• discover

    caute, viete mi poradit lahky a kvalitny stan ? na cene az tak nezalezi…hlavna je vaha a kvalita…vaha by mala byt max 2 kg.

    pripadne vase skusenosti…

    moj tip je zatial toto:

    http://www.ferrino.cz/…iew_item.php?…

    http://www.ferrino.cz/…iew_item.php?…

    DAKUJEM

      
    0 0
    • scret  

      co od nej ocekavas? pro kolik lidi?

      1. ferino je bohuzel jednoplast:( ikdyz udajne nejaka jejich membrana, porad se to bude potit… pocitej s tim ze je to lehkej „utocnej“ stan, se vsema + i –

      0 0
    • axle  

      asi by nebylo od věci upřesnit na jaké použití a pro kolik lidí..  takhle težko radit.. co třeba vaude ? a jinak bych doporučil mrknout na oudoorforum.cz, pokud si tak už teda neučinil ;-)

      0 0
      • scret  

        vaude hogana jsem chtel taky doporucit… pak melo vaude jeste jeden podobnej, ted nevim jak se jmenuje..

        0 0
    • poiko  

      co třeba www.outdoorforum.cz

      0 0
      • discover  

        jj, idem pozriet na outdoorforum, mal by to byt stan pre dve os. do 2 kg, aby som ho zobral pripadne aj na bike aj na trek, mal by dychat a musi byt nepremokavy co najviac. zatial asi vedie ferrino lightent 2. je dvojvrstvovy takze by to mohlo dychat snad…

        kolko by mal mat vodny stlpec na to aby vydrzal celodenny dazd ? tu udavaju 3000 mm, co sa mi zda byt celkom dost, na to ze to je stan.....

        0 0
        • axle  

          jelikož vodní sloupec je vlastně odolnost proti vniknutí vody pod tlakem (při kleknutí do sněhu, ramena pod popruhem batohu při dešti atd..), tak 3000mm jsou na vypnutém tropicu naprosto dostačující. spíš ti zateče nějakým spojem nebo přes podlážku..

          0 0
        • Nikovlas  

          Pro naše podmínky je v pohodě cca 3000 tropiko a 10000 podkážka. ferino to měří jinak – v exponovaných místech – švy a rohy podlážky – hodnoty tedy udává zhruba poloviční, než by udal jiný výrobce. Tahle řada od Ferina odpovídá zhruba těm požadavkům. Ještě mrkni na Jurka – má taky hodně podobnej stan (myslím, že se jmenuje Mikro nebo tak nějak). Hmotnost je nepatrně větší (i když ne přímo rozdíl udávanejch hmostností – v těch je Jurek poctivější). Záleží, jestli ti vadí, že má celej vnitřek síťovanej (to Ferino). Rozměrově jsou podobný, materiálově taky – jestli chceš třeba silikonizaci tropika, koukni třeba na Pluto od Pinguina – má i silnější podlážku, vchod zpředu (zvaž výhody a nevýhody – lidi se nepřelejzaj, ale blbě se tam souká, nedáš tam věci…) zas je ale o 400 g těžší… Nebo Vandr 1 od Jurka – solidní stan klasický konstrukce (není tak náročnej na dopnutí) – zase o trošku těžší, ale komfort stavby i vnitřní prostor je nesrovnatelně větší (skutečně váží do 2,4gk) to samý se silikonizací a lepšíma prutama ve verzi Atak 1 (ale už 2,6kg).

          0 0
    • tomixx  

      A co Jurek ? Vyrábí stany pro armádu.

      0 0
    • brany  

      Ahoj, mohu Ti vřele doporučit stan od firmy Jurek. Když pořídíš nějakej tříprutovej, tak si myslim že nebudeš stěžovat. Já mám „Jurek DOME 2 P“. Byl s námi i na mont Blancu. Když se dobře ukotví, tak se o něj dá i opřít. Vše velice odolné :) Nikdy mě nezklamal :) Dá se postavit tak za minutu se všim všudy :)

      0 0
      • kolda  

        souhlas s jurkem,super zkusenosti

        0 0
      • gazman  

        On chce stan do 2kg hmotnosti,pochybuju ře má jurek míň než 2,8 kg

        0 0
        • brany  

          Jenže kombinace superlehký a odolný stan je téměř neslučitelné. Pokuď chceš stan který bude vážit do 2 kg, tak nepočítej s dvouplášťovym stanem (tropiko + plachta). Myslim že za komfort to kilo navíc stojí. A jak už jsem psal, postavit 3 prutový dvouplášťový stan se všim všudy do 1 min je luxus. Každý kdo už někdy stavěl za deště mi dá za pravdu. V takových detajlech se pak ukazují velký rozdíly například vůči stanu ze supermarketu, který navíc když postavíš do louže, tak okamžitě prosákne. :)

