Jak jist behem dlouhych vyjizdek?

510 nepřečtených
  • kejv2

    Zdravim,

    chtel bych letos vyrazit na nejake delsi jednodenni vylety. Pro predstavu: 200–250km, 2000–4000m prevyseni (napr. prejezd Krusnych hor po magistrale 23). Teren bud na silnicku nebo gravel. Celkove pocitam tak 8–10 hodin v sedle, tj. zadne zavratne tempo – chci si to hlavne uzit :-)

    A ted moje otazka: Jak se pri takovych dlouhych vyjizdkach stravovat? Kdyz jsem jezdil delsi trasy (ale jen do 150km) driv, tak jsem normalne zastavil na obed + nejake tycinky v mezidobi + hodne prestavek. Jenze s tim bych jel uz 200km tak 10 hodin a to se mi moc nechce. Zkusil jsem teda ted o vikendu Brdy (160km, 2500m) dat bez prestavky na obed, tj. vydatna snidane, behem jizdy pak 2 tycinky, banan plus nejaka enrgie z piti. Celkove ze 7 hodin jsem mel celkem jen 30min prestavek. Energeticky prijem jsem trefil jen tak tak, tj. nestradal jsem, dojizdel jsem relativne v pohode (co se tyce energie – nohy samozrejme bolely), ale dalsi hodinu uz bych jet nechtel. Kazdopadne ke konci jsem mel pocit hladu (cca posledni 2h), a to i kdyz jsem mel subjektivne jeste energie dost. Tak si rikam, jestli nebude prece jen lepsi dat si plnohodnotny obed, a to i za cenu casove ztraty a mozna lehkeho vytuhnuti (tomu jde asi predchazet protazenim).

    Jake s timto mate zkusenosti? Dovedu si predstavit, ze stravovani na kole je dost subjektivni tema. Kazdemu asi sedne neco jineho. Ale nejaka obecna doporuceni ci rady by se snad nasly.

    0 1
    • milan.v  

      Něco málo už řešíme tady…

      https://www.bike-forum.cz/…m/250-300-km

      0 1
    • Pavlos_S1  

      Vnímej a poslouchej svoje tělo, jes a pij co ti chutná, nebo si myslíš, že ti to pomůže, odpočívej jak se cítíš a nepřeceňuj svoje síly. Nehlejdej v tom vědu.

      0 0
    • Rychlej turista  

      Tak to jeď jako ty Brdy, když to máš vyzkoušené a funguje ti ti. Akorát po těch 150 km ještě zastavíš na oběd a tu stovku už pak v pohodě dorazíš :-)

      0 1
    • Smazaný účet  

      Jenom bych tě chtěl upozornit, že 23tka rozhodně dlouhý fláky není na silničku a místy ani na gravel.

      0 0
    • Fran-tic  

      Je to easy, pro mě nad 250 km je to závod ve cpani se jídlem a ani ne tak o jízdě :)

      0 0
    • Smazaný účet  

      Pri delsi jizde (100km+) se snazim kazdych 20 minut pit a kazdou hodinu jist. Zpocatku mam rad neco sladkyho, ale cim dyl jedu vyzaduje telo slany. Po treba 4 hodinach uz snim cokoli, treba bagety na benzine, kolu. K piti uz jen vodu. Iontaky pak uz nemuzu ani cejtit, stejne jako gely. Ke konci (treba po 10 hodinach) uz zeru vse i s obalem :) Rano snidane treba ovesna kase, banan, dost tekutin.

      Vcera 120 km, 2200m prevyseni, neco pres 4 hodiny. Odjel jsem to na jednu maxi Corny tycinku, jedna bageta na benzine, pepsi, dve lahve 0,75l a jeden gel na konci do flasky s vodou.

      0 0
      • Smazaný účet  
        0 0
      • Jezevec70  

        Jak čtu, dost lidí tady jezdí na „bagety z benzinky“. Tohle pozřu jen v nouzi nejvyšší. To už raději opečenou klobásu. :-)

        0 0
        • Maka123  

          V pátek jsem zkusil prvních 200km 2400m, vzal jsem si tři gely a ovesné sušenky a vodu s ionťákem. Po asi pěti hodinách jsem si koupil pečivo a šunku, za deset minut jsem si za jízdy říhl a všechno letělo ven;). Musím si zkusit co snesu a co ne.

          0 0
        • Smazaný účet  

          No dal bych si i neco lepsiho, ale nic neni otevrene, tak ty benzinky.

          0 0
          • Jezevec70  

            Nakonec más zachrání vietnamské večerky. :-)

            Osobně jsem spíš na sladké. Třeba nějakou buchtu, nebo Kofilu s rohlíkem. :-)

            0 0
    • raw 4  

      Já jezdím menší štreky okolo 150 a pomáhá mi kola a polívka…

      0 0
    • platypus  

      Dvoukilo bych viděl na průměrku 15–20 km/h, víc bych to nehrotil, jak tělo neumí převážnou část výkonu hradit tukama žádná zázračná myslü tyčinka neexistuje.

      0 0
      • Tydlii  

        Tak záleží na čem … paradoxně na Horáka jsem po 4h jízdy s průměrem 21kmh musel hodit 2 donuty a 0,5 litru koly, to vše přestože jsem měl obří bagetu, která mi zaplnila celej zbytek camelbaku co zbyl po vodě, už v sobě a to na půl jezeno po 1:45h a 3:15h. Proste ten cukr tam chyběl i když jsem pravidelně jedl a jel v klidu.

        Proti tomu švih na silnicce, s vykonnejsim spolujezdcem (=tepy v každým kopci až v krku ) , 200km, průměr 29kmh, výrazně menší bageta a jedna musli tyčka jezena před obědem v prvním kilu.

        Neumím si vysvětlit proč …

        0 0
        • platypus  

          Můžeš být klidnej :-) … svůj nejlepší čas (24/38:27) jsem zajel když předchozí den jsem usnul v šest hodin večer po alkoholovém opojení abych ráno ve čtyři vstával do práce a při cestě z práce dal svůj osobák, taky si to dodneška neumím vysvětlit:-)

          0 0
        • Smazaný účet  
          0 0
          • Smazaný účet  

            Jsi mi sympatický. Konečně čísla jízd, kterým rozumím. :-)

            0 0
          • vrazdit  

            to se mi taky líbí, to domácí večerní dojídání mám právě taky, páč během jízdy moc nejím, i když se začínám víc snažit si to hlídat, při delších štrekách… jak člověk musí doplňovat zpětně, tak je to solidní obžerství, padni komu padni, sladké, slané, pivo, limo, brmbůrky, oříšky, čokoláda… fuj :)

            0 0
          • mirage  

            Co to je za aplikace. To je mobil nebo z garmina?

            0 0
    •  
      0 0
    • Tomi.B  

      Při výjezdu přes oběd to řeším tuňákem v konzervě s pečivem nebo rýžové plátky. Najím se dobře a není po tom těžko od žaludku. Ráno ovesná kaše s vejcem na to jogurt s proteinem ořechy ovoce,káva. Na to jedu cca 2h. Poté něco menšího banán,jablko. Pak oběd cca 20 minut pauza udělat fotky na památku a supem dále. Průběžně pak doplňuji energii sójové ořechové ovesné tyčinky +káva na cestu domů. Hlavně voda! bez vody se nejezdí!!

      0 0
      • jIrI___  

        Ten tuňák v konzervě není vůbec špatný nápad. Strašně nerad zastavuju někde v restauracích na jídlo a tohle je takové elegantní řešení, jak si dát menší oběd kdekoliv v přírodě. Navíc u něj člověk nemusí mít strach o rozmačkání v batohu :-)

        0 0
        • Fran-tic  

          v lidlu mají třeba tuňákový salát už s rýží/těstovi­nami/fazolemi …to jsem si moc oblíbil :)

          0 0
    • Boby83  

      Při nějakém delším švihu si rozmixuji na prášek vločky, nějaký ořechy/semena, přidám syrovátkový koncentrát nebo mix vhodných druhů bílkovin a vezmu s sebou. Když na mě přijde krize, zaleju to pouze vodou, vypiju a můžu pokračovat dál. 1000× lepší než exkrementy z různých stánku, benzínek, rychláčů, atd..

      0 0
      • Pán z Dubu  

        Situace donutí štrekaře osadit nosiče a vozit si s sebou celovyjížďkové vlastní mišelinské hvězdy. Bude-li výlet s přiblížením autem, na půli cesty se vrátit k autu (vybaveném obdobně jak Onuceho Dacia) – zagrilovat, na chvilku natáhnout, následně vyrazit na odpolední šichtu.

        0 0
    • Smazaný účet  

      jak svého času pravil Vabroušek: „u dlouhejch se do cíle musíš prožrat…“

      0 0
    • Aussig  

      To chce přidávat postupně, posune se tím hranice kdy ti dojde.

      Ke Kruškám, tohle sem jel minulej rok s ženuchou, takže od hodně brzkého rána až do večera v sedle. Pro někoho výlet, pro někoho životní výkon.

      Jedli jsme prakticky každou hodinu nějakou musli tyčku, kousek čokolády nebo ovoce. Doma malá snídaně, na kolem cca v 9h druhá snídaně. Pak zastávka na kafiko a pamlsek :))), oběd, zase kafiko a na konec i malou večeři. Vezl jsem trochu koncentrátu ionťáku na ředění, ten jsme pili prakticky celou dobu. Sám bych asi stavil jen na oběd + kafe, kolu.

      Já bych oběd dal vždy, nic těžkého, vynechal bych i flákoty. Víc mi vadí takové ty krátké zastávečky ala kafiko+zmrzka. Víc jako prioritu beru tekutiny, sedí mi ionťák aby se mi taky mělo jídlo na co vázat, žejo :)). Nakonec jsou tyhle dlouhé pojezdy stejně o hlavě.

      0 0
    • Alojs01  

      Sám vidíš, že tu jsou zastoupeny všechny skupiny. Ti, co zvládnou ujet 200km za jeden bidon a banán až po ty, co jedí každých cca třičtvrtě hodiny až hodinu, což jsem třeba já. Teď v pátek jsem jel těch 200 a snědl jsem (ne v tomto pořadí) 4× půlka rohlíku s máslem, sýrem a šunkou, 2 banány, 2 raw tyčky, 2 gely, 2,5 litry slabého ionťáku a dvě espresa.

      Takže si to musíš vyzkoušet sám. Začni s tou variantou jíst víc. Ono když ti „dojde“, tak se z toho člověk dostává dlouho…

      0 0
      • vik  

        Mam to stejne. Dlouhy svih v nejakem vetsim tempu bych bez pravidelnyho prisunu nedal ani nahodou. Mam rychly spalovani, coz je fajn na udrzeni vahy a taky je to fajn na hladak:-) Fakt se mi osvedcilo proflakle 1g sacharidu na kg vahy kazdou hodinu. A taky kombinace sladkyho (tycky, iontak, gely…) a slanyho (ryzak, rohlicky a housticky…). Fakt cumim, ze tu nekdo dava dlouhy svihy temer bez jidla.

        0 0
        • Smazaný účet  
          0 0
          • Smazaný účet  

            to jo…ale nemůžeš to tak jet, když tě čeká ještě dalších 6 hodin :-)

            0 0
          • MajkyMajk  

            2 hoďky na silničce na 0,5 litru vody, to bych se asi vypařil =), zkus si vypočítat koeficient 0,035 x tvoje váha v kg, mě to vychází přes 2,5 litru denně jenom vody, nepočítám džus a kafe. Připočíst můžeš hodina sportovní aktivity = další 750 ml tekutin + dopíjení po skončení aktivity. Já nemám problém s tím vypít denně přes 5 litrů (voda,ionťák,džus,glu­tamin, někdy protein)

            0 0
        • milan.v  

          Otázka je, co z toho je pravda… Jsme ve vlákně k dlouhým jízdám, jak jsem pochopil, tak sem píšou zkušenosti lidé s občerstvováním na švih klidně i jen na dvě, tři hodiny, a to je prostě velký rozdíl…

          Pokud někdo nedoplňuje dostatečně energii na výjezdu, třeba i 8h dlouhém, nerozumím tomu, jak to chce dojet… A také doplním, že neznám člověka, který by pak neměl hlaďák… Pár cyklistů kolem sebe mám…

          0 0
          • Smazaný účet  
            0 0
            • milan.v  

              Jasně, tak to je dle mého u každého, pokud tomu naložíš, tělo i více bere a právě se tu dost míchají různé způsoby ježdění, včetně těch na pohodu, kdy se člověk na hodinu uprostřed zastaví na oběd – kachnu se zelím a knedlíkem, dá si jedno a jede turistickým tempem dál…

              Neumím tak jezdit, neflákám se, nejsem ale žádný závodník, abych zvládl jet celých, třeba 8 hodin pod FTP/tempu, i když tomu průběžně také naložím a nešetřím se, navíc když člověk většinou jede sám…

              Energii z těla prostě jen tak při tak dlouhé jízdě nevydoluješ, jak nám někteří zde podsouvají, že jsou dobře založení, mají to v těle, atp… Tělo bude reagovat a jak jsem říkal, neznám nikoho kolem sebe, kdo by při špatném příjmu nezažil hlaďák…

              0 0
              • vrazdit  

                takže jeden příklad z prosincové Festive 500 výzvy, zkopírováno ze Stravy:

                119.21km / 5:23:50 / 1,737m / 22.1 km/h / Elapsed Time 5:38:36

                Celkem spořádáno: 1 0,5 l bidon, vypil jsem sotva půlku… pak jsem měl jeden KitKat Chunky White a jednu ovocnou tyčku SMOOTHIE a asi 2× panáka rumu pro udržení teplých periferií :)

                pravda, bylo to celé pod 6 hodin a v chladu, takže určitě tekutiny jsou úplně jinde než v létě při 30 stupních…

                0 0
              • raw 4  

                Mám problém flakat se na silničce… Tam je to o rychlosti a km… Bike mám na kochacku a zážitky…

                0 0
          • orm  

            Moje zkusenost je takova, ze jedna delsi jizda neni problem a zvladnu to bez nejakeho vetsiho doplnovani energie pri jizde. Problem, a hladaky, prichazej, kdyz jedes delsi trasy, nebo intezivnejsi, proste neco co ti vycerpa cukr ze svalu, nekolik dni po sobe. Moje rada teda je se pred delsi jizdou moc nezhuntovat, bud par dni nejezdit vubec nebo jen hodne kratce.

            0 0
            • milan.v  

              Jak dlouhá? 3h/5h/8h/10h?!?

              0 0
              • orm  

                Tak do 5h to neresim to odjedu se svejma tukovejma zasobama na tycku a 0.5 coly :-). 8h+, spise pres 10h.

                0 0
          • ms82  

            Problem asi je, ze znas malo trenovane cyklisty, pripadne ty, kteri vzdy dostavaji prisun cukru a jezdi jen na ne. Na 8 hodin moc casto nejezdim. Jak jsem uz ale psal vedle, jel jsem 6 hodin ted v nedeli – 2 banany, jedna countrylife tycka, 2 lzice maltodextrinu, celkem tedy asi behem jizdy zkonzumovano (2×120+200+160) 600 kalorii. Spaleno neco pres 4 tisice. Vydatna snidane, svacinka hned po prijezdu a za hodku a neco vecere.

            Hladak jsem nemel nikdy. Znam prazdne nohy, kdy to nejede, at delam, co delam (od zacatku jizdy, vetsinou po narocnem predchozim programu). Ale ze bych najednou nemohl slapat, tocila se mi hlava a predstavoval si jen tatranku, to se mi nestalo.

            0 0
            • milan.v  

              Buď si jistý, že mluvím o lidech, kteří jsou minimálně lepší polovina v nějakém závodním porovnání, roční nájezdy v hodně tisících, žádní netrénovaní jedinci, naopak lidé, kteří ví, co je silniční, či cyklistika obecně… Tzn. ví, jak se mají občerstvovat, jak jezdit něco delšího, jak se u toho obléct, atd…

              A kdo nezažil hlaďák, ten snad ani není cyklista… Pokud se ti to skutečně podařilo, gratuluji, opravdu ve svém okolí zapálených cyklistů nikoho takového neznám…

              0 0
              • ms82  

                Chtel jsem Ti naznacit, ze je celkem jedno, koho znas. Neznamena to, ze to dela dobre ;-) Hladak bude zalezet na preferovanem palivu svalu. Pokud je clovek vytrenovany jen na cukry, ty mu casem dojdou. A vytrenovany na cukry muze byt i hodne dobry cyklista. A ani to nemusi byt pro jeho zavodni zamery spatne. Ale tezko potom muze radit nekomu, koho zajima vyjizdka na delsi vzdalenosti.

                Ze jsem nezazil hladak, jsem celkem rad. Nepotrebuji to mit jako bobrika odvahy :-)

                0 0
                • milan.v  

                  Samozřejmě to neznamená, že to někdo dělá dobře, ale když se tomu intenzivně věnuje, spousty let studoval všechno možné a nemožné, trénuje podle připravených plánů od trenérů, nechá si radit od různých poradců a firem, pravděpodobnost něčeho takového je velmi, velmi malá… Proto píšu, že „ví, o čem to je“…

                  Ostatně nemusíme chodit daleko, ten druhý extrém, kdy lidé „neví, o čem to je“, toho je tu plné B-F… Nejhorší je, že spousty lidí si to o sobě nemyslí…

                  No a i trénovaným jedincům může zkrátka na delší vzdálenosti seknout, dojít šťáva, přestože jedou na to nejlepší, co je k dispozici, mají tuny rad, rádců a hlídají je, viz. MVDP na MS v minulém roce…

                  Dost ale teorie, mám rád praktické věci, jsem pragmatik, takže se rád dozvím další informace od těch, kteří přes ty dvě, tři kila opravdu jeli a znají i jízdy 8/10 hodin dlouhé…

                  0 0
                  • ms82  

                    MVDP mel na MS asi trochu jinou vyjizdku, nez bude mit vetsina na ten vylet :D MVDP taky primarne zavodi na 1 hodinu s milionem nastupu, to bez cukru nejde. Snazi se dohnat vytrvalost, aby mohl porazet nejlepsi na silnici, coz se mu dari, ale Pedersen se na ten zavod na MS pripravoval lepe.

                    Pragmaticke rady jsem Ti dal. Bylo to jen na 170 km. Jestli chces na 210, 230, ci 240 km, pridej banan a zakusek s kafickem v kavarne (jel jsem to). Pripadne o bidon s cukrem navic. Nepojedes-li etapovy zavod a mas-li natrenovanou nejakou vytrvalost a tukovy metabolismus, skutecne nepotrebujes doplnit vsechny spalene kalorie behem vyjizdky. Nejsem ale zadnym zastancem na kole nejist, to by vyznelo spatne. Jen jsem odporoval, ze to bez toho nejde.

                    0 0
                    • milan.v  

                      Asi víš, co jsem tím MVDP myslel, nikdo to nesrovnává s běžnou vyjížďkou, ale s tím, že i trénovaný člověk, který ví, co dělat a má kolem sebe lidi, kteří ví, co a jak dělat, tak se mu to zkrátka stát může, viz. debata o pár příspěvků výše…

                      Já běžně přes 200km nejezdím, ale pár jízd už tu mám na letošek naplánovaných ve vazbě na destinace, kam se chci podívat…

                      Pokud pojedu na Kuks, už to bude asi atakovat možná i těch 300km, tak mě to téma prostě a jednoduše zajímá, protože jízdu začínající trojkou jsem dosud nikdy nejel…

                      Mé dlouhé jízdy jsou OK, nemám problém s občerstvováním, oblečením, zajímají mě primárně zkušenosti, informace o tom, jak to skutečně lidé jezdí, co jedí, pijí…

                      Rady o tom, jak nemusím nic jíst a pít po dobu 200km jízdy, jsou, nejen mně samotnému, k ničemu… A pár takových umělců už tu něco v podobném duchu psalo…

                      0 0
                      • ms82  

                        Vim, a MVDP s tim musel pocitat, ze to neni jeho vysneny zavod, kdezto pro Pedersena byl. To neznamena, ze pocital, ze se to muze stat, ale rozhodne u nej byla vyssi sance, nez u tech, co se na to pripravovali delsi dobu. Spise to ukazalo, ze nikdo neni dokonaly a konkretni zamereni v treninku ma smysl.

