jeden 10ti metrovy usek, ktery je sjezdarsky tezky (zaver sjezdu od hranice k rozcestniku Pramen po Strazi), ale pri trose hecu se to da (urcite jsem to kdysi sjel). Zbytek je hodne rychly a jetelny i pro nesjezdare.

           

          To je otazka, odkama vyrazis a kam se musis vracet :-) Ja jezdim okruh z Vidnavy – pres Cernou Vodu – Hradisko – Zulovy vrch – Pomezni jeskyne – Lucni vrch – Smrk – Spicak – Javornik – Vidnava a za den se to da uplne v klidu :-) Vloni jsem uskutecnil skoro cely prejezd Rychleb, kdy jsem zacal na Boruvkove hore a zapichnul jsem to asi 2km od Smrku, jelikoz se na me hnala nechutna bourka, kterou jsem na hrebenech chytnout nechtel. Doufam, ze to letos dotahnu az do konce :-) (samozrejme start a cil ve Vidnave)

          0 0
          • Lister  

            díky za info…a respekt!!! To co popisuješ bych nedal ani náhodou. Vyřážím z Jeseníku, ale ani kdybych měl vyjíždět s té Vidnavy, tak bych to nedal ani náhodou. Ten hřeben je sice krásný, ale dost náročný. Já to vidím tak maximálně na cestu tam, zpátky bych se možná dostal, ale většina by byla jen po silnici a to by mě nebralo.

            0 0
        • blackwater  

          Trochu jsem zaspal téma. Ale ta hraniční stezka od pekla je v posledním úseku před hraničkama shit, protože jsou to zarostlé valy z kamení.

          Ještě k tomu směru od Bílé Vody, fakt pěkný je sjezd z Borůvkové na Travnou. Tam se to dá fakt pustit, ale doporučuju v týdnu , dopoledne a mimo sezonu. Protože teď na Boruvkové otevřeli bufáč a tak tam bude víc lidí. Před 14 dnama v neděli tam dofrčely 3 trojkolky 2 krosky. Slušný rachot.

          Jinak si myslím, že ta hranice je fakt super, ale člověk nesmí být naštvaný, když kousek tlačí.

          Pro odbočku na Rychlebské stezky bych se ale spíš spustil do Nýznerova, než to brát přes Lipovou.

          0 0
          • Lister  

            Pro odbočku na Rychlebské stezky bych se ale spíš spustil do Nýznerova, než to brát přes Lipovou.

            … to je v každém případě blíž, ale není to tak krásná cesta – jen široká lesní silnice, to se s tím nádherným singlem přes Lví Horu nedá srovnat.

            Jinak dnes je vyrazil směr ty stezky, vyjel jsem od Řetězárny z České Vsi nahoru po asfaltce směr potok Lubina, pak sedlo Klen a po té lesní spojce pak Pod Sokolí, ale bohužel jsem žádný nájezd netrefil – díval jsem se tedy jen doprava pod tu silničku, vlastně mě ani nenapadlo, že by ten singl mohl být v kopci nad tou silničkou?

            0 0
            • blackwater  

              Zdar, trasu jsi měl dobrou, ale je fakt, že za jízdy se to dá přehlédnout. Dobrý orient. bod je suchý smrkový vrch visící ve vzduchu v buku.

              No, každopádně se příště ozvi a já to fiknu do sedla a provedu tě. Stejně nemám přes týden s kým jezdit. Nebo přijeď během víkendu. Budeme tam někde furt. Buď makat nebo bajkovat. 723360565

              Ps: Jak tam pojedu, tak ten nájezd nějak označím, nenápadně.

               
              0 0
      • beeker  

        Jak vypadají ty cesty směrem na Sušinu a dál po hřebeni třeba přes Podbělku a Souš?

        0 0
        • Vlada  

          Ta modra ze Stribrnickeho sedla na Susinu byla moc pekna. Misty to bylo sice dost podmacene, ale byly tam i drevene chodnicky. Dal jsem pak pokracoval po cervene, takze jak to vypada smerem na Podbelku fakt nevim. Ale ber to trochu s rezervou, jelikoz jsem tuhle trasu jel tak pred dvema roky … Rozhodne cervena ze Susiny dolu je slusny hukot … skoda, ze ko konci to je dost asfaltove.

          0 0
    • Burizon  

      Zdravím,

      tak je čas si opět udělat nějaký bajkový výlet na nějakou pěknou rozhlednu. Tentokrát to bude ta na Borůvkové hoře.

      Dle vlakového spojení se mi jeví jako optimální trasa z Ramzové přes Smrk, po žluté na Špičák, po polské zelené až na Černou kout, pak nejspíše po přerušované červené a polské zelené na Borůvku a dolů do Javorníku po červené nebo modro/zelené (?).

      Příjezd Ramzová v 8:45, odjezd Javorník v 17:55. A já se ptám, zda-li je to vůbec v jeden den uskutečnitelný. Nejsem žádný závodník, hodně fotím, ale zkušenosti mi říkají, že těch cca 50 km by se za těch cca 8 hodin snad dalo dát… Jak se to jeví místním?

      PS: Kdybyste měli nějaké zlepšovací návrhy, sem s nima! ;-) Vyhledávám hlavně pěkné singlíky a kvůli těm tam taky jedu.

      Díky!

      0 0
      • Dzany  

        Chtel bych se zeptat. Kolega v praci me informoval o tom, ze vetsina turistickych cest v okoli Vrbna pod Pradedem, smer Praded a dal, je uzavrena pro vjezd cyklistu. Nevim, zda teto informaci mam verit nebo ne. Muzete mi nekdo rici, jak to skutecne je? Zacatkem cervence se chystame s kamaradem prave do Vrbna p. P. na nekolik dnu zabajkovat. Diky za odpovedi.

        0 0
    • zoltan84  

      mátě někdo zkušenosti s polskou stranou rychlebských hor ?

      konkrétně mi jde o zelenou TZ z rocestí „hraničky“ na rozcestí „černý kout“ a pak také o zelenou TZ z rocestí „růženec“ směrem na obec zloty stok.

      jde mi o to, že podle mapy by to v tomto úseku mohl být pěkný trailík, zatímco po české straně je to v těchto úsecích podle mapy spíš po lesních cestách.

      díky za případné info ;)

      0 0
    • Tehu  

      chlapy z Rychlebek nemate nekdo prosim Vas zakresleny ty vase lakave trasy. Abych nemusel vse skladat jako neznaly a mohle se vyvarovat chyb jako zakazy a zbytecna stoupani… Rad si necham poradit a doporucit. Jsem ubytovany v obci Tomikovice na stezkach ztravime predpokladam dva tri dny, ale rad poznam rychlebske vrchy co nejvice…

      Budeme tam cca kdyz pocasi da 7dni jezdeni takze cas bude. Deni naplne mame bezne ±50km kdyz nekde jsme.

      Dekuji

      0 0
      • TrT  

        Já dostal tento tip (autor = Petr Slavík), ale zatím jsem nejel:

        http://www.cykloserver.cz/…lety/detail/?…

        Osobně mám vyzkoušený trail po hranici od Smrku až do sedla pod Kralickým Sněžníkem.. a bylo to moc pěkné :)

        0 0
        • Tehu  

          diky super podnet :-)

          0 0
          • Lister  

            Tak tohle je docela peklo. Rozhodně krásná trasa, ale nic jednoduchého.

            Pokud máte auto a můžete se někam šoupnout, tak bych vám opravdu vřele doporučil parking v Ostružné, přes Petříkov vystoupat na Smrk a ze Smrku se dát neznačenou pěšinou pořád kolem Hranice směr Polská Hora a dojet třeba až na Kladské sedlo (ale dá se sjet kdykoliv předtím a musíš trefit tu červenou značku), po červené zpět směr Paprsek → Císařská bouda a po zelené sjet do Ostružné. Je to fajn výlet a díky ušetřeným výškovým metrům po výjezdu autem na Ostružnou to ani není moc náročné.

            0 0
          • piskot  

            Připojím se k Listrovi – hraniční stezka Smrk – Kladské sedlo je pro běžného bajkera výrazně lépe jetelná než směr Smrk – Kovadlina. Červená turistická je v úseku Zhořelá – Medvědí bouda naprostej luxus. Na tu druhou stranu od Smrku je taky pár pěkných úseků, ale je to jak výrazně členitější, taky více šutrů a hlubokých úzkých pěšinek v borůvčí – je potřeba počítat s tlačením.

            Kdyby někdo chtěl takový adventure enduro, tak je částečně jetelnej Vysoký hřbet – začátek je ve zlomu žlutý značky na vrcholu Studený, západně od Lví hory. Na úvod je pěšinka, v závěru už to bude trochu víc zarostlý. Každopádně pěšky je to tam nádherný, naprostá jistota, že nikoho nepotkáte.

            V pátek se chystám dát právě Ostružná – Smrk – pivko a bašta na Paprsku – Polská hora – Kladské sedlo – sedlo Gleboka jama – někudy do Vojtíškova (mám tam jednu akci). Kdyby se chtěl někdo přidat a akceptovat, že budu letos asi počtvrtý na kole, tak není problém. Čistě teoreticky můžu tu trasu dát místo pátku v sobotu.

            0 0
            • Lister  

              Ze Smrku jedeš po hranici a nějakou neznačenou cestou sjedeš na Paprsek a pak zase vystoupáš na hřeben nebo to máš v plánu jinak?

              Když jezdím ten popsaný okruh tak si většinou ještě přidávám z Císařské boudy malý okruh směrem na Smrk po široké lesní cestě až narazím na zelenou značku po které sjedu (pod Travnou horou) zpátky na Císařskou – to je totiž moc hezký trailík a myslím, že se snad dokonce jmenuje Pohádka. Pak z Císařské pokračuju směr Ostružná.

              0 0
              • piskot  

                Plánuju to po hranici, na tu širokou cestu od Císařské boudy se najede kousek před Palašem (na vrcholku takovýho kopečku), spojuje to kratší průsek (bývá to tam celkem prošláplý, jezdí se tam i v zimě).

                Po té zelené jsem jel zatím jen na běžkách před pár lety, Pohádka je jeden z těch běžkařských okruhů okolo Paprsku, tak to bude asi podle toho.

                Úsek Ostružná – Smrk – Paprsek jsem zatím na kolej nejel (jen hodněkrát pěšky), kolmo mám projetý ten další úsek hranice na Kladské sedlo a tu červenou okolo Medvědí boudy. Jsem zvědavej i na ten úsek Kladské sedlo – Gleboka jama, to jsem zatím jen běžel v noci s čelovkou :), ale mělo by to být bez problémů jetelný.

                0 0
              • Barberry.pha  

                Chtel jsem se zeptat mistnich, budu prvni tyden v cervenci na tyden u rodicu manzelky v Ceske Vsi, mam uz tam neco malo projetu ale chci si rozsirit obzory a mam v planu jet s na Horni Lipovou-lesni bar-lucni vrch (tady to zatim znam) ale chci zkusit z Lucniho vrchu pres Utulna mates Po zlute na Smrk, a dale po modre do Petrikova, dojet na Ramzovou a pa ceste smer pod obrimy skalami a u chaty Jelenka se dostat na pod strmym, a pak asi nejak zpatky,

                Pokud mate nejaky tipy po teto trase na zajimavou odbocku, pripadne poupravne trasy, tad si necham doporucit, pripadne jak pak zakoncit tu trasu od toho pod strmym,

                Pojedu na HT 29, takze nejak brat potaz ze to neni full :) ale co se nesjede se da snest :)

                0 0
                • McBlacky  

                  ta žlutá tři studánky-mates je celkem do kopce, ale dá se za sucha vyjet. Modrou za Lučním Vrchem na tři studánky asi budeš muset tlačit. My ji jeli z opačné strany, což je podle mapy daleko méně na vrstevnice a bylo to hodně na krev vyjet.

                  0 0
                  • Lister  

                    On chce jet jinak po žluté na Srmak až od útulny. K Útulně vyšlape pohodlně po široké lesní cestě z Lučního Vrchu. A po modré chce sjíždět směr Petříkov až ze Srmku. Tady bych ale rozhodně doporučil jízdu po zelené značce, ta stojí za to. U Císařské se buď napojit na červenou, což je pohodlný sjezd po široké cestě do Petříkova, nebo pokračovat dál po zelené až do Ostřuzné, což je technicky náročnější, ale z mého pohledu zajímavější.

                    0 0
                    • Barberry.pha  

                      JJ presne takhle to zamyslim, no uvidim jestli mi tam behem toho tydne na to vyjde cas, taky nemuzu byt jenom na kole cely den ale musim se venovat i rodine :)

                      a laka me tedka spise ten Praded a tady toto si necham v zaloze kdyby byl cas :)

                      no mozna to asi zkusim po te zelene a pak s cisarske boudy po cervene :)

                      obcas prekvapim i sam sebe co sjedu, ale vzdy s respekem a s pouzivanim hlavy :)

                      0 0
                    • Barberry.pha  

                      jinak nechodis v ceske vsi nekdy na fotbalove hriste na pivko, jak je tam to posezeni u toho tenis kurtu?

                      ze bych te za ty tipy pozval na jedno ;)

                      0 0
              • Barberry.pha  

                Nechci tady zakladat novy topic tak se zeptam zde, jaka idelani trasa s Ceske Vsi na Pradet pres Cervenohorske sedlo :)

                Co jsem koukal tak bych to vzal pres Jesenik na Belou pod Pradedem po ceste a pak za Belou jestli jet po te nove ceste pres Filipovice na Cervenohorske sedlo, nebo odbocit na na Dratovnu a jet tam castecne po ceste ktere misty kopiruje zlutou v mape je to oznacene jaka trasa 6212 a tak nejak se po te zlute dostat na sedlo. ze sedla pak po modre smer petrovka, tam pak po zelene az na svycarnu a ze svycarny uz po cervene na praded. a pak priadne nejakou zajimavou cestu zpatky ;)

                Nebo pripadne jinaci sjizdnou cestu, ktera se da jet a ne tlacit :D

                0 0
                • Lister  

                  a pak priadne nejakou zajimavou cestu zpatky ;)

                  Na Praděd ani z Pradědu není zajímavé cesty – bohužel :-(

                  Až bude chvilka tak se rozepíšu.

                  0 0
                  • Barberry.pha  

                    No trasu jsem myslel takovou

                    http://www.cykloserver.cz/…lety/detail/?…

                    ale rad si necham poradit, pripadne jestli ta prvni trasa smer Ramzova je lepsi, chci si ten tyden tak nejak uzit a vyjet si na Pradet docela laka :)

                    0 0
                    • Lister  

                      Ono jde hlavně o to, že dostat se z České Vsi blíže k Pradědu je nazačátku děsná nuda. Snažil bych se vyhýbat asfaltu.

                      Do Bělé bych jel, tak jak to máš, dá se naštěstí využit často nějaká zadní cesta nemusíš šlapat po hlavní. Pak bych v Bělé odbočil na cyklotrasu na Točník, pak modrá do Filipovic, po silnici do pravotočivé vracečky, kde bych uhnul na lesní cestu a po ní pokračoval až na žlutou a po žluté vyjel na Červenohorské sedlo. Tam už začíná zábava a ta cesta na Švýcárnu je hezká. Ze Švýcárny zase jen asfalt až na Praděd. Zpátky nejlépe asi kopírovat stejnou trasu s tím, že by se dala zkusit červená, ale nevím, jak je průjezdná – nikdy jsme tam nejel, ale vím, že cyklisté tam občas jezdí. Za sedla zkusit dolů po žluté, ale stejně tě pak čeká opět 15km silnice z Bělé do Jeseníku.