          0 0
          • gazman  

            To se pleteš superlehké a odolné stany existují a není jich málo.Jsou ovšem taky superdrahé a komfort není nic extra,ale o tom všem už se tu píše.Nemíním to dále rozebírat,píšu totiž pomalu a toto je téma na dlouho.

            0 0
    • Loner  

      mám 10 let  Jurka 2,2/2 osoby  a jediný co proteče je přívalová vlna. Aby se jednovrstvej nepotil to je jako bys chtěl zázrak.

      0 0
    • Nikovlas  

      V první řadě jsi neudal žádný parametry, takže je těžký radit (velikost, vodní sloupce, konstrukce… způsob užívání).

      Dělal jsem na výstavě stanů, tak můžu přispět některejma zkušenostma. Stany Ferino udávaj hmotnost o trochu menší, než je skutečná (100–200g). Stany Jurek udávají ± správnou hmotnost (klidně i víc, než je skutečnost). Monsterlite je expediční stan do sněhu, má membránu a měl by odvádět páru, ale bude v něm vedro a je hnusnej. Lightent není špatnej, je to tunelová konstrukce (výhoda hmotnost, nevýhoda potřebné ukotvení). Z tý řady je zajímavej i Chaos 2 – ta konstrukce je celkem dobrá. Trochu nevýhoda tý řady je, že vnitřek je celej síťovanej a když je chladno a fouká, bude vevnitř větší kosa. Já jsem zastáncem Jurků – klasika Vandr/Atak/Alp – tři různé řady stejných stanů s výběrem několika možných velikostí – info najdeš na stránkách jurek.cz. Jsou to lhký stany s apsidou, jednoduchou spolehlivou konstrukcí… jsou ale těžší než chceš (i když jinak relativně lehký) – Vandr 1 je nejlehčí a váží 2,4kg… pak samozřejmě spousta jednopúlášťovejch… nebo něco od Huskyho, co údajně váží 2,2 ale ve skutečnosti 2,6 (to jen vtip – Husky jinak nedělá skutečný stany, takže bych od něj určitě nic podobnýho nekupoval – koukal jsem na to 3 tejdny a stačí)… Zajímavej mi přišel jednoplášťák od Colemana, kterej váží asi 1 kg a má slušně řešený odvětrání – není do extrémů, ale na to, že je jednoplášťák, tak pěkný. Jestli nejde o prahy, klidně si nech poslat z Ameriky něco od MoutainHardware za 20 tisíc – najdeš tam určitě i něco lehkýho…

      0 0
      • martinnecas  

        S váhou Ferrin je to možná pravda. Já mám chaos 2, který má mít v maxu 2,43Kg, ale můj má 2,6kg, ale mám tam asi 3 hliníkový kolíky navíc, ale to už jsou gramy…

        0 0
        • Smazaný účet  

          taky mám/měl jsem Chaos 2

          nevážil jsem, ale těžkej mi nepřišel :-) ale se mi odlepilo (po dvou akcích) podlepení švů na podlážce = je v reklamaci

          0 0
      • op  

        Husky jinak nedělá skutečný stany, takže bych od něj určitě nic podobnýho nekupoval

        Ja mam Husky Flame 2 a nosim ho na hory (ledovec a tak) kdyz jdu sam (i kdyz nejdu sam, ale primarne jsem ho kupoval za tim ucelem). Ma krasnou vahu na to ze ma snehovy limce a zvlada celem dost slusne vitr. Akorat se blbe stavi, zvlast v jednom a ve vetru. Jinak jsem celkem spokojenej, za ty penize urcite.. Tahle konstrukce ma tu vyhodu, ze stahnes trochu podlazku a mas luxusni misto na vareni.. Dva lidi se tam nevejdou s batohama, batohy musi byt venku (pro ten pripad nosim na batoh igelitovej pytel).

