• ekimek

    Dneska jsem poprvé vyjel na své silničce a zdá se mi že to něják nebrzdí :-) Je pravda že jsem zvyklý na hydraulické kotoučovky, ale něják se mi to nezdá… Jaký by měl být správny brzdná účinek silničních brzd? Jedná se o Shimano Tiagra…

    Da se to určit například podle toho, že zastavím z učité rychlosti za danou dobu? nebo jak? :-)

    Díky za rady…

    0 0
    • Rychlej turista  

      Chyba nebude v brzdách, ale nejspíš v tom, že jedeš moc pomalu. Rozjeď to tak na 60 km/h a pořádně zmáčkni. Pak nám zase napiš -)

      0 0
    • martin_bakov  

      Selskym rozumem – kdyz to rozjedes a brzdi to na suchym povrchu tak dobre ze se zablokuje kolo a kdyz jsi v rychlosti tak jdes do smyku (lepe zkouset na zadnim kole ;) ) tak to brzdi dobre ne ?

      0 0
    • orgoj.chorchoj  

      Na silnicce mam taky tiagru a ze by brzdila nejak extra se rict neda, hadam ze problem je ve spalkach ale menit jen proto ze min brzdi nebudu, cekam az to sjedu a pak se uvidi. a krome toho – kdo brzdi nevyhrava :D

      0 0
      • ekimek  

        no nedávno jsem jel a do cesty mi vjel autobus ze zastávky… sotva jsem to ubrzdil, a to jsem měl dobrý postřeh… :-)

        0 0
        • JSt  

          nevim, kdybys mel dobry postreh, nebudes nejspis resit bus vyjizdejici ze zastavky jako krizovku ;-)

          0 0
    • lycanthrop  

      Ano roblem je urcite v klatikoch.Ja mam tiez zatial tiagri a od kedy mam klatiky s lososovou farbou (su maksie ako cierne)tak nemusim tak tlacit na brzdu aby koleso islo do smyku.Brzdia super vrele odporucam.Pres­nejsie mam KoolStopy.Ale nevyhoda je ze sa rychlejsie opotrebuvavaju.Ale myslim si ze na ceste nie je treba tak casto brzdit ako v terene na biku.Mam na nich najazdene zatial len 1000km ale este som nespozoroval nejake velke opotrebovanie.Tak to je moj nazor.

      0 0
    • Ricci  

      No bohuzial na cestaku mam po neustalom jazdeni na biku vzdy pocit,ze nebrzdi,taka je bohuzial realita,kotucovky a siroke gumy to proste nie su :-)

      0 0
    • Vlady  

      Měl jsem podobný potíže. Místo originálnách Ultegra jsem dal do brzd špalky z Dura Ace a stále to nepomáhalo… Po nějaké době jsem pořídil nová kola a brzdy najednou byly mnohem účinnější…Původní i nová kola byla alu…

      Jako první bych se přesvědčil, jestli jsou brzdný plochy na kolech čistý, odmašťený. Pokud to nepomůže, nový špalky, musí být na ten který druh brzdné plochy…

      Moje zkušenost k tomu ještě byla, že nějaký levný, bezejmenný kola dělají pánbůh ví z jakých slitin, určitě není alu jako alu, a brzdí prostě hůř. Pokud budou první pokusy bez výsledku, zkus prohodit kola…

      0 0
    • robin!1  

      To chce špalíky od Campy.. brzdí výborně (asi nenadarmo Hana Ebertová na sjezdy přesedala na kolo na Campě) a taky se neopotřebovávají – po 15tis jsem neměnil a furt vypadají stejně. Navíc narozdíl od Shitmana nechytají špony.

      ps. a pokud máš dobře seštelované brzdy a dobře konstruovaný rám, tak při chycení přední brzdy naplno na suchu maximálně zaplave přední plášť.

      0 0
      • jecnak  

        Nevim, kdy na Campu presedlala, ale je to uz nejspis hezka radka let. Protoze co pamatuju jezdi Campu a kvuliva brzdam to rozhodne neni.

        Ze sve zkusenosti spaky od Campy rozhodne nedoporucuju, stejne jako origo Shimana (jedine Dura je celkem slusna). Cool Stop a nebo BBB, brzdi dobre a nenici rafek.