                      Kdybys měl hodně času a dost sil, tak by se jako zpáteční cesta dala využít trasa přes Videlský kříž (tam se dostaneš nejkratší cestou po modré ze Švýcárny, ale ta je oficiálně zakázaná a v jednom místě i nesjízdná nebo se tam dá dostat za Sedla po cyklotrase po zpevněné cestě přes Malý Klín, Nad Vysokým vodopádem, Milionová cesta). Z Videl na Pásmo Orlíka, Rejvíz a sjezd do Česká Vsi (nejlépe po červené přes Zlatý chlum).

                      Nebo se dá jet z Videl různě, ale tady odčítám jen z mapy, protože jsme to nikdy nejel – třeba žlutá na Lysý Vrch a pak modrá do Bělé nebo cokoliv jiného dle mapy – tady jedeš už pořád z kopce, takže by neměl být problém s nějakým zásekem a tlačením.

                      0 0
                      • Barberry.pha  

                        Diky za tip, asi to zkusim na ten tocnik a pres ty filipovice, no tu zpatecni cestu jsem tak nejak premyslel na to videlske sedlo a nebo se pak na svycarne rozhodne podle aktualnich sil a pocasi :) jestli zpatky na sedlo nebo jinaci cestou i ta zluta s vidle na rejviz pres ten orlik vypada zajimave ;)

                        0 0
                      • Barberry.pha  

                        A ta modra se svcarny na tu cyklostrasu co vede se sedla pres ten vysoky vodapad na vidli, nevis jak je sjizdna? :) prinejhorsim se to snese :D

                        0 0
                        • Lister  

                          Je to taková klasická horská lesní pěšina, občas kořen, nějaký ten šutr. Směrem nahoru je to na tlačení, ale dolů to IMHO z velké části sjízdné bude až na poslední krátký úsek (cca 200metrů), který je fakt hodně prudký, samý kořen apod – to se dá ale bez problémů stlačit.

                          0 0
                          • Barberry.pha  

                            super diky za info, no a ta zluta s te vidle pak na rejviz se asi taky da jet? pocitam nejaka lesni cesta, zadny zakernosti :) mozna pod tou opavskou loveckou chatou ale to koukam jde objet po ceste … no myslim ze s Rejvizu uz to pak rad pustim po zlute dal na prameny javorove na certovy kameny :D

                            0 0
                            • Lister  

                              Ta cesta je v pohodě, v podstatě většinou hrubý asfalt nebo zpevněná cesta. A ten úsek přes Kazetelny je povinný! To bys vynechal to úplně nejlepší z celé trasy. Výjezd na Kazatelny je sice kamenitý, ale je to krátký úsek cca 100metrů, ale pokračující sjezd za to stojí. Rozhodně nevynechávat!

                              PS: Výjezd na Kazatelny je tady Letos jsme ho po dlouhý době dal nahoru celý.

                              0 0
                              • Barberry.pha  

                                Ta fotka me trochu vydesila :D na tovtady uplne v okoli Prahy nejsem zvykly :D

                                Uvidim jak na tom budu v danou chvili se silami ;)

                                Po cervene na chlumz rejvizu je taky kousek pred chlumem, takovy mensi usek dolu mezi kameny, a ten se sjet dal, ale to jsem nemel v nohach tolik km a tolik vyskovych :)

                                0 0
                                • Lister  

                                  Fakt je to krátký, to co je na fotce, je v podstatě celé stoupání. A neuhýbal bych, síly ti to nevezme – tohle vytlačíš a dál jedeš z kopce.

                                  Ten popisovaný sjezdík směrem na Chlum mám rád, taky jsem z něj měl kdysi respekt a vyhýbal se tomu kamenitému korytu a jezdil vedle lesem, ale když to párkrát sjedeš, tak si pak říkáš, kde by tam měl být problém.

                                  0 0
                                  • Barberry.pha  

                                    Tak Kazatelny pojedu :) koukal jsem pak do mapy a popletl jsem si to s tim vyjezdem po zlute co je na Opavskou loveckou chatu, tam to jsem chtel jet okolo po ceste, a pak po zlute pres kazatelny smer bublavy pramen a dal :)

                                    No ja tu cervenou s rejvizu na chlum jel loni poprve v zari, kdyz bylo hezky a byl to muj takovy prvni vylet takhle mimo asfalt, a ten sjezdik jsem jel hodne opatrbe tim korytem, protoze jsem nevedel co me ceka a pak uz jsem nechtel zastavovat, a az pod nim kdyz jsem zastavil a koukal zpatky, jsem si rikal jestli jsem se nezblaznil :D

                                    Letos jsem to jel uz na 29 a paradne jsem si to uzival a na ten sjezdik jsem se uz vylozene tesil ;)

                                    0 0
                              • Barberry.pha  

                                Tak jsem to byl projet, a zluta v useku pres jeleni loucku je tak akorat pruchozi :( tam jsem se zlomil a v kombinaci s krecema jsem to Pod Orlikem, potok, zabalil a sjezdem pres Adolfovice jel zpatky do Ceske Vsi,

                                Modra pres filipovice pekna, na Praded to vyjel a modrou se Svycarny na Vodopady vetsinou sjel ;)

                                A nato ze dole bylo v tu sobotu nejakych 34 nahore bylo fajn ;)

                                I vyjizdka pres Lesni bar na Smrk a pres Cisarovou boudu do Petrikova, a pak na Obri skaly byla taky luxusni. Ten singlik po zlute s Pod strmeho pres Miroslav na Bobrovniky byl paradni ;)

                                Holt Jeseniky predcily Beskydy :)

                                0 0
                      • pepek  

                        Není ta žlutá od Drátovny přímo na sedlo moc kách? Dá se to jet? Radši bych pohodově vyjel z Domašova na Šerák a pak po hřebenu. A nazpátek potom ta červená od Švýcárny k Sedlu je nutná, to se prostě nedá vynechat.

                        0 0
                        • Lister  

                          Jak se chceš ze Šeráku dostat na Sedlo, to je přece zakázaná cesta a IMHO to v některých úsecích není ani moc jetelné – hned výstup na Keprník by musel tlačit a sjezd Keprníku taky nebude úplně jednoduchý.

                          Ta žlutá v tom úseku serpetýn už asi bude docela prudká, já jsem tam nejel už několik let a vlastně ani nevím jestli jsme někdy jel zrovna ten nejprudší úsek, ale v každém případě se to dá objet po lesní cestě.

                          0 0
                          • pepek  

                            Zakázená neznamená nejetelná. Nejetelný (pro mně) je jen kousek. mladý orel to dá určitě celý. Každopádně je pěkná a vyzkoušená, na rozdíl od té tvojí žluté, o které to sám nevíš jistě.

                            0 0
                            • RomanH  

                              No, cely nee, ale jinak je to paradni – jeli jsme to v loni :-)

                              0 0
                            • Lister  

                              O prázdninách v dopoledních hodinách prudit na hřebenovce mezi Šerákem a Sedlem na kole to už bude chtít pevné nervy a otrlou mysl, protože si IMHO vyslechne.

                              Tu žlutou jsem měl v trase směrem dolů, takže by neměl být problém a když by to bylo moc prudké, tak se dá objet jak jsme to popsal.

                              Ale máš pravdu že dostat se na Sedlo z Jeseníku je prostě nuda, v podstatě tam nevede žádná zajímavá trasa – buď je to asfalt nebo jsou to nesjízdné krpály nebo je to v zóně, kde by ses na kole pohybovat neměl.

                              0 0
                              • bluma  

                                Když to veme kolem Keprníku po horní Sisi a pak se vyškrábe na Trojmezí, tak to může vyjít bez zelenejch mužíků. Nejvíc prudí právě na Keprníku, co jsem potkal. A taky záleží na hodině, nejlépe vyjet v 6 a je klid.

                                0 0
                  • Barberry.pha  

                    Bud to pisni sem nebo treba mi na mail, koukal jsem ze jsi mistni, tak budu velice vdecny pokud bys mi dal nejake tipy kam se pripadne projet.

                    Zatim to mam projety Horni lipova-Lesni bar-Lucni vrch a zpet Horni lipova, pak vrchem kolem lomu pres Pomezi do Lazni Jesenik a dale sedlo Klein a pak pod Bilymi kameny dolu na Ranc Orel.

                    Pripadne s Ceske Vsi po cesta na Certovy kameny a dale na Rejviz a po cervene na Zlaty Chlum a dolu.

                    Tak jsem si chtel projet tu trasu co se pojede v zari KPŽ. Jak tam jsme pouze na vikend tak vzdycky projizdim tady tyto trasy a rad bych i neco noveho :)

                    0 0
              • bluma  

                Na Paprsek se dá sjet z hranice u Palaše, je to skoro po rovině a je tam vyjetá cesta, tam to musíš znát, ne?

                0 0
            • Lister  

              Ahoj. Absolvoval jsi ten výlet? Nebo ví někdo jiný jaký je úsek mezi Kladským sedlem a Glebokou jamou? Plánuju hraniční výlet až do tohoto místa a zpět po červené na Paprsek.

              Dé se z polské strany vyjet po zelené až na Kraličák? To by mě docela lákalo z české strany je to ofic zakázané a co si pamatuju tak poslední úsek i z velké části asi i nevýjezdné (sjízdné asi ano, ale směrem nahoru nic moc)

              0 0
              • bluma  

                Ahoj, z Gleboke jamy na Kladské je to zhruba pořád ten stejnej level jak z Kladského na Paprsek, tzn. hraniční pěšinka mezi borůvkama po hřebeni.

                Od Gleboke jamy jsem jel, teda šel s kolem, jen po tu další točku červeno-modré Nad Adéliným pramenem. Ten úsek už jetelnej nahoru nebyl, dál nevim, ale podle vrstevnic od Francisky nahoru nepředpokládám, že by to bylo lepší.

                0 0
              • gargamel  

                Jel jsem to v pátek, je to jak píše bluma, místy pěšina, místy širší cesta, celkem bláto. Ten úsek, kde se střetává hraniční cesta s červenou (kus nad rozc. Nad Adéliným pramenem) je fakt brutal výtlač. Tam jsme se pustili dolu na červenou a vraceli se zpět na Paprsek.

                Mimochodem díky za tipy, byly to super výlety:-)

                Z Jeseníku na Smrk, pak po hranici a zpět přes Paprsek to hodilo cca 85 výživnejch km.

                0 0
                • Lister  

                  Díky oběma za info a jsme rád, že se líbilo. Plánuju to během prázdnin zajet, ale teda pomůžu si výjezdem na Ostružnou :-)

                  Plánovaná trasa tady:http://www.cykloserver.cz/…lety/detail/?…

                  Akorát tomu převýšení vůbec nevěřím, ten cykloserver to měří nějak divně a pokaždé ty vyjde úplně jinak – tahle trasa z jiného bodu ukázala převýšení cca 1600 metrů, což už mi přijde reálnější. Zakončím to v té jamě a pak to střihnu zpátky na červenou.

                  0 0
                  • bluma  

                    Nevím jeslis nenaznačil nebo neznáš, ale když jedeš od kapličky po červené po vrstevnicové cestě na Kladskou bránu, tak v momentě než začne cesta klesat to vem do leva – je značená jako zimní běžkařská alternativa, jednak ti to ušetří metry a hlavně je to pěknej trailík místo obyč vozové cesty. Vyjedeš v druhé točce pod sedlem, dáš se rovně po asfaltu do kopce a v první točce pod sedlem pokračuješ po vozové cestě a za chvíli narazíš zase na červenou.

                    0 0
                    • Lister  

                      Díky. Červenou v tomhle úseku jsem jel asi jen 2× takže neznám. Podle mapy asi vím docela přesně jak to myslíš (červené tečky).

                      0 0
                      • bluma  

                        Jojo, přesně ono, pokud neupadla, tak tě navede žlutá cedulka s běžkařem, jen se musíš na tom létajícím stroji krotit a koukat doleva :-)

                        0 0
                        • Lister  

                          Já to zase až tak nehrotím, takže bych to neměl přehlídnout :-)

                          Začínám se stydět, jako starousedlík bych měl radit ostatním, ale spíš je to poslední dobou naopak, že hledám inspiraci. Ono je to hodně tím, že se vlastně pořád pohybuju ve stejném revíru, ale letos bych toho chtěl projet více – třeba okolí Borůvkové hory u Javorníku nemám ani projité pěšky, natož proježděné na kole :-(

                          0 0
                        • Lister  

                          Tak finální verze. Trochu prodloužen doplňkový okruh po zelené u Císařské – tuhle část mám moc rád.

                          A to převýšení je fakt úplně jiné, než to předtím spočítalo. Asi je to tím, že když tam člověk zadá nějaké body, které pak smaže, tak to pak dělá bordel.

                          0 0
                          • bluma  

                            Vypadá fajn :-) Tu zelenou jsem jel jen jednou a moc mě nevzala, byla dost rozrytá, tak snad vyjímka.

                            0 0
                          • zoltan84  

                            ze smrku směrem kladské sedlo se jede nezančený úsek podle hraničních kamenů? není problém s orinetací? chystáme se do rychleb kolem 17.9.

                            0 0
    •  

      Zdar,

      s kámošema se chystáme poslední víkend v říjnu do Rychleb na zakončení sezony a brigadu. Dorazíme už ve čtvrtek to pojezdíme na stezkách, v sobotu brigáda ale na pátek bychom chtěli na nějaký pěkný výlet okolo.

      Budeme bydlet v Černé vodě a vidím to na 50–60km nějaké pěkné sjezdý rád bych něco těžšího, zábavného je to vlastně jedno se zakončením na stezkách.

      Byl jsem tam jen jednou a to jen na stzkách, takže se tam nevyznám… díkes

      0 0
      • Tehu  

        doporucuji na smrk, po hranicich az na spicak a dal na Hranicky, a nekudy z5

        0 0
      • šimlos  

        Tohle je tip na skvělou,krajinově vděčnou vyjížďku:http://cestovani.idnes.cz/…na-kolo.aspx?…

        Jestli kolem Smrku člověk potká pár lidí za den,tak tady už nikoho.Do startovních i cílových Vojtovic je to z Černé Vody kousek autem.Varování: celá,poměrně přiblblá reportáž svádí k tomu si myslet,že jde o naprosto pohodovou záležitost na půl dne.Není to pravda,docela nás náročnost trasy překvapila.Hospodu Tavernu jsme nenavštívili,takže nevím jestli ještě funguje.

        0 0
        • Lance  

          ve vojtovicich jsem byl minuly vikend, na ten tvuj odkaz jsem se nedival,ale je to tam fajn, zadni lide, jinak pekny sjezd kdyz jedes pres boruvkovou horu po cervene, taverna funguje, ale pry ji dokurvili polaci, my tam byli, bylo tam plno, zahradka uz nefungovala,tak jsme jeli do restaurace pod zamkem

          0 0
          •  

            A co říkáte na tady todle???

            http://www.trail-busters.cz/trail.php…

            Je tam i video, GPX a popis

            0 0
            • šimlos  

              Víceméně to souhlasí s výletem jak chystá OCG níže,hlavně druhý den z Paprsku.Ten výlet nemá chybu,Rychlebky jsou těžká romantika a na Paprsku je přespání v pohodě.Na žlutý ze Smrku se občas musí ale tlačit ale nic zásadního to není.Rozhodně je lepší jet ze Smrku směrem na Kovadlinu než naopak jako já,to je tlačení trochu víc :-)

              0 0
              •  

                dá se to ujet za jeden den???? Je to 43km a i to převíšení by neměl být problém pro mě… ;-)

                0 0
                • šimlos  

                  Určitě dá ale bude to chrtí běh,hlavně teď na podzim,kdy jsou už kratší dny..

                  0 0
              • RomanH  

                Mozna to uz nekde zaznelo, ale da se pak z tech Hranicek pokracovat porad po hranici az do Bile Vody, nebo je nekde lepsi prejet na znacku ? A na kolik hodin to z Paprsku odhadujete ?

