• jval

    Ahoj, jsem zvyklý jezdit s SPD, ale jsem po operaci kolene a chci se zeptat jestli je lepší nechat SPD, které zajistí pevnou dráhu kolene a nebo dát platformy aby koleno mělo větší volnost pohybu a mohlo si tak ulevit?

    Díky

    0 0
    • novas752  

      Jestli nedělá problém kroucení kotníkem pro vycvaknutí tak bych zkusil dobře nastavený spd, jestli to nebude vadit.

      1 0
    • zdenal8  

      No tohle bude asi dost individuální. To by chtělo probrat spíš s ortopedem než na BF.

      4 0
      • jval  

        No při chůzi do schodů koleno ještě popichuje, takže za ním budu muset stejně dojít, tak se zeptám.

        0 0
    • scalar  

      Asi by bylo dobré napsat, jestli operovali čéšku nebo beďára. Jsou i SPD kufry s vůlí do stran.

      0 0
      • jval  

        SPD jsou m520 a myslím, že malinkou vůli do stran mají.

        Ohledně operace/cí:

        Před 10 lety, první úraz:

        • prasklina vnitřního menisku, přední křížový vaz utržený na 50%
        • při operaci se řešil pouze meniskus

        Po roce druhá operace:

        • opět prasklina stejného menisku
        • při operaci řešen opět jen meniskus

        Dva měsíce zpět další úraz stejného kolene:

        • kompletní ruptura vnitřního menisku, přední křížový vaz přetržen na 100%, vnitřní postranní vaz utržen na 50%, na obou meniscích fussury(trhliny) které by časem vydřeli chrupavku
        • při operaci řešeny menisky s čištěním + čištění vazů aby se nedostávaly mezi plochy menisků

        Podle doktorky mohu dělat vše, ale měl bych se vyhýbat kontaktním sportům jako je fotbal, hokej atd. Pokud bych je chtěl dělat, tak by se museli udělat plastiky těch vazů.

        0 0
        • scalar  

          SPD pedály bych nechal, umožňují šlapání s vyšší frekvení a tím méně zatěžují kolena. Do M520 muůžeš vyzkoušet různé zarážky, SH51 jsou standard, kdyby byl problém, tak SH56 nebo nějaká Wellga.

          0 0
        • 01carbon  

          k tem zapovezeným sportum – vse kdy je treba na míste z behu zastavit, otocit se… nemusi to byt jen kontaktni sport. Pokud utrhnete kriz vaz po plastice tak si Vás Dr asi vychutnaji. Plne funkcní (pevný) je kr vaz po plastice az po 1/2–1 roce.

          0 0
          • jval  

            Ano, možná jsem to blbě napsal. Doktorka to spíše myslela tak, že se mám vyhnout sportům, kde mi může noha takhle blbě zůstat. tentokrát to totiž bylo tak, že jsem stál za protihráčem, mezi jeho nohama jsem mu vykopl míč a chtěl ho oběhnout, jenže jak jsem udělal pohyb do strany, tak mi noha zůstala mezi jeho, zakřupalo a už jsem se válel a řval bolestí.

            Je jasné, že kdybych nakonec na tu plastiku šel, tak se do ničeho nepohrnu hned. Pěkně až by doktorka povolila.

            Je mi 45 takže na velké výkony už to stejně nikdy nebude.

            0 0
            • Breakpain  

              Největší chyba říkat „už jsem starý“ – prostě trénuj & sportuj dle možností, ale zbytečně to nevzdávej ;-).

              Taky mi už není 20, kdy to bylo úplně jiné než teď, ale pořád se snažím držet u své limitní hrany a „keep going“ ;-).

