Shimano Deore FD-M590 3x9 vs. 3x10

32 nepřečtených
  • Monty74

    Zdravím, mám dotaz ohledně přesmykače. Prodavač mi prodal na 3×9 přesmykač 3×10 s tím, že to bude bez problémů fungovat. Nemůžu to doladit. Než to budu dál řešit, chci se zeptat jestli měl pravdu a fungovat to má a já dělám něco špatně, nebo jestli mu ho mám hodit na hlavu. Díky

    0 0
    • Roura74  

      Řeším to samé jen jsem ho ještě nekoupil. Co jsem zjišťoval tak problémy dělat bude. Musely by se nějak přihnout vodící plechy.

      Měnil jsem rám a mám tam navářku na „no clamp“ a přemýšlím, že bych ho tam dal. Bohužel jsou jen 3×10 nebo 2×10.

      0 0
    • Roura74  

      Řeším to samé jen jsem ho ještě nekoupil. Co jsem zjišťoval tak problémy dělat bude. Musely by se nějak přihnout vodící plechy.

      Měnil jsem rám a mám tam navářku na „no clamp“ a přemýšlím, že bych ho tam dal. Bohužel jsou jen 3×10 nebo 2×10.

      0 0
    • Kami  

      10s řetez je užší než 9s a tudíž i přesmyk bude mít měnší/větší mezeru mezi plechama.. Chodit bude, ale blbě.

      0 0
      • Vilém  

        Tak pak mi vysvetli, jak to, ze 9sp retez chodi bez problemu na 10sp zbytku?

        Vetsi problem bych videl v jinem skoku mezi jednotlivejma prevodnikama.

        0 0
        • Kupko  

          Fungovat ti to bude ale bude ti to stale drit o kraje proto ze je uzsi nez na 9 tak ze na hovno.

          0 0
        • Monty74  

          Mezi převodníkama chodí dobře, ale právě ty krajní mu dělají problémy. Když je na prostřední placce ve předu, tak bez dření chodí jen cca na 5 kolečkách kazety

          0 0
        • Kami  

          to nevysvětlím, ale myslím si, že 10presmyk na 9sp zbytku bude v krajních polohách dřít..

          0 0
    • Evilcleaner  

      musíš ten smyk dát do stejné polohy jako bys tam měl 44z pilu, tzn bude o něco výše nad tou 42z, potom by měl chodit bez problémů.

      0 0
      • obda  

        Tak, 10sp je dělaný na jiný skok mezi převodníky, speciálně mezi středním a velkým (10sp. 24–32–42, 9sp. 22–32–44).

        0 0
        • Vilém  

          Myslim si totez, ale vyse mi tvrdili neco uplne jineho.

          Znamemu jsem daval 10sp smyk na 9sp pohon a jediny problem je prave s tim rozdilnym skokem. Jinak nedre nikde nic.

          Pro 100%ni funkci bych tam dal 9sp smyk urceny na skok pouzitych klik.

          0 0
        • Evilcleaner  

          9sp smyk na 10sp kliky je v pohodě, o tom píšu (na to se tazatel ptá, aspon jsem to tak pochopil). 10sp smyk na 9sp kliky už tak v pohodě není.

          9sp vodítko smyku je benevolentnější vůči řetězu (je vyšší), rozdílná šířka nedělá problém, profilace moc jiná není.

          0 0
          • obda  

            9sp smyk na 10sp kliky je v pohodě, o tom píšu (na to se tazatel ptá, aspon jsem to tak pochopil).

            Aha, já jen že původní post začíná Prodavač mi prodal na 3×9 přesmykač 3×10 což je přesně naopak než název vlákna Shimano Deore FD-M590 3×9 vs. 3×10 (a já vycházel z toho postu). Jinak s tebou samozřejmě souhlasím.

            0 0
    • joudys  

      stejný problém jsem měl s 10sp. XT smykem – prodejce mně tvrdil, že to bude fachčit jako 9sp. smyk, ale nebylo to možné naladit. 9sp. přesmyk má viditelně širší vodítko, takže jsem to u prodejce vyměnil.

      S tím 10sp. – pokud nedřely převody na prostřední placce tak s malou plackou fungovaly pouze asi 3–4 pastorky a když jsem to poladil, aby s malým převodníkem chodlilo alespoň 5 největších pastirků kazaty, byl zase problém že nešlo řadit mezi malou a prostřední plackou, jestli si to dobře pamatuju. Takže doporučuji vyměnit.