                        Nepsal jsem Ti, ze nemas jist ani pit. A pokud jsou Ti rady, ktere Ti nevyhovuji, k nicemu, tak je ignoruj ;-) Jestli chces slyset, ze se mas po kazde pul hodce stavit na pivo, takovi radci tu taky budou.

                        Jestli mas zkusenosti (alespon nejake) s 200 km, vem to stejne, akorat zacni jist driv, jeste nez mas hlad. Vice nez 90 g cukru, cili asi 360 kalorii za hodinu do sebe stejne nedostanes. Neni tedy sance pokryt celou spotrebu tim, co snis. To ale ani neni potreba. Jez tak, abys do sebe tech 90 g cukru za hodinu dostal, mensi porce, ve forme, kterou mas vyzkousenou. Az Ti to nebude chutnat, zastav u Vietnamce a kup si neco, na co mas chut.

                        0 0
                        • milan.v  

                          Ano, zkušenosti mám a zajímají mě také zkušenosti dalších… Bez těch zkušeností bych se také vůbec nepouštěl do úvah na 300km jízdu, zase takový blázen nejsem…

                          Z toho, co tu píšu, je snad zjevné, že si to nevycucávám z prstu…

                          V druhém odstavci to bereš moc vztahovačně, nikdo nepíše o tobě…

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            Tak tedy moje poslední zkušenost s dlouhou trasou:

                            Salz A 2019, 210km, 7000m převýšení , déšť celou cestu, v údolí něco přes 10C, na kopcích kolem 5C. Čas přes 14 hodin.

                            Ráno před startem ovesná kaše, banán, čaj. Jídla a pití je po cestě na občerstvovačkách dost. Vozim dvě flašky, v jedné ionťák, ve druhý vodu. Půl trasy jsem měl ještě chuť na sladký pití i jídlo, pak už jen slaný. Průběžně od začátku banán s hodně solí. Ke konci nejradši chleb se sádlem, sýry, klidně i uzeninu. Ke konci cola nebo redbull. Gely moc nemusím, maximálně rozpustit do flašky s vodou.

                            Největší problém v tý zimě byly sjezdy a zmrzlé prsty. Pak ještě ztuhlá šíje. Nepřepálil jsem začátek a šlo to jet až do konce bez křečí a nějakých větších strastí. Důležité je nastavení v hlavě, že to prostě dojedu.

                            0 0
                            • Alojs01  

                              Jako klobouk dolu a palec nahoru (předpokládám, že to bylo na biku), ale k tématu jsi toho moc nenapsal. Kolik čeho jsi vlastně snědl, jak často jsi jedl, pil, kolik toho asi vypil. To je to, o čem se tu diskutuje… :-)

                              0 0
                              • platypus  

                                Tady hlavně chybí v jakém čase se ty dlouhý štreky jezdí.

                                0 0
                              • Smazaný účet  

                                Vzhledem k tomu jaká byla zima, tak jsem toho moc nevypil. Snažil jsme se každých 20 minut pít a každou hodinu jíst. Pití jsem měl 2 flašky 0,75l a průběžně doplňoval. Asi tak kolem 5 litrů celkem, ale blbě se to odhaduje. Spíš jsem se musel do pití nutit.

                                Jídlo – vezl jsem si namazaný dva rohlíky se sýrem a šunkou, dva sojový suky. Zpočátku jsme jedl sladký, ovoce a banány se solí. Cca každou hodinu. Zhruba po půlce už jen slaný. Sýry, klobásky, chleba se sádlem a pořád banán se solí. Nikde ne moc najednou, ale příjem byl neustálý. Kolik toho bylo celkem těžko říct, ale do kapes v dresu se to nevejde.

                                0 0
                        • JFtryall  

                          90g cukru kazdou hodinu? To pak taky muzes mit neplanovane zastavky. :-)

                          0 0
                          • ms82  

                            Psal jsem maximum. Vstrebatelnost glukozy je 60g/hodinu, u fruktozy se predpokladalo 30g/hod, ale v posledni dobe existuji zvesti, ze to muze byt mnohem vic. Ja fruktozu toleruji (cistou, ne v ovoci) spatne, takze pouzivam cisty maltodextrin, kdyz uz cukr mam. Z glukozy jsem o problemech neslysel, ale asi proc ne, kdyz clovek neni zvykly.

                            0 0
                      • Rychlej turista  

                        Tak jsem si udělal násilí a zalistoval ve svém starém Deníku rychlého turisty – Červenec 2008:

                        Za Černým Mostem jsem na pumpě akorát doplnil vodu, protože až do HK jsem si vystačil s tím, co jsem si vezl – 4 jesenky a chleba se sýrem :-). První zastávka na festovní jídlo v podobě 4 velkých tvarohových šátečků a dvojích moravských halušek :-P byla na 285 km v Hradci Králové. To mi vydrželo až do Litovle na 410 km, kde jsem skousnul velikou buchtu tvarohovou a dvě místní specialitky – něco jako velké šátečky, ale jeden plněný uzeným a zelím a druhý sýrem :-).

                        Škoda, že EU Bikebasi zařízla – Skip musel odstranit všechny staré fotky a to rozhodilo formátování, takže se to teď bez fotek blbě čte. Takže je to teď už jen starý dokument, kterým se člověk těžkko prokousává.

                        0 0
                        • vik  

                          Ano, ty ses k tomuhle fakt projezdil. Ale my normální lidi :-) prostě jíst musíme o krapet víc… A jak píše platypus, fakt jde o to, jak se ten švih jede. Já teď v neděli třeba 116/1750/30.9 a byl bidon ionťáku, bidon vody, gel, půl rohlíku se šunkou a půl se sýrem a marmeládou, ovocná tyčka a müsli tyčka. Prostě jsem spalovač :-)

                          0 0
                  • Rychlej turista  

                    Dost ale teorie, mám rád praktické věci, jsem pragmatik, takže se rád dozvím další informace od těch, kteří přes ty dvě, tři kila opravdu jeli a znají i jízdy 8/10 hodin dlouhé…

                    K tomu, abys byl schopen svižně dávat dlouhé štreky bez batohu plného jídla, se musíš projezdit. K tomu ti žádné pragmatické teoretizování nepomůže :-)

                    Kdo dává dlouhé štreky, jídlo moc neřeší, protože je schopen jezdit prakticky na cokoliv. Já vždycky řešil především pití, protože to je opravdu důležité a jeho nedostatek může způsobit skutečné problémy. Jenomže toto teoretici (a to ani ti teoretici pragmatičtí) nevědí a proto to ani nějak neřeší.

                    0 0
                    • milan.v  

                      Zatím mi na vše vždy stačily kapsy od dresu, resp. bundy…

                      0 0
                      • Barak  

                        Taky mi není úplně jasný, v cem spočívá to kouzlo, behem cesty moc nejist a pak do sebe naprat najednou dvoje halusky a čtyři satecky.

                        0 0
                        • Rychlej turista  

                          Úspora času. Každá pauza na jídlo sežere spoustu času, takže když jsem měl včas přijet na oběd, musel jsem sebou hodit a zastavovat co nejméně. A i tak, pokud si to spočítáš, všechny pauzy z těch cekových 19:41 hod. tvořily dohromady 2:07 hod. Ono se to nezdá, ale na takové štrece při projíždění tolika městy hodně udělá i jen pitomé stání na semaforech. Zastávky pro vodu taky toho sežerou hodně. A pro ni se zastavit musí. A s sebou jsem toho moc táhnout nemohl, když jem měl 3,5 kg batoh na zádech a v kapsách spolu s elektrickým holícím strojkem další 2 kg :-)

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            holicí strojek? to jako vážně? to bych pochopil snad jen v případě, že by ses vydával jako misionář někam mezi divoké kmeny…

                            0 0
                            • Rychlej turista  

                              Jo, najdi si v Deníku 4. – 5.7. Vyjel jsem na dovolenou hned po šichtě. Měl jsem i blatníky a světla :-)

                              0 0
                            • Alojs01  

                              Je potreby byt fesak za vsech okolnosti…:-))

                              Ja si tedy neberu strojek a i kdyz jedu na tydenni dovolenou…

                              0 0
                              • Smazaný účet  

                                jsem nemyslel používat na svou hubu, ale kdyby sis potřeboval proklestit cestu…někam… :-D

                                0 0
            • vrazdit  

              souhlas, tak to vidím i já, podotýkám že běžně nejezdím žádné průměry 30 kmh a netrénuju nijak cíleně… jen jezdím a nezávodím… hlaďák to samé, neměl jsem

              0 0
              • jIrI___  

                Já jsem úplně opačný případ – průměry spíše kolem 20 km/h a hlaďák mám pravidelně i po 50 km vyjížďce :D

                0 0
              • strtom  

                Nejak se mi nechce věřit, že kdo jezdi nikdy nezažil hladak.

                0 0
                • milan.v  

                  Jak už jsem psal, kolem mě není jediný člověk, co to někdy nezažil…

                  0 0
                • waltari  

                  +1

                  0 0
                • vrazdit  

                  asi jezdím úměrně své výkonnosti a nezávodím, to znamená nepotřebuju se vymáčknout do mínusu, abych předjel víc necyklistů na KPŽ :)

                  0 0
    • joseftrebova  

      Tebe mrzí zdraví,že

      0 0
    • strtom  

      Máte někdo zkušenost jezdit dlouhé štreky na sušené maso(Yerky)? Díval jsem se, že domácí výroba je jednoduchá a poměr energie a hmotnosti je bezkonkurenční.

      0 0
      • milan.v  

        Znám člověka, který to má jako doplněk k ostatnímu, nejí jen to… Já jako doplněk zkoušel ty malé salámky, po několika hodinách přišly k chuti…

        Ale rád se něco nového přiučím, také jsem zvědavý…

        0 0
      • ms82  

        Asi by to bylo chutove dobre. Energie je mozna zajimava, ale muselo by to byt na hodne dlouhe vyjizdky, protoze stravit ji a dostat k pracujicim svalum zabere nekolik hodin (cukru tam asi moc nebude). Kazdopadne, ja se dusim i bananem, kdyz si ho dam ve spatny cas. Kousat jerky, to bych asi musel zastavit.

        0 0
      • JFtryall  

        Na dlouhy svihy uplne v pohode, casto si lidi delaji i sendvice se susenou sunkou atd. Chce to ale idealne doplnit treba slanym bramborem nebo tak neco. Na hodne dlouhy veci se perfektne hodi i slany ryzovy kolacky nebo minipizzy- bezlepkovy i klasicky. Kdyz mas moznost zastavit, tak ryze ve vyvaru nebo neco podobneho funguje taky fajn. Tezky jidla nikdy.

        0 0
    • Mohy  

      Za sebe můžu říct že při dlouhejch závodech od 2. dne většina lidí sežere všechno a ani jim nebejva těžko…hlavně že do sebe dostanou energii…při jednodenním švihu na gravelu 300+ se mě osvědčily těstoviny v polovině jízdy po nich to jede krasne ale chce to pořád něco zobat s hodně pít:)

      0 0
    • kejv2  

      Diky vsem za reakce. Jak se asi dalo cekat, stravovani v cyklistice je opravdu subjektivni tema. On si pod cyklistikou totiz kazdy predstavuje dost neco jinyho :-) Vim to i z vlastni zkusenosti – kdyz jsem jeste jezdil vylety na biku, tak jsem si vubec nedovedl predstavit, co to znamena jezdit na silnici (vyrazne vyssi tempo, uplne jiny vykonnostni profil).

      Co me zaujalo, je ta jizda na tuky. Sam jsem se tomu snazil jit letos naproti. Vetsinu casu (tak 90%) jsem projezdil v zone 2 a vyjezdy tak do 3,5h uz zvladam temer bez prisunu energie (az na 0,5l iontak). Ma nekdo zkusenosti, kam se v tomto da posouvat, tj. jestli to jde treba natahnout na 5h (samozrejme v nizke intenzite)? Experimentoval nekdo s ketozou?

      0 0
      • Alojs01  

        Když se naučíš konzumovat pránu, dá se to natáhnout na neomezeně dlouho… Zeptej se Henriho, ten s tím má zkušenosti.

        0 0
        • vrazdit  

          v tomto byl nejlepší nějaký Prahlad z indie, už podle jména :)

          0 0
      • MlokCZ  

        To je pouze o tom, že na silničce to prostě přepálíš a nedokážeš si pohlídat dostatečně nízké tempo adekvátní výkonnosti a délce trasy.

        S tím co psal RT o tom se k tomu projezdit, tak to je právě k tomu, abys mohl i těch mnoho hodin jet svižně. Čím menší výkonnost a dlouhodobý nájezd, tak tím kratší přepálení vede k hlaďáku (nebo musíš o to častěji doplňovat i cukry).

        I s daleko menší výkonností než má RT lze jet mnoho hodin bez neustálého se cpaní, jen to bude prostě o dost pomaleji a je potřeba se opravdu hlídat a nepřepálit to. Zvlášť právě na silničce, která svádí ke svižné jízdě. I když na biku zase jsou problém těžké výjezdy, kde při ne tak dobré výkonnosti jedeš svoje maximum nebo tlačíš (těm je potřeba se na opravdu dlouhé trase vyhýbat).

        0 0
        • platypus  

          No to je přesně ono a žádný žrádlo nepomůže když na to člověk nemá.

          0 0
          • milan.v  

            Teď jste to tu oba rozlouskli… :-D

            0 0
            • Forester  

              Tak ona ta celá diskuse je tak trochu o ničem, že :-).

              Každý jezdí něco jiného. To, co je pro jednoho těžký trénink, pro druhého jen jízda na kochačku. Záleží, zda to jedeš několik dní po sobě nebo jednou za rok, jestli silnice nebo MTB, tvoje sportovní zkušenosti, atd. Prostě těch proměnných je tam tolik, že žádná obecná rada neexistuje. Proto je zde postovaných tolik reálných zkušeností a zaručených receptů, jak na to, jsou ale vlastně každý jiná, bo co člověk, to originál :-).

              Zkus se třeba podívat do deníků z Mílí, tam se taky občas najdou zajímavosti :-).

              0 0
              • milan.v  

                Souhlasím s tím, že to je těžké, samozřejmě individuální, ale od nepaměti si lidé předávají zkušenosti, babičky svým dcerám a vnučkám, mámy dcerám, tátové synům, zkušenější méně zkušeným, atd… Pokud bych parafrázoval Mloka a tebe zároveň, nebylo by to nikomu nic platné, a to přece není pravda… :o)

                Pokud jsem zvyklý švihat pravidelně kila, jiný dvoukila, další si dává jednou za čtrnáct dnů tři kila, tak i ten má co říct těm lidem, co takové dálky nejezdí pravidelně, ale oba to bez problémů objedou, protože už mají něco za sebou, mají to v nohách, ZDV najeté… Tak proč se nenechat inspirovat/poradit si od toho člověka, co to jezdí pravidelně?!?

                0 0
            • platypus  

              Hlaďák se může dostavit po hodině, po dvou atd. když se točí klikama 80ot/min a tělo na to není zvyklý, to znamená že se to tělo musí naučit, chceš li být konkurenceschopný s ostatními.

              0 0
            • Delkim  

              Jj, je to tak.

              Na nízké intenzitě vyrazím v době oběda (abych se mu vyhnul) na 2–3 hodinky a cestou piju jen vodu, v tom není absolutně problém.

              Ale taky tahle intenzita znamená, že nejdu přes 135 tepů a tepový průměr mám kolem 115.

              Pokud bych to ale chtěl odjet někde v Z3, tak místo vody ionťáky a tak 4 gely.

              Je to o intenzitě, na co jste trénováni a o době té intenzity.

              0 0
              • Smazaný účet  

                znáš ti trycky! onen nechvalně proslulý koronavirus totiž, na mou věru, napadá jen osobi tepoucí přes 135! A ovšem ty nízkotepé lemry taktéž!

                0 0
      • Nachtlauf  

        Triatlet Sindballe s tím experimentoval, jak přes jídlo, tak přes postupné trénování jen s vodou s elektrolyty. Ta část pokusů s tréninkem „on water only“ byla mnohem efektivnější, prostě trénováním donutil tělo jet víceméně jen na tukové zásoby a tu trochu glykogenu, co je nezbytná. Opakovaně za sebou jel až do „bonku“ a postupně si tělo zvyklo na stále delší tréninky bez výživy, aniž by ho to složilo na trati.

        Tady je k tomu článek: https://www.triathlete.com/…ing-machine/

        0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
      0 0
    • osobne  

      Já se najím před jízdou normálně jako na oběd, ujedu tak 40–50 km, vypiji během jízdy tak litr pití a už se musím rychle rozhlížet, kde vykonám „velkou potřebu“. Asi dělám něco špatně? Pak dokoupím pití, ujedu dalších 40–50 km domů, vypiji při tom cca 2 litry pití, nic už nejím, až doma po jízdě.

      0 0
    • Kacko  

      Já jezdím na otočku k rodičům, dohromady 220. Před jízdou si dám větší snídani. Na 60km doplním colu do bidonu. U rodičů si dám oběd a zpátky taky cola plus za tepla zmrzlina.

      Pak doma půl balíku těstovin a rege drink.

      Ale každý to má jinak, je třeba ozkoušet co komu jak sedne a hlavně jaké tempo nasadit.

      Když jezdím na jih, tak většinou jezdím kolem 100–150 denně a po pár dnech žeru vše co sežrat jde a jim neustále.

      0 0
    • milan.v  

      Zrovna teď vyšlo… Něco si z toho člověk také může vzít, jdu koukat…

      MTBiker – Jedlo a cyklistika – čo, kedy a koľko

      https://www.youtube.com/watch?…

      0 0
    • Davidakta  

      Já mám vyzkoušené, že co nesežeru večer a ráno, to už za jízdy nedoženu.

      0 0
      • vrazdit  

        přesně, nebát se prostě normálně jíst, při pravidelném kole spíš přežírat :) během jízdy je to aby nekručelo v žaludku :)

        0 0
    • rdx  

      Ondra Cink a strava na 350km:

      https://www.welovecycling.com/…inky-a-cola/?…

      0 0
      • milan.v  

        Hmmm, jdu číst, díky!

        0 0
        • rdx  

          zadny zlaty gral neobjeven, vetsina toho zde uz padla. Proste zrat co ti chutna aby nebyl hlad :))

          0 0
          • Rychlej turista  

            Já se tímhle způsobem (jak milan.v řeší stravování na dlouhých štrekách) učím německy. Jsem stále tam, kde jsem byl před necelými 40 roky :-D

            0 0
      • Delkim  

        Koukám, že ho pořád trénuje MUDr. Martínek, u něj jsem jako 105 kg exkulturista začínal :)))

        0 0
      • jatichy1  

        Cesta pěkná, Cinka si určitě vážím, ale u profesionála, mi to příjde jako něco co by ani nestálo za řeč, prostě o něco delší ZDV.. Přitom je okolo toho plno marketingu …

        Myslím, že ani pro velkou část amatérů, to není nesplnitelné … Reálně se říká, že člověk ujede asi 3× tolik co běžně jezdí, tedy kdo jezdí běžně 100km, by se na těch 300km dostat měl ..

        Ale co se týče návodu, jak jíst, tak to je určitě inspirativní článek !!!

        0 0
      • Smazaný účet  

        to je o ničem…nemá tam řízek!

        0 0
    • osobne  

      Co ty výplachy sladkým nápojem, používáte to někdo?

      https://www.welovecycling.com/…vym-napojem/

      Mě napadá místo toho žvýkat žvýkačku, ty jsou také sladké.

      0 0
    • wego1991  

      Když se tu řeší i pití tak mám dotaz:

      V camelu vozím jen čistou vodu (a chci vozit jen vodu), bidon nevedu (a nechci), ale rád bych se sem tam napil i něčeho co mi dodá energii. Napadá mě jenom užírat hroznový cukr nebo je nějaká spešl tableta co dám do huby a nahradí mi iontak kdyz budu mít potřebu na sladké pití?

      0 0
      • Barak  

        Můžeš cucat třeba tohle https://www.nutrend.cz/…x-d12473.htm

        0 0
      • Rychlej turista  

        Hroznový cukr je vyprošťovák v nouzi, jezdit se na to nedá.

