• L30NTh

    Koupil jsem Canyon Neurona 6 a je tam podle mě dost hrozné sedlo – Selle Italia X3. Je tvrdé, nepohodlné a nemá středové vybrání.

    Co koupit, aby sedlo nestál tisíce? Alespoň značku. Bohužel zkoušení sedla je asi disciplína, které se nedokážu věnovat – na tom Selle se prvních pár km sedí taky docela v pohodě.

    Koukal jsem třeba na značku Wittkop, která má gelová sedla s vybráním.

    Na estetiku zas tak nehledím, potřebuji dobře sedět a mít v pohodě ty důležité tělesné součásti.

    0 3
    • Alojs01  

      Kup si co chceš a nestojí to tisíce… :-)))

      Ale važně, každej má jinej zadek a sedí mu i v rámci jedné značky, jiný typ/šířka sedla…

      0 0
    • skaj  

      Bohuzel nic jako univerzalne dobre sedlo pro vsechny neexistuje. Ani znacka, ani sirka, ani polstrovani ani tvar – proste kazdy je uplne jiny. Kdo ti doporuci konkretni znacku sedla te jen zmate. Dobre sedlo je naprosto specificke pro daneho jedince (a posed – na silnici a enduru vozim treba uplne jina sedla).

      Zakladem je nechat si zmerit sirku sedacich kosti (treba Specialized), pak si pujcit jejich testovacku a zkouset. Zmereni a pujcovani nedela jen Specialized, ale spousta dalsich. Prohledej okoli, urcite se nekdo najde.

      Ale zmerit se da dobre i doma na kusu kartonove krabice. Projdi youtube a navodu je tam milion. Dtto – projdi si forum, prispevku na dane tema je uz spousta.

      0 0
    • Velomiwookie  

      Co je tohle „Bohužel zkoušení sedla je asi disciplína, které se nedokážu věnovat“ za bullshit? Jestli se tomu nejsi schopen venovat, tak jezdi na tom X3 :D

      3 0
    • Smazaný účet  

      Asi to bude chtít nějaký čas tomu věnovat a zkoušet testovačky: Spešl, Ergon, Fi'zi:k…

      Dnes už se kupují sedla dle šířky sedacích kostí a neplatí čím víc polstrování tím pohodlnější.

      0 0
    • Nějakej Vena  

      Zkoušení vhodného podprdelníku je opravdu náročná disciplína. Trochu si to ulehčíš, když budeš hledat v té správné šířce pro tvoji prdel. Dále taky dost záleží na nastavení sklonu sedla.

      Já sedel vyzkoušel… no hodně. Nakonec spokojenost s dámskou verzí o dost širší než když jsem hledat začínal.

      0 0
    • adam320  

      Co znamena: po par kilometrech

      tvrde, nepohodlne

      A co si predstavujes?

      Kolik nasedis hodin v sedle?

      Osobne neznam nikoho, kdo by mekky sedlo dlouhodobe povazoval za vyhru

      1 0
    • adam1  

      Kolik jsi na tom najel?:) každá prdel si časem zvykne ?:))

      Na řiti se ti udělá taková plošina /mozol a pak už ti to je jedno :)cca 7000+ km/rok

      Pokud ani to nepomůže tak změna sedla :))

      0 0
    • tomasz70  

      Koupil jsem před pár týdny gravel Author guru, které bylo osazeno jejich sedlem, a to model Guru, který se prodává i zvlášť. Stojí cca 800kc a byl jsem překvapen pohodlím, a i když jsem už nějakou dobu jezdil na předchozím kole na Sqlab 610 ergowave tak jsem ho tam nechal, a vypadá to, že tam chvíli vydrží. Nevadí mi na něm ani delší trasy kolem 100km. Nestojí moc a klidně ho mohu doporučit, i když vím jak je výběr sedla individuální záležitost. Je to moje 5 té sedlo. Je na něho i samostatná recenze. Zřejmě placená, ale jak říkám… Za ty prachy

      0 0
    • milan.v  

      Tak jo, vidím tu těžké tápání a už se to tu tak porůznu rozjíždí…

      Takže tady dost zásadní informace ke správné šířce sedla…

      https://www.bike-forum.cz/…-zvolit.html

      +

      https://www.bike-forum.cz/…/vyber-sedla

      0 0
    • tomasz70  

      Ohledně měření sedacích kosti a poté vhodný výběr sedla je dost diskutabilní. Před 2lety jsem dostal na vánoce poukaz na bikefiting u nás v Ostravě do Specialized prodejny, kde jsem strávil cca 2h, kde jsem byl zaměřen, zkouška ohebnosti, klenby nohy atd. Věnoval se mi pán ochotně a pak začala jízda na jejich trenažéru samozřejmě s mým kolem a sledoval jízdu na pc. Jak jdou kolena zepředu, pak pohled zboku. Jízda trvala asi 10min. Posunul mi kufry, sedlo jen nepatrně nahoru ale více dozadu, představec níže jelikož moje ohebnost to prý dovoluje a nevadí mi sportovnější posed. Pak změřil sedlo a byla mi vybraná šířka 155mm. Pak jsem si zapůjčil sedlo na několik dní a zkoušel jak posed tak sedlo. Posed nebyl nejhorší, ale i tak s odstupem času jsem provedl mírné změny. Co se týče sedla tak to mě neoslovilo a nakonec jsem ho nevzal. Byl to oblíbený mtb model Phenom. Ale holce která závodí sedí třeba. Navíc ani zaměřena velikost mi neseděla. Shodou okolností jsem byl před půl rokem zase v prodejně a pokusně si nechal přeměřit znova šířku kosti. A hle najednou ze 155 bylo 143. Tak jsem se ptal jak je to možné, a bylo mi řečeno, že mohu vozit obě velikosti. Tak jsem pak oponoval, že když mohu jezdit obě tak nevidím smysl měření kostí. Měli tam zároveň jinou mašinu na měření. Prvně jsem seděl na gelové podložce a měřili to metrem a nyní podložka, kde se digitálně na obrazovce zobrazila hodnota šířky kosti. Možná přesnější, ale i tak divné. Tolik k tomu tématu. Proto teď jak mám to sedlo Author guru mi sedí a mají vlastně jen jednu velikost. Buď sedne nebo ne. Ale věřím že je to boj najít dobré sedlo. Je to podle mě nejdůležitější komponent na kole, který přispívá k pohodlí na dlouhých vyjezdech s hlavně si užít i celodenní výlet. Aspoň tak to je u mě.

