• ondratej

    Něco jsem tu na téma odkrvování a jeho řešení našel, ale …

    Mám na novém MTB sedlo Fi:zik Nisene, vždycky jsem měl problémy s odkrvováním nohou a i citlivějších partií, které jsem na starém kole částečně vyřešil pečlivým nastavením horizontálního úhlu sedla do úplně přesné roviny a pořízením nového sedla „s dírou“ (od Spešla). Problémy nevymizely úplně, ale pro srovnání, jestli dřív odkrvování začínalo už po 30–45 min, tak po změně nastavení a výměně sedla po 2 hod či víc a s mnohem menší intenzitou.

    Než se pustím do vyhození Nisena a jeho nahrazení něčím jiným, rád bych věděl, jak řešíte problémy s odkrvováním vy ostatní.

    0 0
    • mara53  

      a tou změnou nastavení myslíš? – zkoušel jsi třebas sedlo nelogicky lehce sklopit špičkou dolů, nebo v rámci ližin posunout ..

      já se podobně kdysi trápil taky, a zjistil že mi nevyhovovala vložka v nejmenované značce kalhot – jejich výměnou vše zmizelo, a to jsem v takové rychlé vyřešení vůbec nedoufal – stačilo se jen poradit v několika krámech s cykl.oblečením…

      0 0
    • Hejdik  

      No nejdřív bych zkusil kalhoty s objemnější vložkou,ale jestli to tím není jak říkáš,tak bych se asi poohlídnul po měkčím sedle s anatomičtějším tvarovýním,třeba spešl má teď hodně pekné anatomiské modely. Jinak já jezdím na WTB rocket-V a musím říct,že od doby co na něm jezdím mám tato potíže pouze minimálně.

      0 0
      • ondratej  

        jj … asi to tak dopadne; jak jsem psal, tak sedlo (gelový, dost měkký) od Spešla mi pomohlo na starým kole

        0 0
    • scoty  

      Vrtím se, poposedávám, jdu ze sedla, chvíli jedu ve stoje.
      Hlavně to chce sedlo, se kterým se fyzicky i psychicky shodneš.
      Mně pomohlo tohle…foto

      0 0
      • Hejdik  

        Tak s tímhle bych se asi neshodl:-)))

        0 0
      • ondratej  

        mívals znatelně větší problémy předtím, než sis pořídil to vyfocené?

        0 0
        • scoty  

          Je třeba odlišit:1) běžné, mírné odření, které vzníká při pohybu zadku a stehen na sedle. Občas se přihodí každému.
          2) tlačení sedla v místě opření pánve, tuhnutí nohou a kyčlí, nedokrvení
          Problém 1) mi sedlo pomohlo snížit o 50 procent.
          Problém 2) úplně vymizel

          0 0
          • ondratej  

            jasně … 1 mě prakticky nezajímá, 2 mě zajímá převelice

            už se domlouvám s Radotínem na půjčení 2 sedel od Spešla

            0 0
          • scoty  

            Asi to je tím, že sedlo je v místě sedu(malé nápisky) znatelně širší a měkčí. Taky je tam kanál.

            0 0
            • ondratej  

              asi jo, nejvíc odkrvováním trpím, když je dlouhej výjezd a já tím pádem ležím pánví na sedle

              ten můj starej Spešl měl taky kanál a hodně gel a prakticky to vymizelo … a taky jsem nejezdil takový kopce jako dneska

              0 0
              • majkl2  

                Uplne stejné problémy.Jezdím hlavně kopce pohybuji se v450–1400 m/nm. Velké problémy k odkrvením,po pár km jsem „ho“ necítil a někdy vůbec nevěděl,že „ho“ mám. Moje zkušenost zatím tato:

                • kalhoty s dobrou vložkou (pokud možno uprostřed vložky málo materiálu, nejlépe když je vložka dělená na pravou a levou část.
                • sedlo s dírou, nyní jezdím Selle Italia SLR gel flow a je to podstatně lepší.

                Chce to do kopce občas vstát.

