• mastihuba

    Brambory, Rejže, těstoviny. Ale co k tomu a aby se to nekazilo. Snídani odbudeme pečivem, vajíčkama a podobně, přes oběd je člověk na kole a po příjezdu by to mělo byt rychle hotový. Napadá mne zavařit do omniovek čínu 1000× jinak, případně guláš s knedlíkem, ale na 10dní mi nějak chybí fantazie. Zkuste nastřelit nějaký jídelníčky. Víc hlav víc ví. Ať je to trochu rozmanitý. Díky za postřehy.

    0 0
    • Kamikaze 591  

      Dobré je takové to jídlo v sáčku. Dělá to nějaká česká firma, ale na jméno si nevzpomenu. Je tam i maso!

      0 0
    • oddie  

      Kam jedete, že se tam nedá jíst nic normálního?

      0 0
    • Soreno  

      a co oblíbenou boloňskou omáčku na těstoviny – tu si uděláš a zavaříš a pak nějaký pesto na těstoviny mám rád bazalkové (to snadno koupíš) nebo si můžeš udělat.

      Taky záleží kam jedeš – já mám rád ochutnávat místní jídla např. na gardě byl vždy oběd v místních restauracích či horských chatách a vařily jsme z místních surovin. Na první dny jsme měli na večeři naložený maso na gril z domova. Pak jde o to jestli máte lednici či ne, ale někdy jako lednice poslouží horský potůček :-)).

      0 0
    • Motyll  

      Recept: GULÁŠ

      Suroviny: hovězí maso 1kg, paprika červená 4ks paprika chilli, 3ks rajčata, 8ks cibule,

      2ks česnek, paprika mletá, koření – pepř, sůl, olivový olej

      Postup

      Cibuli na kostičky necháme v hrnci na oleji zesklovatět. Přidáme pokrájené hovězí maso na kostky a osmahneme. Zasypeme červenou paprikou, aby maso chytilo barvu. Přidáme na proužky nakrájenou papriku, pokrájená rajčata. Lehce podlijeme horkou vodou a dusíme. Zhruba po 1,5 hodině přidáme na drobno pokrájený česnek a chilli papričku. Necháme ještě 20 minut povařit. Nakonec dochutíme pepřem a solí.

      Zavařování: Do vyššího pekáče s vodou postavíme naplněné a zavíčkované sklenice a sterilujeme při 120 °C hodinu. Po vychlazení dáme do lednice a po 48 h znovu přesterilujeme.

      Jinak si myslim, HR je civilizovana zeme, kde se clovek naji za stejny love jako v CZ (nemyslim Lade, ten je cenove mimo).

      0 0
      • fousac  

        recept fajn, ale zavarovat dve porce? to snad ni nema cenu, ne?

        0 0
        • mastihuba  

          to je fklidu, von jen machruje že umí googlit :D

          0 0
          • Motyll  

            Guglit umi dneska decka v druhe tride :)

            Tohle me zaujalo, kdyz jsem na to zahlidnul kdysi v TV upoutavku a prislo mi to zajimavy na cesty.

            A divim se, ze se ptas, kdyz si zazil Albanii…

            0 0
    • RomanH  

      Urcite zpestrit mistnim jidlem. No a nakoupit dost ruznych omacek (praskove ci ve skle) – daji se jak k testovinam, tak k ryzi ci bramboram. A jeste fazole, cocka, leco, utopenci.

      0 0
    • obda  

      Za mne různé omáčky na těstoviny, zavařit, spousta je i masových (kupované nebrat ;)). Nebo ještě lépe jíst na místě v restauraci.