        0 0
      • Alojs01  

        Enervit GT

        0 0
        • wego1991  

          To je ono! Děkuji.

          0 0
        • vrazdit  

          jo, ten je docela OK a je to takove osvěžení, asi to bude něco jako to vyplachování jonťákem :)

          0 0
          • wego1991  

            Osvěžit mě osvěží i čistá voda o tom to není. Vozil sem kdysi iontaky v camelu (plesnivěl – teď už sice dávám vak do mrazáku, ale i tak), ale už jezdím jen s vodou. Jedná se mi spíš o to doplnit vypocené minerály a trochu energie, což prostě z čisté vody není možné..

            0 0
            • Rychlej turista  

              Na normální ježdění není třeba okolo jídla nic vědecky řešit. Tělo si řekne samo. Normálně jezdím na suchou vodu, ale jednou jsem si v ukrutném horku při dvoustovce dal na oběd dva pytle slaných brambůrek a valil dál. Prostě jsem je uviděl a musel je mít :-)

              0 0
              • Smazaný účet  
                0 0
              • wego1991  

                Jídlo mám vyřešené resp. můžu jíst na kole téměř vše, ale v rozumné míře – nepřežrat se. Ale bydlím v horách a výlety 100+ km / 2000 výškových jsou časté. Naposled se mi stalo, že sem cítil úbytek energie (hlad ne) a pomohlo mi až zastavit a sníst mandarinku. Jenže to je to – zastavit. Proto chci něco co vytáhnu za jízdy z kapsy, zapiju vodou a má to podobný efekt.

                0 0
              • vrazdit  

                takové podobné pochody mívám po návratu z delších jízd doma, pak to lítá páté přes deváté :)

                0 0
            • vrazdit  

              jasně, já to chápu :) to s tím vyplachováním byl vtip, a snažil jsem se říct, že je ta tableta Enervit GT docela příjemná, párkrát na delších přejezdech jsem to měl s sebou a když jsi v takové té fázi že už jenom jedeš a nevíš cobys, tak to dáš do pusy a necháš postupně rozpustit a je to i to doplnění energie/minerálů… má to citronovou příchuť a jako jedna z mála podobných věcí (i ionťáků) mi to nepřišlo hnusné…

              0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
      0 0
    • milan.v  

      Tak už vím, odkud pochází ta mantra, že se dvě kila dají odjet na vodu a čerstvý vzduch… :-D


      https://www.velominati.com/

      Rule #91: // No Food On Training Rides Under Four Hours.This one also comes from the Apostle, Johan Museeuw, who said to @frank: “Yes, no food on rides under four hours. You need to lose some weight.” Or, as Fignon put it, sometimes, when we train, we simply have to go out to meet the Man with the Hammer. The exception is, of course, hard rides over two hours and races. Also, if you’re planning on being out for more than four hours, start eating before you get hungry. This also applies to energy drink supplements.

      0 0
      • Melvin  

        Tak 4 hoďky se bez jídla dají, ale nevím jestli dáš těch 200 km za 4 hoďky.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Záleží i na tempu. Třeba na 70% tepového maxima jsou 4 hodiny bez jídla pro mě osobně v pohodě a často tak i jezdím. Někdo je zase bytostně závislý na cukrech a jak nedá něco 2 hodiny do huby, tak kolabuje. Ale to je všechno o stravě a životním stylu …

          0 0
          • Melvin  

            Já si teď zvykl na to, že pokud jedu víc jak 2 hoďky, tak si beru jednu raw tyčinku. Dělám to spíš kvůli tomu, abych neměl pocit prázdného žaludku a taky kvůli lepší regeneraci. Záleží taky na tom jestli jsem těsně před vyjížďkou jedl nebo ne.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Momentálně to dělám takto – Když jedu na celý den, dejme tomu na těch 70% tepového maxima, tak upřednostňuju především pořádnou večeři den předtím. K nějakým 150g sacharidům a 50g bílkovinám přidávám ještě 100g tuků v podobně ořechových másel s banánem.

              Druhý den na kolo už beru jen dva banány a těstoviny s rajčaty. Banány udělám dopoledne a těstoviny jsou oběd. Pak jedu třeba 5 nebo 6 hodin bez jídla a doma až večeře. Vlastně mi vyhovuje toho sníst co nejméně při jízdě, nechci se zatěžovat trávením. Hlad necítím, ale aspoň ty těstoviny beru jako takové minimum. Je lepší si dát něco a hlavně když ještě člověk nemá deficit. Jednou jsem jel na 8 hodin jen s pitim a posledni hodina už bylo fakt peklo. Chybělo mi a psychicky sem byl v prdeli, takový podrážděný. Člověk jede a cítí se v pohodě, ale ten propad je pak velmi rychlý.

              Na tyčinkách sem taky jezdil, je to v pohodě řešení, ale má to i tuky a vlákninu. Teď experimentuju právě jen se sacharidy během jizdy.

              0 0
              • Melvin  

                Jo vydatná večeře den před tím dost pomůže. A kde vozíš ty těstoviny? To jezdíš s batohem?

                0 0
                • Smazaný účet  

                  jj, mám malý batoh s obsahem 6l, ale s batohem na zádech se víc potím. Nejsem nadšený z toho, že to vozím, ale nejde jen o jídlo. Vozím i náhradní dresy v něm, protože není nic hnusnějšího, než mít na sobě celý den jeden propocený dres :-D

                  0 0
                  • Melvin  

                    Aha tak já celodenní švihy skoro nejezdím. Minulou Neděli jsem jel přes 200 km a to mi zabralo necelých 7 hodin. Jinak jezdím spíš do 100 km a to se dá v klidu stihnout před obědem. Camelbak jsem měl letos jen jednou na biku v Jeseníkách, ale to jen kvůli dostatku vody, jinak jsem měl jen větrovku, kdyby se nějak zhoršilo počasí. Jsem zvyklý si toho brát co nejmíň a to třeba i na tůry či běhy po horách.

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Jj. Já na kolo v týdnu nemám čas, tak jezdím aspoň 25km do práce a 25km z práce. Takže mi kolo chybí a o víkendu si dám celodenní jízdy. Většinou se nechám někam dovézt vlakem, pořádně si zajezdím a odněkud zase vlakem zpátky.

                      Na Jeseníky se taky chystám – jen na jeden den. Rychlík mi jede přímo až do Olomouce, potažmo můžu ještě přestoupit na další rychlík a svézt se až do Loučné nad Desnou .....

                      0 0
                      • Melvin  

                        To jeď určitě až do Loučné, toho aspoň víc pojezdíš v horách.

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          Jj. Tahle varianta se přímo sama nabízí :-)

                          Znáš to tam? Že bych ti pak poslal svoji GPX trasu a ty bys na to kouknul? Jestli je to průjezdný případně jak to tam teď po těch deštích (dneska tady zase chčije) může vypadat …

                          0 0
                          • Melvin  

                            Tak znám tam hlavně část kolem hlavního hřebene. Část směrem na Rychleby a Králičák tolik né. Je tady i vlákno, kde Ti poradí místní, kteří to tam mají zmáknuté. Byl jsem tam před dvěma týdny a bylo sucho. Ono většina tras jsou šotoliny a i turistické stezky byly v pohodě.

                            0 0
                  • BabbaJagga  

                    Já vozim baťoh vepredu, objem nevím, ale váží asi 7 kilo a náhradní dres do nej nenacpu ani omylem. A potim se s nim jak dveře od chlíva :)

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Já vozím další dresy hlavně když jedu velká stoupání. Jet 40 minut 10% sklon když na tebe celou dobu praží slunko a neochladí tě ani malý vánek … nemusíš prodat žádný heroický výkon abys byl zpocený jako prase :-D

                      Ve sjezdu pak zase člověk mrzne :-D

                      0 0
                • Rychlej turista  

                  Taky snídám, než jdu spát :-)

                  0 0
    • pavel.lib  

      Dokázal by někdo problematiky znalý vysvětlit, co se děje, pokud člověk dostane „hlaďák“. Pokud vím, tak tělo jede na cukry (hlavně při vyšší intenzitě) a tuky. Na hlaďáky při déle trvající zátěži dost trpím, snížení intenzity zátěže v té chvíli nepomáhá. Je to stav kdy úplně dojdou baterky. V tu chvíli jsem schopen spořádat několik tatranek a pak to zase jde. Proč na to někdo trpí více a někdo méně ?

      0 0
    • Fran-tic  

      Borci, určitě mi poradíte. Nikdy jsem neřešil moc skladbu jídla, spíše jen kvalitu. Loni jsem dával v klidu jízdy 350+ nebo spis kolem 300, ale to už je spis závod v jezeni. Letos se mi nějak seklo tělo a nebo spis žaludek. Od 100 km nahoru jakoby zaklopka a strašne nechutenství. Musím to jidlo do sebe cpát fakt na sílu. Tedka jedu bikepacking a 3 dny po sobě 200+, ale je to fakt boj s jídlem. Stává se vám to někomu?

      Třeba na highlands ultra 280 km závodu mi pomohly gely (tedka i presnidavky), ale na tom se nedá dlouhodobě jet zejo.

      0 0
      • Kacko  

        Stává se mi to když přepálím začátek, typicky když přeženu první den a pomáhá mi odpočinek – třeba ve formě kratší a spíš rege jízdy druhý den.

        0 0
      • JFtryall  

        Stava se to a pomaha mi na to nejaka forma ochlazeni. V nizsich teplotach s tim nemam problem.

        0 0
        • Fran-tic  

          Loni jsem to jezdil po střední Itálii a v kopcích klidně při vedrech. Letošní 280 km závod byl zase totálně v chcanci a zimě. Vyzkousim ale :)

          0 0
      • Smazaný účet  

        Takže špatné jídlo den před jizdou vylučuješ? Na začátku se cítíš úplně v pohodě?

        Co jsi běžně jedl při těch 300km?

        0 0
        • Fran-tic  

          Na začátku jsem vždycky úplně fresh. Když jedu voc dnů, tak se to blbě určuje, ale snažím se pravidelně a od všeho něco. No a když jedu 300+, býval jsem zraci masina – padalo to 4 dny za sebou s brasnama, takže jim věci, dokud se neoji od sladkého přes rajčata a bagety, okurky…se nedá ani vypsat. Doma dam ale 100 km na jednu sušenky.

          0 0
          • Rychlej turista  

            Okurka je to poslední, co bych na kole jedl. Nejpozději den před vyjetím, aby po ní v těle nezůstala ani stopa. Jak je to s rajčaty během švihu nevím, ale hned po švihu v teplých dnech vyndám z lednice pro tento účel připravenou velkou mísu rajčatového salátu a naperu se jím místo pití :-)

            Když žaludek nebere, tak aspoň suché rohlíky a banány nebo jablka. Není to žádná sláva, ale jet se na to dá. Když je všechno v pořádku, tak po 150 km do sebe bez omezení ve velkém peru, nač mám chuť – vepřoknedlozelo, smažená játra s tatarkou a hranolky, pečenou klobásu s chlebem, plněný bramborák, pečené koleno… A protože hospodské dávky jsou malé, tak u jednoho jídla nezůstávám a i tak si na závěr před další cestou dám ještě něco sladkého. A kávičku, samozřejmě :-)

            0 0
            • Fran-tic  

              Já to měl presne jak popisuješ. Po 150 km do sebe cpu horem dolem úplně všechno, ale letos to proste nejde. Střídam to ovocem (ještě ze borůvky americne mají půl kila za 50 kacek v Polsku :) ), občas tlačim pečivo, ale jede se na to blbě a chybí zásadní jidlo. Navíc mi hladak nepřijde, ale další den bych byl vyndany.

              0 0
              • Rychlej turista  

                Jak jsem psal, a i ostatní, tak jednorázově se občas tělo šprajcne. Ale nemělo by to být opakovaně nebo více dní po sobě. To bys, si myslím, měl problémy i mimo zátěž a to je na doktora. Strčí ti šlauch do žaludku a vidí :-)

                0 0
              • Smazaný účet  

                Já jezdím na bajku a dávám denní nájezdy max 170km za den. Ale bajk v terénu je taky těžká, pomalá a dlouhá jízda, časově na dobu jízdy možná jedeme stejně dlouho jako ty na silničce. Ale nevím, jestli se s tebou mužů rovnat …

                Takže ráno dávám vločky s bílým jogurtem nebo ricottou, ovoce a nějaký ořech – většinou arašídové máslo. Tuky a vláknina nemusí sedět všem, já problém nemám. A s sebou už beru na celý den 2 banány, sušené fíky a těstoviny s rajčaty. Každé 2,5 hodiny jím.

                Ale já to mám prostě jinak – já sem nikdy nechutenství necítil a můžu prostě pořád cokoliv v mega porcích.

                Stravu jsi nijak neměnil a přesto jsi na tom hůř než vloni … zaměřil bych se na jiné věci. Buď si nakládáš tyhle objemy moc často, nejsi odpočatý nebo ti v jídle něco chybí … minerály nebo vitamíny …?

                Denně dávám ve formě doplňků výživy zinek, hořčík a selen a celé spektrum vitamínů od A do E. Tohle mě posunulo na vyšší level a lépe regeneruju. Piju Vincentku. Vyzkoušej ji. Dodá ti minerály a pomáhá na pajšl, třeba ti to zklidní a nastartuje žaludek …

                0 0
              • milan.v  

                Co to máš za sedlo?

                0 0
              • JFtryall  

                Rvat do sebe najednou velky mnozstvi kalorii fakt neni dobry. Recept na uspech je bejt dobre nachystanej fyzicky i psychicky a davat mensi pravidelne davky lehce stravitelneho ji­dla.

                0 0
            • milan.v  

              Bohajeho, to všechno se dá během jízdy sníst? To jsi týden před tím nejedl, ne? :-o

              Já si dát jen dvě jídla z toho, tak si volám pro odvoz, jak by mi bylo špatně…

              Doteď jsem si myslel a četl, že syrová zelenina je těžko stravitelná a na mě to tak také působí…

              0 0
              • Rychlej turista  

                Banány a jablka asi mezi zeleninu nepatří. Pokud už to teda nezměnili :-)

                0 0
                • milan.v  

                  No, zrovna taková reakce na mě… Ale díky za odpověď, jsi opravdový gurmán… ;o)

                  0 0
                  • Rychlej turista  

                    Nějak to nechápu, psal jsem o banánech a jablkách a ty na to, že „Doteď jsem si myslel a četl, že syrová zelenina…“

                    0 0
                    • milan.v  

                      Aha, spojil jsem dva gurmány do jednoho…

                      0 0
                      • Fran-tic  

                        Jak jedes v horku 30+ a už si zalepeny ze všech banánu a jablek, je takové rajče úplně top :). Okurka bez slupky :)

                        0 0
      • Jáchym 1  

        Prubni Kinedryl,na zklidnění žaludku.Taky mívám problém,když přepálím začátek dlouhodobého výkonu.Žaludek se zblázní a kromě Rumu Coly nic nepřijímá.

        Jsou i žvýkačky s podobným účinkem.

        Do 100km voda + 2 tyčinky.

        0 0
    • BikeClubKovacek  

      Ráno ovesne vločky banan, přes výkon : 2× Margotka , Haribo medvidci , slané arasidy 5–6l vody + v závěru 0,5energy drink , 2× bagetu , 2× tousty + dve zitne housky s Mozzarelou.

      Podobnou trasu už sem jel několikrát a stále se učím…na téhle jsem už nebyl tak „preslazeny“ , kdy se mi stalo, ze mam k tomu cukru vyloženě odpor byť hlad mam dost velký kulantne napsáno :D

      Jen bych rád něčím nahradil ty bagety.....jako ideální by byly neslazene vločky s mlékem a ovocem , ale to si po cestě těžko někde seženu .

      Jinak tahle cesta 100km bez větru a 200km silný boční či lehčí proti, takze ten výkon papírové nic moc. S dobrým větrem su presvdceny, ze se dá jet pod 9h a ani nebudu tak nadreny .

      0 0
      • USPS  

        Pěkné – start/cíl byl v UH…?!?

        0 0
        • BikeClubKovacek  

          Z Prahy do Hradiště…, ale jak říkám. Tento výkon není papírově dobrý.Jel sem už i rychleji, ale nikde ne , tak abych byl spokojený :)

          0 0
          • milan.v  

            Tak tyto vzdálenosti se přece nejezdí na rychlost, pokud člověk nezávodí, ne? ;o)

            0 0
            • Rychlej turista  

              Na rychlost možná ne, ale na čas jo. Když chceš stihnout oběd v Ostravě, tak z Františkových Lázní musíš vyjet už okolo třetí odpoledne :-)

              0 0
              • Fran-tic  

                Mi třeba posledně přítelkyně objednala vlak v Praze, když jsem jel z frenstatu pod Radhostem. Mi to zavolala u Olomouce, at si pohnu :D

                0 0
    • milan.v  

      Další zajímavé informace…

      Cyklostrava? V chladu víc jídla. A teplé pití

      https://www.grupeto.info/…A9-pit%C3%AD

      0 0
    • RUSH  

      Jídlo je, zdá se, individuální. Poradíte ale jak doplňujete vodu na dlouhých štrekách? Necháváte kolo venku, jdete na WC na benzínce, v hospodě, kupujete balenou? Kolo venku zamčené, jak?

      Když jsem loni jezdil na Gardě, v každé vesnici nad jezerem byla voda hned u silnice, každý si mohl doplnit, na Monte Velu po ceste nahoru voda snad 5× a nakonec i na vrcholu.

      Tady to chce trochu jiný přístup. A na moje obvyklé jízdy do max 3 hodin si vystačím s 2 bidony, takže nemám tolik zkušeností, navíc nerad moc zastavuju. Díky předem.

      0 0
      • Melvin  

        Většinou to řeším benzínkou. Pokud je to výlet, tak se dá ještě v klidu sednout v restauraci na zahrádku.

        0 0
      • cyklista86  

        Dobré je si to naplánovat. Kolik hodin pojedu. Kolik toho musím sníst a vypít. Podivat se kde bude ideální nakoupit piti. Kdo neřeší prachy využívá benzinky, zahrádky. Ja vlezu maximálně do nějaké malé prodejny potravin. Tam většinou není problém si dát kolo dovnitř a během nákupu ho mít na očích. Jinak zámek neberu, ale aspoň zaradim nejtěžší převod. Kdyby někoho napadlo mě ho ukrást před nosem. Než se rozjede tak má otiskl kufr na zádech. :-) Jinak co se toho jídla tyce, tak si tady vsimam tendence jist hrozne málo. Což má za následek pokles energie dost razantní po nějakých třech hodinách. Základ jsou cukry. Pro představu většina profiku dava během těžkých tréningu kolem 80–100g sacharidu/cukru za hodinu. Tzn. Na 7 hodin jízdy i 700g cukru. Ted to srovnejte s tím co tu nekteri uvadi…

        0 0
        • milan.v  

          Ještě před měsícem sis ani neuměl vyměnit destičky u brzd a nyní jsi tu odborník přes všechno…

          Jenže nikdo tady nemá metabolismus jako profesionálové, resp. jejich tělo je nastavené jinak…

          Je tu pár lidí, kterým věřím, že oni zvládnou jet s nízkým přísunem, ale ti se třeba dvacet let věnují sportu velmi intenzivně, prakticky srovnatelně jako ti profesionálové… jejich regenerace je i tak rychlá a dokáží tak fungovat prakticky pořád…

          Podívej se například na Kat Secteur, co se tu o ní psalo, kolik toho sní během dlouhé jízdy několik stovek kilometrů… A to jezdí už celkem dost let neustále, několik desítek tisíc kilometrů rok co rok…

          0 0
          • Barak  

            Nějak jsem nepochopil, co tě na jeho příspěvku tak popudilo…

            To, že tady kolikrát skoro vypukne soutěž o to, kdo toho na vyjížďce sní méně, to je fakt. To, že profíci v náročných etapách přijímají přes 1g sacharidů na kilo, je taky fakt.