                0 0
    • OCG  

      Menší dotaz pro znalé poměrů.

      Když jsem objednával nové gumy, přišlo mi jako dárek zářijové Velo, kde je popsáno, jak Slavík objel Rychleby. Docela dost mě to nadchlo, nejen krajina, ale i ten koncept „bajkového cyklotursimu“, takže pokud dá počasí, chtěl bych příští víkend + na Václava vyrazit (a pokud přijde batoh). Zajímalo by mě, jestli je to objetelné v nějakém rozumném tempu, zas nemám zájem se oba dny nějak rasovat, spíš si to užívat.

      Takže naplánoval jsem si to takhle:

      • Vlakem/autem Ostružná, odtud po červené TZ pod stráží, býv. Bída,Kronfelzov, Kutný vrch, lovecká chata Jelen, Pěchotní srub STM 33, naučnástezka kolem Muzea opevnění, Staré Město.
      • modrá TZ do Stříbrnice, dál po modré na hřeben na Kapličku.
      • po červené TZ z Kapličky přes „Nad Seninkou“ do Kladské brány,odtud Černá rokle, Kunčická hora, Zhořelá, Medvědí bouda, Růžovábouda, Paprsek

      Zde přespání, následující den:

      • z Paprsku po červené TZ Palaš, Císařská bouda
      • zelená TZ Solná chata, Smrk,
      • odtud po žluté TZ dolů přes „U Smrku“, Klínový vrch, Karkulka,Piaseczna, Kovadlina, Sedlo Peklo, Břidličný, Pomezný, Špičákrozcestí,
      • červená TZ pod Borůvkový vrch, dále pak Hraničky, Roveň, NovéVilémovice.

      Odtud už pak přes Novou Vésku, Petrovice do Žulové, Vápenné a pak Ztraceným údolím pod Kopřivný, následně sjezd do Horní Lipové, to je alternativa návratu č. 1.

      Druhou alternativou je vzít to ze Skorošic do Nýznerova, kolem Nýznerovských vdp. k Bučínskému potoku (to je modrá TZ), nahoru na Tři Studánky, a pak dolů přes Lesní bar do Horní Lipové. Tahle cesta ale vypadá na slušné peklíčko.

      Co si myslí místní? Co by eventuálně doporučili? Díky moc všem!

      0 0
      • martinnecas  

        Ahoj. Jen komentář k tomu druhému dni. Podle mě je zbytečný sjíždět z Palaše na Císařskou boudu. Dost klesneš a cesta nic moc (obyč. široká vozová cesta). Lepší je jet na Smrk po CZ/PL hranici přes Travnou horu a Brusek – v zimě se tama jezdí na běžkách. Je to příjemná cestička v borůvčí a jsou tam výhledy. Mapa: http://www.mapy.cz/s/5emy

        Případně pokud bys trval na Císařské, tak pak je lepší vyjet od ní ne po zelené, ale po spodnější širší cestě, která je míň strmá a na zelenou TZ se napojí až po chvíli. Mapa: http://www.mapy.cz/s/5emB

        0 0
    • Smazaný účet  

      Zdravím,

      mám objednaný víkend ve Vojtovicích a chtěl bych absolvovat tuto trasu. Z Vojtovic na Hraničky, cyklotrasou 6044 na útulnu Mates, po žluté na Smrk-hraničník a pak žlutá na Špičák (minout po zelené Kovadlinu), po zelené na Černý Kout. Je to takto jetelné?

      Jaká by pak byla nejlepší trasa na Borůvkovou horu?

      Z B. hory pak chci po červené do Bílé Vody.

      Z Bílé Vody se dá jet zelená přes Šafářovu skálu?

      Je tam něco čemu se vyhnout a naopak něco co je must see.

      Díky za rady.

      0 0
    • blatofilka1  

      Ahoj. Chci jet ještě na podzim hřeben Rychleb. Lipová-Smrk-Hraničky-Borůvková-Bílá voda za jeden den nedáme, tak mě napadlo zkusit pohledat nějaké ubytování ve městě Ladek-Zdroj + mě docela láká zkusit sjezd do Ladku http://mapy.cz/s/luGQ a vyjet z Ladku na Borůvkovou horu tudy http://mapy.cz/s/luH0 . z Borůvkové je asi pěkný sjezd po hranici na Růženec, je pak ještě dále směr Bílá Voda/Javorník nějaký pěkný terén? Nemáte tipa na ubytování v Ladku? Netuším, kolik tam nějaké ubytka v soukromí nebo penziony můžou stát. Letos jsme zkusili jen pár horských chat – schroniska PTTK. Tam byla cena kolem 10euro, jídlo a pivo v porovnání s náma nebo Slovenskem docela drahé. Díky!

      0 0
    • novas752  

      Zdar, trošku to tu oživim a předem sorry za esej. :)

      Nalákáni reportáží na TrailBusters, několika zdejšími vlákny a pár videama na YT se někdy v srpnu nebo na začátku září s kámošem chystáme na Rychlebskou Hřebenovku i Rychlebský a Lipovský stezky a chtěl bych se zeptat na pár věcí.

      Plán máme zatim následující (viz obrázky):

      • Někdy v Po/Út/St velmi brzo ráno vyrazit z Prahy autem do Černý vody.
      • Cca v 8:30 – 9h odjezd z Č.V. přes Sokolí vrch do Lázní Lipová.
      • 1–2× projet Lipovské stezky
      • Přes Ramzovou vystoupat na Paprsek pro pozdní oběd. (Vlak bude mít asi výluku a náhradní spoj v tu dobu nebere kola)
      • Najet na hraniční stezku směr Smrk
      • Pokračovat po hřebenenové stezce okolo patníků na sever.
      • Po západu Slunce hodit „mezi borůvčí“ spacák.
      • Ráno pokračovat na Růženec – konec hřebenu nad Bílou Vodu.
      • Nějakým dobrým sjezdem sjet do nížiny – asi do Javorníku a tam se naobědvat.
      • Přes Vidnavu se vrátit zpět do Černý Vody a kdyby byl náááááhodou čas a síla, tak objet Černý potok a opět trail Lesů a možná možná i Vidnavský okruh, nebo spíš koupačka.
      • Přespat ve spacáku v kempu.
      • Další den jezdit na stezkách podle zbývající energie (už jen s malym Camelem).
      • K večeru nebo další ráno odjezd domů.

      Na přejezd bychom jeli s minimem věcí na 2 dny (20l batoh, spacák + alumatka, studený jídlo a pití, nějaký oblečení a takový ty drobnosti) . Minulý rok jsme jeli podobně dlouhý přejezd Orliček s trochu menšim převýšenim, ale většinou po asfaltkách/šo­tolinách (1. den z Olešnice 80km spodem na Annenský vrch, 2. den po hřebeni 35km zpět). Jeli bychom na mizerných hardtailech – viz. můj profil, kámoš (21, bývalý fotbalista co ujede za rok 250km :D ) má ještě horší (XCM, Alivio, taky véčka), ale zase na tom kromě skákání projedem docela dost. (Kdo zná, tak většinu Točný a Závisti včetně Plotu, Jagermaistera, Štěkacího Psa atd.)

      Co mi není jasné:

      • Kdy tam bývá zaručeně dobré počasí bez bouřek/deště? Minulý rok jsme spali v Orličkách na Annenském vrchu a celou noc fučel vichr a přes kopec se valila mlha. :) (Předpokládám koncem srpna/začátkem zá­ří.)
      • Kudy se nejzábavněji dostat ze Sokolího vrchu dolů do Lázní Lipová, aby to bylo dobře jetelný na HT s 20l batohem?
      • Jak moc jetelný je ten hřeben až po Bílou Vodu? Nevadí nám semtam něco přenést/tlačit (třeba Kovadlina) nebo se krokem kodrcat po kořenech. Jde mi o to, aby „hned vedle“ nebylo něco zábavnějšího/je­telnějšího.
      • Kudy je nejlepší – nejzábavnější sjet z konce hřebene do Javorníku? Ale aby to pro 2 unavený vyklepaný trotly :) nebylo moc OP.
      • Jak je to na hřebenu resp. na cestách pod ním s nečištěnou pitelnou vodou – dá se spolehnout na to, že tam i v Srpnu bude a nebo radši koupit v Lipové? Dá se spolehnout na prameny Peklo, Pod Stráží, Koníček? (V báglu ze zkušenosti nebude moc místa a z košíků to vypadává, ale mohl bych to nějak pojistit bzzzz páskama :) )
      • Tipy na nějaký pěkný místa na hřebenu s dobrým výhledem na přespání? (Za bezpečnýho počasí možná Kovadlina, ale ta je moc brzo, spíš až někde okolo Hraniček)
      • Jak moc je nutný/dobrý full na ježdění po Rychlebských stezkách resp. užije si to i člověk bez extrémního skillu (kámoš :) ) na HT? (chcem projet většinu včetně Walesu atd.)? Půjčovné na základně neni zrovna zadarmo, ale uvažujem, že bychom si je na 3. den půjčili.

      Předem díky za odpovědi, pro další dobrodruhy zpracuju pro inspiraci menší cestopis a pověsim ho sem. :)

      0 0
      • pocestny  

        Hezké plány, ode mě jen krátce.

        ad počasí: jestli jste časově flexibilní, tak si prostě počkejte na dobrou předpověď

        ad „Kudy se nejzábavněji dostat ze Sokolího vrchu dolů do Lázní Lipová, aby to bylo dobře jetelný na HT s 20l batohem?“ Vyzkoušej sjezd od Rippersteinu přes Medvědí kámen pod jeskyně na Pomezí po zelené, z tama přes louku a po silnici přímo do Lipové. Ten sjezd ale vyžaduje trošku skill, tak kámoš kousek holt povede kolo.

        ad hřeben: Hřebenovka je úžasná, akorát jsem to jel vždy opačně a ne až z Bílé vody. takže neumím odpovědět na „kudy je nejzábavnější sjet z konce hřebene do Javorníku“.

        ad prameny cestou: něco tam bylo, nebyla nouze, ale nepamatuju si přesně kde jsem ji nabral. Když je šance nabrat, tak ji naberte.

        ad přespání: ‚Kowadlo‘ je drsný úsek v opačném směru triálek, z mé mlhavé paměti, ve vašem směru tlačení. Klidně si tam spěte. Ale asi bych šel spát k těm loukám po bývalé obci Hraničky (kde by měla být šance najít zdroj čerstvé vody)

        0 0
        • novas752  

          Díky

          Hřebenovka: Mě právě přišlo lepší to jet takhle – z profilu to vypadá na delší klesání než stoupání, takže víc z kopce.

          Kovadlina: JJ, tam počítám s tim, že poneseme/potlačíme. Prý se to dá i nějak objet okolo a vystoupit z druhé strany, ale to nebude nutné.

          Z Kovadliny by měl být super výhled, takže by tam přespat mohlo být fajn, nicméně za bouřky bych tam fakt být nechtěl a asi tam budem moc brzy, takže stihnem dojet až k těm Hraničkám no.

          0 0
          • pocestny  

            Jasně, já to jel opačně z důvodu problematického vlakového spojení zpět a jen jako jednodenní akce (Javorník → různě Travná/Račí údolí → hřeben až na Ramzovou), ale ten tvůj plán zní mnohem líp. Výhled z Kovadliny si zrovna nepamatuju, řekl bych že to bylo zarostlé okolo.

            0 0
            • pocestny  

              Taky jsem se tam jednou zamotal bez mapy a vyjel jsem na Lví horu, od tama si pamatuju, že byl peckovní sjezd do Horní Lipové, ale nevím kudy, a chybělo to navázat na cestu dál, podruhé z Lví hory už kompromis (trochu sjezd, ale dál pohodlně až do Lázní…)

              0 0
      • novas752  

        Jinak nikdo nic?

        0 0
    • honhav  

      Ahoj, rad bych nejakou radu – potrebuju naplanovat vylet na cely den z vychodiskem v cerne vode. prozatim mam ideu rano prejet vlakem do lipove a pokracovat klasickou hranicni turistiku (kterou ma po hranicky projetou) – https://mapy.cz/s/RtXN s tim, ze tam je nekolik variant na zkraceni (po hranicky, racak…)

      nema nekdo nejakou hezci alternativu, zajimavou jak vyhledy tak jezdecky… ?

      0 0
    • siskin  

      Dotaz na Znalce Rychleb.

      V sobotu je v plánu Přejezd Rychlebskýho hřebene. Vyrážet budeme z Černé Vody.

      • Kudy nejsnadněji na Smrk? Má smysl pomoct si vlakem Žulová-L.Lázně?

      Ze Smrku pak po žluté ,před Kovadlinou se napojit na zelenou potud mám jasno.

      • Jak dál ,je lepší Polská zelená ,nebo to rubat po naší žtz(dále čtz)?(ideálně technickej ,ale aspoň z většiny jetelnej trail :) )
      • kudy nejlíp z Hraniček na Travnou , Borůvkovou horu?

      Díky

      0 0
      • novas752  

        Ověř si jestli vlak jede nebo náhradní spoj bere kola – je tam výluka.

        Já hřeben s kámošem plánuju asi za 2 týdny a nahoru pojedeme přes Lipovky, Ramzovou a Paprsek a po hřebeni přímo okolo hraničních patníků (pěšina nehledě na značení) od Smrku (resp. napojíme se už kousek za Paprskem) až nakonec hřebene – na Růženec.

        Detailnější popis mám o několik příspěvků výše.

        0 0
        • siskin  

          Nejsem si jistej ,jestli nám ten vlak nějak výrazně pomůže. Ušetří tak max. 7–10km a 200výškovejch.

          Znáš hřeben za Kovadlinou ,je lepší zelená nebo žlutá?

          0 0
      • honhav  

        Nejlepe to rubat po hranici – je to fakt makacka. Zalezi jakou sestavu sebou budes mit – ja plan viz prispevek vyse zakratil kvuli nedostatecne fyzicce nekolika jedincu. Nablizili jsme se auty na ramzovou (vlak tam ted nejede), odtam petrikov, paprsek a dal po hranici az na hranicky. Bylo to pro min trenovany tak akorat…

        Na spicaku vem stezku po hranici. je jetelna a pekna.

        Z hranicek neporadim, ale ceste po hranici pokracovala porad dal a asi bych ji zkusil…

        0 0
        • siskin  

          Mám to v plánu podobně jak to máš natrasovaný na mapách.cz Jen z Lipové přes lesní bar rovnou na Smrk. Paprsek vynechám ,tam jsme celkem často.

          Počítám s tím že na Hraničkách se nejspíš někdo odpojí. když čas a počasí dovolí tak by to rád dal až ns Borůvkovou horou. Z Javorníku když tak vlakem z5.

          0 0
    • para242  

      Ahoj, nemáte někdo zkušenosti s polskou stranou Rychlebskych hor? Podle mapy je pod městem Zlotý Stok několik tras, nevíte jak to tam vypadá?

      0 0
      • siskin  

        Zdar, o víkendu je v plánu Hřebenovka: Paprsek-Borůvková hora-Javorník.

        Byli jste teď někdo na hřebeni? Jak to tam vypadá? Sníh/polomy, nebo jiný překvápko? :)

        0 0
        • siskin  

          Dotaz č.2

          Jak nejlíp z Borůvkové hory do Javorníku? (čim víc techniky, tím líp)

          Loni jsme to jeli po čtz a bylo tam zbytečně moc pasáží po širokých cestách..

          0 0
          • Lister  

            Bohužel červená je asi nejlepší.

