• abado

    Zdarec planuji cestu do švycarska..a  vemu i kolo..tak pokud by mi mohl nekdo poradit kde a jak tak piste.. pojedu nekam u Lichtejnstejska…

     

    tak sem kdyztak piste tipy a rady a odkazy.. diiiky moooc..:)

    0 0
    • tom_777  

      to bys měl upřesnit kam jedeš a co tam chceš dělat? (projížďky kolem jezera? co nejvejš v alpách??)

      my tam letos taky jedeme, ale žádný info ze mě nedostaneš, protože jsem ve Švýcarsku ještě nebyl

      tady jsou všobecne informace a tady budu (snad) jezdit já (easy okruh snad s rodinou)

      0 0
    • hajda  

      hoj..my byli loni na tomto zajezdu:

      http://www.kudrna.cz/…_zajezdy.php?…

      super nam vyslo pocasi..jezdili jsme i na mista ktere nejsou primo soucast toho zajezdu ale tahle oblast se nam moc libila..zalezi jak moc do hor chces…my jezdili celkem pohodu ale dalo se i vyse…

      0 0
    • matts1  

      prakticky každá oblast Švýcarska má svoje cyklo mapy, mají to nazvaný singltrail map a koupíš to v každým cykloshopu a nebo v knihkupectví a kdoví, kde ještě. Stojí zhruba 25 CHF, ale je super. Od širokých cest po trailíky, který bys normálně nenašel.

      0 0
      • abado  

        Díky moc za rady.. asi se vydam k lichtejnstejnsku tam sou i jezera..uvi­dim..presnejes­te nevim…zatim jen mapuji oblasti a pak nekam vyjedu..;)

        0 0
        • teepeex  

          dnes oznamilo lichtensteinsko, ze nas uznalo(po 15 letech) za samostatny stat, takze nestoji v ceste vubec nic:)

          jinak Engadin je naprosto super na kolo(tedy pro trochu udatnejsi cyklotroniky), doporucuju

          0 0
    • RomulusP  

      Protože ve Švýcarsku nějakou dobu žiju (Zürich),tak říkám,že jsis dobře vybral,jen máš trošku nejasno.V Lichten­štejnsku a okolí ŽÁDNÁ jezera nejsou.LICH je vlastně taková nudle cca š.15km a d.65km vmáčká mezi Rýn a Rakouské alpy.Je tam krásně to jo,ale těch 13 vesnic máš projeté na 1–2 dni.Pokud jsi silničář a miluješ kopce,tak můžeš si vyšlápnout na Malbun,to je 14–16% stoupání cca 15km do horského letoviska.Pokud chceš okolo jezer,tak doporučuju Ženevské,Zürichse­e,Bodamské (ST.Margenten-Konstanz) apod.Menší a hezčí jezera jsou v severní části CH např.Greiffen­see,Wägitalsee (blízko alpy,lanovky),Wa­lensee (bikeparky),at­d.Nádherné to je v Lucernu a okolí.Mě se moc líbilo v Ticinu,to je jedinný italskymluvící kanton (Locarno,Luga­no,),tam jsou super trasy na hřebenech podobně jako u nás Krkonoše.V údolí Valais jsou také bike parky,těch je tu vůbec povícero.Všude máš lanovky.Jezer jsou tu stovky.To opravdu musíš mít představu co očekáváš.Např. objet Bodam je pořádná štreka,ale např. u St.Margerten (za Bregenz) máš dvě zubačky co tě vyvezou na náhorní plošinu směřující do vnitrozemí CH.

      Zkus se mrknout na tohle:

      http://www.veloland.ch/de/welcome.cfm

      P.S.Do Lichtenšjenska se bát nemusíš,protože mají konfederaci s CH,nemají žádné hranice,ber to jako součást CH.Platí se tu jak EUR tak franky.Na hranicích CH (např.St.Margetnen-to je nejblíž z ČR) jsou jen celníci a to jen někdy,ty zajímá jen chlast a cigarety,protože CH je v Schengenském prostoru jako my!

       
      0 0
      • matts1  

        ahoj, to já bych z Tebe nějaký informace vytáhl, pokud nevadí. Budu v Zurichu do konce roku :o)

        0 0
        • RomulusP  

          Poslal jsem ti email.