        0 0
        • Hroch obojzhivelnyj  

          Potvrzuju. Campa zjevne mivala excelentni spalky, ale zrejme zmenili v r 2008 smes. Dal jsem na kolo Centaury 2008 nebo 2009 a byl jsem velmi prekvapen jejich smirrrrglpapirovym zvukem. Hledal jsem a nasel „ze nejen ja“ http://forums.roadbikereview.com/showthread.php…

          Ale mozna to od te doby zas poresili, ja po 200 km presel na losos koolstop, brzdi lepe a potichu(rafky Fulcrum R3).

          0 0
        • robin!1  

          No v nejednom článku psala, že Shitmano nebrzdí, tak na sjezd přesedlává na Campu… (tak jsem si na to vzpomněl).

          0 0
          • Rychlej turista  

            Možná to napsala, ale i kdyby, tak je to blbost na N.

            0 0
          • brany  

            A můžeš nám pouhým laikům vysvětlit, proč píšeš shitmano???? Hllavně že máš bika celýho na shimano XT?? A určitě si taky už několik siničníh sad shimano jezdil a sjel mnoho shimano špalků že píšeš takovou blbost. Jak s malejma dětma… to je to samý jako nikon versus canon. Taky dva tábory. Ale kdyby shimano byl tak špatný výrobe, tak jim nebude osazeno polovina kol, druhá polovina ampou.

            Brany

            0 0
            • Evilcleaner  

              zase na druhou stranu je fakt že špalky od shimana stojí průřezem celé nabídky opravdu za hovno. nejlepší cesta jak si zničit ráfky. jsou tvrdé, tahají špony. nejlepší je hned nasadit od začátku nějaké měkčí (třeba kool-stopy, nbo velmi výhodné BBB), jednak brzí lépe a jednak jsou mnohem šetrnější k ráfku.

              EDIT: abych nekřivdil shimanu, avid špalky jsou taky strašné

              0 0
    • jecnak  

      Ocisti rafky, pripadne vymen spalky.

      0 0
    • Beeda  

      na silnici se nebrdi, jen pribrzduje:-D

      0 0
      • Lišák  

        To můžu potvrdit!

        V roce 1994 jsem se snažil brzdit, ovšem pouze to přibrzďovalo a to až do doby, než jsem skutečně zabrzdil o nárazník předemnou zabrzdivšího auta. Výsledek-zlomený rám,uražené dva přední zuby (moje) :-)

        0 0
    • Biker jak Pes  

      Láry fáry kecy prdy beďary.

      Kdybyste pořád nebrousili hlínu na biku, tak byste nemleli a jezdili. Zastavil si? Zastavil! Není o čem mluvit. :-D

      0 0
    • Jezevec70  

      Zkoušel jste někdo namontovat do silničních čelistí špalky z V-kových brzd?

      Prý by to mělo jít.

      0 0
      • Martin  

        kdysi jsem to tak míval na favoritu s jednoosými brzdami a bylo to poznat. ale na moderní silniční brzdy bych to nerval.

        0 0
      • juli  

        Jde to, na zimáku, jsem to tak kdysi měl. U Shimano brzd je potřeba si dávat pozor na páčku, co roztahuje brzdy pro vyjmutí kola. Dostává se do kontaktu s maticí špalku.

        0 0
    • Peslezedirou  

      Poprosím silničáře o radu. Chci si koupit nové čelisti shimano, váhám, jestli koupit základní čelisti tiagra, nebo něco připlatit a vzít 105. Je mezi těmito brzdami rozdíl ve výkonu (za předpokladu, že budou stejné špalíky, třeba cool stop)? Spíš si říkám, jestli nestřílet zbytečně a vzít raději levnější tiagry a k tomu lepší špalky.

      0 0
    • Concorde  

      Trochu bych se přiživil. Dívám se po nějakých lepších brzdových gumičkách na shimana 105 (mám ty tvrdé original). V historii jsem se dočetl že jsou dobré losové koolstopy nebo levnější varianta jsou BBB. Ty BBB by mě zajímaly, může mi někdo říct konkrétní typ? Ideálně odtud

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.