Tep - klidová tepová frekvence.

59 nepřečtených
  • jaroslav64

    Zdravím,mám klidovou tepovou frekvenci 85–90,není to nebezpečné?

    0 0
    • Melvin  

      Zvýšený tep může signalizovat nemoc. Chřipka, nachlazení a podobně. Záleží jestli je to tvoje běžná hodnota a taky, jak to měření provádíš. Jestli hned ráno ještě v posteli, nebo někdy v průběhu dne. Ale i tak mi příjde ta tepovka celkem vysoká, pokud nejsi úplný gaučák.

      0 0
    • saxanajam  

      No, to opravdu zrovna standardní klidová tepovka zdravého člověka není, takhle na první nástřel bych řekl, že to na „nějaký“ problém ukazuje, ale tohle je spíš na konzultaci s lékařem.

      Pro nějaký základní „odbornější“ rozbor tady na BF by to asi chtělo více informací:

      • Je to tvoje KTF dlouhodobě nebo to takhle vyletělo v poslední době?
      • Nejsi aktuálně jakkoliv nemocný?
      • Co tvůj obecný zdravotní stav (nadváha nebo obezita), co fyzická kondice?
      0 0
      • saxanajam  

        EDIT: Tak beru trochu zpět svojí první větu, hodil jsem to do googlu a různé zdroje se shodují, že KTF u zdravých lidí se pohybuje mezi 60 a 90, takže ty jsi, dejme tomu, na horní přípustné hranici. Tedy pokud se jedná tvojí dlouhodobou KTF.

        0 0
    • roud  

      90 je normální tepovka nesportujiciho člověka sám když nesportuju tak mám 70+ a když něco pravidelně dělám tak mám klidně pod 50 ;)

      0 0
    • jecnak  

      Upravil jsem Ti název vlákna „Tep" na „Tep – klidová tepová frekvence.“ kvůli přehlednosti a vyhledávání. Pokud bys chtěl název změnit, aby lépe vystihoval dotaz, napiš mi, prosím, do zpráv.

      Klidová u sportujícího jedince je klidně pod 40. Tady mám tep ve spánku.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Jé, to jsem rád, že nejsem sám ;-) Ráno mám vždycky upozornění, že jsem měl pod čtyřicet. Je fakt, že když jsem v mládí lyžoval tak jsem to měl běžně. Na druhou stranu pokud jsem měl ráno po probuzení nad 75, tak ten den jsem měl nařízenej klid.

        0 0
        • Vrci  

          To mi připomnělo vyšetření u obvodačky, když jsem opravdu hodně jezdil měl jsem klidovou kolem 40. Byly tam u ní nějaké holčiny na praxi a jestli mi můžou změřit tlak. Měl jsem kolem 120 na 60. A holky mysleli, že mi vynechává srdce.

          0 0
          • Mikikuba  

            Jo to znám…Před každou operací upozorňuju anesteziologa, že lehce přes 30 je OK. Poprvé když neveděli tak mě oživovali…

            1 0
          • drood  

            Kolem 40 jsem měl svého času v posilovně, stačilo v rýsovačce třikrát týdně 45 minut intervalového tréninku na spinningovém kole…

            0 0
      • kycis  

        Luxusni doba spanku, nelze nez zavidet :)

        2 0
        • Rychlej turista  

          10 hodin je až moc, pokud je to pravidelně. Taky si to občas dám, ale pak mám problém slézt z postele :-)

          Ukázkový spánek je na obrázcích, kdy mi strhli body jen za ponocování a přetažení doby spánku ve fázi REM o 3 minuty :-)

          0 0
    • Mikikuba  

      Určitě je to asi o trochu více než „normál“ ale to tady asi nikdo nevyřeší. Jedině vyšetření u lékaře jestli si OK.Musel by sis ji měřit nejlépe měsíce a porovnat , kdy jseš v různém stavu. Myslím zátěž, spánek, zdraví a klidně ji ovlivňuje i to že se najíš těsně před spánkem. Měřím si ji více jak 20 let denně a je to velice přesný ukazatel stavu organismu pokud má člověk data. Jen pro zajímavost já mám nejméně 33 a standartně 38. A co je zajímavé tak třeba u mě při velké únavě klesala což není úplně obvyklé. Překvapilo mě, že po té co jsem přestala trénovat a jezdím si jen tak pro zábavu 10–12tis ročně tak tepovka neustále zůstává na svém čili 38. Pokud bys chtěl napiš mi dotaz do zpráv.