          0 0
          • matts1  

            zatím nic, tak snad dojde

            0 0
          • matts1  

            Fakt pořád nic, žádnej email, tak Tě poprosím, jestli bys to nezkusil znovu nebo mi nedal Tvůj. Já už sice nějaký info mám, za tu dobu, co jsem tady, ale tak Ty máš přehled daleko větší, z toho cos psal.

            0 0
      • Michell  

        Jezdit kolem Bodensee je za trest.. Zvlášť na silničce :-(

        0 0
      • honzic_raven  

        ahoj, muzu mit take dotaz? V srpnu se take chystam do Svycarska a beru si sebou silnicku. Budu v oblasti Buchs, Gams coz je kousek od Vaduzu. Chtel bych si dat ten vyslap na Malbun. Ten kopec znam jen v zime, protoze na Malbun jezdime lyzovat a tak vim ze na konci stoupani je tunel, kterym se musi projet. Ten tunel neni kdovijak dlouhy, ale pred vjezdem do tunelu je dost velka znacka Zakaz vjezdu cyklistu. Pochybuji ze by se to tam dalo nejak objet. Jina cesta nez tunelem dal nevede. Tak se chci zeptat na zkusenosti jestli si to muzu troufnout do tunelu vjet i pres zakaz nebo jestli to radsi opravdu nedoporucujes. Jak moc prisni jsou mistni policiste kdyz by tam nekoho na kole nacapali? Stoupat 15 km a tesne pred cilem to muset zase otocit dolu kvuli tomu ze clovek nesmi s kolem do tunelu.....???

        0 0
    • RomulusP  

      Mrkni sem.

      http://www.veloland.ch/de/welcome.cfm

      Nějakou dobu v CH žiju,tak můžu dát rady na email.CH je v Schengenu,tak na hranicích josu jen celníci.Lichten­štejnsko je v konfederaci s Ch,žádné hranice nemá,ale jezera také ne!

      jinak je tu suprově,na kole se vyřádíš!!!!!!

       
      0 0
      • abado  

        Jasnee..Do Lich. se chci jen kouknout.. asi pojedu do toho Bad Ragaz.. tam tovypada vcelku hezky:)

        0 0
    • rš2  

      Čau, včera jsme se vrátili – byli jsme v Brienzu (u Interlakenu) v kempu na kraji jezera a super. Na bajkám jsme jezdili jak kolem jezer v údolí na soutězky Aareschlucht, megavodopád Reichenbachfalle (tady spadnul Sherlock Holmes) nebo do kopce na vodopády Gletcherschlucht, jednou jsme dali kolečko kolem jezera (ono to dá 50km) nebo hlavní věc a to výjezd na Kleine Scheideg což je místo pod horou JungFrau (ledovec, nejvýše položená železniční stanice v Evropě), nádhera, na 10km 1.000m výškových a ty výhledy… Jinak se dá v okolí dělat mraky dalších věcí, já zkusil bobovou dráhu v Interlakenu, vedle nás asi 1km je skanzen kam natahali přes 300 let staré domy z Evropy, kousek od jezer je údolí s jeskyněmi kde žili pravěký lidé… Jeden výlet jsme dali autem do 140km vzdáleného Zermmatu odkud jedeš vláčkem cca 10km pod Materhorn, to byl nářez pohled, vyšlo počasí takže paráda a přejezd toho horského masivu cestou tam byl nezapomenutelný (včetně přehrad nad 2 tisíci m.n.m.)

      0 0
    • krychlicka  

      hlavne nikdo nejedte s CK Smart-travel – „Rhónská cyklostezka…od Matterhornu k Ženevskému jezeru“ .. trasa krasna ale organizace a zabezpeceni s nima hrozna

      0 0
    • abado  

      Noo kdyz si u toho..tak ten Bad ragaz je kousek od Walensee..nasel sem par fotek z toho mista a vpohode.. a navic tam byl nedavno (07) na soustredeni Fc Liverpool..( muj oblibeny klub) ;)

      0 0
      • abado  

        Jeste.. U toho Walensee.. muzes poradit i nejake kulturni nebo neco take pamatky.. kam se zajet zajit podivat atd.. diky moc…:))

        0 0
        • RomulusP  

          Na jih od Walensee,jen pár km v prostoru Grossbegu je super bikepark.Jinak kousek máš Vaduz,tam je zámek,ale nevím jestli se tam pouští,protože tam bydlí stále Lichtenštejnský kníže.Cestou tam mineš pár pěknej hradů.Je to tak 10 min autem po dálnici.Ve Vaduzu je suprovej krámek se sýry,to by byl zážitek :-)

          Nebo na západ kousek do Rapperswilu a po jezeře do Curichu.A jestli chceš ještě nějakej kulturní zážitek,tak ve Weggisu (Lucern) je pod švýcarskou bájnou horou Rigi (něco jako náš Říp),kde W.Tell střelil to jablko,největší interaktivní dopravní muzeum na světě (trenažéry,si­mulátory,všechno co tě ani ve snu nenapadlo).

