Stravování v rodině - jak jste na tom?

172 nepřečtených
  • kamaro

    Ahoj,

    v poslední době se snažím dívat co lidi mívají v nákupních košících a občas nad tím kroutím hlavou. Jsou zde sice starší témata týkající se stravování pro různé příležitosti (závody, před tréninkem a pod.), ale jsou již opravdu starší a delší dobu mrtvá nebo jsou zaměřeny spíše na výkon.

    Ale mě by zajímalo jak jste na tom z hlediska běžného stravování v rodině. Zda jedete trochu zdravý jídelníček, nebo jíte to co vám chutná… Taková exkurze do běžných rodinných ledniček – zda tam bude kola, energeťák, uzeniny, lahváč nebo spíše zelenina, ovoce… Nebo stačí jen kefír a sifon?

    Snažíte se jako sportovněji založená část populace v rodině zdravě stravovat? Jaké máte zkušenosti se stravování třeba u vašich známých?

    Dokážete se zříct alkoholu? Co energeťáky a jiné nápoje? Pečivo? Uzeniny? Veganská nebo vegetariánská strava?

    Inspiroval mě dnešní nákup v obchodě, kdy ve frontě přede mnou byla na pultu kombinace 6 rohlíků + 30dkg suchého salámu + dvě piva + cigarety a dvě balení chipsů… Snažil jsem se na tom nákupu najít něco pozitivního, ale napadlo mě snad jen „dobrou chuť“.

    0 3
    • scalar  

      Záleží na tom, co kdo považuje za zdravé. Mně třeba vetšina věcí, který výhradně žerou vegetariáni a vegani, pro sportovce zdravá nepřijde.

      3 4
      • LM  

        Asi tak. Na mase a sádle není nic špatného. Jen se to musí jíst v rozumné míře spolu s pestrou stravou :-)

        1 2
      • kamaro  

        Souhlasím. Strava by měla být pestrá a vyvážená, což u tohoto typu dle mého názoru není splněno a jisté složky stravy v tom chybí. A potom už to chce někoho kdo tomu pořádně rozumí a dokázal to nahradit něčím jiným. Ale podle mého názoru to není tak jednoduché a je potřeba tomu věnovat péči.

        Ještě na doplnění otázek mě s tímto tématem napadla i problematika potravinových doplňků… Doplňujete něco?

        0 0
        • J1RKA  

          a hlavne je strava celkem odlisna napodzim a na jare, aspon ja to tak mam. doplnky ano, uz jsem starej :D

          0 0
        • scalar  

          Já doplňuji proteiny, ve stravě jich nemám dost.

          0 0
          • RapMan  

            buď máš tedy nadbytek jiných složek (tuky, sacharidy), když musíš doplnit proteiny.

            Nebo máš takovou skladbu stravy, že nedokážeš využít všechny proteiny ve stravě.

            Podle čeho usuzuješ, že máš bílkovin málo?

            0 1
        • Melvin  

          Mimo léto určitě vitamín D. Občas zobnu hořčík a vit C. Hodně lidí pak ještě jí Omega3.

          1 0
          • kamaro  

            K těm doplňkům – taky už máme svůj věk – takže Alavis, Omega 3 a vitamín D.

            Po delším tréninku sacharidový nápoj (hlavně mi chutná a už se na něj úplně těším) a při delším tréninku nad hodinu si beru ionťák (jinak jen vodu).

            0 0
            • liborg1982  

              Tvl. Během dneška už si minimálně 2× napsal „už mám svůj věk“. Nějaká krize?

              2 0
            • Azmir  

              Nedávno jsem četl nějaký velký článek, jak chcou tyhle doplňky stravy zakázat, protože jsou k ničemu.

              0 2
              • kamaro  

                Tak to bych chtěl ten článek vidět… Opravdu, rád bych si ho přečetl na základě čeho se rozhodli zakázat doplňky stravy. To by potom mohli zakázat třeba cigarety a alkohol, ty jsou taky k ničemu :-)

                1 0
                • LM  

                  Ne, to nezakážou, z cigaret a alkoholu se dobře vybírají daně :-)

                  1 0
              • cyklista86  

                Muzes to otestovat. Nezer pul roku zadny vitamin C a jak budes na pokraji smrti, tak si dej kyselinu askorbovou vyrobenou z kukurice v Cine. Budes mile prekvapen jak super to funguje..

                2 4
          • scalar  

            Vitamíny jsou potravinové doplňky?

            0 0
            • Melvin  

              Tak v lékárně jsou vitamíny snad vždy v této kategorii. Co jiného bys pak dal do potravinových doplňků? Protože i minerály a další látky se nacházejí i v běžných potravinách.

              0 0
            • J1RKA  

              Jeste kecup a horcice

              2 0
        • skaj  

          Blby je, ze pestra vyvazena strava je vetsinove vegetarianska. Ono se na jednu strana casto rika, ze vegetarianum neco chybi – coz je uplna pravda. Ale uz se nedodava to b), tedy ze masozravcum dle ceskeho jidelnicku toho vetsinou chybi mnohem vic…

          Vetsina lidi si totiz pod vyvazenou stravou predstavuje zeleninu a maso kazdy den. V realu jde ale spise o stredomorskopu dietu – tedy maso max dve jidla tydne, pridat nejakou rybu a zbytek v podstate vegetariansky. Coz je od „ja si ale k te klobase vzdycky nakrajim zeleninu“ (autenticky citat moji mamky) na mile daleko. V praci s tim bojuju s kolegy celkem casto – pokud nemaji k obedu maso, citi se jako by je nekdo o neco „obral“. A kdyz maji k snidani croissant a k veceri rohlik se syrem, hned maji pocit, ze nejedi moc masa a maji vyvazenou stravu:)

          2 0
          • LM  

            Pokud nemám k obědu maso, tak mám pak brzo zase hlad. Což ale neznamená, že mám k obědu maso každý den. Občas si dám i vajíčka :-)

            PS: Po luštěninách pěkně prdím, tak je moc nejím.

            0 0
            • skaj  

              Dat si dobry vegetariansky obed v hospode na obed je strasne tezky. A pro lidi, co se o jidlo nezajimaji to hranici s mission impossible. V zasade to chce hledat asijske kuchyne – indicka, vietnamska, thajska, japonska – tam takhle vari tisice let. Po lusteninach pekne prdis, protoze je ten, kdo je varil, neumi pripravit, so simple is that:) Ceska cocka na kyselo (mam ji rad) je bohuzel snad jedina lustenina, co lidi v CR znaji, a pritom je to jen takova spicka ledovce. Falafel, hummus, cervena cocka, edamame je tu skoro sproste slovo, a pritom je to skoda. Pak deti, co je celou skolu krmi jen ceskymi „blafy“ neumi jist normalne.

              0 1
              • VojtaXY  

                V restauraci ti kolikrat ke smazenemu syru daji tenky platek sunky, aby to nebylo vegetarianske :D

                1 0
                • kamaro  

                  V restauraci si nedám smažený sýr. Vlastně ani nic jiného smaženého… Smažené jídlo beru jako nouzové z nějakých technologických důvodů někde ve stánku – to neznamená, že bych si ho tam dal. V restauraci takové omezení nikde nevidím, tak nevím proč bych do sebe měl tlačit obdobné blafy.

                  Ano, s tímto přístupem mám problém se někde v hospodě najíst. Proto se na tato zařízení obecně nespoléhám a řeším si to po své linii.

                  1 0
              • krabica  

                „Ceska cocka na kyselo (mam ji rad) je bohuzel snad jedina lustenina, co lidi v CR znaji“, zapomínáš na hrachovku. :-P

                0 0
              • Melvin  

                Červená čočka je fajn, že se nemusí tak dlouho vařit. Pak je fajn zelená čočka na saláty.