        0 0
        • Nikovlas  

          Ano – to je asi nejlepší stan od Husky, co znám. Nicméně opět – proč vybírat Husky? To samý, ať už s vnitřní nebo vnější konstrukcí dělá Hannah, navíc tuším se silikonizací. Ne, že bych byl příznivcem této značky, ale raději do sněhu bych si raději vybral stan s plnými tunýlky na konstrukci, nebo rovnou s vnitřní konstrukcí – několik metrů síťovaných tunýlků, ve kterých se zachytává sníh… jasně – gramy to jsou… a k tomu systému uchycení konců prutů konstrukce… no proti gustu…

          0 0
          • scret  

            par let jsem v tom delal a delali jsme i cca 3× rocne vystavu stanu, kde se stavelo vzdy neco kolem cca 30ti stanu.. Mel jsem moznost srovnat mezi nekolika znackama stanu (Husky, Coleman, Hannah, Ferrino atd.) a nejlip se mi stavely Husky extreme… Praveze ta vnejsi konstrukce je velka vyhoda, prtze nejdriv stavis vnejsi stan a do nej pak vpinas vnitrni… Tim padem napr. pri desti ti nez to posatvis cely, nenaprsi, jako u druheho systemu…

            Sam mam na horach zkusenost s dvema Husky z extreme rady, s Flame a Falconem (ktery mam jiz nekolik let), oba provereny v horskych podminkach a spokojenost… Jediny co me trochu mrzi je horsi odvetrani… ale to je u vetsiny stanu se sneh.limcema…

            0 0
            • op  

              Praveze ta vnejsi konstrukce je velka vyhoda, prtze nejdriv stavis vnejsi stan a do nej pak vpinas vnitrni…

              blby je, kdyz ty vnejsi tunylky promrznou ledem ..

              0 0
          • op  

            jo, plny tunylky by byly lepsi, teda ne ze by i plny nemohly primrznout, ale asi by se do nich lip soukaly tyce. Nerikam ze nejsou lepsi stany, rikam jen, ze jsem spokojen i kdyz stan pouzivam v celkem narocnych podminkach a mam porovnani s dost velkym poctem jinych stanu.

            0 0
            • Nikovlas  

              A jak je to v praxi s tím zakončením prutů, že se do nich nasouvají ty kolíčky? Neucpává se to třeba sněhem? Já tenhle systém nikdy nepoužíval, ale právě z tohohle hlediska mi to připadá celkem náchylné k problémům – zajímá mě praktická zkušenost. Dík.

              0 0
              • op  

                //A jak je to v praxi s tím zakončením prutů, že se do nich nasouvají ty kolíčky? Neucpává se to třeba sněhem? //

                s tim jsem nikdy problem nemel

                mel jsem s timhle stanem tyto problemy (nedokonalosti):

                • asi 2× mi zamrly ty tunylky v kusy ledu – musi na to byt specifickypocasi (snih na stanu, ktery roztaje a pak zmrzne nebo padajici mrznouci dest).Blbe se to pak sklada.
                • jednou jsem mel stan orientovany tak, ze mi silny vitr metal tim jednimvetracim okynkem nad nohama snih do stanu, neslo to nijak privrit, je tam jenjeden suchac veprostredku, lepsi by byl suchac po cele delce svu okynka. Ale tobyl takovy vitr, ze by s tim mela problem vetsina stanu, krome tezkychexpedicnich.

                naopak ocenuju:

                • moznost i v desti postavit tak, ze vnitrni stan je suchy
                • luxusni prostor na vareni, kdyz se posune vnitrni stan vice dovnitr
                • vaha s prihlednutim ke kvalite materialu a limcum. Materialove azpracovanim mi prijde celkem ok, samozrejme ne hi-end, ale proste pouzitelny),nikdy ani naznak promoknuti.

                Obecne mi ta tunelova kostrukce prijde mnohem vhodnejsi do narocnejch podminek nez konstrukce s apsidami.

                0 0
      • McBlacky  

        ty lehký jsou jen upgrade širáku, déšť s větrem /to je proč nosíš stan :)/ a končíš.

        0 0
        • Smazaný účet  

          je to pro SF – ty nějakej deštík nerozhodí, tohle maj proto, aby jim nenateklo do M16 :-)

          0 0
          • Nikovlas  

            To nemění nic na faktu, že jsou to sračky. Ten první ve stylu Quechua je dobrej tka na to, že vylezeš z auta a spíš, dokud nezačne pršet, pak vlazaš zpátky do auta. Ten druhej evidentně nidky nelyšel frázi stabilita ve větru nebo komfort užívání – odvětrání nahovno, nevím, jak je tam řašenej ten zip, aby tam neteklo…

            0 0
            • Smazaný účet  

              asi si podobnej stan neměl…já mám starej typ stanu pro Special Forces, je to ještě Ačko (cca z roku 1995) a zatím maximální spokojenost – malej, lehkej, do lesa a džungle optimální (nevozím tyčky ani kolíky, nejsou potřeba)

              0 0
              • gazman  

                Myslím že by si s ním na horách bez tyček a kolíků při prvním větru vyhořel :-)

                0 0
                • scret  

                  souhlas

                  0 0
                • Smazaný účet  

                  to je jeden o voze, druhej o koze, viď? přečti si to ještě jednou…

                  0 0
                  • gazman  

                    Co to?

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      „Mám karbonou silničku, na silnici to každému natřu!“

                      „Ale na MTB Beskyd Tour by jsi s tím na prvních kilometrech vy­hořel!“

                      0 0
                      • gazman  

                        O.K. ale já jsem předpokládal podle toho co má zakladatel vlákna vybráno a co od toho stanu požaduje,že ho chce do hor.Do lesa stačí kus igelitu to je jasné.

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          stan musí být komplet uzavíratelný kvůli hmyzu (hmyz jde za teplem a není moc dobré se ráno probudit a mít pod sebou několik škorpionů)

                          0 0
                        • Smazaný účet  

                          kde je něco o horách? snažíš se nám tu podsouvat svoje spekulace?

                          „caute, viete mi poradit lahky a kvalitny stan ? na cene az tak nezalezi…hlavna je vaha a kvalita…vaha by mala byt max 2 kg.“

                          0 0
                          • gazman  

                            Tady píše že ho chce na trek a co nejvíce nepromokavý atd:mal by to byt stan pre dve os. do 2 kg, aby som ho zobral pripadne aj na bike aj na trek, mal by dychat a musi byt nepremokavy co najviac.Tak jsem předpokládal že ho nepotřebuje pro děcka na zahradu ty chytráku.Ktěm tvým škorpionům,nevím no hodně chrápu v lese nebo venku a převážně bez stanu (určitě víc než 30 nocí za rok) a  je fakt že jsem mněl dvakrát boreliozu a jednou po ránu slimáka na hubě klíště ale nemusíš chytit jen v noci.

                            PS:Většina bodavého hmyzu jde hlavně na člověkem vydechované CO2 a né na teplo

                            0 0
              • Nikovlas  

                Já mám stan Husky Bison – neplánuju si místo něj kupovat náhradu (dalo by se říct, že jsem s ním spokojenej), ale už nikdy bych si ho nekoupil, protože v podobný cenový relaci se daj koupit stany ve všech směrech lepší a od solidnějšího výrobce – např Pinguin. Porovnával jsi ho s nějakym jinym stanem, nebo jsi s nim prostě spokojenej a to je dostatešný pro tvoje objektivní hodnocení? Já ho naživo nikdy neviděl, ale už jen ta konstrukce ve mě rozhodně důvěru nevzbuzuje. ten odkrytej vchod vyloženě zabezpečí prodi větru. Jo ty ho nestavíš? Jen si pod něj tak lehneš jako pod plachtu? Napadlo tě někdy místo stanu nosit třeba zátěrovej šusťák? Nebo obyčejnej igelit? Malý, lehký… ideální do džungle… :-)

                0 0
                • Smazaný účet  

                  stan musí být komplet uzavíratelný kvůli hmyzu (hmyz jde za teplem a není moc dobré se ráno probudit a mít pod sebou několik škorpionů)

                  0 0
          • Nikovlas  

            K tý M16 – co myslíš, že je náchylnější na navlhnutí? Spacák, nebo mastnej kus železa?

            0 0
            • jIrI___  

              SF přece nemůže navlhlý spacák rozhodit ;-)

              0 0
            • Smazaný účet  

              držel jsi někdy v ruce M16? myslím opravdovou, ne airsoftovou hračku? díly jsou jemný = nemůžou bejt pokrytý vrstvou maziva (při střelbě by se to zasekávalo) a nejsou z nerez (je měkký) nebo s nějakou kvalitní povrchovou úpravou (bylo by to drahý) = reznou

              spacáku vlhko v podstatě nevadí, důležitý je zabránit proudění okolo těla – to odvádí teplo, jinak vodu si ohřeješ a pár nocí se tak dá přežít…

              ze spacáku z dutých vláken (vojenský se jinak nedělají) voda vyteče = není to na přenášení těžký

              0 0
              • scret  

                zas tak bych to s tim spacakem nezobecnoval…:) no spacaku vlhko az tak nevadi (neplati u peraku) ale tomu cloveku sakra jo:)) protoze mokrej spacak je pruser! a muzes klidne s nama nekdy vyrazit na zimni treky a vyzkouset teorii o zahrejvani vody v nem:))

                hele seržo, to neni neopren:)

                zas na tvoji obranu, spacak s „umelotinou“ je mokrej rozhodne komfortnejsi nez peri, peri je v tomhle smeru uplne na h…

                0 0
              • Nikovlas  

                Asi takhle – spacáku je na navlhnutí náchylnější, než zbraň, a to bez debaty. Jestli máš jinej názor, tak si kup vojenskej stan, kterej má úplně dementní konstrukci, kup si vojenskej spacák, ze kterýho voda vyteče, ale pochybuju, že o tom přesvědčíš někoho normálního. Dutá vlákna totiž mají kapilární efekt… Jistě – když se spacák promočí, vůbec mu to nevadí – vůbec nezrezne, vůbec neizoluje… jo počkat – to už vlastně trochu vadí… Tepelná vodivost vody je poněkud vyšší než tepelná vodivost vzduchu… několikanásobně… mokrej spacák několikanásobně míň izoluje za předpokladu, že bude pořád stejně objemný – ale nebude, protože tím, že zvlhne, taky ztěžkne a zmáčkne se, což je ještě umocněno vzniklým povrchovým napětím, které výplň slepí dohromady. Závěr – bude tenčí a tepelně vodivější… dál asi nemusím pokračovat. ale někdo spacák nepotřebuje – zahřeje ho jeho suchá M16.

                0 0
                • jIrI___  

                  Nechci nějak prudit, ale řekl bych, že serža má v oboru „trošku“ víc zkušeností než ty. Jedna věc je nastudovaná teorie a druhá věc prožitá praxe ;-)

                  0 0
                  • gazman  

                    Proč myslíš,že se párkrát vychrápal v lese?Takových lidí je spousta.

                    0 0
                  • Nikovlas  

                    Nepopírám, že má nespočet zkušeností spaní v drsných podmínkách, hodně toho vydrží, hodně toho zažil – až si budu chtí tkoupit stan, ve kterym toho hodně zažiju, ráno vždycky „vyleju spacák“, aby nebyl moc těžkej, a vyrazím se svojí jemnou M16 na další 70km pochod, budu vážně uvažovat o zmiňovaných stanech. Já preferuju stany, ve kterých mi spacák nenavlhne, nesnižuje se mi tepelný komfort (i když i to někteří borci vydrží a některé to dokonce ani nevzbudí) a přenesu se i přes fakt, že podobný stan, jakoo používám já nemá ve výbavě žádná vojenská jednotka. Předpokládal jsem, že zakladatel vlákna shání stan na úžívání a ne na přežívání – shodou okolností si teď může vybrat, protože tu má doporučení ke obojím typům.

                    0 0
                  • scret  

                    no jirko, tvuj nazor je asi spatnej:) serza mozna rozumi vojenstvi, ale s outdoorem je to horsi.. Nikovlas ikdyz ma napsany vek 21, to neznamena, ze nema zkusenosti… evidentne vi o cem mluvi…

                    0 0
            • Smazaný účet  

              BTW kolik může 21letý děcko bez zkušenosti s armádou vědět o vojenských taktikách a postupech a kolik může mít zkušeností? To že ti rodiče zaplatí 3 dovolený z tebe zkušeného nedělá…

              http://serzovo.spaces.live.com/?…

              0 0
              • Nikovlas  

                To bylo jako na mě? Kdo tu říkal, že mám zkušenosti s vojenskejma taktikama? O co ti jde? Dělám v outdoorovym obchodě, stavěl jsem víc stanů, než si ty v životě viděl. To ze mě dělá člověka, kterej má možnost srovnání. A co ty? koukám, že máš titul Sgt – to máš z jaký vejšky?

                0 0
                • scret  

                  ber to v klidu kamo, on si serza kolikrat nedela servitky:)

                  presne jsem si myslel ze delas nekde na shopu, je videt ze o tech vecech premyslis a mas to zazity… nebo proste jednoduse vicitim „kolegu“:)

                  0 0
                  • Nikovlas  

                    Dík. Já tu reakci asi trochu přehnal, ale prostě mi trochu vadí, že mě hned označuje za nějakýho rádoby vojáka – přitom s armádou nemám absolutně nic společnýho a taky to netvrdím. Kolům taky moc nerozumím, ale zajímám se o to, a tak si tu rád nechám poradit. Když vidím, že bych mohl zase s něčím poradit já, rád se o to pokusím.

                    0 0
                • scret  

                  a kua, ta cestina, myslel jsem vycitim… jinak me bude serza zase vpalovat ze jsem nejak postizeny:))

                  0 0
      • scret  

        druhej odkaz je trochu mimo ne?:) nebo myslis ze ty ubruce bude nosit na zadech? by vypadal trochu jak ninja zelva:))

        0 0
    • speedy gonzales  

      ja resil podobne „zadani“.

      nakonec jsem po prolezeni vseho mozneho i nemozneho vykaslal na opravdove ultralighty, dal na vyrovnane vlastnosti a uzivatelske recenze a sahnul po http://www.rei.com/product/761893

      vaha je v realu v plne palbe tesne pod dve kila, jde se ale jeste dostat dolu.

      prvni zkusenosti jsou vyborne, do extremnich podminek sem ho jeste nedostal.

      a kdyz o tom premyslim, vlastne jsem docela zvedavy, co mi na nej reknou odbornici.

      0 0
      • martinnecas  

        Jo, tak ten REI Quarter Dome je taky supr. Zvažoval jsem ho. Pravděpodobně by šel i poslat z USA bez cla, je za velmi zajímavou cenu.

        0 0
    • MARIN  

      Pinguin Pluto

      0 0
      • Nikovlas  

        Pinguini jsou supr, ale díky silikonizaci tropika a vyšší gramáži materiálu podlážky (gramáž, ne zátěr) jsou relativně těžký. Zase vydržej…

        0 0
    • McBlacky  

      mám Jurka a rozhodně co do výdrže jak mechanický oděr,  tak proti dešti i více dny v kuse ve větru je to super výrobek. Já osobně těch 800gr navíc unesu :)

      zajímavý je, že dost lidí honí váhu stanu, ale pak si koupí batoh jak šutr a vůbec sebou tahá krávovinky. Lepší je se zamyslet nad funkčností vybavení jako celku na trek, než řešit individuálně položky

      samozřejmě pro lezení alpským stylem je rozhodující jen váha, ale tam zase neřešíš odolnost proti vodě, jako spíš větru a sněhu atd.

      0 0
      • discover  

        nasiel som teda na nete toto:

        http://www.vaude.sk/index.php?…

        vyzera celkom fajn, aj vaha aj konstrukcia, mate niekto nieco podbne, propadne rovno aj tento model ?

         
        0 0
      • jeffino  

        sorry, ale pokud lezeš alpským stylem, stan sebou většinou nemáš:-)

        0 0
        • scret  

          tak ja nevim, jestli bych si treba na MB nebral stan… Tahnout ho je vopruz, ale bydli nekde v zahrabu a ve zdaraku… Praktikovali jsme to cca pred dvema rokama v zime na Dachsteinu a mit stan by byl neskutecnej komfort, ale my jsme sli na „lehko“:)

          0 0
          • jeffino  

            sorry, ale na dachteinu spím zásadně na chatě:-).

            jinak český stany jsou pouze kopie těch americkejch to boužel někdy hodně špatný kopie. osobně zkušenost s MH a SD rozdíl třídy oproti českým:-/.

            0 0
            • scret  

              chaty si nechavam na stari, az budu pohodlnej:)) Jak nespis na horach venku a clovek jde do chaty, to je jak do hotelu, tak nevi o co prichazi:)

              0 0
              • gazman  

                Jo.

                0 0
              • jeffino  

                sorry já tím spíš trošku myslel, že i ten dachstein je spíš pro důchodce, tak proč jít někam kde je to jednoduchý a hrát si na drsnýho horobivakáře:-).

                0 0
                • op  

                  zalezi kudy jdes, v jakym pocasi a rocnim obdobi …

                  0 0
                • scret  

                  v lete urcite, v zime uz tak nee:) Ale mit skialpy, kdy nahoru se vezes lanovkou a dolu si to sklouznes na lyzich a vecer si zalezes do teply chaty na biira a gulas, to verim ze je potom pohodicka…:))

                  0 0
    • Sibstr  

      Tak pokud nezáleží na ceně, tak bych doporučil Hard Wear EV2

      0 0
    • Koas  

      A co takhle MSR Hubba Hubba? (+""recenze":http://www.svetoutdooru.cz/clanek/?…")

      0 0
    • sagista  

      ahoj nemate nekdo zkusenost s timhle stanem http://www.huskycz.cz/…na-d260.html diky za postrehy.

      0 0
      • sagista  

        hm tak nic tak slez, nechtelo se me zakladat novy vlakno. Jake vozite stany na kolo??

        0 0
      • obda  

        S timhle ne, ale obecne Husky nebrat.

        0 0
        • scret  

          mas vyzkousene nebos to jentak placnul do vetru?:)

          zalezi jak co, ale napr. jejich extreme rada neni vubec spatna (za ty prachy)…

          0 0
          • obda  

            Mam zkusenosti, s extreme radou nikoliv. Ve srovnani s Jurkem, typicky ve vichru a prutrzich na h5ebenech hor slabota. Ale uz je to hodne let, treba se to za tu dobu zmenilo k lepsimu.

            0 0
            • obda  

              Nastesti ja jsem pri techto srovnanich spal v tom Jurkovi :)

              0 0
              • scret  

                ja v mym chytil hodne prutrzi, par bouri, kdy stan na me temer lezel a nikdy nezklamal… Husky Falcon…

                0 0
        • scret  

          mas vyzkousene nebos to jentak placnul do vetru?:)

          zalezi jak co, ale napr. jejich extreme rada neni vubec spatna (za ty prachy)…

          0 0
      • Nikovlas  

        Před 3 roky jsem dělal na výstavě stanů a sawaj s udávanou hmotností 2,2 kilo jsme si zvážili na váze. 2,6 kilo. Raději Vandr 2,5 od Jurka, který má taky 2,6 kilo (a to tak, že skutečně) a je větší a je to kvalitou trošku někde jinde. (případně Vandr 2,0 menší a o 20 deka lehčí případně Atak se silikonizací ale těžší) Letos jsem tam dělal týden a Husky jsem zas tak nesledoval, ale je fakt, že pár věcí dotáhli a kamarádi říkali, že i ty ustřelený hmotnosti spravili… Takže připouštím, že už dělají i méně nekvalitní stany. Nicméně pořád nevidím důvod, proč si mezi nepřebernou konkurencí vybrat právě Husky. Pokud lehkej stan do 4000, tak bych bral Jurka. Pokud hodně lehkej, tak třeba něco od Kastrela s oboustranou silikonizací (zase cena trochu jinde). Pokud komfortní, tak je můj favorit Boll (zase dražší). Expediční bych bral Jurek Dome 2 KM. Do kempu zase béžovou řadu od Pinguina. Každá značka má něco… tedy z těch lepších…

        0 0
    • Smazaný účet  

      a ještě offtopic spacáček:

      http://gadgets.vtm.zive.cz/…default.aspx

      0 0
    • martinnecas  

      Ahoj. Ten Ferrino Ligtent nebrat, je hodně vetchej, viděl jsem ho na výstavě stanů. Má jen jeden prut.

      Já za sebe můžu doporučit Ferrino Chaos 2. Lehoučký, relativně odolný i při silnějším větru (když se dobře postaví), zatím nepromokl ani při více jak 12 hodinových deštích v Norsku. A je za slušnou cenu. Pro dva lidi menší až střední postavy je ok, ale je to asi dost individuální.

      Jinak na tento stan jsem přišel tak, že má hodně podobnou konstrukci jako MSR Hubba Hubba, který se mi líbil dost, ale stojí už jednou tolik co Chaos 2. (Mají ho např. zde) U toho MSR akorát dost kritizovali krátké tropiko nad předsíňkami (nesahá až k zemi). U toho Chaosu je to v pohodě.

      U MSR mě taky vadila barva, ten Ferrino dělali i v nenápadné zelené, takže to byla jasná volba.

      0 0
      • martinnecas  

        Ještě omluva, spletl jsem si Lightent 2 se Spectre 2. Spectre je jednoprutový a podle mě se ve větru musí dost kymácet a nedoporučil bych ho. Lightent je klasická tunelovka, moc bych mu taky nevěřil, ale třeba to nebude tak zlý. V obou jsem ležel na výstavě. Mám pocit, že ten Lightent (tunel) byl trochu klastrofobní.

        Já hlasuju jednoznačně za Ferrino Chaos 2…

        0 0
    • zbartos  

      Pro SÓLO akce jsem si předloni koupil www.scoutdoor.cz/jurek-at/ (cca 1,9 kg vč. kolíků, šňůr a obalů) a zatím jsem vždy spal v suchu…

      Je ale pravda, že jsem v tomto stanu žádnou pořádnou bouři zatím nezažil a že si v něm člověk (SAMOTNÝ !) nemůže moc „vyskakovat“ natož uvnitř vařit (může se jen ležet, či sedět, věci se musí vyndat z batohu a obloží se nimi nohy, prázdný batoh se dá pod nohy).

      Navíc v silném dešti (sněžení) určitě něco při vylézání/vlezání do stanu nateče dovnitř (nechápu proč je vchodový zip na tropiku šikmý a ne svislý, když do šikmého vchodu podle mne více teče). Částečně jsem nebezpečí zatékání do vchodu řešil pončem (taky od Jurka), ale ani tato varianta nekryje vchod z boku.

      Fotky mého stanu krytého pončem jsou např. na zbartos.rajce­.idnes.cz/VHT_Slan­ske_vrchy%2C_Bachu­ren%2C_Branis­ko2.-6.7._2011_-_1._cast/#IMG_1017­.jpg , nebo na http://zbartos.rajce.idnes.cz/…1_-_1._cast/#… .

      BTW Během této pětidenní sólo akce mi celkem asi 3,5 dne pršelo a první ráno na hřebeni Slánských vrchů (cca 850 m n.m.) bylo asi 6 stupňů. Musím uznat že Kopka pro svoji akci http://www.1000miles.cz/ , která začala souběžně s mojí, nemohl vybrat lepší počasí…

      0 0
      • Nikovlas  

        Zip je šikmý, aby mohl být překryt légou a snížila se tak možnost zatékání vody zipem – kdyby byl svislý, poteče tam ještě víc.

        0 0
        • zbartos  

          Tomu moc nevěřím.

          Jako hlavní stan mám od roku 1999 Jurek Dome 2 Army (viz např. http://zbartos.rajce.idnes.cz/…7._11._2008/#… ) a ten má na tropiku na obou vchodech zip i s légou svisle a NIKDY do něj neteklo !

          0 0
          • Nikovlas  

            Když je zip ve směru spádnice – tedy ve směru, ve kterém stéká voda – je větší pravděpodobnost, že voda zateče pod légu a proteče zipem. Proto většinou dělá Jurek zipy šikmo a légu překrývá odshora dolů, čímž tuto pravděpodobnost snižuje. Těžko říct, proč tam zatéká – spíš bych řekl, že se někde trochu skrabatí tropiko a nažene to vodu do zipu. Fakt nevím – když s tím máš tuhle zkušenost, tak to tak asi je, ale chybu bych hledal spíš někde jinde než čistě v podstatě šikmého zipu. Toť tedy alespoň teorie – já spal jen párkrát v Ataku 2 (dnes Atak 2,5) a z toho pršelo asi 2×…

            0 0
            • zbartos  

              Vidím, že si nerozumíme. Já jsem nemluvil o zatékání skrze zip (krytý légou – BTW to si ani neumím představit !), ale o zatékání skrz otevřený vchod stanu…

              Já jsem v původním příspěvku mluvil o tom, že když chci ze stanu vylézt, musím šikmý JEDNODUCHÝ vchodový zip na tropiku (v případě stanu Jurek AT) rozepnout ODSPODU až skoro nahoru (t.j. půlku délky stanu = cca 1 m) a celou touto „dírou“ pak při dešti teče dovnitř na kraj podlážky/karimatky ze „střechy“ voda…

              U stanu Jurek Dome 2 Army rozepnu svislý DVOJCESTNÝ zip na tropiku SHORA, rozepnu ho JEN cca 5 cm NAD zem a vzniklou mezerou se prosmýknu ven. Vzniklým středovým otvorem o proměnlivé šířce (podle toho, zda otvorem právě prolézám, či ne – t.j. o šířce cca 5–30 cm) sice také vteče dovnitř voda, ale rozhodně méně než u stanu Jurek AT.

              0 0
    • Tehu  

      neco jako toto http://www.scoutdoor.cz/jurek-velo/ nekdo odzkousene nema ??? podminky jsou 2lidi + 2kola v predsini. Co nejlehci a nejodolnejsi !!! :-D

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.