          0 0
          • abado  

            Díky moc chlape..tam zijes asi delsi dobu co..?;) .. ja bych tam jel nekdy od1.8 do 15.8. takze ted hledam mista kams e podivat..;)ú

            0 0
            • RomulusP  

              Jsem tu se ženou,střídavě sem jezdíme přes 6 let,teď už ale většinou bydlíme.Ono celé CH se nedá stihnout za pár dní.Kouzelné to je vážně v Lucernu a okolí (Titlis,pak např.Furka).Jestli máš rád vláčky,zubačky a lanovky,tak tohle je ráj.Pěknej je celodenní výlet v okolí Lucernu: loď-nejstrmější zubačka na světě (Pilatus)-lanovka (v mezistanici nejdelší rollbahn v Evropě)-zpět k autu.O oblasti Jungfrau,Brien­z,údolí Valais (nejvýše položený vinný sklep na světě vysekanej v ledovci) by jsi měl také přemýšlet,nád­hera.Určitě si kup lichtenštejské knížecí víno,je to rarita,dělají ho jen 30tis lahví za rok a nevyváží se,stejně jako švýcarské víno z Valai či Ticina.O průsmycích jako je Simplon pass a pod. je zbytečné se zmiňovat.Je to jižně od Walensee,tak hoďku autem.

              Suprový bike terény (hřebenovky,horské planiny) jsou v okolí Biasca.Nebo mě napadá,jestli chceš vidět celé CH najednou,udělejte si výlet do Lugana,kde je Swissminiatur,prak­ticky zmenšené Ch na ploše fotbalového hřiště se vším všudy (vlaky,lanovky,měs­ta,letiště,je­zera..),vše v přesném měřítku a fungující!Navíc v této oblasti se múšeš nechat vyvézt na kopce a sjíždět dolů (např.Monte Generoso) nebo mastit po hřebenech (např.Mt.Camaro).

              0 0
    • joohan  

      Gruetzi, tak koukám že polovina lidí z fora je nebo pojede do Schweizu :D já se právě nacházím ve vesničce Weinfelden u Bodensee ( 30 km pod Kostnicí – ne, magnety na ledničku s hořícím husem tam namaj, už sem se ptal :DD ). Zatím sem kvůli práci neměl moc čas jezdit, ale je to tady docela placka, kolem jezera to je velice malebné, ale pořád na jedno brdo, skvělé je že dá koupat a voda je báječná a čistá. Loni jsem byl v oblasti Titlisu v Engelbergu a tam byli parádní hřebenovky, bohužel foto doma, ale to se dá vygooglit. já mám radši hory, nejlépe alpy a právě hřebenovky, takže plánuju že na víkend bych zajel někam na západ k Schaffhausenu, tam se to začíná už docela vlnit, jinak je všechno docela daleko, ale musím se ještě porozhlídnout, tady se dá docela slušně dopravovat vlakem a kola berou snad všude.

      jestli ste teďka někdo poblíž a plánujete nějaký výlet na víkend, můžeme se domluvit, kdyžtak psát na mail: J.Pistora@gmail.com D

      0 0
      • abado  

        Cau..a jeste mam jednu prosbu.. kemp asi padl..ze pritelka ve stanu spat nechce…mohl bys poradit nejaky hotel/penzion..ale pokud mozno co nejlevnejsi…di­ky moc…

        0 0
        • Twisp  

          :-)

          0 0
        • tom_777  

          haha moje žena v bledě modrým:)))

          jo a ještě chybí: „a ono to není u moře???“

          0 0
          • abado  

            To u me ani ne.. ja  chtel i k mori…ale ji se moc nechtelo ze je tam kazde leto… tak se zvolilo Svycarsko..ale ten stan ponekud vadi no..:P

            0 0
            • tom_777  

              máme doma dilema – já chci vysoko na hory, manželka ležet u moře, případně navštěvovat velkoměsta : do Paříže, do Berlína, do Barcelony…

              je to vždycky kompromis aby jsme byli oba spokojený…

              0 0
        • kankrlicek  

          Zkus najít nějaký jungeherberge. Myslím, že ve Švýcarsku mají ikonku zeleného smrčku.