            0 0
            • cyklista86  

              U vetsiny lidi je to uplne nepochopeni naprostych zakladu jak lidske telo funguje.. Oni si mysli, ze telo proste nejak zazracne dokaze vykouzlit cukr v krevnim recisti, aby jim to pekne jelo ikdyz sni treba co dve hodiny jednu musli tycinku ktera ma ja nevim 15g sacharidu.. :))) Cyklistika je glykolitickej sport tzn. nikdy nepodas bez dostatecnych zasob glykogenu ve svalech/jatrech a naslednyho dostatecnyho doplnovani cukru behem jizdy maximalni vykon. Plno lidi se tu precpava nesmyslama, kde je plno tuku, vlakniny a jineho balastu, ktery jim pri tom vykonu vubec nic neda.. Jen to zatizi jejich traveni a cukr pro vykon nikde.. Ano jestli to je pohodovej vylet s tim, ze si dam normalni jidlo a pod. Tam to cenu resit nema. Kdo chce ale jet sportovne. Tzn. v nejakem tempu ve vyssich intenzitach, tak tam se musi neustale prihazovat do kotle. Milanek reaguje podrazdene, protoze asi patri do klubu „ujel sem 200km na pul jablka a 2 dcl vody“ a nechce si priznat, ze kdyby tam sazel minimalne ten 1g cukru na kg vahy za hodinu, tak mu to pojede uplne jinak.. :))

              0 0
              • milan.v  

                Je vidět, že jsi toho tu nic moc nepřečetl, zrovna sem k věci jsem psal úplně opačné informace, stejně tak se snažím dalším pomoci, takže asi tak… ;o)

                0 0
      • milan.v  

        Benzínka/stánek, okénko se zmrzlinou, dost často mají i další, včetně vody/krajní případ zahrádka, ale s obsluhou, event. okénkem… Také nerad stavím.

        0 0
      • ms82  

        Na tri hodky ty dva bidony staci, kdyztak se dopijes doma pred a po. Jinak ta vietnamska vecerka, ktera je vsude. Vetsinou pospicham a nestavim, takze jsem tak vydrzel i pet hodin. Kdyby ale bylo velke vedro, je lepsi doplnit. A jak radi kolega nize, spoustu cukru nebo aspon banany ci tycky.

        0 0
      • Smazaný účet  

        Benzínka je v pohodě, na kolo vždy vidím, případně můžeš chvíli počkat a jít tam až v momentě, kdy tam nikdo nebude a vystřelíš bleskurychle. Ve stavu nouze požádáš klidně někoho místního v obci, vodu ti dopustí …

        0 0
      • jIrI___  

        Kde nestačí dva 0,5 l bidony, tam porušuju dobré silničářské mravy a na záda beru camela, který snese až 3 l vody (vrchovatě naplněný jsem ho na cyklistiku snad ještě neměl :) ).

        0 0
      • šimlos  

        Když jsem někde déle v lesích, tak kejml a jinak na kratší trasy normálně bidon, pokud dojde, tak krámek, benzínka a nebo stánek. Bajka zamykám tak středně silným lankovým zámkem, vejde se v pohodě do dresu, pákovkám by asi neodolal ale impulsivní krádeži nějaký smažky nebo podobně ano.

        0 0
      • mais  

        na delší trasu si beru batoh, kde mám pohotovostní zámek. Takže případný nákup není limitovaný, nicméně vozím litrovku slabýho ionťáku v rámu a 2 litry v batůžku na zádech – s touhle konfigurací jsem schopen vydržet na cestě něco ke sto km a víc jsem na jeden zátah snad ani nejel a ani po tom nebažím. Když už se potřebuju na něco zastavit na kole (mlsná je prevít), tak si dávám točenou kofolu

        0 0
    • Tomi.B  

      Vietnamec večerka je skoro všade benzinka to jistí.Případně při zastávce na kafe požádat o vodu z kohoutku do bidonu někde dostaneš bonusem led. Asi podle spropitného :D. Zámek nemám rychle dovnitř a ven na benzinkach si kola nikdo moc nevšímá tam je to ok.

      0 0
      • Jezevec70  

        Provizorně místo zámku se dá kolo zajistit aspoň přilbou. Provleču jak zámek, zacvaknu.

        Proti zloději to neochrání, ale takovému náhodnému „vezmu kolo a jdu“ by to mohlo zabránit.

        0 0
    • šimlos  

      Co se jídla týče, pokud je to na déle a není jistá hospoda na oběd, nebo vím, že se mi jí nebude chtít někde zkoušet, tak si namažu sebou normálně chleba, housku nebo tousťák. Sýr, máslo, marmeláda, salám, šunka, paštika, podle chuti. Pokud člověk nejezdí intenzity a to já fakt ne, tak žádný pravidelný přísuny sacharidů stejně nepotřebuje a je důležitější, aby to chutnalo.

      0 0
      • Smazaný účet  

        V sobotu jedu 230km bajk, 4000m prevyseni.

        Snidane 150g vlocek, 400g bily jogurt, 300g malin, 60g nejake orechove maslo – vetsinou kesu, mandlove nebo arasidove.

        Umyju nadobi, zahreju a rozmasiruju svaly a jedu.

        Po 3h jizdy flapjack a banan

        Po dalsich 2h jizdy 130g testovin s rajcaty a spenatem, nekdy v tom je i kruti maso, tak 120g

        Za dalsi 2 hodky davam tunakove sendvice

        Dost se mi taky osvedcilo vozit susene maso nebo prsut, doda to hodne bilkovin v malem objemu + sul, ktera je ted v lete dulezita.

        Zkousel jsem lehci stravy,ted vozim jen pevna jidla. Na celodenni jizde vydrzim i s minimem jidla, ale tohle se mi strasne neosvedcilo, protoze po prijezdu domu jsem snedl fakt vsechno a s plnym bachorem jit spat kdyz ma clovek v sobe 300g hoveziho, vajicka, fazole, 2 sacky ryze, avokado a dezert … nic moc regenerace …

        Pevna strava, prakticky moje normalni jidlo jen mensi porce s minimem vlakniny a tuku se mi ted posledni mesice osvedcila a zustanu u ni. Hodne mi to prida na psychice, ze v sobe mam normalni jidlo. Tyhle longy s – pro me – solidnim prevysenim stejne jedu pomalu, prumerka nekde u 21km/h, takze to clovek zvlada i s potravou v brichu.

        0 0
        • cyklista86  

          Asi nema smysl ti psat, ze kazdej vyzivar cyklistu by ti rekl, ze frekvence stravovani na kole za 3 a pak kazde dve hodiny je uplny nesmysl co. Defakto za ty tri hodiny kdy nejis zbytecne rychle vycerpas jaterni glykogen a pak uz pujde vykon hodne dolu a budes to nejak doplacavat. Snidane ok, ale nejpozdeji do hodiny(ve tvem pripade velke snidane docela blizko pred jizdou maximalne do 90–120 minut) by jsi mel zacit v mensich davkach dokrmovat cukry, aby jsi prave co nejdal oddalil vycerpani jaterniho glykogenu. Proste co tam neni uz pak nedozenes kyblem testovin..Nejist nic a pak se narvat je presne to co by se nemelo delat. Protoze tim jen neuveritelne rozhazes hladinu inzulinu.Coz ma negativni dopad na stabilitu krevniho cukru. Obed uprostred svihu je ok, ale mimo to je lepsi proste usrkavat oslazenej napoj a ukusovat nejaky tycky, pripadne susene ovoce a pod..

          0 0
          • Rychlej turista  

            Tento měsíc mám za dosavadních 13 dní na Drsoňovi najeto 1 462 km a nastoupanáno bajoko přes 20 km. V tom mám jednu dvoustovku a 4 × 162 – 172 km, vždy dva dny po sobě. Dvoustovka minulou středu v 35°C a dneska 163 km v 36°C. Co dělám špatně, když jsem to vše bez problémů ujel na 4 horalky, 1 Margotku a 1 malou bebe sušenku?

            0 0
            • cyklista86  

              To ze to takhle ujedes neznamena, ze to je idealni. Mozna by ses posunul s vykonem jeste uplne jinam, kdybys ja nevim zasel k Haceckemu do centra a ten ti vsechno nalajnoval podle nejake spoluprace s tebou..

              0 0
              • Rychlej turista  

                Posunovat se nikam nepotřebuji a v mém věku už vůbec a aby mi někdo organizoval život, tak to je úplně to poslední, po čem bych kdy mohl toužit.

                0 0
                • Delkim  

                  ty bys tady svoje zkušenosti raději ani psát neměl, 95% cyklistů by to ublížilo :)

                  běžný hobík má na bajku pocit, že po 60 minutách musí polknout půlku kachny nebo už mu nohy vypoví službu :)))

                  0 0
              • vrazdit  

                ideální svět neexistuje, ale je jasné, že každý metabolizmus funguje trošku jinak, také podle toho, na co a jak je zvyklý… to že ty se cpeš cukry co čtvrthodinu neznamená, že to někdo nemá jinak a třeba delší štreky nejede mnohem víc na tuky, případně úmyslně zásoby glykogenu nevysviští během prvních dvou hodin, když ví že bude na kole sedět dalších deset… každý nemusí jet třeba přes 200 km jako závod a je mu možná jedno, že to někdo s kýblem cukru zajede o půl hodiny rychleji… a možná ani ne :)

                0 0
                • cyklista86  

                  Ano kdyz ma nekdo 58 let a najezdeno to co rychlej turista, tak tomu bych asi nic neradil, ale on urcite neni idealni priklad klasickeho bike foristy.. Vetsina lidi to jidlo potrebuje, ale kdyz si tady prectou jak se nekteri predhani v tom kolik ujeli na co nejmin jidla a piti tak mozna muzou nabyt dojmu, ze tak by to meli delat i oni. Ze to je nejaka dobra a uctyhodna vec jezdit dehydratovanej a na hrane hladaku. Pritom naprosta vetsina co se v tom pohybuje na zavodni urovni by se tomu jen smala.

                  0 0
                  • šimlos  

                    Jo, v tomhle máš pravdu, dost lidí si myslí, že ujet 120km a 1500m up na 500ml bidon a jednu tatranku je známka úctyhodný výkonnosti :-)

                    0 0
          • Smazaný účet  

            Prosím tě, ty jsi jen takový teoretik. Já už mám za svůj život těchto dlouhých jízd odjetých tolik, že jsem vyzkoušel vše možné a vím naprosto přesně co mi vyhovuje za všech podmínek. Nikomu nic nenutím a netvrdím, že je to správně, tak to respektuj a nedělej to taky.

            Kdybych čerpal nějaké jaterní glykogeny, nejspíš bych to pocítil, nemyslíš tak náhodou? Long si odjedu v tepové zóně 1, stoupání 2–3. V zóně 4 nejsem vůbec a na takové jízdy do sebe dávám plnohotnotnou stravu, která zasytí na dlouhou dobu. Nebudu žrát samé cukry, které nevyužiju a navíc nezasytí. Cukry si dám, když pojedu nějakou bombu …

            0 0
            • cyklista86  

              Kdy že jsi to začínal jezdit na kole? Abych mohl srovnávat..

              0 0
              • Smazaný účet  

                Jenže já se nepotřebuju s nikým srovnávat. Přečti si to pořádně Já už jsem toho odjezdil dost na to, abych přesně věděl co mi vyhovuje a jak na to budu reagovat.

                Ani na vteřinu bych nepochyboval o tom, že jsi lepší cyklista a vše co děláš je pro tebe to pravé. Já si jedu podle svých pravidel a prostě mi fungují, tak proč bych to měl měnit? Běhám a jezdím na kole denně, vše mi vyhovuje, ničeho nemám deficit.

                0 0
                • cyklista86  

                  Ne že píšeš kolik si toho za svůj život najel, tak předpokládám že teda jezdíš od mala a je ti aspoň 50.. :-)

                  0 0
            • ms82  

              Jestli je cyklista86 teoretik nebo ne, je jedno. Ma pravdu. Tve stravovani je krasne, kdybys u toho nebyl na kole. Jasne, na nejake vylety to staci. No kdybys chtel trenovat nebo jen i zrychlit, je to spatne.

              Stejne to plati o turistovi, nechce poradit, ale stejne se pta, co je dela spatne ;-)

              Taky jsem si myslel, ze kdyz ujedu 150 km na vodu a jeden banan, tak jsem hrdina. Uz jsem z toho vyrostl.

              0 0
              • macomb  

                Tak ale Phantasma píše, že jezdí nízkou intenzitu, tam zase ty cukry tak potřeba nejsou. Když jedu s manželkou na cca 4h jízdu, stačí pouze oběd uprostřed (a v podstatě by ani skoro nebyl potřeba), když jedu sám, láduju do sebe každou hodinu nějakou tyčku. Intenzity jsou diametrálně odlišné

                0 0
                • ms82  

                  Bavime se tady jak jist (behem dlouhych vyjizdek) a nekdo pise, jak ji. Tak tim asi mysli, ze takhle se ma jist. Ja pisu, ze nema ;-) Neexistuje intenzita, pri ktere by se nepalil cukr. Ano, pri nizkych intenzitach, se cukru pali mene a kdyz zadny neprijimas, telo ani nema na vyber, nestiha ho vyrabet. Ale nema to nic spolecneho s tim, jak (spravne) jist.

                  Pokud si nekdo chce jist jinak, nez je optimalni, je to jeho vec. Ale nedaval bych to sem, protoze je to spatna odpoved na otazku v nazvu vlakna.

                  0 0
                • cyklista86  

                  4 hodiny s manželkou a 230km 4000m převýšení budou asi trochu jiné aktivity nemyslíš? Ja tady jen papouskuju to co by ti řekl kazdej vyzivar cyklistů. Sám toho taky moc nesnim na svihu do 4 hodin. Ale čím delší to je tim vic musíš myslet na tu druhou půlku, poslední třetinu jízdy jestli chceš stále podávat nějaký výkon a ne to jen nějak domotat… Kazdej zavodak ti řekne, že dojíždět vygumovamej na pokraji hladaku není dobry. Brutalne to prodlouží dobu regenerace a telo je náchylnější na nemoc…

                  0 0
                  • macomb  

                    Ale intenzita je podobná. Tak to chápu, že tohle určitě není lehká aktivita, ale pokud to opravdu jezdí v intenzitě Z1/Z2, tak věřím, že mu uvedená strava stačí. Sacharidy tam má a pokud aspoň každé dvě hodiny něco sní, tak mu to zřejmě postačuje. Není nutné vždy se cpát vrchem dolem. I ten oběd jde v pohodě strávit při rozumné intenzitě na kole. Zase bych to tak nedramatizoval. Samozřejmě pokud chci podávat maximální výkony, tak strava musí vypadat jinak.

                    0 0
                  • Rychlej turista  

                    Když se podíváš, jaké jsem jel tepy od zhruba 170. km do 190.km, kdy je to navíc převážně z kopce, ale s četnými brdky, které jsem si vyspurtoval na těžkou šajbu, tak jak mi to vysvětlíš, když podle tvých teorií jsem to musel jet naprosto bez cukrů v těle a na hranici zhroucení?

                    www.strava.com/…is/8212/9018

                    Snad ten odkaz bude fungovat, protože to píšu na dotykovým tabletu ručně, protoze netuším, jak se na něm kopíruje.

                    Já si právě těmito rychlými závěry testuji, jak na tom s těmi cukry jsem. A vždy mám dobrý pocit z toho, když na závěr ještě dokážu zrychlit.

                    0 0
                    • Barak  

                      Z výsledků jednotlivce (tebe) nelze vyvozovat žádné závěry. Prostě to máš takhle, funguje ti to, ok. Pokud bys ten příjem měl větší, jezdilo by ti to možná ještě víc, to asi ale nikdy nezjistíš.

                      Ať tak, či tak, máš za ta léta, kdy jsi jezdil 24 hodinovky, trénoval na ně a obecně jezdil dlouhé štreky, vybudovanou velkou vytrvalost a víš, jaké tempo si můžeš dovolit. Možná máš pro vytrvalostní sporty od přírody nadprůměrné předpoklady, těžko říct.

                      Každopádně, nemyslím, že sníst během 13 dnů výkonu na kole pár tatranek (jak jsi psal někde výše), je něco, co by mělo někomu posloužit jako vhodné doporučení.

                      To je jako když někteří ultra běžci zkoušeli přejít na raw nebo vege stravu, protože to několika z nich dobře funguje. Závěr byl, že jim to fakt nefungovalo…

                      0 0
                      • Rychlej turista  

                        Já nikde nikomu nic podle sebe nedoporučuji, protože vím, že by to drtivou většinu lidí zabilo. Ani bych neměl potřebu o tom psát, ale nemůžu si pomoct – když se objeví teoretik, který v životě zřejmě nic takového nejel nebo to třeba i zkusil, ale má z toho takové trauma, že začne urputně radit všem okolo a přesvědčovat je, jak to mají dělat, tak mi to nedá a na vlastní zkušenosti mu demonstruji že někdo to má i jinak – naprosto v rozporu s jím nařízenymi teoriemi :-)

                        0 0
                        • Barak  

                          Nikde nepíšu, že do doporučuješ. Jen jsem říkal, že kdyby to měl být snad doporučení, takhle by pro většinu lidí vypadat nemělo. On by se určitě našel někdo, kdo by řekl, že ses za těch 13 dní celkem přežíral, protože on by to dal úplně bez ničeno, jen na vodu…

                          Ty základní vzorce vhodného stravování jsou pro většinu lidí stejné nebo velice podobné. Řeči o tom, že každé tělo funguje jinak jsou nesmysly, jde o minoritu z celku.

                          0 0
                          • Rychlej turista  

                            Ony ty doporučované teorie totiž vycházejí ze statistiky. Takže je to úplně stejné, jako když těmto statistikám vymykající se zdravý člověk přijde k doktorovi a ten by ho začal přesvědčovat o tom, že teoreticky je vlastně už dávno po smrti.

                            0 0
                      • cyklista86  

                        Hlavně to ze jeho tělo zvládá co zvládá neznamená, že mu to telo dřív nebo později nespocita i s uroky.. jestli si někdo myslí, že může vynahradit tomu tělu vse po takovém vypětí při kterých jsou obrovské ztráty minerálů, vitamínů a pod.. Snezenim pár tatranek, kde nejsou žádné mikroziviny jen nekvalitní kalorie a nebude to mít dopad na jeho zdraví, tak je těžce naivní.

                        0 0
                • iceduck  

                  Dojídat se každou hodinu bych umřel po hodině

                  0 0
              • milan.v  

                Tu poslední větu tesat do kamene, je zde spoustu hrdinů, někteří ale jen virtuální…

                Zbytek je teoretické pojednání, jak už je zde také zvykem…

                0 0
              • Smazaný účet  

                Tak ještě jednou – na rozdíl od tebe a dalších tu nedávám nikomu žádný návod na to „správné stravování“ a nemám potřebu tady nikoho přesvědčovat o opaku. Každý si napíše to svoje a kdo se v tom hledá, udělá si z toho všeho nějaký ucelený obrázek a představu.

                Ta story o banánu a vodě – vůbec nechápu proč tohle píšeš, já si svůj energetický příjem pokryju dostatečně na to, abych neměl hlad a jelo se mi dobře s lehkým žaludkem. Ty vaše gely a pičoviny jsem svého času chtěl hodně zkoušet, ale když vidím to složení a ty sračky tam, kdy všechno má příponu -ný, natý, itý nebo ičitý, tak děkuji pěkně. Když chci cukry, jen ovoce.

                Jo, a abych nezapomněl, musím se podělit ještě o jednu ze svých zkušeností – nalačno hned ráno po probuzení mi nedělá problém 25km běh, zóna tak 3,5. Až tohle rozdýcháš, tak mi napiš, jak si strašně škodím :-D

                0 0
                • ms82  

                  Pises ve vlakne o stravovani, jak se stravujes, takze davas navod. Story o bananu a vode nebyla o Tobe, ale o me a spatnem stravovani na kole. Spravne stravovani nemusis davat do uvozovek, neni jich vice druhu, je jen jedno. Na kole cukr, v mnozstvi odpovidajici spalene energii (ciluje se typicky 50%).

