• K2

    Nazdárek,

    mátě někdo zkušenost s softshell botami (zejména Salomon Vertigo nebo Kilimanjaro od Hervisu)

    http://www.sport365.cz/…rekova-obuv/#…

    Chtěl bych je používat i v létě, když je mokro. Nasazení Jaro, Léto (horší počasí) + Podzim.

    Salomony vypadají hezky, ale chtěl bych vědět, jak je to s prodyšností a jak s voděodolností. Pokud boty zašpiním a ručně vyperu, tak asi budu muset pořádně naimpregnovat – SS bunda po vyprání vesele nasáká vodu…

    Díky za zkušenosti…

    0 0
    • jarynp  

      Mám softshellové Salomony, model nevím. Rozhodně to nejsou boty na léto a do mokra už vůbec ne. Jsou sice prodyšné, ale dost zateplené, takže se v nich uvaříš. Jako funglovky byly i naipregnované, ale po 1/4 hodině v dešti máš špičky durch. Jinak jsou to super pohodlné boty, které nosím moc rád, ale na jaře a na podzim, nebo i zimě když je sucho. Na léto mokro, jedině nějaké lehké s gore-texem.

      0 0
    • Smazaný účet  

      softshell je podle mě materiál k ničemu. Na bundách to není ideální ani na botech, ještě jsem nezkusil kalhoty, no ale nevím.

      Měl jsem SS boty, něco jako máš v odkazu. Rozhodně SS není nepromokavej ani prodyšnej. Já bych to nebral. Raději něco s GTX nebo na trekning nějaké celokožené.

      0 0
      • Pedro404  

        Mě teda softshellová Direect Alpine bunda promokla akorát když nás v rumunskejch horách chyt šílenej liják, a to sem měl mokrý jenom konce rukávů, protože tam voda stejkala a držela. Za míň než polovinu ceny goráčovky myslim super.

        0 0
        • K2  

          Tu samou jsem jednou vypral v doporučovaném prostředku a znova naimpregnoval (možná jsem trochu šetřil množstvím…)

          Každopádně vodu teď celkem nasává…

          PS. Ty boty chci na běžné chození. Město + vycházky v přírodě. Dneska používám obyč látkové Salomony s gumovou špičkou a celkem spokojenost (prodyšnost + voděodolnost)

          Chtěl jsem vědět, jestli je SS něco jako GTX nebo jestli mi v tom bude spíš horko…

          0 0
          • madcat  

            Já svou bundu Directalpine Glide pral už asi třikrát – vždycky napřed šetrnej tekutej prací prostředek na funkční tkaniny, potom druhej prací cyklus v impregnaci, a funguje furt ± jako nová… Je to teda laminát, ve kterým je nějaká membrána, takže to není čistej softshell, ale i při déletrvajícím dešti mi to pustilo trochu vody jenom kolem prošitýho loga na levým prsu, a úplně malinko myslím někde na rameni, asi nějakej šev už není co býval… Každopádně si tu bundu chválím. Nicméně i tak bych to asi na boty nebral, měl bych strach z nízké trvanlivosti a nízké prodyšnosti – že by se mi v tom nadměrně potily nohy.

            0 0
      • scret  

        otazka – co je podle tebe idealni material na bundach?

        ja treba mam softshell v oblibe – membranu taham v podstate uz jen par dni v roce, ss skoro porad…

        0 0
        • Smazaný účet  

          gtx do každého počasí.. jinak po horách moc nelozím, takže pokud je chladno stačí mi do města i obyčejná látková bunda..

          0 0
          • scret  

            prisel jsem na to, ze mi ted vylozene hardshell vadi, susti to, neni to vetsinou tak mekky, poddajny a taky je to relativne studeny a clovek to zafuni… takze to taham az kdyz je fakt hnusne…

            0 0
            • K2  

              Poraď mi s tím praním – asi jsem to málo naimpregnoval – mám Direct Alpin, po vyprání jsem použil Nikwax a saje vodu…(stejnak v ní chodím furt…)

              0 0
              • scret  

                uprimne, DA zadna hitparada…Zkusil jsi Nikwax ss proff v rozprasovaci? pokud jsi vzal praci, tak ten se hur nanasi…

                Pocitej ze kazda jina impregnace nez ta puvodni „tovarni“ nestoji moc za nic…:(

                0 0
              • op  

                neprat. Svoje bundy (Goretex a predtim Gelanots membrane) jsem nikdy nepral, otru hadrem studenou vodou od blata a je to. U softshell je to horsi, predpoklada se vic spolecensky vyuziti, odsmradit se nekdy musi a s casem vic ztraci vlastnosti, nenadelas nic.

                0 0
                • madcat  

                  To bych si za chvíli připadal jak hnůj, kdybych to nikdy nepral – toho potu, co se do toho za tu dobu nacucalo a prošlo durch… To by byl smrad jak v Hongkongu. Jednou za čas to prostě vyprat musím, nevydržel bych v tom. Pochopit se to možná dá u nějakýho expedičního vybavení, kde to člověkovi je jedno, že smrdí jak bolavá noha, aspoň pak splyne s domorodcama :).

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    prát jedině ručně.. jen to očváchnout v teplé vodě s mýdlem s jelenem a jeto.. u mě max 1× za rok :)

                    0 0
                    • madcat  

                      Ručně se mi s tím většinou nechce drbat, i když zas taková hokna to není. Většinou to hodím do pračky na šetrnej program, voda 30°C, a nikdy se s tím nic nestalo, a to jsem to tak nedělal jednou. Samozřejmě – na druhou stranu – to s praním nepřeháním, že bych to pral každejch 14 dní… 1 – 2× za rok cca…

                      0 0
                • scret  

                  nejhorsi vec pro GTX je ho vubec neprat…

                  0 0
        • op  

          Presne, bunda Tilak Raptor (Goretex XCR) smutne visi ve skrini protoze Windstopper staci na 98% aplikaci. Podle me idealni material. (Teda na bundu, samozrejme na boty je to podle me nesmysl.)

          0 0
          • Smazaný účet  

            SS nebo WS?

            0 0
            • op  

              ? nechapu otazku. Goretex XCR je 3vrstvy goretex, Windstopper je softshell.

              0 0
              • scret  

                trochu bych to upresnil, on myslel pravdepodobne jestli WS ss nebo klasicky WS, ktery je flysovy…

                GTX XCR je jen typ gorace, muze byt jak v dvou tak i trivrstve laminaci…

                0 0
                • Smazaný účet  

                  tak tak

                  0 0
                • op  

                  jo takhle. Tak to jsem myslel ten s fleecem. Teoreticky se v tom neorientuju. Vybaveni casto nekupuju (kdyz mam co mi vyhovuje) – predchozi bundu (Gelanots membrane) jsem mel asi 8–9 let, ted Tilak (Gore XCR) 4 roky, Windstopper (Warmpeace) mam asi 5 let, to se jeste moc nedelaly ty jakoby tvrde (laminat?) bundy Windstopper. Taky jsem mel Directalpine NoWind a ten byl taky celkem dobry. U vybaveni do hor kupuju jen to, co uz nekomu z mych znamych funguje (material, strih, tj. konkretni model), rozhodne ne podle katalogu a „sloupcu“. Doporucuju to tak taky delat.

                  0 0
                  • scret  

                    mam asi jednu z nejlepsich softshellek co se kdy delala – Warmpeace Butterfly – velka skoda ze uz ji nedelaji:(((

                    tem „jakoby tvrdym“ se rika softshell:) jeho vyhoda je v tom ze oproti klasic.flysovymu neprofuku je vice mechanicky odolny, vic strecovy a hlavne netaha tolik vodu… Existuji membranove a nemembranove.. Z membranovych jsou pravdepodobne nejlepsi nejspis WS Softshell od Gore a Schoeller, ktery tento material puvodne vymyslel resp. s nim prisel vubec jako prvni…

                    0 0
                    • op  

                      Tak ja tomu nerozumim – tem „jakoby tvrdym“ se rika softshell – kdyz sa podivam na tu Tvoji bundu Warmpeace Butterfly tak je to presne ten material, co mam na mysli a hodne podobnou bundu mam taky (Warmpeace). Driv se rikalo gorac, softshell, fleece, pertex vsichni vedeli o co slo .. jo, zivot byl jednoduchej. A kdo na to mel, kupoval od Gore, ostatnini bylo horsi, tj. kompromis. Dneska je toho vic, napr. eVent a softshell co neni softshell (napr. takto si softshell vubec nepredstavuju, tim jsem myslel to „jakoby“ tvrdy :))) Navic ruzny PacLite, ProShell .. blbosti.

                      0 0
    • scret  

      mam stejny nazor jako jarynp, boty akorat tak do mesta…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.