          0 0
        • RomulusP  

          Mám tip jen na jeden,jinak spíme ve svým bytě :-)

          V Malbunu nad Vaduzem uprostřed hor je pár penzionků,které mají přes léto super ceny,pkud si to dobře pamatuju,tak 30Chf za os/den se snídaní.Jenže musíš tam vyjet autem,cca 15min do kopce.

          0 0
          • abado  

            A nebo i nejaky kemp..ale aby to bylo v chatkach aspon.. nikdo nevite..??..

             

            V tom Malbumu by to mohlo bt dobry..ale 15km  kazdy den  to nic moc pro me…

            0 0
            • RomulusP  

              Já jsem si to myslel,ale tam jsme jednou přespali a bylo to nádherný.jinak s kempy či penziony si nedělej hlavu,je jich tu hafo.Skoro v každé větší vesnici nebo u kdejakého jezera jsou.Např. u Greifensee,tam se jezdím z Zürichu projet,jsou každém rohu.Moc pěkný je jezero Wägitalsee vmáčklé uprostřed hor,tam také máš penziony.Pokud chceš drsňáčtější prostředí,tak se mrkni třeba sem:

              http://www.pension-furka.ch/

              Vážně se neboj,možná ti někdo poradí z osobní zkušenosti nějaký kemp či pension,ale i kdyby ne,tak CH je naprosto civilizovaná země s komplexními službami o jakých se nám v ČR ani nezdá.I v těch nejzapadlejších místech najdeš veškeré zázemí pro super dovolenou.

              Myslím,že ti hodně pomůže třeba tohle:

              http://www.mojesvycarsko.com/

               
              0 0
              • abado  

                Jasne.. ale asi by bylo (pro ni) lepsi kdyz by vedela kam jede.. vis jak… ale podivam se jeste a pak tedy vyrazime a to uz se neco vymysli…;)

                0 0
            • rš2  

              Spali jsme v Brinzu (vesnička na břehu stejnojmenného jezera, oblast Interlakenn, Jungfrau, soutězky, vodopády, 300 let staré baráky, letní sáňkařská trať, ale i možno do hor nebo 120 km na Materhorn) v pětihvězdičkovém kempu Aaregg, my sice stan (46f/2 os.+auto+stan 15 čtv.m), ale je tam postaveno mraky trvale stojících karavanů s kompletním příslušenstvím k pronájmu, fakt to vypadalo dobře. www.aaregg.ch Jinak jak tady už někdo psal, ubytování na každém rohu, jeli jsme taky „na blint“

              0 0
              • rš2  

                Zapoměl jsem – jsou tam taky obytné chatky (v tom kempu) od malých až po domek… :-)

                0 0
        • tom xtr  

          Spal jsme v penzionu za 25 sfr (bez snídaně). Bylo to ale v oblasti kousek od Wengenu (Lauterbrunnen, Jungfrauregion).

          0 0
    • abado  

      Nasel sem tohle…  http://fewo.myswitzerland.com/detail/?…   mohl by mi prosm váás nekdo řic zda je to konecna cena za 2 osoby na tech 5 dni..?? tech 265 franku..? ..

      0 0
    • BB  

      Před týdnem jsem se vrátil z Engadinu, byli jsme ve Scuolu. Jezdil jsem ve Švýcarsku poprve a pár věcí mě tam překvapilo. (1) perfektní infrastruktura pro bikery, vlaky, autobusy, všude se s kolem člověk cítí jako vítaný host. (2) přestože je Engadin národní park, tak tom neprudí se zákazy pro cyklisty. Pár jsem jich viděl na frekventovaných turistických pěšinách, ale moc toho nebylo. Klidně pustí cyklisty na turisticky značenou pěšinu ve výšce přes 2000 metrů a všichni se tam s úsměvem srovnají.(3) přijel jsem tam z Dolomit, tak mě výjezdy nahoru po švýcarských šotolinách připadaly jako procházka růžovým sadem. (4) nejsou to asfaltéři, v Engadinu najdete vesnice, kderé jsou s okolním světem připojené pouze šotolinovou cestou a klidně tam jezdí i autobusová linka. (5) místní singlíky jsou jetelné i pro méně zdatné, jako jsem já. Není to takové skalnaté peklo jako třeba na Gardě. Ve Scuolu je krásně jetelný singlík z 2200 m, do 1300. Připadalo mi, že se o ně starají a upravují je, ale to je pouze moje domněnka (6) v hotelu, kde jsem bydlel jsem viděl, jaký může být bikeřina průmysl. Každý den se garáž dopoledne zaplnila bagáží, na každé tašce itineřář hotelů s datem, večer dorazili bikeři. Na chodbách před každým pokojem se naplnil koš  cyklo oblečením a do rána se tam objevilo vyprané. Ráno se najedli a vyrazili na trasu a hotel zajistil přesun bagáže podle itineráře. (7) je tam draho.