                  Jestli si energeticky prijem hlidas, to posoudit neumim, protoze jsi nepsal, jaky mas vydej nebo prijem. Co je na tom ale spatne, je velka zatez na travici system. Pokud je traveni narocnejsi (coz napriklad tuky nebo proteiny jsou), vytvaris bud problem s travenim (jidlo se netravi pri vyssi intenzite), nebo nemas tolik krve na dopravu kysliku ke svalum, protoze je v travicim systemu.

                  Jinak ja jsem o gelu ani zadnych kosoctvercich nemluvil, mluvim o cukru. V jake forme si ho koupis, to je Tvoje starost. Muj cukr ma na sobe napsano cukr, nic navic. Presneji maltodextrin a fruktoza. Radeji si precti slozeni sendvicoveho chleba nebo sunky, abychom mohli porovnat primesi :-)

                  Behat umim, takze nemusim nic rozdychavat. A nepotrebuji to tady ani vytahovat, nema to zadny vliv na optimalni stravovani na kole.

                  0 0
              • jecnak  

                Souhlas do puntíku.

                0 0
          • dr nick riviera  

            Máš to hezky srovnané, ale kam se Ti ztratil svalový glykogen? Taky absorbce ze střeva je další proměnná (někdo může ze snídaně fungovat dost času..). A s tím insulinem bych byl taky opatrnější. Ono to šlapání na kole má celkem významný vliv na insulinovou sensitivitu..

            0 0
            • cyklista86  

              Jaterní glykogenu ti primarne vyrovnava hladinu v krvi a ne glykogenu ve svalech. Jinak při zátěži telo dokaze přijmout glukozu do buněk i bez inzulínu, ale já psal o tom že jídlo každé 2–3 hodiny na kole ti neudrží stabilní cukr jako malé dávky treba každých 20 minut. Co na tom nechápeš..

              0 0
              • Smazaný účet  

                Něco tu k nepochopení přeci jen je. Jak jsi na tohle přišel? To jsi vědec, který tuhle viděl buňky pod mikroskopem nebo tady jen papouškuješ nějaký blog ?

                Je to furt dokola, za 5 let se zase bude tvrdit něco jiného. Tak jako u diet. A vždycky se najdou lidi, kteří to budou opakovat …

                0 0
                • cyklista86  

                  A jak si ty přišel na 99% veci které máš uložené v pameti? Ja ti řeknu jak. Uplne stejne jak sem přišel já na to na co se ptáš. :-)

                  0 0
                • ms82  

                  Neco si o tom precetl a asi to nebylo na blogu, ale z duveryhodnejsich zdroju. Nevim, kde jsi byl pred peti lety, ale nic jineho se netvrdilo. Jestli, tak si nekteri mysleli, ze je nizsi nejvyssi mozna mira prijmu fruktozy. Nyni se ukazuje, ze muze byt o dost vyssi, nez puvodne predpokladali, takze jde prijimat jeste vice cukru.

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Ty musis v prvni rade konecne pochopit, ze v nejnizsich intenzitach nemam potrebu cukru. Proc taky, kdyz na nej nejedu. A co je vic? Subjektivni pocit nebo nejake obecne rady?

                    Nebo ty snad v zone 1 kazdych 30,40 nebo 60 minut do sebe rves cukry? To mas spatne nastavene zony v tom pripade …

                    Mne je uplne jedno co se tvrdi na internetu nebo na co se delaji studie. Cvicim, jim a spim tak, jak mi vyhovuje. Citim se skvele a mam vysledky. Nemam potrebu se ptat na vyzivu lidi, kteri ctou treba i ty nejduveryhodnejsi zdroje. Vytvoril jsem si svoje navyky a po letech testovani vim, co a kdy dat.

                    0 0
                    • ms82  

                      Jestli to chces osobni, prosim.

                      Mne je jedno, jake mas potreby, tady se bavime o tom, jak jist behem dlouhych vyjizdek ;-)

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        Kamo, ty se tu furt opakujes jak zaseknuta deska a chytnul ses jako hovno kosile spojeni „Jak jist“ a chces na to pohlizet jako na nejaky zaruceny navod. Precti si vlakno znovu seshora. Kazdy tu papa jak se mu zamane, casto jsou k videni nazory poslouchej svoje telo, vnimej jak se citis. Lidi tu jezdi na banan, kolu, testoviny, housky se sunkou. Jedi 2× za cely den, ale taky kazdych 40 minut.

                        Tak o cem se furt chces bavit?

                        0 0
              • dr nick riviera  

                Reaguju na „Defakto za ty tri hodiny kdy nejis zbytecne rychle vycerpas jaterni glykogen a pak uz pujde vykon hodne dolu.“ Svalova prace ti primarne spotrebovava glykogen ve svalech (koncekoncu proto tam taky ten glykogen je). A ten jaterni je tam – jak ostatne sam pises – pro dalsi tkane. Ergo, pri tech trech hodinach jedes na ten svalovy (kdyz mas zasoby). Uz si rozumime?

                No a pak zalezi komu tady radis – jezdci na tritydennim etapaku? To si myslim, ze tlacit do sebe cukry jako to jenom jde, je ta spravna strategie. Tema se ale jmenuje „jak jist behem dlouhych vyjizdek“, a to uz taky zalezi na vkusu a zkusenostech kazdeho soudruha.

                0 0
                • ms82  

                  Kdyz spotrebujes svalovy glykogen, tak jsi skoncil. Ty to vis, cyklista86 to vi, dokonce i telo to vi. A aby tomu predeslo, prubezne ten cukr doplnuje. At uz ulozenym jaternim glykogenem (to uprimne nevim, jaky ma podil, mozek potrebuje rezervu), vyrobou a vstrebavanim ze stravy.

                  Takze mas pravdu, jde primarne o svalovy glykogen, ale chces delat vse proto, aby Ti moc neubyval. Pro treninkovy efekt se obcas hodi si trochu hrabnout (tj prijedes treba na 50%), ale jakmile vycerpas hodne (uvadi se pod 1/4), vzpamatovavas se z toho par dni. To ma samozrejme negativni dopad na dalsi treninky.

                  Zminil jsi taky vyssi citlivost na inzulin pri vykonu – ta ani neni potreba, svaly nasavaji cukr z krve pri namaze i bez nej. Rozhodne to neni omezujici faktor, jak nasypat vic cukru do svalu, problem je v prvni rade, jak ten cukr dostat do obehu (vstrebat/vyrobit).

                  0 0
                  • dr nick riviera  

                    Souhlas, to klidne podepisu. Btw, odkud mas ta procenta? Ono to neni tak jednoduche to zmerit..

                    0 0
                    • ms82  

                      Je to urcite z nejakeho podcastu, predpokladam, ze z TTS. Posloucham je v zime na trenazeru, takze ted uz nevim, ktery to byl presne dil. Da se zkusit https://scientifictriathlon.com/tts267/ nebo jeste 236, 248, 265. V tech dalsich dilech i jeden mluvi primo o strategii „train low“, pricemz Mikael ma podcasty vyvazene a vetsina treneru a nutricnich expertu tu strategii nedoporucuje. Je sice pravda, ze trenink s nizsim pocatecnim stavem svaloveho glykogenu vede mozna k vetsim hodnotam ukazatelu, ale ne nutne k vetsim adaptacim. Opravnena obava je, jestli bys misto toho neodtrenoval lepe s cukrem, a tudiz nemel vetsi zlepseni.

                      0 0
                      • Melvin  

                        Dík za odkaz. Jsem to tak rychle projel a je to celkem zajímavé. Plno zajímavých informací. Ve volné chvíli si to musím poslechnout pořádně.

                        0 0
                        • ms82  

                          Je to jeden z nejuzitecnejsich podcastu o treninku. Zabavnejsi je asi trainer road podcast, TTS ma zase zajimave hosty, kteri jsou spicky ve svych oborech.

                          0 0
                          • Tencovozikmin  

                            Tak jedna vec je met neco nactene,druha odzkousene a treti k cemu ti to je,kdyz si hraje hobik na profika a vysledky ma nulove. Kazdy at si papa co chce. Spousta babek ujede 150km za den jen tak lazo plazo a spapaji na co maji chut,bez nasledku do dalsich dnu. Zalezi na profilu,pocasi,ve­tru,rocni dobe,zkusenostech vedet na co mam. Tak nac to hrotit.

                            0 0
                            • Barak  

                              Tak jsou dva přístupy. Buď trenujes nebo se vyletne vozis. Když trenujes a venujes tomu třeba 600 hodin ročně, záleží ti i na věcech, které jsou pro výletníka zbytečne.

                              0 0
                              • Tencovozikmin  

                                Aha,ale ten vysledek. Pokud se tomu venujes,tak nectes sracky na forech,ale veris odbornikovi,pod­stoupis testy a neco mas za sebou a vis co chces a znas se,tady kazdy mele jak profik a on to je nakonec borec co zhubl ze 120 na 100 pri vysce 180.

                                0 0
                                • ms82  

                                  O vysledku koho presne mluvis?

                                  0 0
                                  • Breakpain  

                                    skoro jak kdyby mluvil o mně … obětuju tomu hodně, seru se s tím a výsledky tragické … :/ …

                                    0 0
                                    • ms82  

                                      Ja si spis myslel, ze jen tak placa, aby rec nestala ;-)

                                      0 0
                                      • Pepe72  

                                        Ale to je Tvoje parketa.

                                        0 0
                                        • ms82  

                                          Tencovozikmin vypadal, ze mluvi o nekom konkretnim, tak jsem se ptal, kdo by to byl. Ale odpoved nikde. Pokud se neargumentuje fakty, ale jen se hazi na/urazky, tezko tomu rikat diskuze.

                                          0 0
                                • Barak  

                                  Na to, abys cestou nestavel na kachnu s knedlíkem a pivo, nemusíš pomýšlet na bednu na Tour.

                                  0 0
                                  • vrazdit  

                                    Klidně se zastavím, proč by to mělo vadit?

                                    0 0
                                    • Barak  

                                      Mě to nevadí, když se zastavis cestou na kachnu a pivko. Vadí mi, když bych se na ni mel zastavit já.

                                      0 0
                                • Melvin  

                                  A proč by hobík nemohl jíst lépe, když je ta možnost? Navíc ty se furt pohybuješ v rovině turistiky. Jsou tady lidi co trénují 15–20 hodin týdně, plus chodí do práce, tak tam ta strava a následná regenerace hraje celkem velkou roli. Ono celkově o tom jak se jako národ stravujeme vypovídá, jak většina lidí dneska vypadá.

                                  0 0
                                  • cyklista86  

                                    Když nejsi profik, tak tvému tělu staci rohlíky s parkem a kafe s automatu to jako nevis nebo co?

                                    0 0
        • Forester  

          Sorry, není to myšleno jako provokace. Jen by mě zajímalo, co jezdíš na biku, že při 230/4000 máš průměr 21km/h.

          0 0
          • cyklista86  

            No v lese kde se tezko drzi lehke tempo, kdyz se tam neustale meni sklon a jsou tam furt nejake prudke vyjezdy to asi nebude.. To by po trech hodinach bez jidla asi volal odvoz..

            0 0
          • Smazaný účet  

            Je to vlastně z 90% jízda po asfaltu, často v lese. Dobrá polovina trasy je jen po rovině, takže tam se průměrka zvedne. Stoupání ostré, vždy 7% a víc.

            0 0
            • Forester  

              OK, tak už tomu rozumím :-). Mě v tom trochu dělal nepořádek ten bike, kdy jsem si nedokázal představit, jak to děláš. Vrátil jsem se z Mílí, takže deformace, no :-).

              0 0
              • Smazaný účet  

                Jezdím jen MTB, ale mám rád sucho a čistý bajk, takže v drtivé většině případů jezdím pevný terén nebo rovnou ten asfalt …

                Ale mám za sebou i štreky, kde jsem jel desítky kilometrů v mokrém lese a to byl teda opruz se tam pachtit v bahně rychlostí 10km/h. Nedával jsem to psychicky, bylo to nekonečné …

                0 0
                • cyklista86  

                  Ses presne jako ja adept na gravela. :) V terenu je MTB fajn, ale taky vetsinu casu jedu tam, kde je gravel jako doma. Takze jsem ochoten se vzdat toho komfortu v terenu za cenu efektivnejsi jizdy po silnici, do kopcu.. Tzn. budu schopnej dojet dal, rychleji. Se stejnou namahou jako na MTB..

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Teď je to s kolama komplikovanější, příští rok nebude situace o mnoho lepší, ale po gravelu už pokukuju pár měsíců a určitě u něj skončím. Teď jen otázka kdy to bude.

                    Jen by mě zajímalo, kolik ten gravel může přidat na rychlosti při stejném výkonu v porovnání s MTB ..

                    0 0
                    • cyklista86  

                      Tak ja musim napred nasetrit takze nastesti me ta situace s kolama moc nevadi a stejne si myslim, ze skoncim u bazaru, protoze chci neco lepsiho tzn. karbon a hydry a to kolem 50 tisic jako nove clovek sezene tezko. Jinak to srovnani s MTB. Jestli mas XC top raketu ktera vazi 8 kg, tak jediny rozdil bude v posedu. Kdy uzke berany delaji opravdu velky rozdil v aerodinamice. Jasne se sirokyma rovnyma riditkama se taky clovek muze drzet nekde u brzd, aby mel uchop na sirku ramen, ale je to strasne nepohodlny a nemuzes pri tom brzdit a pod.. Berany jsou v tomhle proste lepsi. Velka variabilita uchopu a mas aerodynamictejsi posed bez namahy.. Kdyz ale nebudeme gravel porovnavat s top XC raketou, ale normalnim horakem co vazi 12–14 kg. Tak i prumernej gravel kolem 10kg to je taky znat na uspora vahy.. Z rozbiteho sjezdu po lesni ceste budu pomalejsi, protoze to nikdy nepustim jako na horaku, ale gravel to zase vsechno dozene pri jizde po silnici, do kopce… Hlavne jak rikam u beranu ta moznost menit uchopy. Sirku, vysku a hlavne i delku uchopu. Muzes to chytit u predstavce na hodne kratky uchop a muzes se natahnout koncama dlani na paky a ten uchop prodlouzit. Taky pri te zmene uchopu na beranech muzes menit natoceni zapesti. Do vic neutralni, pohodlne pozice.. S rovnyma riditkama to je proste na jedno brdo a po 4 hodinach uz clovek nevi jak ten klacek drzet..

                      0 0
                      • jatichy1  

                        Jezdím gravel gumy gumy Schwalbe G one all around 35mm a proti HT na 29 2.25 je ten rozdíl kolem 3 km/h pokud dám na ten gravel silniční kola tak to udělá další 1 km/h.. Porovnávání na cestě do práce..

                        0 0
                        • cyklista86  

                          Jasny, ale na MTB muzes taky dat uzovky.. Proste kdyz ani plaste a ani vaha neni faktor, tak jediny zasadnejsi rozdil jsou ty riditka. Kdy proste ty rozcapene ruce na 70–80cm riditkach funguji jako brzdici padak.. :D

                          0 0
                      • Smazaný účet  

                        Bazar připadá taky v úvahu a nebránil bych se tomu. Jenže proč by to někldo prodával … snad jen, že by byl z gravelu někdo zklamaný a chtěl se ho někdo zbavit?

                        Gravel je dnes jediné smysluplné kolo, ať si říká kdo chce co chce :-D

                        0 0
                        • cyklista86  

                          Tak muze to byt nejakej typek ve vate co to chtel vyzkouset a koupil rovnou drazsi kolo, ale zjistil, ze treba jezdi stejne jenom po silnici, tak chce cistokrevnou silnicku nebo naopak horaka. Nebo na to nekdo uz treba nema cas, zdravotni problemy, chce jeste lepsi model a pod.. Kazdopadne idealne to kupovat u nekoho doma a aby to bylo jeste v zaruce. Jak to je nejakej vychcanek co prijede nekam na parkoviste, tak bych do toho nesel..

                          0 0
                          • Tencovozikmin  

                            A pak jsou taky vychcanci co by chteli koupit kolo za desetinu noveho. To uz jsem taky zazil,ze ti dojede rozumbrada a zacne ti tvrdit co vsechno muze byt pokazene ikdyz neni a ze by to chtelo nazor od vice odborniku. Tak na to uz su stary na tyhle plky a citim vychcanost i z tebe,ale kdyz budes trpelivy tak na takoveho vola treba narazis,mozna i celne.

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              Z toho se dá velice rychle ven, ne? Dáš takovému odborníkovi kolo pod ruky a sám se podívej. Takovému bych neslevil a ještě bych byl nasranej, že jsem mu věnoval volný čas …

                              0 0
                • Forester  

                  Jj, v pohodě. Každý to má rád jinak.

                  Ať to jezdí!

                  0 0
      • mira13  

        Já to teda tolik nekombinuju, ale taky to řeším podobně. Nějaký pečivo a do toho dávám kvalitní šunku s máslem, nějak mi to dlouhodobě sedí :) A zajím to vždycky něčím sladkým, flapjack, mysli tyčinky apod. Do cca 100–120 km na silnici mi stačí jedna taková svačina, do 130–160 km 2×.

        Nevím, jestli je to ideální, ale mě to dlouhodobě sedí. Pocitově to mám stráveno rychle, dodá mi to energii a nijak mě to při jízdě nezatěžuje.

        0 0
    • Tomi.B  

      Nikdo nezmiňuje rýžový koláč… Gel… To už se nenosí? Asi jsem již out! Ráno:vločky protein ovoce káva, toust s burákovým máslem. Po 45min jízdy toust šunka sýr co je doma. Po dalších 45min začínám rýžový koláč.v kopcích zkracují dávkování přihodím tyčinku nebo gel dle zátěže. Prokládám iontovým nápojem iontový vozím v ampulce na doplnění většinou s magneskem. Druhá polovina až závěr většinou nějaké cereální sušenky tatranka,gely, perník levné sladké. Někdy šetřím kousek nebo 2 rýžového koláče na zpáteční cestu. Káva, Birel, zmrzlina nebo dortík tam také padne ;) Většinou doplňuji po 45min a pití podle počítače, pocitů. Zatížení Z3.z4. Maximum nechávám na intervaly :D po dojetí protein minerály a pořádné jídlo. Večer tvaroh ten nesmí chybět ujíždí na něm. Jídla sním hodně!

      0 0
      • cyklista86  

        Jo to má hlavu a patu..

        0 0
        • Espen  

          Jenže to mi přijde, že pořád někde stojí a něčím se cpe.

          0 0
          • Barak  

            Zastavíš, najíš se, vorazíš si, uděláš fotku nebo selfie na Stravu… prostě TRÉNINK! Rozumíš, né? :-)

            0 0
          • cyklista86  

            A o jezeni za jízdy už si někdy slyšel? Nevidím tam nic co by se bez problemu nedalo jist za jízdy.

            0 0
            • Barak  

              Neřekl bych, že se všechny ty věci k jídlu vlezou, spolu s dalšími nezbytnostmi, do kapsy dresu, abys pro ně mohl za jízdy sáhnout…

              0 0
              • Rychlej turista  

                Kávu si vezu v placatici, jen ta zmrzlina a dotik v kapse je vyzva :-)

                0 0
                • Barak  

                  Musíš vychytat nějaké okénko, kde ti zmrzlinu i dortík podají ve smluvený čas rovnou do ruky, abys nemusel stavět.:-)

                  0 0
              • iceduck  

                Brašna (bar) na horní rámové trubce. Easy.

                Radši vezu u tyčku víc než pak trpět.

                0 0
            •  
              Obsah tohoto příspěvku je blokován.
              0 0
            • Espen  

              Tak jasný, taky chroupu suk, musli tyčku. Ale z toho co psal mi přišlo, že věčně stojí.

              Já třeba tohle zastavování nemám moc rád. Trvá mi tak půl hodiny než se vůbec rozjezdu a pak mi vyhovuje držet nějaký pempo a tepy. Proto i na biku už jezdím strašně málo. Nebo v partě na biku, to je pro mě nejhorší. To se furt stojí a čeká.

              90% svihů jedu 1–2 hodiny někam, dám si někde pauzu(kofola, kafe, sušenka, cigáro) a jedu zas domů. Nevydržím na kole jako Turista, začnu se nudit :-D.

              0 0
          • Rychlej turista  

            Proto má tak vysoké tepy. Já když se nacpu, tak mi tepy taky vyletí :-)

            0 0
      • iceduck  

        +1

        0 0
      • jIrI___  

        Rýžový koláč je co?

