• stanibg

    Zdravím,

    potřeboval bych poradit. Letos si chci pořídit tretry ale nevím, který ze systému zvolit, zda SPD nebo KEO. Jezdím celý rok a doposud jsem vždy jezdil na klasických platformách. Mám horské kolo a jezdím jak na lesních stezkách, polních tak i na silnicích, které jsem si jak si od ledna dosti oblíbil. Chtěl jsem se tak zeptat na vaše názozy, zkušenosti a co využíváte za systém vy, zda SPD nebi KEO. Dále jsem uvažoval, pokud bych sáhl po SPD tak zda si nepořítit pedály 2 v 1, tj. z jedné strany nášlapné na SPD a na druhé straně jsou platformové.

    Děkuji za rady.

    0 0
    • cyklista86  

      Na horske kolo tam neni co resit

      https://www.kupkolo.cz/…tribrna_z94/

      K tomu tretry idealne s karbonovou podrazkou. Plastova docela rychle meni vlastnosti k horsimu. Zatim co karbon „nestarne“..

      0 1
    • vapes  

      Sám jezdím SPD i na silničce. Občas svátečně silniční SPD-SL. Je to lepší než platformy, ale zase nečekej zázraky.

      Nevím, kolik toho najezdíš. Určitě bych byl pro SPD, pro začátek by mohli bohatě stačit i levnější PD-M520. Určitě ne kombinované s platformamy. A i tretry bych zvolil pro začátek nějaké levnější, klidně i z Decathlonu. Pokud zjistíš, že ti to nevyhovuje, tak tolik netratíš. Počítej s tím, že se s nimi budeš muset naučit jezdit, nacvakávat a hlavně nezapomenout vycvaknout před zastavením a jestli ti mohu poradit, tak zásadně na obou nohách. Párkrát spadneš, ale časem si to zautomatizuješ.

      1 0
      • cyklista86  

        Tak on asi nepotrebuje silnicni pedaly a tretry na MTB… Jinak ja bych zazraky cekal. Tuha podrazka treter a normalni boty to je nebe a dudy.. Tretry musi hlavne sedet a jestli ma vysokou klenbu tak pak prikoupit vlozky, ktere budou te klenbe oporou. Pravda zacatky nejsou nejak zabavne. Jak poprve nastavovat polohu kufru, tak se naucit vycvakvat. Doporucuju kufry posunout co nejvic ke stredu chodidla. a ty pedali povolit na max. Aby se z nich lehce vycvakavalo aspon par prvnich jizd. Pak je lepsi je pritahnout jinak hrozi vycvaknuti za jizdy a to je hodne nebezpecne..

        0 1
        • vapes  

          Asi jsem se špatně vyjádřil, chtěl jsem říct, že používám"horské" SPD převážně na silničním kole. Jistě že to je lepší, ale stejně musíš šlapat. Poloha kufrů je na samostatnou debatu. A s tím povolením souhlasím, ale povolit jen přiměřeně. Kufry se dělají i „vícesměrné“ SH-56, ale s těmi nemám zkušenosti. Začal jsem s SH-51 a taky u nich zůstal.

          0 0
      • stanibg  

        Ročně najedu tak 3 000 km, jen za letošek mám 600 km. Ctěl jsem se zeptat proř nedoporučuješ kombinované pedály s platformou? Já kolo využívám občas i po městě tak jsem si říkal, že by podobná kombynace byla fajn.

        0 0
        • vapes  

          Jakmile jsem přešel na SPD, tak jsem nějak ztratil důvod jezdit v normálních botách. Prostě jiné boty na kolo už nemám/nepotřebuji. V MTB tretrách se dá i poměrně dobře chodit (dobře, na tůry to opravdu není, ale třeba do krámu, hospody… žádný problém) . A neumím si představit, jak někde na křižovatce při rozjezdu zkoumáš, kterou stranou je ten pedál otočený. Možná pro zkušenějšího uživatele by to nebyl problém, ale začátečníkovi bych to fakt nedoporučil. Budeš mít pravděpodobně ze začátku dost starostí se vůbec trefit.

          0 0
          • Sinpa  

            Dobře udělaný kombinovaný pedál se otáčí SPD zámkem vždy hore :-) na křižovatce pak nic hledat nemusíš.