            Jinak na hřeben vidím každý den z práce a sněhu je tam asi zatím docela dost

            0 0
            • siskin  

              Tuším Blackwater tu psal, že MTZ B. hora-Travná je pěkná, ale to by asi pak znamenalo kus dolekopcom po A. Doufal jsem, že lokálové budou mít nějakej pěknej špek jak to zhrčet dolů.. :)

              0 0
              • Lister  

                Modrou jezdím nahoru. Ale ne celou jen její část takže zbytek nevím. Červená mi přišla zábavná. Pravda konec je docela dlouho po širokých cestách a asfaltu.

                Na ten hřeben se už dlouho chystám, ale asi to nikdy nestihnu na jeden zátah. Hranicky jsou takový můj pulici bod.

                0 0
                • siskin  

                  Pojedeme ho nejspíš v neděli. Jsme 2, jestli máš čas a chuť ,tak se můžeš přidat. Start bych viděl kolem 10 na Paprsku(bydlíme kousek pod). Rád bych stihl vlak v 16h z Javorníku na cestu zpět..

                  Když tak do SZ..

                  0 0
                  • Lister  

                    No to je docela odvážný časový harmonogram. Zvláště v tomhle počasí. Ale je pravda že když nebudete stíhat tak můžete kdykoliv sjet dolů. Třeba z Travne rovnou do Javorníku a celou Boruvkovou horu vynechat.

                    0 0
                    • siskin  

                      Ano, to je taky varianta. Ještě je v záloze vlak v 18h, ale to už by bylo dost naknop dostat se z5 na Paprsek za světla. Počítám z Ramzové dobře cca 1,5h? ..

                      Každopádně v sobotu tam něco projedeme a budeme vědět víc. Co nám sníh a mokrej terén dovolí..

                      0 0
                      • Lister  

                        Za 1.5 hodiny z Ramzove na Paprsek to dam i já takže naprosto v pohodě. Tímhle směrem to jezdim minimálně většinou směřuju na Smrk a přes Paprsek zpátky dolů, ale to určitě stihnete.

                        0 0
                        • siskin  

                          Tím že to dáš ty v pohodě, jsi mě moc neuklidnil. :)

                          Přece jen je začátek sezonny a už budeme mít ten den něco v nohách, ale nějak to půjde..

                          Každopádně díky za info..

                          0 0
                          • Lister  

                            Já jsem fakt extrémně pomalý jezdec. Dlouhodobě nedavam víc jak 10km za hodinu. Ten váš limit na celý hřeben včetně borůvkové hory za 6 hodin bych určitě nedal. Uvidím jak na tom budu s časem možná bych se přidal na první půlku trasy.

                            Na hřeben pojedete jak? Přes Císařskou a pak po neznačené vrstevnicové cestě na modrou? To je asi nejpohodlnější ces­ta.

                            Když tak dej pak info jak to tam nahoře vypadá.

                            0 0
                            • Singlespeed  

                              Na hřeben je to z Paprsku nejpohodlnější tou nejjednodušší a nejkratší cestou

                              0 0
                            • Singlespeed  

                              Vynechat parádní jezdivý hřebínek od Palaše po Smrk je bikezločin :-).

                              0 0
                              • Lister  

                                Zrovna tahle část je mnohem ale mnohem lepší v opačném gardu. Prostě Smrk je ideálním startovním místem ať už jedete směr Polska Hora nebo Peklo.

                                0 0
                            • siskin  

                              Tak v horách taky počítám AVG 10km/h, ten celej hřeben včetně B. hory má cca 40–45km, takže 5–6h by na to mělo stačit, pokud teda nebude fakt velkej marast..(Možná raději vyrazíme o něco dřív).

                              Z Paprsku na Smrk se mi jako cesta nejměnšího odporu osvědčila čtz na Císařskou, pak ztz na mtz-Smrk..

                              Hodím ti do SZ mob. na mě. Od zítra nebudu na netu..

                              0 0
                              • Singlespeed  

                                Hřebenovka od Paprsku na Smrk je jeden z nejhezčích úseků celého hřebene Rychlebek. Drtit místo toho šotolinu přes Císařskou je bikezločin, jak jsem psal výše :-)).

                                0 0
                                • siskin  

                                  Tu hřebenovku znám dobře a v rámci víkendu ji projedeme taky. Ale jak psal Lister, jezdivější je ve směru Smrk-Paprsek. Navíc tam loni řádili lesáci a z velké části tohodle úseku udělali dálnici. :(

                                  A taky musíme pošetřit síly na Rychlebskej hřeben, :)) takže šoto jako nástup na Smrk ideál..

                                  0 0
                                  • Lister  

                                    Tak jak jste dopadli? Jako bylo to hodně mokré, vůbec si nedovedu představit, že by se v takových podmínkách ta hřebenovka dala celá zajet během jednoho dne?

                                    0 0
                                    • siskin  

                                      No bylo to trochu předčasný. :)

                                      Den 1

                                      V so okruh pod Kraličákem, nástup na hranicí kousek za Palaší, fleky sněhu brzo střídá souvislá vrstva, jet se moc nedá, takže tlačenka. Kolega nadává, že tohle nemá s cyklistikou nic společnýho :) a brzo to otáčí, já pokračuju, doufaje, že ten sníh tam k..wa přece nemůže být všude.. Naštestí to netrva dlouho(cca 2km) a před Polskou horou je to bez sněhu. Z Polské Hory(foto 1) sice podmáčený, ale celý jetelný Až do Kladskýho sedla. Ze sedla dolů po žtz a hned napojit na čtz(zimní lyžařská, foto 2), tam to je místama krásně vyschlý, dál po šoto směr chata Na Návrší, polívka+borůvkový knedle a šinu to hore.Je vidět, že Na kraličáku je místama ještě dost sněhu, dojíždím kousek za Stříbrnický sedlo, na spoj ztz a čtz, tady beru ztz(foto 3)a těším se na parádní sjezd. Noo, místama hromady sněhu, tam kde není, tak potoky vody. Sníh přenáším, jinak se to opatrně jet dá. Do Kladskýho sedla až na pár extrémě podmáčenejch úseků(tady býva mokro i v létě) to už je bez sněhu.

                                      Pokračuju po čtz na Medvědí boudu, to nejhorší už mám za sebou.. Ha. chyba lávky, cca v poslední třetině pře M. Boudou (foto 4)se objevuje sníh, souvislá vrstva, jet se nedá, takže zase tlačenka..

                                      Tož pěkný to bylo, ikdyž extrémě vlhký. Prdel mokrá od prvních minut, nohy naštěstí v suchu, děkuju Shimanu za zimní tretry :)..

                                      0 0
                                      • siskin  

                                        Den 2

                                        Po včerejším mordoru, dnes změna plánu. Rychlebskej hřeben necháváme na příšte. Dnes teda Lipovský stezky, tam bude sucho. :)

                                        Sucho tam bylo, ne tak úplně po cestě na ně. Se sněhem na Smrku jsem počítal, mtz hore tlačím, sněhu dost. Na hoře to je holý (foto 1), vidím čerstvou stopu od biku na žtz směr Kovadlina, hmmm odvážlivec, říkám si v duchu.

                                        Taky beru žtz, ale směr Lví hora. začátek bez sněhu, fest podmáčenej, jak se to sklopí dolů, je ho čím dál víc. Jet se nedá, vidím stopy po sněžnicích. :D (foto 2)

                                        Na třech studánkách Lví horu definitivně vzdávám a točím dolů po mtz, kousek parádního trailu , nájezd na asfalt a za ním je po radosti, zbytek mtz široká roježděná cesta, plná bahna a bordelu, nakonec jsem rád i za ten asfalt dole do Lipové..

                                        0 0
                                        • siskin  

                                          Den 3

                                          Rychlebky na jistotu. :)

                                          Suma sumárum, na hřebenech to na bike zatím moc není, odhaduju to tak 10–14dní pěknýho počasí, než to bude slušně jetelný..

                                          0 0
                                        • Lister  

                                          No ona ta modrá z Dlouhé doliny vypadá takhle i v létě. Tam nemá cenu jezdit. Ta horní část že Tři studánek je hezká. Já ji někdy tlačíme nahoru, když se chci dostat na hřeben a nechce se mi až na Smrk. Jinak hřebenovka přes Kovadlinu je údajně skoro suchá. Jen pod Kovadlinou je delší úsek sněhu. Dál je to čisté.

                                          Jinak chtěl jsem se tě zeptat jak jsi zvládal zmrzlé nohy a pak si všiml žes měl zimní tretry. Budu muset vymyslet nějaké slušné obutí do podobných podmínek, protože v zimních už by mi bylo dost teplo a letní byly hned durch.

                                          0 0
                                          • siskin  

                                            Dobrý vědět, tu mtz jsem neznal a ta první pasáž mě navnadila, fakt pěkný. Znáš tam něco pěknýho ze Smrku na Lipovou, Ramzovou? Zatím jsem tam žádnou souvislou trailovku až dolů neobjevil, většinou kousek pěknej a pak šoto nebo bordel..

                                            Zimní trery byli dobrá volba, teplo mi nebylo(mám studený nohy i v létě), v tom marastu by klasicky tretry byli promáčený okamžitě. Gore shimana vvydrželi víceméně suchý celej den..

                                            0 0
                                            • Lister  

                                              Pokud je sjízdná tak je hezká právě ta žlutá přes Lví horu, která tě dovede do horní lipové. Místy je to docela náročné, volné kamení a tak a je tam jeden úsek přes takovou skalku, který tedy vždycky nesu, protože se nechci zřítit z nějakých 5m, ale jinak fajn. Problém je že na jaře je to dlouho pod sněhem a někdy tak koncem června to začíná pořádně zarůstat a některé úseky jsou pak na kole hůře průjezdné. Není to nejfrekventovanější TZ, takže se moc neprosekává.

                                              0 0
                                              • siskin  

                                                Tu žlutou znám, ta je fakt pěkná. Proto jsem ji chtěl jet. :))

                                                Občas by se hodilo něco víc napřímo, na Ramzovou/Lipovou.

                                                Neznaš tady tu čárkovanou?

                                                0 0
                                                • Lister  

                                                  Bohužel. Hodněkrát jsem ji chtěl zkusit, ale nikdy ji nejel, protože mě prostě nenapadá žádná hezká cesta, jak se z Ramzové dostat dolů na Jeseník.

                                                  0 0
                                                • Pan Jan  

                                                  Ta čárkovaná je celá sjízdná. Na začátku pěkný trail, poslední úsek už je to lesní cesta. Lepší cesta ze Smrku na Ramzovou asi není.

                                                  0 0
                                                  • Ice601  

                                                    Jojo… Potvrzuji..... Akorát se nesmí jet obráceně…:) to se pak moc nedá…

                                                    0 0
                                                  • Lister  

                                                    Máš nějaký tip jak pak z Ramzové dolů? Mě tam nikdy nic pořádného nenapadlo, dá se vystoupat pod Obří skály ale modrá dolů je pak jen silnice, když dojedeš až nad Miroslav tak si člověk moc nepomůže. Zelená z Obřích skal tě dovede zpátky pod Ramzovou. A vystoupat na Šerák se z téhle strany taky jednoduše nedá.

                                                    0 0
                                                  • Pan Jan  

                                                    Vůbec, proto tam moc nejezdím. Jen žlutá ze Šeráku, ale šplhej tam z této strany. Ale možná bych ten Šerák mohl někdy cvičně prubnout, z Ramzové jsem to ještě nezkoušel…

                                                    0 0
                                                  • Lister  

                                                    Tak jasně, cesta od Cimbury je klasika. Nahoru se to vyjet nedá, to fakt nejde, možná nějaký trialista by to vyskákal. Než turistická značka z Čerňavy nahoru bude lepší vytlačit to po sjezdovce, ale ani to za to asi nestojí.

                                                    0 0
                                                  • Pan Jan  

                                                    Vím, spíš jsem to myslel jako hecovačku: Dám to až pod sloup č. 25? apod. Jsem docela soutěživý a zvládám to i sám se sebou :-)

                                                    0 0
                                      • Roura74  

                                        Super. Dík za info. My tam jedeme příští víkend. Snad sněhu výrazně ubyde.

                                        0 0
                                        • goofy  

                                          No jelikož má teď zase sněžit…

                                          0 0
                                          • Roura74  

                                            Dnes sněží, ale jen tak light. Kosa má být ještě zítra a pak to snad začne mizet.

                                            0 0
                                            • Lister  

                                              Jako určitě to bude lepší. Ale zavřená místa kam nesvítí asi budou pořád pod sněhem. A ty co nebudou budou pořád dost mokrá. Čekal jsem, že prudké úseky budou slušné ale všude potoky vody…

                                              0 0
                                      • Lister  

                                        Kam až je to oficiálně pro kola směrem na Kraličák?

                                        Jinak u turistických cest je problém v tom, že se v zimě používají jako běžkařské trasy, sníh je tu udusaný a vrstva pak jen velmi pomalu odtává. Takže kolem v lese může být sucho a na stezce bude stále sníh.

                                        Jinak slušný pojezd. Tohle dá zabrat i v létě, natož pak v takových podmínkách.

                                        0 0
                                        • siskin  

                                          Mám pocit že jen do Stříbrnickýho sedla, ale ruku do ohně za to nedám. Nějak jsem se zapoměl dívat po zákazu. :))

                                          0 0
                                        • Singlespeed  

                                          Zákaz jsem, myslím, viděl už v serpentině na rozcestí „Pod Ludmilou“ :-(

                                          0 0
                                          • siskin  

                                            Je to možný, ikdyž nechápu proč, když tam je šoto kde jezdí i auta..

                                            Nejel jsi někdy mtz ze Stříbrnickýho sedla na Sviní horu?

                                            0 0
                                            • Singlespeed  

                                              Kudy myslíš, je tam více možností.

                                              0 0
                                              • siskin  

                                                asi takhle

                                                0 0
                                                • Singlespeed  

                                                  Nic se mi nezobrazilo :-0. Pokud myslíš po modré, tak ze sedla Stříbrnické vytlačíš kolo na Stříbrnickou a pak bajková paráda.

                                                  0 0
                                                  • Singlespeed  

                                                    Na pár místech je hřeben trochu podmáčený i za suchého léta, za Babuší směrem na Souš je, mám dojem, i pár povalových chodníků.

                                                    0 0
                                                  • siskin  

                                                    zvláštní, mě ten odkaz funguje.

                                                    Jj, myslím po mtz. Dle mapy by to měla být pěšina, kam až to stojí za to? Někde jsem tu četl, že i kolem Sviní hory je krásný bajkování..

                                                    0 0
                                                  • Singlespeed  

                                                    Platí to, co jsem tu psal už dvakrát. Modrá hřebenovka je bajková paráda, od Stříbrnické až po Sedm cest.

                                                    0 0
                                                  • siskin  

                                                    Ok, díky za info.

                                                    0 0
                                • Lister  

                                  To máš samozřejmě pravdu, ale je lepší v tomhle směru jak je přesně na té tvojí fotce. Jinak musím se přiznat, že mám trochu problém s tím krátkým kamenitým sjezdem který je z toho hrbku, který je na té fotce vidět v dáli uprostřed. Jinak dál je to paráda, jezdím to po hranici až do Kladského sedla a pak zpátky po červené na Paprsek, pak na císařskou, po šotolině se dostat zpátky pod Smrk, napojit se na zelenou, udělat zpátky otočku na Císařskou a odtud většinou směr Ostružná. Ale máš pravdu v tom že bych to z Paprsku možná taky někdy mohl zkusit zpátky po hřebenu a dát si ho i v protisměru.

                                  0 0
                                  • Singlespeed  

                                    Vzhledem k naprosté nesjízdnosti například celého závěrečného stoupání na Kovadlinu je ten nesjízdný minihrbek o délce cca 15 metrů pod rozlišovací schopnost běžného bikera a do tlačení ho snad nikdo ani nezapočítáva :-). Zkušenější borci ho po pěšině objedou. Jinak, hřeben se dá drtit i za Kladské sedlo až do sedla Gleboka Jama, pak je teprve třeba uhnout vedle buď do Polska nebo k nám.