                0 0
                • ondratej  

                  jj … příklad kopce, kdy mě to nejvíc bere je, když jedu z Č. Krumlova na Kleť, tedy z nějakých 500mnm do těch 1084 … faktem je, že to jezdím prakticky celý v sedle … a už někde v půlce kopce necítím ani „ho“ :-), ani prsty na nohou … a nahoře už obojí vlastně nemám, aspoň pocitově :-D

                  0 0
    • Jenda  

      mel jsem podobny problem – na fiziku dolomiti jsem nedokrvovani citil tak po 1 h, na SDG bell air jsem zazil pocit vyjadreno slovy mistra Lance ze byl „mensi a mensi az byl uplne nejmensi na celem svete“ asi po pul hodine a nepomohlo ani laborovani se sklonem a polohou sedla, koupil jsem spesla www.specialized.cz/new/doplnek.php?… a najednou je po problemech. Vlozka poldle meho ma na prokrvovani naprosto minimalni vliv, na odreni samozrejme vliv ma. Myslim ze pokud jsi byl spokojeny s tim speslackym tak si kup zase, fizik by mel jit i docela dobre prodat.

      0 0
    • Pazout  

      Znam ten pocit, tedy znal jsem. Pres rok jezdim na novem kole se sedlem BONTRAGER RACE (na snimku) a jiz je po problemu.

      0 0
    • MlokCZ  

      Jezdím už dlouho taky Nisena (ten přesně stejný model co ty) na všech svojich kolech. Celkově mi tohle sedlo perfektně sedne, nejlíp ze všech sedel, co jsem testoval (a že jich bylo hodně). Sem tam se nedokrvení také projeví (sem znamená, že třeba několik vyjížděk i když je dlouhé stoupání se neobjeví problém vůbec), i když mi tohle sedlo sedí. Ale ne rozhodně tolik jako tobě, to by to sedlo šlo hned pryč. A nedokrvení nohou jsem na něm neměl nikdy, pouze se sníží citlivost citlivých partií. Ale je to jen ojediněle a stačí se v tu chvíli na 20–30s postavit ze sedla a je to pryč. A je to u mě dané tím, že ze sedla chodím hrozně málo, měl bych chodit častěji. Tohle se stává s fullem dost často, jak tě nenutí chodit ze sedla a sedí se dlouho souvisle, tak je to na tento problém náchylnější.

      Když jsem testoval sedla s dírou (3 různá sedla jsem zkusil), tak to sice vždy tento ojedinělý problém s Nisenem vyřešilo, ale zato jsem měl vždy mnohem větší problém jinde kvůli té díře. Díra v sedle mi prostě nesedí.

      Co na to pomáhá obecně – ve výjezdech častěji snižovat zdvih vidlice, aby nedocházelo změnou těžiště, zvýšením sagu na tlumiči a snížením na vidlici k nadměrné zvedání špičky sedla. Tohle je obecný problém u fullu.

      0 0
      • MlokCZ  

        A ještě zkus nastavit špičku případně i pro otestování nepatrně dolu, dle pocitů při jízdě. Vodorovným nastavením v klidu bych se určitě neřídil, hodně záleží jaké máš sagy na tlumiči a na vidlici v porovnání oproti sobě. A ani vodorovné nastavení po nasednutí na kolo nemusí být to pravé. Já mám třeba špičku u Nisenu nepatrně nahoru, ale to je dané hlavně tím, že na vidlici vozím větší sag než u zadní stavby, po nasednutí je sedlo cca vodorovně.

        0 0
      • ondratej  

        teď se dostáváme trochu do intimnější oblasti, takže jak bych to řekl … u sedel s dírou ti vadí „průvan“? ;-)

        0 0
        • MlokCZ  

          No jak bych to jen řekl, ten zrovna ale ani trošku není :-)

          0 0
    • F3nd3r  

      Kdyby nic nepomohlo, tak si myslim, že tohle bude natuty řešení.

      0 0
      • ondratej  

        bál jsem se to otevřít a vidím, že oprávněně .-D

        0 0
        • F3nd3r  

          No hele, napadlo mě to, páč můj strejda to takhle vyřešil na svym novym kole, nemohl se srovnat se sportovním sedátkem, tak si tam hodil sedlo ze skládačky a to je fakt komfort :D.