      1 0
    • Georrge  

      Stres to taky umi zvednout.

      0 0
      • Mikikuba  

        Souhlas stres ale třeba vysoká nadmořská výška což asi nepřekvapí. V 5000 jsem měla 50+…

        0 0
        • Georrge  

          Jn :) jinak mam pocit, ze sportovni hodinky meri uroven stresu prave z tepovky (asi porovnani s nejakou prumernou tepovkou v klidu). Kdyz jsem si doma dal drepy a kliky a hned na to si nasadil hodinky, tak mi to ukazovalo velmi vysokou uroven stresu :)

          0 0
          • pavelxy  

            Podle všeho to měří podle pravidelnosti, nebo spíš nepravidelnos­ti tepu.

            0 0
    • stratom  

      i chlast zveda klidové tepy. vecer si dám 3 piva a ráno mám +15–20tepů navíc proti normálu

      0 0
    • jirkaRS  

      Jak píší ostatní, takhle od boku ti nikdo neřekne jestli je to normální nebo ne. Je v tom mnoho faktorů. Když to vezmu na sebe, tak je to hodně, já mám za poslední rok průměr 38, ale dost běhám a jezdím na kole.

      0 0
    • Johny_r  

      90 mi v klidu přijde dost. Co je normální se dost liší zdroj od zdroje. Moje appka na měření tepovky říká že KTF má být 60–76 (možná pro můj věk 38, nevím). Teď dřepím u kompu a mám 53. Nejsem žádnej velkej sportovec a nějakou nadváhu taky mám. Ale to jsou zbytečný řeči. Jestli máš pocit, že to není OK, tak jedině doktora, EKG a nějaký testy. Důležitý taky je, na kolik tep vyletí v zátěži a jak rychle se dostane zpátky.

      0 0
    • Gwaihir  

      Taky jsem si myslel, že mám klidovy tep kolem 85. Mám hodinky s měřením tepu a tvrdí, že můj klidový tep je 57. Asi je důležité zmínit, jak to měříš a kdy.

      0 0
      • Gaper  

        když máš pochyby, tak změříš na krku na 10s a vynásobíš šesti… Dřív jsme si takhle měřili tepovky i na trénincích. A když měl trenér podezření že flákáme, rád si taky sáhnul… :D

        0 0
        • drood  

          Na krkavici zásadně ne. Jejím stlačením během měření se tep zpomaluje, takže to zkresluje výsledky…

          0 0
    • TheJD  

      Pridam svuj dotaz, ktery s timto uzce souvisi.

      Co je pro vas, nebo co se obecne povazuje, za klidovou tepovou frekvenci? Nemyslim konkretni hodnotu, ale jak se k ni dostat. Nejnizsi bezne dosahovana tepovka? Prumerna tepovka v dobe klidu (spanek…)?…

      0 0
      • Melvin  

        Co vím, tak se udává hodnota měřená těsně po probuzení.

        0 0
      • JachymP  

        Pro mě je to to, co mi naměří Garmin ;) A po probuzení to není, během dne mi vždy spadne. Není to ale nejmenší číslo na grafu, asi vyhazujou krátkodobý výkyvy. Většinou mám 43 až 50.

