• pegas

    V návaznosti na předchozí téma se zabezpečením kola při kempu, hledám kandidáta na stan na kemp.

    Požadavky:

    2–3 osoby

    váha není rozhodující (vozit se bude v autě- na kolo, na fesťáky,atd.)

    žádnej extrém do zimy- stačí jaro-podzim

    cena cca do 3000–4000,–

    lepší dva vchody + předsín…

    Budu rád za každé rady, zkušenosti, fotky se značkou, příkladně s typem stanu a jednotlivými parametry stanů…

    Pokoukávám např. po:

    Jurkovi

    Husky

    Pinguin

    Anketa: Nejlepší stany má

    43x
    67%
    3x
    5%
    4x
    6%
    2x
    3%
    9x
    14%
    3x
    5%
    0 0
    • RendyD  

      Bez osobních zkušeností, ale kdybych měl vybrat, tak tento se mi dost líbí.

      0 0
    • vinca  

      Na fesťáky mám stan z TESCA. Stejně je v něm pokaždý nablito :-)

      0 0
    • notobi  

      mam tenhle http://www.hannah.cz/…-308308.html za mě spokojenost pro dva plus věci ideální prostor. jediný co mi vadilo, ale řeší to nepropustná lepenka je podlážka ložnice sešitá ze dvou kusů a při delším lijáku propouštěla trochu vodu po přelepení OK (takže za mě spíš osobní koupě a zkouknout jak vypadá podlážka abys to nemusel řešit jako já (nechtělo se mi to reklamovat)

      0 0
    • Soreno  

      Tak s Jurkem mám dobrou zkušenost akorát nevím zda se vejdeš do ceny většinou stojí kolem 5000–6000 – doporučuji ti vzít se dvěmi apsidami je to pohodlnější

      http://www.jurek.cz/…o-midi-3-duo?…

      0 0
    • scota  

      Pinquin Gemini 150 cena na e-shopech od cca 4500,–

      Testováno Tatry, Rumunsko, Bulharsko, Německo atd.

      Vejdou se tam 3 karimatky a má dvě prostorné absidy.

      0 0
      • oddie  

        Rozměrově dobrý, akorát mi u něj vadí váha, tahám ho na zádech…

        0 0
        • romachain  

          Používáme verzi extreme, je o něco lehčí. Každopádně po pár letech nepoužitelnej, podlážka je jak prostěradlo (myšleno podle odolnosti vůči vodě).

          0 0
      • scota  

        Tyčka nevydržela, stan byl postaven na zahradě. Možná se tam kluci trochu pošťuchovali, ale nic dramatického. Vypadá to na vadu materiálu. Co myslíte?

        0 0
        • MildaZ  

          Pokud hodně nefoukalo, tak bych to viděl na kluky :-)

          0 0
        • tom.kh  

          Tohle není vada materiálu, ale spíš chyba při výběru… Levné stany mnoho nevydrží… tak to prostě je…

          0 0
          • scota  

            Jedná se o stan za cca 4700 Kč což není úplně levný stan do kempu. Problém jsou náhradní díly. Poslední segment tyčky mají v Hanibalu ale délka nějak neodpovídá, asi koupím segment od Jureka a upravím si ho. Další stan už bude Jurek ;-)

            0 0
            • MI.KU  

              Stan pod 5 je vesměs stan do kempu – příhod cca 10 a dá se to používat – příhod 20–30 a je to top stan.

              0 0
              • scret  

                Jenom se te zeptam, jake mas konkretne zkusenosti s „levnyma“ stanama, tzn. mysleno do cca 7tis.?

                Nepopiram, ze stan za 25 koliku bude lepsi, ale spis mi jde o tu demonizaci a straseni ze stanu, ktery si kupuje prevazna cast milovniku prirody…

                Prtze ja mam konkretni zkusenosti s temahle stanama a takovy scheize to zas neni a kdyz si vyberes relativne dobre, tak se daj pouzit v klidu i na horsky pouzivani (do rekneme 4–5tis m.n.m.)…

                Muj stan od Husky Falcon slusne drzi uz nekolik let. Konstrukce je vyborna a v horach uz taky nejakou bourku a blby pocasi zazil… Na zacatku jsem byl k nemu dost skepticky, ale neber ho zadarmo:) no a dneska jsem z nej vylozene nadseny, prtze za malo penez, hodne muziky…

                0 0
                • MI.KU  

                  Nějaké drobné zkušenosti jsou ;)

                  Měl jsem kdysi nějaký Coleman to nevydrželo a protejkal při delším použití, potom Jurek Alp což bylo lepší a dá se říct ze to už jde používat.

                  Ono je stanu v podstatě jedno jestli ho postavíš v 1m.n.m. nebo v 8000m.n.m. takže bych nerozděloval odolnost stanu tím zda je vhodný do hor – obecně stany na výškové výstupy jsou lehké a mají tenké podlážky jelikož je stavíš na sněhu/ledu také u nich není takový požadavek na vodu jelikož tam sněží.

                  Stany do nižších výšek mívají zas odolnější podlahu jelikož je stavíš na porostu, kořenech, křovinách a td. Tropiko musí být velmi odolné proti dešti.

                  Odolnost stanu nejlépe prověří stavění na křovinách dlouhodobé kempování v dešti a velice rychle ho prověří vítr – mám dlouhodobé zkušenosti s více jak měsíčním i několika měsíčním zimním kempováním po pevninském severu Skotska a hlavně Orknejích, Hebridech – hezky liják každý den, větříček o síle orkánu a stan vystaven v otevřeném prostranství aby se otestovali jeho schopnosti. Alpy, Norsko, Island…

                  Jinak používám stany Hilleberg. Aktuálně model Staika.

                  0 0
                  • Jakobo  

                    mám dlouhodobé zkušenosti s více jak měsíčním i několika měsíčním zimním kempováním po pevninském severu Skotska a hlavně Orknejích, Hebridech

                    A to je tvoje vlastni zkusenost to nekolikamesicni zimni kempovani ve stanu ve Skotsku? Proboha proc? Tos tam pracoval jako delnik nekde na stavbe a chtel usetrit za ubytovani?

                    Odolnost stanu nejlépe prověří stavění na křovinách

                    Tak to si fakt nejsem jisty. Postavit jakykoliv stan nekde v kameni nebo krovi to bys musel mit plechovou podlazku jinak tu hadru vzdycky nejak propichnes a je sumak jestli to je silikonizovany PA, PES. Naopak ty nejlevnejsi stany s podlahou z PE pasku (totez co bau-bau plachta) se mi zda maji nejvetsi mechanickou odolnost.

                    Jinak vidis, ja jsem mel stan Hannah Troll S za 1500 Kc nekolik let, spani ve vichru na Lofotech, par prudkych lijaku, mesic na korzice a dalsi a dalsi a stan drzel. Pruty z nejakeho sklolaminatu neznicitelne, stavba do 1–2 minuty. Prodaval jsem, pac byl maly.

                    0 0
                    • Pavel  

                      On ty Hillebergy asi prodává… :)

                      0 0
                      • scret  

                        Tusim, ze tu nekde psal, ze je neprodava, ale buhvi…

                        0 0
                        • MI.KU  

                          Opravdu je neprodavam jen je používám. A vidět na vlastní oči 30 let starý kousek používaný ještě větším blaznem je potom fajn důvod těm stanum věřit – ostatně je používá spoustu polárních expedic.

                          Proč si dat měsíc dva v takovém počasí…? Proč ne člověk si neporidi takové vybavení aby ho vytáhnul jednou za rok na Mácháč ;)

                          0 0
                          • scret  

                            ja se ale neptal proc mesic, dva v takovym pocasi?:) V tomhle ti naprosto rozumim…

                            0 0
                          • Manzak  

                            30 let stary stan, pokud je to pravda tedy, tak urcite nebude ze stejnych materialu jako se siji soucasne stany, cili to neni relevantni, nebo je to stejne prukazne jako 30 let stare acka ktere taky jeste rada lidi spokojene pouziva, argument na nic.

                            Stejne latky, stejne nite na svy, stejny zpusob zatirani svu, stejne DAC pole nakupovane od tretich stran jako ostatni vyrobci stanu, akorat ze na Hillebergu mas cedulku ze to sil Born Bjorg, na ostatnich chybi cedulka ze to sil Duong Ping Pong. A taky stejna debata s tebou, pac to uz tady bylo.

                            Nejsi absolutne schopen hodnotit stany s nadhledem a urcitou mirou objektivity, a clovek by te nemel poslouchat uz z principu podobne jako uzivatele fps z outdoorfora, ktery zase podobnym zpusobem tlaci vyhradne stany msr.

                            0 0
                            • MI.KU  

                              Teď jsi mne pobavil ;)

                              Materiál Kerlon ze kterého dodnes Hilleberg šíje byl představen v roce 1975 – tedy je tomu 42 let ;)

                              Další tvá neznalost je že švi se u Hillebergu nezatiraji – není to potřeba díky použitým materiálům a technologii výroby ;)

                              Cedulka kdo stan šil je hezká věc – ani u jednoho stanu jsem se ještě nepodíval kdo že mi ho vlastně šil – výrazně podstatnější je jeho promyšlená KONSTRUKCE, ZPRACOVÁNÍ A TESTOVÁNÍ.

                              Hilleberg krom toho že je jasnou volbou mnoha expedic vyrábí stany pro armády Británie, Švédska, Holandska, Norska…

                              Každý model se testuje minimálně rok a musí splnit určité podmínky a to dost tvrdé podmínky – postavit stan po tmě s deštěm či sněhem a ve větru 90km/h (tedy stupeň 10 Beaufortovi stupnice) a ještě v rukavicích – vnitřek stanu musí byt suchý – většinu stanů na trhu v takových podmínkách nezvladnes postavit.

                              Ten kdo není schopen zhodnotit jsi ty neb jen člověk bez zkušenosti by mohl napsat to cos napsal ty a jedinou hodnotu stanu posoudit dle cedulky švadleny.

                              0 0
                              • Manzak  

                                Co je Kerlon? Je to prachsprosty silnylon, pouhy obchodni nazev pro to co pouziva kazdy vyrobce stanu. Dost pochybuju, ze si typek z vychodniho bloku za komancu usil stan ze silnylonu, ze se k nemu vubec dostal, a taky ze na to mel sici stroj, pac na beznym sicim stroji co maj lidi doma silnylon asi nesesijes. To same zatery, at uz je ruzni vyrobci pouzivaji nebo ne, Hilleberg neni zadna nedostizna vyjimka oproti jinym vyrobcum stanu – to byla podstata toho co jsem ti chtel sdelit! Lisi se jen tou pitomou cedulkou se jmenem sevce, nic co by opravnovalo mit dvojnasobnou cenu oproti jinym renomovanym vyrobcum stanu. Vubec jsi nepochopil co ti pisu. To same testovani, dodavky pro expedice, nebo armadu, atd, toho ma kazdej na svem webu plnou prdel, ne jen H. Na fotkach z hor, Islandu, Ohnove zeme, Antarktidy, atd, tam nikde nevidis zadnou presilu Hillebergu jak se nam tu snazis imrvere zamilovane cpat, jen jedna z mnoha znacek. Uz se vzpamatuj, jsi jak fanaticky agent s teplou vodou.

                                0 0
                                • MI.KU  

                                  Ok tak jinak – tys koupil Jurka viď?

                                  Z jakého materiálu – přesně – je ten tvůj Jurek ušitý a jak je ušitý – má lepene svi?

                                  Proč by si typek z východního bloku měl šít sám stan – nějak nechápu cos tím chtěl říct – jestli narážka na ten 30 let starý stan tak ten tipek byl Angličan a výrobce je samozrejmne Švéd nevím asi sem chyběl ve škole když se probíral východní blok ;)

                                  Island, Ohnova země, Antarktidy – Hm… konkrétně první Hilleberg jsem prodal paní co jela na měsíc do Ohňové země ;) Těch stanu je vidět dost – jen bys nesměl sledovat jen fotky ale podívat se v realu ;)

                                  0 0
                                  • Manzak  

                                    Jurka jsem v zivote nemel. A nechapu proc nejakou story o anglicanovi a svedovi kombinujes jako zkusenost s Hillebergem, ktery je pokud vim z Estonska(?), takze ano, asi jsi ve skole chybel.

                                    A proc sledovat fotky nebo ostatni v cem nocuji? No asi proto, ze tezko vyzkousis na vlastni kuzi vsechny stany co se jen pro tyto prilezitosti vyrabeji.

                                    0 0
                                    • MI.KU  

                                      No proč ta story? Asi proto ze Hilleberg je ze Švédska – tam je centrum společnosti – nechápu co mas pořad s tím východním blokem – v Estonsku se šíje teď jelikož po rozpadu toho tvého bloku H rozšiřoval výrobu – bylo to v roce 1997.

                                      Takže ano i staré stany sou usité stejně ze stejných materiálů a se stejným postupem – nechápu co si tím chtěl dokázat.

                                      0 0
                                  • scret  

                                    „konkrétně první Hilleberg jsem prodal paní co jela na měsíc do Ohňové země ;) “

                                    sorry, ale psal jsi, ze je neprodavas… Tak jak to vlastne je?

                                    0 0
                                    • MI.KU  

                                      Neprodavam :D

                                      Koupil jsem si malé Akto protože sem chtěl miniaturní stan a vyzkoušet tuhle značku. Byl super a tak nákup druhého stanu znamenal stejnou značku a model Staika.

                                      Po tom co sem používal Staiku sem Akto již nepotřeboval a tak jsem ho prodal na inzerát ;)

                                      Takže ano sice sem ho prodal ale né ze bych byl jejich prodejce :D

                                      0 0
                            • Smazaný účet  
                              Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                              0 0
                      • Smazaný účet  
                        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                        0 0
                    • scret  

                      souhlas, az na ty sklolaminat tycky… Ty rady praskaj, lepsi je alu nebo libovka karbon…

                      0 0
                      • Manzak  

                        Karbon praska snad jeste vic nez ten sklolaminat.

                        0 0
                        • scret  

                          nevim, zatim jsem nemel… Mam alu a ty drzej jak zidovska vira…

                          0 0
                      • duk  

                        To můžu potvrdit, otestováno před lety v Rumunsku na Fagaraši, kdy jeden večer ve vichřici se u staršího Hannah stanu polámaly obě laminátky, načež propíchly na několika místech i plachtu :-D Následnou provizorní opravu tyčí a plachy tejpkou bych označil jako nedostatečnou :-D

                        0 0
                  • scret  

                    „Ono je stanu v podstatě jedno jestli ho postavíš v 1m.n.m. nebo v 8000m.n.m. takže bych nerozděloval odolnost stanu tím zda je vhodný do hor – obecně stany na výškové výstupy jsou lehké a mají tenké podlážky jelikož je stavíš na sněhu/ledu také u nich není takový požadavek na vodu jelikož tam sněží.“

                    Bohuzel nesouhlasim. Ve vetsich nadmor.vyskach se da ocekavat daleko extremnejsi pocasi, proto jsou „extremaky“ tezsi a pevnejsi. Stejne tak svrchni material, tak i podlazka. Predpoklada se, ze to nebudes stavet prave na peknym sekanym travniku v kempu, ale nekde v bordelu, sutrech atd.

                    Pokud se nebavime o lehkych „utocnych“ stanech, ktere jsou samozrejme stavene na vahu, nekdy i jednoplasta­ky apod.

                    Ano, odolnost proveri vitr, celkove hrubsi zachazeni a horsi klimaticky podminky.

                    Bohuzel nemam takovy zkusenosti, ze bych byl nekolik mesicu nekde na tripu, ale sahneme si uprimne na srdicko, kdo ma? Takovych lidi asi moc nebude. A proto je myslim fail, tady lidem cpat stan od 20tacu nahoru, kdyz jejich extremem bude letni bourka na Velky Fatre…

                    Jinak muj letity Husky stale prezije klidne celodenni prutrz mracen, stejne tak husty snezeni v zime anebo vichrici, to mi asi zatim staci:)

                    0 0
                    • MI.KU  

                      Můžeme tedy mluvit konkrétně?

                      Hod příklad ,,vysokohorskeho,, stanu pro dva.

                      Obecně ti řeknu ze bude mít cca 3 × 9mm – tropiko 15–30D, interní stan cca 15–20D, podlahu 20–40D – váha cca 2kg

                      Staika – 3 × 10mm – kernol 1800 což je základ 40D, vnitřní stan 40D, podlaha 100D – kompletně samonosný – 16 kotevnich bodů, váha 3,7kg

                      Budu rad za příklad podobne odolneho ,,vysokohorskeho,, stanu – pokud se bavíme o extremakach tak moc odolnější h stanu neexistuje Saitaris třeba ale to sou stany pro více lidi.

                      Něco má v nabídce Terra Nova.

                      0 0
                      • scret  

                        napr. TNF, Mountain hardwear, MSR apod.

                        Vetsinou maji nad 4kg…

                        jinak opravdu nedokazu objektivne posoudit, jestli jsou dostatecne kvalitni nebo ne. Na 8tisicovky nelezu…

                        0 0
                        • MI.KU  

                          TNF – 40D, 40D, 70D – 9mm tyče

                          MH – 40D, 40D, 70D

                          MSR – 20D, 10D, 30D – 40D – 68D verze pro 3 – 9mm tyče

                          To sem vybral ty nejodolnější varianty – když se ale podíváš na ,,lehčí horské,, stany tak ty parametry jdou rychle dolu a za 30D na podlaze jsi velmi rád ;)

                          Tyto odolnější stany jsou spíše expediční – tedy na hory spíše v pohetí na těžko a potom do jiných nepříznivých míst jako póly, a kamkoliv jinam – pokud se podíváš na ,,útočné výškové stany,, jsou opravdu výrazně odlehčené – nemusí plnit funkci stanu pro základní tábor.

                          Proto sem psal že stany vysloveně jen do hor nejsou tolik odolné.

                          0 0
                          • scret  

                            trochu mi prijde, ze alibisticky utikas…

                            Chtel jsi priklady „vysokohorskych stanu“ a ted tu soucasne pises o „utocnych“ stanech, ktery jsou prece ale uplne o necem jinym… U tech se resi hlavne to, aby splnily ten jediny ukol… Neresis zas tolik nejakou dlouholetou vydrz a jiny veci.

                            0 0
                            • MI.KU  

                              Naopak – pod pojmem vysokohorský stan si každý představí něco jiného – konkrétní příklad jsi nedal tak jsem ti vypsal ty nejodolnější verze ale zároveň jsem upozornil ze lehčí verze která se častěji v praxi vidí jelikož každý řeší váhu jde odolnost rapidně dolu. I tak ty parametry značek které jsi napsal jsou slabší což potvrzuje to co jsem říkal – ze stan do hor nemá tak odolné podlazky díky tomu ze se nečeká stavba na povrchu který by výrazně mechanicky poškozoval podlahu.

                              0 0
                            • Smazaný účet  
                              Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                              0 0
                      • Jakobo  

                        Nestaci zustat v CR u nejakeho extremniho Jurka?

                        O stanech Hilleberg jsem cetl jednou v palubnim casaku SAS, byl to rozhovor s tim zakladatelem. Krome jineho se ho ptali jaky stan doporucuje. Jeho odpoved byla, ze zalezi na podminkach. A to je myslim podstatne.

                        Sam uvadis hmotnost 4 kilo a to uz je hodne. Dalsi minus takoveho stanu muze byt dlouha stavba, kdy treba ten blby Hannah jsem mel postaveny rekord za minutu, pokud bylo mozne rychle zapichnout koliky. Proti tomu soucasny stan stavim pres 5 minut. Ac nejsem odbornik na stany (ale ve stanu jsem se naspal za cely zivot minimalne 2 roky, nejvic v detstvi ve vojenskem jehlanu v lete nede u lesa a rybnika apod.) je potreba si sam udelat bilanci a stanovit nejakou hranici uzitne hodnoty a kolik chci zaplatit.

                        Je potreba se taky zamyslet, jestli v podminkach ceske kotlimy (pro vetsinu z nas) je opravdu nutne mit stan za 30000, ikdyz vydrzi 30 let. Prakticky stan vetsina lidi pouzije 5× – 10× na festak nebo na horach, pak se dotycny zarekne, ze uz jen hotel a nakonec tak jako tak preda mlade generaci na zahradu. Nebo sebelepsi stan propalis pokud si vedle udelas ohen, znamemu propichla stan spadla vetev apod.

                        Tys psal o Skotsku, ale ruku na srdce, kolik lidi z BF tam pojede? Navic pises stylem ‚uvadim fakta‘, ale tezko rict jestli ve stylu JPP nebo vlastni zkusenost, pac nic konkretniho nepises. A nakonec nemam rad to subjektivni srovnani stylem ‚moc odolnější h stanu neexistuje‘.

                        Co se podlazky tyce sebepevnejsi matros bych neriskoval a pro sichr davam pod stan bud stavebni nebo armadni zakopovou plachtu. Ono to nakonec doporucuji i vyrobci (MSR, Jurek…).

                        0 0
                        • MI.KU  

                          Pokud zustanes v ČR tak Jurek třeba Kombat – super a za nízkou cenu – a jistě snese víc než jen v ČR ;)

                          Dlouhá stavba u Hilleberga…? Oj to právě naopak ;)

                          Tyhle stany stavíš v celku – rozhodíš – zasuneš konce tyčí – zaháčkuješ a zakolíkuješ – vnitřní stan je uvnitř vepnutý – takový stan podtavíš kolem minuty dvou minut – podle toho jak budeš chvátat – výhoda je že ho můžeš stavět i v lijáku a vnitřní stan je suchý.

                          Samozrejmne jsou ruzne typy stanů – můžeš mít kopuly, tunel, áčko… si mi oživil rozhovor s Bo je třeba i tady.

                          https://youtu.be/wExCaZzQigw

                          Když sou 4kg (je to 3,7) hodně můžeš mít stan pro 2 třeba 1,7 kg při solidní odolnosti – 9mm tyče a 50D podlaha.

                          Ano většina výrobců to doporučuje používat footprint nebo něco jiného.

                          Ono ovšem moc odolnějších stanu pro 2 není – pokud neberes v potaz potom stany pro skupiny které jsou samozrejmně ještě jinde ale to i váhou 20–30kg třeba.

                          Zkušenosti jsem psal osobní.

                          Jo pro někoho kdo bude spát pod stanem 2 noci v roce nemá asi nic nad 5000 smysl ale to je asi stejné jako ze většina lidi ti řekne ze kolo nad 10000 je zbytečně drahé a na těch par výletu do roka stačí kolo ze supermarketu.

                          Vždy jde o to jak se čemu věnuješ a jak a kam na co tu věc chceš použit.

                          Osobně pod H nedávám nic. Měl jsem dva jejich stany – jednomístnej sem prodal s ,,nájezdem,, 150 nocí bez podkládání podlahy – nižší série ,,jen,, 70D nylon – jako novej.

                          PS na festak bych si nikdy stan nad 2000 nevzal ;)

                          0 0
                        • scret  

                          *1

                          0 0
                  • obda  

                    Hele, já léta používal také ve Skotsku Jurek Atak 2, a to často jen samotné tropiko. Asi dvakrát byl takový vichr, že už se to dvouprutému stanu nelíbilo, ale jinak v pohodě. Na běžné použití bohatě stačil. Používal jsem ho léta, od USA (Rockies) po Ukrajinu. Dnešní ekvivalent se jmenuje ATAK 2.5 a stojí 4.5 kKč.

                    0 0
                    • MI.KU  

                      Tak jasne ze to jde – když budeš mít bezvětří a slunicko tak se stanem z Lidlu taky das 8000 nebo i pól – chleba se láme v moment kdy se to počasí pokazí a potom bych v takovém sáčku na špejlich z Lidlu bejt nechtel ;)

                      Jak sem psal Jurek je v pohodě do běžných podmínek – já si vysloveně liboval ale při tom orkánu.