                                    0 0
                                    • Lister  

                                      Já to myslel naopak – tedy ne vyjet, ale sjet dolů – ty volné kameny mi tam vadí, raději objíždím po té pěšině, o které píšeš.

                                      Za Kladské to někdy chci zkusit, ale nějak na to nemám čas. Snažím se plánovat vyjížďky, tak abych byl ideálně na odpoledne doma. Celodenní absence doma neobhájím.

                                      Když to tak dobře znáš. Kovadlina by se měla dát nějak objet přes Polskou stranu a vyjet pak na ni nahoru po hřebeni od Pekla ne??

                                      0 0
                                    • McBlacky  

                                      z Glekové po žluté, pak po šotce na Schronisko a technická zelená přes Hledsebe na Klepáč …

                                      0 0
                                      • Singlespeed  

                                        To je skvělá trasa. Hlavně ten technický výjezd na Hleďsebe (Puchacz) a dále na Klepáč je biková parádička. Tam by se měly testovat bajky a ne někde na jedovnických šotkách :-).

                                        0 0
                                        • McBlacky  

                                          já už to jel s 550km v nohách, takže trochu načatej, ale líbilo moc a rozhodně se tam ještě podívám. V plánu mám ze Zlatyho Stoku do Jabloneho. Možná díky debilnimu spojení to natáhnu z Náchoda po asfaltu, to je pade do Stoku, což bych asi hryznul v pátek na večer a pak sobota + neděle to zbouchat. Nebo víc na klid na tři dny. Někdy v červnu/červenci až bude hezká předpověď, hodně nalehko jen spacák do báglu a tradá.

                                          Mám tam dost míst který neznám, protože jsem je jel jinudy, a vím, že tam umí úseky překvapit :)

                                          0 0
                                          • Huawei  

                                            Foto z loňského roku Rychlebské Hory.

                                            Jel jsem Lázně Lipová – Smrk – Kovadlina.

                                            0 0
                                        • Lister  

                                          To se opravdu dá jet po té zelené celá až na Klepáč včetně přejezdu přes Kraličák?

                                          0 0
                                          • Singlespeed  

                                            Špatně jsi četl předchozí příspěvky. Po zelené jen do sedla Gleboka jama, pak musíš odbočit buď na naši nebo polskou stranu do vnitrozemí. Jinak tě čeká brutální tlačení/nošení kola po zelené na Kraličák :-). Pokud to chceš vzít přes vrchol Sněžníku, odbočíš v Gleboke jamě po pěšině na českou stranu, po pár desítkách metrů se napojíš na červenou s modrou a můžeš valit na Kraličák. Druhá možnost je v Gleboke jamě odbočit do Polska jak psal Blacky, Kraličák přetraverzovat ke Schronisku a pak pokračovat buď po zelené na Malý Sněžník, nebo parádní jezdivou polskou červenou/modrou a následně žlutou do sedla Hleďsebe (Puchacza).

                                            0 0
                                            • Singlespeed  

                                              Obr.

                                              0 0
                                              • Lister  

                                                Díky za vysvětlení. Mi to bylo divné, protože jsme si jednou tu trasu dával do profilu a za Jamou byla vidět slušná stěna.

                                                Červená z Kraličáku na Hleďsebe je jetelná nebo ne? Pokud teda není úplně zakázaná?

                                                0 0
                                                • Singlespeed  

                                                  Jestli je zakázaná, nevím. Jetelná je, druhá část vede po široké lesní cestě. Když už je člověk na Kraličáku, je škoda vynechat malebnou horskou polanu se Schroniskem. Takže moje preferovaná varianta by byla po zelené z vrcholu Sněžníku ke Schronisku, pak souběh polská modrá/červená a následně žlutá, jak jsem psal výše, případně náročnější možnost přes Malý Sněžník.

                                                  0 0
                                                  • Lister  

                                                    Jo to máš asi pravdu. Já se dívám do mapy a snažím se nějak vymyslet slušnou cestu zpátky, pokud bych měl auto někde ve Stříbrnici, ze které bych vystoupal do Kladského sedla, pak ten hřeban třeba až na Sněžník, ale pak něco vymyslet nazpátky.

                                                    0 0
                                                  • Singlespeed  

                                                    Zpátky ze sedla za Klepáčem sletíš do Horní Moravy. Projedeš jí až na severní konec, pak po cyklotrase nádherným stoupáním a dlouhým traverzem až nad Slaměnku, po modré k rozcestí „pod Babuší“ no a pak neuvěřitelnou bajkovou nakládačkou po zelené k chatě Babuše, po modré na Podbělku, Sušinu do sedla pod Stříbrnickou a zpátky do Stříbrnic. Od Babuše je zákaz, takže pokud jsi zásadový bajker, objedeš hřeben po býv. vojenských/les­nických cestách až nad Stříbrnice.

                                                    0 0
                                                  • Lister  

                                                    Ještě jednou díky. Budu muset tuhle část víc poznat.

                                                    Máš to tu tady fakt naježděné.

                                                    Značím si do mapy a na léto je jasný plán.

                                                    0 0
                                                  • Lister  

                                                    Jinak zákazy se snažím respektovat tak nějak rozumně. Jako že do zákazu nevjedu uprostřed prázdnin v sobotu za krásného počasí kdy předpokládám milion turistů. Ale raději někdy uprostřed týdne mimo sezonu když je klid.

                                                    Jak dlouhý je ten zákaz z Babuše. To bude až někam pod Stríbrnické sedlo ne? Na Kraličáku jsem nebyl snad 15 let tak nemám přehled.

                                                    Jinak tu objížďku jsi asi myslel Souš, U sedmi cest, Mokřiny, Padesátky a Stříbrnice.

                                                    Na celou tuhle trasu jsem se právě včera díval a říkal jsem si jestli to bude sjízdné a jestli se mi po dlouhém hřebeni ještě bude chtít šlapat.

                                                    Tak plán na hezky výlet by byl, teď už jen počkat než sleze ten poslední sníh.

                                                    0 0
                                                  • Singlespeed  

                                                    Zákaz je, myslím, už od rozcestí „pod Babuší“. Objížďka tedy po šotru přímo k „U sedmi cest“.

                                                    0 0
                                                  • McBlacky  

                                                    zpátky jsem to jel jednou" takhle,":https://mapy.cz/s/1DFef ruku do ohně za to nedám.

                                                    Má to bonus že jedeš ještě kus hranice, která je fakt pecková a pak nestoupáš až do 1200–1300mnm což jsou ty horní partie kolem Slamníku, Podbělky, Sušiny.

                                                    Ono se to nezdá, ale dost možná to je nejrychlejší návratovka pokud nechceš drtit asfalt uplně pod kopcema (Malá M,–Vlašské-Starák).

                                                    Nevýhoda je, že už nedáš nic extra hezkýho.

                                                    Třeby to Lister uměl někde zlehka vytunit…

                                                    0 0
        • fhb  

          no dle informací bylo u známých na chalupě – Černý kout dne 30.4.2017 do 15 cm čerstvého sněhu :-). snad to roztaje.

          0 0
        • Pan Jan  

          Úterní fotky z Borůvkové hory. Do soboty to bude asi pryč, ale cestou na sníh určitě narazíte.

          0 0
    • ripp007  

      Super flow nejlepší trať:)

      0 0
    • ripp007  

      Přidam foto z minulého týdne:)

      0 0
      • goofy  

        No je to pěkné, ale nejlepší jsou t ostatní traily. A jinak tady se řeší Rychlebské hory a ne stezky. ;-)

        0 0
        • Lister  

          Přesně tak. Sedím ve vlaku směr Ramzová. Jsem zvědavý jak to na Smrku bude vypadat ale mám docela obavy že výlet skončí dřív než by se mi líbilo.

          0 0
          • Lister  

            Že já se blbec nechal vyhecovat.

            Už to množství vody v říčce mě mělo varovat.Kratce nad Petříkovem začal sníh. Před Smrkem už byla souvislá vrsta, což bylo ve výsledku lepší než se brodit tou rozbredlou srajdou. Hřeben v pohodě. Ten byl bez sněhu. Ale ten zase začal cestou na Útulnu Mates po žluté (třetí fotka). Žlutá dal na Lvi horu pod sněhem. Tak jsem jel širokou silnici směr horní Lipová ale moc jsem si nepomohl – 4. fotka.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Napsal bych, že závidím, ale ani ne :D

              0 0
            • goofy  

              Pěkně pěkně… :-) Ale je vidět, že na některých místech jsi nebyl první, co to riskl :-)

              0 0
              • Lister  

                To je to, co mne hnalo dál – že nejsem první ani poslední zoufalec co to zkoušel :-)

                Jinak na Smrku jsem potkal bandu čundráků, kteří šli hřebem z Borůvkové a říkali že až na cca 1km úsek mezi Kovadlinou a Smrkem to je už bez sněhu.

                Jinak aby se dnes dařilo pořádně tak jsem si sice s sebou vzal foťák ale doma nechal ministativ.

                A jak jsem se brodil tím sněhem tak jsem se proklínal že jsem si ještě nesehnal nějaké odolné bota na tyhle situace – na zimní to už nebylo a letní byly hned mokré. Chtělo by to něco ve stylu pohorek s kufrem.

                0 0
    • raw 4  

      Ahoj, potřebuji poradit od znalců Rychlebskych hor. Jedeme do Rychlebek na víc dnů a chtěli bychom si projet hřebenovku až do Bílý vody, nejlépe od chaty Paprsek, či od Smrku. Mohli byste mi prosím poradit nějakou pěknou trasu (traily, pěkný výhledy) od Černé vody? Díky

      0 0
      • wilda81  

        Jeli jsme Paprsek – Smrk – Hraničky – zříc. Rychleby – Javorník teď o víkendu. Moc pěkná trasa, ale je třeba počítat s tlačením, kořeny a krátkým výnosem kola na Kovadlinu. Doporučuji jet ve směru od Paprsku, opačně by to bylo horší. Úsek Hraničky – Borůvková hora je prý také pěkný, ale my už ho nestíhali časově.

        0 0
      • Lister  

        Budeš rád že se na smrk vyskrabes na nějaké kochani vyhledy bude čas až nahoře.

        Černá Voda, Pomezi, žlutá nad Horní Lipovou a pak po širokých lesních cestách na utulnu Mates a dál na Smrk.

        Nebo zvolit kratší verzi hřebenovky a nahoru se vyškrábat přes Nyznerov a dál nahoru.

        EDIT: i když je pravda že z Nyznerov se na Smrk dá dostat taky a z Černé Vody to asi bude nejrychlejší varianta.

        0 0
        • raw 4  

          Super a diky…to je jasný, ze kochacka bude az na hrebenovce…:-)..Kovadlina je jasny noseni…muzu se zeptat jakou trasu by si volil ty? A jak dlouhy je tlaceni na Kovadlinu? Diky

          0 0
          • McBlacky  

            taky je to možný takhle https://mapy.cz/s/1IpFb

            tolik toho tlačení tam pak není – když jedeš od Bíle Vody. Kus na Borůvku a pak pár drobností na hřebenu, když jsi namakaný a technik, tak se většina dá. Přijdeš tady o kus hřebene, ale zase taková modrá od pramene Peklo (voda celoročně) je taky docela solidní záležitost. Zelená v useky Sokolí Skály-Mates se dá jet nahoru jen ten první úsek, pak už to je moc do kopce :)

            0 0
          • pocestny  

            kowadlina není „jasný nošení“, je to tam super ve směru ze severu na jih

            0 0
            • raw 4  

              Jedu obráceně..ale objemu po zelené a že severu se vrátím na výhled..diky

              0 0
    • raw 4  

      Pro znalce…je jaká cesta na smrk je lepší (menší převýšení, hezký výhledy atd)? Zelená či modrá…s tím že to s jedeme as útulně Mates a žlutou nahoru…nebo nějaká jiná cesta…pojedeme z Rychlebek…dí­ky moc

      0 0
      • McBlacky  

        modrá Dlouhou dolinou v závěru nahoru tlačka, dolů pěkný, podle bučinskýho potoka to je humus dolu a nahoru tlačka.

        zelená jde jet do 2/3. Nejlepší je jet z Nýnerova asfič/šotku. Závěr modrá na Tři studánky z tý šotoliny je vyjet dá, ale je to jeden z nejtěžších výjezdů co jsem kdy vyjel (technicky ne tak extra, ale fyzicky šílený)

        0 0
        • raw 4  

          Blacky jako vždy díky…s tlačenim počítám když jsem viděl jak naskakuji metry na krátkém úseku…:-)

          Mám v planu jet zelenou az ke křížení s cyklostezku 6044, po ní ke křížení se žlutou a žlutou nahoru…jel jsi to někdy takhle? Nebo někdo jiný? Diky

          0 0
          • McBlacky  

            uplnej konec ty zeleny ke křižený si vybavuju jako prudší, ale jinak to jet myslím jde celý, jen tam místy bývá vyěěí bordel vegetace, žlutá od matesa už je pak zadarmo uplne – široká cesta

            0 0
    • jIrI___  

      Je v Rychlebských horách nějaký kemp, ideálně u zatopeného lomu apod.? Internety mlčí nebo špatně hledám :)

      0 0
      • goofy  

        U zatopeného lomu je kempu plno. Záleží, kde si ho uděláš. :-) Akorát tě tam teď asi sežerou komáři. :-)

        0 0
        • jIrI___  

          Chci právě nějaký oficiální kemp. Po jednom takovém „neoficiálním“ kempování (prvním a posledním v mém životě), kdy se mi dovolená prodražila o víc jak 700 € kvůli prokopnutému čelnímu sklu na autě, už nehodlám riskovat a raději zaplatím za kemp :). Komáři jsou u vody jasní, s těmi se počítá.

          0 0
          • novas752  

            Tak přímo u základny v Černý Vodě je pár míst na auto + stan. O jinym kempu nevim, než tam vykopali stezky, tak v tom koutu republiky chcípnul pes.

            Můžeš nechat auto tam a spacák vzít k nějakýmu lomu v okolí. :)

            0 0
            • jIrI___  

              Kola bych s sebou nebral, proto jsem nechtěl zabírat místa u základny bikerům. Ale pokud teda nic nenajdu, tak se nedá svítit a poohlédnu se po nějaké jiné části v okolí Jeseníků :)

              0 0
          • McBlacky  

            normálně se kempuje u Rampy nebo u Kaolináku. ale vše ilegal samo.

            0 0
      • meris  

        Já vím jenom o kempu Černý potok

        https://www.taborcernypotok.cz/cs/

        0 0
    • Ivaneva  

      Chce nekdo zitra (16.07) jet z Brna do Cerne Vody v cca 7.00? Jel bych autem a mam misto pro dva s kolami.

      0 0
    • tom xtr  

      Před 14 dny jsme jeli letos prvně hraniční hřebenovku od Paprsku na Smrk (přes Brousek), a byl jsem z toho dost otrávený. Původně krásný hraniční chodník byl komplet dojebaný, tj. rozšířený na 3m cestu, borůvčí odhrnutý. Nevím jestli tam staví lesní přibližovací dálnici nebo co – zklamání :(, zvlášť jestli ta výstavba bude mít pokračování.

      0 0
      • wilda81  

        Prý to protáhli jen kvůli běžkám.

        0 0
        • tom xtr  

          Jako že mám běžky rád, tak to snad ne, aby jako projela rolba ?

          Vypadá to tam jak tankodrom ! No, snad to jednou zaroste, a nebude to tak hnusný.