      0 0
    • black.horse  

      No jelikož na dovolenou jezdím celkem tak na 5–10dní v roce, obvykle na dvakrát, tak se snažím si to max užít – odpočinout si od zaběhlé klasiky. Užívám si místní kuchyně a když je možnost, zkoumám co kde je v tamnějších krajích. Guláš a knedlíky a jiný radovánky mohu potkat v ČR furt, to by mi akorát zkazilo dovolenou:-(

      0 0
      • black.horse  

        A pokud nechceš chodit do restaurací, tak třeba v Alpách to řeším obvykle tak, že si zajedu do místního obchodu a koupím si jejich schinkenspeck a jiné radovánky, k tomu plechovku Weizen a v penzionu si sednu na balkon, dám nohy na parapet a vychutnám si západ slunce nad Schwarzwaldskou šunkou :-D

        0 0
      • mastihuba  

        ono jde o to že jedem do dědiny kde je jeden malej obchod a neni moc kde do hospody. V dubnu je makarská riviera dost vykradená.

        0 0
        • RomanH  

          Vem si dost piva

          0 0
        • obda  

          Pokud se tam dají koupit alespoň kuřecí prsa (je s nimi minimální práce), tak de dá dobře vystačit s kombem těstoviny/rýže, lepší kupovaná omáčka a za pár minut osmahnuté maso.

          0 0
        • Jaroslávek  

          P.S. Ale na kole se svezeš taky !?

          0 0
    • rudik1  

      myslel jsem že dovolená je od toho,aby si člověk užil volno…

      hmm,tak ty budeš radši vařit.

      0 0
      • Motyll  

        Tak on tam jede jako kuchař/provianťák…

        0 0
        • rudik1  

          tak ještě pro jistotu přibalit pár věcí…

          cejchy,velký balení kafe atd…nikdy nevíš za co to čenžne:-D

          0 0
    • marco  

      Sem myslel že doba paštik a zavařovaček už je dávno za námi. No řeším to návštěvou místní kuchyně a návštěvou lokálních krámků s potravinami no jde to jen někde v civilizaci.

      0 0
      • mastihuba  

        pche, taková domácí paštika, omniovka vepřovýho sádla, k tomu sklinka okurků, kozích rohů nebo kvašáků… tranzit uveze prakticky všecko.

        0 0
        • ememem  

          presne voli podobnym vyletnikom zaviedli tie hranice kontroly na potraviny. uz tomu len chyba spat na parkovisku a na nom obcas nejakeho lahvaca z tranzitu predat turistom co sa na parkplatz prisli vystat.(to som zazil, nie ze pocul). na druhej strane treba priznat ze z vynimkou potravinovych obchodov su ceny v chrovatsku absolutne neprimerane a bratom slovanom len tak kuka z oci jak ojebat.

          0 0
          • mastihuba  

            uvědom si že v těch dědinách okolo moře je teď v dubnu všecko pozavirany, pekarna peče jen v létě a jedna mala samoška tě nevytrhne. Dojedu ze švihu vyklopim připravený jídlo do hrnce a k tomu uvařim přílohu. Jestli nechceš nastřelit nejakej jídelníček tak si tohle vlakno blokni, na tydle rozumy fakt nejsu zvědavej už je jich tu dost.

            0 0
            • karliner  

              Kdybys to tam napsal rovnou, nebylo by jich tu tolik. Když jsem si přečetl úvodní post, měl jsem sto chutí ti poradit stejně, tohle všechno vysvětluje…

              0 0
              • mastihuba  

                jedem do luxusního apartmánu s veškerou výbavou a naplněným barem. přes den se odšvihá 120km a celý odpoledne je volný, takže příprava jídla je příjemný zpestření. Po hospodách se stravuju celej rok v práci, takže to co tady všichni argumentují jako nevýhodu vubec nehodlám akceptovat. :D

                0 0
                • weekend warrior  

                  tak tím spíš a víc bych se zaměřil na nákup místních surovin:), bo povařit pravé a viděné výsekové maso, rybu, podusit zeleninu…dochutit pravým sýrem…

                  0 0
                • RomanH  

                  Presne tak. Ja spise nechapu, kdyz nekdo na B-F o dovolene prohlasi, ze chce mit luxus. Pokud jedu na pobytovku, tak jasne, objednam to minimalne s polopenzi, a nebo se budu stravovat po mistnich restauracich. Ale dovolena na biku v horach, k tomu proste nejake to klohneni patri. Prijet prositej, osprchovat se, hodit pivo, uvarit neco ostrejsiho (jak psal Weekend Warrior), kafe, dat do kupy kola, no a pak bud vyrazit do mistnich hospudek, a nebo vytahnout papricky, olivy, klobasky ci uzene, dat par piv a jit spat. Po hospodach se pres poledne opravdu stravuje clovek celej rok. Ale urcite parkrat mistni kuchyni ochutnat, to zase jo.