      0 0
      • RomulusP  

        Přesně jsi to zhodnotil,tak to v CH skutečně chodí.Když tak dej sem odkazy kde jste bydleli,ať se můžou mrknou ti,kdo tam chtějí vyrazit.V CH se stezky i vysoko v horách skutečně udržují,to není jen domněnka.Viděl jsem maníka s křoviňákem,kterej sekal singl na Mt.Tamaru ve výšce cca 2100/nm!!!

        0 0
        • BB  

          s bydlením se nechci moc chlubit, vybral jsem si celkem skromě vypadající hotýlek Bellaval ve Scuolu a moc jsem neřešil, kolik to bude stát. Když jsem platil, tak jsem si sednul na zadek, tak se s tím ani nebudu chlubit, řekli byste si, že jsem blázen.

          0 0
          • RomulusP  

            Lidi vyhodí víc prachů za větší nesmysly,tak si nedělej hlavu,hlavně,že se ti tam líbilo a jsis to užil.O to jde.Když vezmeš,že prům.mzda je v CH okolo 6,5tis CHF,tak to pro ně je dost přijatelné.My holt nesmíme přepočítávat,aby nás nevzal amok.Pořád je to ale lepší,než vrazit prachy nějaké podvodnické cestovce u nás a nejet nikam,ne?

            0 0
            • Matony  

              Taky přihodím jednu velkou zkušenost s ubytováním v Engadinu, jeli jsme takový malý transalp ze St. Antonu do St. Moritz. Dvakrát ubytování v rakousku dvakrát v Engadinu, dvakrát Livigno. Ale co jsme zažili v Tschlinu blízko Scuolu, zamluveno přes internet, ubytování v hotelu se snídaní!!! Nic horšího jsem nezažil od vojny spaní ve sklepě vedle garáže a těch sklepních Wc, na dveřích napsáno Lager, vedle naražený  sudy a místnost na špinavé prádlo. Kde jsme spali byla místnost cca 10m2 vedle sebe tři palandy(bidla)jako na vojně ale uzký asi jenom 60–70cm. do sprchy jsme šli o dvě patra výše přes hospodu, no prostě brutální. měli jsme zrovna po nejhorší etapě, takže jsme přespali a jeli dál, ale vyslechl si ode mně to nejhorší co jsem dokázal přeložit. Jinak druhý en ve St. Marii ubytování luxus, a ostatní taky

              0 0
      • RomulusP  

        Jen mě mrzí,když se vracím do ČR,když vidím u nás ten nevyužitej potenciál.Je to škoda,u nás jsou také parádní místa.Když už se někde otevře kousek asvaltové cyklodálnice,tak je z toho sláva, ale nikdo nespočítá kolik by za ty prachy bylo jetelných singlů…

        o žlutých cedulkách se symbolem cyklisty škoda mluvit,hlavně,že místní politici mají odfajvkováno :-(

        0 0
    • abado  

      Sem rád že píšete své poznatky,zkušenosti zázitky apod. :)..

      Já nakonec beru auto a v pondeli 10. srpna jedu.. nic si nezarezervuji..pac stejne bych platil jeste za sporostredkovani atd.. sice moc dobře nešprechtím..ale nejak to dam doufam dam.. pojedu tedy nekam  mezi Vaduz a zurich .. k Walensee asi nekam..a pak budu jezdit i do okoli.. Titlis,pilatus.. Lucern.. Zurich.. atd atd.. nnez odjedu tak si naplanuji približne kam a kdy se zajit podivat a jeto… uz se tesim jak male decko;) …aaa premyslim jak bych se jel podivat do nejakeho vetsiho mesta tak je dobry napad zaparkovat nekde auto.. vzit kola a projet to..? ( stihnu toho ic a je to pohodlnejsi..po­dle me..)

