• Dzordano_Bruno1

    Dobrý den,

    rok se s rokem sešel a nyní bych si rád pořídil novou bundu. Doteď jsem byl nadmíru spokojen s větrovkou Hannah, která vydržela opravdu vše a tím myslím opravdu vše. Ale nyní bych uvítal modernější variantu a také teplejší.

    Proto bych měl na vás dotaz na softshellové bundy. Jsem sportovec, ale také měšťák. Lze sotfshellovopu budnu nosit od jara do jara?

    Uvedu příklad. V dnešních dnech je přes den teplo, ale večer třeba 5 stupňů a proto bych si třeba na sebe vzal jen tričko a softshellku – bylo by teplo. Tato situace může trvat třeba ještě dva měsíce. Až se ochladí třeba na 0 stupňu, popř méně – vzal bych si obyč tričko, svetr a sofshell, bude mi stále teplo? NEbo má prostě softshell nějakou roční dobu na nošení? Dá se nosit i jako zimní bunda? Je mi jasné, že až bych vyrazil na trekking, tak se budu muset oblékat zase úplně jinak, ale to by byla zase jiná kapitola. Místo obyč trička si vzít moiru a vyrazit.

    Například uvažuji o dvou modelech:

    http://www.hannah.cz/…restive.html

    http://www.huskycz.cz/…915_dtp.html

    Snad jsem položil otázku dobře a je k pochopení.

    Děkuji za odpověď a rady.

    0 0
    • Hal9000  

      Mám softshell a nosím ho od začátku podzimu do jara. Je to podle mě super materiál. Ale nevím jestli budou dobré značky které jsi uvedl, mě Hannah moc nevydržel.Teď mám model od Directalpine a je to kvalitativně i funkčně někde jinde.

      0 0
    • jan 2  

      V prvé řadě bych chtěl podotknout že vše při intenzivní jízdě dřív nebo později přestane fungovat a může to být třeba ze zlata

      0 0
      • Hal9000  

        Ale Dzordano_Bruno ho chtěl používat na běžné nošení. Nebo jsem to špatně pochopil?

        0 0
        • jan 2  

          jsme snad na bike foru, nebo na walk foru

          0 0
        • Dzordano_Bruno1  

          Pořád.

          Bike, trekk, klasické nošení. Prsotě všude a pořád:)

          0 0
          • jan 2  

            Jak říkam nosil jsem drahé, levné a všechno při zátěži v jistý okamžik končí, což bylo pro mne dost smutné. od té doby sebou v batohu musím vláčet v chladných dnech náhradní a hlavně suché hadry

            0 0
            • Dzordano_Bruno1  

              Také předpokládám, že i sebelepší bunda při svém maximu povolí, ale to se nedá nic dělat.

              Hledám teď jednu značku a absolutně si nemohu vzpomenout.

              Jsou to takové tři pruhy zatočené nad písmem. Tuto značku preferují lidé při polárních výpravách. Nejdříve jsem myslel, že je to Nord Blanc, ale není.. Aboslutně mi to vypadlo.

              Měl jí Bear Grylls, prostě snad každý, koho vidíte v horších podmínkách má tuto značku.,.

              Značky, které budu preferovat:

              NordBlanc

              Columbia

              a tu, na kterou si nemůžu vzpomenout.

              0 0
              • Hal9000  

                The North face?Tak od ní mám pár věcí a je to asi to nej. Jen Trochu dražší.

                0 0
                • Dzordano_Bruno1  

                  Ano,

                  to bude asi ono.

                  Kouknu se.

                  Mohl bys mi doporučit nějakou softshellku?

                  Mně hodně zaujala Husky, ale neslyšel jsem celkově moc chválu na tuto značku..

                  0 0
                  • drtyc  

                    columbia je jako nejaka super znacka? podle me maji prilis velkej rozptyl, takze 70% veci je predrazena trznice…

                    0 0
              • vifon  

                Asi mas na mysli North Face :-)

                0 0
                • Dzordano_Bruno1  

                  North Face.. Bylo mi divný, že mi to nenchází absolutně žádný výrobky a pak mi to došlo :D

                  0 0
                  • vifon  

                    No dobra znacka, mam od nich nejake veci (nohavice, kosele..)

                    Svojho casu som tiez poskuloval nad jednou ich windstopperkou z Flight series, nespomeniem si ale teraz na typ.

                    0 0
              • Lowrider  

                Jj, North Face. Mám tuhle a je opravdu špičková.

                0 0
                • gumid  

                  Cicadian Pakl. jacket není ze softshellu, je GT Paclite-toršinku jiný materiál. ehmm

                  0 0
              • vlk  

                No nevím jak polárnící, ale horolezci z hlediska kvality a ceny Tilak. Columbia je až moc předražená.Osobně jsem zkoušel Tilak myslím, že model Latoc a dobré-měla i membránu od gore. Teď jsem si koupil na kolo Nord Balnc-softshelky se dají v akcíh hodně levně-ale je znát horší kvalita i materiál rpoti Tilaku.

                0 0
                • scret  

                  Tilak a NB ani srovnavat nelze… je to uplne nekde jinde… trochu jako srovnavat novy Boeing s bratry Writovymi..

                  Tilak je proste na spickove urovni, nejen v ramci CR, ale troufam si rict i celosvetove…JInak specializuji se hlavne na materialy od Gore… pak neco malo ze Schoelleru atd.

                  Columbia neni spatna znacka, ale pokud by stala tak 50% ceny co stoji normalne… za tu klasic. MOC ma hoodne spatny pomer cena/vykon… ale diky masivni marketing. masirce si lidi mysli co ze jako maji za spick. vyrobek:) trochu neco jako cesky Hannah:)

                  0 0
      • kcvalin  

        Ja myslim, ze takovy zlaty brneni by muselo fungovat dost dobre. Predevsim v klenotnictvi a podobnejch institucich.

        0 0
    • jIrI___  

      Taky jsem minulý rok uvažoval o softshellce na období podzim – jaro na běžné městské nošení. Na B-F, ale i v Hudy a Rock Pointu mi ji rozmluvili a doporučili raději klasickou lehčí zimní bundu.

      0 0
      • milon  

        Dopadnul jsem stejně a nestěžuji si. Mám letní variantu funkční bundy ( přesně tohle DEPROC D3-TEX EBRO SUMMER ), ale odjezdil jsem v tom loni komplet dovolenou na lyžích v Alpách a bylo to o tom vzít si o jedno moirové triko navíc. A to jsme tam zažili jeden den fakt zimu, kdy při –10ti byl i silný vítr…

        0 0
    • madcat  

      V zimě se musíš v softshellu hýbat, jinak ti bude kosa, neudrží to teplo, takže si ho musíš vyrábět. Mám softshell laminát od Directalpine – model Glide – už několik let, a beru si ho i na teploty lehce pod nulou, ale jenom na kolo, páč jinak bych fakt mrzl, kdybych v tom třeba měl jenom tak někde stát na zastávce.. jinak když je třeba +10 a tak, tak no problem…

      0 0
      • Dzordano_Bruno1  

        Directalpine se mi opravdu líbí. On člověk mrze v všech bundách když jet stojí na zastávce. Tedy mně se to aspoň posledních pár zim vede. Největší problém je spíš pak se zimou na nohy, ale to je kapitoval sama pro sebe..

        Je mi jasné, že softshellka prostě nebude jen tak hřát jak zimní bunda z peřím atd. Ale pokud člověk chodí a pohybuje se, tak by neměl být problém. Tedy doufám:)

        Directalpine

        Nord Blacn

        North Face

        To jsou značky, na které se zaměřím.

        0 0
        • ufonek  

          Pokud se fakt hýbeš, nehodláš postávat příliš dlouho na zastávkách a je jen lehce pod nulou, tak se to dá. Já takhle přežil loňskou zimu v softshellce a termoflísce od Tchiba. Ta softshellka má přitom jen tenkou microfleesovou podšívku a kvalitativně to taky nebude žádný zázrak. Jako základ jsem nosil buď bavlněné tílko (to když bylo těsně nad nulou) nebo moiru tropiko (to když přituhlo). Na velký mrazy to ale nebylo, tam nepomohl ani zvýšený pohyb, to už jsem se potil jak děvka.

          0 0
        • Sodík  

          Mam bundu Direct Alpine Glider asi dva roky a celkem spokojenost. Jenom se začaly párat nitky, které stahují zápěstí (maličkost), dále bych uvítal delší zip pro odvod vlhkosti pod rameny, ale jinak je to v pohodě bunda, ať už do města, nebo na bike.

          V zimě nosim výhradně tuhle budnu (i s čekánim na zastávkách)- v největších mrazech beru funkční prádlo, svetr a tuhle bundu a zima mi nikdy nebyla.

          Kromě toho, firma má u mně malé bezvýznamné plus – posílal jsem jim několik mailů ohledně údržby a vždy okamžitě odpověděli.

          0 0
    • Martyss  

      Ahoj!

      Softshell nosím cca 4 roky po celý rok. Přes léto jenom na triko. Přes zimu si beru ještě fleecku. Ohledně tvého příkladu se dá říci, že vnímání chladu je značně individuální a nedá se moc odpovědět.

      Ohledně vlastní bundy je dost důležité si vybrat, co vlastně chceš, neboť i tenhle sortiment má několik naprosto rozdílných výrobků.