                0 0
          • kamaro  

            Souhlasím. U nás moc nemáme ponětí o tom, co je pestrá a vyvážená strava. Pro někoho je pestré to, že ten bůček vyvážil trochou zelí a knedlík má na to aby to mělo do čeho všechno vsáknout. OK, jednou týdně se asi nic neděje, ale spousta lidí do sebe tlačí obdobná jídla každý den. Obecně česká kuchyně není představitelem vyvážené a zdravé stravy, což bohužel poptvrzují i statistiky kardiovaskulárních chorob a obezity… Navíc se to u nás často doplňuje alkoholem. Ono i to klasické „na zdraví“. Kdyby to mělo být na zdraví, tak snad ten kefír by se dal na přípitek použít :-)

            Spousta lidí má i nějaké předsudky (zejména tady u nás Třinecko). Ty si nedáš? Jsi nemocný, nebo proč nepiješ? Nepiju proto, abych nebyl nemocný. Ale lidi si už na to zvykli a už se mnou automaticky nepočítají a nenalívají mi. Ale chvilku to trvalo.

            2 0
            • Endryju  

              Doplnil bych protinázor lékaře:

              https://brno.rozhlas.cz/…-vic-8301677

              1 3
              • skaj  

                Pan vyklada nesmysly, repektive nerika celou pravdu. Realitou je, ze alkohol v jakemkoliv mnozstvi je v sume skodlivy. Diskutabilni prinois v jedne oblasti (treba kardiovaskularni) neni nikdy vyvazen poskozenim v jine. Jedna z nejvetsich studii na toto tema zde mimo jine prinasi v zaveru tohle „Our results show that the safest level of drinking is none.“

                Jedna se o vysledky shrnujici 500+ jinych studii, docela se na to da spolehnout:) Proti stridmemu piti nic nemam, at si kazdy dela co chce. Jen je fer si u toho nelhat do kapsy.

                8 0
                • Endryju  

                  Jen jsem Vás chtěl trochu popíchnout v tom vašem černobílém vidění. Povedlo se.

                  0 2
                  • skaj  

                    Tomu asi nerozumim, odkazal jsi na pana tvrdiciho nesmysly, dostal jsi informaci, ze je to nesmysl. Asi nerozumim tomu cernobilemu, co tam vidis. Samozrejme, muze se ti utvořit nazor, bohuzel (a pisu bohuzel, protoze bych radsi, aby to tak nebylo:) fakta jsou jina…

                    0 0
                  • Ukrutony  

                    Z mého pohledu to tady černobílé skutečně je. Jiný názor mě nepobuřuje – spíše jeho nositele lituji. Zejména pak jeho děti, pokud manželka v těhotenství neabstinovala, aby si udržela zdravý kardiovaskulární systém.

                    Principielní problém s těmito odvážnými tvrzeními, byť to můžou být třeba polo-pravdy je to, že je v článku sice uvedeno A i B, jenže průměrný konzument informace si odnese „nic není pravda, všichni mi lhali a chlastat je OK“ což není.

                    To, co mele ten dědula, mi s trochou nadsázky přijde jako tvrdit, že kouření má pozitivní vliv na kapacitu plic :D Jasně, asi si je šlukováním roztáhneš… a co ten zbytek, hmm? :D

                    0 0
              • kamaro  

                V podstatě jsem chtěl napsat cca to stejné co skaj. Plus tedy doplnit, že je to už skoro 10 let starý rozhovor a od té doby došlo u odborníku k silné převaze názoru, že alkohol je prostě škodlivý v jakémkoliv množství.

                Ať už jde o zbytečné zatěžování jater při jeho odbourávání tak i třeba k horšímu průběhu spánku, kdy opravdu ten správný spánek s regenerativní funkcí přichází až po tom, co se tělu podaří zbavit veškerého alkoholu…

                2 0
              • Mamut  

                Nechat si radit ako zit od niekoho, kto to uz v 74 dohnal k infartu a tranplantacii srdca mi pride ako idiotsky napad.

                1 1
          • Melvin  

            Vegetariánská strava jednu velkou nevýhodu a to je pro lidi co se v tom nevyznají dostat do těla dostatečné množství kvalitních bílkovin. Což je pro sportující lidi dost podstatné. I když si člověk dá na večeři celozrnný chleba, cottage a nějakou kvalitní šunku a k tomu bude chroupat zeleninu nebo ovoce, pořád to bude v porovnání s běžnou populací „zdravá“ strava. To samé, když si místo sladkostí, dá bílý jogurt s ovocem.

            0 0
            • skaj  

              Souhlasim, teoreticky mas uplnou pravdu. Z mych zkusenosti ale vegetariani jedi o rad zdraveji nez vetsina populace kolem, vcetne me. Vegetarianu znam pomerne dost, ale snad jen jednoho, co to prasi. Zbytek si je prave tohohle velmi dobre vedom a aktivne to resi. Jen aby nedoslo k mylce, ja osobne vegetarian nejsem – jen me vzdycky pobavi vypraveni lidi na ceske kantynove diete o tom, jak vegetarianum neco chybi…

              7 0
      • skaj  

        Jake mas na mysli?

        0 0
        • scalar  

          Třeba ty, co jsou nedostatečným zdrojem energie, ty, co mají zbytečně moc vlákniny, ty co nadýmají a ty, co se nedají žrát :-)

          1 0
          • skaj  

            Takze radsi vyhybava odpoved? Me by fakt zajimalo, co znas za nezdrave potraviny, ktere „výhradně žerou vegetariáni“. Popravde me tech potravin, co vyhradne konzumuji vegetariani moc nenapada, snad tempeh a nejake robi. A ze by to byl chutovy zazrak bych nerekl (taky to vetsina vegetarianu co znam to neji), ale nic nezdraveho na tom nevidim.

            1 4
            • Jzy  

              Z mého pohledu jsou to hlavně rostlinné náhražky masa. Nemyslím neochucený tempeh, tofu nebo třeba seitan, atd. Spíš jde o ochucené varianty, burgery, párky, jakože steaky a další, kdy to je směs rostlinného nebo sójového proteinu, hromada dochucovadel, barviv a soli.

              3 0
              • skaj  

                Jasne, to je humac. Ale to podle me vegetariani vetsinove neji. Teda ja aspon zadneho neznam.

                2 0
    • Melvin  

      Dokážete se zříct alkoholu? Co energeťáky a jiné nápoje? Pečivo? Uzeniny? Veganská nebo vegetariánská strava? Tvrdý alkohol a víno vůbec už nějakých 6 let. Pivo převážně přes léto, kdy jsou otevřené zahrádky. Doma vůbec. Energitáky taky vůbec, nikdy jsem tomu nepřišel na chuť. Pečivo docela hodně, ale převážně celozrnné. Ale poslední dobou se to snažím trochu snižovat. Z uzenin v podstatě jenom šunku. Výjimečně nějakou dobrou klobásku. Vege strava jde mimo mě. Vajíčka, maso, mléčné výrobky asi budou vždy součástí jídelníčku. Pak samozřejmě každý den nějaké ovoce a zelenina. Na druhou stranu nemám problém si občas dát vepřo, knedlo, svíčkovou a podobně.

      6 0
    • kamaro  

      My se snažíme stravovat zdravě, ale občas zhřeším. Ale uvědomuji si to a snažím se za to potrestat třeba nějakým výběhem :-)

      V podstatě se stravujeme doma, v restauraci tak max. 2× do měsíce. A to poznám, jsem z „hospodského“ jídla po zbytek dne naprosto zapláclý a není to ono. Na oběd nemíváme polévku, jen hlavní jídlo. A nebo naopak jen nějakou hustší polévku, ale poté bez hlavního jídla. Vaříme doma, takže ze základních surovin. Maso tak 2–3× do týdne, omezujeme vepřové na úkor drůbeže a snažíme se zařadit alespoň jednou týdně rybu. Hovězí v podstatě doma nemáme, ale to je můj psychický blok vybudovaný ze školní jídelny k tomuto masu…

      Jíme tedy hodně zeleniny, většina našich obědů je tvořena vařenou nebo syrovou zeleninou v kombinaci s přílohou – často kuskus, bulgur, kroupy – což spousta našich přátel v podstatě ani nezná.

      Snídaně v 90% případů je mysli z ovesných vloček (nemáme rádi ty zapečené typy) s banánem a tvarohem/jogurtem.

      Večeře obvykle nějaký zeleninový salát se základem těstovin nebo jiné přílohy.

      Já jsem několik let abstinent, žena si tak jednou za dva týdny dá na návštěvě sklenku vína. Ale doma víno nemáme vůbec.