                  0 0
                • ememem  

                  dobre, tak sorry, nepochopil som.

                  0 0
                • obda  

                  Tak v tom případě bych neřešil, a vařil bych z čerstvých surovin koupených na místě (těstoviny atp. bych vzal s sebou, na místě kupoval maso/ryby/ovo­ce/zeleninu, pokud to jen trochu jde). Ale mě vaření baví :)

                  0 0
            • Paja  

              jj, v Zaostrogu jsme byli tyden pres zacatkem jejich oficialni letni sezony – a to bylo v cervnu – a v mistni samosce to vypadalo jak tady pred 89;) teprve v pulce toho tydne zacali normalne fungovat…pocitam, ze mistni mimo sezonu jezdej pro jidlo nekam do velkejch supermarketu v Makarske…

              Jinak k puvodni otazce – to co na lyze – na prvni dny nalozit nejaky maso (taky zalezi, jestli je tam lednicka, cestou se to v tuhle dobu jeste nezkazi) + trvanlivejsi veci – uzeny, klobasy a pak jak pises – ryze, testoviny, brambory, nejaky ovoce a zeleninu tam snad mit budou…nam zensky na lyzich delaji i knedliky plneny uzenym, ale s tim se vam asi nebude chtit placat;D

              0 0
        • Smazaný účet  

          Otazkou je, proc si na dovolenou zabalit cely byt s sebou?:)

          0 0
    • Venda  

      Na dovolený jedině All inclusive. Vařit si můžu doma.

      0 0
      • Bjerndi  

        Na delší dovolenou jedině někam do hor, za sportem a podobně. Nepotřebuju si o dovolené něco dokazovat a hrát si na něco co nejsem.

        Takže bez problémů v Norsku, Finsku v horách paštiky a nudle + omačky na zalití horkou vodou :-P

        0 0
        • Venda  

          Já si chci zas na dovolený odpočinout. A hlavně nehodlám ustupovat z kvalitnější stravy, natož abych na delší dovolené jedl nějaký instatntní sviňstva.

          0 0
          • Bjerndi  

            Já si odpočinu pohybem a přírodou. Představa kvalitní stravy v horách mě opravdu rozesmála, třeba táhnout sebou bifteky.

            Zdravě se stravuju celej rok a pokud si nějakej výlet žádá opak, v pohodě se to dá zvládnout. Každej to máme holt jinak, já na dovču jíst nejezdím :)

            0 0
            • Atilla  

              Do Rumunska jsem si sušil maso. ideální do hor. Jinak omáčky atd si fakt nedokážu představit, leda, že by jsme měli osla:)

              0 0
              • myval  

                čau, jak jsi to sušil? A z jakého masa? Jedu do Norska, tak o tom uvažuju, díkes.

                0 0
              • Bjerndi  

                Na sušení jsem línej, to vyřeší štangla salámu :) Ty omáčky docela jdou, ale nijak si nenalhávám, že to je zdravá dobrota a éčka z toho jen lezou :D

                Jinak strašná výhoda je ta, že člověk může jíst sladkýho kolik chce a ještě si to tělo žádá

                0 0
                • Smazaný účet  

                  http://www.jerky-shop.cz/ Mate s tym niekto skusenosti?

                  0 0
                  • Kubiczech  

                    Hovězí a kuřecí dost humus, k dalším pokusům nemám odvahu. Snad je domácí lepší.