              Jinak k těm SPD, nevím no – já bych teda po zranění (vždy jsem to tak dělal) nahodil platformy – snížíš riziko pádu a nohu si pošteluješ dle potřeby ;-). Až bych to měl posílené, zrehabilitované, tak teprve potom SPD:

              Sám mám přetrhané vazy v koleni a kotníku, bez plastik. Drží mi to jen naposilované okolní svalstvo. Jediný důvod, proč jsem nešel do operace byl ten, že mi kvůli diabetu snížili míru úspěšnosti zákroku, tak dokud aspoň trošku chodím, tak to oddaluju. Pro info dokážu ujít max 10 km, pak mi začne odcházet kotník a když si dám 15km, druhý den nemůžu chodit ;-) … takže asi tak. Na kole kotník vydrží mnohem víc, tak trénuju tímhle stylem a dělám bambilion balančních cviků.

              0 0
              • jval  

                Děkuji. To že jsem starej nebylo myšleno jako odkázanej na gauč. Spíš tak, že i kdybych šel na tu plastiku, tak vzhledem k věku už bych žádnej sport neměl v plánu dělat vrcholově. Jinak samozřejmě že do limitů se sám tlačím. Kdyby ne, tak bych si na fotbale to koleno znovu nezmršil. Prostě si říkáš „hraj v klidu, hraj v klidu“ a pak máš kousek od sebe balón, tak do toho dáš vše abys ho získal.

                0 0
    • Breakpain  

      CB maji velkou vuli

      1 0
    • k3vi  

      Já měl zakázáno SPD po křížových a když jsem se ptal proč, tak je to právě o možnosti volného pohybu nohy a následně kolena aby nebylo v nějaké jedné pozici moc dlouhou dobu. Chvíli jsem jezdil bez, ale navolno povolený pedály a třeba méně dotažená tretra udělá to samý. Kolena mam dělaný obě a nejlepší je kombinace jeden den posilovna, druhý volně kolo. U druhého jsem kvůli covidu posilovnu flákal a je to znát.

      0 0
      • 01carbon  

        krizove po 3 mesicich, kufry uplně povolené a nedostatat se do situace kdy by je musel vytrhnout (lehnout, teren…) Radit nekomu od stolu – viz výše – že to je OK bych si opravdu netroufal.

        1 0
    • Kaire  

      Nikdo tady nezmínil vícero druhů kufrů:

      SH-51 povolíš jen do strany, ty má většina lidí (aniž by tušila že pro ně existuje nejspíš i lepší varianta)

      SH-56 povolíš i směrem nahoru a hlavně jsou volnější

      0 0
      • scalar  

        Opravdu ne?

        1 0
      • Jason Voorhees  

        Přesně. Bál bych se toho krutu do strany. Na jaře jsem měl vyvrknutej kotník, po „relativním uzdravení“ jsem se byl projet a jaksi zapomněl na tenhle nutnej pohyb při výcvaku. Au! A další tejden zase klid :-).

        0 0
    • jval  

      Všem děkuji za reakce a rady. Asi zkusím zpět nahodit SPD, vyzkouším jednu jízdu, vycvakávání atd. a uvidím co to bude dělat. Pokud bude koleno cítit, dám zpět platformy a zkusím to zase až za čas.

      0 0
      • tsunami  

        Utrhl jsem si přední křížový vaz – od zranění do operace utekl téměř rok, po celou dobu jsem byl jak ortopedem tak fyzio varován před aktivitama kde jde o kopání a rotační pohyby v koleni. Kolo bylo doporučeno, ale jen s platformama. Po operaci to samé. SPD jsem nasadil asi rok po operaci nebo možná ještě později a nemám pocit, že by mi něco uteklo… Vozím M520 a SH-51.

        0 0
        • k3vi  

          Ten rotační pohyb je myšleno horizontální – otáčíš tělem doprava doleva a točíš i s nohou v koleni. Kolo je úplně v pohodě, jen jde o to to těma SPD nepřetížit a kdyby byl snad pád nebo blbý vycvaknutí si to ještě neurvat znova. Rok je až zbytečně moc.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.