                      0 0
                      • obda  

                        Jak jsem psal, spal jsem v něm mockrát, ve Skotsku i na hřebenech hor. Z toho asi dvakrát/třikrát v životě byl vichr takový, že stan bylo vhodné zevnitř zapřít zády. Nicméně to bych musel každý dvouprutý stan. Dovoluju si proto tvrdit, že až na pár extrémních případů většině lidí bude Jurek v pohodě stačit :)

                        S těma orkánama (12° B, Force 12) bych byl opatrnej, ani na Shetlandech nejdou moc běžné ;) V letošním lednu bylo maximum Force 9 („severe gale“).

                        0 0
                        • scret  

                          ja se treba v orkanu casto nevyskytuju, tudiz jsem si udelal zaver, ze Hil nepotrebuju:))

                          0 0
                        • MI.KU  

                          2015 Skye zákaz vztupu na ostrov 3 dny nešel proud a 2 dny netekla voda – zvažovala se i evakuace obyvatel ;)

                          A takové ty nárazovky tam po ostrovech zazijes často ;)

                          0 0
                          • obda  

                            Zas tak casto ne.

                            0 0
                            • MI.KU  

                              Věc názoru – žil jsem tam 3 roky když člověk vypad na takové ty nárazové místečka bylo to tam často.

                              0 0
                        • RomanH  

                          Skoda, ze uz se nedelaji stany GEMMA. Mam doma 15 let tu posledni variantu (Gemma 3 LL) a jsem s ni maximalne spokojenej. Prozila toho se mnou hodne, mesic v Himalaji, bourky v Alpach a Dolomitech, bezpocet noci v CR. Jedine, co mi na ni vadilo, tak ranni vylezani, pokud v noci lilo, ale to jsem bral jako dan za tu stabilitu. Vzdusnost, pomer vaha x misto, stabilita byla na tu dobu vynikajici.

                          Ale vim, ze mela i dost odpurcu. Proste bud jsi ten stan miloval, nebo nenavidel :-)

                          0 0
            • tom.kh  

              Stan za 5tis. je víceméně základ do nížin s předpokladem nenáročného používání v relativně slušném počasí…

              Jurek je celkem dobrý výrobce, byl jsem se při nákupu jejich stanu podívat i na výrobu… Hezké, měl jsem ho rok a prodal jsem ho dál… Hodnotil bych ho kvalitou a promyšleností tak za 2– až 3… a to jen pro jejich nízkou cenu a relativní odolnost proti protečení podlahy

              Jako dalšího adepta jsem už vzal Hilleberg Allak a mám zatím klid. Vím že když ho nepostavím do střepů a jiných nesmyslných míst, tak vydrží a stabilita ve větru je excelentní. Asi nemá smysl to moc vychvalovat nebo prosazovat, protože tyhle stany jsou tak známé, že ten kdo je používá už většinou přesně ví co chce a neřeší nesmyslný český sport „hlavě nedat ani o korunu víc než musím“… Ano, jsou drahé… ale to i spousta kol je relativně drahých :-D Je to spíš jen o tom jestli CHCEŠ – NECHCEŠ, zbytek se už nějak udělá. :-D

              0 0
              • MI.KU  

                Máš bod ;)

                Ta Terra Nova jsou taky hezké stany – v nějakém rozhovoru co dělali s někým z vedení H se ptali zda vůbec pro ně je nějaká konkurence tak zmínili právě Terra Novu což je defakto asi jediná značka co muže konkurovat.

                Mají zas trochu jiné konstrukce – ale tunely poměrně dost obšlehnuté ale nutno říct že dobře.

                0 0
                • tom.kh  

                  Já už bych měl asi vnitřní problém jít do jiné značky… jak si zkusíš něco co ti po všech stránkách vyhovuje, tak dál už nehledáš. Ale chápu, že někomu může vyhovovat i Kauflanďácký Monodome Alu za 250,– (mimochodem spal jsem v něm taky… jednu noc :-DDD ).

                  0 0
                  • MI.KU  

                    Jj já už mám druhý Háčko a taky bych jiný už nekoupil i když ta Terra Nova je fakt poctivá ale typově se mi kopule od H líbí víc.

                    0 0
              • obda  

                Stan za 5tis. je víceméně základ do nížin s předpokladem nenáročného používání v relativně slušném počasí…

                To jsou zase kecy. Nejenom můj Jurek přestál mockrát dost hnusné počasí v horách, od Tater po Alpy. Vichřice, průtrže mračen, dlouhodobé prudké deště, bouřky přes celou noc. Co limitovalo, byla dvojprutá konstrukce s jedním křížením, která prostě na brutální vítr není stavěná. A je jedno, od jakého výrobce.

                0 0
                • MI.KU  

                  Hele Jurek je fajn za ty prachy – ale ver tomu ze není jedno jaký je to výrobce – leckdy to sou takové detaily ze když dva dělají tentýž stan tak jeden je odolnej ve větru a druhy ne – krásný příklad je jednoprutovy tunel jako Akto – který odolá opravdu extrémnímu větru a jeho kopie a ze jich je se bortí již při poloviční sile větru.

                  Rozdíly jsou i v materiálech – je fajn ze Jurek ani při lijáku celou noc neproteče a určitě snese i víc ale tyhle stany neprotecou ani po měsíci takového lijáku – stavěl jsem je na půdě kam se voda už ani nevsakovala – proste ta cena je vysoká ale za ty peníze ziskavas výrobek na trochu jiné úrovni a taky pro jiné podmínky.

                  Konstrukce jsou vymakane do detailu a prověřeny v těch nejtěžších podmínkách a to renomé tam taky hraje jistou roli – kdybys někde na pólu přišel o stan mohlo by té to stát život – samozrejmne nezáleží jen na stanu, taky ho člověk musí umět použit a samozrejmne musí mít praxi a jiné znalosti – jen tím chci říct ze když planujes několika týdenní/měsíční akci která krom jiného taky stojí pěknou furu peněz času a příprav a do jistě míry tam i riskujes nevsadis to vše na stan za 5000 i když na víkendové akce nebo týden na pohodu je ten stan ok.

                  Jasne ze je to prehnane a pro většinu zdejších je to nepodstatné jelikož stan použijí parkrat v roce a silnější vítr je potká třeba jednou za x let, ale pokud se na to podíváš z pohledu člověka co takové podmínky vyhledává a chodí na takové akce potom proste v tom ten rozdíl vidíš.

                  0 0
        • pocestny  

          Kup náhradní tyčku, nebo to olep duct tapem.

          Ta diskuze se zase zvhrla jako obvykle do nejvyšší cenové. Si myslím, že 4500 Kč za 2os. stan s 3,5 kilogramy s tyčemi z 7001 T6 od lowcostové firmy jsou vyhozené peníze.

          Takové stany jsou na trhu i za dvojku. Třeba Trim compact – stejná velikost, stejný matroš, stejný vodní sloupec, stejné tyče a ještě váží o půlkila méně, jenom je trošku nižší. cena od 2100 Kč. Za dvojku je určitě spousta srovnatelných stanů, některé mají třeba levnější podlážku z polyethylenu, nebo tyče z laminátu (ale přitom nejsou moc těžší), které udělají stejnou službu, a tyčky drží, i když na to spadne menší dítě.

          0 0
          • Pavel  

            Bať. Mám Tarp za 600 z 10tlonu, 6 superlight kolíku za +/- 200 z tamtéž a Tyvek od kamoše stavaře zdarma… :)

            0 0
            • RomanH  

              Obcas se muze hodit i moskytiera

              0 0
              • Pavel  

                Jo, o tom také silně uvažuji. Dík.

                0 0
            • jecnak  

              Musim rict, ze ten tarp je super, V kombinaci s alu kolikama a stromy kolem ani netreba vlacet tezke tycky. K tomu hamaka a lehky perak a je vymalovano.

              0 0
            • Jakobo  

              Letos beru na cykloputak taky jen plachtu od Condora a navic mam nove bivak HP Dry Cover. Stan ma ale sve opodstatneni paradoxne hlavne v civilizaci, ze na tebe v kempu nikdo necumi, muzes se v klidu preslect a tak. Dalsi vyhoda stanu je proti nejruznejsi haveti. Nejen komari a ty posrane muchny, toho ted k podzimu bude ubyvat, ale treba na Korzice byli vsude svabi. Vylezali az za tmy a vlezli by i do stanu. Rano byli nalezli pod podlazkou i pod tropikem, boji se svetla.

              Nakonec mozna nekde v horach v nejake extremni situaci, ale to jde mimo me.

              0 0
            • obda  

              Trochu lepší a lehčí tarpy má Condor: http://www.spacaky.cz/shop/index.php?… Jinak se SilNylonem se dá jít váhově ještě o kus níž.

              0 0
              • Pavel  

                Těch pár gramů mi za skoro dvojnásobnou cenu nestojí. I tak jsem na zimní/brzkojarní čundry na 7 kilech, což mi dostačuje. :)

                0 0
        • scota  

          Vyřešeno koupen segment Jurek a zkrácen o 7 mm. Provedení spojek se zdá být lepší než u Pinquin a rozměrově to sedí.

          0 0
    • slon  

      Já si pořídil Husky Bizon 3. Vozím ho na motosrazy, luxusní prostor pro dva. Lehce se staví i balí. Přežil se mnou už za tři roky nejednu průtrž mračen, jednou i vichřici a bez nejmenší újmy.

      Ale na kole ho nedoporučuji vozit. Přecejenom rozměry i váha jsou někde jinde. Na motorce mi to ale nevadí.

      0 0
    • scret  

      pokud nebudou finance na Jurka, pak bych vzal klidne Husky… Do kempu vydrzi snad vsechno…

      0 0
    • 159753  

      já bych za sebe doporučoval Jurka..

      1. český výrobek
      2. nezničitelný a nepromokne ani houby(mám osobně midi 2 duo)

      odzkoušeno v pyrenejích, slovinsku, dánsku, sardínii, rumusnku..kolo, pěšky, kemp..prostě jakékoli podmínky zatím zvládl..dokonce i v zimě v jeseníkách, stačilo jej obházet sněhem..

      zkušenost oproti hannahu ve stejné ceně např ze šumavy, dvě party lidí, my jurka, druhá hannah..pršelo týden v kuse, tzn ráno balíš mokrý stan večer jej mokrý rozděláváš..v jur­kovi sucho..hannah zkoušku neobstál a kapalo do něj(sice žádná hrůza, ale když ti vedle hlavy udělá kap…kap…apod docela to sere

      3. perfektní přístup k zákazníkovi..na silvestra se mi splašil pes a vytáhl jej ze skříně..roztrhal dolní okraj (cca 30×30cm)..orava bezproblémů asi za 100..(poštovné bylo drahší)

      midi 2 má ale nevýhodu ve vstupu..apsidy má na boku a neleze se do něj úplně nejlépe..doporučil bych proto spíše atak duo..vlez je vyšší a tak pohodlnější(má jej kámoš…)

      jinak za mne husky ani omylem, s čím jsem měl od nich zkušenost, tak tragédie(karimatka, batoh..)

      koukl bych na pinguina ještě a viděl jsem i jednoho docela dobrého colemana na horách, takže bych se jej možná taky nebál..

      vše co jsem napsal je pouze můj názor a nikomu jej nenutím..pokud jsem někoho urazil, tak se omlouvám..!

      0 0
      • scota  

        A ještě bych přidal dostupnost náhradních dílů za slušné ceny.

        0 0
    • kaktusjack  

      Jaký je nejlepší neporadím, ale sám mám Jurka Midi 2 a jsem spokojený. Píšou 2–3 lidi, dva se vejdou pohodlně, tři už se trochu mačkají, takže pro tři lidi bych bral větší.

      Předsíňka je super, tu určitě ber, ne jenom apsidu. Vejdou se tam věci a potom nepřekáží ve stanu. Kdybych nehonil gramy, tak bych bral rovnou dvě předsíňky, potom se do stanu myslím i líp leze, jelikož tam nepřekáží ta vzpěrná tyčka (u dvojpředsíňky by měla jít horem, myslím).

      Koukám, že Jurek za ty léta trochu zdražil, tak nevím jestli se vejdeš do limitu.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Ferrino má a prd podlážky, ale funkční reklamační proces :-)

      0 0
    • Pavel  

      Mám od Jurka Atak Duo, supr stan, spali jsme v tom 2–3 :) (moja + syn + já), místa tak akorát, i na bágle (předsíňka). A loni jsme v tom stanovali u Dářka, chcalo a chcalo, ve stanu ale sucho. A při balení jsme zjistili, že jsme stanovali taknějak v rybníku…

      0 0
    • madcat  

      Mám Jurek Atak 2 a je super, škoda, že ho poslední dobou nemám moc možností využívat… Možná bych koupil nějakou tu variantu s více vchodama nebo apsidama…

      0 0
    • antt  

      za mě tady ten

      okoukal jsem ho od známých, kteří ho k velké spokojenosti používají tuším že 6 let, já ho budu mít letos třetí sezonu a spokojenost veliká.

      Absenci zadního vchodu nevnímám, ten boční ho vynahradí. Kola jsem v něm nikdy neměl, ale myslím, že by to problém být neměl (dvě kola). Pro dva pohodlné veliký akorád.

      Jinak na jedné akci, kdy dva dny v kuse lilo, nebyl jediný problém. Mám ten béžový a je víc nenápadnější než ten zelený, dokonce bych řekl že je na louce skoro až neviditelný :) A je v něm dost světla a tolik do něj nepraží slunko

      0 0
    • Mamut  

      Jurek Tramp 2.5 Duo alebo 3.5 Duo. Podla toho, ci chces 3 osoby ako nudzovku alebo ako bezne pozitie. Z vlastnej skusenosti nevidim dovod pre vyssie rady ako „Tramping“. Mam Trampa2 uz asi 8 rokov a nikdy nepremokol ani inak nezlyhal (horske treky, sneh, ai.), takze suchsie v nom uz byt nemoze. Vyssie rady su o troska tazsie a o viac ako troska drahsie.

      0 0
    • Kubas.1  

      nejlepší stan na převoz autem a použií například na kola je asi něco takovýho :-)

      …akorát je to asi trošku přes limit…

      0 0
      • witmar  

        To je parada a chtěl bych s tím někdy jet na dovču, jen jsem někde četl že se s tím platí i u nás mýto. Prý cesta Praha Bratislava 2000kč jen na mýtu takže žádná levná věc:-)

        0 0
        • Smazaný účet  

          jj u nás se platí mýto, chtěli vyjednat pro karavany vyjímku ale neustoupili jim. Ty zvýšený poplatky na dálniccích a všude na trajektech a mostech jsou docela otrava :/

          0 0
          • Kubas.1  

            no pokud se vlezeš do 3,5 tuny tak nic neplatíš, ne? až ty obrovský obytný autobusy platí

            0 0
            • Smazaný účet  

              jo je to tak jak píšeš, pokud se vlezeš do 3,5 tuny tak neplatíš ale auto + přívěs (obytňák, cokoliv) v součtu nad 3,5 mýto platí.

              0 0
              • Kubas.1  

                si si jistý? někde sem vyčetl, že pokud máš auto + karavan (přívěs) nad 3,5t tak v česku ti stačí mít pouze řidičák B+E, a klasická dálniční známka na 3,5t…ale v zahraničí že už je to jinak

                0 0
                • notobi  

                  ne musíš mít C jakmile přesáhneš 3,5t

                  0 0
                  • kaktusjack  

                    V ČR ti i nad 3,5t může stačit pouze B :-) když auto je do 3,5t (a má do 8 míst) a přívěs nepřesáhne 750kg.

                    S B+E není už vůbec problém.

                    0 0
                  • Kubas.1  

                    tak to právě vůbec, u auta samostatnýho nad 3,5 jo, ale klasika osobák/malá dodávka s přivěsem buď jen B, nebo pokud je to nad, tak B+E

                    0 0
                  • oddie  

                    No to ani náhodou, ty pravidla znějí úplně jinak.

                    0 0
        • jipík  

          Řekl bych že tento je do 3,5t.

          0 0
    • jIrI___  

      Přidám se s dotazem. Sháním stan pro 2 osoby určený na přechod Pyrenejí, takže nízká hmotnost potěší. Na takové akce chodím 1× za 12 let, takže stan se použije 2 týdny a pak zase na dlouhé roky nebude mít využití, proto bych ho chtěl cenově co nejníž. Díval jsem se různě po netu, ale je jich strašně moc druhů a já, jakožto outdoorem nepolíbený, absolutně netuším, na jaké parametry se dívat. Neměli byste nějaký tip? Bazarovým kouskům se samozřejmě nebráním?

      0 0
      • JakeF  

        Řešil jsem podobnej problém a vybral jsem Coleman Cobra 2 , v akci za docela rozumnou cenu a lehkej. Co jsem na netu našel, tak reference taky celkem slušný. Jen to chce počítat s tím, že u týhle konstrukce vždycky potřebuješ povrch, kam zabodneš kolíčky, jinak ti bude padat na hlavu :D. Vlastní zkušenosti můžu přidat po víkendu…

        0 0
        • jIrI___  

          Přesně něco takového jsem si přesně představoval, i recenze jsou kladné. Dokonce i ta cena nečekaně nepřekročila mnou stanovenou hranici :D. Díky za tip, píšu si!

          0 0
          • Pytlik  

            Zalezi taky, jak jsi vysokej. S mou vyskou 192 se do leckterych stanu moc nevejdu, resp. se moc nevyspim. Mam takovychhle par odzkousenych. Je to je pripad i te Cobry. Meli jsme ho v Etiopii (resp asi predchozi model). Kvuli par nocim jsme nechteli tahat nic tezkyho, ale pro me to byl teda porod… ALe jestli ho pak zase dlouho nepouzijes, tak se doma dospis :) Nebo v Pyrenejich das i sirak…

            0 0
            • jIrI___  

              V čem byl u té Cobry problém? Měřím 188 cm a podle schématu by délka měla být dostatečná.

              0 0
              • Pytlik  

                MOzna uz to zlepsili tou druhou pulkruhovou tyckou u noh, ktera v prvni verzi asi nebyla, aby sel stan rychleji nahoru. No kazdopadne je dulezity, pod jakym uhlem se ti zveda stan (tropiko) nahoru od podlazky. Ono nezalezi ani tolik, kolik ma ten stan delku u zeme, ale tak 20–30 cm nad zemi, kde mas realne hlavu a nohy… JInak stravis noc zaprenej nohama a hlavou o steny stanu a budi te kazdy zafoukani vetru, protoze ti mlati stan pri poryvu vetru o hlavu/nohy…

                0 0
                • jIrI___  

                  Pravda, to mi nedošlo. Ale ty 2 týdny snad vydržím i kdybych se dotýkal. Pak ho na 12 let uložím na půdu nebo rovnou prodám :D. Procházel jsem všechna možná fóra a ta Cobra 2 mi zatím ve všech parametrech vychází nejlíp.

                  0 0
                  • RomanH  

                    Plachta 3×4m ze stavebnin za 120kc by Ti nestacila ? Vaha okolo 500g, postavis to na trekove hulky. Pripadne k tomu jeste dokoupit moskytieru. No a kdyz ty plachty vezmete dva, mate to i s podlazkou :-)

                    0 0
                    • jIrI___  

                      Chci aspoň nějakou ochranu proti větru (mám jen lehký „vysokoteplotní“ spacák :D ). Kvůli tomu jsem zámitl i původně plánovanou hamaku.

                      0 0
                      • Frostty  

                        Nechápu, vždyť tam přece nebude sprcha :D? Nebo co kdo na tebe ví, že si se vydal na něco takového.

                        0 0
                      • 159753  

                        no, jen bych podotkl, že se mi už 2× stalo, že v srpnu na horách i sněžilo..kon­krétně jednou zrovna v Pyrenejích a jednou na Fagaraši.

                        kdy jedeš a kam přesně?

                        0 0
                        • jIrI___  

                          Zhruba za 2 týdny a kam, to vůbec netuším. Jediné, co vím, je to, že se mám dopravit do Barcelony :D

                          0 0
                          • 159753  

                            kdybys chtěl vidět nějaké foto: http://ballekdaniel.rajce.idnes.cz/Pirineos_2009/

                            doporučuju NP Ordea a vyšplhat na Monte Perdido..zatím můj největší životní zážitek

                            0 0
                            • jIrI___  

                              Vypadá to pěkně :). Jaké tam v srpnu bývají ± teploty přes noc? Mám jen starý letní spacák (Coleman Biker) a jsem celkem zimomřivý, tak jestli musím pořešit i tohle nebo netřeba.

                              0 0
                              • scret  

                                zalezi na nadmorske vysce a samozrejme pocasi, ale jestli jsi dost zimourivy, muze se stat ze budes klepat kosu:)

                                0 0
                              • MlokCZ  

                                Jsem v noci taky dost zimomřivý. Taky mám Coleman Biker spacák. V srpnu ho pravidelně vozím na akci v ČR, kde se spí v chatkách (takové ty co profukujou), na to je tak akorát.

                                Ven a ještě k tomu do hor, to by mi ani nenapadlo si ho vzít :-)

                                Před více lety v Dolomitech na konci května při spaní občas kolem 1200–1500m jsem měl daleko teplejší spacák + se spalo ve stanu a klepal jsem kosu i tak. Ale je pravda, že 2 noci lehce mrzlo (kolem –2st.).

                                0 0
                              • 159753  

                                No, jak jsem psal..jeden večer nám tam padal déšť se sněhem..pod Pico de Aneto. Já mám raději jistotu. Třeba drahá má spacák do –20 a předloni v srpnu v rumunsku(spali jsme 2000mnm), v noci budila s totální klepavkou. Zachránil ji můj krásně vyhřátý spacák. Ale to padla mlha, hodně foukalo a studený vzduch šel aj od jezera, které bylo vedle.

                                0 0
        • jIrI___  

          Tak jaká je vlastní zkušenost? :)

          0 0
          • JakeF  

            V pohodě, na mých 183cm nebyl s výškou nejmenší problém, ale celkově je dost malej, dva lidi se nějak vejdou, ale mít nějaký větší batohy, tak už by to byl celkem boj.

            0 0
      • Lenka.05  

        Můj tip je Hannah Trekker 2, 2750g, alu tyčky, 2 vchody… Hannah dělá ještě ekonomičtější variantu s jedním vchodem Hannah Serak.

        0 0
    • M9la  

      tři léta zkušeností Jurek S+R Atak 2, prozatímní spokojenost :)

      • hmotnost
      • přenositelnost
      • barva (lesní zelená)
      • stavba
      • kvalita materiálu
      • český výrobce
      • ideál 2 nocležníci + bágly
      • cena x kvalita

      ± omezené specifické využití (není to kemp stan)

      ± jeden vchod

      0 0
    • Mjr.BlasterX  

      Coleman Rock Springs 3, odzkoušený, dva vchody + předsíň. Pro 3 lidi, ale lépe dva lidi s věcma.

      0 0
    • K2  

      Vzal bych Jurka kvůli servisu a lepší podlážce.

      Vlastním Colemana a sloužil celkem dlouho ke spokojenosti (necelých 10 let).

      Choval jsem se k němu opatrně, stan je pořád zachovalý, ale začala protíkat podlážka (tipuju spíš na věk, než na díru)

      U Jurka můžeš stan poslat na opravu a podlážku ti vymění. U ostatních musíš koupit po záruce nový stan.

      0 0
      • pocestny  

        Na jednu stranu máš pravdu, ale na druhou stranu: Vrážet peníze do nové podlážky u desetiletého (nebo byť jenom 5letého) stanu? Tropiko většinou po takové době v oblasti švů taky moc netěsní, tyčky jsou opotřebované a nemáš jistotu, že v nejbližším okamžiku nerupnou…

        Podle mě je 10letý stan akorát dobrý dětem na hraní, případně na 1 letní noc na festivalu, kdy vůbec nevadí domů přijet s mírně mokrým spacákem.

        0 0
    • prochyz  

      mám pinguin Bora 2 a zatim spokojenost,dá se pořídit za 2000kč

      0 0
    • Martin  

      máte někdo zkušenosti stímhle „colemanem

      “:http://www.sportisimo.cz/…ne-2l/43181/ ?

      sháním něco na občasné přespání venku, tak 3× 4× ročně, plánuju to spíš vozit autem než na kole nebo pěšky, takže hmotnost mě zas tak moc netrápí

      mám 190 cm, podle nákresů by ten coleman nemusel být vyloženě zlý, maximální délka by měla být 210 cm, takže nějaká rezerva tam bude

      budu tam asi chrápat sám, ale pokud se mi náhodou zadaří někdy zrušit stav forever alone, měli by se tam vejít dva lidi

      líbí se mi apsida, tam by se asi daly uskladnit batohy (pokud je nenechám v autě.

      přivítám názory.

