• friblos

    Čau bajkeři potřeboval bych poradit. Chci si koupit nový tlumič ROCK SHOX MONARCH 4.2 a nevím co od něho očekávat. Zajímá mě jak pracuje FLOODGATE a vůbec celkový chod. Rám mám RB MONSTER AM a současný tlumič MANITOU SWINGER 3-PRUŽINA-střední tvrdost pružiny, SPV vozím na nejmenší možné hodnotě a furt se mi nezdá citlivost. Vozil jsem ještě X-fusion 02 RC,X-fusion 02 RL ty jsou mnohem citlivější a s funkcí jsem byl plně spokojený ale u obou neco prasklo a odešel totálně útlum takže na kolo je už nechci.nebo navrhněte něco jiného.díky

    Anketa: jaký tlumič

    1x
    33%
    2x
    67%
    0x
    0%
    0 0
    • MlokCZ  

      S monarchem je to těžký, informací pomálu. Stejně jako u RP23 u něj existují různá interní nastavení, které jsou označené písmeny A-G. Co ale přesně to označení znamená se mi do teď nepodařilo zjistit.

      Pokud chceš maximální citlivost, tak se rozhodně vyhni RP23 v originále, samostatně se prodávají pouze s compression tune na max.

      Floodgate funguje u RS dobře, řekl bych lépe než propedal (neposuzuju ale dle Monarchu, ale dle staršího Pearlu 3.3 a dle MC 3.3).

      Z toho co píšeš předpokládám, že chceš co nejlepší citlivost. Osobně bych šel do nového upraveného RP23 z TF tuned, už mají v nabídce 09 modely. Tam si řekneš, jak ho chceš nastavit a může být citlivější než RP23 v originále s compression tune na minimu. Akorát jak to jsou teď modely 09, tak stojí o 20 liber více, tedy 350. 08 stály 330 liber.

      Ve vzduchových tlumičích nic lepšího než RP23 z TF tuned není (pokud řešíme kategorii lehčích tlumičů jako RP23, Monarch, nesrovnávám teď s upraveným DHX). Jen je samozřejmě podmínka, že ti bude sedět průběh RP23 na tom kole. Je i se standardní komorou poměrně málo progresivní.

      Ty X-fusion jsou citlivější proto, že nejsou omezovány kompresí, tedy jsou v tomto ohledu na tom mnohem lépe než RP23 v originále s compression tune na max.

      0 0
    • friblos  

      právě že mi jde hlavně o citlivost a ne moc o to jestli se houpe nebo ne.na čem jsi jezdil toho PEARL-toho mam taky v hledáčku.ten FOX je na mě už moc drahej:(((

      0 0
      • MlokCZ  

        Pokud ti sedí vyšší progresivita Pearlu, tak do něj klidně jdi. S citlivostí je na tom slušně, zhruba na úrovni RP23 s compression tune na minimu. I když zase záleží na interním nastavení a tam to je stále černá skříňka jako u Monarchu. Ale neměl jsem v ruce žádný Pearl, který by na to byl s citlivostí vyloženě špatně jako RP23 s compression tune na maximu.

        Pokud Pearl, tak ale rozhodně bych volil 3.3 (pokud ho někde seženeš). 3.1 verze má jen nastavování floodgate a protože budeš chtít citlivost, tak budeš muset dát floodgate na minimu. Tím bude citlivost v pohodě (v podstatě bude to omezování floodgate zcela vyřazené), ale nebudeš moct floodgate vlastně vůbec používat.

        U 3.3 máš tři polohy open/floodgate lock, takže když potřebuješ cilivý chod dáš open a floodgate tak můžeš nastavit přesně akorát, jak chceš omezovat tlumič. A navíc máš případně ještě třeba na asfalt lock. Podle mě nejlépe udělané omezování u tlumičů, tohle je lepší než u RP23. Tam u upraveného v TF tuned mám open (vynikající chod + supercitlivý), pak Push platformu nastavenou na lehké omezování (přesně jak mi sedí), tak bych si nastavil i floodgate (což jde), ale nemá už lock (mě tedy nechybí, ale někomu se líbit může, že je tam navíc).