       

      A ty vodopady nejake..mate nejaky tip jeste… kdyby ne tak se asi zajedu podivat do Schaffhausenu..tam pobliz mesta je Rheintfall.jinak nevim kde tak sou..

      0 0
      • matts1  

        Švýcarsko je fakt pro cyklisty pecka, ať už ve městech nebo po kopcích, všude se to toleruje, jen pár cest je třeba se zákazem, že jsou vyloženě pro pěší, ale to se dá pochopit a vedle máš cesty zase jen pro kola třeba se zákazem pro koně a pěší.

        S tím parkováním ve městech je to ale trochu oříšek, nevím jak jinde, ale v Zurichu, kromě placených parkovišť, který jsou časově omezený, tak moc není kde parkovat. Mají tu modrý zóny, ve kterých můžeš stát, ale musíš mít povolení, který vyjde zhruba na patnáct franků na den, a pak můžeš stát po celým městě na těchto modrých místech.

        0 0
      • RomulusP  

        Ten vodopád u Shaffhausenu je skutečně skvostnej,jinak právě do Walensee také jeden padá,je to krásně vidět ze silnice,vysokej odhadem tak 100m,paráda.Jinak jsis vybral parádní místa na výlety.Až budeš ve vaduzu,tak si vyjeď do Malbunu,nech se vyvézt lanovkou a pak krásně to projdeš okolo po hřebenech,jsou tam krásný panorámata :-) Moc pěknej nenáročnej výlet.S parkováním v Zurichu je skuteně trošku problém,ale,když přijedeš k nám,tak to máš zadara,buď u nás na parkovišti nebo je tu jedna ulice,kde se neplatí vůbec nic!!!je to docela rarita,ulice se jmenuje Im Glockernacker,je ve čtvrti Witikon,což máš při směru od Walensee v Zumikonu kousek doleva.Je dost dlouhá na to,aby jsi tu vždy našel místo.Pár z ní pak seběhneš pár metrů na Bus.Když si koupíš Tageskarte za 7,9CHF/os,tak ti platí 24hod a můžeš jezdit kam chceš,libovolně přestupovat.Xystém městské dopravy v Zürichu je jako švýcarské hodinky.Tady nic nedobíhej,protože za pár minut ti jede další spoj,vše na sebe navazuje.S touhle jízdenkou můžeš jet Busem,tramem,zu­bačkou,lanovka­ma i lodí po jezeře!Pak ještě je možnost si najít tzv. bílé zóny,kde se dá parkovat většinou cca 18hod (musíš dát kotouč za okno).jedna taková veliká zóna je na kopci Dolder,kam jezdí zubačka (Dolderbahn),nahoře můžeš nechat auto (je tam i lesní tábořiště,kde si můžeš upéct buřty atd.) a sjet zubajdou do města na stejnou jízden jak jsem už psal.Můžeš i na kole,ale Zurich leží v dolíku u jezera,okolo jsou vršky poseté vilkama (jeden z nich je ten Witikon),tak si docela mákneš,běžné stoupání tu je 12% :-)

        0 0
    • abado  

      Tak zmena:) … jedeme az pristi patek.. a bereme i stan..tak 3–4 dny budem nekde v dome a pak zbytek pod stanem.. pojedem nekam k Walensee ..a z tama pak k Zurichu a Lucernu …

       

      RomulusP : bylo by mozne tedy zaparkovat na den (od rana do vecera..) nekde v te vasi ulici..?

      Kdyžtak pisni na meil : gou20@seznam.cz

       

      díky moc

      0 0
      • abado  

        Aa.. jak pojedu pres Viden atd.. tak pojedu kousek dalnice v nemecku.. plati se to? asi jo co?.. a vubec.. maji tam mytne nebo známky..?? nejak toto nevim…diky…

        0 0
        • hajda  

          na osobaky by meli mit nemecku znamky…stastnou cestu..:)

          0 0
        • abado  

          z sem objevil ze sou v Nemecku zdarma.. to su ale idiot…:)

          0 0
          • RomulusP  

            v de zdarma,v ch za 40CHF

            napíšu…

            0 0
      • RomulusP  

        mám taky nějaký mapy a prospekty Lucernu apod.

        teď se koukám do bikové mapy,u Walensee máš bikové parky v Tannenboden,Me­is,Kaubad a kousek dál super velký ve Flimmu,to je za Churem.V okolí Davosu jsou také tři.

        0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce