Specialized Stumpjumper Alloy vs. Canyon Neuron CF

29 nepřečtených
  • schrapnel

    Ahoj, budem možno vyberať svoje prvé celopéro. Jazdím všehovšudy všetko. Traily, celodenné švihy, atď.

    Budget mám okolo 100k a rozhodujem sa medzi karbónovým Canyon Neuron CF 9 alebo hlinníkovým Specialized Stumpjumper COMP

    Momentálne jazdím HT od Spešla, tak som možno trocha naklonený k nemu. Canyon má ale lepšiu výbavu … Čo by ste doporučili? Díky moc.

    Anketa: Stump alebo Canyon

    7x
    44%
    9x
    56%
    0 0
    • JachymP  

      Tak hlavně ten Canyon má o dost lepší rám i vidli.

      0 0
    • Kysky  

      Když do toho chceš dát kilo, tak proč neuvažuješ nad SJ Comp Carbon (případně ST verze)? 2020 se ještě někde najdou… rozhodně by to byl rovnocennější souboj :-)

      1 0
    • Tomcat  

      Stále dokola , pokud nejsou kola skladem je to řešit nesmrtelnost chrousta. V momentě až budou bu ještě jiná nabídka a ceny. O tom, že se může změnit specifikace nemluvě.

      Sympatickej je vic Spesl, nikoliv lepší a přijde mi o cca 10000,– dražší než by měl být.

      0 0
    • MI.KU  

      Nepsal jsi co s tím budeš chtít spis jezdit. Jestli si HT budeš nechávat nebo chceš jen jedno celopero.

      Já bych šel do Stumpjumper ale v karbonu – ta cena je jen lehce vyšší to už se stratí.

      U Spešla bych potom zvážil i Epic EVO pokud by to mělo být jezdivější a i jako náhrada za HT nebo naopak Enduro pokud by HT zůstalo a celopero by sloužilo převážně na bikeparky tak abys získal výraznější rozdíl a možnosti.

      1 0
      • schrapnel  

        Ahoj, určite HT pôjde z domu. Bývam v byte, kolo má aj manželka a mám ešte 2 synov, to sa už nevojde.

        Práve EPICa by som nechcel, to je niečo ako od Canyonu Lux. Po dlhej úvahe som práve zúžil výber na Neurona alebo SJ…

        0 0
        • novas752  

          No ono je to něco mezi. Kdybych ty kola měl seřadit podle terénu tak lux, epic evo, neuron, stumpjumper, stumpjumper evo, spectral…

          0 0
        • MI.KU  

          Epic cca odpovídá Luxu. Ale Epic Evo je jako Lux Trail je to na 120mm a už to není tak jezdivé.

          Stumpjumper je samo jinde jen už to nejede jako HT (nevím co mas asi Epica HT, což samo nejede ani to Evo ale je to ještě něco na čem se dá jet i na asfaltu a šotolině takový univerzál)

          Jestli opravdu SJ tak bych si ho vzal v tom karbonu ten rozdíl je vážně malej.

          0 0
          • Kysky  

            O tom, že SJ nejede, bych se hádal :D

            1 0
            • MI.KU  

              Záleží s čím to porovnáš. Ale ve srovnání s HT ti na asfaltu nepojede nic co má 150mm

              V lese to vadit nebude, pokud se bude zbavovat HT tak bych si jako jedno kolo vzal raději toho Epic EVO, pokud by si HT nechal tak SJ nebo Enduro.

              0 0
              • Kysky  

                :-)

                A i pro tenhle názor jsem nahoře zmínil SJ Carbon ST, který je rozhodně nejuniverzálnější z trojice Neuron CF/SJ Al/SJ Carbon ST. A nebojím se říct, že i na asfaltu by jeho Chiselu slušně zavařil.

                0 0
              • novas752  

                Spíš záleží čim to obuješ protože to jak to jede po asfaltu určí zejména pláště. Epic na Butcheru pokede hůř než Stumpík na FastTrak.

                A Enduro je pro někoho kdo doteď jezdil xc úplný nesmysl. 170mm zdvih postavený na DH platformě způsobem namoř to z kopce a projede to všim, nejede to do kopce, tam kam tě pustí hlava zvyklá na xc to kolo projede samo jako by nic a mimo těžké terény nebo extra rychlé traily je to nudné. To bych někomu bez zkušenoati s trail/enduro ježděnim moc nedoporučoval. To spíš Stump EVO nebo Status který má sice podobný zdvih ale je o poznání hravější.

                2 0
                • Martinson  

                  Na Fastrakách jsem jezdil na Stumpovi (2015) dlouhý orienťáky. Dalo se, ale pak jsem si pořídil jetýho Epica (2014) a ten proti SJ letí. Butchera na něj pochopitelně nedávám.

                  Líbí se mi ale nový Epic Evo a tak jsem na Epica dal na zkoušku vidlici 120 mm. Docela dobrý. Klidně bych se zbavil i Brainu, neřešil to někdo? Víc mi vyhovuje přepínání páčkou na tlumiči.

                  0 0
                  • novas752  

                    Brain tlumič z Epica moc dobře nahradit nejde, zadní stavba s Brainem počítá – jestli to pro model 2014 jde, je potřeba dokoupit vidličku na tlumič od Bike Yoke a stejně tam pasuje jen několik malinkých tlumičů + to docela houpe právě proto že tam není brain. A větší zdvih je na novém Epicu EVO spíš ten méně podstatný rozdíl, jde hlavně o geometrii.

                    0 0
                  • MI.KU  

                    Já dával teď Sida 120mm na Epic HT.

                    Nevím na kolik ti to pomůže.

                    Brain jsem nechtěl protože si to budu servisovat sám doma. Vzal jsem tedy Sida Ultimate. Mám to na XL rámu. Pod predstavcem teď ještě 30mm podlozek. Mám ale na kole další změny jako teleskopku Reverba, dával jsem si ,,vlaštovky” a 40mm predstavec. To vše dost mění posed.

                    Nicméně když vemu jen bejaky rozdíl na té vidlici tak za mne je to výrazně lepší a tomu kolu to prospívá. Nebyl bych si tedy úplně jistý v případě S nebo M velikosti ale u XL a L bych do toho šel.

                    PS až teď mi došlo ze tobě šlo o to zbavit se Brainu v té vidlici co mas a ne to jestli tu 120 na stalo.

                    Hele mám za to ze můžeš vyměnit celou patronu za novou Race Day – tuším ze uvádí ze to lze na všech Sidech od roku 2014/15 nějak tak.

                    0 0
                    • Martinson  

                      Ne vidlici tam mám původní normální Rebu a nově RVL snížený na 120 . Jedná se mi o tlumič.

                      Nový kolo bude Epic Evo nebo něco podobného. Ale teď se mi nelíbí ceny ani výběr.

                      0 0
                      • MI.KU  

                        Aha no to nevím ale mám za to ze při cenách toho tlumiče a Brainu a jeho servisu bys to mohl celkem snadno strelit a nahradit klasikou ne?

                        Taky bych chtěl Epic Evo strašně moc byla by to jasná volba až na jednu věc. Vždy mám jemný pisek úplně všude zalejza mi snad i pod sedlovku a jelikož nesnasim pazvuky musel bych zadní stavbu neustále servisovat což je něco do čeho se mi proste zatím nechce a rozhodl jsem se to tedy řešit přestavbou Epica HT více k DownCountry osazení a mírné změně posedu.

                        Docela by se mi líbilo kdyby měli v nabídce HT na styl trailovych HT třeba jako RM Blizz a td to by byla zajímavá alternativa.

                        Ale třeba si časem řeknu ze si k 50 udělám radost a to Evo poridim. I když je pak otázka zda mi v tom věku k něčemu bude :D

                        Ale jinak je to Evo proste skvělej univerzal a plné by mi to vyhovovalo. Jen proste ten servis fullu je hroznej oser.

                        0 0
                        • novas752  

                          Brain tlumiče jsou dost těžko prodejné – to koupí leda majitel stejného ročníku epica který si tlumič neopravitelně zničil.

                          A zadní stavba na Epicích vrže málokdy, často chodí tiše i když má už dost vymletý ložiska. A trailové ht mají – Specialized Fuse.

                          0 0
                          • MI.KU  

                            No myslím ze prave majitel Epica by při ceně Brainu mohl toto koupit. Těžko říct jaká je poptávka.

                            Těžko říct ale zatím jsem se nesetkal s fullem který by byl tichý když se do zadní stavby dostane pisek. Tím nemyslím vymleta ložiska ale proste šprajcnutý zrnka písku.

                            Ten Fuse sem snad v životě neviděl – prodávají to vůbec v ČR? Škoda, že není v karbonu i když i tak vypadá zajímavě díky za echo to musím někdy omrknout.