        0 0
      • saxanajam  

        No, to je taky trochu otázka. Obecně platí, že nejníže TF klesá ve spánku (také jsem se již v poslední době setkal s pojmem spánková TF). Ta se ale až do nedávna, tedy do nástupu chytrých hodinek a sporttesterů všeho druhu, dala za normálních okolností jen těžko změřit, tedy pokud člověk neměl u postele záznamové EKG nebo manželku ochotnou strávit noc se stopkami v ruce a palcem na manželově krkavici :-). Dá se tedy říci, že dříve mezi sportovci platilo, že klidová TF je nejnižší TF naměřená během bdělého stavu, což bývá zpravidla těsně po probuzení (i když u mě to tak třeba není, asi mi tepovka hned po probuzení vyletí jak se na.eru, že už je zase ráno a musím vstávat :-)). Jestli se teď jako KTF bere to, co ti naměří Fenixy během spánku nevím, ale myslím, že spousta lidí, kteří chytré hodinky používají a chodí s nimi i spát, to tak asi už bere.

        0 0
        • mikub  

          Obecně číslo, které mi hodinky ukazují jako klidovou tepovou frekvenci se liší od minima naměřeného během spánku. Takže ten algoritmus bude asi trochu složitější.

          0 0
          • saxanajam  

            Ano, také jsem si všiml a navíc to neplatí jen pro TF naměřenou ve spánku i přes den třeba hodinky ukáží nějakou nejnižší naměřenou hodnotu za daný časový úsek, ale klidovou TF pro tu samou periodu zpravidla udávají vyšší.

            Nikdy jsem po tom nepátral, ale sám si to vysvětluji tak, že sami hodinky se snaží eliminovat odchylky/nepřes­nosti měření. Jinými slovy, když budeš sedět 2 hodiny v klidu, po většinu této doby budeš mít TF dejme tomu 55, ale pak ti to třeba na 20 vteřin klesne na 45, tak je mnohem pravděpodobnější, že to hodinky špatně změřily a i když tu nejnižší naměřenou hodnotu v v grafu ukážou, tak jako KTF pro daný časový úsek vyhodnotí TF vyšší.

            Jinak to, že to při měření TF ze zápěstí občas ustřelí a to jak na horu, tak dolů, se občas stává, minimálně u mých F6 určitě.

            0 0
          • saxanajam  

            Ještě mě napadá, že svou roli v tom vyhodnocování naměřených hodnot může hrát tzv. variabilita srdečního tepu.

            Takový příklad: zkus třeba na 10 vteřin zadržet dech, TF se rázem zpomalí odhadem tak o 70 %, když pak ale začneš opět normálně dýchat, tak se TF naopak oproti hodnotám před zadržením dechu zvýší, no a v průměru to za minutu nejspíš hodí stejné hodnoty, jako kdybys dech nezadržoval. Nedá se ale říct, že tvoje KTF je zrovna ta, kterou si naměřil během těch 10 vteřin, kdy jsi zadržel dech.

            TF se udává v úderech za minutu a tak by se k tomu mělo přistupovat a hodinky k tomu tak nejspíš přistupují, tedy tak, že zaznamenávají klouzavý minutový průměr.

            0 0
          • Esi  

            Přesně tak, hodinky mi ukazují klidový tep za poslední týden 53, hned po probuzení mám tak 44–46

            0 0
          • Charles2k  

            Mívám ve spánku minima i mezi 30–36, ale klidovou TF mi naměří Garmin obvykle mezi 42–49.

            0 0
          • Smazaný účet  

            Jenze hodinky tim obecnym cislem mysli prumer za 7 dni …

            0 0
            • mikub  

              Vážně týdenní průměr?

              Přijde mi, že když mám nějaký chlastací večer, případně regeneraci po těžkém závodě, tak mi ta klidovka vyskočí klidně i o 10 tepů. Aby to takhle ovlivnilo týdenní průměr, tak bych musel mít tu jednodenní klidovou frekvenci o 70 tepů vyšší. To už by se mi ale načítaly minuty intenzivní aktivity (nehledě na to, že návrat k normálním hodnotám by pak byl pozvolný a ne skokový).

