Šířka řídítek na dámskému kole

27 nepřečtených
  • essi

    Zdravím všechny, prosím o radu, řešili jste tu někdo šíři řidítek u dámského bajku? Zda je nějaký standartní rozměr pro ženu? Je to pánský model ve velikosti S a těch 720 mm mi přijde dost na 165 Cm a tak jí do toho nechci bezhlavě vrtat než se trochu poptám na zkušenosti. Díky moc!

    0 0
    • novas752  

      Stejně jako muži, každá žena má jinak dlouhé ruce, široká/úzká ramena, jiné osobní preference, jízdní styl a preferovaný terén, takže nějaký obecně platný standart neexistuje.

      Přijde li jí to široké, řízni to. Přijde li jí to ok, nech to. Osobně mi to ale také přijde širší, já při takové výšce bych si to řízl asi na 700 nebo 680.

      0 0
      • MlokCZ  

        Přesně, je to prostě individiální.

        Moje žena 181cm, ruce má delší než já (měřím 182cm, ale krátké ruce), takže by postavou snesla širší řídítka a přesto jsem se u ní dostal zatím jen na 60cm řídítka. Zkoušena širší a to opatrně postupně (tedy typu 62–64cm, ne ji tam hned vrazit 76cm+) a stejně je nechtěla. Opravdu těžké terény nejezdí.

        0 0
      • essi  

        Jo jskože to, že je to hrozně individuální je mi jasné. Jde mi o to, že ještě není tak vyježděná aby asi úplně posoudila jestli jí to sedí tak jak má, tak jsem chtěl předejít nějaké nepříjemnosti. Mám tu i takovou slabší fotku jestli to pomůže k názoru. Zatím všem díky za názory.

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Propnuté paže, vysoko a vzadu sedlo, šlape špičkou chodidla.

          S úctou Tvá Křišťálová koule

          0 0
          • essi  

            Takže hodit dolu sedlo nebo jen sklon sedla poladit a kratší představec?

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Bylo by potřeba vidět z profilu. Sedlo asi kousek níž a možná pak ještě i kousínek dopředu. Tím se dostane dopředu celá a kratší představec nebude potřeba. Řídítka dle libosti velectěné.

              0 0
          • jecnak  

            Hlavne, at ty riditka drzi poradne. Takhle pri prvni vetsi projete dire poleti vpred.

            0 0
            • essi  

              Tohle bylo foceno pri zastavování po stoupání. Jinak ma úchop dobrej :-D

              0 0
        • Tom-T45  

          Usmívá se, takže asi v pořádku :-)

          0 0
        • novas752  

          Fotka mizerná, ale nevypadá to takhle nijak strašně, akorát má na muj vkus moc propnuté ruce, chtělo by to lokty trochu víc do stran. Pokud nemá gripy se zabudovanou koncovkou, tak je fakt nejjednodušší posunout na zkoušku gripy i páky o 2–3 cm od kraje řídítek a ať to zkusí a řekne co jí je příjemnější.

          A ono to taky neni jen o šířce řídítek, je to komplexní záležitost spolu s natočenim řídítek, délkou, sklonem představce, výškou instalace představce, použité gripy na to také mají vliv a celé nastavení sedla (výška, sklon, posun) taky.

          0 0
          • essi  

            Tak přidávám teď udělané fotky, snad to řekne víc.

            0 0
            • novas752  

              Dlouhé to neni určitě, ta šířka řídítek mi přijde ok ale záleží jak to cítí. Určitě bych ale poladil páky – naštelovat menší vzdálenost od řídítka.

              0 0
              • -b-n-x-  

                Presne. Ty baby by asi mely nejdrive tak rok jezdit nekde parku na dh kole. At ziskaji aspon trochu spravne navyky. A potom by uz snad trochu vedely i samy jak si to maji nastavit.

                0 0
            • Kaire  

              Šířka cajk, hlavně aby to bylo pohodlný. Ruce na střed gripů napovídají že je. Moje přítelkyně má 175cm a vozí 700mm a opticky to má stejný, asi nemá taková ramena. :-)

              0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Kolo velikostně dobré, drží je přijatelně, sedí ve špatném místě, podle mě vysoko i daleko. Začal bych posunem sedla o kousek vpřed. Nebude se jí to moc líbit, začnou se tím zapojovat další svaly na stehnech.

              0 0
            • Tom-T45  

              Připadá mi, že má tendenci ruce stahovat k sobě, takže mírné zúžení by možná nebylo od věci. Brzdy zase lehce posunout ke gripům aby ergonomie odpovídala drobnější ženské ruce. Případně páky k řídítkům, aby na ně dobře dosáhla prsty.

              0 0
            • jIrI___  

              Stejnou situaci jsem měl doma (žena 175 cm) – tendence tlačit ruce ke středu, zkrácení ze 640 mm na 600 mm a už se řidítek drží jako člověk :).

              0 0
            • Tom-T45  

              Ještě mě napadá, jak má dlouhé kliky?

              Výrobci to moc neřeší, takže jsou schopni napráskat standardní 175 mm na všechny velikosti, což pro 165 cm jezdce není dobře.

              0 0
    • Tom-T45  

      Jak píše novas, je to individuální. Každopádně bych nejdřív jen zkusil posunout páky a gripy a chvíli ji na tom nechat jezdit a teprve po nalezení optimální polohy zaříznout.

      0 0
    • Kaire  

      Taky záleží co jezdí, první je její vlastní pocit, to je jasný… Ale jestli drtí endura tak asi v pohodě, jestli XC nebo prostě „jenom“ jezdí tak má lepší teoreticky míň. Když máš moc široký trochu to zhoršuje dýchání.

      0 0
      • essi  

        Zadne brutal sjezdy. Dvakrat do roka Rychlebky a sem tam Jedovnice, ale ma velky pud sebezáchovy, takze lehčí traily jinak tak co je tady u nas za pohody v Chřibech. ;)

        0 0
    • -b-n-x-  

      Asi 3 mesice moje zena (174cm) jezdila s 740mm a 60mm predstavcem – snazil jsem ji to narvat do hlavy, ze uzke = zlo. No, nezadarilo se. Ted ma nejake ultra-super-uzke 630mm s nejakym ultra-dlouhym predstavcem 110mm, a pry to je ok. A ja uz to neresim, protoze uz na to nemam nervy. Akorat kdyz obcas jedu na tom jejim kola ja, mam pocit, ze se vysekam i na asfaltu.

      Hele, urcite pracuj na tom, aby si na ty sirsi zvykla. 720 neni vubec moc.

      0 0
    • Goob  

      171 cm, ultradlouhé nohy: vozí na Lkovém Spectralu EX 4cm představec a 760 řídítka. Má drahá ma dva šílené zlozvyky, kterých se zatím nedokáže zbavit: prolamuje lokty na druhou stranu, to samé zápěstí (hypermobilita) a sedá si strašně dozadu na sedlo, ať má sedlo jakékoliv a jakkoliv nastavené. A dělala to na každém kole, co měla… od kraťounkých 26" po tohohle Spectrala, který by jí papírově měl být velký. Ale identický rám v M jí je prostě malý.

      0 0
    • scoty  

      Asi na trail biku M seříznu ženě (171cm) řidítka na 720? Má docela dlouhý ruce…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.