            0 0
        • Slavik  

          Od roku 2019 jsou tady minimálně 3 diskuze o polovičatém řešení kombinovaných pedálů…

          1 1
      • Smazaný účet  

        Jednou se vysekas a pak si ty SPD budes pamatovat. Hehe, na to nikdy nezapomenu. Mnohem horsi nez ten pad byl ten pocit leknuti se …

        1 0
    • Krutas  

      Jezdim Keo i na MTB, nikdy me nezklamalo, nikdy jsem nezkusil nic jineho, krom klipsen.

      0 0
    • patrac00  

      Používam SPD na XC aj na gravel. Na gravel mám SPD s klietkou (myslím ShimanoED500) a tie mi sedia viac ako klasické

      0 0
      • cyklista86  

        A ta klietka kdyz mas zacvaknuto se opre o podrazku boty nebo je ve vzduchu a je tam jen proto kdyz jedes v normalnich botach? Prece kazda tretra ma tu kumovou podrazku jinak vysokou nebo jinak tvarovanou. Tak ta klietka nemzue dolehat na kazde podrazce ruznych treter stejne ne?

        0 1
        • Velomiwookie  

          imo jedina klietka, ktera dava smysl je na es600

          0 0
          • Cavendish  

            To nevypadá vůbec zle. To dost možná pořídím na silničku k novým bikovým karbonovým tretrám. Zbavím se silničních pedálů, jednoho páru bot a ušetřím na silnici 100g.

            1 0
            • Smazaný účet  

              Cave nepiš sem takovýhle motivační posty :-O Teď abych hledal, kde urvu těch sto gramů :-)

              0 0
            • cyklista86  

              Tve taky na to hledim jak pero z gauce. Silnicni pedaky na MTB tretry.. Ted otazka jestli ta ohradka dosedne dobre na vsechny druhy MTB treter? Prece jak jsem psal kazda ma jinou hloubku a tvary kolem toho kufru..

              0 1
              • Cavendish  

                Jako jo, máš dobrou poznámku. Chápu co myslíš. Ale kdyby to opravdu fungovalo a nějakou záhadou to dosedalo, tak by to bylo boží.

                Na CX a E-bike mám SPD, zimní tretry mám taky SPD. Tak jen koupit nějaký TOP letní SPD tretry a můžu se zbavit silničních tretech a pedálů.

                0 0
                • cyklista86  

                  Tak jestli mas karbon podrazku, tak i ty normalni SPD jsou bez problemu..

                  0 1
                  • Cavendish  

                    Plánuju nové na léto a ty určitě budou v karbonu. Protože silniční tretry sem v karbonu měl.

                    0 0
                    • cyklista86  

                      A taky pocitej s tim, ze mozna se zmeni ta vule tretry v pedalu podle toho jak si ta ohradka bude rozumet s tou gumovou podrazkou.. No jako ciste silnicni tretry a pedaly to hladce chodit asi nebude.. Ale chtelo by to nazor nekoho kdo to ma vyzkousene no. :)

                      0 1
                      • Cavendish  

                        Při nejhorším to budou jen vyhozený peníze za pedály. MTB tretry chci tak jako tak.

                        0 0
            • Velomiwookie  

              mam stejny plan :)

              0 0
          • MartyM  

            to vypadá velice schopně! Asi zkusím. Na některých eshopech píšou, že součástí je odrazka SM-PD62, nějak se mi nedaří vygooglit jak to vypadá a kde se to upevňuje? Je to jen chyba v popisu, má někdo foto? Díky

            0 0
        • vapes  

          Já jsem si vždycky myslel, že je tam jen proto, aby to vypadalo jako silniční pedály.

          0 0
        • patrac00  

          Opiera sa o podrážku. Mám tretry „normálne“ na bežné jazdenie, turistické s hrubšou podrážkou na výlety a cyklo-poznávačky a zimné. Zacvaknem tam bez problémov všetky. Výhody klietky cítim hlavne pri dlhších trasách, cca 50 a viac km.

          0 0
          • cyklista86  

            Ale pokud mate opravdu tuhou karbonovou podrazku, ktea se neohne, tak klietka neni potreba. U mekke plastove je klietka urcite lepsi diky vetsi kontaktni plose..

            0 1
            • patrac00  

              Som hobik a cykloturista, karbonové tretry nemám ani neplánujem, takže za mňa SPD + klietka. :)

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.