      0 0
      • pocestny  

        Do týhle apsidy žádné batohy nedáš. Měl jsem roky jiný Coleman stejných rozměrů a nenechal bych v té apsidě v dešti ani pohorky, protože se jazykem dotýkaly tropika a tekla by do nich pochopitelně voda. Ten stan má šířku 150cm a tudíž se batohy dávají dovnitř podél karimatek a boty se pokládají na ty batohy.

        Poznámka: 2 karimatky = 100 až 120 cm. Zbývá asi 30–50 pruh na bagáž.

        Ten stan ve tvém odkazu je skoro zadarmo, to máš fuk, třeba si ho kup. Ale jestli chceš jezdit autem, kup si aspoň stan typu Trimm Eagle (od 2500 Kč) – tento typ stanů má předsíň, kam se vejdou nejenom batohy, ale dá se v ní i v případě deště uvařit. A při otevření stanu do něj na rozdíl od Colemanu neprší…

        Ten samý případ je ten Jurek, co tady všichni vychvalujou (že má dobrou podlahu) – ta apsida je úplně k prdu.

        V podstatě to je ale úplně fuck, co si koupíte za levný stan. Fakt je, že i levná polyetylénová podlážka je prakticky naprosto nepromokavá. Je i celkem trvanlivá. Každopádně je mírně neskladná. Její další nevýhody se projeví až v krutých mrazech, kdy může zkřehnout a popraskat. Ale to lidé, kteří do hor skutečně celoročně chodí, všechno většinou ví, a dávají přednost dražším stanům, podle svých specifických potřeb. Lidem, co spí v kempu, musí polyetylén stačit.

        0 0
        • Martin  

          já jsem outdoorák ne na baterky, ale dokonce jenom na solární pohon – čili na nějaké táboření v hnusném počasí nejsem stavěný a nemám na to mentálně :)

          tím pádem u mě spaní v dešti nehrozí, pokud bude předpověď na víkend škaredá, zůstanu doma a budu se válet v pelechu :)

          nicméně díky za navedení ohledně rozměrů podlážky – nějak jsem si neuměl představit, jak těch 150 cm šířky „funguje“ a ten tvůj výpočet mi to vyjasnil. čili apsidu nechám na oltář a batohy strčím k druhé stěně proti vstupu

          0 0
          • pocestny  

            OK.

            Jo, teď jsem si uvědomil, jak jsi psal, že máš 190cm. Je velice pravděpodobné, že se budeš v noci dotýkat obou stran stanu, mohlo by ti to vadit, nehledě opět na to, že by mohlo pršet Jak už zde někdo psal, důležitá je délka vnitřního stanu 30cm nad zemí. Ten můj „stejně velký“ coleman měl tu vnitřní délku ve 30 centimetrech sotva 175cm. → Zkus si do toho stanu lehnout někde v obchodě a uvidíš sám.

            Případně koupit na netu, vyzkoušet v obýváku a v případě nedostatečné délky vrátit bez udání důvodu.

            Edit: Během One-man-action můžeš ležet pohodlně na úhlopříčku.

            0 0
            • Martin  

              já do toho sportisima napíšu a nechám si to změřit :)

              podle obrázku na heurece a druhého obrázku by základna měla být 220 cm a těch 210 by teoreticky mohlo být v tebou zmíněných 30 cm od země

              ležení na úhlopříčku jsem si zkusil právě v malém colemanu, spát se tak dalo, ale občas jsem zavadil nohama o stěnu stanu

              0 0
              • jIrI___  

                Spíš bych řekl, že ten menší rozměr je rozměr podlážky a ten větší rozměr značí celkový rozměr včetně tropika.

                0 0
              • Martin  

                nakonec jsem koupil Crossroad Joshua 2 a stan na pohodu. do těch menších, co jsem měl ve výběru, bych se kloudně nevešel.

                do tohohle se mých 190 cm v jedné osobě vleze královsky, ve dvou (druhý člověk 170 cm) se tam vyspat dá, ale batohy se už dovnitř narvat nedají. buď do předsíňky nebo do auta :)

                na nenáročné přespání cajk, s vodním sloupcem asi nekecají bo jsem v tom spal i v brutální rose a uvnitř bylo krásně sucho

                0 0
                • jIrI___  

                  V tom Colemanu Cobra to bylo ve dvou peklo, splubydlící jsem po dvou nocích vystěhoval do většího stanu k parťákovi. Prostě pokud je člověk zvyklý spát trochu rozvalený a v noci sebou háže, tak se nevyspí ani jeden. Ale pro jednoho je ten stan perfektní.

                  0 0
                  • Martin  

                    já sebou v noci taky hážu a rozvaluju se, ale spolubydlící si nestěžovala, že bych ji nějak omezoval nebo kopal :)

                    0 0
                • pocestny  

                  Sice to vlákno vytáhl ten spammer, ale koukám, že sis to celkem dobře vyřešil s tím Joshuou. Koukal jsem na jeho parametry a je to super (rozměry, hmotnost, cena…).

                  0 0
                  • Martin  

                    jo, letos jsem v něm spal v horku i v mrholení a spokojenost :) za ty prachy super stan. na cestování autem :)

                    0 0
    • Nikovlas  

      Vím, že pozdě, ale do kempu bych s klidem doporučil Pinguin Tornado – teda teď koukám, že ty nové jsou trochu složitější – a hlavně dražší – nicméně celkově k té řadě – slušné materiály i zpracování, světlá barva tropika → víc světla uvnitř, 2 vchody s poměrně prostornými předsíněmi → snadné větrání otevřením vchodů… prostě levné, ale pořád kvalitně zpracované (zdá se mi lépe, než např. husky nebo hannah), ze solidních materiálů a praktických střihů.

      Pokud bych sehnal, bral bych ještě tu starší variantu, která vypadá jako Gemini – je jednodušší a levnější.

      Pokud ne, v té nové bych volil variantu s duralovými pruty, protože jsou tam hlavní pruty zasouvány do „tunýlků“ – a to vnější spojky laminátových prutů trochu komplikují, protože se neustále někde zadrhávají – duralové pruty mají vnitřní spojky, tudíž jsou zvnějšku prakticky hladké. Jejich vyšší pevnost a nižší hmotnost ale člověk v kempu zpravidla nevyužije. Takový stan pak stojí 4000… pak už to není tak ultimátní poměr cena/výkon, jako u starého Tornada.

      Dřív jsem dělával na výstavě stanů, tak už ty stany mám celkem prolezlé – ovšem nikoli ty nové řady.

      0 0
    • Lenka.05  

      Tak letos si chceme užít „dobrodružství“ na kole na těžko a bude to chtít stan. Nemáte někdo zkušenost s tímto? http://www.spacaky-stany-batohy.cz/…tourist-alu/

      Je ve výprodeji za doslova neodolatelnou cenu – alu tyčky, dva vchody, zalepené švy, dobré parametry (teda aspoň na papíře :), solidní hmotnost.

      0 0
    • jakub  

      za me jednoznacne Pinguin. pro mne výhoda: šijí je v Náchodě, kde de-facto bydlím, resp. pracuji, v případě jakéhokoliv problému (prasklé tyčky, potržení) řeší vše napočkání, mám doma právě Pingvina a max spokojenost

      0 0
    • Tehu  

      ja mam tento http://www.trekshop.cz/…-zeleny.html jiz nekolikrat neskutecny slejvance a vetry a bezproblemu. Navic jako obrovska vyhoda pro me je ze dam do predsine 2kola sice pres sebe ale dam.

      0 0
    • SeverkaS  

      Doporučují všem, co váhají s tím jaký stan vybrat, podívejte se na http://www.outdoorpruvodce.cz/stany/ najdete tam recenzi řady různých stanů i jejich porovnání.

      0 0
      • Martin  

        pro reklamu na tomto serveru existují určitá pravidla ;)

        0 0
        • Pavel  

          Cpe to na více serverů… Takže fakt spam…

          0 0
      • Erknold  

        Šmejde

        0 0
    • Jakobo  

      .

      0 0
    • Jakobo  

      Zdar. Prave jsem prodal 6 let stary stan Hannah Troll S. Fungoval bezvadne. Preckal vichry na Lofotech, mesicni putovani po Korzice a dalsi a dalsi vypravy. Snad jedina vytka patri vyssi hmotnosti 3 kg. Stal 1500 Kc.

      Jedinym duvodem prodeje byla velikost, pri mych 195 cm je delka 205 cm (u zeme) proste malo.

      Co se mi libilo: Velice rychla stavba diky 12 hackum, ktere se zacvakly za tyce. Komplet stan jsem mel postaveny do 3 minut.

      Otazka je, jaky stan koupit ted.

      Mezi kandidaty patri Jurek Tramp 2.0 Tam se ale obavam uchyceni vnitrniho stanu viz foto Vypada to hodne na dlouho. Mam strach, ze me budou ty snury vytacet jak budou vecne zamotane do sebe a na 5ti minutove provlekani provazku fakt nemam trpelivost. Stavba stanu po dni na kole nebo pesky je to posledni, cim se chci zdrzovat.

      Dalsi minus vidim v treti tyci, ktera drzi predsinku a je nejak privazana jako nosnik z tech hlavnich tyci. Zbytecna tyc a prace navic. Stan vetsinou stavim na jednu noc.

      Musim zduraznit, ze o kvalite a vstricnosti Jurku nepochybuji.

      Dalsim kandidatem by byl opet nejaky Hannah velikosti 135×220, divam se na zeleny Desert

      Jeste uvedu Jurek Nano Moc se mi libi, jen nevim, zda se do nej vlezu ja a 4 brasny z kola. Navic vetsinou davam pod stan PE plachtu, jinak by byla podlazka brzo derava. Ten Nano ma dost blby tvar. A dalsi nevyhoda je, ze cely stan nemohu po sundani tropika vzit a prenest jinam. Pod stanem byva nalezla havet, treba na Korzice desitky svabu. Ten Hannah a asi i Jurek proste vezmu, zatrepu a zbalim. No a taky je jen pro 1 osobu. Takze Jurek Nano spis ne. Ale ta jeho jednoduchost je fakt genialni.

      Cenove bych se rad vlezl do 4000 Kc. O jinych znackach ani neuvazuju. Hannah fungoval a jedinym duvodem Jurka by byla vyssi kvalita.

      Jestli teda nekdo precetl nebo pochopil o co jde, tak budu rad za pripadne postrehy.

      Shrnu to asi tak: U Jurka se obavam

      1. provlekani snur
      2. treti tyce

      System Hannahu uz znam, nevyhodou nizsi kvalita? Praskani Al prutu a nemoznost koupit mahradni? Nevim.

      Predem dik.

      0 0
      • oddie  

        Ty šňůrky se neprovlíkají, jsou tam háčky.

        0 0
        • Jakobo  

          No dobre a ty snury jsou trvale omotane kolem tyci? Nebo prvne omotas provazek a pak zahaknes stan?

          0 0
          • oddie  

            Tam se nic neomotává, prostě ztopoříš tyče, provázek dělá takové ouško, co jen přehneš přes tyč a zahákneš. Nevím, jak líp to popsat, já snad ten stan pudu vybalit a vyfotit to :D

            0 0
            • Jakobo  

              Jo, uz to asi chapu. Jak kdyz vezmes zavazany provazek a prelozis pres tyc. Asi to ma vyhodu v lepsim vypnuti. V nejhorsim bych vymenil za delsi hacky, co se budou veset primo na prut.

              Ty mas stejny typ jak ten Tramp? Ta tycka nad predsinkou se prosim te montuje jak? Jeste v teto cundr kategorii Jurek vyrabi Vandr bez te 3. tyce, ten ma predsinku na uzke strane, to se mi taky nelibi. Stan je uzky a dlouhy.

              Posledni vec. Kdyz oddelas tropiko muzes stan vzit a prenest nebo ti vypadnou pruty a stan spadne?

              Treba na te Korzice byly po noci pod stanem nalezli svaby, z tropika jsem je setrepal a pak vzal vnitrni stan i s pruty, zvedl, zatrepal a prenesl na jine misto. Dik.

              0 0
              • oddie  

                My máme nějakej ještě z minulého století, ale vypadá furt stejně. Dvě předsíňky, provázky, vynášecí tyčka. Ta tam není v podstatě vůbec nijak uchycená, ustaví si ji to tropiko. Vnitřní stan můžeš přenášet, klidně ho i zvednout nad hlavu a zatřepat s ním.

                0 0
          • pocestny  

            je to uplně jednoduché. jen si vyber pro sebe ten správný model.

            0 0
      • Erknold  

        Šňůrky nejsou problém. Ale řada tramp je cela jen pro jednoho, dva už tam lezou pres sebe. Už nikdy více :-) pro dva jedině vandr. Stavba je u všech Jurků prakticky stejná. Nic složitého.

        0 0
        • Mamut  

          „Tramp“ alebo „Vandr“ je o tvare vchodu – apsida vs. predsien. Nie o velkosti. Tu urcuje to cislo v nazve.

          0 0
          • Jakobo  

            No podle popisu to chapu tak, ze u Vandru mas vchod ve smeru lezeni tak nemusis prelezat pres toho druheho. Zase ta predsin je mensi a stan uzky a dlouhy.

            Jinak pro 2 osoby aspon tech 150 cm na sirku, to bez debat.

            0 0
            • Erknold  

              Přesně. Já mám tedy vandr duo, který ma dvě predsinky. Do jedný věci a druhou mít jako vchod.

              0 0
      • Soreno  

        Jurka mám již cca 15 let sice vyšší model, ale super co ten všechno zažil :-) – oprava není problém zašleš jim to a oni opraví. Znovu bych šel do něj zas, ale se dvěmi apsidami (vstupy).

        Mám tento model:

        http://www.jurek.cz/…oor/midi-2–5?…

        0 0
        • kamaro  

          Taky máme Midi 2.5. Teď čerstvě koupený. Jeden vstup nám dostačuje (ve výsledku je ten stan o chlup lehčí). Rozdíl mezi řadou TRAMP a MIDI je v materiálu tropika. U řady MIDI je odolnější tropiko (ripstop úprava a větší gramáž), vnitřní část s podlážkou by měly být stejné. Těch šňůrek se nemusíš bát, je to jednoduché a rychlé. Předsíňka je u těchto modelů dost prostorná, trochu hůře se do stanu leze, ale za to do stanu neprší i při otevřeném vchodu.

          0 0
          • Jakobo  

            Ja jsem si podle popisu taky vsiml, ze ta outdoor rada je o neco tezsi, tropiko bude odolnejsi. Spis bych dal prednost stanu s predsinkou podel delsi strany, stan vypada stabilneji. Najit rovny flek hlavne v horach byva problem, proto radeji neco do 150 cm sirky, asi teda spis 2.0 nez 2.5.

            Nejlepsi by bylo videt stany na zivo a vlezt do nej i kvuli vysce. Zkusim se na stany nekde mrknout az pojedu do CR, ted jsem zase v zahranici. Stan budu potrebovat az v lete.

            0 0
            • kamaro  

              Pro kolik lidí? Velikost 2.0 je pro dva lidi – vnitřní šířka tuším 1,1m. Velikost 2.5 je pro dva lidi s batohy podél delší strany – vnitřní šířka tuším 1.6m. Do velikosti 2.0 se nevlezou dva lidi s batohy. Nevím, jestli by se dva batohy vlezly do poloviny předsíňky.

              MIDI/TRAMP má vchod z delší strany. Je to spíš vlez než vchod. Ale jak jsem již psal, aspoň tam neprší. Při otevřeném vchodu se na polovinu předsíňky vleze vaření a boty, druhá polovina slouží pro vylézání ze stanu.

              Jurky jde na živo vidět v Kunčicích pod Ondřejníkem, sami jsme se tam šli podívat na nějaké detaily provedení, velikosti sbalených stanů a pod. Máme to kousek.

              0 0
              • Jakobo  

                Ten Hannah mel 205×150, boty a neco malo se nechalo venku v male predsince, drazsi veci uvnitr stanu u steny. Dva (ja a holka) jsem se tam vlezli celkem pohodlne. Pokud se jelo na kolach s baglama, tak to bylo tak tak.

                Ta serie Jurek 2.5 s predsinkou na delku ma 220×160 a bude pohodlnejsi. 2.0 ma 220×130, to by bylo hodne na tesno, ovsem zase Jurek ma tu predsinku vetsi nez Hannah, s tim tak trochu pocitam. Stan je navic delsi, tak minimalne jeden z nas si muze hodit brasnu za nohy.

                Ja jsem z Otrokovic, to bych se tam mohl zajet podivat. Videt stan v realu tak asi hned vim ktery. Zatim Dik.

                0 0
                • kamaro  

                  Taky jezdíme dva, buď na kola s brašnama nebo na pěší přechody. Zvítězil u nás z důvodu výroby v Česku, servisu/opravám/náh­radním dílům, poměrně velké velikosti ložnice a relativně dobré hmotnosti (naše MIDI 2.5 má po převážení 3kg). Prostě jsme si dokázali představit jak uvnitř fungujeme. Batohy podél dlouhé stěny bez vchodu (šikmá část poté tolik nevadí), uprostřed a podél vchodu dvě karimatky. Když se otevře ložnice (dá se otevřít úplně, v podstatě se ta stěna skoro odstraní) tak ta poměrně velká a vysoká předsíň poskytuje dostatek prostoru na převlékání obou najednou (po otevření ložnice v podstatě opět nevadí šikmá stěna). V předsíni se dá s opatrností i vařit. Navíc se nám opravdu líbí, že polovina té předsíně může fungovat jako skladiště a neprší tam i při otevřeném vchodu (pro lepší větrání nechat otevřený vchod přes noc).

                  Co se týče té třetí tyče, u jednovchodové varianty je takový jeden prut (cca 1m dlouhý) postavený v té předsíňce. Kupodivu tam nějak při provozu nepřekáží. Pokud chceš šetřit hmotnost, dal by se nahradit trekovou hůlkou. U dvouchodového provedení je to tuším jinak, tam je ten prut uložený vodorovně nad křížením hlavních prutů.

                  0 0
                  • oddie  

                    Já asi teď budu kupovat nějaký, aby se mi tam vešly i děti, tak možná Midi 3, nebo tak něco. S 2,5 a stejně velkým Pinguinem jsme byli na Yukonu a daly to v pohodě oba stany zhruba stejně, ale ten Jurek je o chlup lehčí.

                    0 0
                • kamaro  

                  Jo, ještě jsme si dokoupili obaly na balení po polovinách. Já tahám tropiko + tyčky, žena ložnici a kolíky. Jinak ten origo obal je pěkně udělaný, má rolovací uzávěr a dá se perfektně stáhnout. Ochranou podlážku dokoupenou nemáme. Nechce se nám s ní tahat a v případě poškození té ve stanu je možné si podlážku nechat vyměnit nebo opravit.

                  0 0
    • pocestny  

      @Jakobo: Na tvou výšku (195cm), jestli nemají model s vhodnou kombinací hmotnosti a velikosti, tak napiš do Jurka, a požádej je, ať ti ušijou vybraný model o 20cm delší.

      Není asi nic horšího, než koupit napiču stan (tlačit nohama do mokrého stanu, krčit se, vytahovat nohy ven, a řešit podobné sr…)

      0 0
      • Mamut  

        Tych dnes standardnych 220cm by malo stacit. Mam 192cm a 11 rokov stareho Jurka s este len 210cm na dlzku a je to na urovni „da sa pouzit“. 220cm by uz bolo uplne ok.

        Na sirku mam 160cm a je to aj pre 2 ramenatych, alebo NUDZOVO 3 osoby. Ale vaha so sirkou az tak nerastie/neklesa.

        Mam Tramp, takze najnizsiu radu a predsa tych 11 rokov bez zavahania po vsemoznych horach a statoch. Odolnejsie tropiko mi po mojich skusenostiach pride ako zbytocne drahe a tazke.

        0 0
        • pocestny  

          Záleží na modelu. Některé modely, které jsou hodně nízké jsou ve výšce 30cm nad zemí hodně kratší. Kdyby šel do některého z nich, mohlo by mu to vadit.

          0 0
        • Jakobo  

          No 220 cm na delku bude stacit. Ve tom puvodnim stanu 205 cm jsem se natazeny dotykal steny a i tak jsem vzdycky spal jak zabitej. Akorat jednou na Lofotech byl tak neuveritelnej vichr, ze jsem se porad probouzel jak me platno mlatilo do hlavy :-)

          Jo, ty nazory tady i dalsi recenze na netu me celkem presvedcily o Jurkovi. Ted uz jen vybrat vhodny model, asi nejaky 2.5. Ted zrovna ctu o nejaych silenych cestovatelich, Zuzana Indruchova? celkem Jurka chvali, maji tam i par vytek, ale ti lide jsou 3.rokem na cestach.

          0 0
    • aisha  

      před třemi lety jsem si pořídila tento http://www.stany-jurek.cz/…ndr-2–5-i18/, využívám ho především ke kempování s dětmi a přežili jsme v tom nejednu průtrž mračen :-)

      0 0
    • Vendys76  

      Řeším tu samou otázku – v létě jedu s kolem do Francie (každý den přejezd na jiné místo, stavění a bourání stanu atd..). Z důvodu snadnýho rychlýho postavení mi padnul do oka tenhle:http://www.decathlon.cz/…8300005.html

      Máte s ním někdo zkušenost??

      0 0
      • AV  

        Jezdí s ním Jindra8526 z Nakole.cz

        počti si …

        0 0
      • Mamut  

        120cm na sirku je dost malo na rozumne vyspatie 2 osob.

        0 0
      • Erknold  

        vím jedno, hlavně si nevyhoď návod na složení :) V Itálii jsme se dobře bavili, když se tam pár vedle snažil hodinu zkrotit ty pruty, než se zadařilo :)

        0 0
      • pocestny  

        Jestli pojedeš autem, tak OK. S tím stanem není vcelku nic špatně. Ale sotva budeš ten krám tahat na kole.

        V jednom rakouském kempu jsem viděl rodinku (2 rodiče a 5 dospívajících dětí), která přijela s jedním velkým ‚společenským‘ stanem a k němu postavili 4 kusy těchhle dvoumístných rychlostanů z Decathlonu. Akorát sem to nechápal z fin. hlediska, když musíš v kempu platit za každý stan extra.

        0 0
        • AV  

          Obal : Plochý disk o průměru 66 cm.

          Do auta ano, na kole aby měl s sebou přívěsný vozík (možná až dvoukolový)

          0 0
        • Vendys76  

          Tak jsem nakonec koupil tento:

          http://www.decathlon.cz/…8244772.html

          Nechal jsem si předvést rozložení i složení (rozložení cca 10s, složení 60s).

          Jedu v létě sám do Francie (s CK Kudrna – autobusem. Každý den budu na jiném místě odpoledne stavět stan a druhý den ráno ho bourat (celkem 13 dní). I proto jsem hledal menší stan, který bude co nejjednodušší na stavění/bourání. Určitě to není žádný TOP stan do extrémních podmínek, ale hodit ho do autobusu a používat v létě pro jednu osobu … – já myslim OK. V srpnu budu moudřejší :O)

          0 0
          • kamaro  

            A jak se to suší? Pro mě není až takový problém stan poskládat, ale hlavně ho aspoň trochu ráno usušit (samozřejmě za pěkného počasí). Tam je výhoda když se dá tropiko sejmout a vytřepat z něho voda. Používali jsme Husky s vnější konstrukcí, tam to bylo celkem dobře řešené, protože to tropiko díky vnější konstrukci drželo tvar a bylo pěkně vypnuté a dobře usychalo. Teď máme Jurka, tropiko bez konstrukce, takže budeme muset přijít na nějaký způsob sušení.

            0 0
            • Mamut  

              Na Jurkovi stiahnem tropiko, vyklepem ho od vody (treba 2 ludi) a prehodim ho naruby cez vnutorny stan.