                            0 0
                            • novas752  

                              Neprodavají. A trailový hardtail z karbonu je blbost. To aby bylo dostatečně odolné tak to musí být i super tuhé/tvrdé = krajně nepohodlné. Proto je na tyhle kola oblíbená ocel, pruží a je pohodlnější.

                              0 0
                              • MI.KU  

                                Na pružení rámu nehraju to se hrozne precenuje kdo to pozná na 2,4–2,6 plastich. Myslím ze nikdo.

                                Karbon je fajn v tom ze se dá relativně snadno opravit a časem nemění své vlastnosti jako dural. Ocel je fajn ale zas ta váha už taky narůstá.

                                Ale má své kouzlo.

                                1 1
                                • novas752  

                                  To se dá ocela taky opravit, ještě lépe než karbon. Ano, váha narůstá, s 2,6" pláštěma taktéž.

                                  1 0
                • MI.KU  

                  Tak jasný ze záleží na plášti. Ale dávat FT na SJ je takový… asi pak nepotřebuju takové kolo když ho obuji lehkými XC plášti a v základu jsou na tom trochu jiné pláště.

                  Hlavně jiná geo a td. Jak psal kolega níž nefrčí to stejně. Ano pořad je to kolo kam když das ty lehké pláště tak to ještě nějak půjde ale tady jde pak o to jestli takové obutí budu potřebovat 1–2 za rok nebo 50% vyjizdek a pak proste SJ nedává smysl takto obutej.

                  Kysky – ano SJ ST bude rozhodně živější jak SJ EVO ale určitě ne tak jako Epic EVO. Proste těch 120mm v ještě XC geo mi přijde víc univerzalni.

                  Tedy pokud by dával pryč to HT a chtěl by na tom fullu jezdit i to co jezdil na tom HT a trochu něco víc tak bych spis koukal po něčem jako ten Lux Trail/Epic Evo.

                  Jinak je SJ rozhodne fajn kolo a ano člověk si muže vybrat i jaký model to vše beru. Jen to na něm chce jezdit jinde než jezdil teď s HT, protože na stejných trasách ho SJ asi extra bavit nebude, a na asfaltu a šotolině spíš bude obtěžovat. Za mě je SJ proste už nějak zaměřené kolo jen do terénu, rozhodně to není univerzál jako je Epic Evo a pokud bych měl mít jen jedno kolo tak bych od nej tu univerzálnost chtěl.

                  Naopak jak sem psal pokud by si nechal HT pak bych o něčem jako Epic Evo neuvažoval a spis bych váhal jestli SJ nebo rovnou Enduro.

                  Nic hlavně všechno to jsou fajn kola jde jen o to si vybrat přesný model na to co s tím opravdu bude jezdit.

                  Přeju šťastnou volbu a ať dělá radost ;)

                  0 0
                  • novas752  

                    No samozřejmě je to blbost, uváděl jsem to jen jako extrémní případ.

                    Se SJ ST souhlas, to kolo mi moc nedávalo smysl. Relativně težký trailový rám na sníženym zdvihu. Epic Evo za mě taky lepší.

                    SJ je taky univerzál, ale v trochu posunutém rozsahu.

                    0 0
                  • Kysky  

                    Ano, to máš vlastně pravdu, že novej Epic Evo bude ještě univerzálnější než SJ ST. Já jak vidím nápis Epic Evo, tak se mi vždycky prvně vybaví původní Epic jen se 120mm vidlí a vyhozeným Braine, což byl hroznej nesmysl… navíc základ je i na Shimanu což je jiná liga než NX. Na druhou stranu narvat všechen bordel do rámu je za mě pecka, ale to je o osobních preferencích… :-)

                    0 0
    • onuce  

      Dovolím si přidat laický pohled na věc. Ten Spešl je opravdu hezké kolo. Opravdu, objektivně, odvisle od toho, že by mi měli platit provizi za design.

      1 0
      • MI.KU  

        Vidíš a já tedy pokud myslíš Stumpjumper ho beru za takové ošklivě káčátko, prostě ta stavba kolem sedlovky je za mne hnusna daleko víc se mi vzhledově líbí cistej Epic/Evo a Enduro ty jsou krásné. :D

        Co člověk to názor. ;)

        0 0
        • onuce  

          Ta příčka navíc dává opticky smysl zalomení sedlové trubky. Vím, že zalomení je primárně skrze kratší zadní stavbu, ale vypadá to samo o sobě divně.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.