          0 0
      • raw 4  

        Kluci z trail busters me varovali, jak to tam vypadá. ..my jsme si dali hrebenovku okolo hraničních patniku Smrk ke Špičaku a neni to takova hrebenovka jako jsou treba Javorniky…takova neznacená zelena na Kovadlinu je eňo ňuňo..ale bylo to skvělý a silny…sjezdy epesní

        0 0
    •  

      Ahoj, koncem měsíce budu na prodlouženy víkend v Černé vodě na stezkách a jeden den bych si chtěl udělat nějaký pěkný výlet. Moc by mě zajímali zdejší hrebenovky a pěkné traily, je lepší vyjet přímo z černé vody na nějaký okruh nebo se někde dopravit vlakem a pak se vracet?

      0 0
      •  

        Třebas bych našel nějakého zdejšího otrlého Guida co by měl čas a chuť? Pak se samozřejmě náležitě odměnim na základně ;)

        0 0
      • McBlacky  

        Tohle je celkem kvalitka

        https://mapy.cz/s/32hc8

        a mužeš zakončit jěstě nejakým trailem. Nevýhoda, že se musíš nějak dojebat do Javorníku. Je to ze Žulový po rovině víceméně ale asfalt. Do Žulový po červený je to hezký

        nebo tohle" https://mapy.cz/s/32hh2":https://mapy.cz/s/32hh2

        ten sjezd ze Zlatýho Chlumu je moc fajn a zakončíš Superflow.

        Zálež do budeš mít za kolo, resp jak daleko se na nem dá dojet :)

        0 0
        • tom xtr  

          Ten první odkaz = moc hezká trasa (sice vynechaná Kovadlina :)

          0 0
          • raw 4  

            Mno po zkušenostech z hrebenovky podle patniku bych Kovadlinu taky vynechal..:-)…Ale jinak je to top…

            0 0
        • raw 4  

          Z vlastní zkušenosti je to moc pěkná trasa .. ještě bych si to ale protáhnou na Rejvíz…

          0 0
    • motacek  

      Zítra se chystám do Rychleb, ale jelikož to mám 3hodky autem a je tam riziko deště, tak se chci zeptat, který server s předpovědí se vám nejvíce osvědčil pro tuto oblast? Díky

      0 0
      • novas752  

        Na Rychlebech je to fajn i za deště. :)

        Kamenitý traily jsou kamenitý =bláta málo a ten šutr je dost hrubej = neklouže.

        0 0
        • motacek  

          To jo, ale nechce se mi tam jezdit v 15stupnich a dešti. Minuly rok jsme tam jeli tyden poté co opadl sníh a podmínky byly super. Hlavne abychom nezmokli no

          0 0
    • ufoncz  

      Dost dlouho nosím v hlavě přejezd hřebene Rychlebských hor a třetí tejden v srpnu by se to snad konečně mohlo podařit. Bohužel to nebude úplně ideální, protože na to budu v lepším případě mít necelej den, v horším jen časný ráno až poledne a taky východisko bude Stará Červená Voda. Pokud manželku neukecám, ať pro mě potom zajede třeba do Javorníku nebo Bílé Vody autem, tak bude potřeba se do Staré Červené Vody zase i vrátit.

      Určitě bych chtěl směr Smrk->Borůvková hora a na znalce mám čtyři zásadní dotazy:

      1. Kterou část hřebene okolo Smrku si rozhodně nesmím nechat ujít (= kde nejpozději najet)?
      2. Kterou část hřebene okolo Travné už si můžu nechat ujít (= kde už můžu sjet)? Každou část singlíku mezi borůvčím opláču ;-)
      3. Kudy tam tak nejlíp (= rozumnej kompromis rychlosti přesunu a hezkejch cest) od toho směru Žulová či Černá Voda najet?
      4. Kudy z toho hřebene zase sjet (líp asi do toho Javorníku, ale jestli je to do Bílé Vody něco extra, zvážím to – jinak u hradu Rychleby a Travné už to trochu znám)?
      0 0
      • Lister  

        Tak já bych třeba v tvém případě vzhledem k časové omezenosti na Smrk úplně zapomněl, taky ta část hřebene je asi ta nejméně zajímavá. Soustředil bych se na sedlo Peklo a pak dal a snažil se dojet až na Koníčka a pak se dá sjet přes Travnou dolů.

        Nebo začít někde u Hranicek a protáhnout na Boruvkovou a pak dolů do Javorníku – hlavně protože, že ten sjezd z Borůvkové je mnohem zajímavější než jakýkoliv jiný na celé trase.

        0 0
      • Lister  

        Podle mě je celý Rychlebský hřeben poctivá práce na celý den. Navíc z Červené Vody už je to docela daleko, většina km pod hřeben a zpět bude prostě jen tupé točení nohama, žádná velká zábava tam nebude. Z Černé Vody se dá využít turistická značka přes starý násep, ale to je asi tak nejvíc terénní cesta, co mne napadá. Zpět to bude asi ještě horší, když budeš končit v Javorníku, tak to bude buď asfalt nebo nějaké široké polní cesty – přesně neporadím, protože rovinky na MTB nejezdím. Do Bílé Vody bych nejel, zpět to máš 10km asfaltu jen do Javorníku.

        Pokud bys trval na tom Smrku, tak máš dvě možnosti – brzo ráno se nějak dopravit do Žulové nebo Vápenné a pak chytit vlak na Ramzovou. Problém je přestup v Lipové, kde špatně navazují spoje, často se tam čeká 20–30minut. Nebo domluvit se zbytkem skupiny výjezd na Ramzovou ať tě tam vezmou s sebou autem.

        Pak pohodový výjezd na Smrk přes Petříkov – klidné pozvolné stoupání, co nesebere moc sil.

        No a pak to bude jen o tom, kolik budeš mít času a sil. Rychlebský hřeben totiž není žádné hřebenová dálnice, často se budeš pohybovat úplně mimo značené cesty, většinou je to úzký chodník přes kameny, kořeny. Prudké výjezdy (častěji spíš tlačení + horolezecký výstup na Kovadlinu), střídají kratší a prudší sjezdy, technické a opět po úzkém chodníku, moc se tam letět nedá. Průměrná rychlost se pohybuje v řádech jednotek km za hodinu.

        Mám projektou docela velkou část hřebene, chybí mi jen část mezi Špičákem a Hraničkami – když to tady proces tak zjistíš, že doporučuji jet.po Červené, protože přímo hraniční cesta údajně není moc dobra. Od Hraniček se dá jet naprosto bez potíží přes Koníčka (tlačení) až nad Zálesí (před Čedičový vrch). Další úsek směrem k hraničnímu přechodu jsem zatím nejel – zkoušel jsem koisek pokračovat ze Zálesí, ale nepřišlo mi to moc prostupné. V plánu jsem to měl na minulé pondělí, ale bouřka mne z hřebene srazila dolů. Zatím jsem to jen objížděl přes modrou a zelenou značku a pak asfaltkou zpět k hranici – ale je to docela velká ztráta metrů.

        Uvidíš kam až se dostaneš. Z hřebene vede spousta cest a když odbočíš dřív tak v podstatě vždy skončíš buď ve Skorošicích nebo Račím údolí.

        0 0
        • ufoncz  

          Díky za tvůj čas pro zevrubnej popis. Momentálně na to všechno koukám do mapy a zkusím pokračovat pod lazzovým příspěvkem s nějakejma nástřelama.

          0 0
      • lazza  

        Zdar Mirku, zrovna se topokousim projet :)

        Jak pise Lister – je to singl docela technicky narocnej, i roviny se obcas tlaci, bo se blbe mezi kameny manevruje… nakonec sem to zredukoval na dva vyjezdy/sjezdy. Mrkni na stravu… Necelej den na celej hreben je asi mimo i na tebe s tvou vykonnosti, rekl bych :)

        Jel sem od Paprsku pres Brusek na Smrk, Brusek moc pekny, pak me zahnala do udoli bourka, nicmene modra TZ mistama pecka singl.

        Pak sem vyjel Racim udolim a po zluty do Hranicek – nejnadhernejsi udoli vubec. Hreben Singl odtud dal na Konicka je fajn, ale pekne vystavil – zejmena ta tlacenka naKonicka. A pak me dobil ten lesni bar s lezakama v prameni, to byla konecna; nicmene tobe se to urcite neprihodi :)

        Sjezd po cerveny z Boruvkovy bych si klidne odpustil- singl je par set metru podel potoka, jinak rozryta siroka cesta, casto znicena od lesaku, docela sem pycoval…

        0 0
        • goofy  

          Pičoval… Píše se pičoval! ;-)

          0 0
        • ufoncz  

          Díky. Jak jsem psal, Račí údolí znám, ženu a dítě na tažné tyči jsem protáhl i přes zříceninu Rychleb a kromě sjezdu z Borůvkovýho vrchu se s Listerem v tom podstatným sdělení shodujete.

          První trasa k připomínkování (parkování v Javorníku):

          Javorník-Kazatelny-Račí údolí-Roveň-Špičák (po červené)-Hraničky (po hranici)-Koníček-Travná-Borůvková hora-Javorník

          https://mapy.cz/s/canuvevolu

          0 0
          • ufoncz  

            A pak mám ještě pracovní verzi zatím menšího a vzhledem k procentu zpevněných cest snad i rychlejšímu okruhu ze Žulové:

            Žulová-Nýznerovské vdp.-Smrk-Kovadlina-Špičák-Žulová

            https://mapy.cz/s/jefasozono

            Tady by možná byl prostor přetrasovat přes Lví horu, nebo u Smrku dát trochu hřebene na jihozápad, nebo naopak protahovat od Špičáku. V takové krajině mi určitě nevadí ani jet tam a asi zpátky (= dodržovat čistě okruh nepotřebuju).

            0 0
            • Carousel  

              Checkpoint 9 je celkem zbytečný. Není tam žádný výhled a „vrchol“ (on to žádný vrchol není) je utopený v rašeliništi. Radši si zajeď stejnou vzdálenost na JZ na pěknou vyhlídku Brousek. Hřeben přes Brousek, Travnou horu, Bílé kameny po Jivinu je o dost hezčí a jezdivější. Pak se dá po zelené sjet do Bielice a po projeti za nimi přes sedlo Peklo se vrátit k nám. Anebo z Bielic po zelené na hranici a nevynecháš ani tu Kovadlinu.

              0 0
              • orm  

                Chtel jsem napsat totez, protoze jsem tam ve stredu byl a nestalo to za to :-).

                0 0
              • ufoncz  

                Díky.

                Takže ty navrhuješ buď:

                https://mapy.cz/s/junedobula

                nebo:

                https://mapy.cz/s/kojapabate

                chápu-li to dobře.

                U té první varianty se mi to napojení na sedlo Peklo po předchozí ztrátě vejšky po zpevněné a následným spádnicovým dokopcem ne úplně pozdává.

                A opravdu je úsek Smrk (hraničník)-Peklo hodný vynechání?

                0 0
                • Carousel  

                  Trošku jsem upravil tvou první variantu, tak jak ji znám já:

                  https://mapy.cz/s/nozapepala

                  Ze Smrku na Peklo je hned za Smrkem úsek, který je taky dost podmáčený. Když to srovnám s cestou kolem Travné hory, tak úsek mezi body 10–14 u mě jasně vyhrává, co se týká atraktivity a sjízdnosti. I sjezd do Bielic je po zelené z větší části zajímavý.

                  Výšky neztratíš tolik, jak to vypadá. Taky jsem se poprvé trochu bál a jel schválně přes body 15 a 16. Pak následuje asi 150 m přímo proti vrstevnicím a teď si nejsem jistý, jestli ten krátký krpál není z jílu. :) Ale jakmile se vyškrábeš nahoru na Peklo, tak už můžeš pokračovat dál po hřebeni na Břidličný (ze kterého je taky fajn výhled – po nepatrné zajížďce).

                  0 0
                  • ufoncz  

                    To ale vynechám tu Kovadlinu. Což nevím, do jak velké míry je škoda.

                    Ještě jsem si do foroty vytvořil tu variantu, že po hřebeni pojedu kus oběma směry (s tím, že to dle času a chuti můžu otočit dřív než až na Polské hoře):

                    https://mapy.cz/s/cohejakuje

                    Každopádně to vypadá, že ani pak ten následující rok se nebudu muset bát, že by mi tam trasy docházely ;-)

                    0 0
                  • Lister  

                    Tohle se mi líbí. Budu muset někdy vyzkoušet, takhle pes Polsko zpět jsem to nikdy nezkoušel. Jen teda vynechám tu červenou ze Špičáku, protože to je fakt docela nuda.

                    0 0
            • Lister  

              To první je můj standardní okruh z Javorníku. Takhle to jezdím a baví mě to. Hlavně úsek kolem Koníčka je fajn. Sjezd z Borůvkové hory ke takový jaký je. Část je terénní, část široké cesty, není to žádný extra singl, ale taky žádná nuda. A celkově je to asi ten nejzajímavější sjezd, který z Hřebene je.

              To druhé je bez potíží jetelné, tam.neni žádný úsek na tlačení. Stihneš za dopoledne při slušném tempu. Jel jsem podobný okruh loni a dal jsem po práci. Lví Horu vynechej. Teď už bude skoro neprostupná. Rychlé to zarůstá a dá se jen brzo na jaře. Navíc tam na to poslední dobou s údržbou kašlou a když jsem to sjížděl na jaře, tak jsem se s kolem některými úseky skoro neprotlačil.

              Jet že Smrku na druhou stranu je dobrý nápad. Já mám tuhle část Hřebene snad ještě radši. Jezdím až do Kladského a zpět přes medvědí boudu – ten zpáteční úsek mám snad ještě raději než hřeben. Je to prima trasa.

              Jak to popisuje Carousel zpět přes Polsko to neznam. A tady mám dotaz – jak moc nepříjemné stoupání je ta zelená značka zpátky na hřeben – to asi nebude úplně zadarmo.

              0 0
              • Carousel  

                +1. Taky dík za tip. Na Kladské sedlo jsem to terénem ještě nedotáhl.

                A doporučuju Kladské po silnici ze Starého Města na podzim. Ty serpentiny jsou barevný ráj.

                Z Bielic na Peklo to není tak žhavé jak to vypadá. O příspěvek výš je mapka, jak to jezdím já. Je tam jen jeden krátký úsek hned pod Peklem, který by rozbahněný mohl klouzat.

                0 0
          • ufoncz  

            Všiml jsem si, že dva úseky (Hraniční vrch a pak Koníček směr Travná) tam nemám přímo po hranici. Dá se to celý jet po hranici, nebo je to tam místy nejetelný a je víceméně nutný jet kousek vedle po značených?

            0 0
            • Honza03  

              Hraniční vrch jsme vzali po ten kousek po zelené protože hranice je dokopce a vypadala zarostle a nechali jsme se zlákat cestou. Koníček rozhodně po hranici pěkný úsek pokud chceš k baru tak od něj kolmo nahoru se vrátíš na hranici.

              0 0
              • ufoncz  

                Díky. Bar vynechám. Na ty tři a půl hodiny proviant uvezu.

                Ještě jsem si všiml, že tam mám trochu zajížďku na Špičák – vyplatí se? (z mapy to vypadá všecko jako singlíky). Ušetřenej čas by se dal použít třeba na zajížďku na Vysoký Kámen při sjezdu po červené z Borůvkové hory. To taky vypadá „z mapy dobře“.

                0 0
                • Honza03  

                  Na vrcholu Špičáku jsme nebyli takže nevím, ale rozhodně tě to dost zdrží. Jinak za ním se drž hranice ta červená je pokrytá těžbou (jeli jsme tam kvůli vodě…). Z Borůvkové dolů jsme nejeli, takže nevím, ale asi bych zvážil dojet to do Zlatého stoku ono by to časově zas takový rozdíl být nemusel (asi dvě stoupání jinak sjezd)…

                  0 0
                • chemik_mara  

                  Z Boruvkove hory na Vysoky kamen po cervene jsem sel pesky na zacatku prazdnin a na kole by stal za to akorat usek Skalni vrch – Pod Bilou skalou. Zbytek je siroka lesni cesta. Z Vysokeho kamene dal dolu ovsem netusim, treba je tam neco zajimavyho.