      Ohledně mých zkušeností:

      http://www.lowealpine.com/…_app_det.php?…

      Sice se tenkrát jmenovala jinak, ale je to téměř moje první bunda. Snadno sbalitelná a zabere velmi málo prostoru, neprofoukla, je výborně prodyšná (ani na kole jsem se pod ní nezapotím) a díky anatomickému střihu se dost hodí na kolo. Nevím, jestli na tom trošku nezapracovali, ale problém byl v odolnosti v vodoopudivé vrstvy. Po prvním vyprání po roce byla impregnace pryč a obnovit ani částečně se mi jí nepovedlo.

      http://www.directalpine.cz/…etail_LS.asp?…

      Před rokem a půl jsem si koupil tuhle bundu. Určením je dost odlišná od té předchozí. V batohu zabere více místa, neprofouknutelnost je také výborná, dobrá je i voděodolnosti a i po roce a půl se blízí původnímu stavu. Je zde rozdíl v použité impregnaci. První bunda byla napuštěna mastnou vodoopudivou látkou. Zde je využito mikrozdrsnění povrchu, čili jedině, že by se tato vrstva oloupala či odřela. Byť jsem z toho měl strach, tak se nestalo, a bunda pokud mě chytnul déšť spíše protekla přes nepodlepené švy než přes materiál. Ještě je na trhu materiál stejného principu s lepšími parametry, ale dražší – nanosphere.

      Jinak doporučuji bundu s kapucou neb sice softshell není určen do deště, ale kratší deštík by měl přežít a aspoň pro mě je dost nepříjemné, když mi prší na hlavu.

      0 0
    • scret  

      uff, blizi se podzim a je tu opet vecne tema s vyberem softshelky… cekal bych, kdyz uz je tu na tohle tema hodne vlaken, ani jedno kratky, ze si to proctes a udelas si alespon trochu nejaky obrazek…

      kdybys to procetl, znal bys odpovedi na tve otazky…

      ja jsem v kazdym vlakne radil sec to jen slo, dost lidem, kteri mi psali i na mejl jsem poradil, bohuzel uz nemam silu to omylat po ste a stoprvni…:(

      takze doporucuju procist!

      z toho co jsi uvedl trochu nechapu vyber znacek:Directal­pine, Nord Blanc, North Face… to jen tak strilis od boku, nebo se ti ty vyrobky vizuelne libej, nebo jsi presvedcen ze jine znacky jsou mene kvalitni? navic ta cenova rozdilnost…

      opet bys nasel odpoved v historii… presto trochu poradim…

      pokud chces neco rozumne kvalitniho, na Nord Blanc zapomen, je to shit!

      jak tu psal nekdo nade mnou, zadny material neni schopny udychat vysokou zatez, ale ty nejlepsi, nebo lepsi se tomu dokazou priblizit…

      kapuca se hodi, strih musi sedet, v podpazdi by meli byt vetraci otvory…

      koukej po znackach The North Face, Warmpeace, Tilak, Salewa, Millet atd. atd. Bohuzel nejsou levne… za bundu muzes klidne dat i 5tisic…

      Direct Alpine nejsou spatne, strihy dobre, design super, cena rozumna, bohuzel meli ale problemy s kvalitou svchrniho materialu na softshelach, hodne rychle zmolkovatel a odiral se – pro me silne nevyhovujici fakt!

      pokud chces poradnou bundu a ne atrapu, nekoukej po: Nord Blanc, Alpine Pro, Loap atd. atd. Pokud to chces prevazne jen do mesta, vzal bych klidne i z tehle znacek…

      Na tvoji otazku, jestli ti v tom nebude zima, neni odpoved.. zalezi na tvem osobnim tepelnem komfortu.. ja nosim bezne v zime po meste triko a treba tenkou mikroflysku nebo svetr, mikinu atd. a v pohode…

      Kazdopadne jakmile budes nekde v zime stat cca 20 minut, rychle to teplo ztracis… to je dan za prodysnost…

      Klasicka windstoperka s flysem navrchu je pocitove o fous teplejsi… zase bohuzel lip chyta vodu a zmolkovati…

      0 0
      • Martyss  

        Spíše bych porovnával konkrétní bundy než výrobce…

        0 0
        • scret  

          tak to samozrejme, ale je dulezite predem vyloucit zaruceny low-end.. pak teprv vybirat podle strihu, provedeni atd.

          0 0
    • vset  

      Sotfshellovo bundu jako univerzalni bych urcite neoznacil pak by jeji funkce nemela vubec smysl.

      Na bezne chozeni do prace a pod. jsou to vyhozene penize za neco co pri techto aktivitach nefunguje.

      U sportu zase musis presne vedet na co to pouzijes uplne jina je sotfshellka na kolo nebo na chozeni

      0 0
      • Martyss  

        To bych netvrdil. Zaleží na konkrétním člověku. Spočívá tvoje cesta do práce, že nasedneš před barákem do auta a vylezeš před místem kde pracuješ? Tak je jedno jakou bundu máš. Ale pokud třeba jako já máš v jakémkoliv počasí chodit kilometr od vlaku, tak už to jedno není. I na cestě z práce oceníš větruodolnost. Navíc v současné době už není moc nějaké zřetelný přechod softshellem a hardshellem. Několik bund z obou stran leží na pomezí…

        0 0
        • vset  

          No ja jsem to spise myslel tak ze tato bunda patri spise k tem specialnim kde bys mel pod ni nosit funkcni pradlo ktere ma sve vyhody a nevyhody ale konkretne do prace se asi moc nehodi vzdyt dnes existuje spousta obycejnych bund ktere na to opravdu bezne chozeni udelaji daleko lepsi sluzbu nez tyto specialy urceny predevsim k aktivnimu sportu

          0 0
          • Martyss  

            Zde záleží, co bereš jako obyčejnou bundu. Ano, kupovat si softshellku za 6 litrů nebo goretex jenom na nošení do práce je trošku zbytečné. Neřekl bych, že je softshellky jsou jenom speciály. Podobně jako u hardshellu jsou zde kompromisnější i specializovanější výrobky. Navíc soft i hardshell je spíše historické označení. Dle mého názoru nelze mluvit obecně, protože záleží na konkrétních požadavcích, finančních možnostech a taky, co se danému člověku líbí. Do jisté míry souhlasím, že v některých případech by mohla podobnou službu odvést nesportovní bunda, ale nečekám, že by byla levnější.

            0 0
            • vset  

              Jasne jiste mas pravdu v tom ze zalezi na kazdym at si koupi co se mu libi beru to spise z pohledu funkcnosti a tyto bundy jsou vyborne ve spojeni s funkcnim pradlem jinak nefunguji a je ti v ni bud vedro nebo zima navic me osobne pripadaji spise mene pohodlne protoze spravne by meli co nejvic prilehat k telu a ja mam radsi na noseni volnejsi veci ale tohle je jen muj nazor

              0 0
              • Martyss  

                To není pravda. Na cestě z/do práce oceníš parametry jako skladnost či větruodolnost. Težko zažiješ zážežou situaci na této cestě, kde bys poznal rozdíl s a bez funkčního prádla. Ano, původní idea, když tento trend byla bunda přiléhavého střihu s minimem kapes, velmi skladná, s dobrou větruodolností a prodyšností na úkor voděodolnosti. V současné době to platí pouze pro část výrobků.

                jinak nefunguji a je ti v ni bud vedro

                Mohu z vlastní zkušenosti potvrdit, že tohle pravda není..

                0 0
                • ufonek  

                  S tou potivostí to bude taky individuální. Třeba já chodím pěsky cca 30 minut a pár kolegů z práce to má taky tak, prostě se jim nevyplatí jezdit MHD. A pokud většinou spěcháš, tak se prostě u toho i zapotíš, zvláště to platí pokud napadne více sněhu a musíš se brodit zasněženýma chodníkama.

                  V tom případě už to funkční prádlo poznáš.

                  0 0
                • vset  

                  Aby tato bunda fungovala a byla prodysna musis mit funkcni pradlo a bunda musi k nemu prilehat jinak ta prodysnost nefunguje pokud pod ni vezmes bavlnene tricko tak vysledny efekt je opacny

                  0 0
                  • scret  

                    sleduju tady tvoji debatu s Martyssem a ver ze ma pravdu on, jen pro opravu, bunda neni jen diky tomu ze si pod ni vezmes bavlnu nefunkcni prece… porad je stale prodysna, vetruodolna a vodeodolna… ohledne toho bavlneneho trika, bunda nic ze sve funkcnosti neztraci, ani nemusi byt na tele, ja mam treba trochu volnejsi typ a funguje porad vyborne:) ale jde tam spis o efekt bavlny, ktera do sebe natahne vlhkost…a prevazne si ji drzis na tele… ale neboj porad pod bundou je nejake mikroklima, ktere kdyz je vlhci nez okoli, se odparuje…

                    0 0
                    • vset  

                      No dulezite je pochopit jak ta prodysnost funguje zjednodusene tak ze takova ta plst nebo jak bych to nazval do sebe nasava vlhkost a pot a pok ji pres membranu pousti ven kdyz si vezmes bavlnu tak vetsinu vlhkosti nasava a drzi v sobe prave ta bavlna tak ze bunda nema co odvetravat a ta prodysnost tam proste neni proto ma i ta bunda co nejvice prilehat k telu aby styk s potem byl okamzitej ja samozrejme netvrdim ze nemuzes pod ni nosit bavlnu ale pak ten system nema vubec smysl

                      0 0
                      • scret  

                        proc by nemel mit smysl? pokud to je univerzalni bunda, jako ze je, tak kdyz ji vemes do mesta neocekavas takove nasazeni jako „v terenu“.. pritom se ti porad hodi vodeodolnost a neprofuk a pohodli mikiny…

                        mas castecne pravdu s odvodem vlhkosti pri „nasati“ potu… ale diky prodysnemu materialu to funguje i diky rozdilum vlkosti pod bundou a mimo ni, takze i proto zustava bunda stale funkcni, ikdyz v tu chvili samozrejme nevyuzivas 100%…

                        a ver ze vim jak outdoor. materialy funguji…

                        delal jsem v tom par let… takze muzu rict ze mam i dost veci odzkousenych a tudiz muzu porovnat svoji zkusenost s PR kecama…

                        0 0
                        • vset  

                          Tato bunda se v zadnem pripade numuze zaradit mezi univerzalni bundy byla vyrobena a ma vlastnosti pro specialni pouziti… pokud vis jak funguji tyto materialy tak nechapu jak toto muzes napsat? To uz muzes chodit po meste v plastence a navic usetris. Pokud mas bavlnene tricko muzes pocitat tak rozdil vlhkosti mezi tryckem a bundou a ne mezi bundou a mimo ni.

                          0 0
                          • vset  

                            Jeste bych napsal ze svych zkusenosti z „bezneho“ noseni v zime te nezahreje v teple se zapotim v desti casem promoknu v cem je ta univerzalni bunda fakt nevim

                            0 0
                            • Martyss  

                              Co jsi nosil kokrétně? Je také problém, že některé bundy ani nemohou sloužit jako izolační vrstva…

                              0 0
                              • vset  

                                Ja mam dve jednu znacku Senzor na kolo a druhou Alpine Pro.

                                Ta na kolo je takova lehoucka tvarem podobna k dresu i s kapsou vzadu ta druha je klasika s kapuci s materialem odolnejsim proti oderu.

                                0 0
                          • scret  

                            no tak to prave nemas pravdu, sofshell byl vyrobeny za ucelem sirokeho pouziti az univerzalnosti… takze zadny special…

                            Vim jak tyto materialy funguji, softshellu mam uz nejaky patek, pouzivam ji skoro porad, celorocne… a vim ze je to vec, bez ktere se uz proste dneska neobejdu…

                            a proc by mela nebyt univerzalni? neprofuk, prodysnost, odolnost proti vode, pohodli, oderuvzdornost… co vis si od bundy prat? splni ti tohle hardshell? nebo klasicky WS?

                            samozrejme ze kdyz bude prutrz a budu nekde v horach, tak ss neni idealni, ale prave proto existuje Paclite…:)

                            0 0
                            • vset  

                              Hosi to je furt dokola :-) neprofuk je dobry ten funguje stale ale ta prodysnost je v haji bez funkcniho pradla a vo tom to je.

                              0 0
                              • scret  

                                v tom pripade poradim uz jen, kup si kvalitni softshellu, protoze te zklamu ale ani jedna z tech co mas, nejsou zadne hvezdy co se tyka dejchani… potom mozna chapu tvoje reakce na prodysnost…

                                vyzkousej WS softshell a uvidis jak velky rozdil tam je…

                                0 0
                                • vset  

                                  Ta Alpinka je Windbarrier extreme ta druha na kolo ma navic odvetravani po bocich a na vnitrni strane rukavu. S prodysnosti ja nemam vubec problem. Ja se te jeste zeptam pouzivas vubec pod ni funkcni pradlo? Pokud ano pozorujes nejaky rozdil kdyz ho mas nebo ne.

                                  0 0
                                  • vset  

                                    Windbarrier Je lehký aelastický materiál smembránou, který spojuje výhody druhé atřetí vrstvy. Je vodoodpudivý svysokou prodyšností, odolný proti oděru azabraňuje průniku větru. Materiál nachází uplatnění vrůzných sportovních aktivitách avrozličných povětrnostních podmínkách. Prodyšnost materiálu (breathability) činí 5 000 g/m2/24 h anepromokavost až 8000 mm vodního sloupce (water column).¨

                                    Vim ze to znate ale jen pro uplnost o cem je rec prvni vrstva je samozrejme funkcni tricko

                                    0 0
                                    • vset  

                                      Tady jeste klasika Soft Shell – Lehký aelastický materiál, který je mimořádně hustě tkaný. Je vodoodpudivý svysokou prodyšností, odolný proti oděru azabraňuje průniku větru. Materiál spojuje výhodu druhé atřetí vrstvy anajde uplatnění vrůzných sportovních aktivitách.

                                      0 0
                                  • scret  

                                    to si delas srandu???

                                    kdyz jsem psal, ze bundu pouzivam skoro porad a vsude, tim myslim opravdu i do prostredi kde si bunda i ja sahnem na dno…

                                    a nezlob se na me, ale nejaky windbarrier se s WS softshellem neda srovnavat… podle tvych nazoru jsem myslel ze mas ledacos odzkouseno anebo alespon vis o cem mluvis…

                                    Pokud jsi spokojeny s tim ze ma tvoje bunda prodysnost 5tis., tak se tu bavime trochu o nicem…

                                    5tis. je skoro igelit… tim padem se nedivim tvym poznamkam…

                                    JInak jeste jedna vec, ma tvoje bunda podlepene svy? pokud ne, potom je trochu zcestny uvadet vodni sloupec, kdyz vsechno potece svy… U kvalitnich vyrobcu si vsimni ze vodni sloupec se neuvadi… tedy pokud se jedna o klasicky softshell…

                                    0 0
                                    • vset  

                                      Tuto bundu samozrejme nepouzivam na kolo podlepene svy a specialni zipy ma. Pouzivam ji na chozeni po horach kdyz je chladnejc tam si zase nedovedu predstavit litat v te na kolo.

                                      Pod tou bundou nosim jen funkcni tricko a fuhguje to naprosto spolehlive.

                                      Ruzne sportovni aktivity ruzne bundy. Ja jsem konkretne tuto bundu uvedl jen jako priklad zs univerzalnost tady nepatri a kdyz kupujes tyto bundy mel bys naprosto presne vedet na co ji chces pouzit

                                      0 0
                                      • Martyss  

                                        5 000 g/m2/24 h prošnosti je velmi špatná hodnota i pro „hardshellovou“ bundu natož pro „softshellovou“, kde byla prodyšnost prioritní. Ale viděl jsem i pseudosoftshellky s parametry 2 000 g/m2/24 h a 2000 mm vodního sloupce. Že taková bunda je jaksi na dvě věci asi dodávat nemusím…

                                        0 0
                                        • vset  

                                          Spatna hodnota? Prece zalezi k cemu ji pouzijes.Konkretne tato bunda dokaze udrzet optimalni teplotu tela pri chozeni po horach.

                                          Ta druha prodysnejsi zas pri jizde na kole kde tepy jsou daleko vyssi.

                                          0 0
                                          • Log1ck  

                                            Špatná prodyšnost neni nikdy výhoda.

                                            0 0
                                            • vset  

                                              Muze byt a obrovska vzdy je neco za neco zalezi na pouziti.

                                              A i kdyz se to moc nezda i tech 5000 se radi mezi vysokou propustnost

                                              A ta prodysnost zde spise udava k jakemu sportovnimu pouziti se hodi ne kvalitu bundy.

                                              Zjednodusene cim vetsi prodysnost tim vic se musis hybat a naopak, ve vysledeku bys mel dosahnout optimalni teploty tela proto i pisu ze univerzalni idealni bunda na vsechny aktivity z techto materialu neexsituje

                                              0 0
                                              • Log1ck  

                                                Vliv na tepelnej komfort prodyšnost mít bude. Ale né tak, že by v prodyšný bundě člověk nějak znatelně chladnul. Neprodyšnost může bejt výhoda možná tak když se člověk vůbec nehejbe a produkuje málo tepla a je třeskutá zima a každá troška tepla se hodí. Ale jinak v běžných podmínkách při běžným používání platí jen, že čim horší prodyšnost, tak tím míñ náročný aktivity bunda udejchá. Brát malou prodyšnost jako výhodu nemá smysl.

                                                0 0
                                                • vset  

                                                  S tou prodysnosti krome izolacnich vlastnosti je spojena treba i vodeodolnost odolnost mechanicka a pod.

                                                  Ale hlavne tady prece prodysnost je vzdycky kdyz budes v chladu chodit po horach s hodne prodysnou bundou tak ti bude zima pokud budes pod ni davat dalsi vrstvy pradla budes se vice potit i kdyz bude funkcni kazda vrstva navic zadrzuje vic potu

                                                  0 0
                                                  • Log1ck  

                                                    Tak ta voděodolnost, když se budem bavit o membránovejch matroších, tak u prodyšnějších bejvá udávaná z pravidla lepší :-) A u bezmembrán je to o struktuře látky a voděodolný úpravě a uplně jednoduchej vztah mezi voděodolností a prodyšností a jinejma vlastnostma tam asi nebude. S tou izolací to ale fakt nebude tak horký. Moje zkušenost je třeba taková, že když mam na sobě prodyšnej bezmembránovej softshell, pod nim powerstretch a pod nim normál funkční první vrstvu, tak mi na lyžích do –10 v pěknym větru na odkrytý lanovce neni vůbec zima. A přitom bych měl asi už theoreticky mrznout :-)

                                                    0 0
                                                  • vset  

                                                    Tady se prave projevuje ten rozdil v te prodysnosti v okamziku kdy ty si beres powerstretch tak ja ho jeste brat nemusim softshellova bunda spojuje druhou a treti vrstvu tak ze konkretne v tomto pripade se ti daleko vic zadrzuje pot coz poznas napr. pri delsi chuziIdealne bys pod touto bundou mel mit je tricko nic vic

                                                    0 0
                                                  • Log1ck  

                                                    Tak že SS je druhá třetí vrstva je fakt, ale nepla to zas tak úplně. Jasně, SS má příjemnou vnitřní vrstvu, ale nijak moc to teda nezahřeje. Teda de i o to, jak je ten SS tlustej. Ale když je to jen tenkej hadřík, tak fakt nejde čekat, že pod tim budu mít jen tričko a budu v tom někde v mrazu ať to jakkoli dejchá nebo ať je to klidně neprodyšnej igelit. Ty si možná pod ten míň prodyšnej softshell vezmeš něco víc když bude o desetinku stupně chladnějc, ale to je tak všecko. Rozdělovat softshelly na různý aktivity (ve smyslu vhodnosti míň prodyšnejch proti prodyšnějším na některý věci) jen dle prodyšnosti opravdu nemá imho smyslu. Roli bude hrát samozřejmě tloušťka matroše a jeho tepelná izolace, větruodolnost, voděodolnost a další a rozdíly mezi softshellama budou velikánský.

                                                    0 0
                                                  • scret  

                                                    diky ze mas silu reagovat, ja uz to pomalu asi zacinam vzdavat, to je jak mluvit do dubu:)

                                                    0 0
                                                  • vset  

                                                    Softsellova bunda nehreje jeji funkce je v odvedeni potu a udrzeni idealni telesne teploty za pomoci svych vlastnosti.

                                                    Pot telo produkueje v zavislosti na okolni teplote a zatezi.

                                                    Softshellova bunda nema tak velky rozsah pokryti aby dokazala fungovat za vsech okolnosti proto se vyrabeji bundy s ruznou propustnosti izolaci apod. Fakt nevim co je na tom tak nepochopitelne

                                                    Jest-li nekdo ma bundu v ktery muze behat jezdit na kole chodit po horach v zime v teple a pri tom vyuziva 100% jeji vlastnosti at sem hodi nejake info rad si ji koupim.

                                                    0 0
                                                  • Log1ck  

                                                    Podle tvýho názoru se teda lepší renomovanější výrobci outdoor oblečení, který používaj z pravidla dražší kvalitnější materiály (WS softshell apod., dobrý bezmembránový – tyhle matroše jsou mimo jiné i prodyšnější než ty levnější) zaměřujou na ty co v těch hadrech někde běhaj a na míň intenzivní aktivity dělaj hadry se stejnym střihem (zajímavé :-)) ty míň proslulý výrobci (levnější horší hůř prodyšný membrány, míň povedený bezmembrány)? :-) Dyk to je blbost.

                                                    0 0
                                                  • vset  

                                                    Spickovy vyrobci se opravdu zameruji na konkretni sportovni aktivitu jiny materialy a strih pouzivaj pro horoleze jiny pro kolo a pod.

                                                    0 0
                                                  • vset  

                                                    Proc vyrobci a prodejci rozdeluji bundy podle pouziti : vetsinou kolo-turistika-horolezectví a VHT-ostatni ?

                                                    Treba tady je srovnavaci tabulka :http://www.svetoutdooru.cz/…isove-bundy/#…

                                                    0 0
                                                  • Log1ck  

                                                    To je pravda, že na jiný použítí jinej SS, ale né kvůlivá prodyšnosti. Proč žádnej špičkovej výrobce do softshellu (určenýho na cokoli) nenarve membránu s prodyšností třeba 5000 g/m2/24 hod aby v tom bylo někomu pěkně teploučko??

                                                    0 0
                                                  • vset  

                                                    Ale to vis ze narve ale ne kvuli tomu aby ti bylo teploucko zalezi k cemu ji vyrobi k jake sportovni aktivite

                                                    0 0
                                                  • Log1ck  

                                                    Tak to by mě docela zajímal nějakej konkrétní příklad :-)

                                                    0 0
                                                  • vset  

                                                    Konkretne jiz zminovany Windbarrier treba ale podstata toho co tady tvrdim ja je obsahle v tve prvni vete jiny material na jiny pouziti to je vse

                                                    0 0
                                                  • Log1ck  

                                                    Netvrdím, že AlpinePro a jejich Windbarrier sou špatný, ale špičkovejma výrobcema hadrů sem opravdu myslel něco lepšího, třeba takový jako Mammut, Salewa, Berghaus, Marmot a tak podobně.

                                                    0 0
                                                  • vset  

                                                    Alpine Pro je obycejna kvalitni bunda zadny zazrak ale taky zadny sit hlavne tato je zamerena na turistiku a v tomto urceni funguje bezvadne tenkrat stala kolem 6000,– mam ji treti rok a je stale jak nova ale nez o znacky jde o pouziti to je to same jako kdyby tady nekdo tvrdil ze existuje univerzalni kolo na kterem budes jezdit po silnici i v terenu urcite se da ale na galusce jinak pojedes po silnici a na fullu jinak terenem

                                                    0 0
                                                  • Log1ck  

                                                    Možná sem se nevyjádřil v něčem přesně, ale jinak fakt nevím, jak to už vysvětlit, že neprodyšnost výhodou prostě bejt nemůže. Balím to a du radši na bajk, páč venku je fakt krásně :-)

                                                    0 0
                                                  • vset  

                                                    Zase kdyz jsem tohle psal mel jsem na mysli konkretni bundu samozrejme idealni bunda s maximalni propustnosti pri zachovani vsech dalsich vlastnosti ktere u normalnich dostupnych bund propustnost snizuji neni asi v cenove relaci beznych lidi mam pocit ze se bavime o bundach v cenach od 2 – 6000,– kde je vzdy neco za neco.

                                                    A zase uz je propustnost 5000g/m2/24 h je 5kg nebo 5l vody za den pri chozeni to se zda malo?

                                                    0 0
                                                  • scret  

                                                    „A zase uz je propustnost 5000g/m2/24 h je 5kg nebo 5l vody za den pri chozeni to se zda malo?“

                                                    no tak to je sakra malo! ale ono zalezi jake chozeni myslis, do parku na venceni se psem dobry…

                                                    ja to napisu uz opravdu polopate: prijdes mi jako ten clovicek ktery uveri „kecum“ prodavacu ve „spickovych“ prodejnach ala Hervis, Apollo, Alpine pro atd. a pak tu svoji polopravdu siri dal, hlava nehlava, a kdyz uz se mu daleko zkusenejsi snazi poradit, bude se tu snazit tu blbou koupi, na ktere se nechal napalit, obhajit recma typu, ze vlastne ta jeho bunda je na jinou aktivitu, muhehe:))

                                                    jsi proste komik, promin, ale jinak to nemuzu nazvat…

                                                    ale dulezite nejspis hlavne je, ze ty jsi spokojen, to jen my, co jsme zmanipulovani PR kecama spickovych vyrobcu si myslime ze vyrobek musime mit kvalitni…

                                                    0 0
                                                  • drtyc  

                                                    hmm. jeste by mohlo jit smazat prispevek, kdyz uz jde editovat…

                                                    0 0
                                                  • scret  

                                                    jee, tak to me mrzi ze jsem nemel vic takovych zakazniku jako jsi ty, prodat nekomu shit bundu a jeste za 6tacu, to je proste umeni…:)

                                                    pokud ta bunda je zamerena na turistiku, tak mozna tak mestskou, ty parametry nejsou dobry pomalu ani na Krusny hory:)

                                                    0 0
                                                  • scret  

                                                    „Softsellova bunda nehreje jeji funkce je v odvedeni potu a udrzeni idealni telesne teploty za pomoci svych vlastnosti.“

                                                    ANO

                                                    Softshellova bunda nema tak velky rozsah pokryti aby dokazala fungovat za vsech okolnosti proto se vyrabeji bundy s ruznou propustnosti izolaci apod.

                                                    NE

                                                    ad posledni veta: napr. Tilak Ogre Action, Mitre, Latok (ten uz trochu min) Warmpeace RIM, Butterfly atd. atd.

                                                    0 0
                                                  • scret  

                                                    tak za prve: je nesmysl spojovat nizsi prodysnost s vyssi vodeodolnosti atd.

                                                    za druhe: byl jsi nekdy v horach? a rozhodne tim nemyslim letni prochazku po krkonosich… Pak bys vedel ze ikdyz je zima, tak potrebujes hodne prodysnou bundu, staci jit ve snehu, ani se nemusis moc borit a uvidis jak to z tebe potece:) a jak se v zime hodne zpotis, resp. propotis, je s tebou amen…

                                                    Tzn. hodne prodysna ss ano, a kdyz je ti chladno, vezmes si pod ni prodysnou teplou vrstvu…

                                                    0 0
                                                  • vset  

                                                    Mas prvdu ze prima umera tam neni ale vetsinou bundy v stejne cenove kategorii maji vetsi prodysnost na ukor izolace vodeodolnosti a mechanickemu namahani.Je to takovy orientacni ukazatel ne pravidlo.

                                                    Po horach chodim dost to fakt vysvetlovat nemusis. A stejne dobre vis jako ja ze kazda dalsi vrstva navic zhorsuje prinejmensim odvod potu.

                                                    0 0
                                                  • Martyss  

                                                    Se vší úctou k tobě tobě i výrobci. Je naprostá drzost tuto bundu označit jako softshell. Nejlépe, když pak k tomu ještě nějaké pako v supermatketu napíše, že je vhodná na lyže nebo kolo.

                                                    Pleteš dva pojmy dohromady. Prodyšnost a větruodolnost. Samozřejmě tyto dvě vlastnosti na sobě závisejí, ale ne tak moc, jak si představuješ. Bunda může být dostatečně prodyšná a současné větruodolná.

                                                    vodeodolnost odolnost mechanicka

                                                    Tohle je co? Odolnost proti tlaku vody se měří laboratorním způsobem. Ze zjištěných dat pak získáme hodnotu vodního sloupce, který je uváděn.

                                                    0 0
                                                  • vset  

                                                    Hosi dost ja uz koncim takhle se k nicemu nedoberem dneska fakt nahodou jsem potkal znameho ktery dela vedouciho obchodu s timto oblecenim. Je do toho balzen. Ptal jsem se ho jest-li vam tady nevalim nejake bludy ale v podstate me dal za pravdu. Jedinou univerzalni bundu z techto materialu ktera by teoreticky mohla fungovat se pohybuje v cene kolem 35000,– od Mamutu a to jsme nekde uplne jinde ale fakt dal uz o tom debatovat nebudu kdo ji opravdu chce najde spoustu informaci i na internetu

                                                    0 0
                                                  • Log1ck  

                                                    Škoda, že zrovna takový informace ňák neumim hledat asi :-) Ta bunda za 35k teda musí bejt parádní. Ale já teda na svojí FitzRoyku od DA za 2,2k, která je stokrát lepčí než ňáká napodobenina SS se shit membránou, nemůžu říct špatný slovo. A to jí používam na všecko možný i nemožný k plný spokojenosti. A ať v ní zmrznu, jestli kecam! :-D

                                                    0 0
                                                  • Martyss  

                                                    Můžeš uvést prosím, co je to za bundu…děkuji

                                                    0 0
                                                  • vset  

                                                    Ja presne nevim na to jsem se nevyptaval ma to byt od Mamuta mozna je to tahle http://www.mammut.ch/…ket+Men.html

                                                    ale fakt nevim

                                                    0 0
                                                  • Martyss  

                                                    To není žádné překvapení. Goretex Pacilite je přesně na rozhraní pomyslného segmentu HS a SS. Spojuje kladné vlastnosti z obou typů bund. Samozřejmě, že Gore si ho nechá řádně zaplatit…

                                                    0 0
                                                  • Mamut  

                                                    Paclite ma vo vsetkych smeroch horsie vlastnosti (odolnost, priedusnost, zivotnost) ako GTX Proshell. Takze nejake spajanie kladnych vlastnosti by som sem netahal. Jedinou vynimkou je vaha, ale Proshell je uz tak lahky, ze ten naskok uz nie je nijak zasadny. Najlahsie bundy z Paclitu su okolo 350g a z Proshellu cca 450g.

                                                    0 0
                                                  • Martyss  

                                                    Za parametry typické pro SS považuji prodyšnost a prostorovou nenáročnost. Pro HS zase vodě odolnost. Dle parametrů Paclite kompromisně toto spojuje. Parametry Proshellu si mi dohledat nepovedlo, pokud je znáš, tak je prosím uvěď. Děkuji

                                                    0 0
                                                  • vrazdit  

                                                    ja si myslim ze dobra HS bunda s GTX proshell, urcite bude sbalitelnejsi nez vetsina softshellu, klasicka HS sustakovka s GTX, nebo jinou 3 vrstvou membranou je temer vzdy tenci nez SS, ktery ma vetsinou spodni vrstvu nejaky jakoby fleece…

                                                    jeste zalezi samozrejme na strihu a komplikovanosti, pocet kapes a ruznych takovych vychytavek se zipama a podobne

                                                    0 0
                                                  • Snowball  

                                                    GTX iny ako paclite prilis setrny k priestoru nebyva…

                                                    0 0
                                                  • scret  

                                                    ja osobne bych spis na rozhrani videl GTX softshell… ten vyzkouseny bohuzel nemam, a docela by me zajimalo jak funguje v ostrych podminkach…

                                                    0 0
                                                • kudlanka32  

                                                  jen takova poznamecka, mam Gore cyklo softshellku a musim rict ze po nekolika hodinach zacne studit. Ona je tak prodysna, ze proste studi. Ale jinak je to mnohem lepsi nez neprodyssny teplicko a mokro, to pak nesmim zastavit:) U tyhle si vystacim se suchou vrstvu na vecer navic, jinak bych pak fakt trpel chladem, pac rozodne ta bunda v mokrym stavu nehreje…

                                                  0 0
                                      • scret  

                                        ruzne sport. aktivity, ruzne bundy? tzn. ja bych mel mit treba doma tak cca 7–10 kousku ruznych typu bund?:))

                                        0 0
                                        • vset  

                                          Fakt nevi proc tak reagujes nevim na co bys mel sedm bund me na me veskere sportovni aktivity staci dve

                                          0 0
                                          • scret  

                                            v tom pripade mam asi zrejme 5× vic aktivit jak ty…:) cista matematika…

                                            reaguju na to, z duvodu, co jsi napsal, tzn. ze tahle ss je hunatejsi a min dejch, tudiz se hodi na do mesta nebo na turistiku:) na kolo je to zas neco jinyho… na VHT taky… tak to uz jsem napocital minimalne 3 softshelly… a to nepocitam rocni obdobi, sakris…

                                            a pak tu mame hardshell:) takze Pacliteovka, pak 3vrstva membranovka a pak jeste neco min dejchavyho treba do mesta ne?:)

                                            0 0
                                            • Martyss  

                                              Nějak HDP nahnat musíme, tak je ta krize teď :-)))

                                              0 0
                                              • scret  

                                                :)

                                                0 0
                                                • teoretic  

                                                  No já třeba těch bund ± tolik mám :)

                                                  t.

                                                  0 0
                                                  • scret  

                                                    no ja mam sofshellu s kapuci, klasic.windstopru, 2,5 vrstvou lehkou membranovku, nowind vesticku, pak klasickou zaterovku anorak,

                                                    a jeste zimni snowboardovku…

                                                    s timhle si taknejak vystacim:) a postupne jen budu obmenovat…

                                                    0 0
                                                  • teoretic  

                                                    Ok, když teda konkrétně..:):

                                                    NW westa

                                                    pertex na kolo

                                                    nemebránová softshellka

                                                    membránová nezateplená sofstshellka

                                                    membránová zateplená softshellka

                                                    2,5L sbalitelná lehoučká memBrain

                                                    3L hardshell

                                                    Každej máme holt něco, no :)

                                                    t.

                                                    0 0
                                                  • vset  

                                                    Nechci rejpat ale nejak tomu prestavam rozumet vcera jsi me kamenoval za dve bundy dnes pises ze jich pouzivas vic

                                                    jaka je ta bunda v ktery jezdis na kole a brodis se snehem po horach?

                                                    0 0
                                                  • scret  

                                                    Vic jich mam, protoze se proste postupem casu nastradaly… V klidu bych si vystacil se softshellou a tou 2,5vrstvou lehkou membranou…

                                                    Ve softshelle od Warmpeace (material WS softshell) jezdim i na biku i lezu po horach… staci?

                                                    tady je dukaz:)

                                                    http://www.bivak.tym.cz/…8_vrchol.jpg

                                                    0 0
                                                  • vset  

                                                    No me by spise zajimalo jak funguje na tom kole ja mam bundu softshell Senzor urcenou jenom na kolo a i tak obcas nestiha tak by me fakt zajimalo jak funguje ta tvoje co je to za model da se jeste sehnat nebo uved nejakou nahradu dik

                                                    0 0
                                                  • scret  

                                                    sensor nema poradnej kvalitni softshell, ikdyz tvrdej ze je to specielne na kolo…

                                                    ja mam konkretne bundu Warmpeace Butterfly, material Windstopper softshell, coz je pravdepodobne asi nejlepsi membran.softshell… a netvrdim ze se neda „zafunet“, ale porad pri uplne jinych podminkach nez ty min dejchavy softshelly…

                                                    0 0
                                                  • vifon  

                                                    Ja mam z WS Softshell bundu od Mammutu uz nejake 3–4 roky a tiez tvrdim, ze je to naj. softhell (trosku teplejsi). Na bike ale pouzivam WS Active Shell(nezatepleny, vodeodolny). Na podobnu temu sme sa ale tusim uz bavili minuly rok. Nebudem sa preto opakovat.

                                                    Scret: mas pevne nervy v tejto diskusii. Neviem, ci bol niekedy Vset v „pravych horach“ a ci sa tam vobec pohyboval v SS. Ja by som s tym prastil uz davno, preto som sa radsej ani nezapajal.

                                                    0 0
                                                  • scret  

                                                    jj, nervy z ocele:)

                                                    ja myslim ze nebyl..

                                                    0 0
                                                  • vset  

                                                    No je pravda ze nejvys jsem byl v mi v Tatrach mozna ze to nejsou prave hory ale mate pravdu v jednom ze takovy zazrak jak jsem od ni cekal nebo vubec od „funkcniho pradla“ a „vrstev“ se nekonal proste na zalozni suche pradlo to nema a myslete si o me co chcete

                                                    0 0
                                                  • scret  

                                                    ale jo, Tatry stacej:) jen je otazka za jakyho pocasi…

                                                    a nenapadlo te ze mozna prave proto ze nemas kvalitni bundu jsi zklamany a cekal jsi vic?? proto je i nesmysl mluvit tu o softshellu, jak je to vlastne hrozne neuniverzalni vec atd atd., proste perly, prit se tu s lidma ktery evidentne maji tech zkusenosti minimalne 10× tolik, kdyz ten obzor mas sakra zuzeny…

                                                    Tim na tebe nechci nejak utocit, ale proste to vem jako fakt, driv jsem delal na shopu, dost veci jsem si mel moznost vyzkouset, dost veci vypozorovat, absolvovat skoleni atd.

                                                    0 0
                                                  • vset  

                                                    Ja nevim jak moc kvalitni ta bunda je nebo neni i ted je dost draha urcena pro horolezectvi a vysokohorskou turistiku tak snad uplnej ausus to nebude mam taky nejake bundy z goratexu i boty ale ocekaval jsem od toho trochu vic

                                                    proste zazrak jak se popisuje ze by tyhle materialy meli fungovat u me nenastal.

                                                    Asi delam neco spatne ale vyzkousel jsem toho uz docela dost

                                                    0 0
                                                  • scret  

                                                    ja myslim slovem vyzkouset neco jineho nez oblict si to v prodejne… a pokud jsi toho vyzkousel podle tvych slov dost, potom uprimne nechapu tvoje nazory a tvuj vyber drahe a nefunkcni bundy…

                                                    mimochodem je to Goretex:)

                                                    0 0
                                                  • vset  

                                                    Omlouvam se je to opravdu Goretex proc jsem si kouptl tu bundu? Prave pro jeji vlastnosti ktere by me vyhovovali ale realita je trosku jina nez se tady pise. Treba na outdoor.cz kde testuji tyto bundy pisi ze zadna bunda neni schopna udychat delsi rychlou chuzi coz me se potvrdilo.

                                                    Odolnost proti desti – je jen otazka casu kdy se promocis nebo zapariz.

                                                    Ja nejsem zadny odbornik pres tyto bundy ale trosku se mi nezda ze ty jako odbornik bys o techto problemech nevedel

                                                    0 0
                                                  • scret  

                                                    no stejne tak jak se bavime tady o softshellu, je to uplne na stejne dlouhou debatu a vaysvetlovani s GTX, takze jenom v rychlosti…

                                                    Membran. bundy funguji vicemene na fyzikalnich zakonech, nebo to je biologie?:) kdy z mista nadbytku proudi „material“ do mista nedostatku, z duvodu aby se prostredi vyrovnala… takhle podobne funguje i membranovka… tzn. zalezi hodne na vlhkosti vzduchu a na vlhkosti pod bundou… pokud je vlhkost pod bundou stejna jako venku, nema se logicky co odparovat…

                                                    Proto je mozny zafunet GTX i pri lehke chuzi…zas na druhou stranu GTX muze kolikrat i slusne fungovat pri jizde na kole…

                                                    V realu to pouzivani je o necem jinem, tzn. urcite si to clovek nebude brat v lete, kdy je 30stupnu a zacne kratka letni bourka… na co, je vedro, clovek uschne a teplotne si vystacis s funkcnim trikem… V tropech tu bundu taky tahat nebudes…

                                                    Je dobry vedet ze GTX nebo i jine membrany maji svoje limity, ale v dnesni dobe zatim nic lepsiho neni. Myslim neco co te ochrani pred destem, vetrem a zaroven dejcha…

                                                    Ale zkus si chytit v horach nekolika hodinovy slejvak, neli nekolikadenni, pak budes za membranu rad… Protoze porad bude pod ni sakra lip nez pod igelit. plastenkou…

                                                    0 0
                                                  • Snowball  

                                                    nerad ti beriem iluzie, ale ked pride v horach ten slejvak, tak v GTX budes rovnako mokry ako v comkolvek inom, v igelite napriklad, pretoze ten GTX cez mokry povrch nema ako tu paru prepustat, a dokonca bude mat vacsiu tendenciu premoknut ako ten igelit, aj ked GTX je teoreticky nepremokavy, no ale prax je trochu ina pesnicka.

                                                    0 0
                                                  • RomanH  

                                                    Ano, i GTX casem promokne, ale to, co pises, je blbost.

                                                    0 0
                                                  • scret  

                                                    je naprd, jak uz je to dlouhy, ze clovek uz pomalu nevi kdo na koho reaguje…:(

                                                    0 0
                                                  • vset  

                                                    Nechces zalozit sve vlakno a takove ty prispevky o nicem nebo co se uz vysvetlilo promazavat chtelo by aby to nekdo ridil tady je to fakt neprehledny a zacit od prvni vrstvy

                                                    0 0
                                                  • scret  

                                                    pokud to teda bylo na me, tak diky, ale nechci, ted jsem na netu vzdycky chvili, hodne prace:(takze by to tam ten pitomec stejne zaprasil:(

                                                    0 0
                                                  • scret  

                                                    opet jsi nezklamal, tak jako v jinych threadech, jdi prudit a placat nesmysly jinam, obvykle vis o danym tematu kulovy, ted tomu neni jinak…

                                                    prax neni jina! ja si hlavne na praxi zakladam…

                                                    0 0
                                                  • RomanH  

                                                    RomanH

                                                    0 0
                                                  • Martyss  

                                                    Membran. bundy funguji vicemene na fyzikalnich zakonech, nebo to je biologie?:) kdy z mista nadbytku proudi „material“ do mista nedostatku, z duvodu aby se prostredi vyrovnala… takhle podobne funguje i membranovka… tzn. zalezi hodne na vlhkosti vzduchu a na vlhkosti pod bundou… pokud je vlhkost pod bundou stejna jako venku, nema se logicky co odparovat…

                                                    Těmto problémům se věnuje fyzikální chemie konkrétně část studující se membrány a povrchové jevy. Byť nejsem specialista na tyto obory, tak moje představa funkce a nefunkce je takováto. Membrána je vybavena póry, které propustí vlhký vzduch, ale už ne kapky vody. Čili vzduch částečně nasycený vodní parou vstupuje pod oblečení. Zde se sytí vlhkostí a opět přes póry odchází pryč. Z toho plyne, pokud jsou teploty podobné pod a mimo bundu, tak nesmí být vzduch plně nasycen vodní parou, pokud je, tak jakákoliv bunda se sebelepšími parametry nefunguje!! V situaci, kdy je vzduch okolní vzduch plně nasycen, tak může bunda omezeně fungovat, pokud bude pod a mimo bundu rozdíl teplot, protože množství vody, které vzduch pojme, značně závisí na teplotě.

                                                    0 0
                                                  • scret  

                                                    slusne odborne popsano…

                                                    jenom by me zajimalo jak je to u neporeznich membran, v podstate bych to tam videl nekde na bazi toho jak jsem to jednoduse popsal ja, neboli to funguje podobne jako membrany v lidskem tele…

                                                    0 0
                                                  • Martyss  

                                                    Zde je to hezky popsáno.

                                                    http://www.svetoutdooru.cz/clanek/….

                                                    Zde dost dost zaleží, co je hybnou silou transportu, jestli také rozdíl koncentrací jako u porézních membrán. Já myslí, že ano.

                                                    0 0
    • KarY.1  

      tak s trochou pridam aj ja.Nechci nejak shazovat znacku Nordblanc,ale koupil jsem si od nich za pekne penize (3300kc) softshelku a bohuzel po vetsim desti jsem byl modky az na kost,takze tohle ne…Urcite kdyz si budu kupovat bundu pujdu do znacek North Face,Mill,Tilak to jsou fakt dobre znacky,ale jak tu pisou lidi musis si priplatit o nejake stovky i tisice navic. Z tech levnejsich me nezklamala znacka Trimm.Cenove dostupne,mate­rial ujde.

      0 0
      • mairj  

        to není problém značky, ale membrány, pokud ji softshellová bunda má… Jinak mám Tilak Latok,ta v silnějším dešti také promokne. Ale pokud chceš něco, co nepromokne, a přesto je výborně prodyšné, tak je to drahé a i né moc dostupné, protože softshellové materiály nejsou prioritně určené do deště. Většinou mají Windstopper shell membránu.

        jinak asi uplně špatná nebude Hannah s nějakou Climatic membránou (ale já bych to nechtěl), dále pak Mountain Hardware, kde membrány conduit maj dobré parametry http://www.outdoor-prodejna.cz/…nchro-2153d/

        0 0
    • JakeF  

      Mám otázku. Jaká je výhoda Softshellu proti bundě s kvalitní membránou a vpínatelnou fleeckou na zateplení. Namátkově třeba Diamond Line od Horsefeathers s membránou 15k/10k a větráním. Osobně taky o něčem na kolo uvažuju, ale Softshell mi přijde spíš jako takovej boom, co přišel a zase odejde.

      0 0
      • vset  

        Softshellova dokaze lepe udrzet teplo nez treba bunda jen s membranou taky je odolnejsi proti mechanickemu poskozeni ale zase nejde mluvit o vyhode ale spise o pouziti napr,fleecka se pouziva jako teplotni vrstva kdyz stojis zatim co membrany by meli fuhgovat pri pohybu

        0 0
      • Log1ck  

        Že se SS přihnal z ničeho nic je fakt. Ale pochybuju, že zase zmizí. Nebo aspoň já mu budu věrnej! :D V prvý řadě to chce rozlišovat různý softshelly-membránový/bez­membránový, teplejší/míň teplý atd, rozdíly sou obrovský. Jinak srovnávat SS s membránovou bundou s flískou dle mě moc nejde. Každý je na něco jinýho SS bejvá příléhavějšího střihu pro aktivní pohyb, normál bunda je volnější. Jinak co se dobrýho bezmembránovýho SS týče, tak jeho prodyšnost se s čímkoli, co má nějakou normální voděodolnou membránu nedá srovnávat. Jinak na kolo možná existujou i lepčí věci než softshell, ale jako univerzál na různý použití je to skvělá věc.

        0 0
      • scret  

        no tak ta HF 15tis./10tis. oproti ss bude daleko min prodysna… nehlede na to ze vetsina skatefirem tam dava ne moc kvalitni material, ktery po nejake dobe, nekolika vypranich, uz ty puvodni parametry treba ani nema…

        0 0
        • JakeF  

          :-D. No jak myslíš. Samozřejmě, každá impregnace se časem ztrácí, znám kluky, co nosej 15ú10 už letos třetí sezónu a držej jim v pohodě (možná letos už dokonce čtvrtou). Co se týče mojí Platinum, tak tam si myslim, že ten materiál je vyloženě top-end, 20k/20k, odolnost proti mechanickýmu ničení velmi dobrá, neprofoukne, prodyšnost nevim, ale když je teplo, tak mám troje větrání. Jediný, co je otázka je ta výdrž, ale podle mě nebude zrovna špatná. A v porovnání s timhle mi nepřijde softshell jako využitelnější, spíš naopak.

          0 0
          • scret  

            porovnavas hrusky s jabkama, proste hardshell a softshell je neco jineho, urceni je jine… ale abych to upresnil, ja se bavim o kvalitnim softshellu… a v porovnani s nim ty parametry 15/10 jsou smesne…

            a nejde zas tolik o to jestli ty bundy drzej, ale bavme se o tom ze 15/10 ma sakra sve limity…

            a mimochodem je hezke ze material ma takove a takove parametry ale vyrobci to pak „zazdej“ milionem svu a kapes… cimz celkova prodysnost rapidne klesa… a bohuzel se clovek s tim muze setkat hlavne u low-end „outdoor.“ znacek anebo skate znacek, kde je dulezitejsi design…

            0 0
            • Martyss  

              proste hardshell a softshell je neco jineho

              Tohle bych netvrdil. Byť před lety při vzniku softshellu takový myšlenka byla. Dnes díky postupnému vývoji existují bundy, které bych zařadil do hardshellu a mají velmi podobné parametry jaka softshell či naopak. Spíše bych srovnával konkrétní bundy než značně umělé rozdělení na soft a hard shell.

              0 0
              • scret  

                mas pravdu, posledni dobou se rozdily zacinaji pomalu a lehce smazavat, hardshell neni uz tak tuhy a naopak nektere softshelky jsou uz spis hodne „bundozni“…

                0 0
              • beeker  

                Jaký je vlastně rozdíl mezi softshellem a hardshellem?

                0 0
                • scret  

                  drive platilo ze hardshell, uz podle nazvu, je tuzsi, sustivejsi, bundoznejsi, jinak propracovany, a ma podlepene svy…

                  ss je mekci, pohodlny pomalu jak bavlnena mikina, nesustivy, nema podlepene svy, trochu jinak strihove… vetsinou prodysnejsi…

                  v dnesni dobe se ale ty rozdily vicemene smazavaji a neni to uplne tak jednoznacne…

                  0 0
                  • Lowrider  

                    Ten softshell se asi hodně nacucá když zmokne viď? To by chtělo vozit pláštěnku, kdyby začlo pršet.

                    0 0
                    • Martyss  

                      Některé materiály ano, jiné stejně jako „HS“

                      0 0
                    • scret  

                      jak pise Martyss nade mnou, neco ano, neco ne… ale myslenka je takova, ze pokud by zacalo jó extra prset, tahas s baglu lehouckou „Pacliteovku“…

                      Tohle samozrejme tak uplne neplati na kole, ale hlavne v horach…

                      0 0
                  • vset  

                    Jenom bych dodal ze hardshell je používán pro membránové bundy a nema tepelnou vrstvu

                    0 0
                    • scret  

                      no pokud budem slovickarit tak ani tohle uz dneska zas az tak neplati:) viz. treba High Point Kahiltna PCM

                      0 0
      • Mamut  

        Ak si ako bundu kupis lahku eVentovku a pod nu budes nosit nieco ako Moira Trio, prip. nejaky Polartec, tak si myslim, ze ziadny SS sa tomu nevyrovna ani pod vodou, ani nad parou. Ale fakt je, ze takato kombinacia uz nieco stoji. Pokial nemas prachy, tak namiesto eVentu nahod Pertex. Nevydrzi ani zdaleka tolko vody, ale na chvilu to oddiali, vyschne skoro okamzite a da sa zohnat od 1000 vyssie.

        SS vznikol tym, ze na klasicke fleesove windstoppery, zacali davat vonkajsi matros, ktory odpudzoval chvilu vodu. Co malo celkom zmysel. Ale dnes, ked 3/4 SS bund na trhu su chlpate membranovky bez podlepenych svov s vodeodolnostou a priedusnostou horsou od HS (ak verime neoveritelnym cislam na visackach), tak mi pride SS ako cisto marketingova vec.

        0 0
        • Martyss  

          Ono je nutné rozlišovat zimní a letní softshellku. Ano, je tu jistá část materiálů, která má mírně zvýšenou voděodolnost na úkor prodyšnosti. Ale dost velká část materiálů i výrobků původní myšlenky softshellu splňuje…

          0 0
          • Mamut  

            Ale dost velká část materiálů i výrobků původní myšlenky softshellu splňuje…

            Podla mna DOST MALA. Taky uplne bezny zastupca toho marketingoveho softshellu, ktory sa zasadne rozchadza s prvotnou ideou: http://www.svetoutdooru.cz/clanek/… Prodyšnost: RET 10, 3000 g/m2/24 h

            0 0
            • Martyss  

              Jak jsem psal výše. Viděl jsem v nabídce i „softshellku“ s prodyšností 2000 g/m2/24. U tebou uvedené bundy by bylo lepší označení, že je pouze se softshellovým střihem.

              Třeba klasická softshellka je toto – http://www.lowealpine.com/…_app_det.php?…

              0 0
              • Mamut  

                Nejak LA neuvadza ziadne vlastnosti toho materialu. Mozno sa da z toho, ze sa nechvalia nejakym vodnym stlpcom vydedukovat, ze priedusnost je lepsia, ale je to iba odhad.

                Samozrejme existuju aj „poctive“ SS bundy, napr. http://www.highpoint.cz/…-dancer.html ale su dost drahe. Len WS bundu kupis za 2500–3000. Je otazka, ci povrchova uprava odpudzujuca vodu a spinu stoji za dalsich 2000. Odpoved by na to dal test zivotnosti tej vrstvy, ale ten som este nikdy nevidel.

                0 0
                • scret  

                  ten Rock Dancer jsem videl na prodejne a nebudi teda ve me extra dojem, bohuzel:( ale rad bych mel z nej i prakticke zkusenosti…

                  0 0
    • drtyc  

      od listopadu do brezna. ale me je vedro i v –4

      0 0
    • Skicross  

      Softshell nosím na lyže i v teplejších dnech v zimě (rozuměj do cca. –5°C). Počítej ale s tím, že za ní utratíš trošku víc. Mám Mammut Extreme Cho

      Na kolo bude optimální Mammut Alverstone

      0 0
    • cukerko  

      asi ti to uz vsetci povedali, ale softshell je dobra, ked sa chces poflakovat a nie je pod 10 stupnov s dotieravym vetrom. ja by som softshellovu bundu zobral asi aj do minus 5–10, ale len na biku. Inac zarucene zamrznes, aj ked mas pod nou tensi sveter. Mam minulorocnu Softshellku od Warmpeace.cz s materialom od Windstopper a je spickova, preto ju mozem zobrat aj do mrazu ked poriadne makam – nepotim sa az tak, a aj ked hej tak ma neprefukne, ale hovorim, akonahle klesne pod 5 stupnov, na poflakovanie sa mestom to nie je. Asi ani na turistiku lebo kym sa hybes tak ok, ale ked zastanes tak za chvilu je vsetko teplo prec.

      0 0
    • khenia  

      Nosím 3 roky Husky a menuzu si na nic stezovat, muzu jen doporucit a ma ji skoro cela rodina a asi 10 známých a vsichni si ji pochvaluji. dej si ale pozor protoze uz jsem se setkal minimalne se trema znackama kdy se vnitrni i vnejsi vrstva zacla zmolkovatet a to uz po prvnim mesici noseni. Dela to např. Berghaus, Loap a na tu treti si uz nevzpomenu. A pak je problem i s reklamaci protoze to nechteji uznat. Takze vybirej opravdu peclive. Jinak da se nosit cely rok. na jare a na podzim staci pod to jen triko a v zime staci jen např moira mikina. (pri –15°C nosim triko mikinu 2F a softsell husky (pesky i na kole))

      0 0
    • teoretic  

      Zazněla tu spousta polopravd, ba i nesmyslů, k nimž by se bylo potřeba vyjádřit, ale to by bylo na hoodně dlouho – pokud jsi rozhodnutý opravdu pro nějakou SS bundu, tak se zkus mrknout „k nám“ na outdoorforum, kde to probereme detailně ;)

      t.

      0 0
      • vset  

        Nebylo by od veci vyjadrit se aspon strucne tady? Spoustu lidi tady zajima jak to vlastne funguje a vyjadreni odbornika by bylo jiste jen prinosem.

        0 0
        • scret  

          „Spoustu lidi tady zajima jak to vlastne funguje a vyjadreni odbornika by bylo jiste jen prinosem.“

          stacilo by procist v historii predchozi vlakna na tohle tema, lidi znalych je tu vic… ale nediv se kdyz se tohle tema resi kazdy podzim a jaro, tak uz vetsina z nas proste na to nema nervy znova a znova omylat stejne rady a zkusenosti…:(

          0 0
      • scret  

        vset ma pravdu v tom, ze by nebylo spatne se k tomu vyjadrit tady…

        0 0
        • teoretic  

          Ok, pár slovy tedy okomentuju úvodní příspěvek a jeho hlavní otázku (a nemluvím teď o určení na kolo, tam bych bez tak volil něco jiného), takže spíše obecně:

          „Lze sotfshellovopu budnu nosit od jara do jara?“

          Ano, dokonce i v zimě. Záleží ale na více faktorech, jako je:

          individuální teplotní choulostivost

          co mám pod SS?

          jaký typ SS mám?

          co v tom budu dělat?

          atd.

          Pokud to trochu rozvedu:

          Pokud budu mít nezateplenou bezmembránovou SS bundu, pod tím dejme to s běžným funkčním trikem (i když už tady bychom mohli začít rozebítat, co tím je myšleno..) + fleece (třeba stovkovej), tak při chůzi při bezvětří a teplotách kolem nuly mi bude tak akorát. Při stání, sezení, čekání mi začne být za chvíli chladno. Při běhu se naopak začnu hodně rychle potit.

          A takhle to bude i v jiných případech. Neexistuje univerzální řešení.

          Proto mi vyhovuje víc slabších vrstev a oblíkat nebo svlíkat (nebo aspoň rozepínat) podle potřeby.

          Dále nezapomínat nepodceňovat ochranu periférií – hlava, ruce, nohy. Můžu být nabalenej a bez rukavic, bez čepice a s letníma botama a bude mi mnohem větší zima než s míň a/nebo tenšíma vrstvama oblečení, ale ve vhodnějších botech s čepicí a rukavicema.

          Takže univerzální rada není, pro konkrétní určení lze najít něco optimálního, ale bude to pokaždý jiný podle intenzity pohybu, teploty okolí a navíc to všechno bude individuální.

          t.

          0 0
          • scret  

            tak snad tohle uz uzivatel vset pochopi…

            0 0
            • teoretic  

              Snažil jsem se :)

              t.

              P.S. Koukám, že taky ústečák ;)

              0 0
              • scret  

                no nemas vyplneny profil:(

                jj, ustecak… a se mozna budeme i od videni znat..

                0 0
                • teoretic  

                  Profil tu vyplněný nemám, protože sem moc nechodím, spíš jsem aktivní na outdoorforum.cz ;)

                  Ale Tvé jméno mi je nějaký povědomé – nedělal jsi v YETY, když byl v UL?

                  t.

                  0 0
                  • scret  

                    :) jj, zlaty casy:) teda zlaty, krom toho ze me ta prace neskutecne bavila, vsechno ostatni stalo za …

                    Hod si alespon treba foto do profilu, at vim o koho jde:)

                    0 0
                    • teoretic  

                      Takže ve středu na fotbale na bowlingu u stolu se Svoboďákem, často na obědě v Globusu s bráchou (nebo aspoň tak vypadáte, pokud to není přítel :))

                      Mrkni na outdoorforum, tak nějakou fotku najdeš ;)

                      t.

                      0 0
                      • scret  

                        aha, uz asi vim…

                        ne je to bracha, a s moji pritelkyni ses ve stredu bavil…

                        0 0
                        • teoretic  

                          Tak to čeče nevím, ve středu jsem prakticky byl jen s chlapama :((

                          Seděl jsem hned u prvního stolu u dveří

                          t.

                          P.S. Máš mail

                          0 0
                          • scret  

                            ja vim a u vedlejsiho stolu?:) tam sedely dve kocky, tak ta bliz k vam patri ke me:)

                            0 0
                            • teoretic  

                              Jo taak – ta se bavila hlavně s doktůrkem, my jsme očividně spíš rušili :)

                              t.

                              0 0
            • vset  

              Sorry ale tak jsem to chapal od zacatku spis jsem nechapal tu tvoji jednu univerzalni bundu na vsechno

              0 0
              • Martyss  

                A my ostatní zase, že SS je velmi úzce specializovaná buda:-)

                0 0
              • scret  

                no pokud nejaka univerzalni bunda existuje, pak to bude podle me softshell… univerzalni chapu v tom, ze ji nosim nejcastejc, ma nejvetsi rozsah pokryti mych aktivit…

                tezko ji budu ale nosit kdyz sprchne v lete kdyz je 30st. ze?

                a jak pise Martyss, tezko lze ss chapat jako uzce specializovanou­ bundu…

                0 0
    • ZbynekN  

      Já jsem už dlouho spokojený s Tilak latok

      0 0
    • geetee  

      mam todle: http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx… a jezdim v ni celej rok mimo nejteplejsich dnu, udajne jediny 100% waterproof softshell, bohuzel za posledni rok cena narostla asi o 30%

      0 0
      • vinnca  

        koupil jsem si bundu na kolo, a abych se pod tou bundou nepotil, tak mi doporucili nejaky sponi pradlo, jake pouzivate? muze byt treba i termopradlo,aby dobre odvadelo pot?

        0 0
        • scret  

          termopradlo a spodni pradlo je to to samy, resp. mysli se tim to samy… dulezite je vedet ze jsou nejake vrstvy: od prvni – primo na telo, druhou, atd.

          s kazdou vrstvou pribyva izolace a ubira transport potu… s porovnanim s tou prvni… tzn. treti vrstva bude teplejsi nez prvni, ale kdybys ji mel hned na tele, odvod potu bude hrosi…

          snad jsem to vysvetlil trochu srozumitelne… pospicham, pisu rychle, myslim rychle…

          0 0
          • vinnca  

            jo,dik za vysvetleni, ja jsem si kupil pred pul rokem bundu a porad me neslo do hlavy, ze jsem pod tou bundou spoceny, zkratke spocene ruky a rukavy a to jsem nosil pod tim jen bavlneny tricko…no, takze je potreba pouzit specialni spodni pradlo napr. termopradlo a ne bavlnu. muzete mi jeste prosim vyjmenovat nejaky znacky? vim ze je to tu napsany, ale bavite se o nejakem pradle, pak prejdete na dalsi x spodnich pradel a nemuzu se v tom vyznat.

            0 0
            • Lance  

              moira,craft, sensor, klimatex apod srackarny

              0 0
            • scret  

              jak pise Lance… Dneska toho jsou tuny.. Ja preferoval driv dost Sensor, bohuzel se mi zda, ze sli s kvalitou lehce dolu…

              no kazdopadne ale doporucuju zkusit material Merino – je to vlna ktera nesmrdi… coz se treba na horach hodi:) bohuzel cena je shruba 2× vyssi nez u syntetiky…

              slusne funkcni je stale Moira, bohuzel smrdi, anatomicky strih jim nic nerika a hrozne se vytahava, jak tepaky po dedovi:)

              0 0
              • ufonek  

                Když už jsi tu nakousl to Merino, jak je na tom s životností ve srovnání se syntetikou?

                Přiznám se že už delší dobu uvažuji že bych i přes tu vyšší cenu merino zkusil, ale teď co jsem krátce zabrousil na outdoorforum, tak mě zarazilo že tam někteří zmiňovali právě menší odolnost a životnost, což vzhledem k té ceně nenadchne.

                0 0
                • forky  

                  Co sa tyka odolnosti merina, zalezi na tom, ako ho pouzivas, peries..

                  merino je nachylnejsie na oder. ak nosis stale ruksak(ako ja) tak sa potom lahsie prederie na miestach, kde sa ruksak neustale odiera o tricko..

                  na jednom tricku sa mi pomalicky robi dierka na chrbte..

                  druhe je este v dobrej kondicii..

                  obe tricka mam cca rok, nosene asi 70% z roho casu…

                  0 0
                • scret  

                  no mam triko od Devoldu a po tydnu v horach s nosenim baglu na zadech jenom na triku, docela ozmokovatelo a mam tam par direk:(

                  Takze spis doporucuju nenosit tezkej bagl primo na triku… syntetika na tom u me je lip a ikdyby se dira udelala, toli to cloveka „neboli“…

                  Nevim ale jak jsou na tom s vydrzi vyrobky firmy Icebreaker…

                  0 0
                • Mamut  

                  Merino je taka hrejivejsia bavlna, ktora nesmrdi. Ziadne ine pozitivne vlastnosti nema. Dlho to schne, stoji to strasne prachy a hodne vazi. Tiez som naletel reklame potvrdenej obecne rozsirenymi bludmi a vyhodil som za to prachy. Moira Trio spravi daleko lepsiu sluzbu za mensie prachy, pokial ide o hrejivost. Pokial ide o odvod potu, tak Ultralite, alebo Coolmax alebo 1000 inych matrosov.

                  Na bike by som Merino vobec nebral, pri tom mnozstve potu jedine nejaku syntetiku. Mam aj katata a maju jedinu vyhodu, ze su lepsie zbalitelne ako polartecove teplaky. Merino zaberie asi 2/3 objemu, ale vazi ako 1.5–2× tolko. Takze by sa to dalo pouzit tam, kde ide o objem a nie o vahu

                  0 0
                  • scret  

                    ja jsem spokojeny… co jsem od toho cekal, to jsem dostal…

                    Urcite to neschne tak rychle jako syntetika, ale syntetika se proste neda po dvou dnech nosit, jak to smrdi… Merino uplne v poho…

                    ale na kolo ho netaham…

                    0 0
    • rami  

      Co říkáte na tenhle softshell – http://global.ebay.com/…2335633/item

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.