        0 0
      • ms82  

        Ryzove kolacky se nosi, hlavne v profi pelotonu. Vetsinou to chteji jezdci (neni to od vyzivovych poradcu), protoze si stezuji, ze sladka voda se neda pit porad. Jak jsem si jinde precetl: „Just suck it up!“ Je to horsi, nez sladka voda, ale lepsi nez vetsina ostatnich veci, co bys mohl jist.

        Gel je drazsi varianta sladke vody a zpusob, jak oddelit hydrataci a jidlo. Nic proti gelu, ale cukr je levnejsi. Zbytek popisu vypada jako klasicka insta-tour, coz neni nutne spatne, ale moc toho nenatrenujes :-)

        0 0
        • cyklista86  

          U gelu je problém ta chemie. Nechápu proč tam serou treba tolik kyseliny citronove. Ta te ve větším množství zaručeně prozene a jako bonus ti ničí zuby.. Cena je taky komická to máš pravdu. Prumernej gel ma cca 20g maltodextrinu za nějakých 30kc. Přitom čistý maltodextrin koupíš 1kg do 100kc… rozpustis v bidonu treba 200g malty a máš to jako 10 gelu za zlomek peněz a bez chemie…

          0 0
          • ms82  

            Ano, v tom si rozumime. Nekdo si vari sve gely, to by se asi dalo. Ale na to nemam cas se patlat se sladkym sirupem :-)

            0 0
      • Chlebovnik  

        Vločky, protein, burákové máslo, šunka, sýr, po dojetí protein. Večer tvaroh.

        No nevím nevím, není tam těch bílkovin, pardón proteinů, trochu málo?

        0 0
        • cyklista86  

          2g na kg vahy naprosto v pohode. Ty doby kdy si lidi mysleli, ze cyklista nepotrebuje bilkoviny a muze tak zrat jen 3× denne kybl testovin s kecupem jsou davno pryc. Naopak cyklistika je dost narocna na regeneraci a ten turnover aminokyselin je tam obrovsky. Hobby cyklista sice nejezdi jako profik, ale narozdil od profika kterej mimo kolo jen polehava s nohama nahore musi pracovat. Takze v konecnym dusledku ta potreba kvalitni stravy, vitaminu, mineralu a pod.. Je stejna ne li vyssi jako u toho profika..

          0 0
          • Pepe72  

            Přijde mi že reaguješ na budování hmoty a né na založené téma.

            0 0
            • cyklista86  

              ? Chlebovnik evidentne narazi na to, ze tam ma podle nej moc bilkovin. Ja mu pisu, ze dnes cyklisti uplne bezne ji 2g na kg vahy. Svaly budejes specifickym treningem a kalorickym nadbytkem. Kdyz budes jen jezdit na kole a pridas bilkovin tak se nemusis bat, ze se jednou probudis s obvodem paze 50cm. :)))

              0 0
              • Pepe72  

                Nevím jak to má být teoreticky. Moje zkušenosti jsou: čím víc vytrvalosti tím menší chuť na maso a opačně, víc sily vvětší chuť na maso. Při dluhých pojezdech jím jen: jabka, banány, grepy, med a sušenky.

                0 0
                • cyklista86  

                  Ale chlebovnik reagoval na jidelnicek behem celeho dne a ne jen na kole. Ja taky nejim na kole maso a bilkoviny nerovna se jen maso. Ja treba pouzivam dost proteinak. Prave proto ze defakto nevyzaduje traveni, takze to zatezuje telo minimalne. Taky hlavne tolik nezakyseluje jako maso.. Vis ono je tezky se neustale dohadovat a diskutovat s nekym, kdo nema ani ty zakladni znalosti.. :)

                  0 0
                  • Pepe72  

                    Ha ha ha, jsi mně rozesmál – znalosti víc než zkušenosti :-). Dnes frčí protejny, jezte je :-)

                    0 0
                    • ladys  

                      Většina věcí okolo proteinů, sacharidů atd je stará desítky let

                      0 0
                    • ms82  

                      Je tady spousta zkusenych, kteri jsou ale asi tak padesat let pozadu :-)

                      0 0
                      • Pepe72  

                        Dobrá hláška, jak jsi na to přišel ?

                        0 0
                        • ms82  

                          Prisel jsem na to jednoduse. Je tady spousta lidi (jmenovat doufam neni treba), kteri zesmesnuji vedecka fakta. A neni to ani neco, co vyslo letos, ze by o tom nikdo nevedel. Jsou prevzata ve vsech doporucenich nutricnich specialistu. Za vsechny uvadim alespon jeden prehledovy clanek: Nutrition for the endurance athlete

                          0 0
                          • Pepe72  

                            Tys reagoval na mně. Tak čekám.

                            0 0
                            • ms82  

                              Ptal ses, jak jsem na to prisel. Odpovedel jsem Ti. Jestli cekas na vlak, cekej dal, nejsem vypravci.

                              0 0
                          • vrazdit  

                            Jen tak na okraj, vědecká fakta jsou pěkná věc, ale jejich využití v rámci sportovní aktivity nezavodícího amatéra je věc druhá… Kdo podává závodní výkon, je za to placený, je na něj tlak na výsledky, soupeří s ostatními na top úrovni, tam chápu, že zlepšení/zvýhodnění v řádu malých jednotek procent je třeba žádoucí… ale pro mě, člověka, který se jízdou na kole baví a za čtyřicet let se poměrně zná, co se týká metabolizmu a věcí kolem, pro mě je to prostě zbytečná věda a radši ujedu o pár km více, než to zabít přepočítáváním gramů sacharidů na kilogram hmotnosti… To je dle mého to, co tady vy s „vědeckým“ přístupem nejste ochotni připustit…

                            0 0
                            • ms82  

                              Nuti Ti nekdo neco? Resime, co je optimalni. Jestli Te to nebavi, tak to neres, ne? Je spousta lidi, co jezdi jen na vylety, kouka po krajine, stavi na kaficka, pivecka, dortiky, klobasky. Mne je to uplne ukradene.

                              Nevim, kdo si co neni ochotny pripustit. No tak mas neoptimalni pristup, ale maximalne Ti vyhovuje. Dobre pro Tebe.

                              0 0
                              • vrazdit  

                                Něco co je „vědecky optimální“ ještě nemusí být rozumně aplikovatelné a využitelné v běžných podmínkách pro normální lidi… Trénovaný jedinec s průměrným intelektem na tom bude podle mě lépe, než přepočítávač kalorií, který se sesype už jen když zjistí, že nemá v kapse svou dávku sacharidů na příštích 20 minut… Jsou typy aktivit, kde ani nevíš co bude za hodinu a jestli nezůstaneš viset ve stěně další dva dny navíc… Někdy je to optimum prostě nedosažitelné a je na těle, aby se s tím vyrovnalo a bylo na takové věci adaptované… A to nezajistí přísun sacharidů co půl hodiny :)

                                0 0
                                • Melvin  

                                  To i ten přepočítávač zvládne ujet 150 km na 2 bidony a mysli tičinku, ale proč by to dělal, když pak následná regenerace zabere více času? Ty tady furt pletš dohromady situace co se dá vs. co je pro tělo optimální. A nikdo tady nepíše o přesném počítání. Koneckonců ani profící to pořád takhle neřeší, ale jde o ten princip. Třeba co jíst a kdy jíst, v jaké formě je to pro tělo nejlepší.

                                  0 0
                                  • ms82  

                                    Je to marny. Dat do bidonu par lzic cukru je strasna prace a dela to z Tebe neurotika a obecne je to nedosazitelna vec :D

                                    0 0
                                  • Barak  

                                    Protože vrazdit, trénovaný jedinec s průměrným intelektem, když jde na kolo, tak počítá s tím, že může zůstat viset ve stěně a chce na tuto eventualitu být připraven. To dá rozum, né?

                                    0 0
                                    • vrazdit  

                                      Já, jakožto průměrně trénovaný jedinec s průměrným intelektem nejsem živ jen kolem a v jiných oblastech sportu je to třeba jinak… Mě je to jedno, já tady nikomu neupírám jeho optimální výživu, jen si nemyslím, že optimální výživa je zárukou optimálního výkonu a že život je i o jiných věcech a optimální znamená pro každého něco jiného… :)

                                      0 0
                                      • Barak  

                                        Konečně se dokážeš trochu oprostit od toho svého pohledu … +1.

                                        0 0
                                        • vrazdit  

                                          Ještě aby se oprostili i ti optimalizátoři a zastánci „vědecké pravdy“ :)

                                          0 0
                                          • cyklista86  

                                            Kdo to skutečně neřeší vubec nepoleze do takového vlakna a uz vubec tady nebude vypisovat svou stravu. Takže butto to sem napíše, protoze to chce zhodnotit/potvrdit, že to dělá dobře a nebo má chut se hádat..

                                            0 0
                                            • Rychlej turista  

                                              No tak název vlákna je „Jak jíst během dlouhých vyjížděk“. A ty se prostě jezdí na normální jídlo. Pokud ale někdo musí už po půl hodině a potom prakticky nepřetržitě do sebe sypat cukr, aby se mohl pohnout dál, objektivně nemá na to, aby se dlouhé vyjíždky úspěšně zúčastnil. Na cukr prostě nikam daleko nedojede, po pár hodinách ho to zkroutí.

                                              0 0
                                              • milan.v  

                                                Asi tak…

                                                0 0
                                              • ms82  

                                                Ty jsi cely objektivni. Svoje domnenky o cizich lidech tady prezentujes jako fakta.

                                                0 0
                                                • Rychlej turista  

                                                  Znám spoustu lidí, co jezdí dlouhé vyjížďky, ale nevím o nikom, kdo by je jezdil na cukr.

                                                  0 0
                                                  • Pepe72  

                                                    ms82 je jiný.

                                                    0 0
                                                  • Barak  

                                                    Možná by to chtělo argumentovat trochu věcně, než tyhle tvoje výkřiky do tmy.

                                                    0 0
                                                  • ms82  

                                                    Cukr spotrebovavas, at chces nebo ne. Ale Ty to myslis tak, ze cukr neprijimaji behem vyjizdky, ze? Ja to neberu jako odznak zdatnosti, ale to uz jsem napsal. Ale nebudeme se ridit tim, koho znas a koho ne, ze ne?

                                                    0 0
                                              • Barak  

                                                Jenže ono je „normální jídlo“ pro každého zde něco jiného.

                                                Když půjdu na začátek vlákna, tak je tam zmíněno 200–250km a 2000–4000 v.m. Já osobně tohle na MTB zajel na pár housek se salámem nebo máslem a džemem + k tomu gely a tyčinky. To je pro mě normální jídlo na takovou vytrvalostní akci.

                                                Pro někoho jiného to bude znamenat stavět 2× v hospodě na plnohodnotné jídlo + něco během jízdy. Pokud to někdo další pojede striktně na výkon, klidně myslím vystačí jen s gely a tyčinkami.

                                                Takže?

                                                0 0
                                                • Rychlej turista  

                                                  250 km/ 4 000 m byl klasický silniční KŠ a ten jsem jezdíval na 3 tyčky nakrájeného Power Baru, nalepeného na rám :-)

                                                  A to, co píšeš je klasický postup. Jenomže někdo, kdo musí od první půlhodiny do sebe sypat cukr, aby mohl jet dál, tohle neujede. Protože nemá vytrvalost a kvanta cukru mu na takové šrtece k ničemu nepomůžou. Pojede dvě, možná tři hodiny rychle, další hodinu se bude trápit a pak skončí.

                                                  0 0
                                                  • Barak  

                                                    Před každou občerstvovačkou jsi tam doufám pral velkou.:-)

                                                    0 0
                                                  • Rychlej turista  

                                                    Stavělo se většinou až u třetí, pro vodu. To byl problém, ne nedostatek cukru. Já vždy řešil nedostatek pití, tohle byl pro mně opravdový problém a ne jídlo. To se vejde do kapsy.

                                                    Jo a kdo KŠ jezdil, určitě se slzou v oku vzpomene na vyhlášené škvarky s chlebem a solí. Na rozdíl od cukru, který tam do sebe asi nikdo nesypal :-)

                                                    0 0
                                                • Pepe72  

                                                  Takže si uvědomuju že tohle réma není pro mně. Na horáku v terénu tyhle čísla nikdy neuvidím :-) Klobůk dole.

                                                  0 0
                                              • cyklista86  

                                                Furt nechapu o cem tu je rec. Ani phantasmovo prvni jidlo po trech hodinach a pak kazde dve hodiny ani tvoje 3 tatranky na 300 km neni scenar, ktery by provozoval clovek, ktery chce maximalizovat vykon a snizit dobu regenerace. Ze neco jde ujet je uplne jine tema. O tom se muzeme dohadovat zvlast. Co kdo dokaze vydrzet. Ale zadny zkuseny trener, vyzivar, ktery ma zkusenosti s trenovanim cyklistu nikdy nikomu nedoporuci to co delate vy dva. Takze mou osobu z toho vynechte a zacnete psat naprosto vsem profikum v tomhle oboru. Ze jsou to totalni idioti, kteri nevedi co delaji.. Jinak pochop. Ze ty nezacnes jist po 45–60 minutach a nasledne kazdych 20–30 minut proto aby jsi dokazal tocit nohama dalsich dvacet minut. Ale aby si telo hrablo co nejmin a bylo v pohode co nejdyl a nasledna regenerace byla co nejkratsi. Proc je tady v mode jist to minimum, aby clovek zvladl danou zatez? Vyzivar profiku ti rekne presny opak. Ty mas jist maximum co tve telo zvladne pojmout behem vykonu a jestli je nejaka doba, kdy se ma telu ubrat, tak to rozhodne neni behem vykonu na kole, ale mimo nej.. To bych rekl je jeden z nejvetsich rozdilu mezi profikem a hobby cyklistou. Profik mimo kolo susi hubu. Zere salaty a libove maso. Porce komplexnich sacharidu ma presne naplanovane aby to nepretahl a nezacalo se mu zbytecne zavodnovat podkozi a pod.. Na tezkem treningu ale vubec neresi jestli si ma dat tu tycinku/ gel navic. Proste kdyz chce po telu vykon, tak tam musi prijit palivo. Hobby cyklista uvazuje uplne opacne. Na kole se snazi jist minimalne. Je na sebe hrdej, ze ten gel co ma v kapse mesic nevytahl, ale pak prijede dom a zere od rana do vecera sracky. Same zobani, tucne, pivo.. Takze na kole nepoda vykon kterej by mohl a mimo kolo zase zbytecne pribere balast.. Protoze vyzdimane telo jde do stresu a je pak tezke se kontrolovat a nevyzrat lednicku. Ale kdyz dobre doplnujes na kole, tak prijedes dom a zadnej vlci hlad se nekona. Das si normalni jidlo jako kdyby jsi nikam nejel a jsi ok.. Jinak co se me a dlouhych jizd tyce. Tak vzivote jezdit nebudu 7 a vic hodin(u me ideal do 4) hlavne nechci aby moje bylo adaptovane jako treba to tvoje. Ja se snazim o balanc mezi silou a vytrvalosti. Takze opravdu nechci byt kardio mutant co ma klidovy tep pod 40, zvetsene srdce a pod.. To jsou extremni adaptace tela na extremni zatez a o to ja nestojim. Me staci uroven vytrvalosti jeste v kategorii prospesne pro zdravi…

                                                0 0
                                                • Rychlej turista  

                                                  No řeč je o jídle během dlouhých vyjížděk. A to ty čtyři hodiny, které je schopen objet i člověk bez vybudované vytrvalosti díky tomu, že do sebe nepřetržitě pere cukr, opravdu nejsou :-)

                                                  0 0
                                                  • cyklista86  

                                                    Praveze do tech 4 hodin do sebe az tak prat ty cukry nemusim. Na to z velke casti vystaci zasoby glykogenu. Max nejake cukry v piti pro lepsi vstrebavani te vody a banan. Mozna si dam ted o dovolene „vrchol sezony“ 7 hodin a tam uz budu muset jist od zacatku. Protoze mam problem jet disciplinovane v nejake aerobni zone, takze tam spotreba glukozy je velka. :D Kdybych jel fakt podle tepaku max zona 2. Tak bych to mozna prezil i na tom vasem stravovacim rezimu. Ovsem regenerace by se protahla ******** a o to ja fakt nestojim… Jinak idealni je uz pri dojizdeni v posledni hodine tam kopnout proteinak s cukrama. Defakto to same delaji profici. Toci nohama na trenazeru po etape a usrkavaji mix cukru, aminokyselin, mineralu…

                                                    0 0
                                                  • Rychlej turista  

                                                    Já tady ale opravdu nikomu neradím, co má jíst. Jen s tím už nějaké zkušenosti mám a stejně, jako si každý sport tvaruje tělo k obrazu svému, podoboné je to i s jídlem pro daný sport. Vytrvalec taky nějaký ten cukr potřebuje, ale v celkové energetické bilanci si vystačí s jeho minimem. A to je taky tím tajemstvím, proč má schopnost zvládat takovou zátěž dlohodobě a opakovaně.

                                                    Hodím ti sem pro pobavení svůj starý článek z mé poslední dávné 24hodinovky (první nedávnou jsem jel vloni – S24, tu jsem objel na řízky, což může potrdit Glum, který mi je podával), kde o jídle taky píšu, samozřejmě ve stylu nutričního zločince. Že jím asi doopravdy jsem, může potvrdit i Ječňák, který se na těch 24hodinovkách vždy opakovaně a s pohoršením divil tomu, na co všechno jsem schopen jezdit :-D

                                                    Chce to nebrat se příliš vážně, nekrmit všelijaké rádce poradců a jezdit a jíst tak, jak to člověku vyhovuje :-). Co je ale opravdu důležité a na co se zapomíná a málokdo to řeší, je pití. A to nejen v průběhu výkonu, ale zejména dostatečně dlouho už před ním.

                                                    0 0
                                                  • vrazdit  

                                                    S pitím mám problém já, kolikrát skoro zapomínám pít, zejména v chladnější části roku… Když je pak vedro, už si člověk musí dát fakt pozor, aby toho do sebe dostal dostatečné množství…

                                                    0 0
                                                  • Tencovozikmin  

                                                    Cukr pomáhá vstřebávání vody?

                                                    0 0
                                                  • cyklista86  

                                                    Kombinace vody, sodiku a glukozy. Glukoza pomuze lepsimu vstrebavani vseho vcetne sodiku bez kteryho v sobe zadnou vodu neudrzis. Nejhorsi co muzes pro hydrataci udelat je prepijet se pouze cistou vodou. Tim jen z tela vyplavujes elektrolyty zejmena sodik a to te odvodni… Cista voda ma smysl jen v pripade ze je to v kombinaci s gelama, pevnou stravou, kde ten sodik a glukoza je.. Je tu rec o piti behem vykonu. Normalne behem dne taky piju vodu, neslazenou mineralku.. Ale rozhodne uz se neprepijim jak jsem to driv delaval. Je to nesmysl. Co delaji sportovci kteri se potrebuji odvodnit do vahove kategorie. No zacnou se prepijet cistou vodou. Chodi chcat 50× denne a odvodnuji se.. Hlavne to kolik kdo potrebuje tekutin je hodne individualni. Zalezi to na rychlosti metabolismu a pod.. Ridit se podle zizne je nejlepsi.

                                                    0 0
                                                  • Tencovozikmin  

                                                    A proč bych se měl na kole přepíjet,někdy ti jen pocit žízně nestačí,mnohdy už bývá i pozdě.

                                                    0 0
                                                  • cyklista86  

                                                    To prepijeni sem myslel normalne behem dne. Jak kazdej doporucuje glgat kyble ciste vody coz je nesmysl.. Klasika moda mit v ruce neustale petku..

                                                    0 0
                                                  • dr nick riviera  

                                                    Jestli ma posledni veta vztah k vykonu, tedy je-li cilem dlouhodoby vykon v co nejvyssi intensite, tak ridit se podle zizne asi neni nejlepsi. Vzdyt je to analogie k tem cukrum, jejichz kontinualni prijem od zacatku doporucujes.