        A Monarch 4.2 je nějak výrazně levnější než RP23 s TF tuned? Nemám teď přehled kolik stojí.

        0 0
        • MlokCZ  

          Tak už jsem mrknul a opravdu je někde kolem 6tis., což je výrazně levnější než 10tis. u upraveného RP23 z TF tuned.

          0 0
          • K2  

            www.cyklobazar.cz

            Jinak Fox tlumiče umí přenastavit v bikelifu za cca 800 Kč, opakovaná změna 200 Kč

            PS: Mohla by ti vyhovovat RP23 HVolume s kompresí na min nebo střed

            0 0
        • MlokCZ  

          Jinak k tomu nastavení RS tlumičů můžeš zkusit ještě něco vytáhnout u Žitného, ale žádná velká sláva to nebude, už se o to tady někteří pokoušeli a podrobného popsání, co ty nastavení A-G znamenají jsme se nedočkali.

          0 0
          • blue  

            nedočkali? a co Kesu tady?

             

            Kazdopadne to sme si nechal nakonec,u tlumicu Monarch je mozne volit interni prednastaveni kompresniho tlumeni(melo by menit chovani tlumeni pod velkejma razema).Muzete volit mezi nastavenim A,B,C,D,E,F.Kde A by melo bejt nejlinearnejsi­.Standartni nastaveni je B.    A jde to podlozkama menit i po zakoupeni.Dodaci doba bude ale asi dlouha.Problem je,ze to bude menit i citlivost(sice ne jako interni propedal-neni to floodgate,ale preci jen bude).Tzn A nastaveni bude nejcitlivejsi a nejlinearnejsi a naopak F bude tupejsi ale progresivnejsi.

            0 0
            • MlokCZ  

              O tom vím, ale to mi nepřijde jako dostatečné, co to vlastně přesně mění. Ale samozřejmě lepší než nic. Ono je to takové dost zvláštní dohromady, ciltivost to má měnit je málo, přitom progresivtu významně. To jsou takové divní kombinace, třeba u RP23 je to přesně obráceně (a to ověřeno praxí, že to tak je), tedy na citlivost to má vliv velký, na progresivitu zcela minimální (v podstatě zanedbatelný).

              A trošku jsem se o tom s ním bavil, jak to s Žitným řešil a mám prostě pocit, že u Žitného vlastně sami přesně neví, co to vlastně bude dělat.

              0 0
              • MlokCZ  

                K tomu ještě když by to někdo chtěl změnit, tak je otázka, zda se vůbec dočká.

                Ale jedna informace je z toho zajímavá, že standardní nastavení je B a tedy pokud se to chová jako mu to u Žitného popsali, tak stejně úprava by nic moc neřešila a to standardní nastavení by mělo být celkem v pohodě.

                0 0
    • friblos  

      díky mloku za info-ještě jedna otázka co ten HIGH VOLUME

      0 0
      • MlokCZ  

        To změní průběh. High volume má obecně menší progresivitu. Ale nemám praktické srovnání, jak se přesně liší higm volume komora od standardní komora u RS tlumičů.

        Tohle ti z praxe můžu říct jen pro Fox tlumiče, tam jsem jezdil na stejném kole stejný tlumič s high volume komorou i se standardní, takže tam mám představu dost přesnou.

        0 0
      • kesu  

        no,nejsem si tim uplne jistej ale mam pocit ze u RS monarch je do delky 190mm standart a delsi tlumice se oznacujou HighVolume…

        0 0
    • Smazaný účet  

      Čau bikeři. Využiju tohoto tématu k mému dotazu. Mám Monarcha 4.2 a utíká mi. Ventilek mám dotažený a když dosednu tak mám SAG na cca 150 PSi. Ovšem když projedu kus cesty,kde tlumič pracuje a připojim pumpičku mám tam 90Psi..Ať to nafouknu na jakýkoli tlak,vždycky klesne na těch 90Psi. Nevíte co s tím? Předem díky Lucase