              0 0
            • Vendys76  

              Na sušení nebude moc času. Počítám, že ráno v cca 8 snídaně a v 9 se vyjíždí na kolech z kempu. Tak okolo 16h budeme v jiném dalším kempu, takže se holt rozbalí vlhkej stan a vyschne od těch 4h, v čemž nevidím problém. Budu tam sám a nechci pokaždý někoho otravovat při stavění a bourání stanu, tudíž musím být schopnej postavit stan sám a co nejrychleji. Proto stan týhle konstrukce. V létě vám budu schopnej říct svý zkušenosti a recenze. Zatím je to jen samá teorie.

              0 0
              • oddie  

                Podobných nenáročných výletů po kempech jsem absolvoval pár s Adventurou – Korsika, Francie, Polsko… Stan Pinguin Gemini 150 nebo Jurek Midi Duo, běžně je stavím sám, není to žádný problém. Oba stany vyzkoušeny i za drsnějších podmínek než jen na tyhle výlety, taky bez problémů. Jinak na Korsice jsme zažili docela drsnou bouři, která většina levných stanů z hypermarketů a hračkářství prostě strhla a potrhala, a celodenní déšť totálně promáčel, pravděpodobnost takové bouřky je sice mizivá, ale byl jsem tehdy rád, že máme toho Pinguina, který to dal v pohodě a bez úhony.

                0 0
                • Vendys76  

                  S tím já tam právě jedu, že mi ho nějaká bouřka zničí a já pak budu muset bejt po zbytek dovolený ve stanu u nějaký kočky…

                  0 0
                  • oddie  

                    Tak to jeď rovnou bez něj, máš to na jistotu a nemusíš spoléhat na bouřku :D

                    0 0
                  • Erknold  

                    na tuto byl super kámošovo stan z Tesca za 300. Bylo to takové ačko. Ale víceméně to byla vana s moskytiérou :) Každá kapka protekla střechou dovnitř a na podlážce se udělal bazén :)

                    0 0
    • Patys89  

      Ještě nikdo (jestli jsem si dobře všiml) v poslední době nezmínil Gemini 150 nebo Aero od Pinguinu.. Taky česká firma, kvalitou podobně jako Jurek, modernější konstrukce..

      Gemini sice trochu těžší než Midi 2,5 ale mnohem lepší vlez (půjčovali jsme si od rodičů právě Midi a ta tyčka uprostřed a vlez ze šikma je fakt blbý řešení), dvě předsíňky (=lepší odvětrávání a víc místa na bágly, spoustu vychytávek a pod.). Aero ještě lehčí, ale zase síťovej vnitřek (líp větrá, ale jde víc zimy)..

      Rozhodovali jsme se taky právě mezi těmito třemi a volba padla na gemini i když je nejtěžší – zvolili jsme komfort dvou předsíněk oproti Midi a větší teplíčko oproti Aero.. Ve dvou si stan dělíme, když jdem na pochod. Velká spokojenost..

      0 0
      • Lukecz  

        Taky jsem se celkem divil, mame Aero2 (dobre zkopirovane MSR) a nemuzu si vynachvalit jak vahu, tak prostor a konstrukci. Nevyhoda je bocni stabilita ve vysokem vetru, na takove podminky je uz potreba neco jineho

        0 0
      • Pytlik  

        Já mám s gemini 150 poměrně rozporuplné zkušenosti.

        Měl jsem první generaci koupenou někdy kolem roku 2000. To byl vyborný stan. Projel se mnou kus světa a dost jsem ho užil i v drsnější horské přírodě Zéland, Himalaj, apod. Nevýhoda byla nestabilita ve velkém větru – na Zélandu někdy fakt fouká a když vás celou noc mlátí horní tyčky do obličeje, jak se ohýbají, tak se moc nevyspíte (a to jsem byl skrytej za dodávkou a ukotvenej šnůrami za kde co). Prostě na to to není. Křížení tyček a jejich houževnatost není do extrému. Ale švy vydržely. Na svou dobu byl i celkem lehký. Výborný pro dva lidi (každý vlastní vlez, apsidu i pro batoh s věcmi na 14 dní na zádech, vaření v apsidě atd.)

        Po delší době začal protékat – moc jsem ho nešetřil – tak jsem si po dobrých zkušenostech koupil stejný, novější, navíc s přívlastkem „extrém“. Z toho jsem popravdě trochu rozpačitý. Vylepšily některé ergonomické věci,které si to zasloužily (zipy, vlez, uchycovací háčky, tyčky). Podle ofic. marketingu i vodní sloupec podlážky atd. Bohužel tropiko má vlastnosti igelitu. Strašně se potí. Když hodně fouká, tak se to ještě vyfouká. Ale když nefouká, tak je za chvilku stan zapařenej a ráno v něm máte nakapanou vodu z tropika, jak je na něm nasrážená vodní pára z dýchání…Můžete spát s otevřenými předsíňkami, ale to vás zase může snáz někdo vybrat… Asi to víc vydrží do toho větru, ale na normálnější spaní bez tvrdého extrému docela zklamání (na extrém bych zase už volil něco se sněhovým límcem a alespoň tři křížící se plné pruty… takže tak…

        0 0
    • Danhill  

      Taky přidám dotaz..

      Vybírám novej stan pro stanování v kempech. Nemáte někdo nějaký tip na stan pro:

      • 3–4 osoby (skutečnost: já a přítelkyně + pes, batožina, případněschovat uvnitř kola)
      • co nejvyšší (aby se ve stanu dalo lépe pohybovat)
      • asi by se mi líbila předsíňka s podlážkou (ale neni podmínkou)
      • nejlépe snadné sbalení a postavení
      • neřeším váhu ani zabalené rozměry, budeme ho vozit vždy autem.
      • cena nejlépe do 4000,– :-)

      Padl mi do oka Coleman Tasman 4 http://stany.heureka.cz/…an-tasman-4/

      nemáte s tímto stanem či značkou někdo náhodou zkušenost?

      Někde píšou, že se občas docela zevnitř paří a když jezdíme především v létě, tak mi to nepřijde úplně ok..na druhou stranu, je jen na spaní a ubytování před deštěm a za tu cenu nemůžu chtít všechno..:-)

      Díky za reakce ;-)

      0 0
      • pocestny  

        V podobné velikosti a nízké ceně mám Trimm Eagle. Stejně jako u Tasman4 výška stanu dovoluje uvnitř pouze sedět na zemi. Čokl může spát v předsíni na dece. Můžeš tam mít batohy a vařit. Ale bajky tam nedávám. Musely by být přes sebe naležato, kousek by vyčníval ven, a nedalo by se dostat přes ně ven.

        Jestli jedeš do kempu autem, nech bajky zamknuté na nosiči. Nebo kupte opravdu velký stan (nějaký tunel pro 6–8 osob).

        Existují ale i relativně lehké stany, které mají menší ložnici + hodně vysokou předsíň, tam se bajky vlezou. Typ/výrobce nevím, přikládám jen ilustraci.

        0 0
        • Danhill  

          Díky, kouknu na něj. Podobně jsem to právě myslel, pes by měl pelech v předsíňce, nějaký bágly taky do předsíně a zbytek do ložnice, kde by bylo dost místa..

          Do kempů jezdíme vždycky autem, ale takhle velkej stan už mi přijde moc pro dva lidi a psa :-) Navíc už si myslim, že bude výrazně dražší..

          Spíš mi jde o to, aby jsme se v tom stanu mohli v pohodě převléct a dát si tam kafe, když bude chcát..:-)

          Ta konstrukce, co jsi sem dal, se mi líbí :-)

          0 0
          • wong  

            My máme (pro dva :-) tento stan http://outdoor.online-sport.cz/…illi-pepper/

            Je to super. V předsíni se dá v pohodě postavit. Vejdou se tam dvě kola, židličky a stolek a ještě se dá projít do ložnice. Do deště ideál.

            Sehnali jsme ho před 4 rokama v akci za 3900Kč

            0 0
            • Tehu  

              skoda vodniho sloupce ale prakticka stranka skvela :-)

              0 0
              • wong  

                Nevím co přesně myslíš, ale 3000 je standard snad u všech stanů.

                Několik lijáků to už přečkalo a problém s tím nebyl :-)

                0 0
      • scota  

        Pinquin Gemini 210 cca 4400 Kč.

        0 0
      • pocestny  

        Jinak obecně se mi zdá, že v tunelovitých stanech (mají podlážku spojenou s tropikem) je větší horko. I když máš třeba podlážku v předsíni udělá svoje, málo větrání atd… Je to logické.

        Ale ber to tak, že během dne v něm ležet nebudete. Postav si ho tak, aby měl stín od východu, jihovýchodu a ráno se vyspíte déle. Potraviny v něm nenechávej.

        0 0
        • Danhill  

          Tak jídlo tam určitě nechávat nebudu :-) A jak píšeš, horko nevadí, protože tam nebude :-)

          0 0
      • Erknold  

        V létě jsem byl rád za předsíňku bez podlážky. Při celodenním dešti jsme byli ve čtyřech zalezlí vevnitř na židličkách. Tak jsem se nebál, že si jí židličkou protrhnu. A celý den sedět na zemi, to fakt nejde.

        Jinak to byl klasika Jurek.

        0 0
        • Danhill  

          Na Jurka jsem koukal, samozřejmě bych si tam vybral, ale ty ceny :-(

          Předsíňka má 140 cm na výšku, tak sezení na židličkách mi nepřijde právě moc ok, spíš jsem myslel třeba na deku, dát si kafe, romanticky chvíli koukat na déšť a pak jít do hospody :-DD

          Určitě celodenní sezení ve stanu nebude..

          0 0
    • jIrI___  

      Máte někdo zkušenosti se stanem Husky Mirel ? Na netu se mi nepodařilo najít žádné recenze nebo ohlasy, jako by ten stan vůbec neexistoval :). Jde mi o to, jestli má smysl připlácet nějakých 700 Kč za aktuální Husky Bizam , který mi až na barvu připadá úplně stejný.

      0 0
      • Soreno  

        za Husky se nevyplatí ani platit – měl bych strach o podlážku sloupec 6000 na podlážku není zrovna nejvíc. Ale chápu cena je lákavá.

        0 0
        • jIrI___  

          Tak nechci stan na nic náročného. Týden na Korsice, pár dnů v Beskydech a pak minimálně na rok do skříně nebo ho obratem prodám jako minulý stan :-). Co jsem se díval, tak ty základní stany mají vodní sloupce stejně nízké a víc než dvojku za něj dávat nechci. Další varianta by pak byl třeba Coleman Darwin 2 http://www.kasa.cz/…2-os-2–8-kg/ , ale zpracováním oproti tomu Huskymu předpokládám žádný rozdíl nebude.

          0 0
          • RomanH  

            Tak si kup moskytieru a plachtu 3×4 z OBI

            0 0
            • jIrI___  

              To bych zas musel přemýšlet jak to postavit tak, aby to stálo :-) . Nejsem žádný zálesák, takže tohle jsem vyloučil i když mi to radilo více lidí.

              0 0
              • oddie  

                Dvě tyče, šňůra mezi ně a kolíky :) Jezdil jsem takhle v minulém století, když ještě nebyly ty kopulovité stany… Ta nutnost kolíků je nevýhoda, leckde nejdou zapíchnout – zrovna třeba ta Korsika je dost šutrová. Ale na to co chceš stačí i stan z hobbymarketu za pár stovek a pro jistotu krycí plachta na něj, kdyby fakt mělo pršet.

                0 0
                • RomanH  

                  dve trekovy hulky provleci okem plachty, od nich zna kazdou stranu cca 3m lavinoveho lanka, a do kazdeho oka plachty navazat oka z provazu (da se to pak v pripade nouze zatizit kamenem misto koliku). Pripadne si vzit vice snury, muze to pak ruzne zavesit dle aktualnich podminek – 3×4m je docela velka plocha – bude mit pohodli

                  0 0
                  • oddie  

                    No jo, trekový hůlky, to neznám :) Já jsem vždycky někde uřízl dva klacky nebo zapadl do lesa, kde se to dalo natáhnout mezi dva stromy.

                    0 0
      • skorpion  

        na outdooroforach Husky moc nechvalia. Ale na tyzden do Chorvatska, alebo pri rybnik asi dobre. Do hor (vietor, dazd) by som bral nieco ine. Ale to je info z inych for, sam som Husky stan nikdy nemal.

        0 0
      • jIrI___  

        Ještě jsem teď narazil na Prima Hero 2 DWR . Konstrukčně mi připadá stejný jako ten Husky, ale má lepší parametry vodního sloupce (8000 mm podlážka, 5000 mm tropiko, Husky má 6000 mm a 3000 mm) a tlustší pruty (průměr 8,5 mm, Husky má 7,9 mm) a je o 0,4 kg těžší. Cenově vychází ± stejně. Má smysl zvolit o něco vyšší vodní sloupce a silnější pruty na úkor hmotnosti? Máte s tímhle výrobcem někdo zkušenosti?

        0 0
        • kamaro  

          No nevím, já těm udávaným vodním sloupcům moc nevěřím, stejně jako u jiných textilních materiálů (bundy, softshell a pod). Kdo ví, jestli je na to nějaká metodika měření a zda ji výrobci dodržují. Aneb věřím jen tomu, co jsem si sám zfalšoval.

          Spíš bych se podíval jak která podlážka vypadá v ruce, protože možná není problém udělat podlážku s 8000mm, ale když ti do ní první klacík udělá díru, tak je ti těch 8000mm stejně nahouby.

          U tropika je to to samé. Mnozí výrobci používají ripstop materiál, mnozí ne. Taky bych se podíval jak kvalitně je provedeno přelepení švů, jak jsou řešeny légy na zipech, jak odvětrávání, za co drží kotvící šňůry a pod. Podle mě do stanu nezateče přes materiál v ploše, ale právě přes tyto detaily.

          Z hlediska vnitřního prostoru a využití stanu je dobré zvážit i sklon stěn, který může být u různých typů konstrukce různý a dost ovlivňuje vnitřní prostor. Samostatnou kapitolou jsou předsíňky. Mnohdy jsou tak šikmé, že jsou téměř nevyužitelné pro přechovávání věcí, případně přechovávané věci potom překáží při vstupu do stanu.

          U některých stanů jsou vchody řešeny tak, že otevřeš velkou předsíňku a stoupneš si až do ložnice a pak se teprve sehneš do stanu (Husky Flame). U jiných stanů musíš do něj vlézt téměř po čtyřech (Jurek MIDI). První je vhodné do kempu, druhé na hory. U toho druhého je trošičku nižší komfort vyvážený lépe krytým zipem, využitelnější předsíňkou a možností mít otevřený stan i v dešti.

          Po deseti letech jsme vyměnili stany Husky Flame (pro dva moc malý) a Fighter (syn už jezdí sám, nepotřebujeme už tak velký) a koupili Jurek MIDI 2.5. Na Husky jsem nikdy nenadával, ale ten Jurek je jiná třída, zejména o oblasti provedení vchodu, krytí zipu, lepšího odvětrání a kotvících bodů. Navíc váží to samé jako ten Flame, ale vnitřním prostorem je daleko větší (batohy se vejdou do ložnice – obrovská výhoda).

          0 0
        • jIrI___  

          Nikdo nemá zkušenosti s firmou Prima? :-)

          0 0
          • Jakobo  

            Clovece ja tam vidim stejne konstrukcni prvky jako u Hannahu, stejne pruty, system hacku atd. Je videt, ze to siji ve stejne fabrice nekde na vychode. Hannah jsem mel a byl jsem spokojeny, kupoval jsem Troll S v roce 2008, kvalita velmi slusna, mozna se tehdy jeste sil v CR. Za sebe bych jej doporucil. Menil jsem jen z duvodu velikosti, na mych 195 cm byl kratky. Nekde vys jsem o nem nedavno psal. Pokud mas do 185, tak bude v cajku a celkem bych jej doporucil.

            0 0
            • jIrI___  

              Mám kousek víc, 188 cm. Z té délky mám celkem obavy, ale kdybych měl vybírat stany, které mají větší délku než těch obvyklých 210 cm, tak mezi těmi levnými stany takový asi ani nenajdu. Jinak dík za poznatky, nakonec asi na hmotnost nebudu hledět a rozhodnu se podle barvy, u Primy je taková méně výrazná, což bych ocenil :-)

              0 0
            • Stingray  

              Troll S, to je přímo pro Jiriho jak stvořený :-D

              0 0
          • Soreno  

            tak spacáky v poho ale stany neznám

            0 0
    • jincom  

      Jurek je klasika. Mám ho asi 5 let a spokojenost. Je sice malý, ale na hory, kde člověk nese všechno na zádech a řeší hlavně váhu, je super. Mám i Colemana a Hannah a Jurek je kvalitativně podstatně lepší. Myslím, že Pinguin bude taky dobrá volba ;)

      0 0
      • Soreno  

        tak pinguin nee ted ho měli ouplně novej známí na vodě a po nočním dešti zatýkalo do apsidy asi zipem a to nebyl levnej cca 5k v rozměrech jako Jurek midi 2,5

        0 0
        • Shoty  

          Sakra, to jsem neměl číst…

          Po asi měsíci vybírání jsem se rozhodl pro Gemini 210…

          Takže můžu vybírat znovu nebo ten zip zapoměli zatáhnout?

          0 0
          • oddie  

            Pinguin Gemini 150, koupený před asi 10 lety, má za sebou expedici na Yukonu, kde párkrát pršelo fest a v noci bylo pod nulou, na Korsice přestál celodenní bouři s lijákem a vichrem, jinak nespočet „běžných“ výletů, nikdy žádný problém. Jen je ve srovnání se stejně velkým (a ještě o něco starším) Jurkem o něco těžší.

            0 0
            • Shoty  

              Právě mezi Jurkem a Pinguinem jsem se ve finále rozhodoval. A vyhrála teda cena, co si budem.

              Ještě jsem ho teda neobjednal, mám cca měsíc čas :-)

              0 0
              • oddie  

                Tam bude rozdíl tak litr, ne?

                0 0
                • Shoty  

                  Jo, +/- podle toho, kde je co v akci.

                  Chtěl jsem se vlézt do 4tis., ten Pinguin je za cca 4,2 a Jurek byl 5,4. Možná se to lehce pohnulo…

                  0 0
            • jIrI___  

              Na Korsice jsi byl někdy poslední dobou nebo už dávno? Právě kvůli ní se o něco výše ptám na stan a rád bych věděl, jak moc tam jsou hákliví na spaní mimo kempy. Nebo jestli se o rebelství raději nepokoušet a vždycky naklusat do kempu :)

              0 0
              • Stingray  

                Hehe budeš to mít drahý. Možná mimo sezónu, nebo na odlehlích místech se ve stanu dá.Ale jinak si dost to hlídaj…

                0 0
              • oddie  

                2005 nebo 2006…

                Hákliví jsou na to dost, asi by se na punk dalo, když je tam člověk pěšky a vyleze někam do hodně odlehlého místa, na kole bych to nepokoušel.

                0 0
                • jIrI___  

                  A existuje vůbec nějaká země s mořem přívětivější k tomu volnému stanování, kdy člověk jen přenocuje a druhý den se přesune jinam? :)

                  0 0
                  • oddie  

                    Jo, Švédsko a Norsko :)

                    0 0
                    • jIrI___  

                      Tam to na koupačku asi moc nebude :D. Žena chtěla jet do Egypta, ale já bych tam týden vyvalený na pláži umřel, tak se snažím najít nějakou alternativu, kde bude moře, možnost turistiky a nějaké přírodní zajímavosti, ideálně rozumně dostupné autem a se spaním na volno, ať nás to finančně nezruinuje :).

                      0 0
                      • Lenka.05  

                        Ja mela v Egypte cas vyvalovat se u more tak pul dne :) Vylety na 4kolkach, vylety pesky do pouste, jeden vylet za pamatkami kdyz uz jsme tam byli, potapeni, lod…nuda ani nahodou :) I na to kolo by se tam dalo, kdybys ho vzal s sebou. Taky tam byli manici, co meli s sebou kola. Biky se tam daji i pujcit. Kdyz clovek chce, zabavi se asi vsude.

                        0 0
                      • oddie  

                        Norsko, asi 200km nebo kolik za kruhem, někde zhruba mezi Narvikem a Tromso, srpen. Na slunci 25°, voda koupatelná… Foto č.3 je focené v noci :) je tam polární den, furt světlo. Hory kolem mají okolo 1200m, ale jde se z nuly = dost zápřah. Nahoře je leckde sníh.

                        0 0
                        • jIrI___  

                          To vypadá pěkně. Nicméně Norsko hned vyřazeno – prý že nejsme tak bohatí, abychom vyhodili hodně peněz za cestování někam, kde je větší zima než u nás :)). A už i jih Norska je dále, než jsem schopný a ochotný odřídit. Ale zapamatuju si to někdy do budoucna jako tip na výlet s cestovkou.

                          0 0
                          • oddie  

                            Dálka je to šílená. Žena by tam naopak zase chtěla, ale já jsem to zamítl, odřídit to sám je min. na 3 dny a ona řidičák nemá a nechce mít… Tchán tam jede na ryby, ale nedá se to rozumně ani nadletět, letenky do Tromso stojí balík.

                            0 0
                          • AV  

                            Třeba ti to po jeden a čtvrt roce … 8-)

                            http://www.nakole.cz/blogy/?…

                            Přečti si „Polsko 2013“ (4 pokračování)

                            0 0
                  • Paja  

                    V Provence jsme za 2 tydny ani jednou do kempu nemuseli.

                    0 0
                  • Manzak  

                    Francie je absolutne bez problemu.

                    0 0
                  • obda  

                    Skotsko. Na západním pobřeží rostou i palmy ;)

                    0 0
                    • kamaro  

                      No minulý týden jsem se vrátil ze Skotska. Za dvanáct dní teplota nevystoupila nad 12 stupňů, pršelo každý den, někdy skoro nepřetržitě, ale někdy třeba JEN deset hodin. Ale je fakt, že letošní jaro bylo dost atypické, neskutečně chladné a deštivé. Jinak tam touhle dobou již bývá poměrně dobré počasí. Teď bych tam už ale nejezdil, každou chvílí začne sezóna midges, na podzim by to mohlo být lepší.

                      0 0
                      • obda  

                        :D Je to o štěstí. Ostatně, některé roky léto je, jiné ne ;) Když si na midges připraven, tak se to dá :) Midges mizí až s prvními mrazy, nicméně např. spaní cíleně na větru je ideální způsob, jak mít od nich pokoj :)

                        0 0
                        • kamaro  

                          Jinak co se týče toho stanování, podle mě tam není zas až tolik míst na postavení stanu. Teda alespoň na naší trase toho moc nebylo (Cape Wrath Trail). Ale bothy jsou super! Zvláště ve Skotském počasí, ale věci se tam stejně usušit nepodaří. Z destinací vhodných pro stanování mimo kempy bych doporučil Norsko (na horách při pěším výletě) nebo Švédsko (na plážích u jezer při cyklovýletě).

                          0 0
                          • obda  

                            Místo na stan se musím umět hledat, ale nikdy mi to nepřišlo jako nějakej zásadní problém. A to mám projitou podstatnou část Cape Wrath Trail či jejího blízkého okolí. I když tehdy to snad ještě nebylo známé pod tímto jménem. A jo, bothies se hodí :)

                            0 0
                      • Pavel  

                        hmm, tchýně tam v pátek odjela na dovolenou… :)

                        0 0
              • Erknold  

                je to prostě horký ostrov, kde chytne snadno cokoli. Takže jsem tam všude viděl cedule. Nicméně jsem tam byl asi v roce 2011 koncem října a nebyla nikde ani noha :)

                0 0
                • oddie  

                  A když člověk vidí ty prostřílený cedule s názvama vesnic, radši ty místní neprovokuje :)

                  0 0
                  • Erknold  

                    nesmíš mluvit Francouzsky :) Jo ještě vlastně já tam byl chodit okolo Mt. Cinta. Na kole nevím, to bude se spaním nadivoko fakt o mnoho horší.

                    0 0
              • Jakobo  

                Byl jsem na Korzice mesic na tezko v zari 2013. Zatim nejlepsi cyklodovolena.

                K mistnakum mejte respekt, francouzi nejste, tak to bude v cajku. Ja jsem mluvil trochu italsky a melo to celkem pozitivni ohlas.

                Spal jsem v kempech i na divoko, tak pul napul. Podel pobrezi je kempu dost, ale ve vnitrozemi muze byt problem neco najit.

                Na soukrome pozemky, oplocene pastviny nebo udrzovane mista vubec nelezte, to je na velky pruzer, mozna posledni v zivote.

                Ceny v kempech byvaly kolem 10 euro za noc. Muze se to zdat hodne, ale na Korzice je relativne draho.

                Pokud uz musite spat na divoko treba nekde v horach, zeptej se mistnaku sedicich venku pred hospodou (kup si treba zmrzku), jestli je tu v okoli kemp. Oni reknou, ze tady nic takoveho neni. Pak se zeptej, jestli se tu da nekde prespat Oni ti reknou, ze za vesnici nekde v lese. Tak jedte 3–4 km za vesnici a zkuste neco najit.

                Jeste je dalsi moznost. Po cele Korzice jsou rozmistene zelene cisterny s vodou pro pripad pozaru. Byvaji kousek od cesty nekde na kopecku a je to statni, z tama vas nikdo nevyhodi. Ono je ale stejne lepsi spat nekde u potoka.

                Ze spani na divoko mam spoustu historek. Jednou jsem se rano probudil a kolem stado prasat. Jindy zas kolem stanu pobihali myslivci a strileli bazanty ci co. Pak jednou jsem spal kdesi vysoko v horach nad nejakou vesnici u nove postaveneho fotbaloveho stadionu. Byl tam neuveritelny vichr, furt se to tam nejak tocilo, do stanu jsem musel donest tezke betonove kvadry.

                Jo, golfovy travnik necekejte, PE plachta pod stanem je samozrejmost, nebo budete mit podlazku jak reseto po 3 nocich.

                Jeste jedna rada. Svabi. Vsude na Korzice je plno svabu. Boji se svetla, rano jsou zalezli pod podlazkou. Je dobre mit samonosny stan, svaby setrepat z tropika, stan vzit, zatrepat, postavit o kus dal a teprve sbalit.

                Vody je vsude dost a pitne. Vsude jsou kasny, studanky, to je na Korzice super, vecne zeleny ostrov.

                0 0
                • oddie  

                  Stádo prasat jsme párkrát potkali na silnici, takhle za zatáčkou z kopce je to docela sranda. Jednou tam taky stála napříč kráva. Ty prasata jsou taková spíš místní na volno, než divoká. Kempy budou dneska podle mě už dražší.

                  0 0
                • Stingray  

                  Korzika je dost divoká, známej si přivezl prostřelený koleno. Minulej rok tam dvacet metrů před kamarádama zastřelili chlapa, kterej vylejzal s dítětem v ruce z restaurace :-/

                  0 0
                  • Jakobo  

                    Po znamem strileli proc? Ten zastreleny byl predpokladam z Francie nebo nejaky mistni co neplatil mafii?

                    0 0
                    • Stingray  

                      Známej tam byl v roce 93,chtěli ho okrást v horách na parkovišti a vůl se chtěl bránit. Nakonec je chytli, ale než došlo k soudu, tak raději po pár radách od místních zdrhnul z nemocnice a nesvědčil. Frajera picli před restaurací co vlastnil, nejspíš krevní msta co už tam pár stovek let funguje…

                      0 0
                      • Jakobo  

                        Tak to jo, v 90. letech to tam pry bylo jak na divokem zapade, nejvice vrazd na pocet obyvatel v Evrope. Dnes ta nenavist k Francii myslim trochu polevila. Ten druhy pripad byl nejaky mistni problem, asi celkem caste.

                        0 0
                • jIrI___  

                  Dík za tipy, třeba ta plachta pod stan by mě vůbec nenapadla.

                  0 0
    • Jakobo  

      Na jare jsem tady resil novy stan. Chtel jsem koupit Jurka, ale nedokazal jsem prejit par drobnosti. Predevsim vyska, ktera je jen 100 nebo 105 cm podle modelu. Jsem vysoky, chtel jsem stan aspon 110 cm. Bohuzel nejaka individualni stavba od Jurka je slozita, pac jsem mimo CR.

      Nakonec jsem koupil Aero 2 od Pinguinu. Ve velke zime nebo extremnich podminkach jsem zatim spat nepotreboval, jde mi spis o komfort a jakous takous kvalitu, coz ten Pinguin podle spousty proctenych recenzi nabizi. Na druhem misto byl Pinguin Orion, ve vyprodeji je ted za vybornou cenu a je asi o neco teplejsi.

      Tak snad jsem nikoho nezklamal ani neurazil :-D, kazdopadne dik za rady. O znacce Pinguin je par zminek i tady na foru. A chtel jsem stan vyrobeny v CR.

      0 0
      • obda  

        S tou ČR jsi si jistý? Nerad bych ti kazil náladu, ale většinu věcí šije Pinguin v Číně.

        0 0
        • kamaro  

          Přesně. A s tou výškou to bude podobně. Ony všechny metry měří sice stejně, ale záleží jak šikovně se to změří. Důvěřuji jen tomu, co si můžu ověřit. Jurek mívá ve vrchlíku stanu úložný prostor. Takže pokud měřili po spodek toho prostoru, tak zbytek stanu může být naopak větší. Ono strašně záleží na tom, jaký sklon mají stěny stanu, opravdu to chce si vlézt do postaveného stanu a vyzkoušet si to. My třeba u Jurka (Midi 2,5) máme přes den otevřenou ložnici a „dveře“ stažené na stranách. Tím se spojí prostor s rozměrnou předsíní a je to hangár. Ložnici zavíráme potom až na noc. Navíc v dešti může být plně otevřený hlavní vchod i ložnice a nikam neprší.

          0 0
          • obda  

            Jo, s tou výškou mi to taky přišlo uhozený. Prostě pokud český stan, tak jednoznačně Jurek. Ten svůj Atak 2 (dneska pod jménem Atak 2.5) mám od roku 1998 a velká spokojenost. Děti rostou, takže budu kupovat další – a zase od Jurka :)

            0 0
    • Kušna  

      Abych se vyjádřil k originálnímu příspěvku – Já ti nevím, pro 2–3 osoby s dvěma vchody a předsíní do 4k? To do té předsíně dáš tak dvoje tenisky nastojato – a ještě žádné z těch 2–3 osob nesmí mít dlouhé nohy :-D

      My jezdíme na fesťáky s nezničitelným colemanem , není to sice žádná velká estetika, ale ve dne chladí, v noci hřeje, co si přát víc :-D

      Letos už 4 akce a ještě ho nikdo nepoblil, klepu na dřevo :-D

      0 0
    • Smejči  

      Skvělý stan je MSR Elixir 2. Každý svou předsíňku, prostorný, velmi odolný, stavět se dá i bez tropika, velmi lehký a odolný, opravují v ČR.

      0 0
    • Jakobo  

      Přidám pár postřehů z používání stanu Pinguin Aero 2 v horách teď na podzim. Budu srovnávat se stanem Hannah Troll S koupeným v roce 2008, který přes cenu 1500 Kč byl funkčně super a je pro mě takovým standardem. Měnil jsem jen kvůli malé délce. Před Hannahem jsem spal v jehlanu ze 2 celt.

      1. Stavba stanu trvá dlouho. Hannah Troll S byl složený raz dva, komplet stan včetně tropika za 2–3 minuty už napotřetí. Za tu dobu tady nemám složený ani prut, který vypadá jak 5 metrová Yagiho anténa a moc se nedá urychlit.

      Stan se i blbě balí. U Hannahu jsem jen poskládal podlážku (vnitřní stan), tropiku dal přibližně tvar obdélníku a dohromady sruloval. U Pinguinu jsou zašité jakési tuhé pruty kolem okýnek a navíc kvůli T spojkám se pruty nedají těsně poskládat, vždycky bude někde mezera a ty mezery budou 2.

      2. Silně pochybuju, že vniřní stan má na délku deklarovaných 220 cm, možná 210 jestli vůbec. Naštěstí mezi vnitřním stanem a tropikem je velká vzdálenost, tak stan se natáhne aniž by se dotýkal tropika, ale opět tentýž problém jak u Hannahu. Aspoň, že stěny jdou pod větším úhlem.

      3. Je v něm kosa. Vnitřní stan je celý ze síťoviny a kvůli vetší vzdálenosti od tropika v něm táhne. Je to výhoda i nevýhoda. Ono je to konečně v názvu stanu, Aero. Ventilace super, ale holt kosa. Je to jak spat venku.

      4. Podlážka zatím neteče, spal jsem párkrát na mokré louce. Pod stan dávám britskou zákopovou plachtu kvůli kamenům. Je třeba dávat pozor na sucháče, ta síťovina by se vytrhala. Taky Alu kolíky mají vrchní hranu ostrou, chce to přejet pilníkem nebo proříznou obal a stan. Obal na tyčky a kolíky nedořešený, to už ten blbej Hannah měl lepší. Tady se obal při balení zase otevře.

      Suma sumárum kvalita dobrá, na léto OK, ale v zimě spát venku nebo ve stanu je prašť jak uhoď, kosa tak jako tak. Objemově i hmotnostně průměr, stan je ale prostorný a vysoký, to je dané větším úhlem stěny a konstrukcí složitého prutu. Stan do ČR asi super, na sever spíš něco teplejšího. Pro cestování v divočině, kde mohu nechat věci přes noc na kole vážně uvažuju nad bivakem. Bude v něm tepleji a stavba bude rychlá. Ta složitost mě vadila nejvíc. Pokukuju po Carinthia Observer jestli někdo zná.

      0 0
    • meris  

      Oživím tohle vlákno.

      Dokázal by někdo pomoc s výběrem stanu. Letitému Coleman Boa propouští podlážka a tak už nějak dosluhuje.

      Hledám:

      • stan pro dva (v Colemanu se vešly vedle ležících ještě podél dvě krosny)
      • vnější pnutí
      • duralové tyče

      Potřebuji rozumný poměr cena/výkon/váha.

      P.S.: nevím, kde vzali na tom obrázku ten půdorys, protože moje Boa je obdélníková.

      0 0
      • scret  

        nebude se ti to asi libit, ale co Husky a jejich „extreme“ rada?

        A myslim, ze coleman nebo housky, je uz jedno:)

        0 0
        • meris  

          Neznám nikoho, kdo by měl Husky. Takže nevím zkušenosti. Koukal jsem na vychvalovaného Jurka, ale ten nemá vnější pnutí. A já nevím, jestli se mi chce tenhle parametr zanedbat. Zatím jsem vždy viděl jenom výhody.

          0 0
          • scret  

            mam husky a ten ma prave vedeni prutu vnejskem a taky se mi to libi…

            Kvalitativne bych rekl srovnatelny s colemanem…

            0 0
          • pegas  

            zkus mě říct tvoje výhody/nevýhody vnějšího pnutí?

            0 0
            • meris  

              výhody:

              • postavím stan v jednom velice rychle
              • při dešti nemám mokro uvnitř
              • jde vzít jen tropiko jako přístřešek (což jde u některých vnitřních taky)

              nevýhody:

              • nemůžeš jednoduše sundat tropiko když je stan vlhký zevnitř, aby jsi ho usušil
              0 0
              • Jakobo  

                O tom, ze stavis vnitrni do tropika za sucha a ze muzes postavit jen samotne tropiko vim, ale ono se to da i obratit a najit nevyhody. Treba nemuzes postavit jen vnitrni sitovy stan jako moskytyeru v lete nejen nekde v cizine, ale klidne v CR nekde u rybnika. U tech stanu s hulkama vne nehrozi vytrzeni kotvicich provazku, zas ale nasoukat prut do tunelu a mnohdy se ti nekde rozpoji hlavne pri vytahovani. Taky stavba trva dyl.

                Co se tyce normal stanu napada me hned nekolik zpusobu, jak postavit pouze tropiko bez footprintu, staci kousek provazku z rohu do rohu.

                Suma sumarum pokud nejedes na nejakou expedici, je to asi jedno. Mnohem dulezitejsi je vhodna velikost, ujasnit si, jestli samonosny (treba u me priorita), kolik chces vchodu, pak asi nejake recenze uzivatelu, jak stan drzi ve vetru, proteka…

                0 0
                • meris  

                  Dle referencí půjdu asi do nějakého Jurka. Jen bych si ho asi chtěl nejřív prohlídnout. Velikost 2 nebo 2+. Vchod stačí jeden. Na expedici nejedu, takže nároky nejsou nijak extrémní.

                  0 0
      • AV  

        Koukni na Nakole.cz, tam jsou tůristi (hledej v „Hledat“)

        8-)

        0 0
      • Smejči  

        Koukni na ten MSR co tu vyse doporucuji. Jsem z neho opravdu mile prekvapenej.

        0 0
      • Manzak  

        Rozumny pomer je Quickhiker z Decathlonu. Ma vse cos psal ze chces aby mel.

        0 0
        • vpa007  

          to mě zaujalo… konkrétně Quickhier II .. akorát sem jej v ČR nenašel… jinak je to přesně to, jak bych si stan na letní bajking (s doprovodným vozidlem) představoval.

          0 0
          • Manzak  

            Jo oni ho myslím doprodavaji, ale na fr webu už mají jeho nástupce, je lehce pozmeneny, ale v podstatě to samé.

            0 0
      • homer.tom  

        Vango halo 200

        sam jsem si koupil halo 300, ale jeste jsem nemel moznost ji otestovat

        https://www.mall.cz/…-cactus-ss16?…

        0 0
      • meris  

        Děkuji za tipy.

        0 0
        • meris  

          Nakonce jsem upustil od vnějšího pnutí. Takže možností je víc.

          0 0
      • ppoli  

        Na základě pozitivních zkušeností několika kamarádů jsem před lety koupil jurka. Dnes se to asi jmenuje ALP 2.5. A můžu také jen a jen doporučit.

        0 0
    • scret  

      Jinak, kdyz uz se tu resi ty stany, ma nekdo zkusenost se stanem MSR Hubba Hubba NX? Pripadne nejake alternativy?

      Diky.

      0 0
      • scret  

        nikdo nic?:(

        0 0
        • pocestny  

          zeptej se uživatele řemďa

          chválí si to

          0 0
        • MI.KU  

          Hubbu sem neměl ale v realu sem ho viděl spolu s Elixirem – raději bych si vzal Elixír – ta konstrukce u Hubby mi přijde už dost ,,fórová,,

          0 0
          • scret  

            bohuzel elixir je tusim uz cca o pul kg tezsi…

            0 0
            • MI.KU  

              Jo něco navíc tam bude – jaký mas požadavek max ceny, váhy, vnitřní velikosti …?

              0 0
      • Jakobo  

        Mozna trochu mimo, koupil jsem Pinguin Aero 2, coz je v zasade kopie nejakeho toho modelu Hubba. Ve stanu jsem spal zatim jen asi 5 noci loni na podzim, kdyz melo prset. I tak nejake postrehy jsou, dost s toho bude platit i pro ty MSR.

        Podle fotek vnitrniho stanu je velka cast ze sitoviny – vyborna ventilace, ale kosa jak z nosa. Teplo to proste neudrzi ani trochu. Hodne si na to stezovali na forech a u tech novejsich modelu MSR zmenilo sitovinu u paty za hustsi matros zatimco samotna sitovina zacina trochu vys.

        Dalsi vec, ktera je stejna u originalu i toho Pinguina a dost me vytaci je ta antena. Motat se s tim nekde v lese mezi stromy nebo krovi je libovka, proti 2prutym kopulim ta slozena tyz je dlouha a siroka, jsou spojene dve T. Zase je stan uvnitr oproti kopulim mozna vic prostorny. Taky prut po sbaleni neni tak kompaktni jak normal pruty, pac tam jsou ty T spojky.

        Dalsi nevyhoda, ale vidim ne zrovna u toho NX je, ze stan je u hlavy vyssi, takze tropiko ma jen jednu spravnou polohu, u tohoto NX to vypada, ze dve. Drobna vyhoda. Prehodis tropiko a pootocis nanejvys o 90 ° na kteroukoliv stranu.

        Jeste si vybavuju, ze ta sitovina u toho Pinguina je hrozne jemna a v souvislosti s velkou plochou te sitoviny pak staci suchac z tropika a je zadelano na problem. Jak je to u toho MSR (jak je natocena ta lepiva strana suchacu) nevim.

        Stan si zatim necham, kdyz uz jsem jej koupil, ale moc nadseny z nej nejsem. Letos v nem spat uz ale asi nebudu.

        0 0
      • MI.KU  

        Pokud ti MSR Elixír přijde těžký – 2600g – jde ti tedy asi o minimální váhu – MSR Hubba NX – 1720g

        Odkázal bych tě na úplně jiné stany.

        Tunely – Terra Nova Starlite 2 – 1530g, Hilleberg Anjan 2 – 1800g.

        2 prutové kopule – Terra Nova Voyager – 1480g, Hilleberg Niak – 1700g.

        Tyhle stany při váze Hubby nabídnou výrazně vyšší stabilitu ve větru což je pro Hubbu hlavní problém.

        0 0
        • scret  

          tunel ani nahodou! na ty dalsi se mrknu, diky.

          Jj, jde mi o vahu… Ale ne zas az tolik. Porad si rikam, ze Hubba jeste neni tak extremne lehkej, aby se to propichalo nebo rozdrbalo pri spatnym pohledu… Ale zaroven je to jeste krasna vaha na 2plast… A kdyz to vezmu, tak ve vaze Elixiru muzu mit hubbu + spacak a to se pocita:)

          0 0
          • MI.KU  

            Se 4kg Staikou se zabalim do 10kg na měsíc. Váhu můžeš ušetřit jinde kde to neznamená snížení odolnosti vybavení.

            Tunely jsou fajn stany pokud ho nechceš na skálu kde se špatně kotví.

            Hubba je hodně lehkej – není to extrém ale jeho problém je konstrukce kde přes ty pomocné tyče a Y to je v podstatě jeden nosný prut – ve větru který se různě točí je ten stan pruser.

            Ty stany co sem ti dal typ sou dražší jak Hubba ale ta odolnost je jinde – Elixír je naopak levnější jak Hubba a je výrazně stabilnější.

            Ten Voyager by se ti líbit mohl pokud nebude cena takový problém.

            Případně můžeš kouknout na Vaude tam ta cena jde na podobne úrovni co MSR ale ty UL mají lepší konstrukci než Hubba.

            0 0
            • scret  

              jj, Vaude jsem mel taky v hledacku…

              Niak by se mi libil, ale 20ku za nej nedam…

              Jinak tenhle lehkej stan asi ani moc nepotrebuju nejak extra stabilni. Stabilni stan mam, tenhle by byl v podstate do normalnich podminek, zadnej extrem…

              0 0
              • MI.KU  

                Nojo ta cena… a 18 by šlo za podobný stan ;) …?

                Napadl mne ještě Hilleberg Unna – je to 2200g ale je to RED série – podlaha 70D, tropiko 30D, vnitřní stan 30D, 2 pruty 9mm.

                I když ty 2000 té už asi nevytrhnou.

                Tohle je třeba krásná záležitost za 20 tisíc – 2400g taky RED série 3 prutová konstrukce pro 1 osobu.

                Pokud bych se dal nějak víc věnoval vysloveně horám tak tohle bych si koupil jako ,,doplněk,, ke Staice.

                https://youtu.be/YWD4hB9RvAk

                Odpoledne se ti kouknu po něčem levnějším – ta Terra Nova Voyager byla za 15 tuším.

                Tak cihnu zda nemají ještě něco levnějšího – u toho Vaude mají tam byl 2 pruťák za nižší cenu.

                Ale pokud je ta cena velký argument tak bych vzal to MSR Elixír – vychází kol 6000 a těch par deka se dá efektivněji stáhnout na jiné výbavě – příklad – za 4000 rozdílu od Hubby – můžeš k Elixiru koupit lehký batoh který muže byt klidně o 500g ale i 1000g lehčí než tvůj současný – a rozdíl váhy je doma a ještě mas novej kousek výbavy. – nebo ty 4000 přidat na příští spacak a koupit 850 peří kde jsi pro 3 sezonak na 800–900g což je oproti levnýmu spacaku zas velká úspora… karimatka TaR z top řady…

                Sice beru ze ho nebudeš používat do náročných podmínek ale ty konstrukci z 1 prutu bych se vyhnul.

                0 0
                • scret  

                  hele, to nevymyslime… At koukam, jak koukam, tak ten Hubba je asi to nejlepsi pro moje ucely, co potrebuju… S tim, ze dan mensi stabilnosti jsem asi ochotny zaplatit…

                  Thermarestku mam dobrou a relativne lehkou… Peracek mam vybranej kolem 700g a pak pribudou jeste teplejsi, ale taky s ohledem na vahu… Batoh za ty roky, tak jsem si vyzkousel, ze pokud chci od batohu, to co chci, tak konkretne na tom nezagramarim:( Jsou lehci varianty, ale ty maj spis vic negativ nez pozitiv (pro mne).

                  Stan chci pro 2 osoby.

                  0 0
                  • MI.KU  

                    Hm… jinak je to hezkej stan jen kdyby měl ty pruty jak Elixír bylo by to jinde.

                    PS – co mas vybrany za spacak 700g ? Cumulus?

                    0 0
                    • scret  

                      jj, souhlas…

                      Spacak jsem chtel puvodne Cumulus, ale ted jsem se asi rozhodl pro Warmpeace Viking 300. Sice jenom kachna, ale chci podporit ceskou firmu a taky cena je ted suprova… Vahu udavaj 640g… A tenhle asi dostane dost zahul… Navic fajn je moznost prani u nich… Teplejsi spacak bude pak nejspis Cumulus…

                      0 0
                      • MI.KU  

                        A nekoukal jsi na RAB? Výhoda je ze jejich peří ti nenavlhne.

                        0 0
                        • scret  

                          RAB u nas nesezenu:(

                          Jinak dnes na vystave stanu jsem narazil i na marmot a prestoze mam tuhle znacku docela rad a mam od nich nekolik veci, nejak jsem ji nemel v hlave, jakoze hledat u nich stan… Libi se mi konstrukce (3 pruty), ale zas se dle myho neda postavit vnejsi stan zvlast, coz je velky minus…:(

                          0 0
                          • Jakobo  

                            Pockej proc by neslo? Napada me hned nekolik moznosti. Bud sehnat footprint, je dost pravdepodobne, ze existuje nebo uplne nejjednodussi udelat si i z nejtensiho paracordu zakladnu. Podle me naopak idealni, protoze muzes postavit vnitrni stan zvlast jako plnohodnotnou moskytieru nekdy v lete, uz jsem to parkrat potreboval, treba ty horka ted.

                            0 0
                          • MI.KU  

                            RAB u nás seženeš ;) a kdyby balík z DE/UK jde o den-dva déle.

                            Sám jsem ho kupoval v Praze.

                            Peří nenavlhne ani po několika měsících ve vlhku – klasickej perak už bude po dvou týdnech plesnivej a po navhlnuti samozrejmne nehreje.

                            0 0
                            • scret  

                              hod tip, kde ho v Praglu sezenu. Klidne do SZ. Diky.

                              0 0
                              • Stingray  

                                Ne do SZ, já to chci taky vědět :-) díky..

                                0 0
                              • MI.KU  

                                Kupoval jsem ho v Climbing – ale teď koukám ze prodejnu už opravdu uzavřeli.

                                Jistě ale najdeš jinou možnost – za trochu té snahy to stojí pokud chceš kvalitní péřák – hlavně takový co ti odstraní obecné neduhy peří.

                                0 0
                            • 01carbon  

                              Ta prodejna v pze je zrusena a v Pisku maji jen ascend500 a altitude exp :(

                              0 0
                              • jecnak  

                                Skoda, chtel jsem se pred koupi podivat a ozkouset na vlastni kuzi. Risknu to asi i tak.

                                0 0
                                • MI.KU  

                                  Mám Neutrino Endurance 400 – kdybys měl cestu na jih mohu ukázat.

                                  0 0
                                  • jecnak  

                                    Dekuju za nabidku, kdyztak se ozvu. Letos to ale stejne uz asi nebude. Kazdopadne perak bez neduhu peraku je super napad.

                                    0 0
                                    • MI.KU  

                                      Jj ta hydrophobická úprava peří opravdu funguje takže ani v lijákách ve stanu když vše zvlhne tyhle spacaky nemusíš nijak sušit a pořad hrejou a sou suché.

                                      Látka je Pertex – hezky to větrá.

                                      Jinak mám tedy 400g, 800+ evropskou husicku, 890g celej spacak.

                                      0 0
                                      • jecnak  

                                        Takhle podle obrazku mi tam trochu chybi limec kolem zipu a stahovaci limec kolem krku. Vzdycky mi prislo, ze kolem zipu a krku (i kdyz mam stahnutou kapucu pres hlavu) dost utika teplo. V tom je stavajici Prima (dneska je ma zrejme Jurek?) skvela. Nemas s timhle problem? Ja prave musim na noc mit mnohem teplejsi spacak nez vetsina lidi – velmi malo podkozniho tuku, nizka tepovka a navic jsem vysoky, takze jsem bral u Primy prodlouzenou verzi.

                                        0 0
                                • MI.KU  

                                  Tady mi posílali fotky z prodejny když jsem spacák vybíral.

                                  0 0
                • madcat  

                  Jak to tady tak čtu – není to reakce na tento konkrétní příspěvek, spíš tak nějak obecně – tak to ve mně budí dojem, že když si budu chtít rozdělat stan s děckama na zahradě, tak si musím koupit stan za minimálně 15 tisíc, ale ještě líp za dvacet, páč jinak se v tom nedá spát a hrozí mi minimálně smrt. A samozřejmě to musí být Hileberg (to už je reakce na tento konkrétní příspěvek :-)). Já před nějakýma rokama, cca deset to může být, kupoval Jurka Atak 2 v domnění, že jde o kvalitní stan ne přímo na ledovec a do vichřice, ale že evropský podmínky zvládne v pohodě. Stál asi 4300 Kč, a už to mi tenkrát přišlo jako hrůza peněz a zbytečnej luxus. A teď tady čtu o tom zde často zmiňovaným stanu MSR Hubba Hubba „Stany Hubba NX jsou vhodné pro třísezonní kempování. Jeho předností je lehkost, kvalita, odolnost a vchody tvaru D, které usnadňují vstupy a výstupy ze stanu. Ocení ho každý výletník.“ Tak vám fakt nevím. To si vážně – abych přežil stanování v kempu, musím kupovat stan za skoro 11 tisíc Kč? Nebo se výrobci posrali z možných právních sporů, kdy na někoho v levnějším stanu spadne laminátová tyčka a vypíchne mu voko, takže i do kempu doporučujou tak drahý vybavení, nebo to cpou lidem do hlavy prodejci, aby vydělali? Nebo se celej ten outdoorovej průmysl už tak zludařil, že i vobyčejný ponožky nebo tričko stojí dneska litr, protože je to in a krysy z korporátů to dají?

                  0 0
                  • Peslezedirou  

                    :-D) mám z toho stejný pocit, dobrý bylo vlákno o spacáku do 2tis, po pár příspěvcích to skočilo na 3,5, za chvíli peřák za 5tis pak skok skoro na 10tis spacák pro Amundzena :-)

                    0 0
                  • ˘Ö˘ Krab  

                    Krysy to dají, ty potvory vám vlezou všude a strašně rychle se množej, takže se kvůli/díky nim vůbec vyplatí takové věci vyvíjet a vyrábět, pročež si je mohou koupit (byť za krysí cenu) i nekrysy; hlavní vtip je v tom, že ty věci vůbec jsou. Bohužel, tím se také stává, že typické funkční a levné nekrysí věci už pak nejsou funkční (a mnohdy ani levné).

                    0 0
                    • obda  

                      +1

                      0 0
                    • MI.KU  

                      Takže bys byl pro aby se kola nad 50 tisíc vůbec nedělali ;)

                      Je to to samé – jaký je rozdíl mezi co já vím – Giantem za 40 a Festkou za 400? Obojí má dvě kola na obojím se svezes obojí má rám z karbonu.....

                      Auta – Škodovka a Bugatti – jedno stojí 300 druhé 30 mega – obojí jezdí a to ta Škodovka má i větší kufr ;)

                      Dokud budou lidé chudí a bohati budou výrobky levne i drahé – někdo má rad vdolky, jinej holky ;)

                      0 0
                      • ˘Ö˘ Krab  

                        Pominul jsi mnou akcentovaný parametr funkčnosti, o ten u stanu jde především.

                        Proto příměr s Bugatti ani s Festkou není dost výstižný. Pokud takto, tak bys musel srovnávat třeba Nivu s Yetim (popř. Logan proti Oktávce) nebo trekový LeaderFox proti Surly.

                        Snažím se jen naznačit, že se máme evidentně natolik dobře, že když se vymyslí něco o trochu funkčnější než stávající věc, tak, přestože je to třeba nepřiměřeně drahé, tak si to koupíme (často protože musíme, neb původní výrobek už není na trhu). A to vše u vědomí skutečnosti, že vytvořenou rezervu ve funkčnosti nikdy neuplatníme a s předešlou generací jsme byli plně spokojeni.

                        0 0
                        • obda  

                          Opět nezbývá než podepsat.

                          0 0
                        • MI.KU  

                          Nepřiměřeně drahé – hele tyhle stany jsou opravdu prakticky na cely život – potom to opravdu není nepřiměřeně.

                          0 0
                          • ˘Ö˘ Krab  

                            Pokud něco opravdu využiješ dlouhodobě/opa­kovaně s velkou četností nebo třeba i jen jednou, ale do úplné krajnosti, pak je každá zaplacená cena přiměřená.

                            0 0
                  • MI.KU  

                    Je to o tom co tvá kapsa snese – jako se vším – výrobce nekouka na to ze dělník v ČR děla za 20 – a západní trh tyhle ceny snese.

                    Čteš to blbě – doporučoval jsem mu Terra Nova Voyager kupříkladu.

                    Jurek je fajn jen jaksi nesplňuje jeho požadavky na váhu. A samozrejmne tam sou potom další věci co by šli udělat lip ale to by zas nestal tolik kolik stojí.

                    Zeptej se v cykloprumyslu proč lepší kola stojí to co fajnova motorka nebo levnější auto, proč mám kratasy za 6000 a to je jen střední model jistého výrobce.

                    To samé elektronika a td a td a td

                    Dnešní trh krom levných věci děla i drahé výrobky které jsou lepší ale za daň té ceny a potom záleží jen na tobě na co mas a na co ne – někdo to řeší tak ze nad tím mávne rukou a je spokojen s tím co má, někdo si na Trabanta nalepi samolepku ,,Až vyrostu bude ze mne BMW,, a někdo nadává na předražené výrobky které ho ale nikdo nenutí kupovat když na ne nemá nebo to platit nechce.

                    0 0
                  • Manzak  

                    Reklamni kecy vyrobcu proste musis odfiltrovat. Za co si priplatis jsou nove materialy, tedy za nizkou vahu a sbalitelnost, to Jurek neni, je to konzervativni vyrobce robustnich, tezkych a pomerne trvanlivych stanu.

                    Za ty nove materialy si vicemene ruzne priplatis, musis hledat, plus cist recenze a podobne, pak se da najit solidni stan za nejake primerene penize, vyjimka je zde zminovany Hilleberg, nejsou to spatny stany, ale ta cena neni nic jinyho nez drzost, ale maji zrejme zmaknutou reklamu na ty zakazniky, co kvalitu posuzuji vyhradne cenou produktu, a ti je uzivi.

                    0 0
                    • Smazaný účet  
                      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                      0 0
                    • MI.KU  

                      Hele kolik si toho v tom Hillebergu naspal? Nebo v jiném stanu stejné cenové kategorie viz třeba ten Hellsport, Terra Nova, Bergans…?

                      Že tak posuzujes tu kvalitu ;)

                      0 0
                  • Mamut  

                    Netrap sa tym. Jurek je v pomere kvalita/cena uzasny vyrobca. A aj vaha v tych kategoriach, v ktorych nieco vyraba nie je nijak zasadne zla. Vzdy ma zdviha, ked niekto porovnava 2 miestny stan od niekoho s 2 miestnym Jurkom. Porovnaj vzdy rozmery a nie cislo v nazve. Su vyrobcovia, ktori su schopny 110cm stan na sirku predavat ako 2 miestny. Fakt by som ich v tom nechal v 2 ludoch tyzden spat, hajzlov. A to este kvoli tomu Jurek zaviedol znacenie 2.5os, 3.5os atd. pretoze inak z debilnych porovnani vychadzali blbe zavery. Ja mam Tramp 2 (dnes oznaceny ako 2.5), ktory ma 160cm sirku a odpoveda to pohodlnym 2 osobam. Ked sa chces tlacit, alebo si fakt stihly/maly, tak ber 140cm. Proste prepocty na osoby su u Jurka pocitane podla ceskeho chasnika. BTW jeho 160×220cm + jedna vela apsida vazi 2.8kg aj s obalmi. Najdite mi lahsi stan v tej cene, alebo lacnejsi v tej vahe, s podobnymi moznostami kotvenia a odolnostou.

                    A konkurencne stany s rovnakou odolnostou, rozmermi, predsienami/ap­sidami a moznostami kotvenia su lahsie az pri cene okolo 2× vacsej a viac.

                    Vyhoda servisu az o konca tvojho zivota ma tiez znacnu hodnotu.

                    A ked sa fakt vyuziju vsetky moznosti kotvenia, ktore tie stany maju, tak si nedokazem predstavit, ze sa polamu skor, nez sa tlakom vetra roztrha samotna latka. To je proste nieco neporovnatelne napr. MSR Hubba.

                    Proste nerobia vsetky typy stanov a ked niekto chce super-ultralight, tak si u nich nevyberie. Ale ak sa ich vyroba prekryva s tym, co hladas, tak su to super stany. Ja uz tiez pozeram po nejakom superlahkom 1 miestnom pre solo vypravy s vahou okolo 1kg+ a som ochotny obetovat odolnost a viem, ze si u Jurka nevyberiem. Ale to vobec neznamena, ze to co robi, nie su super stany.

                    0 0
                  • notobi  

                    1+

                    0 0
              • Manzak  

                Terra Nova Southern Cross, a tech stanu bude cela rada, kdyz se nedas nachytat na reklamni kecy ze Hilleberg je neco specialniho a jedine pouzitelne do extremu, coz je lez jako vez a dokazuje to rada uzivatelu a fotek Quechua z Decathlonu v Himalajich nebo Islandu, nebo agenturni stany kde Hilleberg prakticky nevidis jak je rok dlouhej.

                0 0
    • jecnak  

      Mám už skoro 10 let Jurka Dome 3 a vše stále v pohodě. Přikládám foto z nedávné akce ve Švédsku. V kombinaci s velkým tarpem mezi stromy je to pohodlná záležitost i na seriózní vaření a kempování z horšího počasí.

      0 0
    • NestleK  

      Jelikož jsem v prostředí kempingového vybavení pracovala, tak doporučuji značky: Vango, Salewa (cena je jinde ale), Trimm, Jurek, Pinguin, možná i Coleman.

      Máme Vango a nemůžu vynachválit. Máme i Husky, ale jen díky tomu, že jsem na něj měla giga slevu. Za plnou bych ho nikdy nekoupila.

      0 0
    • MI.KU  

      Když už se tu načli i ty dražší stany tak dnes jsem ten svůj čistil tak jsem udělal pár fotek.

      Stan sem tedy stavěl v bytě takže bez jediného kolíku a vypínání lankem. I tak je velmi stabilní a tropiko je hezky vypnuté, můžete ho zvednout za tyč a klidně zvedat a otočit třeba dnem vzůru.

      Ukázky ventilace, sestavení vchodů, mezery mezi vnitřním a vnějším stanem jsou 10–15 cm takže opravdu hodně pro cirkulaci vzduchu. Do predsinky se vejdu zcela nataženy v leze mám 186cm.

      Detaily vypinacich prvku, reflexní prvky limce na vchody a td.

      Pokud bude někoho něco zajímat rad odpovím.

      Jo a pro někoho jsem tedy vyfotil i tu cedulku kdo ze ten stan šil ;)

      0 0
      • scret  

        je to dost podobny mymu Husky:)))

        0 0
        • MI.KU  

          Husky už začal dělat ,,STANY,,…? :)))

          0 0
          • scret  

            dneska jsem objevil jeste Wild Country

            Nekde se udava vaha 2,1kg… tady ale uz 2,27kg… coz je skoro 600g oproti MSR hubba hubba NX… a to uz je samonafukovacka…:(

            0 0
            • MI.KU  

              Na živo jsem neviděl, ale vypadá hezky.

              PS ten Terra Nova Voyager jsi nekoukal? Byl myslím 1,6kg nebo kolik to bylo.

              0 0
              • scret  

                ma tusim 1,8kg… Koukal. Ale libi se mi asi spis 2vchodovej stan klasicky „iglu“ konstrukce…

                0 0
      • Jakobo  

        Tak zvednout a otocit dnem vzhuru zvladl i Hannah za 1500 Kc :-) Jsem tak vzdycky vytrepaval svaby.

        Pouze vnitrni stan se postavit da? Treba proti komarum v lete, kdy neprsi a je horko.

        0 0
        • MI.KU  

          Tak jasně že to zvládne víc stanu záleží jak mas zajištěné tyče – pokud jen v očku tak to nedá jelikož se ti to vyhákne – což je bohužel častá konstrukce.

          Jj jen vnitřní stan se taky dá postavit.

          Zvazuju ze si k němu možná dokoupim footprint a moskytilieru – vnitřní stan jen ze sitky krom dna.

          U toho footprintu vidím plus to ze nebudu muset stan tolik čistit – zamaze se jen ,,kus plachty,, to snadno vymacham i během cesty někde.

          0 0
          • Atilla  

            I Jurek s očky jde vyklepat bez problémů

            0 0
            • MI.KU  

              Dokud nevylítne prut z očka ;)

              0 0
              • Atilla  

                Dělám to pravidelně a ještě nikdy se mi to nestalo, ale chápu, že tvoje stany jsou nejlepší na světě a tak v nich pro jistotu spíš půl roku v kuse. Což musí být velká chuťovka:)

                0 0
                • MI.KU  

                  Mě jo – Jurka jsem měl – za ty peníze dobrý do doby než vyzkousíš něco lepšího.

                  Půl roku opravdu ne, ale jestli vyjdou Andy tak to zas chvilku bude ;)

                  0 0
          • tom.kh  

            Footprint je super, mám ho od začátku a vůbec nelituji… Mám ho vepnutý a staví se to najednou, takže žádná práce navíc s tím není.

            Jinak obecně k tématu zde… Každý si obhájí to „svoje“, to je logické… Když si nemůžu koupit to nebo ono, tak na to alespoň flusnu nebo budu chtít obhajovat nesmysly. Jak dementi ve školce. Klidně si spěte v plachtě z obi, myslím si, že všem je to vlastně u ******. Jeden se vám taky pokouší „poradit“ a jen melete hovna o tom, že je to stejné jako to a tamto apod.

            Dá se to lehce srovnávat s čímkoliv jiným… Kvalita aut, potravin i vybavení na cokoliv… Jsou výrobky pro masy a pak jsou speciality. Akorát každý by rád specialitu zadarmo, nebo ještě zadarmo v akci s dárkem uvnitř – tak to bohužel nikdy nedostane. Za tyto věci se platí, protože materiály jsou prostě ty nejlepší co nyní lze sehnat a technologicky zpracovat, vývoj, výroba mimo asii, atd… vše se tam promítne. Kdo chce a ví, koupí, kdo ne tak alespoň pomluví aniž by to jen zahlédl koutkem oka. :-D Vítejte v ČR.

            Jo a na výstavě stanů v Praze Hilleberga fakt neuvidíte, ale u specialisů vám ho rádi předvedou.

            Když jsem bral svůj, přišlo se postupně na postavený stan kouknout všech sedm zaměstnanců, prý není mnoho příležitostí toto vidět postavené v obchodě.

            0 0
            • Manzak  

              JJ, ted jsi nam tema obecnyma recma do toho vnesl jasno. Tipuju te na dalsi potrefenou husu.

              0 0
              • MI.KU  

                Tady mas třeba pěknou recenzi – mas tam vysvětleno a ukázáno na detaily které vytvářejí expediční stany.

                http://m.outdoorgearlab.com/…leberg-tarra

                Na jakémkoliv zahraničním foru a webech najdeš recenze těchto a podobných stanu – za podobne ceny pokud se jedna o stejnou kategorii – nejde vytvořit stan který má mít tyto vlastnosti za par drobných jako stany na ,,Mácháč,,.

                Jsou v tom velké rozdíly – jen ty je buď nechceš nebo nedokazes pochopit.

                0 0
                • Manzak  

                  Takze ty srovnavas expedicni stany se stanama na Machac? Nic mezi tim neexistuje? Ja to spis srovnaval s jinyma renomovanyma znackama, msr, vaude, big sky, terra nova, pokud chces jinou skandinavskou znacku tak treba telemark, a mnoho dalsich, a ty prece nemaj stejny ceny jako Hilleberg a o to slo. Takze tuhle recenzi mi sem davat nemusis, ja preci netvrdim ze jsou to stany na hovno, urcite jsou dobry, jen nehorazne predrazeny a zbytecne tezky jako prase. Nevim kde nakupuje silnylon, ale vsadil bych se, ze v Japonsku u firmy Toray tak jako ostatni renomovani vyrobci, a tim ze si to prejmenuje na kerlon se z toho pevnejsi latka nestane, to same DAC tycky, stejny dodavatel pro vsechny vyrobce stanu.

                  A i mezi levnyma stanama najdes perfektni kousky, Beggarda myslim znas, na fb pise jako Eastern Africa Cycling Pilgrimage, a ten toho naspal pod stanem vic nez my vsichni dohromady, a ma onoho prokletyho jurka, a ma ho od samyho zacatku narozdil od kola, brasen, spacaku a vlastne vetsiny vybaveni, dokonce snad ani jeste nenechal menit podlazku, coz jurek dela za smesny penize. Nebo husky, vseobecne mizerna firma, ale nejaky jejich stan, tusim se jmenuje flame je vcelku chvalen.

                  0 0
                  • MI.KU  

                    Srovnej si expediční stany – Hilleberg, Terra Nova, Hellsport, BD, MH, MSR… stačilo by kdyby sis přečetl tu recenzi – ty cen jsou cca stejné.

                    Samozrejmne ze mezi expedičním a k Mácháči jsou ještě jiné kategorie k určitému použití.

                    0 0
            • MI.KU  

              Hele a kolik ti vychází cca od tropika ten footprint? A kolik cca přesahuje vnitřní stan? Nestává se ti ze na nej natece a mas pak kaluz přímo pod stanem?

              0 0
              • tom.kh  

                přesně nevím, musel bych změřit, ale nějaký cm to je… určitě ti tam nepoteče, toho se neboj…

                0 0
                • MI.KU  

                  Jj podlaha od tropika je cca 10 cm tak kdyby to mělo řekneme 5cm přesah a 5 mezeru bylo by to ideál – po vnitřním tropiku ztejka kondenzace takže ta mezera tam je nutná aby to tam nenatelko.

                  Nemáš problém s tím ze si ho poslapes pri vztupu do stanu?

                  0 0
                  • tom.kh  

                    Nemám… pokud chci mít „čisto“, tak si pohodlně rozvážu boty už před stanem a jen „vstoupím“ na footprint už bez bot… Allak má ten vstup přímo obrovský, takže se na podlážce v předsíňce pohodlně ve stoje oblékneš.

                    A pokud jdu jen pro něco do stanu, tak si právě na footprint krásně klekneš a v klidu bereš co je třeba.

                    0 0
                    • MI.KU  

                      Hm tak to jo. Bez toho footprintu jsem zvyklej rozepnout tropiko udělat krok dovnitř, rozepnout vnitřní stan, sednout si, zavřít tropiko a potom se zout – respektive kdybych měl zůstat stát na úrovni vztupu a chtěl rozepnout vnitřní stan tak ke konci zipu nedosahnu. No tak hold půjdu trochu na kolínka no :D

                      Ty velké vztupy a predsinky jsou fajn.

                      Používáš ho ve dvou nebo spíše jen pro sebe?

                      Staiku jsem kupoval se záměrem pro dva, ale v podstatě to používám jako stan pro jednoho – takové 1+ ty 2 mi v tom přijdou dost na tesno pro prespani ok ale nějak dyl v tom pobývat je ztisnene.

                      Allak vzniknul ze Staiky je to pěkný stan, jen je skoda že při koupi nejdou navolit silnější tyče. Jinak jejich design je super v tom ze jsou opravdu kompletně samonosné – což většina stanu takto označených není.

                      WE INTRODUCED OUR RED LABEL ALLAK IN 2008, and it quickly became – and has remained – one of our most popular tents. But that popularity is directly related to its proven design, which we created with our first fully free standing tent, the Black Label Staika.

                      Introduced in 1990, the two person Staika was originally conceived for paddle tourers in Sweden, who were asking for a free standing tent so they could more easily camp on the flat, rocky spits and islands so common in Sweden’s Archi­pelagoes. “We wanted to build a fully free standing tent,” recalls Bo Hilleberg. “Most dome tents are really self-supporting rather than free standing, since they still need to have their vestibules pegged.” To create what became the Staika, Bo constructed a true dome shape with three poles, and built two entrances and two vestibules into that structure, so no pegs would be needed to make the vestibules be functional.

                      While the Staika was an immediate success with the paddlers, it quickly became a favorite of other users, as well. “We made a few prototypes in 1989 and sent them to a German scientific group doing an expedition to the South Pole,” says Bo. “They found it ideal, since it could be pitched anywhere and it was very, very strong.” Indeed, because of its simple dome shape, the Staika was both remarkably roomy and exceptionally strong in very windy, snowy conditions. Its two entrance/two vestibule format provided plenty of storage as well as flexible entry and exit options in poor weather. Add that to its adaptability in tough pitching conditions, and mountaineers quickly found it perfect for their needs, as did ski mountaineers and long distance motorcycle tourers.

                      Fast forward to 2006, when we began development on what became the Allak. We had had great success in building the Nallo and Nallo GT, Red Label “versions” of the Nammatj models, and we had just introduced the Kaitum, a Red Label “version” of the Keron. We knew there was great demand for lighter all season tents, so it seemed natural to use the Staika as the inspiration for a two person, fully free standing Red Label tent.

                      In 2003, we had replaced the Staika’s full pole sleeves to our short pole sleeve and clip system, and we used that same system on the Allak. Since Red Label tents prioritize lighter weight over absolute comfort and strength, we used the same 9 mm poles and Kerlon 1200 outer tent fabric found in other Red Label models. To keep the weight even lower, we also sized the Allak a bit smaller than the Staika and tweaked the design. To accommodate the new tent’s lower profile, we reconfigured the vent system, building in separate vents above each entrance, where in the Staika the vents are integrated into the door zippers. We also increased the size of the vent cover, and added a rain gutter to prevent drippage while entering and exiting. We also discovered that the new design lent itself to a smaller version, as well, so we created our one-person Soulo to complement the two-person Allak.

                      Upon its release in 2008, the Allak was an immediate success. “At first,” says Bo, “the Allak was popular with those who spent time in the Swedish Archipelago. But we knew from the beginning that other users would like it very much.” And so it has proved. While not quite as strong as its “big brother,” the Staika, the Allak has become one of our best “all around” tents, working as well for backpackers, hunters and mountaineers as it does for paddlers. “During development,” says Bo, “all of us at the office would take the Allak, since it was able to be used anywhere: in the forest, above the tree line, anywhere. And it is very light and comfortable!”

                      0 0
                      • scret  

                        „Hm tak to jo. Bez toho footprintu jsem zvyklej rozepnout tropiko udělat krok dovnitř, rozepnout vnitřní stan, sednout si, zavřít tropiko a potom se zout – respektive kdybych měl zůstat stát na úrovni vztupu a chtěl rozepnout vnitřní stan tak ke konci zipu nedosahnu. No tak hold půjdu trochu na kolínka no“

                        Clovece, takovy dokonaly stany a presto je nutny nejaky kompromis?:))

                        0 0
                        • MI.KU  

                          Pokud to ze mas velkou předsíňku na vaření a batohy nazyvas kompromisem tak ano ;)

                          Ber to tak ze ta predsinka má na šířku 80 cm – pokud tedy ty dokážeš natáhnout ruku 80 cm daleko a rozepnout zip který dále pokračuje od tebe takže na konci je to třeba 140 cm tak to já nedokážu – a potom se otočit a sednout si zadkem přes těch 80 cm do vnitřního stanu :D Já proste logicky udělám krok vpřed ;)

                          A když tam bude ten footprint tak se hold budu muset naučit jen jiný postup vklouznuti do bunkru ;)

                          0 0
                      • tom.kh  

                        Používám tak napůl, třeba výlet do Maroka ve dvou, Gruzii v jednom… ale Maroko je výlet za suchem, tam není problém mít věci kdekoliv, takže ve dvou naprosto pohodlná záležitost. Třeba na sever, Norsko ve dvou atd. bych si vzal určitě tunel a pro tři, protože ty chcavce jsou někdy dost otravný. Footprint beru jako nej doplněk. :-)

                        0 0
                        • MI.KU  

                          Hm tak já ho tedy koupím ;)

                          Ty tunely sou fajn – velký prostor – ale zas ne všude se to hodí.

                          Ta Staika je pro mne ideál jako stan pro jednoho na delší trek – jinak čistě minimalistický stan bych bral Soulo – rakvicky typu Akto mi po namlsani na větších stanech přijdou moc malinke ;)

                          0 0
            • scret  

              clovece, ten konec… skoro mi az ukapla slzicka:)))

              0 0
              • MI.KU  

                Mě ukáply dvě – taky se koukali zaměstnanci i lidi co se zrovna nacházeli v obchodě – v ČR ty stany jen tak někde neuvidis a na živo je to nádhera.

                Když jsem v UK viděl Saitaris skoro sem si pustil do kalhot. ;)

                0 0
      • Manzak  

        Psals tu jak ma Hilleberg nejaky specialni funkce co jiny stany nemaj, muzes to nejak upresnit? Pac z tech fotek tam nic zvlastniho nevidim, jen to co maji i jine stany, ja myslel, ze v tom bude zasita televize, nebo ten stan treba umi vykourit pero.

        0 0
        • MI.KU  

          Ach jo…

          Má třeba Colnago za 300 000 nějaké speciální funkce od BTwina za 15? Nema.

          Co je na expedičních stanech speciální? Pro lidi co se v tom neorientují nic. Stan jako Stan.

          Nallo 2 – takovej lehoučkej tunýlek střední řady – přesto takovej zimní větříček zvládá obstojně. A potom máš Black řadu do náročných podmínek – v tom jsou rozdíly, které na první pohled nevidíš.

          https://youtu.be/5dKiNId7c2s

          0 0
          • Manzak  

            Ale ne, takovej hustej kalibr na me vytahnes. Stan ve vetru!? To bude urcite neco vyjimecneho, neco, ceho na YT nebudou 3 ****** od vsech moznych vyrobcu vcetne tech cinskych :D

            Hele vazne, ty zijes v nejake bubline o vyjimecnosti Hillebergu, ale debata zacla tim ze jsem psal o tom, ze tyhle podminky zvlada kdejaky stan, a je to videt i na fotkach co lide postuji z Islandu nebo i dalsich podobnych vetrnych hurek.. Quickhiker UL 2 je stan z Decathlonu, dokonce jejich odlehcenejsi varianta a vim, ze si ho frantici casto berou prave i na ten Island, a ten stan to dava. Pritom podle tebe, ktery posuzujes kvalitu podle ceny a psals tu ze stan pod 5000 je prakticky nepouzitelny by tenhle stan za 150 euro nemel vydrzet ani ranni jinovatku.

            0 0
            • MI.KU  

              Jo jak jsem psal za hezkého počasí můžeš i s takovým stanem skoro kamkoliv.

              Quickhiker UL2 – stan do nenáročných podmínek a když jsi ho sem dal hádej od koho se ten stan inspiroval ;) je to předělané Akto.

              Nevím co pořad mas s tou cenou – já když vybírám stan zajímá mne konstrukce, navrh, materialy, variabilita, příslušenství, váha a až na konec cena která je prakticky nepodstatná.

              0 0
            • ma.cech  

              Tak například stabilitou ve větru se může podstatně lišit stan z Decathlonu od nějakého opravdu kvalitního promyšleného expedičního stanu. Mám stan od Husky a musím ho pochválit, „odespal“ jsem v něm odhadem 120 nocí a nikdy nebyl problém. Před týdnem jsem se vrátil ze Švédska, no o větru mi povídej. Na Ölandu jsem byl nucen stavět stan na takové plošině, kde široko daleko nic není, občas nějaká drobná kosodřevina. Tak jsem hledal závětří v té kosodřevině, to vůbec nebylo nic platné. Nakonec jsem našel takový malý stromeček, který rostl vlivem stálých místních vichřic asi tak pod úhlem 45°. Opřel jsem o něj kola a přes ně přehozená plachta mi posloužila jako první rozražeč pro vítr. Pod strom za kola jsem s vypětím všech sil, málem mě to odfouklo, postavil stan a než jsem ho stihl přikotvit ke stromku, tak ho to málem rozlámalo. Hodně pomohly sněhové límce které jsem přitížil kameny, protože vítr stan nepodebíral. To jsem měl štěstí, že vítr foukal stále jedním směrem. Kdyby se v noci otočil, tak by mi to ten stan brutálně smetlo. Nebýt tam ten stromek, chtěl bych vidět stan, který by tohle ustál, každopádně v Decathlonu bys takový nenašel.

              A ne, vykouřit jsem v tom větru od stanu fakt nepotřeboval, stačilo mi, že uvnitř nefoukalo a dalo se tam alespoň uvařit, narozdíl od prostoru mimo stan.

              0 0
              • MI.KU  

                Jj přesně tak – proste rozdíly se ukazuji potom v nepříznivém počasí – za hezkého se dá spát v každém stanu.

                Právě, že nejhorší je když se ten vítr točí v nárazech ze všech stran. Krom toho poničeni stanu je ale taky problém se v tom stanu vyspat když to s nim haze ze strany na stranu – zažil jsem ve stanu orkán a rámus je to neskutečný kvileni větru, trepani tropika a vnitřního stanu to vyloudi zvuky neskutečne intenzity a když tohle je třeba týden tak je člověk dost na dne z toho jak je nevyspalej.

                Je to další důvod proč brát odolnější stan i do min náročných podmínek.

                0 0
                • ma.cech  

                  Pokud se vítr točí ze všech stran a má rychlost vichřice, bude mít dost problém i dobrý stan s kvalitní konstrukcí. Jde zejména o tvar a velikost stanu. Mám jeden Husky takový pro 2 (2 lidi s batohama mají problém se tam vejít, je fakt malý), ale je to takový malý lehký údernický stan s extrémně stabilní konstrukcí (fakt ten tvar a to křížení prutů jak je tam udělané, dělají ten stan hodně stabilní). Takové malé stany na tom budou ve větru lépe, protože jejich konstrukce je hodně tuhá. Ale takový nějaký větší pohodlnější stan pro 3 lidi se 2 předsíňkama, no nevím, máme doma jednoho Jurka, odfouklo by ho to taky. Taky když to člověk staví v extrémních podmínkách, nemůže být lempl. Je potřeba v každém případě využít možností které nabízí krajina, trochu při tom přemýšlet, pokud je to možno, tak stan k něčemu přivázat, nebo třeba si dát práci a někam něco nanosit a naskládat, pokud to místní podmínky dovolují.

                  Jinak pokud si je člověk jistý že stan vydrží, tak kvůli zvukům, kvílení větru a třepání stanu doporučuju jeden takový vynález za 3 Kč – špunty do uší. Používám je tak v 50% nocí (nasadím je třeba během noci), třeba i proto, že občas ráno začnou nechutně řvát ptáci. Samozřejmě pokud si člověk není jistý že stan vydrží, není to dobré, potom člověk neslyší varovné zvuky, že se stan každou chvíli zřítí.

                  Mám Husky Falcon (tj pro 2–3 osoby takový větší se 2 předsíňkama) a máme doma ještě stan od Jurka stejného typu, stejné velikosti a stejné konstrukce. Husky má napnutí předsíněk řešeno ohnutou tyčí nahoře, Jurek má vzpěrku uprostřed předsíňky. Je to něco za něco. Jurek je stabilnější, ale zas tam ta vzpěrka zavazí. Potom Jurek staví prvně vnitřek a přehazuje plachtu, Husky staví prvně venek a pak zavěšuje vnitřek. Zas to je o preferencích, mám radši prvně venek, protože když začne pršet, rychle to postavím a pak všechno řeším uvnitř (a že se mi to už hodněkrát vyplatilo). Husky má sněhové límce, Jurek nemá. Zas je to o preferencích, bez nich je to lehčí a nezavazejí tam, na druhou stranu se občas můžou hodit (stékání vody, podfoukávání větru). Kvalitu provedení a trvanlivost hodnotím podobně.

                  Každopádně stan je věc na které se nevyplatí šetřit. Když vybírám stan (jednou za 10 let, možná i méně často) tak řeším dispozici, stabilitu, logiku řešení detailů, kvalitu provedení, ten stan si nechám ukázat postavený, všechno si prohlídnu, vyzkouším, přečtu recenze, podívám se na videa, a jako poslední mě zajímá cena.

                  0 0
                  • Manzak  

                    Na kazdym stanu samozrejme zalezi jak a kde ho postavis, a hlavne jak dobre ho ukotvis, zvlast v silnym vetru, to plati jak pro hilleberg tak pro husky, a zrovna tak pro ten decathlon o kterym si buhvi proc myslis ze by to nevydrzel prestoze jasne pisu ze si ho frantici berou treba na Island nebo Ohnove zeme, nevim jaky mas predstavy o vetrech na Islandu. Ale to bude asi proto, ze podle mi.ku je to kopie hillebergu, i kdyz ja tam zadnou kopii nevidim s vyjimkou toho ze to je tunel, ale vsechny stany vlastne budou nejaka kopie toho uplne prvniho na svete vyrobenyho stanu.

                    Hosi uz me nebavite, takze si klidne dal fantazirujte, ze plati prima umera cim drazsi tim vydrzi vic, a ja si budu dal spokojene pouzivat a kupovat tu zlatou stredni cestu. zdar.

                    0 0
                    • ma.cech  

                      Nikdo nenapsal, že čím dražší tím lepší, to obecně neplatí dnes u žádného výrobku. Ale na druhou stranu neplatí ani to, že stan za litr z Lidlu bude kvalitní. Stan se vybírá podle toho co potřebuješ aby splňoval a na konci se podíváš na cenu, jestli na konečné faktuře máš trojku, jsi šťastný člověk a koupil jsi výhodně a jsi spokojen, dnes kdybych vybíral stan, tak mi na té faktuře stojí minimálně osmička a to ještě s výhradami. Záleží na co to potřebuješ a co od toho očekáváš, to platí naprosto obecně.

                      0 0
                    • MI.KU  

                      Ty tam nic nevidíš já vidím to ze podle tohoto stanu se vytváří mnoho kopii a variaci. Akto byl představen před více jak 20 lety.

                      Akto je fajn ale není to stan do extrému a do zimních podmínek. Sám jsem ho měl a dost v něm zažil – je fajn když chceš minimum a přesto snese mnoho když se zhorší podmínky ale ne ho brát úmyslně na zimní výpravu. V této koncepci má výhodu v tom ze v te velké předsíni se dá vařit.

                      https://www.hanibal.cz/…akto-id10980

                      0 0
                  • MI.KU  

                    Ten Falcon není nijak moc na náročné podmínky dle konstrukce – 2 pruty 8,5 mm – ale na bezne podmínky muže vyhovovat pokud jsou materialy ok – rozhodně dobrý typ konstrukce na bezne použití a td – jak vetra a na kolik je na 2 prutovou konstrukci stabilní už neposoudim.

                    Já rad stavím na otevřeném místě – zničeni stanu se nebojím.

                    Mám v základu 3 pruty 10,25 mm s možnosti použití 6 prutu 10,25 mm a kotvením přes kolíky na 22 místech.

                    0 0
                    • MI.KU  

                      Jinak je skoda ze i na tom Top modelu mají 8,5 mm pruty – jinak to vypadá celkem zajímavě takhle nevím co si o tom myslet.

                      Ale kouknu se na ty stany jestli budou někde vystavený se silnejsima prutama by to mohlo fungovat.

                      0 0
                    • scret  

                      asi tak, nebyl jsem na Islandu nebo v Ohnove zemi nebo podobne, ale v Alpach pri vichrici na mne ten stan na jedny strane skoro lezel, jakej byl silnej vitr a stan to dal uplne v klidu…

                      Zakotvit nebylo poradne jak, takze na sneh.limce jsem naskladal kameny a OK…

                      Ale netvrdim, ze bude mit stejnou kvalitu jako nejakej Hill…

                      0 0
                  • scret  

                    taky mam praveze Husky Falcona a nemuzu na nej rict krivyho slova!

                    Jednou jsem taky musel na snehovy limce naskladat kameny, na snehu to proste jinak poradne neukotvis…

                    PO letech stale drzi a vodu nepusti…

                    Libi se mi na nem konstrukce a prave i to staveni nejdriv vnejsku a pak vnitrku… Osobne to mam uz vepnuty, takze staci nasunout pruty a stoji… Kdyz je potreba, prace cca na 2minutky max. Ve 2 lidech mam rekord staveni cca minutu…

                    0 0
                    • MI.KU  

                      Jj pruty z venku je velká výhoda – jednak umožňuje tyto stavby jak píšeš, za druhé při zlomeni prutu neriznes tropiko, a při poškození prutu ho snaž opravis bez nutnosti schození stanu.

                      Kdyby tohle udělal Jurek s Kombatem byl by to velmi pěkný stan za super peníze.

                      0 0
                    • ma.cech  

                      Falcon je klasické konstrukce se 2 tyčemi, stabilní ve větru je normálně, špatný není ale nic překvapivého nepředvede. Pokud člověk použije své přídavné provazy a vrchní bod zakotví dlouhými provazy na 3 strany, je stabilní už slušně. Chybí mi nějaké přídavné kotvení provazem uprostřed boční největší plachty, ta se pak hodně prohýbá, jiné modely to třeba mají. Průměr tyče podle mě ok, já jsem za 7 let pouze jednu nepatrně ohnul, bez vlivu na funkci. Slabší je ten systém horní tyče (prostě je ten stan poddajnější), vzěrka je stabilnější něž tohle, ale zase zavazí. Je to něco za něco. Je to dobrý stan a vydržel se mnou už docela extrémní podmínky a vždy jsem byl spokojen.

                      Já to vepnuté nemám a nevadí mi to, protože mám na to lidi kteří ten vnitřek vepnou :D lépe se mi to balí na 2 menší zavazadla. Jinak já mám jednoznačně raději stavení venku a pak vepínání vnitřku, jinak bych to nikdy nechtěl, to by byl pro mě velký kompromis koupit stan který to má naopak. Někdo neumí vytáhnout třeba ty tyče z těch kanálů, mi se osvědčilo tu tyč ohýbat, tím se spoje vzpříčí, a pak takhle za ohybu to vytáhnu bez nejmenšího problému.

                      Mám ještě Fighter, což je větší stan a je stabilnější díky křížení tyčí. Pak mám ještě Flame a ten je z nich nejstabilnější, rozhodně je to asi nejlepší stan od Husky co se týká stability, ale zase je malý (mám 195cm a prostě je mi malý skoro i pro jednoho).

                      Do sněhu kotvím tak, že tam navážu oka a používám ty velké ploché kolíky do sněhu. Pokud tam zamrznou, drží to skoro jak zabetonované. Občas řeším spíše kotvení do dřeva :-) Při poslední dovolené jsem se rozhodl že normálně přihodím do výbavy 5 torx vruty kterým na soustruhu sundám část závitu, alespoň na napnutí předsíněk. No a někdy při stanovaní na skále si zas říkám že bych užil vidiák a chemickou kotvu :-)

                      0 0
                      • scret  

                        Flame znam taky velmi dobre, ma/mel ho kamos… Ale prijde mi, ze uz jeho ventilace je horsi…

                        Ad snih, pokud je to „nepevnej“ snih, coz je v 90% pripadu, tak tam neukotvis nic:( Pokud je to jeste rozbredly, napr. na jare v alpach, tak fakt jsou mozny jen ty kameny…

                        „Jinak já mám jednoznačně raději stavení venku a pak vepínání vnitřku, jinak bych to nikdy nechtěl, to by byl pro mě velký kompromis koupit stan který to má naopak.“

                        Presne tak…

                        0 0
                    • ma.cech  

                      Tak jsem zas zažil ve stanu jednu noc v solidním dešti a mám po 7 letech jedno to křivé slovo. Konstrukční chyba. V místě kde jsou úchyty pro upevnění vnitřku (ve švu stanu jsou vešité trojúhelníky látky a na nich kroužek) tak dovnitř trochu teče. Chyba je v tom, že trojúhelník látky je dvojitý (a z každé strany je samozřejmě šev podlepen, nikoliv ale uprostřed té dvojité látky, pouze po obvodu). Prostředkem toho dvojitého trojúhelníku teče, pak to sákne po té gumičce a skapává z plastové olivky na vnitřek stanu. Není to moc, pár kapek, po vnitřku stanu to stéká dolů a na spacák nekape nic. Ale i tak, proč tu látku dělali dvojitě? Jedna látka oblepená z obou stran a k ní na konci přišitá gumička (jednostranně) a bylo by to ok (sice méně pohledné, ale jednodušší na výrobu a funkční). Prakticky to nelze opravit, musel bych celý ten trojúhelník zvenku vylepit a stejně to pak sákne po té gumičce a tento spoj fakt nezatěsním. Už se mi to stalo jednou, nějak jsem moc neměl čas to řešit, teď jsem trávil půl dne v tom stanu, tak kvůli dlouhé chvíle jsem přišel na to proč to je.

                      0 0
                      • scret  

                        zajimavy, zkusim se na to zamerit… diky

                        0 0
                        • ma.cech  

                          Možná jsem to popsal jako blbec ale pokud ten stan máš tak asi chápeš co myslím. Projevuje se to jen při silnějším a velmi dlouhém dešti. Já jsem to provizorně vyřešil tak, že jsem na 3 místa (nahoře) uvázal ponožku (pochopitelně špinavou, přece nebudu namáčet čisté…), aby tu vodu brala a nekapalo to. Pomohlo to a ponožky byly ráno na ždímání. Je na prd že to prakticky nejde opravit, nevím, injekční stříkačku a možná nějaké pružné lepidlo dovnitř, to je asi tak jediné řešení (nic moc). Nebo to izolovat zvenku, ale tu gumičku nezaizoluju, po ní to bude vždy prosakovat. Prostě kdyby se to nesnažili udělat pěkně a šetřili by a dali tam jen 1 látku a gumičku našili jednostranně, tak se to nestane. Prostě šetřit se někdy vyplatí :-) No nevadí, teď už to asi nereklamuju, ale projevit se to v záruce, tak ano, to je prostě konstrukční chyba.

                          0 0
                          • MI.KU  

                            Zajímavé ale zas za tu cenu…?

                            0 0
                            • ma.cech  

                              Ta cena není zrovna nejnižší, je to stan té nejvyšší řady od Husky. Ale v porovnání s opravdu špičkovými stany od konkurence je cena šměšná. Na druhou stranu co bych za tu cenu chtěl – no chtěl bych minimálně to, aby do toho stanu neteklo :-) A opravdu velmi jednoduše to mohli udělat tak, aby to bylo ok, žádná práce navíc, prostě jednu blbost udělat trošku jinak.

                              0 0
                              • MI.KU  

                                Právě takovéhle detaily potom odlišují stany od firmy která dělá kvalitu a své výrobky opravdu testuje a nad konstrukcí uvažuje od firem co vyrábí kde co a jen vemou kus materiálu a usiji stan.

                                Snad to půjde nějak zapatlat ;)

                                0 0
                                • ma.cech  

                                  Ano, v detailech je ukryta kvalita, a to se týká mnoha oborů, nejen stanů. Na druhou stranu, ten stan je solidní, dosud jsem nenašel problém, a abych přitlačil desítku kvůli drobnému problému, který se projevil až po 7 letech, no tak asi to ještě nějaký pátek překousnu :-)

                                  Zapatlat to asi nepůjde, díval jsem se na to podrobněji a asi to nechám tak, lepidlo na stany mi nepomůže (mám ho doma), komplikuje mi situaci to, že do švu je všitá gumička a já ten spoj můžu zatěsňovat jak chci, tou gumičkou to bude ale vzlínat resp. sáknout, jedině bych snad tu gumičku vypáral a nahradil bych ji očkem z nepromokavé látky, ale dělat to cca na 15 spojích, no to je pakárna, to snad radši přitlačit tu desítku :-)

                                  0 0
                                  • MI.KU  

                                    Co na té gumicce udělat uzel nebo dát švadleně ať to zakrátí a rozdíl dorovnat tím provázkem?

                                    0 0
                                    • ma.cech  

                                      Vysvětlím na obrázku (který na první pohled vypadá trochu divně). To červené jsou místa, kde je šev podlepený. Sklady látek nejsou přesně, ale principiálně je to takhle. Ve skladech je to sešité. Modrou pastelkou je nakreslen směr, kudy teče. Problém je ten, že gumička je savý a pružný materiál a není možné vodotěsně k ní něco připojit a tedy spoj zatěsnit. Když udělám uzel, je to jak když ti sákne voda do hadry a ty na ní uděláš uzel, bude sáknout i přes ten uzel. Jediné řešení je gumičkou ustřihnout, spoj zatěsnit a na zbývající cíp vodotěsné látky přišít „provázek“ z nepružného vodotěsného materiálu, k němuž přilne lepidlo a spoj se zatěsní lepidlem. Tohle dělat na asi 10 spojích je pakárna.

                                      0 0
                                  • scret  

                                    cece, musim na to mrknout co nejdriv, prtze tebou popisovany problem jsem jeste nezaregistroval… A to uz jsem spal ve slusnejch lijacich… Ale zamerim se na to…

                                    0 0
                                    • ma.cech  

                                      Možná to můžeš mít řešeno malinko jinak a nabízí se 2 možnosti proč.

                                      Buď já mám stan déle a ty máš novější a oni ten problém vymákli.

                                      A nebo ty máš stan déle a já mám novější a oni v rámci inovace solidního výrobku zkurvili co se dalo. Tahle možnost je bohužel trochu smutná, ale u mnoha nejrůznějších věcí velice častá. Neustále nějaké upgrady, aktualizace, vylepšení všeho možného, výsledek velice často hodně k pláči.

                                      0 0
                                      • scret  

                                        bohuzel… Mam starsi spacak Enjoy (uz druhej), mel jsem i chvili Emotion a oba meli jeste navic vnitrni vpinatelnou vlozku na nohy… Ted nova damska verze Emotionu, kde bych to ocekaval vic, to uz nema:( Navic vnejsi matros je takovej taky jinej… Driv mi prisel vic pevnejsi, ted je to takovy jemnoucky… A bohuzel i loft mi prisel mensi…

                                        0 0
                          • 01carbon  

                            Necetl jsem to cele – prodava se (hudy hanibal apd) lahvicka s opranym lepidlem na svy. Neco podobneho je popsane i na nalehko.com z rozredeleno silikonu.

                            0 0
          • Janouch  

            a v tomhle bordelu nekdo usne jo?? :)))))

            0 0
            • MI.KU  

              Tak v tomhle usnu – tohle prave ještě takový extrém není ;)

              Navíc na videu je lehoučkej tunýlek dvouprutové Nallo co není primárně určeno do náročnějších podmínek – v odolnějších verzích stanů se pak spí jak v pokojíčku.

              0 0
              • Janouch  

                je videt ze mas asi zkusenosti ja mam stan jen kdyz jedem na vodu jinak spim ve zdenych budovach :)))

                0 0
                • MI.KU  

                  V tom spím pořad tak ve stanu si to pak člověk užívá a chce si to užit poradně ;)

                  A hlavně mám rad místa kde v hotelu spát nemůžeš jelikož tam žádný neni ;)

                  0 0
        • tom.kh  

          Zajdi si do obchodu a řekni, že chceš koupit támhleten stan z obrázku a že chceš i vykouřit péro… Doufám že tě bude „obsluhovat“ zrovna Vasilij nebo Oleg.

          0 0
    • dalimil  

      Nevím kam až se debata dostala, ale máme Husky baron, za pár tisíc mi přijde fajn, cestoval s náma s kolama na těžko a byl jsem moc spokojený…

      0 0
    • homer.tom  

      Stan pro pripad, ze by jsi ani kolo ven nevyhnal :-D

      https://www.bikerumor.com/…e-bike-cold/

      0 0
      • Janouch  

        tak to je pecka snad ten stan bude dostatecne kvalitni a ne jen nejaka slupka jinak super napad

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Teď už jenom upravit ten stojan, aby během jízdy fungoval jako nosič zavazadel a nezabíral místo v batohu.

          0 0
          • Janouch  

            na co stojan to kolo tam bude drzet i bez stojanu

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Ale už ne tak pěkně. Hlavně by podlážka měla být v místě stání kola asi rovnou vyztužená.

              0 0
      • RomanH  

        Pro individualisty do kempu mozna, ale tarp ma polovicni vahu a mnohem vice mista.

        0 0
        • Jakobo  

          Presne tak, chtel jsem napsat totez, byls rychlejsi :-) Do kempu, kde je dobre mit kolo na ocich a prostorny stan, abych se preslekl a lidi na me necumeli OK. Na delsi cestu nebo do divociny spis ne, bude to spis stan do pohodoveho pocasi, nedovedu si moc predstavit silnejsi vitr nebo bourku.

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Ale to je přece evidentní, že je přístřeší myšleno jako taková polomastňácká hříčka, rozhodně nic do velké nepohody a šíleného terénu.

            0 0
    • Danielus  

      Mohl by mi někdo doporučit tento stan https://www.ferrino.cz/…4-sintesi-2/ ? Popřipadně něco jiného do 1,5kg?

      0 0
      • VMichalik  

        Já spal s kamarádem ve stanu ferrino na expedici po norsku a byl jsem z něj nadšný. Sám jsem měl huskyho, do kterého zatékalo švy (údajně nepropustnými)… vrátil jsem ho, pořídil si ferrino lightent a nedám na něj dopustit. Materiálu, prošití švu velice dobré. Větrání stanu výborné, navíc je velmi lehký. Na turistiku, cyklovýlety paráda.

        0 0
      • Mamut  

        Jednoplastovku?? Chapem, ze nahanat (ultra)light s rozpoctom do 5000 nie je lahke, ale jednoplast je dost velka dan za to.

        0 0
      • pocestny  

        vzdyt Ferrino dělal i dvoupláštové stany okolo 1,6kg pro 2 osoby, nedělal? V jednom jsem spal s kámošem – taková ta konstrukce kdy je 1 tyč na koncích rozdvojená, ale nefoukalo, tak nevim, ale ta hmotnost mě tehdy dostala.

        0 0
      • Scotty35  

        Souhlas, u ferrina se těžko spleteš. My máme od nich už 6 let stan pro 4 osoby, beru ho na kempování s rodinou, ale i na expedice do náročnějších terénů. Prošel s námi rumunsko, zažil ne úplně příznivé počasí a stále perfektně se drží.

        0 0
        • Bruca  

          No já nevím, ale moc důvěryhodné to nezní, když se jeden registruje kvůli dotazů na stan, a druhý nové registrovaný mu na to odpovida… na nakole to bylo něco podobného :D

          Takže ferrona nikdy

          0 0
          • MI.KU  

            Ferrino žádná kvalita není. Fungovat to muže ale zkušenosti s těmi stany jsou ruzne. Osobně jsem si ho prohlížel jednou a raději bych volil jiné značky.

            0 0
          • Manzak  

            Ja myslim, ze tady Danielus je ten samy jako DanV na Nakole, a tam uz je provareny, na svestkach nachytany reklamni agent.

            0 0
            • Bruca  

              tak pak už zbývá jen možnost si u nich něco objednat na poštu…

              0 0
            • gollum  

              Zkusil jsem si vyhledat úvodní foto co má Danielus a VMichalik u sebe na profilu a oboje mi google lehce našel, takže oboje stažené z internetu… Pak jsem taky dost alergický na spamování ohledně mavyo, na FB tenhle spam cpe do dosti skupin… spam pokaždý napsaný podobně jak si tam našel skvělou partu a jak s nima byl už na několika akcích…

              0 0
    • pocestny  

      Taková trochu marná filosofická otázka, ale přece: Vyplatí se stany z Aliexpressu? A co srovnatelného koupit na našem trhu do 2,5kg/3os.?

      Koukám na nabídku 3F UL Gear a nebo Naturehike a jejich stany pro 3 osoby (Naturehike CloudUp 3, nebo 3F UL Gear 3) s lehčí látkou 20D respektive 15D. Ty se dají v dnešní době pořídit kolem 120–160 Eur. CloudUp3 je o něco lehčí (deklarováno 1810g, reálně dle recenzí snad 2,2kg?), 3F píše 2,4kg (v recenzích pak asi 2,5kg, ale je uvnitř prostornější).

      Otazník ohledně spolehlivosti. Na voděodolnost si nikdo v recenzích nestěžuje, na zápach plastu také ne, na zlomené pruty taky ne. Našel jsem reklamaci vadného švu. Vadí mi různé detaily, jako nápadné barvy, nebo že do otevřeného CloudUp3 chčije, a že má 3F UL Gear dost nízký vchod. Aktualizovaná verzeCloudUp3 (s větráním a s možností napnout boční stěnu provázkem navíc) je dražší, a prodejci často předstírají, že prodávají novou verzi a pošlou tu starou (aneb co když vědomě připlatíte za novou verzi a stejně dojde stará? refund je možný, ale nasranost – ta zůstane).

      Ostatní modely jsem „škrtnul“ protože mi vždycky něco vadilo (hmotnost, debilní konstrukce, cena).

      0 0
      • pocestny  

        Už dávno jsem chtěl nahradit Trimm Eagle (5,4kg / 3.5 osoby) za minimálně stejně prostorný stan (například MSR Papa Hubba 3kg/4os). Ale už nejsem ochoten do toho dát ty prachy.

        Jenže rodina teď už čítá 5 osob, a do Papa hubby se stejně nevejdeme. A protože máme už doma máme 1 ultralight stan pro 2 osoby, tak jsem změnil tuhle úvahu: Co kdybychom koupili druhý ultralight stan pro 3 osoby a tahali tím pádem dva ultralight stany? Součet 1150g + 2500g je pořád lepší než se mačkat v 5,4kg Eaglu, ne? A když nejdeme na výlet všichni, stačil by nám 3-místný stan.

        …na samotné úvaze nic až tak špatného nevidím, spíš řeším, jestli do toho mám praštit, a koupit to v číně.

        Zmíněné produkty:

        3F UL Gear 3season 3person 15D

        Naturehike Cloudup3 3person 20D

        0 0
        • Jakobo  

          Ja bych se toho nebal. Nedavno jsem tu kdesi psal sve postrehy ke stanu Pinguin Aero 2, coz kvalitou, kopii MSR Hubba Hubba, nedomyslenyma drobnostma, nefunkcnim zarucnim servisem a nesehnatelnosti ND po zaruce je totez co ten Natur Hike s tim, ze za Pinguin zaplatim 2× tolik.

          Z Ciny nebo spise z Asie nakupuju hodne i pomerne drahe veci, naposled brasny Rhinowalk na kolo. Plati tady vice nez kde jinde, ze cena odpovida kvalite. Od NH mam jen skladaci zavetri k varici, ale uz i tady je videt, ze jsou o kus dal. Sice o neco vyssi cena, ale zpracovani super, dobre usity obal z pevneho materialu a paracordem na zavazani.

          Pokud si nejses s necim jisty napis prodejci, zatim pokazde mne odpovedeli popravde. Ja jsem se na ty stany Natur Hike uz take dival. Podle me to bude kvalitou totez co nejaky ten Pinguin. Dost pravdepodobne ze stejne fabriky.

          Takze bud origo MSR s garanci vychytanosti nebo pak primo kopii z Ciny a ****** se na preprodejce typu Pinguin, kteri si jen nechaji natisknout svoje logo a prodavaji za minimalne 2× cenu. Za ty 2 roky se na stanu moc nic nepodela a s pozarucnium servisem te poslou do pr… Pinguin neprodava ani nahradni pruty (cele, ne segmenty!)

          0 0
      • scret  

        Taky uvazuju o nejaky takovy cine, ale pro 2 os.

        Vaha je skoro stejna jako u MSR…

        0 0
      • sodek  

        Neměli byste někdo, kdo surfujete po cizích webech, tip na nějakou osvědčenou Čínu pro 3 osoby, případně 2 osoby a místo pro bagáž? Přespání zpravidla v našich končinách párkrát v roce jaro – podzim. Moje preference jsou kvalitní podlážka, rozumná vodoodolnost, aby nás nepřekvapil „zahradní deštík a přiměřený vánek“. Pokud možno vyšší vstup, aby se člověk při in/out co nejmíň hrbil s bolavými zády. Většinou to vozím v autě, takže hmotnost je až na posledním místě.

        Díky.

        0 0
        • pocestny  

          upřímně řečeno, jako ideální stan pro 3 osoby na tahání autem a pohodlným vstupem si představuju campingový stan pro 4–5 osob, v Decathlonu jeden z těchto. Na čínany se vykašli. Tam můžeš pohodlně sedět na campingové židli s pivkem na stole, a čučet…

          0 0
          • black.horse  

            Souhlasím, na kempovací dovo v autě jsem pořídil ten první na obrázku a spokojenost, když se jede autem, tak je to pohodlí fajn a nic lehkého/malého řešit netřeba, rozměrově mi to pro 2+pes přišlo tak akorát…

            0 0
          • jIrI___  

            +1. Máme ten první stan na obrázku a na kempování pro dvě osoby je plně dostatečný a výrazně pohodlnější než klasické iglů pro tři, které jsme kdysi vozili. Hlavně si lze v případě deště pohodlně sednout do předsíňky (2 židle a stůl naprosto bez problémů). Překvapivě je i stabilní, bez problémů zvládl několik bouřek se silným větrem. Samozřejmě na převoz je třeba auto, je to těžký cvalík :)

            0 0
          • Atilla  

            Osobně bych radši přihodil za jurka

            https://www.jurek.biz/…-set-d70.htm

            0 0
          • RomanH  

            Tak tak. Kdyz autem, tak poradnej rodinnej stan, at se tam da dobre sedet u stolu i v desti. 7 let pouzivam k plne spokojenosti Hannah Spirit

            0 0
          • Honza03  

            V létě sem kupoval ten třetí na obrázku pro dva s F&B a musím říct že je to jeden z nejlepších stanů v kterých sem spal a to počítám stany i víc jak 4× dražší než tento. Takže určitě nemá smysl hledat jinde pokud to chceš na léto tak bych si připlatil za F&B je to fajn hlavně ráno tě neotravuje slunce…

            0 0
            • sodek  

              Všem děkuji, kroužil jsem kolem několika možností. Nakonec jsem vybral Hannah Clan DW. Doufám, že to nebude úplný úlet.

              0 0
    • Smejči  

      Nedávno jsem narazil na dvouplášťový stan pro 3 s váhou 2,1kg od značky Camp. Dost zajímavé!! https://totaloutdoor.cz/…/minima-3-sl

      0 0
      • pocestny  

        No, tohle je teď na našem trhu asi to nej v poměru výkon/cena. Akorát mi u těchto konstrukcí, že to musíš vždy někam ukotvit – jak pruty, tak i podlahu. Když někdy stavím jen moskytiéru na kamenné podlaze pod střechou, tak jsou to komplikace. Na sněhu to samé – na některých stanech vypneš 1 špagát na každé podélné straně (s použitím třeba sněžnic/hůlek), a vpředu jeden a máš hotovo. A na tomhle stanu musíš kutit i podlahu.

        0 0
        • Smejči  

          Ve zkratce, jestli tě dobře chápu, bez ukotvení stan nedrží tvar?

          0 0
          • pocestny  

            jo, tunel bez ukotvení vpředu a vzadu se složí. plus ty rohy podlahy nic nedrží.

            ať žijou klasické iglú, ideálně s převisem před vchodem.

            0 0
            • scret  

              *1

              Prave z tohodle duvodu tunel nikdy nechci…

              0 0
              • Smejči  

                Hmm, to je blbý. Ale váha je super. Co bys tedy doporučoval, pokud bych chtěl co nejnižší hmotnost, ale nechci jednoplášťový stan?

                0 0
                • scret  

                  iglu :))

                  0 0
                  • RomanH  

                    jj :-)

                    Chtel bych najit nejake (ultra)lehke dvouplastove samomosne geodeticke „iglu“ pro 3 osoby, kde se stavi vnitrni i venkovni stan zaraz. Neco jako stary stan Gemma 3, akorat o polovinu lehci a s vetsim a lepe resenym vchodem. Do nejakych 8t Kc, co jsem za to ochoten dat, jsem nic podobneho nenasel.

                    0 0
                    • scret  

                      aha a pocitam tak do 2kg:)

                      Ja bohuzel taky ne:)

                      0 0
                      • RomanH  

                        Idealne :-) Ale i 2.5 bych bral :-)

                        0 0
                        • scret  

                          ja bych zase chtel kvalitni stan pro dva, do 1,8kg a ceny taky tak max. 8tis.:)

                          Taky nicmoc rozumnyho neni…

                          Nejvic se idealu asi blizi MSR Hubba Hubba, ale ten stoji kolem 11ti :)

                          0 0
                          • pocestny  

                            Stanů do 1,8 kg musí být na trhu mrtě, kámoš má nějaký Trimm s 1,6kg za levno z roku 2015.

                            Já jsem inspirován právě tím Trimmem v roce 2016 koupil Mountain Hardwear Supermega UL2. Myslím, že ve výprodeji byl za něco mezi 7000 a 8000 Kč v Hudy, nyní mají už novou verzi Ghost UL2 a v Huďáku ho měli taky , ale už ho nemají (zase vidím, že výprodej byl za 8500 Kč). Prostorově je to spaní jak v plechovce od sardinek, ale ta hmotnost 1150g je neskutečná. Kritizovat lze jen trochu delší pruty při sbalení.

                            0 0
                          • pocestny  

                            Teď tam je ve výprodeji model Hylo 3 , 160cm šířka, 2kg 7000 Kč… to není tak špatné, a tropiko 40D bude pevnější, než na tom mojem

                            EDIT: aha uvnitř jen 152cm, tak to je dost natěsno

                            0 0
                            • scret  

                              jo, sorry, zapomnel jsem napsat 2 vchody a ne 1,5 plastak… Ikdyz tomu bych se zas az tak asi nebranil…

                              0 0
                              • pocestny  

                                tak to už asi spíš ten Hubabuba (po pár letech používání nad vyšší cenou mávneš rukou, a budeš rád za toho půl kila dolů)

                                jinak ten Hylo3 je normálně 2vrstvý, nerozumím, co myslíš

                                0 0
                                • scret  

                                  Hylo ano, ten Ghost je jeden a pul…

                                  Jinak on ten Hubba Hubba ma v realu necelych 1,8kg…

                                  A kdyz bych uvazoval o podobne cenovce, uz bych koukal asi i na ultralight stany… Big Agnes, Gossamer G. apod.

                                  0 0
                    • pocestny  

                      Proč to chcete stavět naráz? Úspora času? Jde pak postavit zvlášť jen moskytiéra? To já dělám často.

                      0 0
                      • RomanH  

                        Kdyz stavim v desti. Beru to jako vetsi bonus pred samostanou stavou moskytiery. Samo ze tropiko musi byt lehke, nesmi jit o vysokogramazni latku a hutny zater.

                        Tu Gemmu 3 LL stale mam, loni preckala bez ztraty kyticky dve silne bourky (kdy treba noveho kamaradova Colemanna teklo), ale uz to neni uplne ono. A taky ten vlez je spatnej – starnu a nechci se skoro plazit :-) No samo i vaha – doba je proste o 15 let jinde.

                        0 0
                        • pocestny  

                          čínani vždycky přidávají footprint. Našel jsem fotky zákazníka se stanem 3F Gear, který to stavěl tak, že postavil tropiko, a pak do něj v podřepu nacvakával moskytiéru. Fakt je, že to ten blbec dělal, přestože nepršelo, a neměl k tomu žádný rozumný důvod. Ale prostě když lije, máš-li footprint, tak ti tento postup umožní spousta různých stanů.

                          Asi to takhle budeš stavět minimálně často, ale zůstane ti ta variabilita: jako možnost postavit jen moskytiéru.

                          0 0
                • pocestny  

                  No omrkni ultralighty od Big Agnes, Mountain hardwear, a zmíněné MSR, získáš představu o tom, co je „top“. Taky něco o materiálech. A pak případně hledej podobně řešené věci u levnějších výrobců.

                  z těch levnějších, jak výše zmínil Jakobo Pinguin Aero 2, tak jsem hned koukal i na Pinguin Aero 3: Třeba na ten druhý vchod se mohli ******, když se snaží nabídnout ultralight. A nebo místo toho vchodu za stejnou cenu a při zachování hmotnosti udělat vnitřek o 20cm širší. Nicméně 2,85 kg mě stejně moc nenadchlo.

                  0 0
                • Lok  

                  Tak já mám MSR elixir 2… Tři sme v něm spali celkem na pohodu… Váha sice trochu přes 2,5kg… Ale dá se dostat i pod… Záleží co vše si vemeš… Jako mega výhodu beru že si můžeš postavit kterou část chceš a v dešti jsem to řešil tak že jsem si postavil tyčky na to dal tropiko, vlezl dovnitř a postavil moskytiéru… Stejně jsem to aj balil takže jsem měl moskytiéru suchou…

                  A tu vyšší váhu jsem byl ochotný obětovat za cenu té konstrukce… A co byli s podobnou konstrukcí tak za těch pár gramů dolů se mi už ty peníze dávat nechtěli…

                  Jo a můj FuelEx se po sundání kol vlezl do té „předsíňky“ takže úplně malé nejsou, 60ti litrový expedičák se tam vleze úplně v klidu…

                  Jinak jsem v něm napsal 40+ nocí a jsem s ním maximálně spokojený… Neobjevil jsem nic co bych chtěl na stranu jinak :D

                  0 0
    • pocestny  

      Škoda, že se tu nenašel nikdo s doporučením, jestli do toho jít. Ale ještě chvíli jsem nad tím špekuloval, a pak jsem v akci objednal 3F UL Gear ve verzi 15D pro 3osoby 3sezonní za 142 Eur (3600Kč). Dal jsem mu přednost hlavně proto, že je mnohem prostornější než výše zmíněný Naturehike CloudUp3. Navíc 3F UL Gear v podstatě úplně zkopírovali model MSR Mutha Hubba NX, jen vchody dali na podélnou stranu. MSR uvádí hmotnost asi 1960g (neověřoval jsem), 3F jsem zvážil 2186g (+ footprint 328g), takže nekecali. Číňani to poslali neskutečně rychle, clo ani DPH jsem neplatil, a měl jsem možnost ho otestovat už tento víkend s dětmi na zahradě – tzn. v noci sníh s deštěm (večer +3, ráno –2).

      MSR Mutha hubba NX se v ČR prodává společně s footprintem asi za 13800 Kč. Na nějakou kvalitu jsem za čtvrtinu ceny MSR tedy předem moc nevěřil, ale byl jsem příjemně překvapený. To tropiko působí sice trošku jako nějaký igelit, ale je to pevná látka. V noci 29.11.2019 pršelo a sněžilo, a zdá se, že s tím stan problém nemá. Footprint je hodně pevný, rozměrově přesný, a vnitřní stan po něm klouže (né, že by to něčemu vadilo, prostě takový postřeh). Co bych chtěl vyzdvihnout, je především chytře řešená konstrukce. K ukotvení je tam 12 kolíků a 6 šňůr, dalo by se využít 14 kolíků a 8 šňůr. Tropiko je pěkně vypnuté, a nikde se nedotýká vnitřku. Je celkově stabilnější, než jsem původně čekal. Uvnitř je hodně prostorný! V rozích jsou 4 vnitřní kapsy podobně, jako má MSR. Tyčky vypadají hodně podobně jako origoš DAC tyčky, jaké má můj Mountain hardwear (který je vlastně taky made in china). Součástí je trubička k opravě prasklé tyče.

      Vadí mi na něm jen jasně zelená barva, na bílou by zase lezlo příliš hmyzu. Až číňan nabídne tmavě zelenou, tak do toho jdu znovu.

      U těch dražších stanů je vidět smysl pro každý detail, každý gram dolů se počítá… Snažím se na něm najít vady, ale tady ten číňan zas tak moc pozadu není… oni třeba použijí levnější látku, levnější přesky, ale jako ve výsledku…? …když to nezničím někde ve vichřici… Co se týká výdrže, to se teprve uvidí. Asi bude v pohodě.

      0 0
      • Smejči  

        Díky za recenzi. Nicméně kámen úrazu může (nemusí) nastat právě ve vichřici, jak sám píšeš. V pohodě podmínkách můžeš spát i v „Tesco“ stanu. Ale nechtěl bych narazit na bouřku, která mě občas na horách potkala a třást se v noci s myšlenkou, jestli nebudu za pár minut spát pod širákem. Každopádně až budeš mít více zkušeností, tak napiš další recenzi.

        0 0
        • RomanH  

          3F UL ma opravdu dobre zpracovani. Mam od nich Tarp a hodne prijmne me to prekvapilo. Nosim ho i pres jeho vetsi vahu prave z duvodu, ktery pises – mam jeste jeden lehci a mensi od BlueFieldu, ale v praxi jsem ho nepouzil. Ale dalsi zkusenosti se budou hodit, to jo.

          To Pocesty : konstrukce je to tedy stejne jako MSR ? Jak jsi psal vyse, lze postavit samostatne jak moskytiera, tak i tropiko ? A moskytiera se tam da v pripade deste nacvakat jako druha ? Diky moc.

          0 0
          • pocestny  

            Jo to mohu potvrdit, s footprintem lze postavit bez vnitřního stanu. A nebo vnitřní stan bez tropika. Konstrukčně jako msr mutha hubba, ale má háčky i na příčné tyči (msr je vynechává). A má vchody na podélné straně.

            Ohledně pevnosti, ja se zdráhám říct po 1 použití, že vydrží. Nicméně je stabilní. Vypadá to dobře.

            0 0
      • scret  

        diky za recenzi. V podstate potvrdila to, co jsem si myslel…

        Zvazuju stan pro dva…

        0 0
      • RomanH  

        Hod, prosim, link na obchod, kde jsi ten stan akci v bral. Uz po nem asi ctyri mesice pokukuji a zatim jsem se v popisovane verzi (15D, 3 osoby, trisezonni) nedostal pod cca 215 USD. Mozna na BlackFriday…

        0 0
    • Suntour  

      Pro 2 lidi jsem koupil Vango Soul 200

      https://www.mall.cz/…200-treetops?…

      2,17kg sedí i po převažení s obalem. Myslím že je to super

      0 0
    • scret  

      nevim, jestli to tu uz nahodou nebylo, ale ma nekdo zkusenost s timhle :

      0 0
    • Ascaso  

      Zneužiju vlákno, nemáte někdo reálné zkušenosti se stromovými stany Tentsile?

      https://www.tentsile.cz/

      0 0
  • Jakobo
    Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
    0 0
  • Jakobo
    Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
    0 0
  • kamaro
    Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
    0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.