                                                    0 0
                                                  • cyklista86  

                                                    Ne to bylo myšleno během dne. Na kole jak se to ze začátku zanedba, tak se to špatně dohání to je jasný..

                                                    0 0
                                                  • ladys  

                                                    A kdy začíná dlouhá?

                                                    5,8,12h?

                                                    Proč profíci řeší výživu?

                                                    0 0
                                                  • Rychlej turista  

                                                    Dlouhá začíná zhruba tam, kde většina lidí skončí, protože ani ty cukry jim už nezabírají. Tak od 5. hodiny bych to viděl.

                                                    Profíci to řeší, protože jedou nadoraz a berou prachy za to, aby po dobu několika let podávali maximální výkony. A to pod dohledem doktorů, kteří je po tuto dobu udržují v použitelném stavu. To normální člověk nemá zapotřebí, jezdí si to svoje, s velkou rezervou, v klídku a pohodě, klidně 50 i více let. Toho je málokterý profík schopen a po skončení kariéry většině z nich jde jejich tělesná schánka hodně rychle do kytek.

                                                    0 0
                                                  • Pepe72  

                                                    Jestli mi to dovolí čas tak zítra zkusím 8hodin na bajku, v kuse jsem dal 6+. Dám kávu a budu zapisovat kdy jsem potřeboval něco.

                                                    0 0
                                                  • Rychlej turista  

                                                    Vítěz loňské S24 se dokrmuje :-D

                                                    0 0
                                                  • Melvin  

                                                    Zase nevěřím, že tohle je jeho běžná strava po tréninku. Konec konců by nám to to mohl napsat, kdyby zavadil o tohle vlákno.

                                                    0 0
                                                  • Rychlej turista  

                                                    Prostě se nehroutí z toho, co je k jídlu zrovna v nabídce, dá si, nač má chuť, tělo si to přebere. Já to mám podobně, sním všechno, co je, hlavně, když je toho dost. Když jsem jel vloni z Prahy od zubaře, tak na nějakém 250. km jsem zastavil v nevařící venkovské hospodě a systematicky jsem jim snědl prakticky vše, co tam měli – klobásu, utopence, nakládaný hermelín, sladké koláčky, brambůrky… Hospodský měl radost a chtěl, ať zase přijedu :-)

                                                    0 0
                                                  • Raf  

                                                    To bylo před večer před závodem. A já jsem taky trochu případ, co se jídla týká :D

                                                    0 0
                                                  • Rychlej turista  

                                                    Prostě variace na mou předstartovní večeři v podobě těch klobás a katova šlehu :-D

                                                    0 0
                                                  • Melvin  

                                                    .

                                                    0 0
                                                  • Melvin  

                                                    Tady mě překvapuje, že jsi napsal tak malou číslovku. Protože já to vidím podobně, tak jsem čekal, že někdo jako ty se na to bude dívat úplně jinak.

                                                    0 0
                                                • Smazaný účet  

                                                  Ty máš fakt problém pochopit psaný text. Snad 3× jsem tu psal, že si jedu pohodičku na pána v zóně 1 a 2 a ty tady furt budeš dokola točit cosik o maximalizaci výkonu a glykogenu. Už to konečně pochop …

                                                  0 0
                                                  • Barak  

                                                    A když nejedeš jak baba s chrastim, tak se stravujes jak?

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    Šrot nejedu víc jak 3 hodiny a tam samozřejmě sypu cukříky. Snídaně bez tuků a během jízdy každých 45min sušené datle, banán atd. Ale předchází tomu samozřejmě hodně sacharidů i v předchozím dnu, což je mnohem důležitější.

                                                    0 0
                                                  • cyklista86  

                                                    To asi nebude srot, kdyz to vydrzis 3 hodiny. :) To bude nejake stredni tempo, kdy se ani neflakas a ani nejedes full gas. Tak ja taky rad jezdim a to spaluje cukru hodne.. Srot je ze uz mas tepy hodne vysoko a moc dlouho to vydrzet nejde. Urcite ne 3 hodiny.. Je to proste neco jako casovka..

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    Hehe, víš jak … člověk sice postupně zpomaluje, ale stejně má pocit, že to strašně drtí. Takže nejedeš to svoje maximum, ale pocitově to tak cítíš :-D

                                                    0 0
                                            • vrazdit  

                                              To že má někdo jinou zkušenost než jsi ty vyčetl z internetu, to neznamená, že se chce primárně hádat… Je to diskuze a moje osobní zkušenost a znalosti vlastního těla je mi bližší a prakticky použitelnější než výběr vědeckých studií lavírující s jednotkami procent když to a/nebo ono…

                                              0 0
                                              • ms82  

                                                Ale Tvoji, ani Turistovu, zkusenost vam nikdo nebere. Kdyz napisete: „ja to delam takhle a jezdi mi to“, maximalne na to muzu rict, je to vas problem, mohli byste treba jezdit jeste lepe na cukru. Pokud se to ale prezentuje jako: „delam to takhle a vase teoreticke znalosti jsou k hovnu“, prestoze o praktickych zkusenostech ostatnich vite houby, tak to jiste funguje jako hadr na byka.

                                                Jiste, kazdy v zivote bude optimalizovat neco jineho. Mne sypani cukru do vody nijak nezatezuje, spise naopak. Dost mi to pomohlo, jak sportovne, tak troufam si rict i zdravotne. Muzes se priblizit i jinou stravou, ale ja nemam duvod.

                                                0 0
                                                • vrazdit  

                                                  A třeba bys ty mohl jezdit lépe, kdybys potrénoval ten metabolizmus na jiný zdroj a třeba by ti i bez předávkování cukrem neseklo:) ale ty máš svou „vědeckou pravdu“ a taky moc nebereš v potaz somatotyp a věci kolem, které jsou poměrně dost jinak u každého… Já celkově sacharidy nijak nevylučuju a myslím že jich spořádám dost, ale během jízdy si daleko víc užiju jiné věci a sladkou vodu z bidonu nemůžu ani vidět :)

                                                  0 0
                                                  • ms82  

                                                    Tak ja to vyhlaskuji, protoze vetsina lidi tady asi neumi cist a domysli si veci, ktere proste nejsou pravda (ano, myslim i Tebe). Ja problem s hladakem nemam a nikdy jsem nemel. Na 200 km mi bude stacit voda a dojedu v pohode. Nic mi nebude a muzu jit na nekolikahodinovou prochazku. Z treninkoveho i zdravotniho hlediska je to nesmysl, takze to nedelam.

                                                    0 0
                                                  • Pepe72  

                                                    Ty jsi sedmilhář.

                                                    0 0
                                                  • Pepe72  

                                                    To bylo na ms82 sory.

                                                    0 0
                                                  • Rychlej turista  

                                                    Několikahodinovou procházku jsem na jaře dal na dva špekáčky a čtyři rohlíky. Klidně by stačil i jen jeden špeáček a dva rohlíky, ale nechtěl jsem většinu jídla zase donest domů. Jídlo opravdu problém nebyl, spíše mě bolely nohy, proto jsem si sedl a jedl :-)

                                                    0 0
                                                  • Pepe72  

                                                    :-) :-)

                                                    0 0
                                                  • Melvin  

                                                    tvl to by mě ubilo jít 72 km po rovině. To bych nedal psychicky.

                                                    0 0
                                                  • Rychlej turista  

                                                    Chtěl jsem akorát ujít těch 100 000 kroků, takže to vyšlo zhruba na těch něco přes 75 km. Nebyl důvod vyhledávat nějaké ukrutné kopce. Je to stejné, jako když budu chtít nastopoupat 10 000 m. Taky se nebudu snažit ujet co nejvíc kilometrů, ale soustředím se jen na ty nastoupané metry. Nač si to zbytečně komplikovat :-)

                                                    0 0
                                                  • Melvin  

                                                    Jako máš můj obdiv, to dát takhle z fleku. btw. Co nohy ty dny potom?

                                                    0 0
                                                  • Rychlej turista  

                                                    Tak úplně z fleku to zase nebylo. Od začátku roku mám nachozeno 1 598 km (včetně 50,9 km během 4 běhů). Začal jsem chodit od vánoc a někdy v únoru se dostal na bezproblémových 20 km denně. Pak jsem dal 2 x asi 45 km, ale v krocích to bylo takové neforemné číslo, že jsem se rozhodl dát těch 100 000 kroků :-)

                                                    Druhý den jsem jel na trénink s dětmi a třetí den po chůzi jsem si zaběhl svých prvních 5 km :-)

                                                    0 0
                                                  • Melvin  

                                                    Tak to máš nachozeno celkem hodně.

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    Sak on nesel po rovine

                                                    0 0
                        • Smazaný účet  

                          Nedráždi je, už jsou na tebe dva :-D :-D

                          0 0
                      • Rychlej turista  

                        Asi to dělají dobře, když na kole tak dlouho vydrželi.

                        0 0
    • cyklista86  

      Jestli máš v dresu 2 volné kapsy, tak tam se toho vleze hafo. Jinak brašna na horní ramovku u predstavce to jistí. Ja nemám problém s tím zastavit. Vytáhnout z batohu a pokračovat.

      0 0
    • cyklista86  

      Dneska 78km a 1300m prevyseni. 90% odjeto mimo asfalt. Pro me hodne solidni svih hlavne diky tomu prevyseni. Pro nekoho hovno, ale ja mezi vrchare zrovna nepatrim a hlavne stoupat po sutrech v lese je neco jineho nez po silnici… Jinak jsem mel na piti a zradlo 2×750ml vody v kazdem bidonu 20g trtinoveho cukru a 30 g maltodextrinu + cca ctvrt cajove lzicky soli. banan, cca 100g rozinek posolenych a sacek maršmelounu. Tech maršmelounu sem zezral jel pul sacku 50g.. Po dopiti te vody cca v pulce svihu jsem oba bidony doplnil kyselkou. Z toho jde videt, ze tady pisu jak by se co melo idealne, ale taky toho moc nesnim. Jinak ikdyz jsem vypil 3L, tak stale to bylo malo. Poslednich 10km jsem dojizdel bezvody a uz jsem mel i sem tam husi kuzi a hlave mi varila. Coz je u me klasicky priznak prehrati a dehydratace.. Krome teda toho piti k tomu prispel takz fakt, ze jsem pri tom navratu domu potkal stat u prejezdu evidentne profika od DSM. (tam jsou nejaci cesi?) Byla to sranda, protoze tam prijel i nejaky expert na starem silnicim kole s rovnyma riditkama. Jak jsem se rozjeli, tak ja se zaradil za profika a cekal co bude. Expert ktery evidentne nedokaze odhadnotu jako na tom kdo je nas predjel. Profik jen kroutil hlavou a zacal lehce pridavat. Experta jsme predjeli a jeli dal. Za nejaky km profik zjistil ze jedu za nim, tak s asi na mobilu prepl play list a jel. Rovina, protivitr. v aero pozici a s druhym nejtezsim prevodem jsem byl ja(90–92kg na 14kg kellys gate 30)schopen se ho drzet. GPSka zmerila na tech par km od 40 do 52km/h. Pak jsme museli brzdit bo takovy ten dreveny mostek na cyklostezce a tam uz mi poodjel. Zrychleni mel samozrejme uplne jinde. Tak jsem nahlas jen konstatoval no jo si lepsi. :D Ale nedalo mi to, tak jsem do toho zacal dupad znovu a protoze uz jel volneji nejakych 35km/h tak jsem ho jeste dojel a jel dalsich apr km za nim ale uz ne v haku ale tak 4 metry od nej. Pak dal odbocil a nase cesty se rozesly. Profik si jen asi rekl dalsi blb. Ja z toho mam paradni zazitek.. :))

      0 0
      • cyklista86  

        Tak to jsem necekal ze ho najdu behem 20 sekund na google. https://www.youtube.com/watch?…

        0 0
      • novas752  

        Na muj vkus nějak moc rychlého cukru na takovou už delší trasu. To tě sice nejdřív nastřelí ale rychle ti pak dojde.

        0 0
        • cyklista86  

          Nedojde kdyz po troskach doplnujes. Nesmis nic nic a pak sezrat naraz 50g cukru.. :D Me prave vyhovuje ten pocit prazdnyho zaludku. Vubec nezatezovat traveni a jen prijimat energii. Driv sem zraval tatranky, snickersky, musli tycinky a hovadiny a jen sem z toho mel nafoukle bricho. Jedu proste moc intenzivne na to, abych pri tom jeste travil.. Hlavne tuk behem te zateze je spatne vyuzitelnej jako energie, kdyz je pritomna i glukoza a ukladas to do tuku. Coz potvrzuje fakt, ze ted si tuky hlidam fakt hodne a cukru zeru kolik chcu a tak vysekany sem jeste nebyl pri vaze 90–93kg..

          0 0
          • Melvin  

            Tak 90 kg není úplně cyklistická postava.

            0 0
            • cyklista86  

              Dlouhodobe je v planu vaha kolem 85kg. To je pro me takovy ideal. Letos se to ale nejak nedari. Asi starnu nebo co. :D

              0 0
              • Tencovozikmin  

                Míň cukru pokud chceš hubnout :D

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Neblbni, cukry musíš každých 40 minut i když ležíš na gauči. Protože zásoby glykogenu vole :-D

                  0 0
                  • Tencovozikmin  

                    Dyť to dodržuju,hlavně ten gauč. Když nesedim na kole,tak ležim na gauči,akorát na cukr seru,je ho všude ve všem až příliš,není potřeba cpat jej všude.

                    0 0
        • ms82  

          Na kole chces jen rychle cukry. Inzulin nevstupuje do rovnice, svaly si to nasavaji z krve samy. Nehrozi sugar crash.

          0 0
      • Pepe72  

        Jak dlouho si to jel ?

        0 0
        • cyklista86  

          Nevim. Furt jsem zastavoval a kochal se bo sem mestska ***** co se do prirody jen tak nepodiva. Na trackeru to ukazalo 5:19. Cista doba jizdy mohla byt tak o hodinu min..

          0 0
          • Pepe72  

            Tak fýzu máš.

            0 0
            • cyklista86  

              No úplná lemra nejsu, ale žádná hitparda to taky není. Což je hlavně taky tim, ze mam minimalne o 10kg masa navíc. Než by na kole bylo idealni, ale přestat cvicit(s vlastni vaho) a zhubnout naschvál svaly to fakt nechci.. bydlet nekde kde je celoročně teplo tak asi zhubnutí samovolne, ale tady přes zimu toho moc nenajezdim a spíš jen cvičím a nabiram. Takže na jaře zase na novo. :-)

              0 0
              • Pepe72  

                Podle toho cos teď napsal chápu tu Tvoji stravu. Ty furt myslíš na svaly :-)

                0 0
                • cyklista86  

                  Už dávno ne. Třeba mezi snídani a obedem mám 5 hodin kdy nic nejím a mezi obědem a dalším jídlem kolikrát i 6 hodin. To nemá se stravou na svaly nic společného. :-) Na tom kole to je spíš o tom, že prostě jedu intenzivněji. Což si vyžaduje vic cukru. Takže jestli na něco myslim, tak je to to abych ujel bez hladinu to co chcu.. :-)

                  0 0
                  • Pepe72  

                    Takové bomby teda nejezdím, ale včera 3h v tempu na kávu 1.5l vody a před koncem lžíci medu a citron. V tempu samozřejmně bez pauzy.

                    0 0
                  • Rychlej turista  

                    Tohle vše jsi mohl napsat hned na začátku a veškerou debatu o tom, jak ukrutnou chybu vytrvalci dělají, když do sebe od začátku a pak prakticky nepřetržitě nesypou cukr, jsme si mohli ušetřit.

                    Děláš naprosto jiný sport, který vyžaduje naprosto jiné stravování a podle svých zkušeností z tohoto sportu tvrdíš cyklistickému vytrvalci, že se stravuje špatně a radíš mu, jak to má dělat. To já bych si nikdy nedovolil.

                    Takže platí přesně to, co už jsem psal výše: stejně tak, jako si každý sport tvaruje tělo k obrazu svému, podobně je to i s jídlem pro daný sport.

                    0 0
                    • cyklista86  

                      Já nedělám naprosto jiný sport. Prostě nedělám jen cyklistiku.

                      0 0
                      • vrazdit  

                        tak dělat cyklistiku s kulturistikou není asi úplně ideál, ale jestli začneš víc jezdit, ono si to sedne :) kolik měříš?

                        0 0
                        • cyklista86  

                          Já nedělám kulturistiku. Cvičím jen s vlastni vahou funkční cviky. Žádné pumpovani bicaku a pod.. :-) S tím kolem se to dobře doplňuje…

                          0 0
                          • RapMan  

                            A dokážeš alespoň pochopit to, že ne všichni cyklisti jezdí intenzivně?

                            Že se úmyslně buduje vytrvalost při nižších tepech a tomu pak odpovídá i jiný příjem potravy? (více tuků na úkor sacharidů např.) …

                            0 0
                            • ms82  

                              Na Tebe jsem jeste nereagoval, tak se Ti to pokusim vysvetlit.

                              Mas dva druhy paliva. Jednoho mas malo a skvele to na nej jede a druheho mas nekonecne, ale je mene energeticky vyhodne. Prvni ovsem muzes doplnovat, alespon nejak omezene. Jakou kombinaci paliv si vyberes? Pojedes jen na to horsi, nebo budes maximalizovat prisun toho lepsiho a na co uz nebude stacit, to pokryjes tim horsim?

                              0 0
                              • RapMan  

                                A co je lepší a co je horší?

                                Já právě budu maximalizovat přísun toho neomezeného paliva, protože je pro mě výhodnější- tuk – tzn. tomu přizpůsobím intenzitu a stravu tak, abych spaloval hlavně toto palivo (Tzn. pro můj věk cca do 140bpm dle MAF metody , nebo trénování v zóně 2, low heartrate training, záleží jak si to každý nazve. Výhodou je to, že nemusím řešit dodatečný přísun obživy, než bych měl normálně, jako když bych na kole nejel..... (nejsem příznivec striktní keto diety, člověk by nějaký rozumný přísun sacharidů z přírodních zdrojů měl mít, ovoce, med, atd.)

                                A to že jedu pomalu a nehoním KOMy? Nevadí.

                                Že si dám chleba jen jednou týdně? Nevadí.

                                Na 35km trase jsem pomalejší cca o 20minut (cesta do práce, zpátky 35km to samé), ale zase můžu jezdit častěji, protože jsem v pohodě. Ale do pár měsíců nebo let se na stejné tempo dostanu i při této intenzitě, kde jsem dříve musel jet anaerobně a víc na sacharidy…

                                Jediná nevýhoda je ta, že ten tuk trochu ubyl a zadek není tak polstrovanej, tak jsem musel vyměnit sedlo za měkčí…

                                0 0
                                • ms82  

                                  Co je lepsi a co horsi palivo, to je jen recnicka otazka, ne? Sice jsem to nenapsal, ale je to zrejme, cukru mas omezene.

                                  Cukr spotrebovavas i kdyz ho behem aktivity nedoplnujes, byt v malem mnozstvi, pokud je aktivita dostatecne lehka. Je-li trenink i hodne dlouhy, vycerpas zasoby glykogenu a regenerace je hodne dlouha. Telo se samozrejme na tento typ treninku adaptuje a zvysi se schopnost vyrabet energii z tuku, ale trpi nasledne pri vyssich intenzitach, protoze s cukrem uz neumi tak dobre pracovat.

                                  Proti MAF treninku nebo obecne Z2 treninku nic nemam. Je to zaklad pro zvyseni mnozstvi mitochondrii. Mitochondrim cukr nevadi, ba naopak. A schopnost zvysit produkci energie z tuku jde ruku v ruce se zvysenim poctu mitochondrii. Takze staci jezdit a sypat cukr a dosahnes tehoz. Navic odtrenujes vice, takze se zlepsis vice.

                                  Dokonce, a to uz pro vetsinu zde bude uplne nejvetsi prekvapeni, i kdyz budes na kole jist cukr, je to stale nejlepsi zpusob, jak s pomoci cyklistiky hubnout. Detaily k tomu uz popsal cyklista86.