      0 0
      • kubad  

        reklamovat tlumič asi netěsní – ale je dost pravděpodobné že to bude placené na těsnění je bohužel záruka jen v řádu několika měsíců

        0 0
        • Smazaný účet  

          No jelikož už to mám z druhé ruky,tak záruku už nemám. Kde bych našel nějaký servis,kde by mi ho zrepasovali? Okolí Pardubic.Jinak bych ho musel poslat poštou.Díky

          0 0
          • kubad  

            nevím poptej se ve svém okolí v servisech jestli to zvládnou, pokud ne tak poslat k dovozci – tam to zvládnou určitě

            0 0
          • Jenda  

            zkus nejdriv vysroubovat ventilek a narvat tam tak 2ml hustyho oleje – evidentne to nefuci nijak dramaticky takze mozna je to jenom suchym tesnenim. V jaky mas pozici ten tlumic? Jestli mas totiz komoru dole tak pak se tesneni nemaze vubec – zkus to v tom pripade dat pres noc opacne aby olej stekl dolu.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Mrkni do profilu. Tlumič mám klasicky. Jinak pak nerozumím tomu,že když to nafouknu např. na 150Psi takto klesne na těch 90Psi a níž už to neklesá.

              0 0
              • Soptík  

                Jestli ti ten tlak neuteče do hadičky.Já mám u své pumpy výhodu že má na koncovce páčkový ventil, takže hadičku předfouknu na ± asi tlak a pak ho otevřu takže rozdíl je 00 nic.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Já mám pumpičku Rockshox šroubovací,ale nemyslim si,že by mi přes rychlé šroubování ven uteklo 50Psů :-(

                  0 0
                  • Soptík  

                    Ono neuteče ven,ale do šlaušku,to bys viděl kolik se tam vejde.Tlumič má malou komoru, u vidle to nezaregistruješ.

                    Proto máš také naměřený pokaždé stejný tlak, kdyby to ucházelo jinde tak bude pokaždý jiný.

                    0 0
                  • MlokCZ  

                    Nafoukej na 150psi a hned po sundání hadičky od pumpičky znovu připoj a budeš vědět na kolik to vždy klesne následným připojením.

                    0 0
              • MaPa  

                Mě se takhle ztrácel tlak u Tlumiče SIDa, pravda že ne ven ale do negativky, ale prostě potřeboval přetěsnit. RockShox je známý tím že z výroby nedává moc oleje, takže pokud se to neošetří na začátku je to koledování si o stuck-down.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  No…Nečekal jsem,že budu řešit problém s „novým“ kolem tak rychle,ale bohužel to tak je :-(

                  0 0
                • MlokCZ  

                  Monarch a Pearl nemohou mít stuck down, protože nemají vduchovou negativku, ale místo toho elastomerový doraz.

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Tak u Monarchu už to tak asi není jako to bylo u Pearlu a MC 3.3/3.R. U monarchu to vypadá už na vzduchovou negativku.

                    0 0
                  • Smazaný účet  

                    Takže bude nejlepší,když to hodim na přetěsnění? Jen nevim,kde teda koho najdu :-(

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Udělej ten test kolik uteče při nasazení pumpy a pokud to nebude až na těch 90psi, tak něco netěsní a je třeba to nechat přetěsnit.

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        No,když to nafouknu na těch 150Psi a po vyndání to opět nasadim,tak je tam furt 150Psi.

                        0 0
                        • MlokCZ  

                          Tak servis.

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            Nadšen,ale co se dá dělat! Díky za rady!! ;-)

                            0 0
                            • Jenda  

                              no jeste tam zkus dat trochu toho oleje – fakt to tesneni muze bejt uz uplne suchy a pak to proste netesni.

                              0 0
                              • Smazaný účet  

                                Když já nemůžu ventilek ani povolit,jak je to dotažený ! Se mi z čepičky urvaly zuby! :-(

                                0 0
                              • kubad  

                                souhlas, ale pokud tlumič má z druhé ruky, tak mu servis neuškodí a má 1–2 sezony klid a pokoj

                                0 0
                            • pepek  

                              Omlouvám se předem, ale „ventilek dotažený“ neznamená, že těsní. Zkontrolovals to?