                  0 0
      • Honza03  

        Zdar, zrovna jsme to absolvovali kompletně od Lichkova po Zlotý Stok po hranici a pak Javorník → Základna Rychleby… Jeli jsme to 4 dny pohodovým kochajícím tempem.

        Pro všechny co chtějí na tu velkou horu doporučují nové legální singly v Polsku nad Jodlówem kousek od konce je hospoda a pak už jen po cyklo na Schronisko. Singl je hodně příjemný nenáročný. Ceny na Schronisku nebeské, doporučuji se najíst na chatě na konci trailu.

        Celá hranice je super a moc nepoučuji z ní kamkoliv odbočovat protože to kazí atmosféru (výjezd/východ na kovadlinu rozhodně pohodový stačí vzít tu pěšinku trochu na polsko a jste nahoře velice příjemně)

        .

        Nejlepší úseky bych dle mých preferencí seřadil takto:

        1. Paprsek → Peklo
        2. 1424 → Kladské sedlo (do 9h, nebo po 19h všední dny)
        3. Borůvková hora → Zlatý stok
        4. Kladské sedlo → Paprsek
        5. Peklo → Borůvková hora
        6. Lichkov → Schronisko
        0 0
        • ufoncz  

          Díky, ale…

          …teď jsi to tady myslím ještě víc zamotal :-).

          U té Kovadliny to zní jako dobrej tip – pak jste se kousek vrátili na ten vrchol?

          Podle mapy.cz teda vypadají vrstevnice nejpřísněji nad Černám koutem (směr Koníček).

          0 0
          • Lister  

            Jo jo, z Černého koutu je to tlačenka, to by asi nevyjel ani Jarda :-)

            0 0
          • Honza03  

            No ne my skončily na vrcholu je tam cesta co v dobré kondici i vyjedeš, ale konec asi 40m se tlačí nahoru… Aha ne na vrcholu, ale u rozcestníku ikdyž to asi nikomu nevadí…

            0 0
          • Honza03  

            S tím výjezdem od černého koutu si nejsem jistý. Já jsem to určitě šel, ale kolega to dost možná i vyjel, ale spíš to je cca 150m tlačenka. Jinak od Přírodního baru doporučuji se vrátit přímo rovnou nahoru na hranici je tam pěkný sjezd.

            0 0
            • brtníček  

              Tak jsem zabrousil na rozhraní Jeseníků,Kralického Sněžníku a Rychlebek a moc se mi líbila cesta z Kunčické hory pod Chlupenkovcem. Tam jsme narazili na krasne kopané lovecké chodníčky, které nás pak dovedly na Medvědí boudu pod Paprskem. Od kol tam nebyla téměř stopa až po překřížení červené značky tam bylo stopy vidět,ale tady už to bylo mokré a ve vysokém boruvci. Po tu červenou to byl luxus. Je tu takových chodníků někde více? Nechci nějaké moc kořeny a šutry. Toto byl ideál co si představuji.

              0 0
              • brtníček  

                Nikdo nic?

                0 0
                • Singlespeed  

                  Doufám, že nikdo nic. Chraňme staré dobré chodníčky před kopáči trailů, kteří by je velmi rychle zničili, vykopali klopenky a nalopatkovali dvojáky.

                  0 0
                  • brtníček  

                    Taky pravda. Netrefil jsem na to náhodou. Profičel jsem mapu a zkusil a vyšlo to moc pěkně. Jak se člověk nemotal po těch turistických cílech byli jsme v lese sami. Při čekání na přůjezd CCT na Vídelskem sedle jsem se zajel mrknout k chatě Zaječí skok a k prameni a taky jen 3 pesaci.

                    0 0
                    • AussigBiker  

                      Ja byl v Rychlebkach uz potreti, ubytovani v Cerny vode, ja jezdim spis mimo traily a pijde mi, ze je to takovej zatim neobjevenej kraj. Tak foufam, ze tam budou mit rozum a nebudou instalovat nabijeci stanice pro ekola jako v Jizerkach a Kruskach :)

                      0 0
                      • orm  

                        Na Paprsku jsem je videl :-(.

                        0 0
                        • AussigBiker  

                          Si mi pripomnel, ze jsem tam vlastne nekde jednu nabijeku videli, nemuz si vzpomenout kde. Tak nic, no :)

                          0 0
                          • orm  

                            U te hlavni chaty, vedle v chodu do restaurace.

                            0 0
                            • AussigBiker  

                              Tam jsme nebyli, bylo to někde jinde, ale nemůžu si vzpomenout kde.

                              0 0
                            • zdenek  

                              Stejně je to zajímavé. Ještě před pár lety (někde dodnes) byl problém si někde v restauraci dobít mobil. I když byla zásuvka, nebyla ochota personálu. Asi by na tom zchudli. A teď všude cpou nabíječky na kola nebo před supermarkety na auta. Jsem docela zvědav, jak dlouho jim to vydrží zadarmo…

                              0 0
                              • petrx  

                                Ty nabíječky a elektřinu zdarma totiž neplatí majitel restaurace, ale kraj, tedy se jedná o dotace z peněz z našich daní pro lenochy.

                                0 0
    • vili  

      Tak jsme si taky dali rychlebský hřeben s přespáním. První den 40 km / 1800 m nahoru, druhý den 60 km / 1250 m nahoru. Hodně tlačení, trochu nošení, boží sjezdy a krom Borůvkové hory nikde nikdo. Závěrečná časovka asi 18 km zpátky na základnu po rozpáleným asfaltu nebyla nic moc :-)

      ps – musím trochu načíst, jak se dělají noční fotky. Dycky to jen ožralej opřu o zem a stojí to za prd :-)

      0 0
      • Lister  

        Vždycky obdivuju ty tvoje fotky širokáčem. S takovým sklem jsem to nikdy neuměl.

        0 0
        • vili  

          Neuměl…nevím, nasadím a fotím. Já to moc neřeším, ale stal se z něho nejpoužívanější objektiv v kombinaci s 85/1,8. Akorát mě serou dvě věci – přehazování objektivů, protože mám vždycky samozřejmě nasazenej zrovna ten co nepotřebuju :-) a to, že u fotek krajiny dochází hrozně k „zplošťování“. Prostě v reálu vždy krásná krajina s horama nebo velkýma kopcama a na nudná beztvará rovinka :-(

          0 0
      • Honza03  

        Pěkné, zajímavé jak z jednoho místa může vzniknout spousta různých výsledků. Netuším kde je 5,7,11,12.

        0 0
      • zdenek  

        Pěkný fotky. To převýšení na 40 km je dost brutální…

        0 0
    • fhb  

      Ahoj, před pár dny jsem něco objevil, pokude se budete motat kolem Černého Kouta, tak před vynesením kola na Koníček se dá sjet do Polska pod Troják, kde poláci nakopali trail barvy modré, je to zajížďka cca 10 km. start trailu je Rozdrože Zamkowe – po trailu sjedete až do Ladek Zdroj a pak lesní cestou a stoupacím trailem opět zpět na start vše viz gps stopa.

      0 0
    • Honza03  

      Na Rychlebský hřeben sem se chystal několik let, nicméně až letošní korana mě donutila koupit nový spacák. A tak po jednom třídním přípravném výletu na Malou Fatru a okolí kde jsme s kámošem vyzkoušeli a optimalizovaly naše vybavení. Jsme vyrazily na Rychlebský hřeben. Dle plánu jsme vyjeli z Brna do Lichkova a chtěli jsme za dva dny dojet po hranici na borůvkovou horu a sjet do Jeseníku a další den se tam vrátiti a dojet do Zlatého Stoku a nakonec na základnu a pře Rampu do Žulové na Vlak do Brna. Plán naštěstí nešel úplně jak měl a první den jsme skončily nahoře na Kraličáku (40km 1380m) a to hlavně z důvodu že se nám do cesty připletly nové Polské singly a tak jsme jeli po modrém který nás dovedl k hostinci nad Międzygórze. výhoda byla že jsme si mohli vychutnat západ slunce. V noci 7° prověřilo spacáky ale ráno nádherné počasí. Ráno jsme vyrazily po hranici do Kladského sedla kde měli bohužel zavřeno. Pokračovali jsme na Polskou horu jednou z nejikoničtějších cest a dále na Paprsek, kde jsme dali oběd. Z Paprsku jsme přes Smrk sjeli jedním z nejlepších sjezdů do Pekla kde jsme přespali (33km 933m). Třetí den jsme pokračovali po hranici přes Černý kout po starých kamenných hrázích na přírodní bar a do restaurace Celnice. Zde jsme se po vydatném obědě rozhodli vynechat hraniční výjezd a jet po cyklo nahoru na Borůvkovou horu kde nám před očima zavřeli kiosek. Z borůvkové hory po hranici do Zlatého stoku je pěkný sjezd, který končí zajímavou stavbou v Polsku. Pokračovali jsme po asfaltu do Jeseníku na Čertovu kazatelnu kde jsme přespaly (47km 1280m). Další den Jsme přes zřícenínu Rychleby a Tančírnu dojely po trailu Lesy ČR na základnu RYS, kde jsme dali oběd a jeli se vykoupat na Rampu a následně na vlak do Žulové (36km 282m).

      Výsledkem je jeden z nejikoničtějších výletů co jsme kdy jel a jen těžko se bude překonávat atmosféra nekonečné hranice…

      0 0
      • chemik_mara  

        Nespletl sis náhodou Jeseník s Javorníkem?

        0 0
      • AussigBiker  

        Pěkný! Pardon za odbočku od tématu, jestli můžu – co se za spacák osvědčilo? Si říkám, že příští sezónu bych zkusil nějaký víkendový cyklo vandrování, tak zatím zběžně koukám po spacácích (zdejší téma jsem pročetl).

        0 0
    • ufoncz  

      Pokud se budete motat kolem Studničního vrchu, tak modrá TZ z Medvědího na Ripperův kámen je v tom prudkým výjezdu často přelejzaná, vejš pak větvo-klacko bordel a následně rozježděná (což za sucha nevadilo). Žlutá TZ ze Studničního taky nevypadala dobře (foto).

      0 0
    • ufoncz  

      Po roce zase nastává ten sváteční čas v Rychlebkách. Zpětně bych chtěl poděkovat všem, co mně loni dávali tipy na trasy vedoucí částečně přes hřebeny Rychleb. Bylo to parádní, přestože jsem na to měl jen rána a kousek dopoledne. Zpětně bych nedoporučil jenom držet se stritkně hraniční čáry na Borůvkovou horu a pak místy až do Z. Stoku. Hodně tlačení, hodně kopřiv, loni i kus aktivní těžba… části prostě asi raději po zelené TZ.

      Situaci na trailech asi netřeba rozvádět, ale hrozně rád bych věděl:

      1. Jak to teď vypadá na na Studničním vrchu a vůbec ty cesty tam jak směr Lázně Jeseník, tak směr Černá a Červená voda? Už loni bylo ledaccos postiženo těžbou.
      2. Úsek Hraniční vrch-Špičák lepší po hraniční čáře, nebo po červené (Hřebenovka)?
      3. Která z cyklotras (singletrailů?) mezi Zlotym Stokem a Ladek-Zdroj je vhodná jako okruh pro rodiny s děckama (= menší převýšení, méně rozbitý povrch) a která z obcí je vhodná jako nástupní místo?
      4. Je v dojezdové vzdálenosti řekněme 40 minut autem (Javorník, Zlaté hory, okolí Jeseníku, sever Hrubého Jeseníku, …) ještě něco pro lehčí MTB/gravel bez dlouhých prudkých výjezdů? Na laně toho kus odtahám, ale mám svoje limity a ženská část výpravy taky na výšlapy typu Wiessner úplně není :-)
      0 0
      • ufoncz  

        Zatím jsem kromě Singlespeedových reportáží našel k těm polským cyklostezkám tohle (a už jen nevím, proč je ten na Bardo značen jako modrý a ten u Z. Stoku jako zelený – kvůli náročnosti převýšení?):


        Ty trasy, kde by nebyl těžší terén a kopec s děckem by se dal zčásti řešit tažným lanem, mě napadly zatím dvě:

        1. Nýznerov-Smrk-Brousek-zpět (zpevněné) https://mapy.cz/s/pozenokufa
        2. Černá voda-Žulový vrch-Pod Sokolím-Červená voda https://mapy.cz/s/devufovolu
        0 0
        • Singlespeed  

          Já si myslel, že barvy značí směr trasy jednosměrného okruhu. Po červené jedeš jedním směrem (obvykle od parkoviště k parkovišti o několik horských sedel dále), po modré se vracíš zpět do výchozího bodu okruhu. Ale možná je to jinak…

          0 0
          • ufoncz  

            Ještě si o tom zkusím něco dohledat. Nejspíš tam žádný technicky náročnější úseky nebudou.

            Zná někdo cestu ze Smrku přes Klín do Ramzové? „Na mapě“ vypadá lákavě a napadla mě taková hobití cesta, při které bych zkusil jak cestu po hranici k hraničkám zpět, tak ty cyklotrasy a červenou TZ pod hřebenem cestou tam:

            https://mapy.cz/s/resunohezu

            0 0
            • Singlespeed  

              Dobrá trasa. Pokud vyjde čas, odboč na Břidličném na vyhlídku (kóta 926). A asi bych to jel opačně, nejdříve hřeben, pak traverz.a na Smrk tím pádem nejel přes Klín (nahoru tlačenka), ale po šotkách – po červené Petříkov, po modré k rozcestí „Černý potok“, pak doleva po lyžařské magistrále k rozcestí „Císařská lovecká bouda“ a pak doprava po zelené na rozcestí „Brousek“ (moc pěkný úsek) a po modré na Smrk. Nebo přímo po modré z Petříkova na Smrk, ale tam nic moc zajímavého není. Hřeben je bajková paráda,ale není zadarmo, traverzová cesta zpět je v pohodě, až na pár úseků převážně pohodlná šotka. Na závěr pak můžeš opéct buřty v lesním baru (takže peníze s sebou :-).

              0 0
              • ufoncz  

                Doufám, že jsem to v té trase poslal ze Smrku dolů přes Klín (a výjezdy šotkama nahoru právě).

                Když bude čas, tak odbočka na Brousek (a třeba i za něj) určitě stojí za to jen tak kus tam a zase zpátky – to už dobře vím :-). S oběma zajížďkama na vyhlídka teda takto

                Ještě jsem teď vyplodil jednu trasu z Černé vody na Studniční vrch, přes Nassauskou skálu (snad to tam nebude s těžbou horší než loni), k Rejvízu, Chlapecké skály, sjezd po modré pod Zlatým Chlumem, zase zpátky nahoru kolem lázní a zakončit to Superflow:

                https://mapy.cz/s/nalenubefe

                0 0
                • Singlespeed  

                  Ještě minulý rok to nebyla Nassauská stezka úplně sjízdná a občas se muselo dolů poponášet. Ale má atmosféru, takže doporučuji. A popojet až na vyhlídku Medvědí kámen taky není od věci.

                  0 0
                  • ufoncz  

                    Loni v srpnu ta samotná Nassauweg byla myslím bez padlých stromů (ale některý ty úzký místa jsem si netroufl sjet), pod vyhlídkou Medvědí kámen pak bylo popadáno hodně. Žlutá TZ ze Studničního vrchu směrem na lázně pak byla total pod těžbou.