          0 0
    • matysekul  

      Měl jsem podobný problém a s novým kolem jsem šel i do nového sedla.Nejdřív jsem chtěl něco sportovnějšího,ale nechal jsem si poradit a zjišťuji,že velmi dobře.Pořídil jsem BG2 SPORT od spešlu a je po problémech.A když náhodou začnu trošku pociťovat,tak se stačí na chvilku zvednout a je to v pohodě.Za ten litr to vážně stálo.

      0 0
    • smallbrother  

      no chlapy, mít vaše problémy tak jsem dávno skončil s cyklistikou. Tohle už pak není sranda. :) Jezdit víc ze sedla a odlehčovat. Nejpodlnější sedlo co jsem kdy měl je Rocket V od WTB.

      0 0
    • Mamut  

      Mam podobny problem a navyse zvyk jazdit na spicke sedla. Takze ani bezne sedla s dierou nepomahaju. Vlozku mam luxusnu, so stredovym kanalom. Momentlane mam Spesl Telluride www.cyklo69.cz/…/prodid-386/ a je to uzasne pohodlen sedlo, teda az na to odkrvovanie vtaka po asi 30 minutach a potom obcas az do konca vyletu. Nerad by som sa ho zbavoval, pretoze je to sedlo, na ktore sa da sadnut aj po tom, co so mcelu zimu na bika nesadol a zaroven sa na nom da jazdit cely den uprostred sezony. Ale ak najdem nejake, kde mi nebude trpnut vtak, tak pojde…

      Je este mozno v sedlach Selle SMP Strike, ale stale cakam, ci ho najpv niekto neotestuje, nez vyhodim take strasne mnozstvo prachov. www.merida-bike.cz/…od/Selle-SMP

      0 0
    • easyrider  

      Hm, měl jsem podobné problémy, takže zde jsou mé zkušenosti:

      1. znecitlivěný pana domácího se konalo jen jednou, na prosedlém sedle Ritchey. Šlo hned pryč a nahradily jej modely s drážkou, které jsem se dlouho nezbavoval. Oblíbil jsem si výše zmiňovaná WTB Pure V pro jeho velkou míru komfortu a právě tu drážku. Pak jsem ale ozkoušel tvrdou skořápku ud Selle (bez drážky) a k mému údivu se mi na ní jezdí ještě lépe než na WTB. Závěr: spíš než drážka v sedle je důležitější, aby člověk na sedle seděl právě těmi „sedacími kostmi“ a nikoliv onou citlivou oblastí (hráz). Což u mě dokazuje přechod na Selle.
      2. K tvému případu: moje přítelkyně jezdila měkoučké dámské WTB She a za začátku velká spokojenost. čim delší trasy ale jezdila, tim více si stěžovala na odkrvování nohou. Vyměnila jej za to samé tvrdé Selle bez díry jako mám já a od té doby jsem ji remcat neslyšel.

      Co se sklonu týče, myslím si že na to zásadní vliv nemá. Pokud tedy není špička extrémně zvednutá. To že k odkrvení u tebe dochází ve výjezdech může znamenat, že sedíš ve výjezdech více vpředu=vyšší tlak na cévy. Nebo že sedíš víc vzadu a skřípeš si ty cévy zas jinak :)

      0 0
      • ondratej  

        ve výjezdech sedím víc vpředu

        no takže je to jasný, zázrak se nekoná a čeká mě laborování se sedlama :-P

        0 0
        • easyrider  

          Mám pro tebe jden tip – selle sanmarco – přítelkyně má na silničce model asi za 2300,–. Tvrdé s gelem a „dírou“, ploché. Tzn. opora sedacích kostí, komfort, úleva citlivým oblastem… Ozkoušel jsem ho jen nakrátko a kdyby na něm nebylo napsáno „glamour“ tak do něj jdu :)))

          0 0
          • ondratej  

            no, to sedlo, co vozím na starým kole a co na něm můj problém vyřešilo, je DÁMSKEJ Spešl :-D

            0 0
            • easyrider  

              Hm tak je možný že máš ty kosti dál od sebe a právě proto ti vyhovují širší dámská sedla…

              0 0
              • kámen úrazu1  

                Můj dámskej Spešl je širokej 130 mm. Máš ještě další poznámky k šířce dámských sedel? :-)

                0 0
            • Jenda  

              hele tak si kup to co jsem na nej uz daval odkaz to je v podstate taky damskej akorat to na nem neni napsano :-)