              2 0
              • Smazaný účet  

                A co se ti nezdá? Otevři si ten widget na hodinkách a nad tím grafem máš napsané „PR. KST za 7 dní:“ Takže jo, vážně za 7 dní.

                Rozdíl 10 tepů na obecném čísle? Mám pocit, že už tady motáš dohromady obecné číslo na hodinkách (sám jsi to takhle napsal) s konkrétní hodnotou za konkrétní noc. Tam ti to o 10 ustřelit klidně může po probděné noci.

                Tepy už tolik neberu v potaz, teď jedu na HRV statistikách ..

                0 0
                • jakub_kencl  

                  No a nad tím máš MŮJ DEN a tam jsou denní hodnoty

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Tak to asi ted zalezi na tom, co se onim obecnym cislem myslelo …

                    0 0
                    • TheJD  

                      Tim se myslela hodnota, kterou ti Garmin udava jako „resting heart rate“, cesky klidova tepova frekvence. Pro kazdy den mas tuhle hodnotu. Primo na hodinkach potom vidis i 7 day average a v Connectu vidis i prumery za delsi casova obdobi.

                      0 0
                • mikub  

                  OK, už to vidím. Na widgetu nad grafem je ještě číslo průměrné týdenní tepové frekvence. To je důvod, proč jsem ti nerozuměl, protože ho považuju za nezajímavé a úplně ho vypouštím.

                  V grafu pod tím jsou KST za jednotlivé dny v týdnu. To už mi přijde zajímavé, tak na to koukám ;)

                  Vzhledem k tomu, že jsi reagoval na mě, tak jsi trošku překroutil to, co jsem myslel já původně. Číslo, které považuji za KST pro daný den, čtu z grafu a liší se od minima naměřeného ve spánku.

                  0 0
    • plzakj  

      Je.

      0 0
    • mikš  

      já máím v klidu asi 10cm,po probuzení často mívám skoro dvacet,je to ok?

      0 0
    • Wojtkingson  

      Takový dotaz – klidová fekvence může ukazovat na nemoc přetrénování atd, mou otázkou je – musí? nebo může? Tzn pokud se cítím blbě, ale tep mám v pohodě (klidový i při lehký zátěži), můžu si říct, že to je jen nějaký pocit a klidně se ponořit do tréningu nebo to tak stoprocentně neplatí?

      0 0
      • RapMan  

        pokud se cítíš blbě, není jediný důvod k tomu se ponořovat do tréninku.

        6 0
      • TheJD  

        Jak pise RapMan… Tepovka je jen jeden z tzv. bio ukazatelu.

        1 0
      • mikub  

        Dokonce se mi stalo, že jsem se cítil né úplně dobře a TF ani teplota neukazovaly nic neobvyklého. Jediné objektivní číslo, které ukazovalo nesrovnalosti byla Body Batery, která se podezřele rychle vybíjela. No, dva dny na to jsem opravdu lehnul se všemi příznaky.

        0 0
        • Georrge  

          Klasika… někdy je lepší si ten den dát pořádně oraz, pak je větší šance že se to nerozjede. A pokud je to opravdu jednodenní záležitost, díky odpočinku lépe zregeneruješ a další den si to kolo víc užiješ.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Tak tohle jsem vyzkoušel v pondělí. Často se mi nestává, že se mi nechce na trénink a když se to stane, vždycky jdu. V pondělí jsem však zařadil na odpoledne gaučing a musím teda říct, že ta úterní jízda byla fakt raketa. Připadal jsem si zregenerovaný jako bych přijel z lázní …

            1 0
    • KoudakT  

      Asi definuj, jak ji měříš a co tím sleduješ.

      Ona je klidová tepovka jiná, když spíš, jiná, když jenom sedíš, záleží na tom, jak dlouho sedíš, co jsi dělal den před tím.

      Pokud bys měl po hodině klidného sezení beze stresu 90, není to zrovna málo. Jestli sis sedl na 3 minuty po tom, co jsi vyběhl do pátého patra, není to špatný výsledek. Tak záleží na tom, jak to měříš a čím.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.