      0 0
    • Monty74  

      Tak doladit to fakt nejde, posunutí výš nepomohlo. Omlouvám se všem, které jsem dotazem a názvem vlákna zmátnul. Když sem to psal, tak mi nepřišlo, že tím budu někoho mystifikovat. Teď když na to koukám, tak to vidím :-). Jinak dneska dorazí 3×9 z jiného shopu a tenhle kauf poputuje zpět do Kolokrámu. Děkuji všem za rady

      0 0
    • cervikpetr  

      S dovolením se nabourám na tohle starší téma. Dostal se mi do ruky za pár korun přesmyk Deore FD-M590 pro 8 a 9 kolečko, ale nedaří se mi to vyladit spolu s 8mi kolečkem SLX M662 Shadow. Pokud chci mít v předu velký tác a vzadu malé kolečko, nedaří se mi přehodit na malý tác a velké kolečko a naopak. Musím ho vždy doladit na řadící páčce. Může to být způsobeno seřízením nebo i úhlem 66–69°? Asi budu za blbce, ale fakt to nedávám ale nechci s tím hned běžet do servisu na seřízení…

      0 0
      • Evilcleaner  

        no moc smyslu tvůj příspěvek nepobral, pokud chceš radu tak napiš jaké máš řazení, přehazovačku, kazetu, smyk a kliky (myslím nejen název ale i specifikaci).

        0 0
        • cervikpetr  

          Řazení mám Shimano SL-M360, přehazku Shimano SLX M622 Shadow, přesmyk Shimano Deore FD-M590 a kazetu Shimano SH 8 HG 31. Kliky Shimano ale nevím přesmě jaký typ to je (jsou ještě původní) ale zuby 44/32/22. Jde mi o to, že nejsem schopný seřídit smyk a přehazku abych mohl jet 1×1 do kopce a potom ve sjezdu 3×8. Nejlehčí převod dokážu naladit na 1×3 a zároveň nejtěžší 3×7. Podle eshopu odkud jsem smyk koupil to chodit má. Takže jsem asi jen lepml :-D

          0 0
          • corve  

            lanko máš správně uchycené?

            0 0
          • Evilcleaner  

            kompatibilita tam je. takže bud něco nefunguje jak má (zde např zohýbané převodníky/křivá osa, špatná délka osy, bouchnuté vodítko smyku) nebo je chyba v rukou. pokud chceš mermomoci ušetřit pár korun, tak s tím můžeš zápasit ještě několik dní a pak se spokojit s výsledkem ‚jakž takž‘ nebo to odnes do servisu a jezdit můžeš skoro hned.

            0 0
            • cervikpetr  

              Je to přesně jak říkáš. Dnes jsem se to pokusil opět rozchodit a „jakš takš“ jsem to zvládl. Na střední tác teď jdou všechny pastorky a na velký tác 4–8 pastorek. Na malém tácu stále zůstává omezená funkce. V týdnu to otestuju a dopadne tak, že to stejně vezmu do servisu. Už na to nemám nervy :-D

              0 0
              • cervikpetr  

                Ještě jsem to zkusil vyfotit. Na prostředním tácu to vždy dře na malém nebo velkém pastorku.. Připadá mi to jako by byl moc široký řetěz.

                0 0
                • iiki  

                  Možné to je, nikde nemáš zmínku, co tam je za řetěz.

                  Ještě to vyfoť z boku, může být, že je to tam dost velký úhel sedlové trubky (slop. rámy maj i přez 72 st., přesmyk, jak máš výše je 66–69 st.) a pak vodítko smyku jakoby odstává od převodníku.

                  Kvůli křížení řetězu se stejně nepoužívají všechny kombinace převodů, převodové poměry se stejně překrývají. Např. 32/16 – 22/11

                  Jinak obecně: velký převodník – 5–6 nejmenších

                  střední – celá kazeta mimo krajních

                  malý – 5–6 největších

                  0 0
                  • cervikpetr  

                    Pokud to budu brát podle obecných převodů, je možná problém vyřešen. Přesně tak jak si napsal mi to více méně chodí. Zítra to vyfotím z boku a hodím sem foto.

                    0 0
    • ladias  

      Já jen doplním dnešní zkušenost pro ty co budou v budoucnu řešit. Přesmyk určený pro 3*10 nelze dát za přesmyk 3*9 z důvodu JINÉHO KROKU na 10s a 9s řazení. Desetinový rozdíl v šířce řetězu na to zásadní vliv nemá.

      0 0
      • Jakobo  

        Ze se to neda poradne seridit vim, ale to s tim krokem si nejsem tak jisty, krok co vim je stejny, 1:1. Podle moji zkusenosti ta desetina vliv ma a taky rozdil v poctu zubu pastorku, 24 a 42 misto 22 a 44.

        0 0
      • Bokec  

        To neni mozne…

        Proc me tedy presmyk na 3×10 chodi exelentne na 3×9? A muzu srovnat, nebot na fullu to mam presmyk pro 3×9 a na HT to mam presmyk na 3×10 ale je to na 3×9…

        0 0
      • obda  

        Nemyslels spise jiny skok v zubech mezi plackama? (10-speed: 42–32–24, 9-speed 44–32–22)

        0 0
    • petyn  

      Nabouram se do stareho vlakna. Mohu pouzit na razeni 9s kliky z razeni 3×10? Zbytek hazka,smyk a retez jsou 9 s.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.