              0 0
            • kámen úrazu1  

              Tak proč si ho nekoupíš i na nový kolo, kvůli nálepce „dámský“? Tak na to bych se… Spešl nemá mezi pánskými a ženskými modely zas tak moc rozdílů. Hlavní je základ. Co pro změnu zkusit pánskýho Spešla, třeba bude ještě lepší než dámský? A kdyby ne, neváhala bych ani minutu a koupila sedlo, co Ti sedlo. :-)

              0 0
              • ondratej  

                ale jo, asi koupím … jen jsem chtěl předtím, než vyhodím nisena, vědět, jestli není nějaký jiný řešení … plus, jak už tady psal mlok, na fullu může ten problém někde jinde … přece jen teď mám zdvihy úplně jinde a tím pádem je i jinde geometrie

                0 0
      • delfyn  

        no můj názor je že čím měkčí sedlo tím je to horší pro penis a na delší vzdálenosti i pro zadek. Pod názor že se má sedět na „sedacích kostech“ se klidně podepíšu. Mě vyhovuje středně tvrdé sedlo s pružným skeletem a žlábkem, prostě WTB Silverado, když budete mít možnost ho zkusit neváhejte. V testech u germánců vyšlo hodně dobře na pohodlí i na potenci Selle Italia Gelflow SLK škoda že je tak drahý.

        0 0
        • delfyn  

          jinak k pohodlí na Silveradu, měl jsem ho chvilku na silničce, jezdím takovej úsek po kostkách a na WTB se nemusím vůbec zvedat skoro ty kostky necítím a na jinejch- San Marco Era, Pells RSC(titan karbon) si musím stoupnout. Jo ještě musím dodat že to WTB je základní model s koženkou, plastem a crmo lyžinama, nedovedu si představit kam to může posunout karbon a titan ve vyšších verzích

          0 0
    • Pebe  

      Taky jsem měl tyhle problémy, odkrvoval se mi a bylo to nepříjemný. Koupil jsem BBB s dírou (www.bbbparts.com/…es/bsd08.htm) a bylo po problémech. Potom mi ale prasklo, tak jsem koupil Selle Italia SLK, bez gelu. Funkce víceméně stejná, ale hodně tvrdý sedlo. Nakonec jsem vyzkoušel Selle Italia SLR gel flow. Chvilku jsem si na ten gel zvykal, ale teď už úplně super a mám ho na obou kolech. Nohy mi brněly a okrvovaly jenom chvilku, stačilo povolit tretry a bylo to pryč.

      0 0
      • easyrider  

        Jo to mam na silničce-není zlé, jen je dost tvrdé a na mě trochu úzké…

        0 0
    • Pebe  

      co třeba takovýhle? www.ismseat.com/

      0 0
      • ondratej  

        na první pohled ideální, zkusím sehnat na vyzkoušení, díky

        0 0
    • elfik  

      Staré sedlo…po půl hodině strašný, po hodině jsem už nemohl jet. Koupil jsem Spešla Avatar a od té doby vydržím naprosto bez jakékoli újmy sedět tak dlouho jak dlouho vydrží šlapat nohy.

      0 0
    • Martin  

      Po podobných problémech jsem za flašku vína od Thidnyho dostal Selle Italia s dírou. Je mi pohodlné. Sklopil jsem ho špičkou 2 zuby pod rovinu a mám po problémech. Jenom na ten posed jsem si asi měsíc zvykal.

      0 0
      • tomoun  

        Před dvěma roky jsem řešil(i tady)pro­blém s odkrvováním a následně nenalezením penisu.BF řeklo prosezený sedlo.Koupil jsem jiné(foto) a nastal luxus.Ale poslední dobou se to začíná vracet.Nevím jestli jsem ho znovu neprosed,mám 88kg a skořepina sedla je dost tenká.Za jízdy zjišťuji pohmatem pod sedlem ,že šroub sedl.zámku mi zasahuje do „díry“ a není vyloučeno že placama sedím na zámku samotném.Mezi zámek a skořepinu sedla rozhodně nestrčím ani prst ,když na něm sedím.Přestože má titan.lyžiny tak se asi odebralo do věčných lovišť

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.