                    0 0
                  • black.horse  

                    Jedl jsem několikrát hovězí hot&sweet a moc mi to chutnalo. Krom toho mi to přišlo jako super svačina na dlouhé výlety, když člověk má plný zuby sladkostí jako musli, ionťáky apod. Ještě se dá u nás sehnat „jerky“ od jednoho výrobce (potkal jsem to asi v Makru) a tak bylo dobré…

                    0 0
    • Hedus  

      To ale není přeci dovolená ? Raději přišetřím 2000,– a užiju si to se vším všudy. Po tripu pěkně na večeři a vínko.

      0 0
      • Atilla  

        Jo v horách, nejbližší hospoda 120km ti budou ty 2tis tak trochu k hovnu:)

        0 0
    • weekend warrior  

      nevim kam jedete, ale…

      brambory(nevim jetli by se mi to chtělo tahat na kole, ale nevím jestli to taháte na kole…), rejže, těstoviny, čočka fazole, soja, vše se dá nakoupit předvařené = není to sice to pravé pošmáknutí(oddělují se šlupky), ale dá se velice dobře + sojové maso(nudličky) + sojové maso (granulát – dají se udělat karboše, chutnají jak kapustové)

      • různé hotové sušené š/majdy od vitany a spol přiamatérské verzi

      nebo: olej + sůl + pepř + fakt kvalitní česnek + sušené chili(mi jim říkáme šváby) + sušená rajčata (sušená, ne v oleji nebo jen s minimem oleje, spíš jen tzv. prosolená) + kvalitní suché klobásy(není to sice jako měkké klobásy na vaření, ale dá se) + oregano + kari + rajč. protlak + dijonskou+pepřovou hořčici + olivy v pytlíku + na chvíli vydrží nějaký fakt tvrdý sýr…

      jinak sýry, maso, čerstvou zeleninu atpd je dobré kupovat místně, opravdu jen v málo evropských zemích je to tak špatné jak u nás v supermarketu a případný cenový rozdíl oceníš v rámci rozdílu kultury prodeje(budeš-li nakupovat u řezníka, na trhu)a chuti(byt třeba jen placebo efekt)

      mnoho příjemných kulinářských zážitků, jde o to jen naplánovat a nebát se…

      0 0
      • weekend warrior  

        jídla z ingrediencí co jsem napsal, jsou minimálně dvouhrncovky, někdy by bylo fajn mít tři nádoby na vaření, takže fakt záleží jak to máte hozené… ohniště anebo sporák o 2+ plotnách ok, ale jedete-li na turist vařičích chce to asi jen ten 2nádobovej model = hutnění + majda od vitany a během žrádla vařit čaj atpd… ale fakt záleží…

        0 0
    • MlokCZ  

      Fazole. Ty se dají vzít v konzervě, k tomu cibule, párky a trocha koření, pečivo koupíš na místě.

      A je z toho rychlé (do 10–15 minut hotovo) a dobré jídlo.

      K těstovinám se kromě obvyklých omáček dá třeba udělat špenát + vajíčka na tvrdo. Pořád poměrně rychlé.

      Lečo + brambory nebo + pečivo. Lečo už není tak rychlé, můžeš si ho ale připravit předem a třeba i na 2×.

      0 0
    • hony007  

      Já si k moři nechal „zavařit“ normálně upečený vepřový (krkovička), kuře, pak kuřecí prsa přírodní, nebo tu čínu, nezkazilo se nic. Vydržel sem na to v Itálii jezdit na bruslích víc jak týden.

      0 0
    • biker007  

      Kam jedes? na zapad a jih od nas nema smysl vozit cokoliv, spise si vozime nakup domu (nemecko, rakousko, italie). mistni zlodeje chci podporovat co nejmene:)

      0 0
    • jachymk  

      Amarouny no. 1 !!

      0 0
    • Excel  

      Zajeď si na Šmelcovnu a oni tě zavařovačkama i s vhodným obsahem vybavěj ;-)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.