      Nekupujeme vůbec balené vody nebo nějaké nápoje. Já mám rád brambůrky, které si tedy občas koupím. Stejně tak občas koupím nějaké sušenky ke kávě, ale spíše je doma nemáme než abychom doma nějaké měli v zásobě.

      V podstatě skoro vůbec nekupujeme pečivo. Vyřadili jsme ho z jídelníčku a nahrazujeme ho třeba vařenou rýží, čočkou a pod. Občas (tak 2× za měsíc) koupím žitný chleba. Rohlíky kupuje jen když si na oběd děláme žemlovku (tzn. jednou za rok). Pečivu jsme úplně odvykli a spousta známých i rodiny toto nechápe.

      Nekupujeme uzeniny – v podstatě vůběc žádné s výjimkou slaniny, kterou používáme jako základ při vaření.

      Jinak kafe pijeme, ráno dělám kapučínko a po obědě si dáváme presso. Večerní presso jsme odbourali, jen občas ho zařadím ve spojení s návštěvou. Ale dokážu bez kávy fungovat, na dovolené se bez něj obejdu bez nějakého abstinenčního příznaku.

      Ve výsledku za jídlo ani tolik neutratíme, což je taky příjemné. Ale zabere to trochu čas. Snažíme se vyhýbat „rychlému“ jídlu – typu bageta a pod. Když náhodou potřebujeme vyřešit nějakou svačinu, tak se spíše snažím najít nějakou krabičku se salátem (těstovina, zelenina, sýr, nějaký dresing).

      Daří se nám držet váhu, což je podle mě jeden ze základních ukazatelů správného stravování.

      0 0
      • MJ24  

        no, jíme doma celkem rozumně, né nezdravě, ale s váma se to nadá srovnávat:)

        0 0
    • Hlavis  

      Razim filozofii, ze telo si rekne co chce. Kdyz chce mekac, dostane mekac, kdyz chce okurku dostane okurku. To same treba bramburky a jablka. Nehlidam nic, ani porce. Jim, kdyz mam hlad a tak abych se najedl. Kdyz hlad nemam, nejim. Obcas se samozrejme napiju. Vyjimecne by se dalo rict, ze i ozeru. Mam obdobi kdy si dam pivo a tak casteji a pak obdobi kdy nepiji vubec… Nekourim, ale treba 2× do roka si dam doutnik, kdyz je na to nalada, chut a prilezitost. Funguje to tak jiz mnoho let bez problemu. Takze na tom nehodlam nic menit. A jsem teda vic maso a sejrozravec nez vegan… Ale neco zelenyho taky obcas snim :D

      5 0
    • Singlespeed  

      Některá veganská jídla mám docela rád (smažené hranolky, brambůrky…).

      2 0
    • va-bo  

      Asi takhle nějak.

      1 0
    • jIrI___  

      Jedna fotka za tisíc slov, mňamina z kantýny. A v bříšku jako v pokojíčku, to člověku zeleninový salát nebo nějaké zrní v tvarohu nedá.

      9 0
      • kamaro  

        Jiří, tak toto je pěkné. Ano, je tam i nějaká ta zeleninka, je to promíchané, takže vyvážená strava.

        Nekoupil sis to… Nebo snad jo?

        0 0
      • VojtaXY  

        Takove jidlo potrebuje tak 1–2 hodinky na uzrani za sklem na slunicku :D

        0 0
        • kamaro  

          Manželky jsem se zeptal, zda zná vlašák v rohlíku. Říkala že to nezná a po pohledu na fotku by jí zajímalo jak to může vypadat na konci dne :-)

          Poslouchal jsem teď podcast s odborníkem na střevní mikroflóru a ten si ze studijních důvodů koupil před deseti lety jeden hamburger. Má ho schovaný a prý se za těch 10 let ani moc nezměnil. Ukazuje ho na přednáškách. Asi tolik k tomu, jak bude pro člověka něco podobného stravitelné.

          0 0
          • LM  

            Žaludeční kyselina (kyselina chlorovodíková) je kyselá složka žaludečních šťáv, kterou produkují parietální buňky v žaludečních žlázách žaludeční sliznice. U lidí je pH mezi jednou a třemi, což je mnohem nižší než u většiny ostatních zvířat, ale je velmi podobné pH masožravců živících se mršinami, kteří potřebují ochranu před požitím patogenů.

            4 0
            • kamaro  

              Takže jsme před těmito patogeny chráněni, což však neznamená že je musíme konzumovat :-)

              0 0
            • Baba-Ji  

              ten podcast jsem vcera taky vyslechl a neni to o patogenech a kyseline v zaludku, ale ze strevni mikroflore ten hambac moc nejede, „neroste“ na nem (proto ani po x letech borcovi ten hambac z mekace nezplesnivel), takze logicky ani pro ty streva, potazmo tedy i telo neni nijak extra prospesny

              2 0
              • kamaro  

                Děkuji za doplnění, jinak je to podcast Longevity Hospodářských novin. Celkově je tento podcast dobrý a můžu ho doporučit.

                1 0
          • liborg1982  

            Není hamburger jako hamburger…

            0 0
      • Melvin  

        Jako znám lidi co si koupí tatarku a k tomu rohlíky, ale tohle je taky docela nářez. Navíc 39 kč za trochu vlašáku a jeden rohlík?

        1 0
        • Aduldinho  

          To je nějaké Bistro „Vše za 39,–“? :-)

          1 0
        • Azmir  

          Ono se to samo neudělá.

          3 0
          • Melvin  

            Zase se zde nejedná o nějakou velkou gastronomii a daleko levněji vyjde, když si v Lidlu koupím pár rohlíků a salát. A myslím, že je jedno jestli to mám v rohlíku, nebo ten rohlík budu k tomu přikusovat.

            0 0
            • Azmir  

              Jezdil si někdy třeba po stavbách? Voda nikde, ruce jak od hnoje. Co by člověk v tu chvíli dal za to, jenom chytnou rohlík v sáčku a jíst, bez nutnosti něco otevírat, nabírat apod.

              Já si třeba v lidlu docela často kupuju jejich sendviče a to po stavbách nejezdím a taky bych mohl mezi chleba jenom jebnout salát, šunku a sýr.

              0 0
              • Melvin  

                No právě, ten sendvič (bageta) bude úplně někde jinde a cenově už to takový rozdíl nebude. Proto nechápu, že tohle někdo vůbec koupí.

                0 0
                • Azmir  

                  Tak po netu to koluje jak vtip. Budou to mít asi na jednom místě v republice. To je zaváděcí cena za horkou novinku :D časem se to možná utřepe a nebo to přestanou prodávat.

                  EDIT: když si to spočítám, tak to ani tak drahé není. Náklady jsou asi 50 %. Párek v rohlíku taky stojí 50 Kč, což je ještě víc a jeden párek vyjde levněji, než ten salát podle mě.

                  0 0
        • VojtaXY  

          Uz jsem videl i rohliky a bile kastany :)

          0 0
    • skaj  

      Snazim se (bohuzel jen snazim) dostat co nejblize ke stredomorske diete kombinovane s asii – hodne vietnamska a japonska. Kazi mi to pecivo, ktere mam fakt rad. Zaroven se vyhybam uzeninam, ty kupujeme minimalne, treba salamy vubec. Kdyz, tak slanina na vareni. Veprove maso nejime vubec, hovezi vyjimecne burger, popr. vyvar. Vetsinove tedy kruti a kureci. Jednou tydne ryba. V zasade ale delam tri dny z domova – pak varim bezmase obedy pro me s manzelkou. Dvakrat tydne jdu do restaurace, kde mam Tofu-Nam-Bo, poke, ramen apod. U sebe pozoruju, ze jim malo ovoce a zeleniny, tam mam velke mezery.

      Obecne u deti bojuju se skolni jidelnou, koncept priloha s masem, vegetarianske = sladke je naprd. Ale uz se to zacina lepsit.

      Jinak jak se ptas na doplnky – na zaklade krevnich testu davam takove ty veci, co chybi/prospejou vsem – D3 + K12, omega 3, Q10. Pak mam jeste z 4fitness (diky za tip na tenhle system, kde si to muze clovek nadavkovat jak potrebuje jdou k yuraolomouc a.k.a. cyklista86) s kreatinem, horcikem, kloubni vyzivou (misto alavisu, kde nektere veci chybi).

      0 2
    • šlapatko  

      Jedno fajn vlákno o zdravé výživě bylo. Pár místních ho zaplevelilo dnou, klobásami atd. Sám mám problém s nadváhou a už roky vařím zdravěji. Žádné šílenství. Snažím se vynechávat zahuštění moukou. Jím méně pečiva. Nepoužívám potovary. Vařím s prvotních surovin. Přes týden si zakazuji pivo. O víkendu jich pár vypiju.

      3 0
      • jIrI___  

        Už roky vaříš zdravěji a máš problémy s nadváhou, tady něco nehraje… Nebo budeš případ jako kolega, který se pohoršuje nad mým pivkem denně k večeři, že on pije jen o víkendu. Ale už nezmiňuje, že za ten víkend průměrně vypije 15–20 piv a k tomu nějakou pálenku :D

        0 1
        • VojtaXY  

          Zdrava strava a „dietni“ strava si celkem odporuji. Se zdravou stravou se hubne pomalu.

          0 0
        • Funnysek  

          Za mě zdravěji nemusí zákonitě znamenat zhubnout. Někdy je tělo nesprávně živené a pak si dočasně ukládá víc, ale postupně se to třeba zlepší.

          0 0
        • šlapatko  

          Těžko odpovědět. Funguje mi hlídat příjem, výdej. Tak se dostanu na hezkou váhu cca 90kg. Je to denní vážení jídla a příprava dopředu. Občas mi s toho hrábne a přestanu jídlo vážit. Po pár měsících mám klidně 10kg nahoru. Pořád jím stejné jídla, ale zvětšuji porce ( neůmyslně). O víkendu dávám cca 2–3 pivka. Momentálně mám 105kg a pomalu se dávám dohromady. Nejvíce mi dalo zabrat šest let směnování. Skončil jsem s noční a život je o dost krásnější :-) Jirko buď rád že jsi vysrávací a nepřibíráš.

          0 0
          • J1RKA  

            Nato je jednoducha pomoc, serviruj na malej talir

            0 0
            • šlapatko  

              Hladověním spomalíš metabolismus a zase přibereš.

              1 0
              • J1RKA  

                Jezisi, musis si jidlo vazit, jinak se preziras, a ted tu placas o metabolizmu. Proste uz musis vedet, kolik toho muzes slupnout.

                Dieta je nanic, jedine ze zdravotnich duvodu, a zdrava strava je zase o vyvazeni prijmu a vydeje, a klidne muzes 2–3× mesicne totalne zaprasit

                0 1
                • skaj  

                  Sorry, ale strasne to zjednodusujes. Pletes si pojmy – dieta neni nutne nic na hubnuti, redukcni dieta je jen jeden z typu, ve skutecnosti to je pojmenovani pro urcity system stravováni, hubenejsi automaticky neznamena zdravejsi… Ano, prijem a vydej je dulezity, ale je to jen stripek na ktery se ani zdrava strava ani redukcni dieta neda nikdy zobecnit. Rozhodujiciho je prijem ceho, jak a kdy, genetika hraje obrovskou roli, s tim souvisejici nemoci. Psat ze je to o kalorickem prijmu je proste nesmysl – da se zhubout a byt zdravejsi (ono to sice dost koreluje, ale ne vzdy a pro kazdeho) kalorickym prijmem ktery bude vyssi, nez aktualni kaloricky prijem jedince na kterem dotycny pribira. Tohle zjednodusovani je proste naprd, pouzitelne tak do Zena a zivot, bohuzel realita je mnohem slozitejsi…

                  0 0
                  • J1RKA  

                    vsak ano, proste kazdej clovek je tak trochu original, takze je potreba najit to spravny, nicmene necim musis zacit, abyses nekam posunul, a to presne dieta neni, ato taky pisu

                    takze na zacatek musis prijmout nejakej standard

                    0 0
                    • šlapatko  

                      Diety jsou opravdu blbost. Genetika je mocná. Věřím tomu čím dál více. S nadváhou jsem měl problémy i při ročním nájezdu 10000km +. Nepotřebuji být hubený. Chci jen zůstat v pohybu. Mít zdravý aparát. Když to půjde, nejíst prášky na tlak.

                      0 0
                    • skaj  

                      Hele bacha, dieta znamena neco jineho nez pises a myslis si ze je. Tam bych se odpichnul:)

                      0 0
                      • J1RKA  

                        takze jaterni dieta, je dieta nebo ne? pisu, ze dieta je potreba jenom ze zdravotnich duvodu, to ze mas treba intoleranci na lepek neni dieta

                        0 0
                        • skaj  

                          jaterni dieta je dieta, stejne tak bezlepkova dieta je dieta:) Definice:

                          Dieta (z řeckého diaita, Δίαιτα – strava) je řízený příjem pokrmů a tekutin za účelem dosažení specifického cíle. Slovo dieta se může používat ve několika rozdílných významech: nemocniční (oficiální) diety, redukční diety na hubnutí, diety za účelem udržení nějakého zdravotního stavu, diety za účelem změny zdravotního stavu, diety jako dlouhodobého stravovacího systému (podepřený nějakým názorem nebo filozofií).

                          Psat tedy „…musis zacit, abyses nekam posunul, a to presne dieta neni…“ nebo „…Dieta je nanic, jedine ze zdravotnich duvodu…“ ci „…dieta je potreba jenom ze zdravotnich duvodu…“ je fakticky nesmysl.

                          0 0
                      • šlapatko  

                        V pohodě. Za roky už vím co mi tak nějak pasuje. O dietě se zkusím dovzdělat.

                        0 0
          • jIrI___  

            Kéž by, přibírám už jen při pohledu na jídlo. Třeba přestup ze školy do zaměstnání pro mě znamenal +20 kg za tři měsíce, ale když v té naší kantýně vaří každý den fakt chutnou českou klasiku :). Ale zatím nějak nemám potřebu to řešit, tak jen postupně sbírám informace, protože ta chvíle prozření a zamyšlení se nad sebou dříve či později bezpochyby nastane.

            0 0
            • šlapatko  

              Věkem je to horší a horší. Roky nejím mléčné. Intolerance na laktozu. Jím tedy více masa. Poslední půl rok prášky na tlak a kyselinu močovou. Prozření přišlo. Nejvíce pomohlo zbavit se noční.

              0 0
              • Melvin  

                Tohle je právě ta skrytá hrozba obezity a celkově špatného stravováni v populaci. Týpci co mají 35–40 řeší vysoký tlak, ztučněla játra, cukrovku atd. Jak kdyby jim bylo 60–70 let.

                0 0
    • J1RKA  

      Pred sladkosti bylo nekolik vajicek, slanina, salat z cerveny repy, a k tomu nekolik druhu syra. Pred veceri jenom jontak a nejaka tycka

      0 0
    • mira13  

      Tak jo, přiznám se :) Bohužel dost hřeším na to, že na kole a při dalším sportu spálím tolik, že se můžu často „prasit“ a nepřibírám. Mám rád sladký, takže čokolády, oplatky, zmrzliny, sladký pečivo… pořád něco, klidně několikrát denně. Pak mám rád víno. Z láhve dobrýho suchýho s hromadou tučných sýrů večer u filmu už mám prakticky pravidelný víkendový rituál, v horším případě to ještě zajím pytlíkem chipsů. Vím, tohle je hrozná prasárna.

      Na druhou stranu se snažím aspoň ten zbytek udržovat v rozumných mezích. Mám rád a hodně jím fermentované věci, jak mléčné (jogurty, kefíry apod.), tak zeleninu (kysané zelí, kimchi…), celkově spíš lehčí jídla, drůbež, rýže, těstoviny… tučná masová jídla nebo smažené jen vyjímečně, stejně tak fast food jen příležitostně. Slazené limonády nepiju vůbec, energeťák jen vyjímečně v případě opravdu velké nouze. Vyloženě prasárny, jako majonézové saláty, tučné salámy a klobásy, levné paštiky apod., nejím vůbec.

      2 1
    • TK75  

      No..v rodine.Syn ma slozitou stravu ponevadz dela kulturistiku.Ja ryby, vajicka, salat, psylium, cinske nudle…pecivo zadny a vzdy k obedu nejdriv polevku.To je takova pulka obeda spis nez predkrm

      Kazdej den protoze jsem mlsnej tak jim dve mango presnidavky a pres den sem ram hodim rozinky do pusy.Alkohol nepiju vubec

      sem tam vitamin C a D a taky 5Prevemax.Kazdy den Ascorutin

      0 0
      • TK75  

        Zapomnel bych pohankovou kasi k snidani parkrat tydne)) maso v polevce.

        0 0
        • TK75  

          Zena ji to co ja…jen misto presnidavky da lahev vina.Kolo se mnou cca 2× 3× tydne

          1 0
    • Manas  

      Vzhledem k tomu ze oba se zenou sportujeme a zajimame se o to co jime, tak uz par let (pres 10) se nestravujeme venku (az na vyjimky) a tak 98% jidel si varime ze zakladnich surovin. Uprednostnujeme pestry jidelnicek .. starsi syn se uz chyta s nama (12 let), mladsi tak 90% neji (9 let). Sem tam si dame neco dobreho mimo domov, ale neni to casty a spis si vybirame neco dobreho. Stesti mam, ze zena ma rada spis „bistro styl“ – tzn. sandwich, bowl a podobne a ne neco ve style tezky steak a podobne.

      Rozhodne je to pro me prijemny, sportujeme tak 2–3× tydne, plus docela dost prirozeneho pohybu. Takze i s tim ze sem kancelarska krysa se mi vaha drzi na 80kg poslednich 12 let aniz bych se nejak trapil.

      Alkohol si dame vyjimecne … nekdy kdyz je hezky vecer tak si dam jedno pivo a zena treba 1dcl prosecca .. ale opily sem nebyl vic jak 11 let. Energetaky vubec, to radeji dobre kafe.

      Po tucnych a smazenych jidlech se mi uz ted dela spatne, proste na to uz nemam mikrofloru :D

      Doplnim teda brzny den:

      1. snidane mugcake/jogurt nebo trhanec/jogurt .. vyjimecneji ovesna kase s proteinem (protoze po samotny kasi mas hlad asi v okamziku kdy jis posledni lzicku
      2. svacina ovoce/zelenina nekdy k tomu hummus/cottage, pripadne kousek peciva (knackebrot napriklad celozrnny)
      3. obec 150g masa (70% drubez,20% hovezi, 10% vepr), priloha cca 60–70g (ryze/kuskus/ce­lozrnne testoviny/bul­gur/brambor), zelenina
      4. svacina – cokoliv co se vejde a nebylo dopoledne (tvaroh/jogurt) + ovoce
      5. vecere – dle toho co nam ten den chybi – bud vice bilkovin (ale lehcich – ala lusteniny/dru­bez/ryba) nebo sacharidu (viz priloha obed)

      Doplnky denne – B-Komplex, Zinek, magnesium bysglicinat. jednou tydne vit D.

      3 0
      • Hlavis  

        S tim mladsim synem bacha. Ve vyvinu neni dobry ho nechat 90% casu hladovet… :D

        3 0
        • Manas  

          Tak jasny ze ho nenechame vyhladovet.

          Jemu delame treba maso to co nam ale vynechavame to co vime ze fakt neji. Snazime se mu ukazat ze se tech jidel co mame my nemusi bat, ale je to beh na dlouhou trat :D

          1 0
      • Manas  

        Jeste tam chybi sunka/syry .. ty jsou k svacinam/veceri. Ne nutne musi byt kazdy den teple jidlo. A vajicka chybi… ty taky mame docela spotrebu.

        Chodime 1× rocne na kontrolu vcetne rozboru krve a vsechno mame v zelenym.

        0 0
      • Radek Broz  

        Pěkný, chtěl bych mít takovou vůli, abych dokázal tak 50% tohohle. Hlavně to pivo v tomhle množství by byl problém, 1 denně si dám vždycky, někdy 2. Vlastně teď v létě spíš ty 2. Jak se dá nalejt 1dcl Prosecca? Prosecco se vypije napůl. Ale jako milovník fakt dobrý pasty – celorzný těstoviny, to fakt ne. To je pomalu jak „těstoviny“ z čočky.

        Na druhou stranu pokud sportuju 2–3× týdně, tak mám pocit, že jsme ten týden totálně prozevlil. Snažím se tak 5×.

        0 1
        • TK75  

          5× je teda dost.To jsem mel potřebu kdyz jsem seděl v práci na zadku (xx let).Tri/ctyri roky zpátky jsem vzal celkem cilene fyzicky namahavou praci venku (diky bohu za to…jsem v nejlepsi kondici jak nikdy) a tak je 3× kolo tak ideál:) spíš teda dvě jízdy poradny a párkrát skoky přes špalek za barákem a podobný radosti

          0 0
          • Radek Broz  

            Já sedím na zadku, někdy u toho ležím:) Pak stačí, že je 2 týdny fakt hnusně a tloustnu.

            0 0
          • lazza  

            Podel se, prosim: co je fyzicky namahava prace venku? Zahradniceni? Stavba? Pila? Kaceni? Taky sem chvili zvazoval, ze bych mel po dvaceti letech vypadnout z nikam nevedouci rutiny. Ale trosku me desi, aby me ta zmena nezabila :)

            0 1
        • Manas  

          5× tydne by me zabilo, to bych neuregeneroval (hrozny slovo). sportem myslim to ze jdu na hodinu fitko ve smyslu funkcni trenink/HIIT/ta­bata. To ze jdeme mezitim treba na 18km na brusle nebo ucim na krouzku na kole, to jako sport neberu. Plus denne vic jak 15000 kroku … zahrada/dum/pes, to se nascita.

          Garmin mi rika ze mam denne zhruba 600cals aktivniho pohybu. Jestli to je pravda .. netusim :D

          A s tim pivem – prolil sem toho dost predtim, myslim ze i tak mam naskok nad vetsinou populace :D

          1 1
    • kamaro  

      Budu tady mít na zamyšlení takový drobný výživový problém. Třeba s něčím podobným má někdo zkošenosti a poradí mi nějaký stravovací tip.

      Chystáme se na pěší přechod v severním Švédsku, čeká nás cca 250km, čili cca 12 dní pochodu. Jdeme na konci sezóny, takže chaty už budou zavřené a počítáme tedy s tím, že všechno jídlo na 12 dní neseme s sebou. Jediné čeho je dostatek je pitná voda, borůvky a brusinky :-)

      Z minulých let máme toto stravovací schéma:

      snídaně – müsli z ovesných vloček s oříšky a sušeným ovocem, čaj – 125g/osoba, čili 250g dohromady – 475 kcal/osoba

      oběd – horká čokoláda, proteinová tyčinka, čokoláda (50g) – 110g/osoba, 220g dohromady – 555 kcal/osoba

      večeře – teplé jídlo připravené ze sušené stravy – cca 130g/osoba, 260g dohromady – 600 kcal/osoba

      Celkem to tedy dělá 370g stravy na den na osobu a dělá to nějakých 1630 kcal. To je tak akorát na doplnění bazální spotřeby, ale dle Garminu je aktivní spotřeba dalších 1400 kcal, což už jde v podstatě vše na dluh.

      Večeře – většinu sušeného jídla si připravujeme sami, pár „kupovaných“ si s sebou budeme také brát. Někdy dáváme jedno kupované jednoporcové napůl a doplníme to třeba čínskou polívkou. Hlavní jídlo večer – je na něj více času a do spacáku je lepší jít jen trochu hladový než moc hladový :-)

      Jako doplňkové pochutiny máme to co sebereme cestou (borůvky, brusinky) a taky sušené maso a sušeného uzeného lososa – ale to je jen na takové drobné přilepšení.

      Ale i tak to na 12 dní znamená s sebou tahat dohromady skoro 9kg jídla. Základní váhu batohů máme kolem 7kg, takže se dostaneme na startu na nějakých 12kg. Ale pozitivní je, že pak už to jen ubývá.

      Má někdo s něčím podobným zkušenosti a dokázal by poradit s čím má dobré zkušenosti?

      Díky

      2 0
      • nomecz  

        nevim tedy jakou mate presne trasu a kolik budetet mit volneho casu mezi prechodama, ale pribalil bych rybarsky prut, co si pamatuju tak stikama a okounama se to v mistnich jezerech jen hemzilo a nebyl je problem chytat

        0 0
        • kamaro  

          Nikdy jsem nerybařil, neumím to, nechci vyřizovat povolení a určitě bych se nespoléhal, že něco chytnu. A toho volného času abych poseděl pár hodin u řeky nebo jezera s prutem taky moc není.

          0 0
          • nomecz  

            No pak jsme jeste v podstate zakopavali o tohle, ale to je spis na chut k necemu nez ze by ti to dalo nejaky zasadni mnozstvi kalorii

            0 0
            • kamaro  

              Hub tam bývá dost, ale je to zdlouhavé na přípravu a kalorií v tom moc není. To už je lepší se nažrat borůvek a brusinek.

              0 0
          • wego1991  

            Dáš tip jak na to sušené jídlo? Už jsem o tom taky slyšel, ale zajímají mě reálné zkušenosti co je osvědčené a na co si dát případně pozor. Sušičku máme, ale používáme ji výhradně na jerky a houby.

            0 0
            • kamaro  

              Něco jsme si nakoukali na YT (jenda z lesa apod.) a jedeme dle určitých zásad.

              • nesmí tam být moc tuku, protože by žluknul – takže maso libové (drůběží prsa) a nepřipravovat to na tuku, spíše vařit. S hovězím mletým masem třeba problém není a dáváme ho do chilli con carne.
              • ideální je, když je potom vše přibližně stejně velké, aby se to dobře sušilo – takže přílohy rýže, bulgur, tarhoňa, kuskus, maso mleté nebo po uvaření natrhat
              • některé přílohy se nemusí vařit, takže je nepřidáváme do směsi před sušením, ale až potom do pytlíků – kuskus, 3 minutové těstoviny
              • s brambory máme spíše špatné zkušenosti, takže spíše usušit vše ostatní a vzít si k tomu pytlík instantní bramborové kaše
              • jinak se uvaří jídlo dle chuti (třeba 3 kg), vše v jednom hrnci, do sušičky na jedno patro už dáváme jednu odváženou porci (cca 500–600g) na pečícím papíře
              • suší se to až je to suché (cca 6 hodin), dá se to potom setřepat do pytlíku a zavakuovat
              • pak se jen přivede voda k varu a vsype se to do toho ešusu, přiklopí pokličkou a za 5–10 minut je chutná večeře

              Vlevo je rýže se zeleninovou omáčkou (něco jako svíčková) s hráškem a krůtím masem.

              Vpravo je chilli con carne s 3 min. těstovinou (přidány dodatečně) s mletým hovězím masem.

              Jinak se dobře suší i ryby – podusit, natrhat tak jako jiné maso. Sušíme si i Jerky, nejlepší zkušenosti máme s krůtími prsními řízky. Teď poprvé budeme zkoušet dosušit toho uzeného lososa, neměl by to být ale problém. Jinak v malých pytlíčkách máme třeba i samostatně sušenou zeleninu – nahrubo strouhanou mrkev, nakrájený pórek – dá se to přihodit do čehokoliv, třeba do čínské nudlovky.

              6 1
              • roman 3D  

                Tak s tebou bych se nechtěl stravovat:-))

                0 2
              • Tomket  

                Moc hezké.

                Jak dehydratuješ omáčku?

                0 1
                • kamaro  

                  Jak to vaříš v tom jednom hrnci tak omáčka zůstane na tom všem ostatním. Musíš to akorát dostat do konzistence, kdy to neteče, aby se ti to neroztíkalo při sušení. A usušíš to i s omáčkou.

                  Ty přílohy je většinou dobré připravit samostatně a až máš zbytek dostatečně redukovaný tak je do toho uvařené vsypat, pořádně to promíchat a může to jít na sušení.

                  2 1
      • jIrI___  

        Máš tip na nějakého ověřeného výrobce té sušené stravy? Nebo připravujete doma latsní?

        0 0
        • kamaro  

          Připravujeme vlastní. Ale když něco dokupujeme, tak bych řekl že je to hodně podobné mezi značkama. Spíše jak Ti konkrétní jídlo sedne. Musí to však být dehydratované jídlo (bývá většinou lyofiziované), takové ty kelímky se suchou směsí těstovin s omáčkou jsou celkem hnusné (v případě nouze pochopitelně mimořádně chutné), stejně jako těstoviny v pytlíku ve stylu „mámino kuře na paprice“, které se navíc musí i chvíli vařit. Ale skromně se přiznám, že to domácí nám chutná více :-)

          0 1
          • šlapatko  

            Chodím kratší trasy cca 100–120km. Toho jídla máte na můj vkus velmi málo. Batoh mám cca 10kg. Kvůli pohodě tahám i 16kg. Nesnáším večery bez vody. Občas je o ní nouze, tak nesu 4l na zádech. Jídlo a voda se pronese. Dobrou zkušenost mám s liofilizovaným jídlem. Domácí strava to není, ale na konci dne chutná skvěle.

            1 0
            • kamaro  

              Ano, máme toho jídla minimum. Více jídla se pronese, proto ho nosíme minimální množství které nám stačí. S vodou tam není problém, v podstatě nosíme jednu lahev ze které pijeme v průběhu dne. Večer se voda vždy najde, tam je voda všude kolem, takže s tímto nebývá problém. Čili přes den nenosíme vůbec vodu s výjimnou té jedné lahve.

              Jídlo si sušíme doma, je to v podstatě obdoba toho lyofilizovaného, jen je to sušeno jinou technologií – nevydrží tak dlouho, ale tu dobu dovolené dá bez větších problémů. Ve výsledku chutná jako ta domácí strava, protože je to domácí strava, jen vysušená a poté obnovená do původní podoby.

              1 1
      • Jenda  

        Moc to řešíš – prostě na 14 dní vysadíš optimální stravu a jedeš na max. kalorie + počítáš s úbytkem tukových zásob. Pokud máš bágl fakt jen 16 kg, tak to je sranda a s tím se dá jít dlouho a daleko. Co jsem absolvoval dvakrát dlouhý treky v horách 10+ dní bez civilizace, tak včetně ledovcový výbavy a pod jsem začínal na báglu kolem 30 kg a jídla bylo určitě víc než 370 g na den. I tak jsem v obou případech zhubnul 5 kg a více.

        Dlouho jsem takhle na delším přechodu nebyl, též jsem trochu větší postavy než ty a jídlo řeším rozhodně míň ale jako inspirace:

        snídaně – kejda připravená z krupicové kaše, sušeného mléka, cukru a oleje, čaj

        oběd – většinou nic, jsem schopen zapnout mód velbloud a jíst až večer. Případně salám. Žena vyrazila s proteinovými tyčinkami, nakonec mi brala salám, protože ten lze konzumovat rozhodně dlouhodoběji než většinu priteinových tyčinek :-)

        Večeře – těstoviny nebo rýže s nějakým ochucovadlem, např. sardelová pasta.

        Dneska bych na ráno ještě přimíchal práškový protein.

        Doporučuju knihu Jaroslava Pavlíčka, Člověk v drsné přírodě, ideálně to původní vydání z 1989. Je to plné velmi svérázných doporučení, nicméně v základu velmi funkčních.

        3 1
      • Hlavis  

        Ahoj,

        my jsme prechazeli pres Island taky na vlockach k snidani se susenym ovocem a tak, popripade vysusena michana vajicka. Prvni dva dny byl i chleba, syr a tak. Po ceste suseny maso, proteinovy tycinky a gumovy bonbony a tak. A vecer ruzna jidla od adventure menu. Ja mel vzdycky porci pro dva, zene stacila porce pro jednoho. Kdyz nahodou mela vetsi hlad, tak jsem ji taky udelal porci pro dva a co nesnedla dojedl. Kazdopadne vahy to bylo hodne, ale jak rikas, postupne to ubyvalo :)

        1 1
      • Mamut  

        Jedlo mas pestre, riesis susenie, vakuovanie atd. takze tam radit nepotrebujes. Takze len suhrnne moje zazitky.

        Prechod centralnych najvyssich Pyreneji v 2007 – 17 dni v horach, naplanovane bolo 500g jedla v suchom stave na osobu a den (500g so vsetkym, vratane iontaku, maleho mnozstva cokolady atd a cca 20dcl chlastu). Ukazalo sa, ze slo klesnut az na 450g, ale pri dalsom poklese uz sla vykonost strasne dolu. Ona sla dolu aj pri tych 450g, ale este nejak unosne. Denne prevysenia boli 1000–2000hm. Plan bol odniest sa na cca 8 dni bez civilizacie, po poklese na 450g to vychadzalo na 10 dni. Cca v polke sme dokupili.

        Zacinal som na 99kg vahy, po tych 17 dnoch som mal 90kg. Takze ku 500g jedla som kazdy den pridal 500g z vlastneho. Batoh som mal 18.5kg na zaciatku, priatelka cca 14kg. S dnesnym vybavenim by som len na batohu, stane a spacaku osekal cca 2.5–3kg. Nastasie voda bola na kazdom kroku, takze viac ako 0.5L som nikdy nenosil (ale absolutne vsetko bolo nutne dezinfikovat).

        Idea bola tahat hlavne sacharidy s tym, ze tuku mam dost na pupku, tak ho nemusim mat v batohu. Dnes mam uz ine skusenosti, ale pri potrebe vacsich vykonov (v horach) je to asi stale platne. Ak sa budete pochybovat viac po placke, tak mozes tahat viac tukov a teda mensiu celkovu vahu.

        Dalsia skusenost bola „okolo Daulaghiri“ v 2015, kde som experimentalne overil, ze jest podobne malo vo vyskach 4000–5300 uz viedlo k ubohej vykonosti. Do cca 4000m som behal ako kamzik (kamzik s 22kg batohom), ale vyssie sa ukazalo, ze jest len tolko, aby som nemal silny hlad uz nestacilo. Ja si viem pocitovo zvyknut na male pridely, tak som svoju chcipackost pripisoval vyske, prip. nejakemu bacilovi, nez som sa asi po 3 dnoch v tej vyske skusil vyrazne viac nazrat (sacharidovo) a „kamzik“ sa zase vratil. Tak sa ukazalo, ze tam na vlastne tuky velmi nefungujem. (Mozno narocnost palenia tukov na kyslik?)

        3 1
        • Mamut  

          Prave som pocuval rozhovor so Zoltanom Demjanom o vystupe juznym pilierom alpskym stylom na Dhaulagiri v 1988. Boli v stene 16 dni (planovanych tusim 15). Na prvych 10 dni mali plan 300g na den a dalsich 5 dni bolo planovanych uz len na vode. A nejak tak to aj bolo. 4500m prevysenie.

          0 3
          • Melvin  

            Tohle je v dnešní době nemyslitelné. A ani tak tomu nevěřím, že to bylo plánované. Většinou většina říká, že jí míň protože na to jídlo není chuť, ale vždy se snaží do sebe nacpat nějaké kalorie. Stačí si poslechnout nějaké rozhovory s Marou Holečkem.

            3 1
            • Mamut  

              Bolo planovane, kvoli vahe. Aj tak tahali cca 17kg batohy a osekat jedlo bola jedina moznost ako usetrit vahu. Netahal ani spacak a spal v kombineze v ktorej aj cely den fungoval.

              0 0
              • Melvin  

                Koukám, že je o tom natočený film. Hodnocení 82% na ČSFD. Asi někdy zkouknu.

                0 1
    • roman 3D  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
      0 1
    • kamaro  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
      7 1
    • kejda  

      Nestarám se o to, co má kdo v košíku a to stejné očekávám od ostatních…

      V dnešní době je silně moderní se srat do všeho, po čem je každému úplně kulový…

      1 1
      • skaj  

        Ale tak zase se staras co kdo pise na forum a pritom by ti po tom mohlo byt uplne kulovy, zejo:) To je taky takovy mily:)

        0 1
        • Lišák  

          No, pokud někdo něco napíše na diskusní fórum, tak to snad vypadá, že o tom chce diskutovat. Pokud si někdo dá do košíku kus bůčku a flašku rumu, tak asi potřebu o tom diskutovat nemá.

          2 1
          • skaj  

            Jen jsem si rejpnul. Nemam rad takovehle moralizovani, pro trisku v oku tvem…

            Ale kdyz uz, tak dotycny rozhodne neprisel diskutovat o tematu. Teda on ho ani nepochopil a vybral si jen uvod…

            0 1
        • kejda  

          Jde o to, že pokud by ta diskuze začala tím, co jíte a já se stravujete, tak ok. Ale začít tím, že jsem viděl, co si lidi kupují, a že jsem z toho jelen, protože to není podle mě zdravé, zavání trochu přílišnou starostlivostí :)

          0 1
      • kamaro  

        Děkujeme za názor. A taky jsme rádi za to, že se sereš do něčeho, po čem je ti úplně kulový…

        0 1
      • Melvin  

        Dovolím si tvrdit, že to nemusí být až tak pravda, dokud přispíváme na zdravotnictví do stejné kasy. Kdyby si každý platil péči sám, tak by to mohlo být každému (i státu) ukradené.

        1 1
        • Lišák  

          No jo. A jsme zase u toho. Ti s bůčkem v košíku si zase nelámou hnáty, páteře, nelítá pro ně vrtulník do nepřístupnýho terénu…

          Jasně, je jich víc a víc to stojí, ale prachy ze společné kasy jdou i na „nás“.

          1 1
          • kamaro  

            To je zvláštní, spousta lidí sportuje a nic si u toho neláme. Pokud jde někdo do extrému a dělá věci na hraně, tak na to má zajištěné komerční pojištění a z veřejného pojištění to nejde. A pokud to komerční pojištění nemáš, tak si ten výlet vrtulníkem taky platíš ze svého…

            Ono se to nezdá, ale léčit někoho s chronickým onemocněním, za které si většinou může sám nedodržováním životosprávy, stojí ve výsledku dost peněz. Jde o to, že to jsou v podstatě pravidelné měsiční platby, oproti jednorázové úhradě třeba nějaké zlomeniny. Bohužel to odčerpává peníze z veřejného zdravotního pojištění. A ty problémy se na sebe nabalují – začíná to obezitou, přidá se k tomu vysoký prevní tlak, později cukrovka, k tomu problémy s klouby… Jen doplatky z pojištění na prášky, když jich někteří berou více.

            1 2
          • Melvin  

            Hele na tohle jsou studie a už teď je jasné, že nás v budoucnu čeká doplácení zdravotní péče, protože to ten systém neustojí. Už teď pojišťovny dávají nějaké odměny za nachozené kroky, příspěvky na sport atd. Proč asi? Že si jednou za 10 let zlomíš ruku a jinak chodíš jen na preventivky, nebo se léčíš s cukrovkou, nebo chodíš na různé žilní a srdeční operace? Jasně jsou lidi co by byli nemocní i tak, ale statistika hovoří jasně a ČR na to zrovna není nejlíp.

            2 1
    • ferlikster  

      Od začátku letošního června jsem úplně přestal jíst sladký… tedy rozuměj: nic s přidaným cukrem (samozřejmě ani nic s umělým cukrem). Takže žádný sladký pečivo, zákusky, sušenky, čokolády jenom 100%, kafe bez, piju vodu. Ovoce ano, ale v původním stavu = ne šťávy.

      Místo toho víc zeleniny a proteinů – ikdyž těstovinám či kváskovému pečivu se nevyhýbám.

      Jediná výjimka je, když jedu delší švih tak nějaká tyčka na doplnění rychlých cukrů. Ale to do 50km není třeba vůbec.

      Byla to původně měsíční challenge, ale už jsem u toho zůstal.

      2 1
      • jIrI___  

        A nějaké výsledky toho utrpení pozoruješ? :)

        2 1
        • kamaro  

          Za dva a půl měsíce? Co by jsi čekal, že shodil pět kilo?

          Myslím si, že takto to nebude. Je to změna, která se projeví v dlouhodobém horizontu třeba tak, že za deset let bude mít stejnou váhu jako má nyní a nebude mít 10kg navrch a pupek jako jeho vrstevníci. K tomu veškeré zdravotní benefity, které udržení váhy sebou přináší – hodnoty tlaku a cukru v pořádku apod.

          Hlavně je jednodušší tuto změnu v jídelníčku provést co nejdříve, protože za deset let s těmi 10kg navíc se to bude řešit daleko hůře. Pokud bude chtít těch 10kg shodit, tak už to bude znamenat daleko větší oběti než je tato drobná úprava v jídelníčku nyní.

          1 3
          • Lišák  

            Za dva a půl měsíce? Co by jsi čekal, že shodil pět kilo?

            Já, když jsem si řekl, že 88 kg na 176 cm je fakt dost, a začal hubnout, tak jsem sjel za 3 měsíce o 10 kg a 9 cm přes pupek. Lehkou úpravou stravy a hlavně bez hladovění a příliš velkého odříkání. Přes léto vždycky něco přiberu, přes zimu o něco víc shodím, tak jsem se dostal k tomu, že poslední dva roky mívám v listopadu cca 75 kg a v dubnu 71. Vyhovuje mi to, níž už jít nechci. Pivo piju dost, i ten bůček si občas s chutí dám. V 53 letech jsem byl na kompletním „paltestu“. Všechno, mimo cholesterolu v normě. Cholesterol má normu 3, já měl 3,12.

            0 1
            • kamaro  

              Ferlikster psal něco o tom, že hladoví? Jen vypustil z jídelníčku nějaké potraviny a nahradil je jinými.

              10kg za tři měsíce jde zhubnout, ale většinou to znamená už výraznou úpravu životního stylu, která se spoustě lidí nedaří dlouhodobě udržovat a potom se váha ráda vrací zpět. Proto je podle mě jednodušší držet si váhu, než potom problematicky shazovat.

              0 1
              • Lišák  

                Proto je podle mě jednodušší držet si váhu, než potom problematicky shazovat.

                Jasně, proto si tu váhu chci držet 71 – 75. Jenže z těch 88 jsem se napřed na těch 71 musel dostat. ;-)

                0 0
              • ferlikster  

                Nehladovím v tom smyslu že bych byl v kalorickém deficitu, nicméně hladovění ve smyslu zkrácením „vyživovacího okna“ přijde na řadu taky :-)

                0 1
            • J1RKA  

              mam to presne obracene, v rijnu mam tech 75 ale uz v polovine prosinece 80, ty zacnu pomalu schazovat az nekdy v dubnu :)

              nicmene pokud bych < upravil stravu > tak jak pise, taky bych cekal min tech 5kg minus za ty 2 mesice

              0 1
              • kamaro  

                Nevíme jakou má Ferlikster váhu, nebo třeba více vypovídající BMI ať orientačně zhodnotíme i jeho výšku. Ono se bude asi jinak shazovat z BMI 30 než z BMI 22 – tam už to půjde dost špatně a asi nebude cílem shodit váhu, ale jen upravit jídelníček pro dlouhodobé udržení váhy, svalové hmoty a celkové „ozdravení“ jídelníčku.

                Mě se z mého BMI 23,5 jde dolů taky poměrně problematicky, i když vím že v oblasti břicha mám větší zastoupení tuku a na ideální hodnotu bych potřeboval jít 5kg dolů v oblasti břicha. Jinak zastoupení tuku a svalů mám jinde po těle v pořádku.

                0 1
                • J1RKA  

                  tj pravda, nevime, nicmene pokud mas nicnerikajici BMI 22 tak asi nebudes resit jidelnicek tak, ze vypustis sladky, to by byl asi jinej trabl, kterej by ho k tomu donutil.

                  ja treba sladky taky nejim, kazdopadne pokud se trochu zmacknu nakole, tak to sladky moje telo proste potrebuje, tim nele nerikam, ze zeru susenky

                  0 1
                  • marasan  

                    Kdyz zkonzumujes sladky na kole (nebo pri jine aktivite), tak jakoze naprosto v pohode,telo to spali (akorat to neni dobry na zuby). Problem je prijem cukru, kterej se nemuze okamzite vyuzit a telo ho musi nekam „nastrkat“.

                    1 1
                • ferlikster  

                  Tak borci, jsem zpět :)

                  Ambicí nebylo shodit váhu, při své výšce 197cm a s 95kg na tom nejsem špatně. Nicméně jsem za tu dobu jsem skutečně shodil cca 3kg. Obvod pasu si neměřím, nicméně kalhoty jsou volnější a i svaly jsou jaksi vyrýsovanější. Zároveň šel dolů zlý cholesterol (LDL) a nahoru ten dobrý (HDL). S tlakem jsem problém neměl, a cukr je na úrovni 4,5 mmol/l.

                  Jiné efekty jsou spíš pocitové, a subjektivně lepší kognitivní funkce.

                  Zajímavé při takové radikální změně je že si člověk více všímá kde všude ten cukr je a třeba když se projdu obchodem tak dobrá polovina věcí nejsou pro mně. Jak to nazval v Brocastu Radovan Vávra: to jsou věci co bys neměl jíst vlastně nikdy.

                  0 0
            • kejda  

              Pche…čum vole obře :)). Už jsme se o tom jednou bavili, že se to dá i tvým způsobem. Víš, že chlastám docela solidně, miluju jídlo, ale ne fast food, tam nechodím. Hodně masa, minimum příloh, místo brambor si přidám masa :). A zatím dobrý, důvěře nemám takovou krásnou váhu, jako ty, ale jak říkáš, když se hecnu, tak dám 4–5 kilo za měsíc a něco dolů a dokážu to několik měsíců udržet.

              0 2
              • kejda  

                Sorry, jsem na jihu Čech, tady není signál :)

                0 1
                • Ceciill  

                  Ještě tý močky je tam malinko přes ;-)

                  0 2
                  • Melvin  

                    Jestli to nebude tím: Hodně masa, minimum příloh, místo brambor si přidám masa

                    1 1
                  • kejda  

                    Říkala pana dochtor, že to bude prý asi dietní chyba…:)

                    Možná jsem o víkendu před odběry víc zabral, už si nepamatuju, klidně to mohly být kilová žebra.

                    0 1
                • J1RKA  

                  Tvl ja mel naposledy vsechno uprostred, a byl.jsem na odberu v pondeli, po naprosto prokalenym vikendu, jestli to nebude tim

                  0 1
                  • kejda  

                    Nejlepší jsou jaterní testy, odběry v úterý, předtím narozky čt-so, cca 50+ piv, hromady masa, protože samozřejmě bylo sele, že ano atd…

                    Za tři dny odběry a výsledky, jak mladík… Holt, všechno funguje, když si to nekazíš zdravou stravou :))

                    5 1
                • Lišák  

                  Tenhle papír jsem taky někde měl, ale už jsem ho asi vyhodil.

                  0 1
                  • kejda  

                    Já ho vyhodím, jak udělám letošní srovnání

                    0 1
                    • ferlikster  

                      To je vysvětlení proč všichni znají nějakýho strejdu co denně hulil 60 startek bez filtru, chlastal 20piv, žral bůček a přikusoval slaninu a v devadesátiosmi spadl ze žebříku když spravoval střechu – a vysvětlují si tím svou lenost něco změnit (viz palečky dolů).

                      Prostě jseš genetický freak – na druhou stranu si představ jak jsi na tom mohl být kdybys měl tu disciplínu a držel jinou životosprávu

                      0 0
                      • kejda  

                        To je mi jasný, že bych sportovně byl úplně někde jinde, ale zase, bez talentu fyzička taky nestačí. A nějaký zvláštní talent zjevně nemám :)

                        Jenže, já mám to jídlo k smrti rád a pivo taky. No, a nekouřím už asi 15 let, tak malý krůček už jsem udělal.

                        Jdu si udělat vajíčka na slanině, ať ten den nastartuju pořádně :)

                        4 0
          • ferlikster  

            Motivace je zdravá strava – proto jsem napsal do tohoto vlákna. Výsledkem má být longevity, neboli výkonnost s postupujícím vě­kem.

            Není to izolovaná změna, jde to ruku v ruce s fyzickou aktivitou, doplňky stravy, spánkovým režimem atd… na řadu přijde samozřejmě i omezení alkoholu.

            1 1

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.