                              0 0
                              • Smazaný účet  

                                Naslinil jsem ho a nic.

                                0 0
                              • Smazaný účet  

                                Tak se mi povedlo ventilek povolit,zkontro­loval jsem ho a je O.K.

                                Co se toho oleje týče,jakej to má bejt?

                                0 0
                                • pepek  

                                  Asi bych zkusil Redrum

                                  0 0
                                  • Smazaný účet  

                                    No,jestli to má cenu zase za 450kč kupovat,když potřebuji jen 2ml.Uvidím co to udělá ted po té kontrole ventilku,jinak bych to poslal na repas.

                                    0 0
                                    • Jenda  

                                      tam klidne nalej jakejkoli tlumicovej olej s vyssi vizkozitou – pokud nemas stejne budes neco potrebovat na vidli, nebo v nejhorsim i trochu motorovyho tomu podle me nemuze uskodit

                                      0 0
                                      • Smazaný účet  

                                        No jelikož mám fulla teď cca 3/4 měsíce,tak jsem tyhle věci neřešil. Rám s tlumičem byl jetý půl roku tak jsem doufal,že udělám údržbu na podzim a vidle přišla z tuningtestu předtím než jsem jí koupil,takže to jsem taky neřešil ;-)

                                        0 0
                          • Smazaný účet  

                            Tak uvidím,jestli pomohlo vyndání a vyčištění ventilku,když ne,psal jsem na Cyklo Žitný a vemou ho na přetěsnění a vyčištění a vyjde mě to na 800,– kč ;-)

                            0 0
                            • Peka  

                              Jo jo, u Žitnýho jsou umělci! Já tam měl Monarcha TŘIKRÁT po sobě na reklamaci a když to ani potřetí nedopadlo tak jsem koupil radši jinej. Po čtvrté jsem už neměl chuť ani náladu to tam dávat.

                              0 0
                              • Smazaný účet  

                                Tak kam to jinam hodit na přetěsnění?

                                0 0
                                • StuntJ  

                                  k Žitnémmu, jedna vlaštovka jaro nedělá a vždy se ozve nespokojený zákazník …

                                  0 0
                                  • Peka  

                                    No asi jsem měl zrovna smůlu, nicméně když jim třikrát po sobě říkám, že tlumič uchází pouze za jízdy a oni to nejsou schopni pochopit tak je to na pováženou.

                                    0 0
                                • Jenda  

                                  nebo to posli do Bikelive – hosi tam fakt vedi co delaj.

                                  0 0
                                  • MaPa  

                                    Tohle můžu jen potvrdit. Zrovna jsem tam Monarcha měl. Takže můžu uvést i tu míň příjemnou zprávu: Přetěsnění 280,–, sada těsnění 260,–. V ceně nálepka pro slevu na případný další servis.

                                    0 0
                                    • Tomínos  

                                      Docela by mě zajímalo co je v sadě těsnění za 260 a jestli je v tomhle tlumiči nějaká vychytávka, že nejde rozdělat doma. Vidlice revelation mi s origo o kroužkama po půl roce vytekla z tlumící části do nohy, tak jsem si řekl, že zkusím normální o kroužky a ty tam už něco přes rok drží, přitom stály asi dvacku.

                                      0 0
                                  • Smazaný účet  

                                    Tak tlumič už je demontován a už je napůli cestě do BIKELIVE :-) Jelikož švagr je v Praze pečený ,vařený ,byl tak ochotný,že mi tam s tím zaskočí :-))

                                    0 0
                                    • Smazaný účet  

                                      Tak tlumič už má doma! Vyměnilo se těsnění a udělala se celková kontrola ! Dal jsem to do toho BIKELIVE -u a jsem spokojen. Původně když jsem jim psal email,mi napsali,že to bude stát cca 700–900kč,švagrovi řekli 600kč a ve výsledku to bylo za 500kč rovných :-) Takže paráda – opravdu už neutíká! :-))) Díky všem za rady!

