Stumpjumper Comp 09 či jiné HT do 45 000 Kč

30 nepřečtených
  • Komarsport

    Ahoj,

    letos mám možnost opět trochu víc jezdit, tak jsem se rozhodl k nákupu nového bajku. Nejsem žádný „Rotschild“, přesto už bych rád investoval do něčeho kvalitnějšího, max. kolem 45 000 Kč.

     

    Jezdim jen „rekreačně“, ale vždycky tak, abych se na kole pořádně utahal a „zničil“. Převážně v okolí Hradce Králové, tvrdé rychlé lesní cesty, ne moc technické, občas nějaký úsek s kořeny či kamením, žádné velké kopce. Silnici se snažím vyhýbat, přesto ujedu dost i po asfaltu. Občas vyrazím do hor, nejčastěji Jizerky. Rád bych pořídil hardtaila se sportovnější geometrií. Rám určitě kvalitní hliník. Měřím 178 cm, vážím 68 kg, ročně najedu okolo 3000 km, letos by to mělo být lepší. 

     

    Nemám moc čas pročítat všechny diskuse a nabídky. „Projel“ jsem proto nabídku hlavních výrobců a do oka mi asi nejvíc padnul Specialized Stumpjumper Comp 09.

    http://www.specialized.cz/new/kolo.php?…

    Zaujal mě hlavně rám. Osazení je sice „mix“, ale osobně v tom nevýhodu nevidím. Na kole jsem seděl v krámě (velikost 19“) a posez mi přišel dobrý, i když jsem v současnosti zvyklý na trochu „delší“ (možná až moc dlouhý – mám Rock Machine 20“ a poměrně dlouhý představec). Každopádně bych rád požádal zkušenější a fundovanější bikery o zhodnocení Spešla a případné tipy na alternativy v dané cenové hladině. 

     

    Často jsem tady narazil např. na Trek 8500, který jsem však za méně než nějakých 48 000 Kč nenašel, navíc ta bílá barva… Na druhou stranu možná nejlepší kolo „v blízkosti“ 45 000 Kč…

    http://www.trekbikes.com/…series/8500/

     

    Přestože Meridy moc nemusím, slušně vypadá Merida Matts HFS XC 2000D. Četl jsem chválu na brzdy, ráfky prý nic moc. Navíc ke SRAMu mě to táhne více než k Shimanu. 

    http://www.merida-bike.cz/…xc-2000-d-09

     

    Komplet ve SRAMu, navíc ještě lepším je Sup XP 930. Hodně pěkné kolo, trochu neznámou jsou pro mě brzdy a ráfky, vidle by (dle recenzí) naopak měla být slušná. Jestli je ale lepší než třeba FOX F90/100 RL si nejsem jistý…

    http://www.superior.cz/…fi/bike.html?…

     

    Hodně se mi líbí Cube Reaction XT, jen vidle FOX F90/100 RL u Treku a Spešla je asi lepší než Rock Shox Reba Race.

    http://www.trinnity.cz/DetailPage.asp?…

     

    Osobně tíhnu spíš ke SRAMu, ale nemám nic ani proti Shimanu. Se SRAMem nemám zatím zkušenosti, takže nevím, v čem jsou hlavní rozdíly mezi XT komponenty Shimano a třeba takovou X-9 řadou SRAMu…

     

    Předem díky za všechny rady a názory, které mi pomůžou s výběrem. Zatím je favoritem Spešl Stumpjumper, ale rád se nechám přesvědčit do něčeho jiného…

    0 0
    • Marccoo  

      Spešl není špatný,akorát bych se bál víc toho zadního náboje víc než kol u Meridy.Trek bude rozhodně perfektní,ale asi by jsi musel jít do 17,5 velikosti­.Všechny kola co máš ve výběru jsou fakt dobrý,ale já bych se rozhodoval mezi Spešlem a Meridou.Vzal bych ale Meridu,už kvůli sidu a sramu.

      0 0
    • Darius  

      Rozhodoval bych se v neposledni rade podle geometrie jedntlivych ramu (napr. ten Sup je dost dlouhy)… pokud vic co chces, je to jednodussi, jinak by nebylo od veci toho Spesla nebo Treka vyzkouset. U solidniho prodejce by nemel být problem vymenit „nezadouci“ komponenty

      stavet nechces?

      0 0
      • Komarsport  

        Ta geometrie je problém, když si sedneš na každé kolo v jiném krámě, tak se to subjektivně těžko porovnává. Navíc jsem, jak jsem psal, zvyklý na dost dlouhý rám, což asi není úplně nejlepší, ale díky tomu se mi pak všechno zdá kratší, než bych si představoval (zvyk je železná košile). Tak nevím, jestli dát na vlastní pocit, nebo si nechat „vnutit“ rám, který by byl vzhledem k mé výšce „tabulkově“ nejlepší, ale pocitově mi úplně neseděl. Správná by byla spíš druhá varianta. 19" u Spešla by mohla být odpovídající velikost…

        Jinak nemám zkušenost, ale myslíš, že by mi prodejce vyměnil třeba i zadní náboj, před kterým varoval Marccoo? Otázkou za co, Shimano XT FH-M765? Nebo něco lepšího na 36 děr?

        0 0
        • Darius  

          Jo geo je problem… kdyz nevis co presne potrebujes, uznavam, ze neprime porovnani v obchode ti moc nerekne. Pokud jsi zvykly na dlouhe ramy, proc ne, nicemu to nevadi a jdi zase do delsiho… Merim podobne jako ty a mam vyzkousene, ze mi vyhovuje ef. delka ramu cca 585–595mm a 90–100mm predstavec, ale u tebe to muze byt uplne jinak… koukam, ze Trek ma 2 velikosti M (17.5"-delka 588mm a 18.5"-delka 607mm), tam by sisi mel v pohode vybrat. Zaroven bych take daval pozor, aby spravne dlouhy ram nebyl zbytecne vysoky tj. abys kvuli potrebne delce nebral o cislo vetsi ram, trocha mista nad horni trubkou se obcas hodi, pokud mas treba kratsi nohy tak SUP vysoky 16.5" je dlouhy nadstandrdnich 603mm… a mozna je to cele zbytecne resit a zvyknes si na vsechno

          za me, pokud nebudes stavet, bych volil Treka

          ohledne vymeny zadniho naboje na speslu… jako obchodnik bych se asi trochu kroutil, preci jen je to trochu prace, ale zase kolo za 45 neprodava kazdy den

           
          0 0
        • mill  

          Ja merim 178cm a mam SUPa v 19" a pri nohach 82cm, si myslim ze bych potreboval nizsi ram, protoze mam problemy s vysokym standover. A vytazenou sedlovku mam 18cm, coz si myslim ze je docela malo. Mam ted v planu taky neco koupit a do 19" bych uz znova nesel, ted planuju 17,5–18" ram, maximalne treka v 18,5 ale ten uz bude dost na hrane z velikosti

          0 0
        • mill  

          Takze toho Spesla 19" bych ti moc nedoporucoval pokud nemas nejak extra dlouhy nohy

          0 0
    • jojina20  

      Bral bych Spešla, mám rám comp 2008 a je to paráda…

      0 0
    • kcvalin  

      Kdyz jsem loni kupoval kolo, tak geometrie treku 19,5 a spesla 19 byla temer stejna. Ten naboj me nakonec odradil a koupil si treka 8000. Cube jsem taky uvazoval, ale pro me to byl kratkej ram (20 a dokonce jsem uvazoval nad 22, ale to uz bylo moc velky na muj vkus a vysku – 190). Moje slecna si ode me pucuje toho treka a je ji trochu velkej (meri lehce pres 170). Tak bych mozna zauvazoval o mensi variante. Ted vim, ze bych si znovu koupil toho treka nebo spesla. – Ta geometrie mi sedi – jo ale koupil jsem si delsi sedlovku.

      0 0
      • Komarsport  

        Tak jsem výběr zredukoval na Spešla 19", nebo Treka 18.5"… U Treka mě ponouká, že by se tam nemuselo nic měnit (u Spešla nejspíš zadní nába a řazení na X-9) a ceníkově je to kolo o dost výš, přitom díky „akční“ slevě se dá sehnat za podobnou cenu.

        0 0
        • Marccoo  

          I přesto bych šel do spešla,už třeba kvůli perfektním brzdám.Sadu XT u treka nepovažuji jako velký plus,upřednosťnuji SRAM.Jako slabost spešla bych viděl třeba kliky,ale to je spotřebka.

          0 0
          • kcvalin  

            Vybaveni je spotrebka obecne, ale v takoveto cenove relaci se mi zda vsechno dobre – az na prave tu nabu u spesla. A ta se meni spatne. Tedy kdyby to prodejce preplet, pak bych si vybiral vic svobodne. XT sice neni velky plus, ale ani to neni minus. Ja mam na kole i nizsi komponenty a jsem spokojenej.

            Ale vic me prekvapila informace z tohohle dredu, ze trek dela 18 a pul – coz si myslim, ze je presne ta velikost, ktera sedne pro 178cm vysku.

            0 0
    • Hejdik  

      Pokud chceš spportovní geometrii a kvalitní rám,tak bych do výběru asi zařadil i tohle

      0 0
      • Komarsport  

        Kliky u Spešla jsou slabší, ale to mě netrápí, vymění se, až doslouží. Jako větší slabinu vidím tu zadní nábu, kterou jsem původně trochu přehlédl, než jsi mě na ni upozornil… Tu bych si nechal vyměnit hned. U prodejce tím asi nadšení nevzbudím, ale když bude chtít prodat, nic jiného mu nezbyde :-) Hodně taky zvažuju výměnu řazení za X-9.

        0 0
        • Komarsport  

          Chybička se vloudila, předešlá odpověď byla určená o řádek výš Marccoovi…

          0 0
        • Marccoo  

          Náboj bych nechal nábojem,je to deore a mohl by vydržet,bude chtít to ale nějakou tu udržbu.Spíš bych teda prodejce dotlačil k výměně řazení,pokuď chceš X-9,to vidím jako smysluplnější.Já osobně bych nechal vyměnit celý kola,za něco UST :)

          0 0
          • Komarsport  

            O UST jsem zatím neuvažoval, navíc se ty DT Swiss X420 ráfky dají po dokoupení kitu taky provozovat jako tubeless.

            0 0
            • kubad  

              po dokoupení kitu se dají prakticky všechny ráfky použít jako UST, ale zjisti si kolik takový kit stojí

              0 0
              • MlokCZ  

                A taky provozování bezdušových kitů není rozhodně totéž co UST pláště na UST ráfku (v historii je toho k tomu mraky). To jen doplnění, Ty to samozřejmě moc dobře víš.

                0 0
        • hmm  

          Malé info ze záručáku od mýho spešla- Nárok na uplatnění záruky zaniká v případě. ->Modifikace kola nebo výměna části.→ Pro mě to znamená že na svýho spešla nemůžu nic jinýho dát po 2 roky pokud budu chtít někdy uplatnit záruku… Kliky neřeším kvalitativně nejsou zlý co se týče převodníků a zadní nába zatím chodí taky dobře cca 800km Největší slabinu vidím v zadní brzdě Elixier která je na reklamačku asi, dám ještě info jak dopadla ůplná rozborka brzdy.

          0 0
          • Komarsport  

            Hmmm, to je dobrá klička… Koukám, že má české zastoupení Specialized docela dobré praktiky (viz. oznámení prodejcům o „zákazu“ slev a internetového prodeje). Chápu, že nemůžu vyměnit brzdy, a pak je jít reklamovat k výrobci kola, ale pokud reklamuju něco, co je na kole původní, tak na to přeci nemůžu ztratit záruku jen proto, že jsem si třeba vyměnil gripy, přidal rohy apod. I tohle je výměna části a modifikace…

            Jinak máš přesně Stumpjumper Comp 2009? Pokud ano, tak jakou velikost rámu při jaké výšce postavy? Zajímaly by mě jízdní dojmy i subjektivní geometrie posedu.

            0 0
    • bananovice  

      ahojte,

      Hele a co takhle Gary Fisher Big Sur 2009? A trochu si jej popř. dovybavit podle přání. hm? :)

      http://eshop.skiservis.cz/…9_g9504.html

      0 0
    • marekk  

      Moze mi niekto vysvetlit co je zle na tom zadnom naboji? Vozim ho a zatial ziadny problem …

      dik

      0 0
      • pepek  

        Je to shit – já ho vozím 6. rok a už je po ořechu, konusy eště dobrý:-) Ten nápis, ten nápis je nejvíc špatnej.

        0 0
    • honza.biker  

      http://www.kolokram.cz/…uct_info.php?… kdyby sis domluvil vymenu toho karbonovyho ramu Max ari za Luzifer tak je cena pod 45 a osazeni mi pride o dost lepsi nez na seriovych kolech za stejnou cenu…

      0 0
    • Grinch  

      Ahoj,

      a co Cannondale  F4 SL s komponenty:

      Reba SL poplock BILA, magury julie brzdy, razeni slx, hazka xt, kliky truvativ stylo 3,3, kola fulcrum red metal 5, kokpit PZ racing? myslim ze sem si snad  vsiml na vse…

      Na fotky toho ramu jukni na www.grinch.cz , myslim ze bysme se zcela urcite vesly do tve ceny a jeste by ti zbylo na bublifuk..jinak ten ram je presne na tvou velikost! 19" na cca 175–185 cm…a ma trosku delsi geometrii…

      Pokud bys mel zajem tak bysme to nejak mohli poskladat, … zkus se ozvat co nejdrive pac v tydnu mam odesilat ram zajemci…

      Diky za rychlou odpoved – sem na icq 312852131, bo tel 739667326

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.