                                  0 0
                            • cyklista86  

                              Ani profici co buduji vytrvalost dlouhyma a mene intenzivnima jizdama opravdu nezerou behem jizdy tuky. Mas to cele dopletene. Tuky ti nic nedaji. Nezacnou se magicky vyuzivat jako zdroj energie behem jizdy jestlize nejsi v ketoze… Stale zerou cukry, ale jde o to, ze jich spaluji min a dokazou vyuzit vic tuku z tela jako palivo. Ano zarazuji treningy, kdy jezdi vylozene nalacno a nebo s nizsim prisunem cukru, ale to jen v nejake casti pripravy. Drtivou vetsinu treningu ikdyz jedou vetsinu casu v aerobni zone, tak davaji cukry. Tak uz pochop, ze to neni z moji hlavy, Zadnej profik nejede na 7 hodinovej trening(ikdyz bude treba 90% toho treningu v zone 2) s tim, ze nesezere pomalu nic. Ano dal by to, ale regenerace by sla do hajzlu, imunita by sla do hajzlu a v neposledni rade by se mu zacal spomalovat metabolizmus.. Dulezitej faktor je taky jak casto jezdis. Jestli jsi „výkend varior“ tak nemusis resit nic a muzes se uplne znicit, protoze mas tyden na to se dat zase dohromady. No jestli trenujes skoro denne. Tak si nemuzes dovolit vycerpat telo behem jizdy..

                              0 0
    • andy97  

      Dneska Christoph Strasser ujel za 24hodin 1023km (nový rekord). Uff to je pěkná darda.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Pěkně mu pršelo. V tom dešti jel snad polovinu cesty, ne?

        0 0
      • Nachtlauf  

        Zdar. Není někde informace, čím se během toho výkonu živil? Díky

        0 0
        • Chlebovnik  

          Šušká se, že dal na nejnovější nutriční rady bike-fora:

          Proteinový prášek, šunka, vejce, sýr, avokádo, proteinový prášek, spirulina, proteinový prášek, burákové máslo, proteinový prášek, tvaroh, proteinový prášek a v závěru hambáč s hranolkama.

          Tekutiny doplňoval kozím mlékem se sifónem.

          0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • rumik  

      Pivo a sojo tyčinka musí stačit

      0 0
    • Smazaný účet  

      Včerejší MTB 177/2600

      https://www.strava.com/…s/5674257134

      6:00 snídaně 80g vloček, 80g pohankových lupínek, ricotta, 50g datlí

      6:40 ride

      9:00 80g flapjack

      11:40 180g kuřecích prsou, 120 rýže, 50g datlí

      14:00 omeletka ze 4 vajec, 2ks celozrnný chleba

      Po příjezdu 60g sušených datlí, sprcha a někdy kolem 17h 150 g těstovin se špenátem, 160g kuřecích prsou, smetana. Dezert dva zákusky s lesním ovocem.

      Mé časy v zónách:

      Zóna0 asi 2 hodiny

      Zóna1 1:37

      Zón 2 2:15

      Zóna3 1:50

      Zóna4 0:11

      Před žádným jídlem jsem neměl hlad ani necítil deficit energie, tohle bylo asi nejvíc, co jsem za svých dlouhých jízd kdy snědl a bylo to hlavně preventivně, kdybych jedl méně nebo by to nebyla pevná strava, tak bych potom večer snědl asi 3 večeře.

      Včera jsem se pohyboval i v zóně 3, v určitých místech to v rozumé rychlosti jinak nešlo.

      Není to žádný návod, ale já rozhodně upřednostňuju na dlouhých jízdách o nižší intenzitě pevnou stravu a žádný pokles cukru nebo glykogenu po 40 minutách se rozhodně nekoná, jak tady někteří školí :-D

      0 0
      • cyklista86  

        Zajimave. Snist behem takoveho svihu maso, tak se dobleju a volam taxi. :D

        0 0
        • Smazaný účet  

          To je asi dost individuální.

          Znám lidi, kteří po jídle musí třeba hodinu, hodinu a půl počkat než se můžou hýbat. Já si dám plnohodnotný oběd a hned můžu kolo, tenis nebo cokoliv …

          Nevadí mi ani vláknina. Dám si v pohodě fazole s hovězím a celozrnným chlebem a můžu 3 hodiny skákat a je mi skvěle :-D

          0 0
          • Nachtlauf  

            Jen dotaz – nekroutí se ti pak střeva se spoustou plynů po cca 6–7h od snědení takového oběda? Já takové porce tuhoš stravy v kombinaci se sportem odnáším pak nafukováním střev.

            0 0
      • Rychlej turista  

        Tak já poslední Klínovec dal na grilované kuře. Neplánovaně – jel jsem zrovna okolo něj, tak jsem neodolal :-)

        0 0
        • Smazaný účet  

          Žejo !!!

          Úplně v pohodě. Nevím, proč z toho dělají někteří vědu. Normální jídlo prostě :-D

          0 0
          • Melvin  

            Problém je, že někteří to brali z pohledu tréninku a jeho efektivity, to co jezdíš ty jsou výlety. Ale neber to nijak špatně, tak to taky občas dělám. Akorát 2 obědy za tak krátkou chvíli je teda mazec :-)

            0 0
            • Smazaný účet  

              Když si přečteš to vlákno znovu, tak drtivá většina z nás tady ty dlouhé štreky výletuje. Dokonce už v prvním příspěvku je to zmíněno. To jen někteří měli potřebu sem vlézt a začít probírat nějaké tréninkové metody.

              Když jsem tu někde zase psal, že třeba odjedu hodinu a půl v zóně 4, tak to každý zpochybňoval a teď najednou jsou lidi schopní jet 200km v tempu :-)))

              0 0
              • Melvin  

                Tak 1,5 h v zóně 4 je v pohodě. Dlouhé závody jsem jezdil třeba kolem 4–5 hodin. Jinak ten „výlet“ jsem nemyslel z pohledu tempa, ale to že během toho zastavíš na 2 obědy. Zase neber to nijak špatně, taky vezmu bika a jedu dlouhou vyjížďku a zastavuji, fotím, dám si oběd.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Já to vozím z domu a stavím jenom když budu jíst nebo když Garmin ukazuje haluze a musím otevřít Mapy.cz na mobilu. Takže typicky uplynulý čas třeba 9 hodin, čas pohybu 8 hodin. Včera upolynulý čas skoro 10 hodin, protože jsem v jednom místě bloudil a nemohl jsem se vymotat. Už nikdy nebudu plánovat trasu po trasách, kterou nejsou na mapách uvedeny jako cyklo trasa :-)))

                  0 0
              • Tencovozikmin  

                Souhlas. Tady spouste borcum unika nazev vlakna.

                0 0
      • jIrI___  

        Když tu čtu ten svůj půltýdenní jídelníček tak mě napadla jedna věc – jak řešíte stravování vy, kteří se z nějakých důvodů nechcete stavovat v restauracích či stáncích? Vozíte si nějaké krabičky s jídlem připraveným doma?

        0 0
        • Smazaný účet  

          Já jsem to bral všechno z domu do batohu, v restauracích nestavím nikdy a v lese žádné ani nejsou. Pokud mám rozvést včerejšek, tak to vypadalo tak, že v jedné krabičce byla jen jen suchá rýže s restovaným masem. Rýže s masem na způsob přípravy ala kulturista v dietě se mi osvědčil. Lehké jídlo, které jsem vůbec v sobě necítil. Omeletka byla v alobalu a v sáčku.

          Vloni jsem léto odjezdil na těstovinách s rajčaty a špenátem a dělal jsem si taky sendviče s tuňákem a avokádem.

          Nemám rád narvané kapsy dresu, ve kterých je duše a všechno možné, raději vozím malý batůžek Shimano a tam si vše dám. To veškeré jídlo váží asi (pro mě zanedbatelných) 800g + plastová krabička.

          0 0
          • cyklista86  

            Jeste bych to bral kdyz jsou teploty pod 20 stupnu, ale v tehle vedrech do sebe ladovat maso s rejzi spocenej nekde v lese to je proste mazec. Asi jsi proste nejaky humanoid z roku 2542 poslany z budoucnosti.. Jinak jakou mas spotrebu piti? Ja dneska 63km 1km up 50% les a 50% silnice. Vyjel jsem teda debilne a jel pres poledne bo jsem cumel na Olympiadu ale i tak jsem byl rad, ze me vystacily 2×700ml bidony+500ml petka v batohu. 3 hodiny cisteho casu jizdy. Na trasu co jsi jel ty by me nestacilo ani 6 tech 700ml bidonu… Uz vubec nepocitam tu tuhou stravu, ktera taky spotrebuje docela dost tekutin na traveni. Ja jsem si zase vystacil s bananem, cukrama v piti a dvema hrstma solenych rozinek.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Včera jsem to měl 6×700ml. A zase tak spocený jsem včera nebyl. Bylo to pořád nahoru a dolů a v tom sjezdu se člověk hezky ochladí. Navíc jsem jel údolím kolem Macochy, kde bylo u těch jeskyní něco málo přes 10 stupňů …

              Ještě ro řeknu jinak – když jedu něco delšího, pochopitelně to plánuju a hydrataci a přísun sacharidů zvyšuju už dva dny dopředu. Možná proto nekolabuju a mám všeho dostatek.

              Můj názor je ten, že hydratace a výživa den před jízdou ti dá mnohem víc než strava během té jízdy.

              Mé běžné jízdy jsou kolem 80km a to jezdím bez jídla. Nepotřebuju ho. Odjedu to i ráno nalačno v zóně 3. Večeře den předem, to je hlavní strava :-))))

              Nějaké cukry během jízdy už tě nezachrání, to v tobě shoří za půl hodiny a můžeš dávat další várku, abys mohl fungovat …

              0 0
              • cyklista86  

                „A zase tak spocený jsem včera nebyl. Bylo to pořád nahoru a dolů a v tom sjezdu se člověk hezky ochladí. “

                heh ale to neznamena, ze kdyz po tobe netece pot, protoze to schne pri jizde, ze se nepotis a neztracis tekutiny.. Praveze proto je to zradne, ze ti funkcni hadry schnou, fouka a tak po tobe netece pot jestli nejedes vylozene pomalu do nejake stojky, ale tekutiny ztracis uplne stejne.. Doporucuju se zvazit pred a po jizde. Me to nekdy dela i 2–3kg rozdil…

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Tvle, už fakt stačilo. Nebudu se s tebou bavit týden o nesmyslu.

                  PS: vážíš se taky pokaždé, když se vysereš? To ti bude dělat taky dobrých 700g …

                  0 0
                  • cyklista86  

                    Co se rozcilujes? :D Proste jsi napsal nesmysl. To ze se pocitove pri jizde nepotis neznamena, ze se na kole nepotis jako prase neztracis velky mnozstvi tekutin. Vazit se pred a po jizde je nejlepsi ukazatel toho kolik tekutin si ztratil. Ty by ji byl asi dost prekvapen vzhledem k tomu, ze si myslis, ze se moc nepotis, kdyz te chladi vetr. hehe…

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Díky za tvoji péči, ale já se při nízké intenzitě jako prase rozhodně nepotím.

                      Ale OK, tak ještě jinak. Běž do ***** :-)

                      0 0
                      • Tencovozikmin  

                        Ne,tam ne,tam by nevedel co delat,byl by proste v pici,radsi o dva prsty vedle,at si muze kontrolovat stolici,hnup.

                        0 0
                    • Pepe72  

                      Říkáš že ne, ale ty uvažuješ fakt jak kulturista. Většina z nich přemýšlí přesně takhle.

                      0 0
                      • vrazdit  

                        Prostě jako blbci:)

                        0 0
                        • jatichy1  

                          Nějak nerozumím těm agresivním reakcim. Možná jsem něco někde přehlédl nebo nepochopil. Ale to doporučení se zvážit před a po je dost častá rada, většinou se k tomu ještě přidá, vypít 1.5× ztracené hmotnosti. Osobně to nedělám, ale rada to není od věci…

                          0 0
                          • cyklista86  

                            Ja tomu rozumim moc dobre. Proste BF. :))

                            0 0
                          • Pepe72  

                            Nechápu proč se vážit před a po výletě a ani po tréninku ?

                            0 0
                            • cyklista86  

                              Tvrdi ze se nepoti. Ja tvrdim ze to je v tehlete teplotach nesmysl a tak jsem mu napsal, ze si to pro zajimavost muze takhle overit. Co na tom nechapes?

                              0 0
                              • Espen  

                                Tak jsem dnes vyrazil s 85,4kg a za 1,5 hodiny se vrátil s 85,1kg. Úbytek 300 g. Vypil jsem litr vody a kafe.

                                Vypovídá to o něčem?

                                Snídaně byla káva a 2 kousky bábovky.

                                0 0
                                • cyklista86  

                                  Vypovida to o tom, ze jsi mel ubytek na vaze 300g. Tzn. zadna traga. Co se hydratace tyce, tak dalsi ukazatel je moc. Jestlize prestanes mocit behem delsi jizdy a pak se vymocis treba az doma a barva moci je jako nejaky bylinkovy caj, tak si dehydratovany a je potreba to dopijet(pomalu ne ze exnes 2L vody a plati, ze kombinace tekutin, cukru a mineralu hlavne sodiku je pro rehydrataci lepsi nez cista voda..). Jinak idealne hlavne pri tech delsich jizdach by clovek mel pravidelne mocit cirou/lehce nazloutlou moc. To je znamka dobre hydratace..

                                  0 0
                                  • Tencovozikmin  

                                    Močit do bidonu a popijet během vyjížďky,neboli ani kapka nazmar.

                                    0 0
                                  • Jano86  

                                    tak to potom ja som kandu vyjizdku dehydrovany ..vcera po 80 km raz a pak aż doma..:/

                                    0 0
                                  • jIrI___  

                                    Pokud mám po švihu nahnědlou moč (celkem často, 0,7 l vody mi při aktuálních teplotách vydrží 50 km, víc tekutin do sebe nedostanu), tak si na doporučení lékaře po švihu dávám enhydrol a po něm jsem jako rybička :)

                                    0 0
                              • Pepe72  

                                Mi se líbí ,že radíš někomu kdo evidentně jezdí štreky.

                                0 0
            • Sodoma  

              A mezitím ještě stíháš psát na BF:-)

              0 0
            • Sodoma  

              A mezitím ještě stíháš psát na BF:-)

              0 0
        • Pepe72  

          Krabičky jsou levné a hlavně máš co potřebuješ. Dneska 9hodin na krabičkách.

          0 0
    • Jano86  

      Ja už nevim co dávať do seba pri dlhom svihu.. Tak včerajší bordel toto

      0 0
    • Oťas74  

      Těch piv dám za vyjížďku několik, vody cestou vylemtám dost, je potřeba doplňovat i něco jiného. A tuňák s vejcem nee, taky mám negativní zkušenost. :-) Jsem téměř všežravec, nedělá mi problém si dát během dlouhé jízdy normální jídlo, i se několikrát zastavit, třeba na párek, burgra, nebo něco sladkýho a hlavně kafe, klasickej turek, to musím bezpodmínečně. Ale jezdím na pohodu, čas je vedlejší, tak i 80km dám klidně za celý den.

      0 0
      • Espen  

        Na podzim jsem takovou vyjížďku dal s pár klukama. Neustále se kvůli něčemu stálo (pivo, oběd). Snad 8 hodin to zabralo. No úplně rozbitej, unavenej, otrávenej jsem se vrátil domů :-D.

        0 0
        • Rychlej turista  

          Když jedu s pivní sekcí, tak to mám úplně stejně :-)

          0 0
        • jIrI___  

          Takových vyjížděk jsem se úplně přestal účastnit, protože to nejsou vyjížďky, ale čisté utrpení.

          0 0
          • cyklista86  

            Hlavně když je vedro, tak si nedovedu představit se někde grilovat celej den.. ploužit se pomalu. Bych zdechl… :-)

            0 0
            • RapMan  

              Podle toho to co v tomto vlákně píšeš tak evidentně vůbec nemáš vytrvalost a ještě se snažíš ostatní přesvědčit, že mají furt nesmyslné jezdit „na krev“ jako ty…

              0 0
              • cyklista86  

                Kde ostatni presvedcuju aby jezdili na krev? Jinak otazka co tou vytrvalosti myslis. Ze nejezdim 7 hodinove svihy na minimum jidla? To mas pravdu to nejezdim… Nebavi me jezdeni na kole, kde me vic boli za krkem a prdel nez nohy.. :)

                0 0
                • Pepe72  

                  To jak jezdíš je v pořádku.

                  0 0
                • Rychlej turista  

                  Dneska 161 km nalačno, jen na 104. km přes půl Pikaa. Pro jistotu to nečti, aby ti nepraskla žilka :-)

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Nalacno jsou to ty nejlepsi jizdy a behy, ale za 160km mas muj obdiv :-)

                    To bych musel den predtim veceret asi 8000kcal, pak mozna, ale i tak by me to po takovych ctyrech hodinach nicilo psychicky …

                    0 0
                  • cyklista86  

                    Prvni vec ktera me okamzite napadla. :D https://www.youtube.com/watch?…

                    0 0
                  • Pepe72  

                    Moc pěkné.

                    0 0
                  • dr nick riviera  

                    Tyjo, jakoze respekt, pane! Ale je pravda, ze Ty fakt nejsi standardni cyklista. Tvuj metabolismus je nastaveny tak, jak to podle me u 99% lidi nikdy nepujde.. Proto ty trenice s 86kou.. Jeho rady jsou o maximalisaci vykonu u nekoho, kdo jede vic hodin v nejvyssi mozne intensite, kde dostupnost energetickych substratu muze zlepsit cas o nekolik sekund/minut.

                    0 0
                  • Nachtlauf  

                    Bravo!

                    0 0
    • Oťas74  

      Tak kvůli pracovnímu vytížení se na kolo dostanu tak 2–3× za měsíc o víkendu, a jezdím sám, tak si to chci užít, a ne jak splašenej ujet 80km za 5h.

      Na takovéhle turbojízdy nemám výkonnost. A ani mě to už nebaví. A nechat někoho se mi přizpůsobovat, to je mi dost blbý. Prostě mám rád kochací klidné jízdy. A žeru při nich, co mi přijde pod hubu. Tak.

      P.S. Blbě jsem to vložil.

      0 0
      • Jano86  

        Pekne si to napísal! Hlavne si to užiť

        0 0
      • PLATYPUS3  

        V pohodě, my se tady hádáme jak ujet co nejvíce a nejrychleji na co nejmíň žrádla, jestli máme trénovat tukový metabolismus abysme mohli jezdit na velkou pilu třicítkou tak aby to nebolelo a aby bylo furt dost kyslíku po ruce nebo napodobovat profíky a co šedesát minut jeden gel :-)

        0 0
        • cyklista86  

          „nebo napodobovat profíky a co šedesát minut jeden gel“

          Prumernej gel ma 20g sacharidu. To by asi daleko nedojeli v tom zavode.. Davaji cca 60–100g sacharidu/cukru za hodinu, takze v prepoctu na gely 3–5. :)

          0 0
      • Nachtlauf  

        Jezdi jak tě to baví :) vždyť „vo tom to je“.

        Tak 80 km za 5 hodin není zas tak velké turbotempo

        = 16 km/h – možná v terénu na mtb ano, ale na silnici ve zvlněné až kopcovité krajině je to dost pomalé a kochačka. A to i na těžkém „nesilničním“ kole. A v tomto tempu bych fakt nemusel ani zobnout nějaké jídlo nebo jiný zdroj energie.

        I mých 22–23 km/h (moje standardní tempo na 16 kg plečce na těch cca 60 nebo i 80 km) je pořád brutál výletní tempo oproti žiletkářům a užiju si to, aniž bych měl pocit, že jsem se flákal.

        Prostě každý užíváme jinak. :)

        0 0
        • cyklista86  

          Jak je to mimo asfalt, tak fakt průměrná rychlost je nic neříkající, ale po silnici průměr pod dvacet to je fakt vyloženě aktivni regenerace..

          0 0
          • Oťas74  

            Jezdím pouze mtb, to můžu zajet kamkoli, nebaví mě tahle cesta? nevadí, vezmu to tuhle tady přes les a hurá dál. A s tou turbojízdou to byl zrovna jen příklad, i když jsem se zrovna asi trefil do mého průměru 16–18km/h. No prostě kachací jízdy no.

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.