                                      0 0
    • Smazaný účet  

      Čauec bikeři,chtěl bych pořídit pružinu na svůj bike,kolik bych mohl dostat za můj tlumič? Díky

      0 0
    • ja_michalko  

      no. moj rocny monarch 4.2 ma nejaky problem.

      stretol sa s tym uz niekto? vid foto.

      predpokladam ze to bude na reklamaciu.

      0 0
      • kubad  

        pokud je to hladké tak nevím co bys chtěl reklamovat,

        0 0
        • ja_michalko  

          nieje to uplne hladke. vyzera to akoby nieco drelo o piest. su to take male skrabance.

          0 0
          • kubad  

            Pak muzes skusit reklamovat. Ale vyjadreni bude na 99,9% zanedbana udrzba. Asi se ti tam dostal bordel a vxdrelo se to.

            0 0
    • xp3  

      Přižívím se…

      Pořídil jsem samotný rám a tudíž musím vybrat tlumič. Na eBay jsem našel za přijatelnou cenu Monarchy (2008, tuning D) 3.3(115USD) a 4.2(125USD) a samozřejmě se nedovedu rozhodnout…

      U 3.3 jsou tři polohy – open, gate a lock – gate natvrdo interne?

      U 4.2 je open, gate(muzu ladit) – u tohoto to funguje podobne jako u RP23, tedy míru gatu můžu měnit pouze v nezatíženém sta­vu?

      Predpokladam, ze nastaveni D(komprese tlumice) znamena, ze dle nej bude tlumic chovat uz v open stavu. Gate tedy navic ladi jeste pritvrzuje tu kompresi?

      Snazim se proste prijit na to, ktery z techto dvou pro me bude vetsim prinosem. Planuju i silnicni presuny, tak ten trvdy lock by na 140mm nebyl spatny…

      0 0
      • MaPa  

        3.3 gate je nastavená interně, ale pokud vím tak v bikelive jsou schopni ji upravit.

        D-čko je progresivita. Trochu se to nakouslo tady

        0 0
      • alex33  

        při cenovém rozdílu 10 dolců,za mě jednoznačně 4.2 kolečkem si nastavíš dle potřeby jak moc chceš tlumič omezit,což je zajímavější než to mít nastavené natvrdo

        0 0
        • xp3  

          To ano, ale nevím jestli kvůli tomu nebudu muset stavět – jako u RP23, kde se změna míry propedalu dá nastavovat pouze v nezatíženém stavu. Což by mě štvalo…

          Jinak co jsem se snažil vyčíst z vlákna viz. odkaz výše, tak by asi to D nebylo to pravé. Ještě to nemám od výrobce potvrzené, ale je dost možný, že tam má být opravdu tlumič 200/50 a to se zdihem 140mm dáva LR 2,8. No a to D znamená spíš menší progresi… Změna za jiné písmeno je ale možná, takže to má řešení, otázka je za kolik.

          Bude to můj první full, takže moc nevím co od toho čekat. Měl jsem pouze půjčené RB IQ na víkend a spokojenost byla veliká, ale určo hlavně díku tomu, že proti HT je to prostě jiná liga. Pohodlí to bylo parádní, jen na brzdě tomu zadek ztuhl.

          0 0
          • mr.antik  

            proč v nezatíženém stavu?

            0 0
            • xp3  

              na jejich stránkách to píšou

              CAUTION: The ProPedal knob should NOT be adjusted on-the-fly. It should only be adjusted while in a stationary position.

              Jestli jsem to tedy pochopil správně.

              0 0
              • mr.antik  

                jo tákhle jsi to myslel. Tohle jednou nastavíš a už na to nikdy nehrábneš a budeš je zapínat/vypínat.

                0 0
          • xp3  

            Tak jsem se konečně dočkal odpovědi od prodejce.

            Měl bych použít tlumič 200/57mm.

            To co jsem našel na eBay je mi tedy k ničemu. Rodina na cestě, takže si nemůžu moc vyskakovat, každopádně kdyby někdo věděl, kde koupit tento nebo podobný tlumič(RP23, Monarch 3.3,…) za dobrou cenu, bude vděčný za info…

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.