                    Ještě budu mít těžký rozhodování mezi touto trasou, kterou kazí snad jen delší nuda po silničce přes Bielice až po Nowy Geraltow – https://mapy.cz/s/cutehemara

                    Rád bych taky tentokrát pro změnu úsek Borůvková hora (rozhl.)-Koníček-Hraničky projel pro změnu v tomto směru, ale nedaří se mi najít žádnej sjezd a přesun pak zpátky třeba na Javorník tak, aby to dávalo pro MTB smysl. Skoro si říkám, jestli není nejlepší vyjet autem třeba na hraniční přechod Travná a po hřebeni jezdit tam a zpátky. Možná by dávalo smysl zaparkovat někde v Polsku.

                    0 0
                    • Singlespeed  

                      Natrasoval bych to přes rozhlednu na Czernici: https://mapy.cz/s/kasonufoge

                      0 0
                      • Lister  

                        Uff :-)

                        Červená ze Špičáku je nesmysl. První část není průjezdná a druhá polovina je nuda. Tady jedině po hranici.

                        0 0
                        • ufoncz  

                          Singlespeed: díky, to vypadá taky dobře. Těžko ale říct, zda se tam ty úseky, co by měly být podle map jako pěšiny „zaplatí“ tím dlouhým zpevněným sjezdem do Geraltowa.

                          Lister: Jak to přesně myslíš? Tento úsek https://mapy.cz/s/jutucolano oběma směry jedině po hranici, protože ta červená kolem studánky je neprůjezdná?

                          0 0
                          • Singlespeed  

                            Ty děláš, jakoby tě pár kiláků po šotru nebo asfaltu zabilo nebo co ;-). Pokud chceš ujet nějaké kilometry, musíš se po zpevněných površích občas pohybovat, jinak bys nikam nedojel (průměrná rychlost v terénu s tlačením a nošením je klidně kolem 5 km/h).

                            0 0
                            • ufoncz  

                              Já se vždycky snažím, abych šotky a asfaltky měl na výjezdy a co nejmíň po nich ztrácel výškový. Třeba pět kilometrů a tři sta výškových dolů po dálnici je na celoodpruženým horáku takový divný. Chápu, že to občas jinak nejde a chápu, že jsou situace, kdy to dokonce i bodne (když je člověk úplně hotovej a přehřívající se :-)).

                              Ty tu trasu od Polské hory k rozhledně a následný sjezd máš už projet?

                              0 0
                              • Singlespeed  

                                Na rozhledně jsem byl s partnerkou, jeli jsme opačně po hlavní lesácké z Nového Gieraltowa a kousek po červené nahoru. Dolů jsme však jeli jinudy, takže ten červený sjezd jsem, bohužel, nejel (předpokládám, že to bude docela „smrťák“).

                                0 0
                              • Lister  

                                Divný přístup. Osobně beru sotolinu jako ideální terén na získávání metrů. K čemu je tlačit prudkým terénem a vracet se zpátky dolů po šotoline?

                                0 0
                                • ufoncz  

                                  To měla být asi reakce na Singlespeeda, jen špatně zařazená, že?

                                  0 0
                          • Lister  

                            Jo je to tak. Tento úsek má smysl jediné směrem k Hraničkám po hranici. Ten úsek kolem studánky se jednak asi ani vyjet nedá, ale hlavně teď už bude tak zarostlý že tam skoro neprojde pěšák natož kolo.

                            Byl jsem tam asi před měsícem. Jel jsem z hranicek po sotoline směr špičák, protože ta červená byla upmne rozsekané od těžby. Pak se traverzem lesem napojil na červenou pod Orlickou kopou a pak tlačil nahoru po červené. A příště už to nikdy neudělám.

                            Cesta po hranici je mnohem hezčí, ale opět to beru pouze jako jednosměrnou záležitost od Špičáku. Od Hranicek bych to nikdy nejel. Chvíli by to šlo, spíš to bude tlačenka a není tam žádný sjezd za odměnu.

                            0 0
                            • ufoncz  

                              Super, rozumím, to pomohlo. Nechám si to (stejně jako ŽTZ přes Lví horu) až jestli se mně tam podaří ocitnout tak v dubnu, začátkem května nejpozději.

                              0 0
                • Lister  

                  Jako jestli dáš ten okruh přes hřeben tak jsi fakt ufon.

                  Jinak ten hřeben je v tomhle směru nesmysl, jetelne je to jediné naopak. Jinak budeš spíš jen tlačit

                  Letos jsem jel nahoru na Smrk, pak hřeben do Pekla a zpátky zase na Smrk a dolů přes ten Klín. Je to hezká cesta – ale jen první polovina kde je to úzké mezi borůvčím a pak začíná hezký rychlejší sjezd, který ale pak přejde v klasickou širokou lesackou cestu – není to zpevněné, ale už to není tak hezké.

                  0 0
                  • ufoncz  

                    Je to takovej plán, kdybychom náhodou dostali od rodin celej den opušťák. Ta vzdálenost musí být na celodeňák v pohodě, i kdybychom tam tlačili třetinu trasy.

                    V té tvé trase na Smrk a na Peklo jsi ale na Kovadlinu taky tlačil, že? Já jsem zatím jel tyto úseky hřebene:

                    • Smrk-Brousek-Bílé Kameny-Jivina (tam to bylo všechno celkem jezdivý, odsýpalo to, začátek nádhera, pak trochu nudnější)
                    • Peklo-Břidličný-Pomezný-Špičák rozc. (pěkný, výjezdy pro mě tak na hraně po vydrápání se na Peklo od Bielic)
                    • Hraniční vrch-Černý vrch- Černý kout-Koníček-Travná (kromě výjezdu na Koníčka a místy trochu zarostlé hranice úplně super, pár úseků řadím mezi nej- co jsem kdy jel)
                    • Travná-Borůvková hora-Růženec-Studnia-Zloty Stok (místy super, ale jak jsem psal, celé po hranici místy nejetelné, tlačil jsem poměrně dostkrát (na Kraví horu a taky od Růžence)

                    Zbytek hřebene (teda Hraničky-Špičák a Polská hora-Kraličák) jsem vůbec neviděl a ty úseky nahoře mám projeto jen v tom jednom směru. Kus jsem tlačil toho Koníčka a kousíček Břidličný a bohužel si vůbec neuvědomuju, jak by to mohlo být jezdivý opačně, než jsem to jel.

                    0 0
                    • ufoncz  

                      Připravil jsem teda ještě kratší, řekněme dopolední variantu inspirovánu tvým výletem na Peklo a zpět.

                      Ramzová-Paprsek-Smrk rozc.-Peklo-Smrk-Klín-Ramzová https://mapy.cz/s/hetekuhago

                      (jen nevím, jestli Kovadlinu po zelené TZ, nebo po hraniční čáře)

                      0 0
                      • Singlespeed  

                        Na Paprsek po Červené z Petříkova nic moc (dlouho strmý asfalt). Podle mě je lepší jet takto: https://mapy.cz/s/luzuzulule nebo si to vychutnat třeba takto: https://mapy.cz/s/galuduhaso

                        0 0
                        • Lister  

                          Zelená v tomhle směru od Císařské to by se mi nechtělo. Jel bych až pod Smrk a dal si ho z druhé strany. Ale co jsem tak slyšel, tak je ten chodník zničení po těžbě.

                          0 0
                          • Singlespeed  

                            Ještě minulý rok byla ta zalená naprosto parádní a druhá polovina opravena, vypadalo to tam skoro jako v Dolomitech :-). Ale jak to vypadá dnes teda netuším.

                            0 0
                      • Honza03  

                        A proč se chceš vracet do Rámzové ? Dojeď do Rámzové vlakem a zpátky sjeď rovnou na Rychleby ne?

                        0 0
                        • ufoncz  

                          Protože většinou se dostanu jen na několik hodin brzo ráno a pak se vracím za rodinou. Bejt tam na dovolené sám, tak to vůbec takto neřeším a dívám se jen po možnostech přečkání noci co nejblíž hřebenu.

                          0 0
                          • Honza03  

                            Já jsem to myslel tak že vracet se tou samou cestou po hřebenu zabere asi více času než sjet dolů a po asfaltu se napojit.

                            0 0
                    • Lister  

                      Výjezdy se tlačí skoro vždycky. Ale když si vezmu profil trasy, tak mi prostě přijde jako nesmysl jed od Hranicek na Smrk.

                      Podívej se na obrázek – start je Ramzova, pohodlný výjezd n Smrk po šotoline a pak už je těžký terén až k Hraničkám – to je ten nejnižší pod v profilu před 20km.

                      Ona totiž asi nejzábavnější část je právě ten začátek hned ze Smrku – jede to fakt rychle a člověk si zablbne.

                      https://www.bike-forum.cz/…m9dlmze4.jpg

                      0 0
                • Lister  

                  K druhé trase – do lázní asi fajn, jel bych t jinak ale tohle taky fajn. Nasauska stezka je jetelne jen z části, občas poponeses. Těžba v klidu.

                  Na Rejvíz bych asi jel přes Adolfovice, Vodárnu a pak nahoru na Kazatelny. Z Rejvízu až na Zlatý Chlum. Pak změna – sjezd po modré do České Vsi, tam k bazénu a odtud nahoru směr potok Lubina a tam uhnout doleva a dojedeš rovnou na začátek superflow.

                  0 0
      • om19f118  

        Podrobnějsí plánek nových singletrailů v PL včetně výškového profilu jsem viděl na https://singletrackglacensis.com/trasy/

        0 0
    • Deadlift  

      Ahoj- dnes se šmrncnu přes Rychleby. Traily letos vynechám. Chtěl bych se zeptat mîstních zda je projetelná na gravelu trasa Staré Město-Paprsek-Smrk-Petříkov- ostružná- Branná- Staré Město. Úseky kolem Smrku si na mapy.cz nejsem jistý. Klidně kousek potlačím, jen ale aby to nebyla celodenní pěší tůra:) Děkuji moc za info. Ušetřil bych tak na střeše místo pri xc kolo:)

      0 0
      • Lister  

        Hodila by se mapka jak přesně to plánuješ, ale obecně se dá říct, že na téhle trase tě asi nic nepřekvapí, vše široké cesty nebo kolem Smrku hezké pěšiny. Nevím jak plánuješ na Smrk, ale osobně bych asi po 50 metrech uhnul z magistrály která vede z Císařské a vzal to po užších pěšinách směrem na Kuncův chodník, ze kterého je bohužel teď už široká cesta.

        0 0
    • Deadlift  

      Lister- diky.

      Na gravelu bych trpěl ve sjezdech. I tak bude třeba vzít pumpu na tlumič a ubrat tlaky. Bylo to moc.

      No, jsem rád, že jsem to jel na xc fullovi:) Na gravelu by to bylo hezke tak na 650×50.

      No sedim v Branne a uz mi chybi cca 350–400 vyskovych metru a cca 15 km na ubytko.

      Mam dost a výborná trubička z místní cukrárny to už nezachrání. Spotřeba kcall/ hod. v terénu bude diametrálně jiná než to co předvádím na silnici/ stezkách s gravelem (jezdím na pohodu- jen dnes jsem až nečekaně často řadil 34×50 (letos snad prvně). No kondice tedy nic moc.

      0 0
      • Lister  

        A přitom je to takový příjemný gravel terén s lehkým převýšením. Jezdím tudy pravidelně z polské strany – prejedu Rychlebský hřeben do údolí na druhé straně, pak se přes něj zase vyškrábu nahoru a dojedu na Paprsek a pak podle chuti buď přes Smrk nebo dolů do Petříkoca. Většinou mi to hodí kolem stovky.

        0 0
        • Deadlift  

          No já jsem kondičně jinde. Vyjížďka 45 km a přes 1000 výškových metrů. To by šlo na asfaltu. Jakmile je třeba 13 stupňů kopec- šutrovisko, tak jsem v koncích. Připadám si jak na bike trialu. Je to ale mýma skoro nulovýma dovednostma. Třeba po asfaltu na Paprsek to není nic super náročného. Jak by tam byly kořeny nebo ostré kameny jako na hranici (od Paprsku kousek zpět na červenou a pak cca 200 m zkratkou odbočka vlevo a pak doprava a pořád rovně až na Smrk:) , tak tlačím. Taky jsem dnes pojezdil i 34×50 a to na gravelu nemám. Tufo 40 mm a pevná vidle by byla asi pro mě limit. Zkusím koupit 650b a obuju něco o šíři 47–50 mm. Jinak je fajn jezdit jinde než na Černé vodě na trailu. To co jsem tu hledal- krásnou přírodu a skoro nila lidí:)) …jsem tu našel. Určitě tu kolem Hynčic nejsem naposledy.

          0 0
    • AleZ80  

      Ahoj,

      chtěli bychom dát tour na fullech se startem v Ramzové a cílem v Žulové. Prosím znalé o pomoc s doladěním trasy.

      1. Od Paprsku máme jet po modré TZ, na hranici s Polskem odbočit doprava a jet podél hranice až k Smrku?

      Nebo je případně lepší odbočit z červené TZ vedoucí od Císařské lovecké boudy (E3) už na Trkači a o nic zásadního nepřijdeme?

      1. Kudy to máme mezi Kovadlinou a Borůvkovým vrchem pustit dolů směrem na Žulovou, aby to bylo co nejzábavnější?

      Díky moc!

      0 0
      • Singlespeed  

        Od Paprsku je třeba jet po státní hranici, jinak bys vynechal B-F kultovní hraničník III/44 na Brousku.

        0 0
        • kapsch  

          Obě varianty, co napsal, přes Brousek vedou :) jestli na hranici dorazí z Palaše, Trkače, nebo třeba až z Rampy na Travné hoře na tohle vliv nemá..

          AleZ80 ad 1. podle mě je to docela jedno, modrá i Trkač jsou jen malý kousek od sebe, ty nejpěknější hraniční úseky jsou více na severovýchod..

          0 0
          • Singlespeed  

            Máš pravdu. Pokud pojedou z Ramzové, tak je nejjednosušší jet na hřeben od Císařské lovecké boudy přes Kuncův chodník a Na Bahnech odbočit doleva.

            0 0
            • kapsch  

              Jo, to je taková největší cesta, ale zároveň nejprudší (a nejméně po hranici, jestli je cíl toto)? Pokud se chtějí podívat na Paprsek, který od Císařské je kousek, tak mohou vybrat kteroukoli z těch vlastně už čtyř možností a o nic zásadního nepřijdou..

              0 0
      • McBlacky  

        Co se tyce cesty dolu, popojel bych az na Utulna Mates (pokud budete ko, tak po cyklo, pac ten hreben smer Smrk je dost turistika) a pak jel po zlute pres Lvi horu. Tu modrou z Pekla je dobry jet kdyz je hodne sucho, jinak to v casti od pramene Peklo je hodne podmaceny, jak se to pripoji na zelenou tak nuda

        0 0
        • Singlespeed  

          Nuda to sice je, ale jede se kolem Nýznerovských vodopádů, které stojí za to prozkoumat stejně jako nedaleký méně známý Bučínský vodopád. Samotné údolí Stříbrného potoka je nádherné i když je to po asfaltu.

          1 0
      • AleZ80  

        Díky, panstvo.

        0 0
    • Janouch  

      vlakno stále žije :) !!!! tenkrát jsem to jel s bejvalkou ona jela na HT a když vidím v tomto vlákně ty profi bikery a bikerky na profi strojích tak má můj respekt, že to dala.. jinak úžasný místo a dřevní doba RS, které se již nikdy nevrátí teď je to bohužel lunapark :(

      1 0
      • ufoncz  

        Vsecko je relativni. Proti zacatkum asi ano, ale skutecnej lunapark je kousek jinde (DM).

        3 0
      • roman 3D  

        nastala doba éčková, s tím nic nenaděláš

        0 3

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.