      0 0
      • Hykal  

        Tohle sedlo jsem koupil s roninem sl a šlo po pár jízdách na zimáka. Na kratší vyjížďky do 100 km to jde, ale pak už nevím jak si sednout.

        0 0
      • skaj  

        Mereni kosti diskutabilni vubec neni – to je fakt, co funguje a dava smysl. Prilis siroke a nebo uzke sedlo se neosedi nikdy. Ale velmi diskutabilni je jeho provedeni v Specialized kramech:) Uz jsem se nechal merit 3× a z toho jednou spravne… A nejsem sam, kdyz si clovek projde mistni vlakna, zjisti, ze je to opakovany problem a merit proste neumi. Nechapu proc, pritom je to takova primitivni zalezitost. Daleko snazsi je zmerit se sam doma na kusu kartonove krabice – zadna rocket science. Konec koncu, i ten Specialized ma na webu video s navodem.

        JInak 155 a 143 je doporucena sirka sedla, ne sirka kosti. Jsou to dve sousedni velikosti u Specialized, takze muzes byt velikostne uprostred a obe dve velikosti ti pri ruznem druhu posedu muzou sedet (cim sportovneji, tim uzsi sedlo). To jeste o tom, zda to v tvem pripade zmerili dobre, nic nerika.

        1 0
        • milan.v  

          K tomu druhému odstavci to je přesně tak, je vidět, že někteří lidé raději píší, než se vzdělávají a nabírají informace…

          Jsou lidé, u kterých doporučený jeden centimetr na každou stranu sedacích kostí je moc a jsou chlapi, kteří mohou sedět klidně i na dámském sedle o několik centimetrů širším, protože zkrátka jezdí na nějakém kole nějakým stylem…

          0 0
        • Smazaný účet  

          155mm už fakt v terénu hodně zavazí mezi stehnama.

          0 0
          • milan.v  

            Teď je otázka, jestli moct jezdit, protože takové sedlo potřebuji, nebo nemoct jezdit, protože mi užší sedlo nesedí…

            0 0
        • vapes  

          Také bych řekl, že to má smysl, ale já jsem vystačil s kusem krabice a metrem, není to žádná věda. A ještě podle mne záleží na prohnutí sedla podle ohebnosti těla. Podle toho jsem si vybral sedlo a vydržím na něm sedět bez problémů třeba 10h v kuse. (a cena asi nehraje úplně roli, mám i jedno levné a není o moc horší) .

          0 0
      • milan.v  

        Ano, to, co popisuješ, je i v těch mnou odkazovaných vláknech, resp. také ve vláknech k bike-fittingu zde…

        Vždy záleží, kdo měří a jak, nejjistější je změřit digitálně a to mají jen někde…

        Co se týče sedla, to je vždy individuální, tzn. jestli ti na bike-fittingu navrhli nějaký konkrétní typ, ten přece vůbec nemusí sednout… Takže to, co píšeš, je vlastně jen konstatování, druhému může sedět naprosto dokonale…

        0 0
      • Jáchym 1  

        Používal jsem sedla Sp.Toupe 155 i 143mmm na dvou různých kolech a s oběma jsem byl spokojenej.

        Jak je tady zmíněno,nikdy to není úplně tutáč na jeden rozměr.

        0 0
      • Hykal  

        Jinak jsem neslyšel o nikom komu by doporučili něco jiného než phenom, včetně mě. Nakonec jsem vzal romin evo, ale po roce docela vrže a dneska dávám přednost kratším sedlům.

        0 0
        • milan.v  

          Ano, ten Phenom je totiž zdaleka nejuniverzálnější a než si přidělávat práci a další hodinu hledat tvar, „fitter“ si to usnadní tím, že nabídne sedlo, které padne co nejvíce lidem… A když si pak většina lidí sedlo pochvaluje, fitter má vyřešeno a proces hledání optimálního tvaru zkrátil na minimum…

          Na svém prvním bike-fttingu jsem také obdržel doporučení na Phenom, to mi ale sedělo, postupem času člověk zjistí více, absolvuje dva, tři další fittingy s jinými koly a získá další zkušenosti, takže Phenoma už nemám na žádném ze svých kol, primárně tedy už sedím jinak a mám více agresivní pozice než dříve…

          0 0
    • tomasz70  

      Ty rozměry 143 a 155 co mi naměřili nebyly rozměry kosti, ale podle změření měly být nejblíže. Přitom doma jsem na kartonu nameřil 109mm. Což by odpovídalo těm úzkým velikostem. Ženě jsem nameřil zase 137, přesto by ji mělo sedět 143, ale lépe sedí 155 Specialized Toupe pro. Asi tak. Ještě jsem doma po dlouhe době našel moje první sedlo z AliExpress taková ta skořepina z umělé hmoty a šířka 130mm a kupodivu s tím Authorem nejpohodlnější. Každé jinak, ale na každém tu stovku vydržím bez větších problémů. Víc než 150km ani nejezdím, jelikož mě už nebaví tak dlouhou sedět na kole.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.